Bruxelles, 26.2.2025

COM(2025) 84 final

2025/0040(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentelor (UE) 2015/1017, (UE) 2021/523, (UE) 2021/695 și (UE) 2021/1153 în ceea ce privește creșterea eficienței garanției UE în temeiul Regulamentului (UE) 2021/523 și simplificarea cerințelor de raportare

{SWD(2025) 84 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Comisia subliniază importanța investițiilor în tehnologii și sectoare esențiale pentru a stimula creșterea economică și competitivitatea în Uniune. În Orientările sale politice pentru Comisia 2024-2029, președinta Comisiei, von der Leyen, prezintă investițiile alături de ambiția de a facilita activitatea economică prin reducerea sarcinii administrative și a obligațiilor de raportare. Ca urmare a stabilirii acestor jaloane strategice, în ianuarie 2025, Comisia a publicat „O Busolă pentru competitivitatea UE” 1 , anunțând un pact pentru o industrie curată, care urmărește să asigure faptul că Uniunea este un loc atractiv pentru industria producătoare și să promoveze tehnologiile curate și noile modele de afaceri circulare în vederea îndeplinirii obiectivelor fixate în materie de decarbonizare.

În acest context, programul InvestEU, cel mai mare instrument al Uniunii de partajare a riscurilor pentru sprijinirea investițiilor prioritare în cadrul Uniunii, astfel cum s-a subliniat și în raportul Draghi, a reușit să mobilizeze investiții în situații în care, altfel, disfuncționalitățile pieței le-ar împiedica. Datorită provizionării sale parțiale și efectului său multiplicator, InvestEU oferă un instrument eficient din punct de vedere bugetar pentru a răspunde nevoilor mari în materie de investiții în domenii prioritare prin mobilizarea investițiilor publice și private. Acest lucru este deosebit de relevant în contextul existenței unor constrângeri legate de finanțele publice. Deși InvestEU vizează o gamă largă de domenii-cheie de politică, se pune un accent puternic pe investițiile care pot sprijini obiectivele Busolei pentru competitivitate, ale Pactului pentru o industrie curată și ale inovării și tranziției digitale, inclusiv start-up-urile și întreprinderile în faza de extindere. În fapt, InvestEU este un instrument versatil și poate sprijini activitatea de investiții în diferite domenii de politică, în conformitate cu prioritățile în continuă evoluție și emergente ale Uniunii.

Evaluarea intermediară a programului InvestEU, publicată în septembrie 2024 2 , a evidențiat necesitatea luării în considerare a unor modalități de consolidare a capacității financiare a InvestEU pentru restul perioadei de programare, precum și a reducerii sarcinii administrative pentru principalele părți interesate. În plus, evaluarea intermediară a recomandat asigurarea continuității produselor financiare oferite pe piață și evitarea intermitențelor, deoarece acest lucru nu numai că ar crea un decalaj în ceea ce privește sprijinul atât de necesar din partea Uniunii pentru prioritățile de politică, ci ar spori și complexitatea activităților pentru intermediarii financiari și destinatarii finali. 

Se estimează că, în iunie 2024, InvestEU a mobilizat investiții în valoare de 280 de miliarde EUR, din care 201 miliarde EUR (aproape 70 %) provin din sectorul privat. InvestEU joacă un rol esențial în abordarea barierelor financiare și în stimularea investițiilor necesare pentru competitivitate, cercetare și inovare, decarbonizare și durabilitate socială și de mediu. Aproape 45 % din volumul operațiunilor semnate în cadrul InvestEU sprijină obiectivul climatic.

Având în vedere aceste evoluții, se propune o modificare legislativă a Regulamentului InvestEU 3 pentru a permite utilizarea mai eficientă a resurselor existente prin majorarea dimensiunii garanției UE și a provizionării acesteia cu ajutorul restituirilor din Fondul european pentru investiții strategice (FEIS) și din instrumentele moștenite 4 , precum și prin combinarea portofoliului InvestEU cu sprijin de la bugetul Uniunii din cadrul FEIS și al altor portofolii ale instrumentelor financiare moștenite (instrumentul de împrumut al MIE și mecanismul de împrumut InnovFin), oferind astfel sprijin continuu întreprinderilor și proiectelor în ultimii doi ani ai acestei perioade de programare. Aceste combinații ar putea reduce veniturile bugetare (în ceea ce privește restituirile sau excedentele din instrumentele moștenite). Cu toate acestea, ele ar genera, de asemenea, o creștere substanțială a eficienței financiare prin crearea posibilității de a se pune la dispoziție un volum mai mare al acoperirii garanției pentru investiții strategice în domenii-cheie prioritare ale Uniunii, ceea ce ar duce la mobilizarea preconizată a unei investiții suplimentare de aproximativ 25 de miliarde EUR, conducând la o diversificarea mai mare a riscurilor susținute de aceeași provizionare. Acestea ar conduce, de asemenea, la optimizarea raportării pentru BEI și FEI, menținându-se însă obligația furnizării anumitor date specifice Comisiei în scopuri de contabilitate.

Se preconizează că modificările propuse vor mobiliza investiții publice și private suplimentare în valoare de aproximativ 50 de miliarde EUR. Capacitatea majorată a InvestEU va fi utilizată în principal pentru a finanța activități cu risc mai ridicat în sprijinul politicilor prioritare ale Uniunii, cum ar fi cele prezentate în Busola pentru competitivitate – care acoperă sectoare tehnologice importante în cadrul economiei de mâine, precum tehnologiile digitale de frontieră – și în Pactul pentru o industrie curată, precum și orice posibile noi inițiative în domenii prioritare, cum ar fi în domeniul politicii industriale de apărare, inclusiv în ceea ce privește activele spațiale, activitățile cu dublă utilizare sau mobilitatea militară. O astfel de majorare a capacității de investiții în cele patru compartimente va contribui la crearea unei uniuni a competențelor și a locurilor de muncă de calitate. Mai precis, capacitatea incrementală poate fi utilizată pentru a sprijini capitalul propriu și cvasicapitalul în proiecte foarte inovatoare și riscante, datoriile cu risc mai ridicat, cum ar fi anumite forme de datorie subordonată, instrumentele de garantare și alte instrumente de sprijinire a extinderii întreprinderilor inovatoare în sinergie cu Consiliul European pentru Inovare, precum și produsele de garantare care vizează inovarea, digitalizarea, tehnologiile și infrastructurile digitale, tranziția verde a întreprinderilor mai mici, investițiile sociale și competențele, precum și investițiile în fonduri care sprijină start-up-urile și întreprinderile în faza de extindere din domeniul tehnologiei curate și al tehnologiei profunde și decarbonizarea întreprinderilor. Gama exactă de produse, mixul de politici și modalitățile de partajare a riscurilor vor fi elaborate și convenite între Comisie și partenerii de implementare ai InvestEU și se vor reflecta în consecință în acordurile de garantare InvestEU, urmărind abordarea provocărilor și a priorităților de politică actuale.

Se propune consolidarea posibilităților din cadrul compartimentului pentru statele membre de a mobiliza fonduri în cadrul gestiunii partajate, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență sau din alte fonduri bugetare naționale, pentru a permite statelor membre să contribuie, de asemenea, prin intermediul unui instrument financiar, în plus față de opțiunea existentă de a contribui la garanția UE.

Sunt necesare simplificări în materie de raportare pentru InvestEU, FEIS și instrumentele financiare moștenite din cadrul programelor de sprijin pentru investiții pentru a reduce sarcina de raportare a partenerilor de implementare, a intermediarilor financiari și a destinatarilor finali. Propunerea contribuie la îndeplinirea angajamentelor Comisiei de a reduce sarcina administrativă și obligațiile de raportare cu cel puțin 25 % pentru toate întreprinderile și cu 35 % pentru întreprinderile mici și mijlocii. Acesta urmează să producă beneficii semnificative, cu efecte de propagare asupra diferiților actori (parteneri de implementare, intermediari financiari, destinatari finali), având în vedere structura pe mai multe niveluri a InvestEU.

Pe scurt, în sprijinul Busolei pentru competitivitate și al Pactului pentru o industrie curată și pentru a contribui la creșterea economică și la competitivitatea Uniunii, precum și la competențe și la locuri de muncă de calitate, propunerea de modificare a Regulamentului InvestEU urmărește: (i) majorarea dimensiunii garanției UE și creșterea eficienței acesteia; (ii) sporirea atractivității compartimentului pentru statele membre al InvestEU și (iii) simplificarea sarcinii administrative cauzate în special de cerințele de raportare.

Mai precis, propunerea urmează să prevadă:

o majorare a garanției UE cu 2,5 miliarde EUR în actuala perioadă de finanțare, resursele bugetare corespunzătoare necesare pentru provizionarea care decurge din excedentele FEIS și restituirile din alte instrumente moștenite devenind disponibile în 2025, 2026 și 2027. Această majorarea a garanției UE va sprijini mobilizarea a aproximativ 25 de miliarde EUR sub formă de investiții private și publice suplimentare;

posibilități sporite de combinare a sprijinului disponibil de la bugetul Uniunii în cadrul a trei programe moștenite (FEIS, instrumentul de împrumut al MIE și mecanismul de împrumut InnovFin) cu Fondul InvestEU pentru a îmbunătăți eficiența Fondului InvestEU și pentru a sprijini mobilizarea unor investiții suplimentare în valoare de aproximativ 25 de miliarde EUR;

posibilitatea ca statele membre să contribuie într-un mod finanțat integral la un instrument financiar. Aceasta este, în special, o completare valoroasă pentru produsele de capital finanțate și pentru produsele de datorie care pot fi utilizate în alte monede decât euro, fără a expune bugetul Uniunii la un risc valutar. Deși propunerea se realizează în acest stadiu în cadrul InvestEU și poate fi utilizată pentru fondurile naționale în conformitate cu planurile de redresare și reziliență, cu condiția ca toate etapele necesare să poată fi finalizate înainte de august 2026, precum și pentru alte fonduri bugetare naționale, aplicarea acestei posibilități în cazul fondurilor care fac obiectul gestiunii partajate ar necesita intrarea în vigoare a unor modificări ulterioare limitate ale normelor sectoriale specifice, astfel că nu ar urma fie disponibilă imediat pentru fondurile respective;

simplificarea raportării, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderile din economia socială. Se preconizează că astfel de simplificări vor economisi aproximativ 350 de milioane EUR.

