Cauza C-301/06
Irlanda
împotriva
Parlamentului European
și a
Consiliului Uniunii Europene
„Acțiune în anulare — Directiva 2006/24/CE — Păstrarea datelor generate sau prelucrate în legătură cu furnizarea serviciilor de comunicații electronice — Alegerea temeiului juridic”
Concluziile avocatului general Y. Bot prezentate la 14 octombrie 2008 I ‐ 595
Hotărârea Curții (Marea Cameră) din 10 februarie 2009 I ‐ 628
Sumarul hotărârii
Acte ale instituțiilor – Alegerea temeiului juridic
(art. 95 CE; Directiva 2006/24 a Parlamentului European și a Consiliului)
Directiva 2006/24 privind păstrarea datelor generate sau prelucrate în legătură cu furnizarea serviciilor de comunicații electronice accesibile publicului sau de rețele de comunicații publice trebuia să fie adoptată în temeiul articolului 95 CE.
Astfel, legiuitorul comunitar poate recurge la articolul 95 CE, printre altele, în cazul existenței unor diferențe între reglementările naționale, atunci când aceste diferențe sunt de natură să îngrădească libertățile fundamentale sau să dea naștere unor denaturări ale concurenței și să aibă astfel o incidență directă asupra funcționării pieței interne.
S-a constatat că diferențele dintre reglementările naționale adoptate în domeniul păstrării datelor referitoare la comunicațiile electronice erau de natură să aibă incidență directă asupra funcționării pieței interne și că era previzibil că această incidență urma să fie din ce în ce mai gravă. O astfel de situație justifica urmărirea de către legiuitorul comunitar a obiectivului de a proteja buna funcționare a pieței interne prin adoptarea unor norme armonizate.
În plus, Directiva 2006/24 reglementează operațiuni care sunt independente de punerea în aplicare a vreunei eventuale acțiuni de cooperare polițienească și judiciară în materie penală. Aceasta nu armonizează nici chestiunea accesului la date al autorităților naționale competente în materie de aplicare a legii, nici pe aceea referitoare la utilizarea și la schimbul acestor date între aceste autorități. Aceste chestiuni, care intră, în principiu, în domeniul de aplicare al titlului VI din Tratatul UE, au fost excluse din dispozițiile acestei directive. Prin urmare, conținutul material al Directivei 2006/24 are în vedere în principal activitățile furnizorilor de servicii în sectorul vizat al pieței interne, cu excluderea activităților statale care intră în domeniul de aplicare al titlului VI din Tratatul UE. Având în vedere acest conținut material, trebuie concluzionat că directiva menționată vizează în mod preponderent funcționarea pieței interne.
(a se vedea punctele 63, 71, 72, 83-85 și 93)