Cauza C-411/06

Comisia Comunităților Europene

împotriva

Parlamentului European

și

Consiliului Uniunii Europene

„Acțiune în anulare — Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 — Transfer de deșeuri — Alegerea temeiului juridic — Articolul 133 CE și articolul 175 alineatul (1) CE”

Concluziile avocatului general M. Poiares Maduro prezentate la 26 martie 2009   I ‐ 7588

Hotărârea Curții (Marea Cameră) din 8 septembrie 2009   I ‐ 7603

Sumarul hotărârii

  1. Acte ale instituțiilor – Alegerea temeiului juridic – Criterii

    [art. 175 alin. (1) CE; Regulamentul nr. 1013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului]

  2. Mediu – Regulamentul privind transferul deșeurilor – Instrument care se încadrează în principal în politica de protecție a sănătății umane și a mediului

    [art. 133 CE și art. 175 alin. (1) CE; Regulamentul nr. 1013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului]

  1.  Alegerea temeiului juridic al unui act comunitar trebuie fondată pe elemente obiective care pot fi supuse controlului jurisdicțional, printre care figurează în special scopul și conținutul actului.

    Dacă, prin analizarea unui act comunitar, se dovedește că acesta din urmă urmărește o dublă finalitate sau că are două componente și dacă una dintre aceste finalități sau componente poate fi identificată ca fiind principală, iar cealaltă nu este decât accesorie, actul trebuie să aibă un temei juridic unic, și anume temeiul impus de finalitatea sau de componenta principală ori preponderentă. În schimb, dacă, în mod excepțional, se stabilește că actul în cauză urmărește simultan mai multe obiective sau că are mai multe componente ce sunt legate în mod indisolubil, fără ca vreuna să fie accesorie și indirectă în raport cu cealaltă, un astfel de act trebuie să fie adoptat pe baza diferitelor temeiuri juridice corespunzătoare. Nu aceasta este situația Regulamentului nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri, care urmărește obiectivul de protecție a mediului și care, prin urmare, s-a întemeiat în mod valabil pe articolul 175 alineatul (1) CE. Astfel, obiectivul și componentele regulamentului menționat care privesc protecția mediului trebuie considerate principale sau preponderente.

    (a se vedea punctele 45-50)

  2.  Din analiza Regulamentului nr. 1013/2006 privind transferurile de deșeuri reiese că acesta urmărește în principal, atât prin obiectivul, cât și prin conținutul său, protecția sănătății umane și a mediului împotriva efectelor potențial dăunătoare ale transferurilor transfrontaliere de deșeuri. Mai precis, în măsura în care procedura de notificare prealabilă și de acord preliminar scris urmărește în mod clar un scop de protecție a mediului în domeniul transferurilor de deșeuri între statele membre și, prin urmare, a fost întemeiată în mod corect pe articolul 175 alineatul (1) CE, ar fi incoerent să se considere că aceeași procedură, atunci când aceasta se aplică transferurilor de deșeuri între statele membre și țările terțe cu același obiectiv de protecție a mediului, astfel cum confirmă considerentul (33) al regulamentului menționat, are caracterul unui instrument al politicii comerciale comune și, pentru acest motiv, trebuie să se întemeieze pe articolul 133 CE. Această concluzie este confirmată de o analiză a contextului legislativ în care se înscrie acest regulament.

    O interpretare largă a noțiunii de politică comercială comună nu este de natură să repună în discuție constatarea potrivit căreia Regulamentul nr. 1013/2006 este un instrument care se încadrează în principal în politica de protecție a mediului. Astfel, un act comunitar se poate încadra în acest domeniu chiar dacă măsurile prevăzute de actul comunitar menționat pot afecta schimburile comerciale.

    Astfel, un act comunitar nu intră în competența exclusivă în domeniul politicii comerciale comune prevăzute la articolul 133 CE decât dacă privește în mod specific schimburile internaționale prin aceea că este destinat, în esență, promovării, facilitării sau reglementării schimburilor comerciale și are efecte directe și imediate asupra comerțului sau a schimburilor cu produsele în cauză.

    Fără îndoială, nu aceasta este situația în speță. Astfel, Regulamentul nr. 1013/2006 nu are ca scop definirea caracteristicilor pe care trebuie să le aibă deșeurile pentru a circula în mod liber pe piața internă sau în cadrul schimburilor comerciale cu țările terțe, ci instituirea unui sistem armonizat de proceduri prin intermediul cărora să poată fi limitată circulația deșeurilor în scopul asigurării protecției mediului.

    (a se vedea punctele 62-64 și 70-72)