Creșterea eficienței și simplificările se vor realiza, de asemenea, prin măsuri fără caracter legislativ. Astfel de măsuri includ posibilitatea ca partenerii de implementare să utilizeze declarații de gestiune care să acoperă mai multe programe ale Uniunii pe care le implementează, inclusiv InvestEU, în timp ce, în acest context, Comisia ar putea obține, de asemenea, un nivel echivalent de asigurare prin alte mijloace independente decât o opinie de audit sau posibilitatea ca partenerii de implementare să utilizeze propriile norme și proceduri evaluate pe bază de piloni în sens pozitiv pentru selectarea intermediarilor financiari. În paralel, Comisia colaborează cu partenerii de implementare ai programelor moștenite de sprijin pentru investiții pentru a reduce sarcina de raportare prin simplificări contractuale, în cazul în care nu este necesară nicio modificare legislativă. În plus, Comisia explorează noi oportunități de simplificare în ceea ce privește legislația privind programele de sprijin financiar moștenite, în măsura în care cerințele de raportare au fost stabilite în aceasta, și intenționează să prezinte măsuri legislative suplimentare de simplificare, după caz. În acest context, s-ar putea realiza economii suplimentare de costuri.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere este coerentă cu obiectivele de politică existente din domeniile de politică ale investițiilor, industriei și creșterii economice, inclusiv cu cele mai recente. Programul InvestEU este în concordanță cu strategiile Uniunii privind economia durabilă și politica industrială. Scopul său este de a promova competitivitatea economiei europene și dezvoltarea industriilor și tehnologiilor esențiale și este o componentă-cheie a politicii de investiții a Uniunii, astfel cum este prezentată în Busola pentru competitivitate și în Pactul pentru o industrie curată. Propunerea ar trebui, de asemenea, să promoveze în continuare dezvoltarea ecosistemelor de investiții și apariția unor soluții de finanțare bazate pe piață în sprijinul competitivității europene.

Ca urmare a propunerii Comisiei COM(2023) 593 5 și în conformitate cu orientările politice ale președintei Comisiei 6 , modificările de simplificare propuse urmăresc să sporească și mai mult eficacitatea și eficiența programelor în cauză, contribuind astfel la îndeplinirea angajamentelor Comisiei de a reduce sarcina administrativă cu cel puțin 25 % pentru toate întreprinderile și cu 35 % pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Propunerea este aliniată la obiectivul general al Uniunii de promovare a creșterii economice, a competitivității și a creării de locuri de muncă, astfel cum se subliniază în tratate. Pentru a sprijini obiectivele Pactului pentru o industrie curată de a încuraja producătorii competitivi care stimulează decarbonizarea prin inovare, propunerea este, de asemenea, în concordanță cu cadrul ambițios al Europei de a deveni o economie decarbonizată până în 2050, cu obiectivul intermediar de 90 % pentru 2040.

Contribuind la reducerea riscurilor investițiilor private și alimentând sprijinul prin intermediul sistemului financiar (public și privat) al Uniunii, propunerea este, de asemenea, în concordanță cu obiectivele uniunii europene a economiilor și investițiilor de a conecta economiile la cele mai productive investiții, cu accent pe obiectivele strategice ale Uniunii, inclusiv pe inovare, decarbonizare, tehnologiile digitale și apărare.

Modificările propuse vor spori și mai mult impactul în aceste domenii.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Pentru prezenta propunere de modificare a Regulamentului InvestEU se utilizează același temei juridic [articolul 173 (Industria) și articolul 175 al treilea paragraf (Coeziunea economică, socială și teritorială) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)] precum cel utilizat pentru versiunea în vigoare.

Modificările aduse altor regulamente se bazează în mod similar pe temeiurile juridice inițiale relevante, și anume: (i) articolul 172 și articolul 173, articolul 175 al treilea paragraf și articolul 182 alineatul (1) din Regulamentul privind FEIS, (ii) articolele 172 și 194 din Regulamentul MIE și (iii) articolul 173 alineatul (3), articolul 182 alineatul (1), articolul 183 și articolul 188 al doilea paragraf din Regulamentul privind programul Orizont Europa.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive) 

Obiectivele propunerii nu pot fi realizate într-o măsură suficientă la nivelul statelor membre și, prin urmare, pot fi realizate mai bine de Uniune.

Efectul multiplicator și impactul pe teren vor fi mult mai mari decât cele care ar putea fi obținute prin programe de investiții derulate în fiecare stat membru. Modificările ar sprijini politica industrială a Uniunii în conformitate cu comunicarea privind Busola pentru competitivitate. Piața unică a Uniunii va oferi o mai mare atractivitate pentru investitori și o mai bună diversificare a riscurilor între sectoare și zone geografice.

Consolidarea compartimentului pentru statele membre ar permite remedierea disfuncționalităților pieței și a deficitelor de investiții specifice țărilor cu ajutorul unor produse financiare concepute la nivel central, oferindu-se un canal de distribuție testat și funcțional pentru utilizarea fondurilor bugetare și mobilizându-se în același timp finanțarea din partea sectorului privat. Aceasta ar ajuta în special statele membre să canalizeze sprijinul financiar către investiții în cadrul planurilor de redresare și reziliență, cu condiția ca toate măsurile necesare să poată fi finalizate înainte de august 2026, accelerându-se astfel și punerea lor în aplicare.

Proporționalitate

Potrivit raportului Draghi, este necesar un sprijin mai mare pentru investiții pentru a elimina deficitul de investiții, InvestEU fiind recunoscut drept principalul instrument de partajare a riscurilor care trebuie utilizat în acest sens.

O intervenție la nivelul Uniunii asigură mobilizarea unei mase critice de resurse pentru a maximiza impactul investițiilor pe teren. Propunerea consolidează garanția existentă a UE, care a permis sprijinirea soluțiilor de finanțare inovatoare, atrăgând, de asemenea, finanțare privată în sprijinul principalelor politici ale Uniunii. Aceasta nu înlocuiește investițiile statelor membre, ci, dimpotrivă, este complementară acestor investiții. Intervenția la nivelul Uniunii asigură realizarea unor economii de scară în utilizarea produselor financiare inovatoare, catalizând investițiile private din întreaga Uniune și recurgând în acest scop, în modul cel mai eficace, la instituțiile europene și la cunoștințele de specialitate ale acestora.

Intervenția la nivelul Uniunii este unicul instrument care răspunde în mod eficace nevoilor în materie de investiții legate de obiectivele de politică ale Uniunii.

Propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite.

Alegerea instrumentului

Obiectivele urmărite impun necesitatea modificării versiunii actuale a Regulamentului InvestEU, a Regulamentului privind FEIS, a Regulamentului MIE și a Regulamentului privind programul Orizont Europa printr-o propunere legislativă.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificările adecvării legislației existente

Evaluarea intermediară a programului InvestEU 7 a recunoscut succesele notabile deja obținute și potențialul InvestEU de a avea un impact și mai mare, referindu-se în același timp la faptul că bugetul este inadecvat în raport cu cererea ridicată și cu nevoile semnificative în materie de investiții.

Acesta a concluzionat că garanția InvestEU prezintă o adiționalitate ridicată, permițând partenerilor de implementare să colaboreze cu contrapărți cu risc mai ridicat, să utilizeze produse sau condiții financiare mai riscante și să finanțeze activități cu un risc inerent mai ridicat. Evaluarea intermediară a recunoscut, de asemenea, efectul semnificativ de atragere de fonduri al InvestEU. Pe baza operațiunilor aprobate la sfârșitul lunii iunie 2024, se estimează că Fondul InvestEU va mobiliza investiții suplimentare în valoare de aproximativ 280 de miliarde EUR, 201 miliarde EUR (71 %) provenind din surse private. În plus, InvestEU – ca garanție bugetară – a fost considerat un mod inerent eficient de utilizare și mobilizare a bugetului Uniunii.

În același timp, evaluarea a concluzionat că bugetul actual a fost inadecvat în raport cu cererea ridicată și cu nevoile semnificative în materie de investiții și a sugerat luarea în considerare a unor modalități de consolidare a capacității financiare a InvestEU în perioada de programare rămasă.

Consultările cu părțile interesate

În contextul evaluării intermediare a programului InvestEU, au avut loc consultări ample, desfășurate prin interviuri cu aproximativ 150 de părți interesate principale, feedback din partea promotorilor de proiecte, analize aprofundate, studii de caz tematice și participarea la evenimente relevante. Deși părțile interesate, de exemplu, au salutat adiționalitatea programului, mai multe părți interesate au subliniat că bugetul InvestEU este mult prea limitat pentru a oferi un sprijin durabil beneficiarilor vizați și, în majoritatea cazurilor, bugetul este deja aproape de epuizat. În plus, majoritatea partenerilor de implementare au subliniat caracterul exigent al cerințelor de raportare, pe care le consideră împovărătoare din cauza frecvenței și complexității lor, și au pledat pentru simplificarea suplimentară a procedurilor de raportare. În plus, Comisia este în contact periodic cu Grupul BEI și cu alți parteneri de implementare și intermediari financiari ai InvestEU, care au exprimat probleme similare la nivel bilateral și, de asemenea, prin scrisorile trimise Comisiei de către Asociația europeană a investitorilor pe termen lung (ELTI), reprezentând 13 din cei 17 parteneri de implementare.

