Cauza T-229/04

Regatul Suediei

împotriva

Comisiei Comunităților Europene

„Directiva 91/414/CEE — Produse de uz fitosanitar — Substanța activă paraquat — Autorizație de introducere pe piață — Procedură de autorizare — Protecția sănătății umane și animale”

Hotărârea Tribunalului (Camera a doua extinsă) din 11 iulie 2007   II - 2441

Sumarul hotărârii

  1. Agricultură – Apropierea legislațiilor – Introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar – Directiva 91/414

    [Regulamentul nr. 3600/92 al Comisiei, art. 7 alin. (1) lit. (c) și art. 7 alin. (3); Directiva 91/414 a Consiliului; Directiva 2003/112 a Comisiei]

  2. Agricultură – Apropierea legislațiilor – Introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar – Directiva 91/414

    [Directiva 91/414 a Consiliului, art. 4 alin. (1) lit. (b) pct. (iv) și art. 5 alin. (1) și (4) și anexa I]

  3. Agricultură – Apropierea legislațiilor – Introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar – Directiva 91/414

    [Directiva 91/414 a Consiliului, art. 4 alin. (1) lit. (b) pct. (iv) și (v) a doua liniuță și art. 5 alin. (1) lit. (b)]

  1.  În cadrul adoptării Directivei 2003/112 de modificare a Directivei 91/414 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar în vederea includerii în anexa I a substanței active paraquat, Comisia, prin afirmația pe care o face în raportul de examinare în sensul că nu există indicii privind neurotoxicitatea paraquatului, nu respectă cerințele procedurale introduse de articolul 7 din Regulamentul nr. 3600/92 de stabilire a normelor de punere în aplicare a primei etape a programului de lucru prevăzut la articolul 8 alineatul (2) din Directiva 91/414 privind examinarea unei eventuale legături între paraquat și boala Parkinson.

    Într-adevăr, indiciile unui raport între utilizarea paraquatului și apariția bolii Parkinson figurează în literatura privind neurotoxicitatea paraquatului. Ca urmare, dacă statul membru raportor a procedat la evaluarea literaturii referitoare la o eventuală legătură între boala Parkinson și paraquat, această evaluare s-a înscris în cadrul examinării neurotoxicității paraquatului. Articolul 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul nr. 3600/92 dispune ca evaluarea unei substanțe active de către un stat membru raportor să se finalizeze printr-un raport către Comisie, care, în temeiul articolului 7 alineatul (3) din același regulament, trebuie trimis comitetului permanent pentru lanțul alimentar și pentru sănătatea animală și celorlalte state membre spre informare.

    Or, rapoartele statului membru raportor nu conțineau nicio evaluare a literaturii referitoare la eventualele legături între paraquat și boala Parkinson. Pe de altă parte, Comisia nu a dovedit, și nici măcar nu a susținut că o astfel de evaluare a fost comunicată comitetului permanent menționat.

    (a se vedea punctele 108-110)

  2.  Pentru ca o substanță să poată fi inclusă în anexa I la Directiva 91/414 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar, articolul 5 alineatul (1) din această directivă prevede că trebuie să se poată estima, ținând cont de stadiul cunoștințelor științifice și tehnice, că utilizarea produselor de uz fitosanitar care conțin substanța activă în cauză, în urma unei aplicări pe baza bunelor practici fitosanitare, nu are efect nociv asupra sănătății umane și animale, în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (iv) din Directiva 91/414.

    Articolul 5 alineatul (1) din directiva citată anterior, interpretat în strânsă legătură cu principiul precauției, implică faptul că, în ceea ce privește sănătatea umană și animală, existența unor indicii serioase care, fără a înlătura incertitudinea științifică, permit în mod rezonabil existența unei îndoieli cu privire la inocuitatea unei substanțe, se opune, în principiu, includerii acestei substanțe în anexa I la această directivă. Într-adevăr, principiul precauției urmărește prevenirea riscurilor potențiale. În schimb, riscurile pur ipotetice, care se bazează pe ipoteze științifice nesusținute, nu pot fi reținute.

    Pe de altă parte, articolul 5 alineatul (4) din Directiva 91/414, conform căruia includerea unei substanțe active în anexa I poate fi subordonată anumitor restricții de utilizare, are efectul de a permite includerea substanțelor care nu îndeplinesc cerințele de la articolul 5 alineatul (1) din aceeași directivă, impunând anumite restricții care înlătură utilizările problematice ale substanței în cauză.

    Întrucât această dispoziție apare ca o atenuare a articolului 5 alineatul (1) din Directiva 91/414, ea trebuie interpretată în lumina principiului precauției. În consecință, înainte de includerea unei substanțe în anexa I la directiva menționată, trebuie să se stabilească, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că restricțiile privind utilizarea substanței în cauză permit să se asigure o utilizare a acestei substanțe care să fie conformă cu cerințele de la articolul 5 alineatul (1) menționat.

    (a se vedea punctele 160, 161, 169, 170, 223, 224 și 227)

  3.  Articolul 5 alineatul (1) din Directiva 91/414 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar operează o distincție între, pe de o parte, sănătatea umană sau animală, în privința căreia nu este tolerată existența unor efecte nocive, și, pe de altă parte, mediu, în privința căruia numai efectele inacceptabile nu sunt admise. De asemenea, articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva 91/414 tratează separat problema efectelor nocive asupra sănătății umane sau animale [articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (iv)] și problema influenței inacceptabile asupra mediului [articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (v)]. Din această structură a articolelor 4 și 5 din Directiva 91/414 rezultă faptul că, atunci când este vorba de a examina o substanță activă din perspectiva protecției sănătății animale, în temeiul articolului 5 alineatul (1) litera (b) din directiva menționată, trimiterea pe care această dispoziție o face la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din aceeași directivă se referă doar la partea acestui din urmă articol care privește în mod special sănătatea animală, mai precis articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (iv) din directiva în cauză.

    În consecință, având în vedere faptul că articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (iv) din Directiva 91/414 tratează deja în mod special problema efectelor produsului care conține substanța activă asupra sănătății animale, articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (v) a doua liniuță din aceeași directivă, referitor la absența unei influențe inacceptabile asupra mediului, având în vedere efectul său asupra speciilor care nu sunt vizate, nu este pertinent pentru a aprecia dacă o substanță îndeplinește cerințele de la articolul 5 alineatul (1) litera (b) din directivă în ceea ce privește efectul asupra speciilor care nu sunt vizate.

    (a se vedea punctele 254 și 255)