30.1.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 24/42


Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de Court of Appeal England & Wales) (Civil Division) (Regatul Unit) la 30 noiembrie 2009 — Budějovický Budvar, národní podnik/Anheuser-Busch, Inc.

(Cauza C-482/09)

2010/C 24/72

Limba de procedură: engleza

Instanța de trimitere

Court of Appeal (England & Wales) (Civil Division)

Părțile din acțiunea principală

Reclamantă: Budějovický Budvar, národní podnik

Pârâtă: Anheuser-Busch, Inc.

Întrebările preliminare

1.

Ce se înțelege prin „tolerat” în sensul articolului 9 alineatul (1) din Directiva 89/104/CEE (1) și în special:

(a)

Noțiunea „tolerat” este o noțiune de drept comunitar sau instanțele naționale sunt libere să aplice dispozițiile de drept național în ceea ce privește toleranța (inclusiv cu privire la durată sau la utilizarea îndelungată, cu bună-credință și simultană)?

(b)

Dacă „tolerat” este o noțiune de drept comunitar, se poate considera că titularul unei mărci a tolerat utilizarea îndelungată, bine stabilită și cu bună-credință a unei mărci identice de către un terț, în cazul în care a avut cunoștință de multă vreme de această utilizare, dar nu a putut să o împiedice?

(c)

În orice caz, este necesar ca titularul unei mărci să își fi înregistrat marca înainte de a putea să înceapă să „tolereze” utilizarea de către un terț (i) a unei mărci identice sau (ii) a unei mărci similare susceptibilă să determine un risc de confuzie?

2.

Când începe perioada „de cinci ani consecutivi” și, mai ales, poate aceasta să înceapă (și, în acest caz, poate să expire) înainte ca titularul mărcii anterioare să obțină înregistrarea efectivă a mărcii sale și, în caz afirmativ, care sunt condițiile necesare pentru ca acest termen să înceapă să curgă?

3.

Articolul 4 alineatul (1) litera (a) din Directiva 89/104/CEE a Consiliului se aplică în sensul că titularul unei mărci anterioare are câștig de cauză, chiar și în cazul utilizării îndelungate cu bună-credință a două mărci identice pentru produse identice, astfel încât garanția provenienței mărcii anterioare nu înseamnă că marca desemnează doar produsele titularului mărcii anterioare cu excluderea celuilalt titular, ci dimpotrivă, că desemnează produsele acestuia sau ale celuilalt titular?


(1)  Prima directivă a Consiliului 89/104/CEE din 21 decembrie 1988 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci (JO L 40, p. 1, Ediție specială, 17/vol. 1, p. 92).