Keywords
Summary

Keywords

1. Apropierea legislațiilor – Protecția consumatorilor în cazul contractelor negociate în afara spațiilor comerciale – Directiva 85/577

[Directiva 85/577 a Consiliului, art. 1 alin. (1) a doua liniuță și art. 2]

2. Apropierea legislațiilor – Protecția consumatorilor în cazul contractelor negociate în afara spațiilor comerciale – Directiva 85/577

[Directiva 85/577 a Consiliului, art. 5 alin. (2)]

Summary

1. Directiva 85/577 privind protecția consumatorilor în cazul contractelor negociate în afara spațiilor comerciale se aplică în ceea ce privește un contract încheiat între un comerciant și un consumator în cadrul unei operațiuni efectuate cu ocazia unei vizite nesolicitate la domiciliul acestuia din urmă, ce are ca obiect aderarea acestui consumator la un fond imobiliar închis constituit sub forma unei societăți de persoane în cazul în care scopul prioritar al unei astfel de aderări nu este de a deveni membru al societății în cauză, ci de a realiza un plasament de capital.

(a se vedea punctele 28 și 34 și dispozitiv 1)

2. Articolul 5 alineatul (2) din Directiva 85/577 privind protecția consumatorilor în cazul contractelor negociate în afara spațiilor comerciale nu se opune unei norme naționale potrivit căreia, în cazul revocării actului de aderare la un fond imobiliar închis constituit sub forma unei societăți de persoane, aderare efectuată în urma unei operațiuni realizate cu ocazia unei vizite nesolicitate a unui comerciant la domiciliul consumatorului, acesta din urmă are un drept de creanță împotriva acestei societăți asupra soldului lichidării calculat în funcție de valoarea participării sale la data retragerii sale din acest fond și poate, astfel, obține eventual restituirea unei sume inferioare aportului său sau poate fi obligat să participe la pierderile fondului respectiv.

Astfel, chiar dacă este neîndoielnic faptul că directiva are ca scop protecția consumatorilor, aceasta nu înseamnă că protecția acordată este absolută. Astfel, atât din economia generală, cât și din modul de redactare a mai multe dispoziții din această directivă rezultă că protecția menționată are anumite limite. În ceea ce privește, mai precis, consecințele exercitării dreptului de renunțare, notificarea revocării are ca efect, atât pentru consumator, cât și pentru comerciant, restabilirea situației inițiale. Nu este însă mai puțin adevărat că nicio dispoziție a directivei nu exclude posibilitatea ca, în anumite situații specifice, consumatorul să aibă unele obligații față de comerciant și să fie nevoit, în aceste cazuri, să suporte anumite consecințe ca urmare a exercitării dreptului său de reziliere.

(a se vedea punctele 44, 45 și 50 și dispozitiv 2)