Keywords
Summary

Keywords

1. Dreptul Uniunii – Interpretare – Texte plurilingve – Interpretare uniformă

[Regulamentul nr. 874/2004 al Comisiei, art. 21 alin. (3) lit. (a)-(e)]

2. Rețele transeuropene – Sectorul telecomunicațiilor – Internet – Punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior – Înregistrări speculative sau abuzive

[Regulamentul nr. 874/2004 al Comisiei, art. 21 alin. (1) lit. (b) și alin. (3)]

Summary

1. Articolul 21 alineatul (3) din Regulamentul nr. 874/2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare trebuie interpretat în sensul că reaua‑credință poate fi demonstrată și prin alte împrejurări decât cele enumerate la literele (a)-(e) ale acestei dispoziții.

Astfel, necesitatea unei aplicări și, prin urmare, a unei interpretări uniforme a unui act comunitar exclude posibilitatea ca acesta să fie privit în mod izolat în una dintre versiunile sale, impunând ca acesta să fie interpretat atât în funcție de voința reală a autorului său, cât și în funcție de scopul urmărit de acesta din urmă, în special în lumina versiunilor lingvistice existente.

Obiectivul de a împiedica înregistrările speculative sau abuzive de nume de domenii, care, prin însăși natura lor, pot fi caracterizate de diverse elemente de fapt și de drept, ar fi compromis dacă reaua‑credință în sensul articolului 21 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 874/2004 nu ar putea fi demonstrată decât prin împrejurările enumerate în mod limitativ la articolul 21 alineatul (3) literele (a)-(e).

(a se vedea punctele 35, 37 și 39 și dispozitiv 1)

2. Pentru a aprecia dacă există un comportament de rea‑credință, în sensul articolului 21 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 874/2004 coroborat cu alineatul (3) al aceluiași articol, instanța națională trebuie să ia în considerare toți factorii pertinenți specifici speței, în special condițiile în care a fost obținută înregistrarea mărcii și cele în care a fost înregistrat numele de domeniu de nivel superior „.eu”.

În ceea ce privește condițiile în care a fost obținută înregistrarea mărcii, instanța națională trebuie să ia în considerare în special:

– intenția de a nu utiliza marca pe piața pentru care a fost solicitată protecția;

– modul de prezentare a mărcii;

– înregistrarea unui număr mare de alte mărci care corespund unor denumiri generice și

– înregistrarea mărcii cu puțin timp înainte de începerea înregistrării pe etape a numelor de domeniu de nivel superior „.eu”.

În ceea ce privește condițiile în care a fost înregistrat numele de domeniu de nivel superior „.eu”, instanța națională trebuie să ia în considerare în special:

– utilizarea abuzivă a caracterelor speciale sau a semnelor de punctuație, în sensul articolului 11 din Regulamentul nr. 874/2004, în scopul aplicării regulilor de transcriere prevăzute la acest articol;

– înregistrarea în cursul primei părți a înregistrării pe etape prevăzute de acest regulament în temeiul unei mărci artificiale create și înregistrate în scopul eludării procedurii de înregistrare pe etape și

– introducerea unui număr mare de cereri de înregistrare de nume de domeniu care corespund unor denumiri generice.

Astfel, modul de redactare a articolului 11 al doilea paragraf din Regulamentul nr. 874/2004 de stabilire a normelor de politică publică privind punerea în aplicare și funcțiile domeniului de nivel superior „.eu” și a principiilor de înregistrare nu permite să se conchidă în sensul existenței unei ierarhii între aceste trei reguli de transcriere. Rezultă din articolul 10 alineatul (2) din regulamentul menționat că înregistrarea unui nume de domeniu de nivel superior „.eu” pe baza unui drept anterior constă în înregistrarea numelui complet pentru care există dreptul anterior, astfel cum este înscris în documentația care atestă existența acestui drept. Întrucât anumite caractere speciale care pot apărea într‑un nume pentru care există un drept anterior nu pot totuși figura într‑un nume de domeniu din cauza unor constrângeri de ordin tehnic, legiuitorul a prevăzut, la articolul 11 al doilea paragraf din Regulamentul nr. 874/2004, reguli de transcriere a unor astfel de caractere speciale.

Reiese astfel din coroborarea articolului 10 alineatul (2) și a articolului 11 din regulamentul menționat că aplicarea regulilor de transcriere prevăzute la articolul 11 al doilea paragraf este condiționată de obiectivul de a garanta identitatea sau cea mai apropiată concordanță între numele de domeniu a cărui înregistrare este solicitată și numele pentru care se invocă un drept anterior.

Prezența caracterelor speciale în numele pentru care se invocă un drept anterior, precum și alegerea efectuată de solicitant cu privire la cele trei reguli de transcriere a unor astfel de caractere prevăzute la articolul 11 al doilea paragraf din acest regulament, și anume eliminarea, înlocuirea cu o liniuță sau exprimarea prin caractere normale, pot indica astfel existența unui comportament de rea‑credință în sensul articolului 21 alineatul (1) litera (b) din acest regulament, în special în cazul în care numele de domeniu a cărui înregistrare este solicitată nu este în concordanță cu numele pentru care se invocă un drept anterior.

În schimb, împrejurarea că titularul unui drept național și/sau comunitar nu era cunoscut de reclamantă în momentul înregistrării numelui de domeniu este lipsită de relevanță. Întrucât nu poate fi exclusă existența unor drepturi anterioare privind un nume care corespunde unei denumiri generice, adoptarea unui comportament care vizează în mod vădit să eludeze procedura de înregistrare pe etape instituită de Regulamentul nr. 874/2004 riscă să aducă atingere titularilor unor astfel de drepturi. În plus, adoptarea unui astfel de comportament arată că se încearcă să se obțină un avantaj necuvenit în detrimentul oricărei alte persoane interesate de același nume de domeniu care nu deține un drept anterior pe care să îl invoce și care trebuie, așadar, să aștepte deschiderea generalizată a înregistrării numelor de domenii de nivel superior „.eu” pentru a putea introduce o cerere de înregistrare.

(a se vedea punctele 57, 60-63, 72 și 75-77 și dispozitiv 2)