Propunerea legislativă ia în considerare atât nevoia unei capacități suplimentare de garantare, cât și simplificările în ceea ce privește raportarea.

Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

În 2024, s-a efectuat o evaluare intermediară independentă externă 8 , în conformitate cu articolul 29 alineatul (2) din Regulamentul InvestEU. A se vedea principalele mesaje derivate din evaluarea intermediară relevantă pentru prezenta propunere la subrubrica „Evaluările ex post/verificările adecvării legislației existente” de mai sus.

Studiul de impact

Prezenta propunere nu creează un nou instrument. Propunerea se bazează pe evaluările impactului efectuate în contextul propunerii inițiale a Regulamentului InvestEU privind beneficiile unui instrument de garantare bugetară și pe evaluarea intermediară efectuată în 2024, care a demonstrat utilitatea și eficiența bugetară a InvestEU. Nevoile în materie de investiții pe care InvestEU a fost conceput să le abordeze depășesc cu mult finanțarea disponibilă în cadrul programului actual.

Nu s-a efectuat nicio evaluare suplimentară a impactului pentru propunerea de modificare, care se bazează pe aceeași structură de partajare a riscurilor care este deja pusă în aplicare cu succes și care este în măsură să acopere sprijinul pentru investiții în mai multe sectoare, în conformitate cu prioritățile de politică ale Uniunii, inclusiv cu cele în evoluție și emergente.

   Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Propunerea reflectă exercițiul general de simplificare urmărit de Comisie. Scopul său este de a reduce sarcina administrativă asupra destinatarilor finali ai sprijinului pentru investiții, asupra intermediarilor financiari și asupra partenerilor de implementare prin: (i) reducerea frecvenței raportării, (ii) eliminarea cerinței ca partenerii de implementare să elaboreze un raport anual privind obstacolele pentru investiții, (iii) reducerea numărului de elemente care trebuie raportate în legătură cu tranzacțiile mici și (iv) ajustarea aplicării definiției IMM-urilor. În special, punctele (iii) și (iv) vor scuti întreprinderile mici în această privință și, prin urmare, vor reduce costurile acestora. Reducerile costurilor rezultate ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra competitivității.

Nu se propun elemente de raportare suplimentare. Comisia a instituit deja un instrument digital (Sistemul de management al informațiilor al InvestEU) pe care partenerii de implementare îl utilizează atunci când transmit Comisiei date operaționale, financiare și legate de riscuri.

Drepturile fundamentale

Propunerea nu are niciun impact asupra drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Se propune majorarea garanției UE în cadrul InvestEU cu 2,5 miliarde EUR, ceea ce se preconizează că va mobiliza investiții suplimentare de aproximativ 25 de miliarde EUR. Acest lucru ar necesita o provizionare suplimentară în valoare de 1 miliard EUR. Resursele pentru provizionare ar urma să provină din restituiri din instrumentele financiare moștenite enumerate în anexa IV la Regulamentul InvestEU, din FEIS, din InvestEU și din excedentele din fondul comun de provizionare legate de compartimentul FEIS. Se preconizează că valoarea restituirilor din excedentele FEIS și din instrumentele financiare moștenite pentru perioada 2025-2027 va depăși 2 miliarde EUR.

Se preconizează că respectivele combinații consolidate vor mobiliza investiții suplimentare în valoare de 25 de miliarde EUR. Impactul financiar al acestor combinații implică venituri bugetare amânate și potențial reduse (în ceea ce privește restituirile din instrumentele financiare moștenite) și excedente din provizionarea FEIS.

Nu se solicită un buget suplimentar pentru cheltuieli cu personalul sau costuri administrative.

Propunerea include o fișă financiară legislativă și digitală cu informații bugetare suplimentare.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

Fondul InvestEU (garanția UE) este implementat prin gestiune indirectă. În prezent, Comisia dispune deja de o rețea de 17 parteneri de implementare, cu privire la care se preconizează că va crește la 24 de parteneri de implementare în urma celei mai recente cereri de exprimare a interesului, care asigură punerea în aplicare a propunerii în întreaga Uniune.

Măsurile de monitorizare, evaluare și raportare deja în vigoare se vor păstra, cu excepția acelor cerințe de raportare care vor fi reduse sau eliminate ca urmare a simplificării explicate la subrubrica „Adecvarea reglementărilor și simplificarea” de mai sus.

Performanța se va măsura în raport cu indicatorii prevăzuți în Regulamentul InvestEU și în acordurile de garantare cu partenerii de implementare pentru a colecta raportări armonizate din partea acestora.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Dispozițiile specifice sunt explicate făcând trimitere la fiecare regulament propus spre modificare.

Regulamentul InvestEU (articolul 1)

Se propune majorarea garanției UE la 28 652 310 073 EUR în prețuri curente (creștere de 2 500 000 000 EUR). În consecință, 75 % din garanția UE alocată Grupului BEI se va ridica la 21 489 232 555 EUR, propunându-se majorarea proporțională a contribuției financiare a Grupului BEI la 5 372 308 139 EUR.

Distribuția orientativă a garanției UE între cele patru componente de politică prevăzute în anexa I crește proporțional cu majorarea garanției UE. Acest lucru nu aduce atingere inițiativelor care pot fi luate în lunile următoare pentru a răspunde nevoilor imperioase și urgente de finanțare în domenii prioritare, cum ar fi în domeniul politicii industriale de apărare, inclusiv în legătură cu activele spațiale, activitățile cu dublă utilizare sau mobilitatea militară.

Rata de provizionare de 40 % se va păstra.

În plus, dispozițiile referitoare la combinarea FEIS și a două instrumente moștenite cu InvestEU pentru a spori eficiența programului sunt ajustate pentru a permite cele mai eficace combinații.

Se propune includerea unui instrument financiar InvestEU în compartimentul pentru statele membre pentru a eficientiza implementarea anumitor produse financiare (în special pentru investițiile de capital) în cadrul compartimentului respectiv și, prin urmare, pentru a spori versatilitatea acestuia. În plus, instrumentul financiar InvestEU poate fi implementat de partenerul de implementare în alte monede decât euro, sporind și mai mult eficiența și versatilitatea, în principal în beneficiul statelor membre contribuitoare a căror monedă nu este moneda euro.

Introducerea instrumentului financiar InvestEU în regulament a condus la numeroase modificări subsecvente ale definițiilor anumitor termeni și ale articolelor, care anterior se refereau doar la garanția UE. Se propune ca instrumentul financiar InvestEU să respecte, în general, aceleași norme precum garanția UE, în măsura în care acest lucru este aplicabil și adecvat. Din motive de claritate, mențiunea privind instrumentul financiar InvestEU este, de obicei, adăugată în mod explicit la articolele relevante, în timp referințele încrucișate se utilizează numai în dispoziții limitate, în cazul în care acest lucru este justificat. În acest context, s-au efectuat alte ajustări minore în legătură cu dispozițiile referitoare la garanția UE din cadrul compartimentului pentru statele membre în ceea ce privește conținutul acordului de garantare pentru punerea în aplicare a unui acord de contribuție.

În ceea ce privește simplificarea, se propune o definiție revizuită a IMM-urilor și, pentru operațiunile de dimensiuni mici care nu depășesc 100 000 EUR, cerințele de raportare prevăzute în anexa III sunt diminuate prin reducerea numărului de indicatori cu privire la care partenerii de implementare vor trebui să raporteze, ceea ce va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra intermediarilor financiari și a destinatarilor finali. Scopul este de a face cerințele mai proporționale, fără a afecta obiectivele programului InvestEU. Ca măsură de simplificare mai generală, frecvența raportării de către BEI către Comisie în cadrul FEIS este redusă la nivel anual de la semestrial 9 , iar raportarea privind obstacolele pentru investiții nu mai este obligatorie pentru niciun partener de implementare.

În plus, o serie de dispoziții sunt actualizate din punct de vedere tehnic pentru a face trimitere exact la legislația actuală în cazurile în care adoptarea respectivelor acte legislative era în curs la momentul adoptării Regulamentului InvestEU.

Regulamentul privind FEIS (articolul 2)

Pentru a reflecta ajustările efectuate la nivelul Regulamentului InvestEU în ceea ce privește combinațiile, s-au efectuat, de asemenea, ajustări ale Regulamentului FEIS.

În ceea ce privește simplificarea, frecvența raportării către Comisie de către partenerii de implementare se reduce la nivel anual de la nivel semestrial, iar raportarea privind obstacolele pentru investiții este eliminată, deoarece perioada de investiții din cadrul FEIS s-a încheiat. Din același motiv, se renunță la două tipuri de raportare.

Regulamentul MIE (articolul 3), Regulamentul privind programul Orizont Europa (articolul 4)

Modificările aduse acestor două regulamente urmăresc să permită combinarea sprijinului acordat prin aceste instrumente cu garanția UE din cadrul Fondului InvestEU, astfel cum se prevede la articolul 7 din Regulamentul InvestEU.

Intrarea în vigoare (Articolul 5)

Se propune ca regulamentul de modificare să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării pentru a permite o punere în aplicare rapidă.

2025/0040 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentelor (UE) 2015/1017, (UE) 2021/523, (UE) 2021/695 și (UE) 2021/1153 în ceea ce privește creșterea eficienței garanției UE în temeiul Regulamentului (UE) 2021/523 și simplificarea cerințelor de raportare

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 172, articolul 173, articolul 175 al treilea paragraf, articolul 182 alineatul (1), articolul 188 al doilea paragraf, articolul 183 și articolul 194,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 10 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 11 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Uniunea se confruntă cu nevoi masive de finanțare pentru a-și îndeplini obiectivele în domeniul inovării, al tranziției curate și digitale, precum și al investițiilor sociale și al competențelor, în condițiile în care trebuie abordat un context complex care afectează competitivitatea și baza industrială a Uniunii, caracterizat de dinamica globală în schimbare, de creșterea economică lentă, de schimbările climatice accelerate și de degradarea mediului, precum și de concurența tehnologică și de creșterea tensiunilor geopolitice.

