22.11.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 301/23


Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de High Court of Justice (England and Wales) (Queen's Bench Division), Leeds District Registry la 18 septembrie 2008 — Uniplex (UK) Ltd/NHS Business Services Authority

(Cauza C-406/08)

(2008/C 301/36)

Limba de procedură: engleza

Instanța de trimitere

High Court of Justice (Queen's Bench Division)

Părțile din acțiunea principală

Reclamantă: Uniplex (UK) Ltd

Pârâtă: NHS Business Services Authority

Întrebările preliminare

În ipoteza în care un operator economic introduce o cale de atac la nivel național împotriva atribuirii unui contract-cadru de către o autoritate contractantă ca urmare a unei proceduri de achiziții publice în cadrul căreia respectivul operator a fost ofertant și care trebuia să se desfășoare în conformitate cu Directiva 2004/18/EC (1) (și cu dispozițiile naționale de punere în aplicare relevante), și prin respectiva cale de atac urmărește obținerea unor despăgubiri pentru încălcarea prevederilor privind achizițiile publice în ceea ce privește respectiva procedură și atribuire:

(a)

o prevedere națională precum articolul 47(7)(b) din Regulamentul privind contractele publice 2006 [Public Contracts Regulations 2006] care prevede că respectiva cale de atac trebuie introdusă prompt și în orice caz în termen de trei luni de la data la care au survenit motivele de introducere a căii de atac, cu excepția situației în care Curtea consideră că există un motiv întemeiat pentru prelungirea termenului, trebuie interpretată prin prisma Directivei 89/665/CEE (2), articolele 1 și 2 și a principiului comunitar al echivalenței, precum și a cerinței de drept comunitar privind protecția juridică efectivă și/sau a principiului efectivității, și ținând seama de orice alt principiu juridic de drept comunitar relevant, în sensul că acordă ofertantului un drept individual și necondițional față de autoritatea contractantă, astfel încât termenul pentru introducerea căii de atac împotriva procedurii și atribuirii unei asemenea achiziții începe să curgă de la data la care ofertantul a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască faptul că procedura de achiziții publice a încălcat legislația comunitară privind achizițiile publice, sau de la data la care aceasta a încălcat prevederile relevante privind achizițiile publice; și

(b)

în orice caz, cum trebuie să aplice o instanță națională (i) orice condiție privind promptitudinea introducerii căii de atac și (ii) orice discreție în legătură cu prelungirea termenului național pentru introducerea unei astfel de căi de atac?


(1)  Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (JO L 134, p. 114, Ediție specială, 06/vol. 8, p. 116).

(2)  Directiva 89/665/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind aplicarea procedurilor care vizează căile de atac față de atribuirea contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări (JO L 395, p. 33, Ediție specială, 06/vol. 1, p. 237).