Cauza C-376/07

Staatssecretaris van Financiën

împotriva

Kamino International Logistics BV

(cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Hoge Raad der Nederlanden)

„Tariful vamal comun — Nomenclatura combinată — Clasificare tarifară — Monitoare cu ecran cu cristale lichide (LCD) dotate cu prize SUB-D, DVI-D, USB, S-video și video-compozit — Poziția 8471 — Poziția 8528 — Regulamentul (CE) nr. 754/2004”

Concluziile avocatului general P. Mengozzi prezentate la 10 septembrie 2008   I ‐ 1171

Hotărârea Curții (Camera a treia) din 19 februarie 2009   I ‐ 1196

Sumarul hotărârii

  1. Tariful vamal comun – Poziții tarifare – Monitoare apte să transmită semnale provenind atât de la o mașină automată de prelucrare a datelor, cât și din alte surse

    (Regulamentul nr. 2658/87 al Consiliului, anexa I; Regulamentul nr. 1789/2003 al Comisiei)

  2. Tariful vamal comun – Poziții tarifare – Monitoare apte să transmită semnale provenind atât de la o mașină automată de prelucrare a datelor, cât și din alte surse

    (Regulamentul nr. 2658/87 al Consiliului, anexa I)

  3. Tariful vamal comun – Poziții tarifare – Monitoare apte să transmită semnale provenind atât de la o mașină automată de prelucrare a datelor, cât și din alte surse – Aplicarea prin analogie a Regulamentului de clasificare nr. 754/2004 – Condiții – Similaritate suficientă a produselor – Lipsă

    (Regulamentul nr. 2658/87 al Consiliului, anexa I; Regulamentul nr. 754/2004 al Comisiei)

  1.  Monitoare de tip LCD, dotate cu prize SUB-D, DVI-D, USB, S-video și video-compozit, nu sunt excluse de la clasificarea la subpoziția 84716090, ca unități de tipul celor utilizate „în principal” într-un sistem automat de prelucrare a datelor în sensul notei 5 (B) litera (a) din capitolul 84 din Nomenclatura combinată care constituie anexa I la Regulamentul nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul nr. 1789/2003 doar pentru simplul fapt că sunt apte să reproducă semnale provenind atât de la o mașină automată de prelucrare a datelor, cât și din alte surse.

    În această privință, în primul rând, din cuprinsul notei 5 (E) din capitolul 84 din Nomenclatura combinată reiese că singurele aparate care îndeplinesc o „funcție proprie, alta decât prelucrarea datelor”, sunt cele care încorporează o mașină automată de prelucrare a datelor sau care lucrează în legătură cu o astfel de mașină, a căror funcție nu ține de prelucrarea datelor. Or, monitoarele menţionate, în afara funcției lor de reproducere a imaginilor provenind de la aparate precum o consolă de jocuri, un player video sau un player DVD, care nu ține de prelucrarea datelor, asigură de asemenea reproducerea semnalelor emise de o mașină automată de prelucrare a datelor.

    În al doilea rând, dacă, în scopul clasificării lor la subpoziția 84716090, monitoarele menţionate nu sunt de tipul celor utilizate exclusiv într-un sistem automat de prelucrare a datelor dat fiind că sunt conectabile la unitatea centrală de prelucrare, că recepționează date sub o formă utilizabilă în sistem și că sunt apte să reproducă semnale provenind din alte surse, o interpretare a notei explicative 5 (B) litera (a) din capitolul 84 din Nomenclatura combinată în sensul că simpla posibilitate, pentru monitoarele în cauză, de a reproduce imagini provenind din alte surse decât de la o mașină automată de prelucrare a datelor exclude clasificarea lor la poziția 8471 ar echivala cu suprimarea termenului „în principal” care figurează în textul notei menţionate.

    În sfârșit, dacă notele explicative care se raportează la subpoziţia 8471 din Sistemul armonizat ar trebui interpretate în sensul că exclud clasificarea la subpoziția 84716090 a tuturor monitoarelor apte să reproducă semnale provenind atât de la o mașină automată de prelucrare a datelor, cât și din alte surse, acestea ar avea ca efect modificarea și în special restrângerea sferei notei 5 (B) litera (a) din capitolul 84. Prin urmare, presupunând că notele explicative ale Nomenclaturii combinate privind subpoziția 84716090 și notele explicative privind poziția 8471 din Sistemul armonizat ar trebui interpretate în acest sens, aplicarea acestora ar trebui înlăturată, întrucât această interpretare nu este conformă notei 5 (B) litera (a) din capitolul 84 din Nomenclatura combinată.

    (a se vedea punctele 39-46 și 49-51 și dispozitiv 1)

  2.  În scopul de a stabili dacă monitoare de tip LCD, dotate cu prize SUB-D, DVI-D, USB, S-video și video-compozit sunt unități de tipul celor utilizate în principal într-un sistem automat de prelucrare a datelor, autoritățile naționale, inclusiv instanțele, trebuie să recurgă la indicațiile care figurează în notele explicative privind poziția 8471 din Sistemul armonizat instituit prin Convenția internațională privind Sistemul armonizat de denumire și codificare a mărfurilor, încheiată la Bruxelles la 14 iunie 1983, și protocolul de modificare a acesteia din 24 iunie 1986, în special la punctele 1-5 din partea capitolului I D consacrată unităților de vizualizare ale mașinilor automate de prelucrare a datelor. În această privință, numărul și tipul de prize cu care sunt dotate astfel de monitoare nu pot constitui, prin ele însele, criteriile determinante pentru clasificarea tarifară și, în scopul realizării acesteia, trebuie să se aprecieze, în raport și cu alte criterii și având în vedere caracteristicile și proprietățile obiective ale respectivelor monitoare, atât măsura în care pot exercita mai multe funcții, cât și nivelul de performanță pe care îl ating în exercitarea acestor funcții, recurgându-se la notele explicative privind poziția 8471 din Sistemul armonizat.

    (a se vedea punctele 57, 59 și 61 și dispozitiv 2)

  3.  Regulamentul nr. 754/2004 privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată nu se aplică în scopul clasificării tarifare a monitoarelor LCD, dotate cu prize SUB-D, DVI-D, USB, S-video și video-compozit. Astfel, deși aplicarea prin analogie a unui regulament de clasificare produselor similare celor vizate de acest regulament favorizează o interpretare coerentă a Nomenclaturii combinate, precum și egalitatea de tratament a operatorilor, într-o astfel de ipoteză mai este necesar ca produsele care trebuie clasificate și cele vizate de regulamentul de clasificare să fie suficient de similare. Or, monitoarele LCD menţionate nu sunt identice, din punctul de vedere al tehnologiei, cu produsele care fac obiectul unei clasificări prin Regulamentul nr. 754/2004 care se referă la monitoare cu ecrane cu plasmă ce diferă și în ceea ce privește dimensiunile și rezoluţiile lor.

    (a se vedea punctele 64-70 și dispozitiv 3)