(2)Potrivit raportului Draghi, nevoile suplimentare cumulate în materie de investiții din Europa sunt de 750-800 de miliarde EUR pe an până în 2030. Această valoare include o sumă substanțială pentru tranziția verde și cea digitală. Asigurarea unor investiții publice și private suficiente este esențială pentru a stimula creșterea productivității și a atinge obiectivele Uniunii, pentru a mobiliza investiții private cu scopul de a decarboniza industria, pentru a accelera producția, stocarea și implementarea energiei curate și electrificarea, pentru a consolida interconexiunile și rețelele, pentru a promova modele de afaceri durabile și circulare, pentru a încuraja renovarea clădirilor și pentru a dezvolta producția de tehnologii curate, precum și tehnologiile digitale și difuzarea acestora în toate sectoarele economice.

(3)Fondul InvestEU este principalul instrument de la nivelul UE de mobilizare a finanțării publice și private pentru a sprijini o gamă largă de priorități de politică ale Uniunii. Prin intermediul rețelei sale cuprinzătoare de parteneri de implementare, care include Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul european de investiții (FEI), alte instituții financiare internaționale și bănci și instituții naționale de promovare, Fondul InvestEU furnizează finanțarea atât de necesară prin capacitatea sa de partajare a riscurilor. Evaluarea intermediară a programului InvestEU a evidențiat faptul că garanțiile bugetare sunt în mod inerent eficiente pentru bugetul UE și a confirmat că programul se află pe calea cea bună în ceea ce privește mobilizarea investițiilor, cu un impact preconizat semnificativ asupra economiei reale. Cu toate acestea, aprobările operațiunilor de finanțare și de investiții în cadrul InvestEU s-au concentrat puternic la începutul perioadei și, prin urmare, în cazul în care nu se iau măsuri pentru a soluționa această problemă, este posibil ca noile aprobări pentru unele produse financiare să înceteze după 2025.

(4)Capacitatea financiară a Fondului InvestEU ar trebui să fie majorată și utilizată și mai eficient, în combinație cu resursele care vor deveni disponibile în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) și al altor instrumente moștenite (instrumentul de împrumut al MIE și mecanismul de împrumut InnovFin) implementate de Grupul BEI. Aceste combinații ar putea reduce veniturile bugetare din instrumentele moștenite. Cu toate acestea, ele ar crea, de asemenea, posibilitatea de a se pune la dispoziție un volum mai mare al acoperirii garanției pentru investiții strategice în domenii-cheie prioritare ale Uniunii pentru mobilizarea preconizată a unor investiții suplimentare de aproximativ 25 de miliarde EUR, conducând la o diversificare mai mare a riscurilor, astfel încât riscurile pentru bugetul Uniunii să nu crească în mod substanțial.

(5)Având în vedere majorarea cu 2,5 miliarde EUR a garanției UE susținută de restituirile suplimentare de 1 miliard EUR și măsurile de creștere a eficienței puse în aplicare prin combinarea capacităților instrumentelor moștenite cu Fondul InvestEU, se preconizează că ar putea fi mobilizate investiții suplimentare în valoare de aproximativ 50 de miliarde EUR. Contribuția financiară a Grupului BEI ar trebui ajustată proporțional cu cota din garanția UE majorată care i-a fost alocată.

(6)Pentru a spori atractivitatea compartimentului pentru statele membre din cadrul Fondului InvestEU, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a contribui, de asemenea, într-un mod finanțat integral prin intermediul unui instrument financiar InvestEU, pe lângă opțiunea existentă de a contribui la garanția UE. Sprijinul prin intermediul instrumentului financiar InvestEU ar trebui, în măsura posibilului, să fie pus în aplicare în conformitate cu aceleași principii precum cele aferente garanției UE. Prin intermediul instrumentului financiar InvestEU, statele membre care nu fac parte din zona euro ar putea beneficia mai eficient din punct de vedere financiar de programul InvestEU în moneda proprie. 

(7)În conformitate cu obiectivul general de simplificare prin care se urmărește să se reducă sarcina administrativă pentru destinatarii finali, intermediarii financiari și partenerii de implementare, cerințele de raportare, inclusiv cele referitoare la indicatorii-cheie de performanță și de monitorizare, ar trebui reduse, după caz, în special cele care vizează întreprinderile mici și operațiunile de dimensiuni mici. Aplicarea definiției unui IMM ar trebui ajustată în vederea eliminării complexității în măsura posibilului. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită întreprinderilor din economia socială și instituțiilor de microfinanțare.

(8)Frecvența și domeniul de aplicare al rapoartelor ar trebui, de asemenea, reduse pentru programul InvestEU și pentru programul precedent, programul FEIS.

(9)Partenerii de implementare ar trebui să furnizeze, pentru contabilitatea Comisiei, situații financiare auditate aferente combinațiilor în conformitate cu articolul 212 alineatul (4) din Regulamentul financiar, delimitând în mod clar cuantumurile aferente diferitelor temeiuri juridice.

(10)Regulamentele (UE) 2015/1017, (UE) 2021/695 și (UE) 2021/1153 ar trebui modificate pentru a permite combinarea sprijinului acordat în temeiul regulamentelor respective și a garanției UE în temeiul prezentului regulament.

(11)Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume remedierea disfuncționalităților pieței la nivelul Uniunii și al statelor membre, precum și a deficitului de investiții din Uniune, accelerarea tranziției verzi și digitale a Uniunii, sporirea competitivității acesteia și consolidarea bazei sale industriale, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Modificări aduse Regulamentului (UE) 2021/523 [Regulamentul InvestEU]

Regulamentul (UE) 2021/523 se modifică după cum urmează:

1.La articolul 1, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Prezentul regulament instituie Fondul InvestEU, care furnizează o garanție a UE și un instrument financiar InvestEU pentru a sprijini operațiunile de finanțare și de investiții desfășurate de partenerii de implementare care contribuie la obiectivele politicilor interne ale Uniunii.”

2.Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)punctele 3, 4 și 5 se înlocuiesc cu următorul text:

„3. «componentă de politică» înseamnă un domeniu specific în care garanția UE sau instrumentul financiar InvestEU oferă sprijin, astfel cum se prevede la articolul 8 alineatul (1);

4. «compartiment» înseamnă o parte a sprijinului acordat în cadrul Fondului InvestEU definită din punctul de vedere al originii resurselor care o susțin;

5. «operațiune de finanțare mixtă» înseamnă, în cadrul compartimentului pentru Uniune, o operațiune sprijinită de bugetul Uniunii care combină forme de sprijin nerambursabile, rambursabile sau de ambele tipuri, din bugetul Uniunii, cu forme rambursabile de sprijin din partea instituțiilor de dezvoltare sau a altor instituții financiare publice sau din partea instituțiilor financiare comerciale și a investitorilor; în sensul prezentei definiții, programele Uniunii finanțate din alte surse decât bugetul Uniunii, cum ar fi Fondul pentru inovare finanțat de sistemul EU-ETS, pot fi asimilate programelor Uniunii finanțate din bugetul Uniunii;”;

(b)punctul 8 se înlocuiește cu următorul text:

„8. «acord de contribuție» înseamnă un instrument juridic prin care Comisia și unul sau mai multe state membre stabilesc condițiile de implementare a contribuției în cadrul compartimentului pentru statele membre, astfel cum se prevede la articolele 10 și 10a;”;

(c)punctele 10 și 11 se înlocuiesc cu următorul text:

„10. «operațiuni de finanțare și de investiții» sau «operațiuni de finanțare sau de investiții» înseamnă operațiuni menite să asigure finanțare directă sau indirectă, prin intermediul produselor financiare, destinatarilor finali:

(a)în contextul garanției UE, efectuate de un partener de implementare în nume propriu, furnizate de acesta în conformitate cu normele, politicile și procedurile sale interne și contabilizate în situațiile sale financiare sau, după caz, publicate în notele la situațiile financiare respective;

(b)în contextul instrumentului financiar InvestEU, efectuate de partenerul de implementare în nume propriu sau în nume propriu, dar pe seama Comisiei, după caz;

11.    «fonduri care fac obiectul gestiunii partajate» înseamnă fonduri pentru care este prevăzută posibilitatea de a aloca o parte din respectivele fonduri pentru provizionarea unei garanții bugetare sau pentru un instrument financiar în cadrul compartimentului pentru statele membre al Fondului InvestEU, și anume Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și Fondul de coeziune instituite prin Regulamentul (UE) 2021/1058 al Parlamentului European și al Consiliului 12 , Fondul social european Plus (FSE+) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1057 al Parlamentului European și al Consiliului 13 («Regulamentul FSE+ pentru perioada 2021-2027»), Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1139 al Parlamentului European și al Consiliului 14 și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului 15 („Regulamentul privind planurile strategice PAC”);”;

(d)punctul 12 se înlocuiește cu următorul text:

„12. «acord de garantare» înseamnă un instrument juridic prin care Comisia și un partener de implementare precizează condițiile pentru propunerea de operațiuni de finanțare și de investiții care să beneficieze de garanția UE și/sau de instrumentul financiar InvestEU, pentru furnizarea garanției UE sau a sprijinului prin intermediul instrumentului financiar InvestEU pentru operațiunile respective și pentru implementarea lor în conformitate cu prezentul regulament;”;

(e)punctul 21 se înlocuiește cu următorul text:

„21. «întreprindere mică și mijlocie» («IMM») înseamnă (a) în cazul produselor financiare care nu conferă avantaje în termeni de ajutor de stat, o întreprindere care, conform ultimelor sale conturi anuale sau consolidate, are un număr mediu de angajați mai mic de 250 în cursul exercițiului financiar sau (b) în cazul altor tipuri de produse financiare, o microîntreprindere sau o întreprindere mică sau mijlocie în sensul anexei la Recomandarea 2003/361/CE 16 a Comisiei sau astfel cum este definită în alt fel în acordul de garantare;”;

(f)se adaugă următorul punct 24:

„24. «instrument financiar InvestEU» înseamnă o măsură definită la articolul 2 punctul 30 din Regulamentul financiar, care urmează să fie pusă în aplicare în cadrul compartimentului pentru statele membre al Fondului InvestEU.”

