19.3.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 89/10


Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de High Court of Justice (Chancery Division) (United Kingdom) la 24 decembrie 2010 — University of Queensland, CSL Ltd/Comptroller-General of Patents, Designs and Trade Marks

(Cauza C-630/10)

2011/C 89/19

Limba de procedură: engleza

Instanța de trimitere

High Court of Justice (Chancery Division)

Părțile din acțiunea principală

Reclamante: University of Queensland, CSL Ltd

Pârât: Comptroller-General of Patents, Designs and Trade Marks

Întrebările preliminare

1.

Regulamentul nr. 469/2009 (1) (denumit în continuare „regulamentul”) recunoaște, printre celelalte obiective prevăzute în preambul, necesitatea ca acordarea unui CAP [certificat adițional de protecție] titularilor de brevete naționale sau europene să aibă loc în aceleași condiții în toate statele membre ale Comunității, astfel cum prevăd considerentele (7) și (8). În lipsa armonizării comunitare a dreptului brevetelor, cum se interpretează sintagma „produsul este protejat de un brevet de bază în vigoare” prevăzută la articolul 3 litera (a) din regulament și care sunt criteriile care permit să se stabilească acest lucru?

2.

Într-o cauză precum prezenta acțiune care implică un medicament compus din mai mult de un principiu activ, există criterii suplimentare sau diferite pentru a stabili dacă este sau nu este îndeplinită condiția potrivit căreia „produsul este protejat de un brevet de bază în vigoare” în sensul articolului 3 litera (a) din regulament, și, în caz afirmativ, care sunt aceste criterii suplimentare sau diferite?

3.

Unul dintre aceste criterii suplimentare sau diferite este ca principiile active să fie combinate între ele mai degrabă decât prezentate în formule separate dar simultan?

4.

În sensul articolului 3 litera (a), un vaccin împotriva mai multor boli care cuprinde multiple antigene este „protejat de un brevet de bază” dacă un atingen al vaccinului este „protejat de un brevet de bază în vigoare”?

5.

Într-o cauză precum prezenta acțiune care implică un medicament compus din mai mult de un principiu activ, este relevant pentru a analiza dacă este îndeplinită condiția ca produsul să fie „protejat de un brevet de bază în vigoare” în sensul articolului 3 litera (a) ca brevetul de bază să facă parte dintr-o familie de brevete bazate pe cererea inițială de brevet și care cuprinde un brevet principal și două brevete divizionare care împreună protejează toate principiile active ale medicamentului?

6.

Într-o cauză precum prezenta acțiune care implică un brevet de bază care revendică „un procedeu de obținere a unui produs” în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (c) „produsul”, în sensul articolului 3 litera (a), trebuie obținut direct prin procedeul respectiv?

7.

Regulamentul CAP și, în special, articolul 3 litera (b), permite acordarea unui certificat adițional de protecție pentru un principiu activ specific în ipoteza în care:

(a)

un brevet de bază în vigoare protejează respectivul principiu activ în sensul articolului 3 litera (a) din Regulamentul CAP, și

(b)

un medicament care conține principiul activ specific împreună cu unul sau mai multe alte principii active face obiectul unei autorizații valabile acordate în temeiul Directivei 2001/83/CE (2) sau al Directivei 2001/82/CE (3), care este prima autorizație de introducere pe piață a principiului activ specific?

8.

Răspunsul la întrebarea 7 diferă după cum autorizația privește principiul activ specific combinat cu unul sau mai multe alte principii active, mai degrabă decât prezentate în formule separate dar simultan?


(1)  Regulamentul (CE) nr. 469/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 mai 2009 privind certificatul suplimentar de protecție pentru medicamente (versiune codificată) (Text cu relevanță pentru SEE) JO L 152, p. 1

(2)  Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman (JO L 311, p. 67, Ediție specială, 13/vol. 33, p. 3).

(3)  Directiva 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la produsele medicamentoase veterinare (JO L 311, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 31, p. 200).