Cauza T-67/07

Ford Motor Co.

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Marcă comunitară — Cerere de înregistrare a mărcii verbale comunitare FUN — Motiv absolut de refuz — Lipsa caracterului descriptiv — Articolul 7 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (CE) nr. 40/94”

Hotărârea Tribunalului (Camera întâi) din 2 decembrie 2008   II ‐ 3413

Sumarul hotărârii

Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci compuse exclusiv din semne sau indicații ce pot să servească pentru a desemna caracteristicile unui produs

[Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin.(1) lit.(c)]

Semnul verbal FUN, a cărui înregistrare a fost solicitată pentru „vehicule terestre cu motor, piese și părți componente ale acestora” care fac parte din clasa 12 în sensul Aranjamentului de la Nisa, nu este descriptiv pentru produsele vizate în cererea de înregistrare a mărcii comunitare, în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară, din punctul de vedere al consumatorilor medii anglofoni cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani.

În raport cu vehiculele terestre cu motor, semnul FUN poate fi înțeles ca indicând că acestea pot fi amuzante sau că pot constitui o sursă de amuzament. Așadar, semnul FUN poate fi interpretat în sensul că dă produsului o imagine pozitivă, care se poate asemăna cu o imagine în scop promoțional, prin faptul că trezește în spiritul consumatorului relevant ideea că un vehicul poate fi o sursă de amuzament. Totuși, deși în anumite cazuri un vehicul terestru cu motor poate fi o sursă de amuzament pentru șoferul acestuia, semnul FUN nu excedează domeniului sugestiei.

În aceste circumstanțe, legătura care există între sensul cuvântului „fun”, pe de o parte, și vehiculele terestre cu motor, pe de altă parte, pare a fi prea vagă, nedeterminată și subiectivă pentru a conferi acestui cuvânt un caracter descriptiv în raport cu produsele respective.

Spre deosebire de anumite indicații descriptive ale caracteristicilor unui vehicul, precum turbo, ABS sau 4x4, semnul FUN situat în partea din spate a unui vehicul nu poate servi pentru a desemna în mod direct un vehicul terestru cu motor sau una dintre caracteristicile esențiale ale acestuia. Amplasat astfel, semnul va fi perceput de consumatorul relevant ca desemnând originea comercială a produsului.

Produsele desemnate în cererea de înregistrare drept piese și părți componente ale unor vehicule terestre cu motor sunt destinate să fie utilizate exclusiv în legătură cu aceste vehicule și nu au o utilizare autonomă. Acele piese și părți componente ale unor vehicule care sunt vizate în cererea de înregistrare prezintă o legătură indisociabilă cu aceste vehicule și, prin urmare, în privința acestora trebuie adoptată o soluție identică celei reținute anterior pentru vehiculele terestre cu motor.

(a se vedea punctele 27, 34-36 și 44)