3.Articolul 4 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i) la primul paragraf, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Garanția UE destinată compartimentului pentru Uniune menționat la articolul 9 alineatul (1) litera (a) este de 28 652 310 073 EUR în prețuri curente.”;

(ii) al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Un cuantum suplimentar al garanției UE poate fi furnizat în scopul compartimentului pentru statele membre menționat la articolul 9 alineatul (1) litera (b) din prezentul regulament, sub rezerva alocării cuantumurilor corespunzătoare de către statele membre, în temeiul articolului 14 din Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului ( 17 ) («Regulamentul privind dispozițiile comune pentru perioada 2021-2027») și al articolului 81 din Regulamentul privind planurile strategice PAC.”;

(b)la alineatul (2), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Un cuantum de 13 827 310 073 EUR în prețuri curente din cuantumul menționat la alineatul (1) primul paragraf de la prezentul articol se alocă obiectivelor menționate la articolul 3 alineatul (2).”

4.La articolul 6 alineatul (1), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Garanția UE și instrumentul financiar InvestEU se implementează prin gestiune indirectă împreună cu organismele menționate la articolul 62 alineatul (1) litera (c) punctele (ii), (iii), (v) și (vi) din Regulamentul financiar.”

5.Articolul 7 se modifică după cum urmează:

(a)Titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Combinații”

(b)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„Sprijinul din garanția UE în temeiul prezentului regulament, sprijinul acordat de Uniune prin intermediul instrumentelor financiare stabilite prin programele din perioada de programare 2014-2020 și sprijinul acordat de Uniune din garanția UE instituită prin Regulamentul (UE) 2015/1017 pot fi combinate pentru a sprijini produse financiare sau portofolii implementate sau care urmează să fie implementate de BEI sau FEI în temeiul prezentului regulament.”;

(c)alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„Sprijinul din garanția UE în temeiul prezentului regulament, sprijinul acordat de Uniune prin intermediul garanției prevăzute în cadrul instrumentelor financiare stabilite prin programele din perioada de programare 2014-2020 și eliberate din operațiunile aprobate în temeiul acestor instrumente și sprijinul acordat de Uniune prin garanția UE instituită prin Regulamentul (UE) 2015/1017 și eliberată din operațiunile aprobate în temeiul garanției UE respective pot fi combinate pentru a sprijini produse financiare sau portofolii care să conțină exclusiv operațiuni de finanțare sau de investiții eligibile în temeiul prezentului regulament, implementate sau care urmează să fie implementate de BEI sau FEI în temeiul prezentului regulament.”;

(d)se introduc următoarele alineate (5), (6) și (7):

„(5) Prin derogare de la articolul 212 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul financiar, garanția eliberată în cadrul instrumentelor financiare stabilite prin programele din perioada de programare 2014-2020 poate fi utilizată pentru acoperirea operațiunilor de finanțare și de investiții eligibile în temeiul prezentului regulament în scopul combinării menționate la alineatul (4).

(6) Prin derogare de la articolul 216 alineatul (4) litera (a) din Regulamentul financiar, provizionarea corespunzătoare garanției eliberate în cadrul sprijinului acordat de Uniune din garanția UE instituită prin Regulamentul (UE) 2015/1017 poate să nu fie luată în considerare în scopul operațiunilor menționate la articolul 216 alineatul (4) din Regulamentul financiar și poate fi utilizată pentru acoperirea operațiunilor de finanțare și de investiții eligibile în temeiul prezentului regulament în scopul combinării menționate la alineatul (4).

(7) Eliberarea garanției în cadrul instrumentelor financiare stabilite prin programele din perioada de programare 2014-2020, transferul activelor corespunzătoare din conturile fiduciare către fondul comun de provizionare și eliberarea garanției în cadrul sprijinului acordat de Uniune din garanția UE instituită prin Regulamentul (UE) 2015/1017 menționate la alineatul (4) se efectuează printr-o modificare a acordurilor relevante semnate între Comisie și BEI sau FEI.

Condițiile de utilizare a garanțiilor eliberate menționate la primul paragraf pentru a acoperi operațiunile de finanțare și de investiții eligibile în temeiul prezentului regulament și, după caz, transferul activelor corespunzătoare din conturile fiduciare către fondul comun de provizionare se stabilesc în acordul de garantare menționat la articolul 17.

Condițiile produselor financiare menționate la alineatele (1) și (4) de la prezentul articol și ale portofoliilor în cauză, inclusiv repartizările proporționale respective ale pierderilor, veniturilor, rambursărilor și recuperărilor sau repartizările respective pe o bază neproporțională în conformitate cu alineatul (3) al doilea paragraf se stabilesc în acordul de garantare menționat la articolul 17.”

6.La articolul 8 alineatul (8), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia, împreună cu partenerii de implementare, urmărește să asigure faptul că partea din garanția UE din cadrul compartimentului pentru Uniune utilizată pentru componenta de politică pentru infrastructură durabilă este distribuită astfel încât să se realizeze un echilibru între diferitele domenii menționate la alineatul (1) litera (a).”

7.La articolul 9 alineatul (1), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)    compartimentul pentru statele membre vizează disfuncționalități specifice ale pieței sau situații specifice de investiții insuficiente în una sau mai multe regiuni sau în unul sau mai multe state membre, în vederea îndeplinirii obiectivelor de politică ale fondurilor din care sunt alocate contribuții și care fac obiectul gestiunii partajate sau ale cuantumului suplimentar furnizat de un stat membru în temeiul articolului 4 alineatul (1) al treilea paragraf sau în temeiul articolului 10a alineatul (1) al doilea paragraf, în special pentru a consolida coeziunea economică, socială și teritorială în Uniune prin remedierea dezechilibrelor dintre regiunile sale.”

8.Articolul 10 se modifică după cum urmează:

(a)titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Dispoziții specifice aplicabile garanției UE implementate în cadrul compartimentului pentru statele membre”;

(b)la alineatul (2), al patrulea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Statul membru și Comisia încheie un acord de contribuție sau un amendament la acesta în urma deciziei Comisiei de aprobare a acordului de parteneriat în temeiul Regulamentului privind dispozițiile comune pentru perioada 2021-2027 sau a planului strategic PAC în temeiul Regulamentului privind planurile strategice PAC sau simultan cu decizia Comisiei de modificare a unui program în conformitate cu Regulamentul privind dispozițiile comune pentru perioada 2021-2027 sau a unui plan strategic PAC în conformitate cu dispozițiile privind modificarea planului strategic PAC prevăzute în Regulamentul privind planurile strategice PAC.”;

(c)la alineatul (3), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)    strategia statului membru, constând în tipul de finanțare, efectul de levier vizat, acoperirea geografică, inclusiv acoperirea regională, dacă este necesar, tipurile de proiecte, perioada de investiție și, după caz, categoriile de destinatari finali și de intermediari eligibili;”.

9.Se introduce următorul articol 10a:

„Articolul 10a

Dispoziții specifice aplicabile instrumentului financiar InvestEU implementat în cadrul compartimentului pentru statele membre

(1)    Un stat membru poate contribui cu cuantumuri din fondurile care fac obiectul gestiunii partajate la compartimentul pentru statele membre al Fondului InvestEU în vederea implementării acestora prin intermediul instrumentului financiar InvestEU.

Statele membre pot furniza, de asemenea, cuantumuri suplimentare în scopul instrumentului financiar InvestEU. Aceste cuantumuri constituie venit alocat extern în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) a doua teză din Regulamentul financiar.

Cuantumurile alocate de un stat membru în mod voluntar în temeiul primului și al celui de al doilea paragraf se utilizează pentru sprijinirea operațiunilor de finanțare și de investiții în statul membru în cauză. Respectivele cuantumuri se utilizează pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor de politică specificate în acordul de parteneriat menționat la articolul 11 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul privind dispozițiile comune pentru perioada 2021-2027, în programele sau în planul strategic PAC care contribuie la Programul InvestEU, pentru a pune în aplicare măsurile relevante prevăzute în planurile de redresare și reziliență în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/241 sau, în alte cazuri, în scopurile prevăzute în acordul de contribuție, în funcție de originea sumei plătite.

(2)    Contribuția la instrumentul financiar InvestEU este condiționată de încheierea unui acord de contribuție între un stat membru și Comisie, care, pentru contribuțiile din fondurile care fac obiectul gestiunii partajate, se efectuează în conformitate cu articolul 10 alineatul (2) al patrulea paragraf.

Două sau mai multe state membre pot încheia cu Comisia un acord comun de contribuție.

(3)    Acordul de contribuție conține cel puțin cuantumul contribuției statului membru și moneda operațiunilor de finanțare și de investiții, dispoziții privind remunerația Uniunii pentru instrumentul financiar InvestEU, elementele prevăzute la articolul 10 alineatul (3) literele (b)-(e) și (g) și tratamentul resurselor care sunt generate de cuantumurile cu care se contribuie la instrumentul financiar InvestEU sau care le pot fi atribuite acestora.

(4)    Acordurile de contribuție se pun în aplicare prin acorduri de garantare încheiate în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) primul paragraf.

