20.5.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 172/3


Ordonanța Curții (Camera a patra) din 14 februarie 2019 (cerere de decizie preliminară formulată de Tribunale Amministrativo Regionale per il Piemonte — Italia) — Cooperativa Animazione Valdocco S.C.S. Impresa Sociale Onlus/Consorzio Intercomunale Servizi Sociali di Pinerolo, Azienda Sanitaria Locale To3 di Collegno e Pinerolo

(Cauza C-54/18) (1)

(Trimitere preliminară - Contracte de achiziții publice - Proceduri care vizează căile de atac - Directiva 89/665/CEE - Articolele 1 și 2c - Cale de atac împotriva deciziilor de admitere sau de excludere a ofertanților - Termene de exercitare a căii de atac - Termen de decădere de 30 de zile - Reglementare națională de excludere a posibilității de a pretinde nelegalitatea unei decizii de admitere în cadrul unei căi de atac împotriva unor acte ulterioare - Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene - Articolul 47 - Dreptul la protecție jurisdicțională efectivă)

(2019/C 172/03)

Limba de procedură: italiana

Instanța de trimitere

Tribunale Amministrativo Regionale per il Piemonte

Părțile din procedura principală

Reclamantă: Cooperativa Animazione Valdocco S.C.S. Impresa Sociale Onlus

Pârâte: Consorzio Intercomunale Servizi Sociali di Pinerolo, Azienda Sanitaria Locale To3 di Collegno e Pinerolo

cu participarea: Ati Cilte Soc. coop. soc., Coesa Pinerolo Soc. coop. soc. arl, La Dua Valadda Soc. coop. soc., Consorzio di Cooperative Sociali il Deltaplano Soc. coop. soc., La Fonte Soc. coop. soc. Onlus, Società Italiana degli Avvocati Amministrativisti (SIAA), Associazione Amministrativisti.it, Camera degli Avvocati Amministrativisti

Dispozitivul

1)

Directiva Consiliului din 21 decembrie 1989 privind coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind aplicarea procedurilor care vizează căile de atac față de atribuirea contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări astfel cum a fost modificată prin Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014, și, în special, prin articolele 1 și 2c din aceasta, coroborate cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, trebuie interpretată în sensul că nu se opune unei reglementări naționale, precum cea în discuție în litigiul principal, care prevede că trebuie introduse căile de atac împotriva deciziilor autorităților contractante de admitere sau de excludere a participării la procedurile de achiziții publice într-un termen de 30 de zile, sub sancțiunea decăderii, începând de la comunicarea lor către persoanele interesate, cu condiția ca deciziile astfel comunicate să cuprindă o expunere a motivelor relevante pentru a se asigura că acestea din urmă au cunoscut sau au putut cunoaște încălcarea dreptului Uniunii pe care o invocă.

2)

Directiva 89/665, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2014/23, în special articolele 1 și 2c din aceasta, coroborate cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, trebuie interpretată în sensul că nu se opune unei reglementări naționale, precum cea în discuție în litigiul principal, care prevede că care prevede că în lipsa unei căi de atac împotriva deciziilor autorităților contractante de admitere a participării ofertanților la procedurile de achiziții publice într-un termen de decădere de 30 de zile de la comunicarea lor, nu mai este posibil ca persoanele interesate să invoce nelegalitatea respectivelor decizii în cadrul unor căi de atac îndreptate împotriva actelor subsecvente, și în special împotriva deciziilor de atribuire, sub rezerva imposibilității de a opune respectivelor persoane interesate o asemenea decădere decât cu condiția ca acestea să fi cunoscut sau să fi putut cunoaște, prin comunicarea menționată, nelegalitatea pe care o invocă.


(1)  JO C 142, 23.4.2018.