Keywords
Summary

Keywords

1. Apropierea legislațiilor — Echipamente tehnice — Directiva 98/37 — Restricții la introducerea pe piață a unor echipamente tehnice prezumate a fi conforme cu directiva

[Directiva 98/37 a Parlamentului și a Consiliului, art. 4 alin. (1) și art. 7 alin. (1)]

2. Apropierea legislațiilor — Echipamente tehnice — Directiva 98/37 — Restricții la introducerea pe piață a unor echipamente tehnice prezumate a fi conforme cu directiva

[Directiva 98/37 a Parlamentului și a Consiliului, art. 4 alin. (1) și art. 7]

3. Drept comunitar — Drepturi acordate particularilor — Încălcare de către un stat membru

[Directiva 98/37 a Parlamentului și a Consiliului, art. 4 alin. (1)]

4. Drept comunitar — Drepturi acordate particularilor — Încălcare de către un stat membru

5. Drept comunitar — Drepturi acordate particularilor — Încălcare de către un stat membru

Summary

1. Sunt imputabile statului declarațiile unui funcționar care, în considerarea formei și a circumstanțelor acestora, le creează destinatarilor impresia că este vorba de luări de poziție oficiale ale statului, și nu de opinii personale ale funcționarului. Elementul determinant pentru ca declarațiile unui funcționar să poată fi imputate statului constă în aspectul dacă destinatarii acestor declarații pot în mod rezonabil să presupună, în contextul existent, că este vorba de luări de poziție pe care funcționarul le adoptă în virtutea autorității funcției sale. În măsura în care sunt imputabile statului, declarațiile unui funcționar care prezintă un echipament tehnic certificat conform cu directiva drept periculos și contrar standardului armonizat la care se raportează reprezintă o încălcare a articolului 4 alineatul (1) din Directiva 98/37/CE privind echipamentele tehnice. Într‑adevăr, declarațiile în cauză sunt de natură să restricționeze, cel puțin indirect și în mod potențial, introducerea pe piață a unui astfel de echipament tehnic.

Este adevărat că interdicția impusă la articolul 4 alineatul (1) din directivă nu este valabilă decât dacă echipamentul tehnic respectiv este conform cu dispozițiile acestei directive. În această privință, prezumția de conformitate care rezultă de la articolul 5 alineatul (1) din directivă în ceea ce privește echipamentele tehnice certificate conforme cu directiva și care purtau marcajul de conformitate „CE” prevăzut la articolul 10 din acesta nu presupune că statele membre nu pot interveni atunci când apar riscuri. Dimpotrivă, în temeiul articolului 7 alineatul (1) primul paragraf din directivă, un stat membru este obligat să ia toate măsurile corespunzătoare pentru retragerea unui echipament tehnic de pe piață atunci când se constată că acesta, utilizat conform destinației sale, poate pune în pericol siguranța persoanelor sau a bunurilor. Într‑o astfel de ipoteză, potrivit articolului 7 alineatul (1) al doilea paragraf din directivă, statul membru este obligat să informeze imediat Comisia asupra unei asemenea măsuri și să indice motivele deciziei sale.

Din moment ce autoritățile competente ale statului membru în cauză nici nu au constatat existența unui risc, nici nu au adoptat măsuri pentru retragerea de pe piață a echipamentelor tehnice respective, nici, a fortiori , nu au informat Comisia asupra unor asemenea măsuri, statul trebuia să respecte interdicția restricțiilor la libera circulație impusă la articolul 4 alineatul (1) din directivă.

(a se vedea punctele 61-66 și dispozitiv 1)

2. Încălcarea articolului 4 alineatul (1) din Directiva 98/37/CE privind echipamentele tehnice prin comportamentul unui funcționar, în măsura în care este imputabil statului membru căruia îi aparține acesta, nu poate fi justificată nici prin obiectivul protecției sănătății, nici în temeiul libertății de exprimare a funcționarilor.

Într‑adevăr, pe de o parte, având în vedere faptul că regulile privind cerințele de siguranță legate de introducerea pe piață a echipamentelor tehnice care afectează libera circulație a mărfurilor sunt armonizate în mod exhaustiv la nivel comunitar, un stat membru nu ar putea să se prevaleze de o justificare bazată pe protecția sănătății în afara cadrului creat prin articolul 7 din directivă.

Pe de altă parte, chiar dacă libertatea de exprimare este garantată tuturor persoanelor care se află sub jurisdicția statelor membre și constituie un fundament esențial al oricărei societăți democratice, statele membre nu trebuie să se prevaleze de libertatea de exprimare a funcționarilor lor pentru a justifica o restricție și, astfel, pentru a nu își asuma propria răspundere potrivit dreptului comunitar.

(a se vedea punctele 70, 72 și 73 și dispozitiv 2)

3. Articolul 4 alineatul (1) din Directiva 98/37 privind echipamentele tehnice trebuie interpretat în sensul că, pe de o parte, conferă drepturi particularilor și că, pe de altă parte, nu lasă statelor membre nicio marjă de apreciere în ceea ce privește echipamentele tehnice conforme sau prezumate a fi conforme cu respectiva directivă. Nerespectarea acestei dispoziții, ce rezultă din declarațiile unui funcționar al unui stat membru, în măsura în care sunt imputabile acestui stat, constituie o încălcare suficient de gravă a dreptului comunitar pentru a fi angajată răspunderea statului respectiv.

(a se vedea punctul 86 și dispozitiv 3)

4. Dreptul comunitar nu se opune ca dreptul intern al unui stat membru să prevadă condiții specifice în ceea ce privește repararea prejudiciilor, altele decât cele cauzate persoanelor sau bunurilor, dacă acestea sunt concepute astfel încât să nu facă practic imposibilă sau excesiv de dificilă obținerea reparării prejudiciului rezultat dintr‑o încălcare a dreptului comunitar. Astfel, în special cu privire la litigiile de natură economică sau comercială, nu se poate admite, în cazul încălcării dreptului comunitar, excluderea totală din calculul prejudiciului supus reparării a beneficiilor nerealizate ale particularilor.

(a se vedea punctele 95 și 96 și dispozitiv 4)

5. În caz de încălcare a dreptului comunitar, acesta nu se opune posibilității de a angaja și răspunderea unui funcționar, suplimentar față de cea a statului membru, însă nu impune acest lucru.

(a se vedea punctul 99 și dispozitiv 5)