În cazul în care nu s-a încheiat niciun acord de garantare în termen de 12 luni de la încheierea acordului de contribuție, acordul de contribuție încetează sau se prelungește de comun acord. În cazul în care cuantumul unui acord de contribuție nu a fost angajat integral în temeiul unuia sau mai multor acorduri de garantare în termen de 12 luni de la încheierea acordului de contribuție, cuantumul respectiv se modifică în consecință. Cuantumul neutilizat al unei contribuții din fondurile care fac obiectul gestiunii partajate furnizate prin intermediul Programului InvestEU se reutilizează în conformitate cu regulamentele respective. Cuantumul neutilizat al unei contribuții a unui stat membru în temeiul alineatului (1) al doilea paragraf de la prezentul articol se rambursează statului membru.

Acordul de contribuție se modifică în cazul în care un acord de garantare nu a fost pus în aplicare în mod corespunzător în perioada prevăzută la articolul 14 alineatul (6) din Regulamentul privind dispozițiile comune pentru perioada 2021-2027 sau la articolul 81 alineatul (6) din Regulamentul privind planurile strategice PAC sau, în cazul unui acord de garantare referitor la cuantumurile furnizate în conformitate cu alineatul (1) al doilea paragraf de la prezentul articol, în acordul de contribuție relevant. Cuantumurile neutilizate alocate de statele membre în temeiul dispozițiilor privind utilizarea fondurilor care fac obiectul gestiunii partajate furnizate prin intermediul Programului InvestEU se reutilizează în conformitate cu regulamentele respective. Cuantumul neutilizat al unui instrument financiar InvestEU care poate fi atribuit contribuției unui stat membru în temeiul alineatului (1) al doilea paragraf de la prezentul articol se rambursează statului membru.

Resursele care sunt generate de cuantumurile cu care se contribuie la instrumentul financiar InvestEU sau care le pot fi atribuite acestora în temeiul dispozițiilor privind utilizarea fondurilor care fac obiectul gestiunii partajate furnizate prin intermediul Programului InvestEU se reutilizează în conformitate cu regulamentele respective. Resursele care sunt generate de cuantumurile cu care se contribuie la instrumentul financiar InvestEU în temeiul alineatului (1) al doilea paragraf de la prezentul articol sau care le pot fi atribuite acestora se rambursează statului membru.

(5) Contractele prin care se implementează instrumentul financiar InvestEU dintre partenerul de implementare și destinatarul final sau intermediarul financiar sau altă entitate menționată la articolul 16 alineatul (1) litera (a) se semnează până la 31 decembrie 2028.”

10.Titlul capitolului IV se înlocuiește cu următorul text:

„Garanția UE și instrumentul financiar InvestEU”.

11.La articolul 13 alineatul (4), primele două teze se înlocuiesc cu următorul text:

„Grupului BEI i se acordă 75 % din garanția UE din cadrul compartimentului pentru Uniune, astfel cum este prevăzută la articolul 4 alineatul (1) primul paragraf, în valoare de 21 489 232 555 EUR. Grupul BEI furnizează o contribuție financiară globală în valoare de 5 372 308 139 EUR.”

12.Articolul 16 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Instrumentul financiar InvestEU poate fi utilizat pentru a furniza fonduri partenerilor de implementare pentru tipurile de finanțare menționate la primul paragraf litera (a) furnizate de partenerii de implementare.

Pentru a fi acoperită de garanția UE sau de instrumentul financiar InvestEU, finanțarea menționată la primul și la al doilea paragraf se acordă, se obține sau se eliberează în beneficiul operațiunilor de finanțare și de investiții menționate la articolul 14 alineatul (1), în cazul în care finanțarea de către partenerul de implementare a fost acordată în conformitate cu un acord sau o tranzacție de finanțare care a fost semnat(ă) sau încheiat(ă) de partenerul de implementare după semnarea acordului de garantare și care nu a expirat și nu a fost anulat(ă).”;

(b)alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„Operațiunile de finanțare și de investiții prin intermediul fondurilor sau al altor structuri intermediare sunt sprijinite de garanția UE sau de instrumentul financiar InvestEU în conformitate cu dispozițiile stabilite în orientările în materie de investiții, după caz, chiar dacă aceste structuri investesc o mică parte din investițiile lor în afara Uniunii și în țările terțe menționate la articolul 14 alineatul (2) sau investesc o mică parte din investițiile lor în alte active decât cele eligibile în temeiul prezentului regulament.”

13.Articolul 17 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia încheie un acord de garantare cu fiecare partener de implementare, având drept obiect acordarea garanției UE până la un cuantum care urmează a fi stabilit de Comisie sau acordarea de sprijin în cadrul instrumentului financiar InvestEU.”;

(b)alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(i) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)    norme detaliate privind furnizarea garanției UE sau a sprijinului în cadrul instrumentului financiar InvestEU în conformitate cu articolul 19, inclusiv privind acoperirea operațiunilor de finanțare și de investiții sau a portofoliilor de instrumente de tipuri specifice și evenimentele care declanșează posibile cereri de executare a garanție UE sau utilizarea instrumentului financiar InvestEU;”;

(ii) litera (f) se înlocuiește cu următorul text:

„(f)    angajamentul partenerului de implementare de a accepta deciziile Comisiei și ale Comitetului pentru investiții în ceea ce privește utilizarea garanției UE sau a instrumentului financiar InvestEU în beneficiul unei operațiuni de finanțare sau de investiții propuse, fără a aduce atingere procesului decizional al partenerului de implementare cu privire la operațiunea de finanțare sau de investiții propusă în absența garanției UE sau a instrumentului financiar InvestEU;”;

(iii) literele (h) și (i) se înlocuiesc cu următorul text:

„(h)    raportarea financiară și operațională și monitorizarea operațiunilor de finanțare și de investiții în cadrul garanției UE și al instrumentului financiar InvestEU;

(i)    principalii indicatori de performanță, în special în ceea ce privește utilizarea garanției UE și a instrumentului financiar InvestEU, îndeplinirea obiectivelor și a criteriilor prevăzute la articolele 3, 8 și 14, precum și mobilizarea capitalului privat;”.

14.Articolul 18 se modifică după cum urmează:

(a)titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Cerințe privind utilizarea garanției UE și a instrumentului financiar InvestEU”;

(b)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)    Acordarea garanției UE și a sprijinului din instrumentul financiar InvestEU este condiționată de intrarea în vigoare a acordului de garantare cu partenerul de implementare relevant.”;

(c)alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„Operațiunile de finanțare și de investiții sunt acoperite de garanția UE sau sunt sprijinite prin intermediul instrumentului financiar InvestEU numai în cazul în care îndeplinesc criteriile stabilite în prezentul regulament și, după caz, în orientările relevante în materie de investiții și în cazul în care Comitetul pentru investiții a concluzionat că aceste operațiuni îndeplinesc cerințele pentru a beneficia de garanția UE sau de instrumentul financiar InvestEU. Partenerii de implementare rămân responsabili pentru asigurarea conformității operațiunilor de finanțare și de investiții cu prezentul regulament și cu orientările relevante în materie de investiții.”;

(d)alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(i) prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia nu datorează partenerului de implementare niciun cost sau comision administrativ legat de implementarea operațiunilor de finanțare și de investiții în cadrul garanției UE sau al instrumentului financiar InvestEU, cu excepția cazului în care natura obiectivelor de politică vizate de produsul financiar care urmează a fi implementat și accesibilitatea din punct de vedere financiar pentru destinatarii finali vizați sau tipul de finanțare furnizată permit partenerului de implementare să justifice în mod adecvat în fața Comisiei necesitatea unei excepții.”;

(ii) se adaugă un al doilea paragraf, după cum urmează:

„În pofida primului paragraf, partenerii de implementare au dreptul la comisioane adecvate în legătură cu gestionarea conturilor fiduciare aferente instrumentului financiar InvestEU.”;

(e)alineatul (4) se înlocuiește cu următorul text:

„În plus, partenerul de implementare poate utiliza garanția UE sau instrumentul financiar InvestEU pentru a acoperi partea corespunzătoare a oricăror costuri legate de recuperare în conformitate cu articolul 17 alineatul (4), cu excepția cazului în care aceste costuri au fost deduse din sumele încasate din recuperări.”

15.Articolul 19 se modifică după cum urmează:

(a)titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Acoperirea și condițiile garanției UE și ale instrumentului financiar InvestEU”;

(b)alineatul (1) se modifică după cum urmează:

(i) la primul paragraf, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Remunerarea garanției UE sau a instrumentului financiar InvestEU poate fi redusă în cazuri justificate corespunzător, menționate la articolul 13 alineatul (2).”;

(ii) al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Partenerul de implementare are o expunere adecvată, pe propriul risc, la operațiunile de finanțare și de investiții sprijinite de garanția UE sau de instrumentul financiar InvestEU, cu excepția cazului în care, în mod excepțional, obiectivele de politică vizate de produsul financiar care urmează a fi implementat sunt de așa natură încât partenerul de implementare nu poate contribui în mod rezonabil cu propria capacitate de a-și asuma riscuri.”;

(c)la alineatul (2) primul paragraf litera (a), teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„în cazul produselor de tip datorie menționate la articolul 16 alineatul (1) primul paragraf litera (a):”;

(d)se introduce următorul alineat (2a):

„(2a)    Instrumentul financiar InvestEU acoperă:

(a)    în cazul produselor de tip datorie care constau în garanții și contragaranții menționate la articolul 16 alineatul (1) primul paragraf litera (a):

(i) principalul și toate dobânzile și cuantumurile datorate partenerului de implementare, dar care nu au fost primite de acesta în conformitate cu condițiile operațiunilor de finanțare până la data producerii situației de neîndeplinire a obligațiilor;

(ii) pierderile din restructurări;

(iii) pierderile generate de fluctuațiile altor monede decât euro pe piețe pe care posibilitățile de acoperire a riscului pe termen lung sunt limitate;

(b)    în cazul altor tipuri eligibile de finanțare menționate la articolul 16 alineatul (1) primul paragraf litera (a): cuantumurile investite sau acordate ca împrumut de partenerul de implementare.

