Cauza C-398/08 P

Audi AG

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Recurs — Marcă comunitară — Regulamentul (CE) nr. 40/94 — Articolul 7 alineatul (1) litera (b) și articolul 63 — Marca verbală Vorsprung durch Technik — Mărci constituite din sloganuri publicitare — Caracter distinctiv — Cerere de înregistrare a mărcii pentru o multitudine de produse și de servicii — Public relevant — Apreciere și motivare globală — Documente noi”

Hotărârea Curții (Camera întâi) din 21 ianuarie 2010   I ‐ 539

Sumarul hotărârii

  1. Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci lipsite de caracter distinctiv – Mărci constituite din sloganuri publicitare

    [Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (b)]

  2. Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci lipsite de caracter distinctiv – Mărci constituite din sloganuri publicitare

    [Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (b)]

  3. Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci lipsite de caracter distinctiv – Mărci constituite din sloganuri publicitare

    [Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (b) și (c)]

  4. Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci lipsite de caracter distinctiv

    [Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (b)]

  1.  Simplul fapt că o marcă este percepută de publicul vizat drept o formulă promoțională și că, având în vedere caracterul său elogios, aceasta ar putea fi, în principiu, preluată și de alte întreprinderi nu este, în sine, suficient pentru a concluziona că această marcă este lipsită de caracter distinctiv în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară. Astfel, faptul că o marcă verbală are o conotație elogioasă nu exclude ca aceasta să fie totuși aptă să garanteze consumatorilor proveniența produselor sau a serviciilor pe care aceasta le desemnează. Prin urmare, o astfel de marcă poate fi percepută de publicul vizat drept o formulă promoțională și, concomitent, drept o indicație a originii comerciale a produselor sau a serviciilor. În consecință, în măsura în care acest public percepe marca respectivă ca fiind o indicație a acestei origini, faptul că marca este fie simultan, fie chiar în primul rând percepută drept o formulă promoțională nu are efect asupra caracterului său distinctiv.

    (a se vedea punctele 44 și 45)

  2.  Nu este necesar ca un slogan publicitar să prezinte un „caracter de fantezie” sau chiar un „domeniu de tensiune conceptuală care ar avea drept consecință un efect de surpriză, creând astfel o puternică impresie”, pentru ca un astfel de slogan să aibă caracterul distinctiv minim impus de articolul 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară.

    În ceea ce privește o marcă ce poate avea mai multe semnificații, ce poate constitui un joc de cuvinte sau poate fi percepută drept fantezistă, surprinzătoare și neașteptată și, prin urmare, poate fi memorată, deși existența unor asemenea caracteristici nu constituie o condiție necesară pentru a stabili caracterul distinctiv al unui slogan publicitar, nu este mai puțin adevărat că prezența lor este în principiu de natură să îi confere acestuia un astfel de caracter.

    (a se vedea punctele 39 și 47)

  3.  Mărcile compuse din semne sau din indicații care sunt utilizate și ca sloganuri publicitare, indicații de calitate sau expresii ce incită la cumpărarea produselor sau a serviciilor vizate de aceste mărci transmit prin definiție, într-o măsură mai mare sau mai mică, un mesaj obiectiv. Astfel de mărci nu sunt, numai pentru acest motiv, lipsite de caracter distinctiv în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară.

    Astfel, în măsura în care asemenea mărci nu sunt descriptive în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (c) din regulamentul menționat, acestea pot exprima un mesaj obiectiv, chiar simplu, însă pot fi apte să indice consumatorului originea comercială a produselor sau a serviciilor în cauză. Aceasta poate fi situația când mărcile respective nu reprezintă numai un mesaj publicitar obișnuit, ci au o anumită originalitate sau rezonanță, necesită un minim de efort pentru interpretare sau declanșează un proces cognitiv în rândul publicului vizat.

    (a se vedea punctele 56 și 57)

  4.  Nu este lipsit de caracter distinctiv în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară sloganul „Vorsprung durch Technik”, a cărui înregistrare este solicitată pentru „Vehicule; aparate de locomoție pe uscat, în aer sau pe apă” din clasa 12 în sensul Aranjamentului de la Nisa, precum și pentru produse și servicii din clasele 9, 12, 14, 16, 18, 25, 28, 35-43 și 45.

    Presupunând chiar că sloganul „Vorsprung durch Technik” transmite un mesaj obiectiv, potrivit căruia superioritatea tehnică permite fabricarea și furnizarea unor produse și servicii mai bune, această împrejurare nu permite să se concluzioneze că marca solicitată este lipsită de orice caracter distinctiv intrinsec. Astfel, oricât de simplu ar fi un asemenea mesaj, acesta nu poate fi calificat drept atât de obișnuit încât să excludă de la bun început și fără nicio analiză ulterioară faptul că marca respectivă este aptă să indice consumatorului originea comercială a produselor sau a serviciilor în cauză.

    Mesajul menționat nu rezultă în mod evident din sloganul amintit. Expresia „Vorsprung durch Technik”, care înseamnă „avans prin tehnologie”, nu sugerează, la prima vedere, decât o relație de cauzalitate și necesită, prin aceasta, un anumit efort de interpretare din partea publicului. În plus, acest slogan dovedește o anumită originalitate și rezonanță, fiind astfel ușor de memorat. În sfârșit, în măsura în care este vorba despre un slogan renumit și utilizat de mulți ani de solicitantul înregistrării, nu se poate exclude că faptul că publicul vizat este obișnuit să facă legătura între acest slogan și automobilele fabricate de solicitantul înregistrării facilitează de asemenea identificarea de către acest public a originii comerciale a produselor sau a serviciilor desemnate.

    (a se vedea punctele 58 și 59)