Cauza C-241/06

Lämmerzahl GmbH

împotriva

Freie Hansestadt Bremen

(cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Hanseatisches Oberlandesgericht in Bremen)

„Achiziții publice — Directiva 89/665/CEE — Căi de atac în materia atribuirii contractelor de achiziții publice — Termen de decădere — Principiul eficienței”

Concluziile avocatului general E. Sharpston prezentate la 7 iunie 2007   I - 8418

Hotărârea Curții (Camera a treia) din 11 octombrie 2007   I - 8439

Sumarul hotărârii

  1. Apropierea legislațiilor – Proceduri de atribuire a contractelor de achiziții publice de bunuri – Directiva 93/36 – Mențiuni care trebuie să figureze în anunțurile de participare

    [Directiva 89/665 a Consiliului, art. 1 alin. (1), și Directiva 93/36 a Consiliului, art. 9 alin. (4) și anexa IV]

  2. Apropierea legislațiilor – Proceduri privind căile de atac în materia atribuirii contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări – Directiva 89/665 – Termen pentru a contesta deciziile adoptate de autoritățile contractante și pentru a invoca, sub sancțiunea decăderii, măsurile considerate ilegale

    [Directiva 89/665 a Consiliului, art. 1 alin. (1) și (3)]

  3. Apropierea legislațiilor – Proceduri privind căile de atac în materia atribuirii contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări – Directiva 89/665 – Termen pentru a contesta deciziile adoptate de autoritățile contractante și pentru a invoca, sub sancțiunea decăderii, măsurile considerate ilegale

    [Directiva 89/665 a Consiliului, art. 1 alin. (1) și (3)]

  1.  În conformitate cu articolul 9 alineatul (4) și cu anexa IV la Directiva 93/36 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de bunuri, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2001/78, anunțul de participare referitor la un contract care intră în domeniul de aplicare al acestei directive trebuie să precizeze cantitatea totală sau întinderea acestui contract. Lipsa unei astfel de indicații trebuie să poată face obiectul unei căi de atac în temeiul articolului 1 alineatul (1) din Directiva 89/665 privind coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind aplicarea procedurilor care vizează căile de atac față de atribuirea contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări, astfel cum a fost modificată prin Directiva 92/50 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de servicii.

    (a se vedea punctul 44 și dispozitiv 1)

  2.  Directiva 89/665, astfel cum a fost modificată prin Directiva 92/50, în special articolul 1 alineatele (1) și (3) din aceasta, se opune ca o normă de decădere prevăzută de dreptul național să fie aplicată astfel încât să se refuze accesul unui ofertant la o cale de atac privind alegerea procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice sau estimarea valorii acelui contract, în condițiile în care autoritatea contractantă nu a indicat în mod clar persoanei interesate cantitatea totală sau întinderea contractului respectiv.

    Într-adevăr, un anunț de participare lipsit de orice informație referitoare la valoarea estimată a contractului, urmat de un comportament evaziv al autorității contractante în fața întrebărilor unui ofertant potențial, trebuie considerat, având în vedere existența unui termen de decădere, ca făcând excesiv de dificilă exercitarea de către ofertantul interesat a drepturilor care îi sunt conferite de sistemul juridic comunitar. Deși o normă națională de decădere poate, în principiu, să fie considerată conformă dreptului comunitar, aplicarea acestei norme în cazul unui ofertant în astfel de împrejurări nu satisface cerința eficienței care decurge din Directiva 89/665.

    (a se vedea punctele 55-57 și 64 și dispozitiv 2)

  3.  Directiva 89/665, astfel cum a fost modificată prin Directiva 92/50, în special articolul 1 alineatele (1) și (3) din aceasta, se opune ca o normă de decădere prevăzută de dreptul național pentru căile de atac privind alegerea procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice sau estimarea valorii acelui contract să fie extinsă în mod general asupra căilor de atac privind deciziile autorității contractante, inclusiv cele intervenite în cursul fazelor procedurii de atribuire ulterioare termenului stabilit prin această normă de decădere.

    Într-adevăr, aplicarea unei norme care stabilește ca termen de decădere expirarea termenului de depunere a candidaturii sau de prezentare a ofertelor astfel încât să o extindă în privința tuturor deciziilor care pot fi luate de autoritatea contractantă pe tot parcursul procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice face practic imposibilă exercitarea drepturilor conferite persoanei interesate de dreptul comunitar în ceea ce privește neregularitățile care nu pot avea loc decât după expirarea termenului de prezentare a ofertelor și este, prin urmare, contrară Directivei 89/665.

    (a se vedea punctele 45, 58, 60, 61 și 64 și dispozitiv 2)