În sensul primului paragraf litera (a) punctul (i), în cazul datoriilor subordonate, o amânare, o reducere sau o ieșire forțată se consideră o situație de neîndeplinire a obligațiilor.

Instrumentul financiar InvestEU acoperă întreaga expunere a Uniunii în ceea ce privește operațiunile de finanțare și de investiții relevante.”

16.La articolul 22, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„Se stabilește un tablou de bord al indicatorilor («tabloul de bord») pentru a se asigura o evaluare independentă, transparentă și armonizată, de către Comitetul pentru investiții, a cererilor de utilizare a garanției UE sau, după caz, a instrumentului financiar InvestEU pentru operațiuni de finanțare și de investiții propuse de parteneri de implementare.”

17.La articolul 23, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

„Operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament nu sunt acoperite de garanția UE sau nu beneficiază de instrumentul financiar InvestEU în cazul în care Comisia emite un aviz nefavorabil în cadrul procedurii prevăzute la articolul 19 din Statutul BEI.”

18.Articolul 24 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (1), primul paragraf se modifică după cum urmează:

(i) litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)    examinează propunerile de operațiuni de finanțare și de investiții prezentate de partenerii de implementare pentru acoperire în cadrul garanției UE sau pentru sprijin din instrumentul financiar InvestEU, propuneri care au trecut controlul de conformitate cu politicile Uniunii menționat la articolul 23 alineatul (1) din prezentul regulament sau care au primit un aviz favorabil în cadrul procedurii prevăzute la articolul 19 din Statutul BEI;”;

(ii) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)    verifică dacă operațiunile de finanțare și de investiții care ar beneficia de sprijinul acordat de garanția UE sau de instrumentul financiar InvestEU respectă toate cerințele relevante.”;

(b)la alineatul (4) al doilea paragraf, ultima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Nicio evaluare a proiectului realizată de un partener de implementare nu impune Comitetului pentru investiții obligații în ceea ce privește acordarea acoperirii prin garanția UE sau sprijinul din instrumentul financiar InvestEU pentru o operațiune de finanțare sau de investiții.”;

(c)alineatul (5) se modifică după cum urmează:

(i) la al doilea paragraf, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Concluziile Comitetului pentru investiții care aprobă acoperirea prin garanția UE sau sprijinul din instrumentul financiar InvestEU pentru o operațiune de finanțare sau de investiții sunt puse la dispoziția publicului și includ motivația aprobării și informații cu privire la operațiune, în special descrierea acesteia, identitatea promotorilor sau a intermediarilor financiari și obiectivele operațiunii.”;

(ii) la al cincilea paragraf, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Transmiterea include deciziile de respingere a utilizării garanției UE sau a sprijinului din instrumentul financiar InvestEU.”;

(d)la alineatul (6), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„În cazul în care Comitetului pentru investiții i se solicită să aprobe utilizarea garanției UE sau sprijinul din instrumentul financiar InvestEU pentru o operațiune de finanțare sau de investiții care reprezintă o facilitate, un program sau o structură care are subproiecte subiacente, respectiva aprobare include subproiectele subiacente respective, cu excepția cazului în care Comitetul pentru investiții decide să își rezerve dreptul de a le aproba separat.”;

19.la articolul 25 alineatul (2), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)    dacă este cazul, acordarea de asistență promotorilor de proiecte pentru dezvoltarea proiectelor lor, astfel încât să îndeplinească obiectivele prevăzute la articolele 3 și 8 și criteriile de eligibilitate prevăzute la articolul 14 și să faciliteze dezvoltarea, printre altele, de proiecte importante de interes european comun și de structuri care grupează proiectele pentru proiectele de dimensiuni mici, inclusiv prin intermediul platformelor de investiții menționate la litera (f) de la prezentul alineat, cu condiția ca această asistență să nu aducă atingere concluziilor Comitetului pentru investiții în ceea ce privește acoperirea prin garanția UE sau instrumentul financiar InvestEU cu privire la astfel de proiecte;”.

20.Articolul 28 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (2), se adaugă un al doilea paragraf, după cum urmează:

„Partenerii de implementare sunt scutiți de raportarea privind indicatorii-cheie de performanță și de monitorizare prevăzuți în anexa III, cu excepția celor de la punctele 1, 2, 5.2, 6.3 și 7.2, în ceea ce privește operațiunile de finanțare sau de investiții în beneficiul destinatarilor finali care primesc finanțări sau investiții sprijinite prin garanția UE sau prin instrumentul financiar InvestEU de până la 100 000 EUR de la un partener de implementare sau de la un intermediar financiar.”;

(b)alineatele (3) și (4) se înlocuiesc cu următorul text:

„(3) Comisia raportează cu privire la implementarea Programului InvestEU în conformitate cu articolele 241 și 250 din Regulamentul financiar. În conformitate cu articolul 41 alineatul (5) din Regulamentul financiar, raportul anual oferă informații cu privire la nivelul de implementare a programului în raport cu obiectivele sale și cu indicatorii de performanță. În acest scop, fiecare partener de implementare furnizează anual informațiile necesare pentru a permite Comisiei să își respecte obligațiile de raportare, inclusiv informații privind funcționarea garanției UE sau a instrumentului financiar InvestEU.

(4) Fiecare partener de implementare prezintă Comisiei, o dată pe an, un raport privind operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament, împărțite, după caz, între compartimentul pentru Uniune și compartimentul pentru statele membre. Fiecare partener de implementare comunică, de asemenea, statului membru al cărui compartiment îl implementează informații cu privire la compartimentul pentru statele membre. Raportul include o evaluare a respectării cerințelor privind utilizarea garanției UE și a instrumentului financiar InvestEU, precum și a respectării indicatorilor-cheie de performanță stabiliți în anexa III la prezentul regulament. Raportul include, de asemenea, date operaționale, statistice, financiare și contabile privind fiecare operațiune de finanțare sau de investiții, precum și o estimare a fluxurilor de numerar preconizate, la nivel de compartiment, de componentă de politică și la nivelul Fondului InvestEU. Raportul poate include, de asemenea, informații privind obstacolele pentru investiții întâlnite în cursul operațiunilor de finanțare și de investiții care fac obiectul prezentului regulament. Rapoartele conțin informațiile pe care partenerii de implementare trebuie să le furnizeze în conformitate cu articolul 158 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul financiar.”

21.Articolul 35 se modifică după cum urmează:

(a)titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Dispoziții tranzitorii și alte dispoziții”;

(b)la alineatul (2), se adaugă un al doilea paragraf, după cum urmează:

„Prin derogare de la articolul 214 alineatul (4) litera (d) din Regulamentul financiar, orice venituri din garanția UE stabilită prin Regulamentul (UE) 2015/1017 primite în 2027 pot fi utilizate pentru provizionarea garanției UE în temeiul prezentului regulament.”

22.Anexa I se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA I

CUANTUMURILE GARANȚIEI UE PENTRU FIECARE OBIECTIV SPECIFIC

Distribuția orientativă, menționată la articolul 4 alineatul (2) al patrulea paragraf, pentru operațiuni financiare și de investiții este următoarea:

(a) până la 10 832 884 564 EUR pentru obiectivele menționate la articolul 3 alineatul (2) litera (a);

(b) până la 7 204 245 489 EUR pentru obiectivele menționate la articolul 3 alineatul (2) litera (b);

(c) până la 7 566 973 583 EUR pentru obiectivele menționate la articolul 3 alineatul (2) litera (c);

(d) până la 3 048 206 437 EUR pentru obiectivele menționate la articolul 3 alineatul (2) litera (d);”.

23.În anexa III, se adaugă următoarele două paragrafe la punctul 1 sub punctul 1.4:

„Prin derogare de la articolul 2 punctul 40 din Regulamentul financiar, atunci când se determină efectul de levier și efectul multiplicator pentru operațiunile de finanțare și de investiții care oferă garanții de bună execuție, cuantumul acoperirii riscului este asimilat cuantumului finanțării rambursabile.

Prin derogare de la articolul 222 alineatul (3) din Regulamentul financiar, nu este necesar ca operațiunile de finanțare și de investiții care oferă garanții de bună execuție să asigure un efect multiplicator.”

24.În anexa V, se adaugă următorul paragraf:

„Prezenta anexă se aplică, de asemenea, instrumentului financiar InvestEU.”

Articolul 2
Modificări aduse Regulamentului (UE) 2015/1017 [Regulamentul privind FEIS]

Regulamentul (UE) 2015/1017 se modifică după cum urmează:

1.Articolul 11a se modifică după cum urmează:

(a)titlul se înlocuiește cu următorul text:

„Combinații”;

(b)se introduce un al doilea paragraf, după cum urmează:

„Garanția UE se poate acorda pentru a acoperi operațiunile de finanțare și de investiții eligibile în temeiul Regulamentului (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului în scopul combinațiilor menționate la articolul 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv și poate acoperi pierderile legate de operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul sprijinului combinat.”

2.Articolul 16 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) BEI, în cooperare cu FEI dacă este cazul, transmite o dată pe an un raport Comisiei cu privire la operațiunile de finanțare și de investiții ale BEI care fac obiectul prezentului regulament. Raportul include o evaluare a respectării cerințelor privind utilizarea garanției UE, precum și a indicatorilor-cheie de performanță menționați la articolul 4 alineatul (2) litera (f) punctul (iv). Raportul cuprinde, de asemenea, date statistice, financiare și contabile despre fiecare operațiune de finanțare și de investiții a BEI, precum și date agregate.”;

(b)alineatul (2) se elimină;

(c)la alineatul (3), se adaugă următorul paragraf:

„În ceea ce privește combinațiile menționate la articolul 11a, BEI și, respectiv, FEI transmit anual Comisiei situațiile financiare în conformitate cu articolul 212 alineatul (4) din Regulamentul financiar. Aceste situații financiare includ date contabile cu privire la sprijinul oferit de garanția UE în temeiul prezentului regulament, delimitat în mod clar de sprijinul furnizat de garanția UE în temeiul Regulamentului (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului.”

