8.9.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 273/2


Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de Nejvyšší správní soud (Republica Cehă) la 24 mai 2012 — JS/Česká správa sociálního zabezpečení

(Cauza C-253/12)

2012/C 273/02

Limba de procedură: ceha

Instanța de trimitere

Nejvyšší správní soud (Curtea Administrativă Supremă)

Părțile din acțiunea principală

Reclamant: JS

Pârât: Česká správa sociálního zabezpečení (Autoritatea administrativă cehă pentru securitatea socială)

Întrebările preliminare

1.

Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați și cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunității (1) [devenit Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind coordonarea sistemelor de securitate socială] (2) exclude din domeniul său de aplicare ratione personae un cetățean al Republicii Cehe care, înainte de 1 ianuarie 1993, în împrejurări precum cele din prezenta cauză, a intrat sub incidența legislației privind asigurarea de pensie a unui fost stat (Republica Federală Cehoslovacia) iar aceste perioade sunt considerate, în conformitate cu articolul 20 din Acordul privind securitatea socială încheiat la 29 octombrie 1992 între (Republica) Cehă și Republica Slovacă menționat în anexa III la Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului [anexa II la Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului], perioade realizate în Republica Slovacă și, potrivit normelor naționale instituite de Curea Constituțională a Republicii Cehe, sunt de asemenea considerate perioade realizate în mod concomitent în Republica Cehă?

În cazul unui răspuns negativ la prima întrebare:

2.

Articolul 18 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene coroborat cu articolul 4 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană și cu articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului [sau articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului] se opune ca autoritățile din Republica Cehă, în împrejurări precum cele din prezenta cauză, să acorde tratament preferențial [acordarea unei prestații suplimentară față de prestația pentru limită de vârstă în cazul în care cuantumul acestei prestații acordate în temeiul articolului 20 din Acordul privind securitatea socială încheiat la 29 octombrie 1992 între (Republica) Cehă și Republica Slovacă și al Regulamentului (CEE) nr. 1408/71 al Consiliului (Regulamentul nr. 883/2004) este mai scăzut decât prestația de care s-ar fi beneficiat dacă pensia pentru limită de vârstă ar fi fost calculată în temeiul legislației Republicii Cehe] numai cetățenilor Republicii Cehe, atunci când dreptul fundamental la prestație de securitate pentru limită de vârstă, care este interpretat de Curtea Constituțională a Republicii Cehe în special pentru perioadele luate în calcul pentru prestația de pensie care au fost realizate în fosta RFCS și perceput ca parte a identității naționale, determină aplicarea acestui tratament și atunci când acest tratament nu este de natură să aducă atingere dreptului la libera circulație a lucrătorilor, ca drept fundamental al Uniunii, în situația în care acordarea unui tratament similar tuturor celorlalți cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene care au realizat de asemenea în fosta RFCS perioade similare luate în calcul pentru prestația de pensie ar reprezenta o amenințare semnificativă la adresa stabilității financiare a sistemului de asigurări de pensii din Republica Cehă?

În cazul unui răspuns afirmativ la a doua întrebare:

3.

Dreptul Uniunii se opune ca o instanță națională, care este instanța supremă în materie de contencios-administrativ a unui stat și ale cărei decizii nu mai pot fi supuse niciunei căi de atac, să fie obligată, în temeiul dreptului național, să respecte hotărârea Curții Constituționale a Republicii Cehe dacă această hotărâre pare să nu fie în conformitate cu dreptul Uniunii, astfel cum este interpretat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene?


(1)  JO L 149, p. 2, Ediție specială, 05/vol. 1, p. 26.

(2)  JO L 166, p. 1, Ediție specială, 05/vol. 7, p. 82.