4.5.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 129/11


Acțiune introdusă la 11 martie 2013 — Comisia Europeană/Republica Ungară

(Cauza C-115/13)

2013/C 129/20

Limba de procedură: maghiara

Părțile

Reclamantă: Comisia Europeană (reprezentanți: C. Barslev, A. Sipos, agenți)

Pârâtă: Republica Ungară

Concluziile reclamantei

Declararea faptului că Republica Ungară nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 19-21 din Directiva 92/83/CEE (1) în coroborare cu articolul 22 alineatul (7) din această directivă și cu articolul 3 alineatul (1) din Directiva 92/84/CEE (2), prin adoptarea și prin menținerea în vigoare a unor dispoziții conform cărora, în împrejurări stabilite de legislația națională,

se stabilește la 0 HUF cota accizelor pentru producția de alcool etilic realizată în distilerii pentru un client particular („bérfőzető”);

se scutește de la plata accizelor producția de alcool etilic realizată de particulari;

obligarea Republicii Ungare la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Potrivit articolului 19 din Directiva 92/83/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice, Republica Ungară este obligată să aplice o acciză la alcoolul etilic în conformitate cu directiva, în special cu articolul 21 din aceasta și să mențină în vigoare dispoziții naționale în conformitate cu aceasta. La rândul său, articolul 22 din directivă reglementează cazurile în care statele membre pot aplica cote ale accizelor mai favorabile decât acciza națională standard.

Potrivit articolului 64 alineatul (3) din Legea maghiară CXXVII din 2003, privind accizele și normele specifice privind comercializarea produselor supuse accizelor (a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény), în cazul distilării pentru clienți particulari, acciza aplicabilă alcoolului etilic produs cu materia primă a clientului particular care solicită distilarea este de 0 HUF până la cantitatea maximă de 50 de litri anual pentru un client particular. Cu toate acestea, directiva nu permite aplicarea unei accize reduse cu mai mult de 50 % din acciza națională standard.

În plus, conform aceleiași legi naționale, producția de alcool etilic în distilerii particulare este scutită de accize până la cantitatea maximă de 50 de litri anual. Directiva 92/83/CEE nu cuprinde dispoziții referitoare la scutirea de accize a producției de alcool etilic în gospodăria proprie, motiv pentru care Comisia consideră că nu este posibilă — fără încălcarea prevederilor directivei — instituirea la nivel național a unei scutiri. Dacă legiuitorul Uniunii ar fi dorit să prevadă o asemenea posibilitate, ar fi inclus în mod expres o dispoziție în acest sens. Directiva permite scutirea de accize — cu respectarea cerințelor prevăzute — numai a producției de către particulari a berii, a vinului sau a altor băuturi fermentate spumoase sau nespumoase.


(1)  Directiva 92/83/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind armonizarea structurilor accizelor la alcool și băuturi alcoolice (JO L 316, p. 21, Ediție specială, 09/vol. 1, p. 152).

(2)  Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992 privind apropierea ratelor accizelor la alcool și băuturi alcoolice (JO L 316, p. 21, Ediție specială, 09/vol. 1, p. 159).