Acțiune în anulare — Termene — Punct de plecare — Decizie a Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) de identificare a acrilamidei drept o substanță care prezintă motive de îngrijorare deosebită — Act care nu face obiectul unei publicări decât pe internet — Inaplicabilitate a articolului 102 alineatul (1) din Regulamentul de procedură al Tribunalului
[art. 263 al șaselea paragraf TFUE; Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 101 alin. (1) și art. 102 alin. (1); Regulamentul nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 57 și 59]
Deși, conform articolului 263 al șaselea paragraf TFUE, acțiunile prevăzute la articolul respectiv trebuie formulate în termen de două luni, după caz, de la publicarea actului, de la notificarea acestuia reclamantului sau, în lipsă, de la data la care reclamantul a luat cunoștință de actul respectiv, această dispoziție nu face nicio precizare privind modul de publicare avut în vedere prin această dispoziție și nu restrânge publicarea în sensul dispoziției menționate la anumite moduri de publicare. Publicare în sensul acestei dispoziții nu trebuie considerată numai publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .
În ceea ce privește o acțiune formulată împotriva unei decizii a Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) de identificare a acrilamidei drept o substanță care prezintă motive de îngrijorare deosebită care îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 57 din Regulamentul nr. 1907/2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) și prin care acrilamida este inclusă pe lista substanțelor candidate la o includere ulterioară în anexa XIV la regulamentul menționat, în conformitate cu articolul 59 din acest regulament, acest termen de două luni nu se calculează de la sfârșitul celei de a paisprezecea zile care urmează datei publicării deciziei menționate. Articolul 102 alineatul (1) din Regulamentul de procedură al Tribunalului, care prevede o astfel de regulă, nu se aplică, potrivit cuprinsului său, decât în cazul actelor publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și nu poate fi aplicat, cu depășirea reglementării menționate, în cazul actelor publicate în alt mod, precum decizia menționată a ECHA, în cazul cărora Regulamentul nr. 1907/2006 nu prevede decât o publicare pe internet.
În consecință, așadar, întrucât termenul de introducere a acțiunii împotriva unei astfel de decizii se calculează în conformitate cu articolul 101 alineatul (1) din regulamentul menționat și, ținând seama de termenul de zece zile pentru considerente de distanță, termenul prevăzut de această dispoziție se încheiase la data introducerii acțiunii, aceasta trebuie considerată tardivă și respinsă ca inadmisibilă.
(a se vedea punctele 30, 32-34, 39, 40 și 43)