3.La articolul 22 alineatul (1), se elimină al cincilea paragraf.

Articolul 3
Modificări aduse Regulamentului (UE) 2021/1153 [MIE]

La articolul 29 din Regulamentul (UE) 2021/1153, se adaugă următorul alineat:

„(5) Garanția sprijinită de la bugetul Uniunii și furnizată de BEI prin intermediul instrumentului de împrumut al MIE instituit în temeiul Regulamentului (UE) 1316/2013 se poate acorda pentru a acoperi operațiunile de finanțare și de investiții eligibile în temeiul Regulamentului (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului(*) în scopul combinării menționate la articolul 7 din regulamentul respectiv și poate acoperi pierderile în legătură cu operațiunile de finanțare și de investiții care fac obiectul sprijinului combinat.

(*) Regulamentul (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 martie 2021 de instituire a Programului InvestEU și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 (JO L 107, 26.3.2021, p. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/523/oj ).”

Articolul 4
Modificări aduse Regulamentului (UE) 2021/695 [Orizont Europa]

La articolul 57 din Regulamentul (UE) 2021/695, se adaugă următorul alineat:

„(3) Garanția sprijinită de la bugetul Uniunii și furnizată de BEI prin intermediul mecanismului de împrumut InnovFin instituit în temeiul Regulamentelor (UE) 1290/2013 și (UE) 1291/2013 se poate acorda pentru a acoperi operațiunile de finanțare și de investiții eligibile în temeiul Regulamentului (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului (*) în scopul combinării menționate la articolul 7 și poate acoperi pierderile produsului financiar care conține operațiunile de finanțare și de investiții și care face obiectul sprijinului combinat.

(*) Regulamentul (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 martie 2021 de instituire a Programului InvestEU și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 (JO L 107, 26.3.2021, p. 30, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/523/oj ).”

Articolul 5
Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președinta    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ ȘI DIGITALĂ

1.CADRUL PROPUNERII

1.1.Titlul propunerii

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

1.3.Obiectiv(e)

1.3.1.Obiectiv(e) general(e)

1.3.2.Obiectiv(e) specific(e)

1.3.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

1.3.4.Indicatori de performanță

1.4.Obiectul propunerii/inițiativei:

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

1.6.Durata propunerii/inițiativei și a impactului său financiar

1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

2.2.1.Justificarea metodei (metodelor) de execuție bugetară, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

3.2.1.1.Credite din venituri alocate (a se vedea capitolul 3.3)

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale (nu se completează pentru agențiile descentralizate)

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

3.2.3.1. Credite din bugetul votat

3.2.4.Necesarul de resurse umane estimat

3.2.4.1.Finanțare din bugetul votat

3.2.5.Prezentare generală a impactului estimat asupra investițiilor legate de tehnologia digitală

3.2.6.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.7.Contribuțiile terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

4.Dimensiunile digitale

4.1.Cerințe cu relevanță digitală

4.2.Date

4.3.Soluții digitale

4.4.Evaluarea interoperabilității

4.5.Măsuri de sprijinire a implementării digitale

1.    CADRUL PROPUNERII 

1.1.    Titlul propunerii

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2021/523 [Regulamentul InvestEU] în vederea creșterii eficienței garanției UE și a simplificării cerințelor de raportare, precum și de modificare a Regulamentelor (UE) 2015/1017, (UE) 2021/1060 și (UE) 2021/2115

1.2.    Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

Investiții pentru prioritățile de politică ale UE

Busola pentru competitivitate

Pactul pentru o industrie curată

1.3.    Obiectiv(e)

1.3.1.    Obiectiv(e) general(e)

„Un nou plan pentru prosperitatea și competitivitatea sustenabilă a Europei”

1.3.2.    Obiectiv(e) specific(e)

1. „Elaborarea unui nou Pact pentru o industrie curată” și „Înmulțirea investițiilor”;

Prin majorarea garanției disponibile în cadrul Fondului InvestEU și prin facilitarea contribuției statelor membre la acesta și a beneficierii de aceasta, propunerea propune o capacitate suplimentară de partajare a riscurilor:

– pentru diminuarea decalajului de pe piață în ceea ce privește investițiile în Uniune și pentru atragerea de investiții private în sprijinul priorităților de politică ale Uniunii;

– pentru investiții în infrastructuri și tehnologii energetice curate, precum și în sectoare tehnologice strategice;

– pentru măsuri de absorbție a riscurilor care să faciliteze finanțarea întreprinderilor durabile, inovatoare și cu creștere rapidă de către băncile comerciale și investitori și prin capital de risc.

2. „Facilitarea activității economice”:

Prin propunerea mai multor elemente de simplificare a punerii în aplicare a programului InvestEU, propunerea contribuie la obiectivul de reducere a sarcinii administrative și a obligațiilor de raportare cu cel puțin 25 % pentru toate întreprinderile și cu 35 % pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

1.3.3.    Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

Se preconizează că respectiva capacitate de finanțare suplimentară oferită prin prezenta propunere va mobiliza investiții private și publice în valoare de aproximativ 50 de miliarde EUR în actuala perioadă de finanțare. Se vor mobiliza aproximativ 25 de miliarde EUR ca urmare a majorării cuantumului garanției UE cu 2,5 miliarde EUR, iar alte aproximativ 25 de miliarde EUR se vor mobiliza prin intermediul capacității de garantare consolidate puse la dispoziție prin combinații de sprijin în cadrul InvestEU cu instrumentele moștenite gestionate de Banca Europeană de Investiții (BEI) și de Fondul european de investiții (FEI). Capacitatea de finanțare suplimentară va permite continuarea implementării produselor financiare de succes ale InvestEU și va oferi noi garanții pentru produse financiare noi sau actualizate care abordează cele mai recente inițiative de politică, cum ar fi în domeniul Pactului pentru o industrie curată sau sprijin pentru start-up-uri și întreprinderile în faza de extindere din sectoarele digitale și inovatoare.

O parte semnificativă a acestor investiții ar putea viza produse și beneficiari cu risc mai ridicat (de exemplu, produse tematice de împrumut cu risc ale BEI, garanții de capital și pentru IMM-uri din partea FEI), sporind, prin urmare, în mod substanțial capacitatea de asumare a riscurilor a InvestEU. Se preconizează că se vor mobiliza investiții suplimentare în cadrul compartimentului pentru statele membre dacă sunt puse în aplicare modificările propuse în propunerea legislativă. Cota de 25 % aferentă majorării garanției UE cu 2,5 miliarde EUR aduce beneficii și băncilor naționale de promovare și instituțiilor financiare internaționale care au acces la aceasta în calitate de parteneri de implementare.

În plus, evaluarea intermediară privind programul InvestEU a recomandat asigurarea continuității produselor financiare oferite pe piață și evitarea intermitențelor, deoarece acest lucru nu numai că ar crea un decalaj în ceea ce privește sprijinul atât de necesar din partea Uniunii pentru prioritățile de politică, ci ar spori și complexitatea activităților pentru intermediarii financiari și destinatarii finali. O serie de produse financiare implementate de Grupul BEI sunt deja aproape de epuizarea garanției UE care le-a fost alocată, în timp ce cea mai recentă cerere de exprimare a interesului pentru alți parteneri de implementare a depășit cu mult oferta disponibilă.

Se preconizează că reducerea sarcinii administrative (în principal prin simplificarea cerințelor de raportare) va fi semnificativă, cu efecte de propagare ale propunerilor asupra diferiților actori (parteneri de implementare, intermediari financiari, destinatari finali), având în vedere structura de implementare pe mai multe niveluri a InvestEU.

1.3.4.    Indicatori de performanță

Anexa III la Regulamentul InvestEU stabilește lista indicatorilor-cheie de performanță și de monitorizare, care vor continua să fie raportați și monitorizați pentru a măsura atât volumul total al investițiilor mobilizate, cât și măsura în care aceste investiții acoperă domeniile-cheie de politică identificate.

În ceea ce privește investițiile totale mobilizate, se preconizează că Fondul InvestEU va mobiliza 372 de miliarde EUR, sumă care va fi majorată, în temeiul prezentei propuneri, la cel puțin 420 de miliarde EUR. Obiectivul privind investițiile din partea partenerilor de implementare în vederea îndeplinirii obiectivelor Uniunii în materie de climă și mediu ar trebui menținut la 60 % pentru componenta de politică pentru infrastructura durabilă și la 30 % pentru Fondul InvestEU în ansamblu, în conformitate cu metodologia descrisă în Comunicarea C(2021) 3316 final a Comisiei din 6 mai 2021.

În ceea ce privește impactul aferent simplificării, se preconizează că măsurile de simplificare propuse vor genera economii de costuri în valoare totală de aproximativ 350 de milioane EUR pentru partenerii de implementare, intermediarii financiari și destinatarii finali pe întreaga durată a programelor relevante ale UE.

1.4.    Obiectul propunerii/inițiativei: 

 o acțiune nouă 

 o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 18  

 prelungirea unei acțiuni existente 

 o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune

1.5.    Motivele propunerii/inițiativei 

1.5.1.    Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

Implementarea programului InvestEU este în desfășurare și răspunde nevoilor de investiții din diferite sectoare-cheie, cum ar fi noile modele de mobilitate, energia din surse regenerabile, eficiența energetică, cercetarea și inovarea, digitalizarea, educația și competențele, economia socială și infrastructura, economia circulară, capitalul natural, acțiunile climatice sau crearea și extinderea întreprinderilor mici și mijlocii (start-up-uri și întreprinderi în faza de extindere), legate de obiectivele pe termen lung ale Uniunii privind competitivitatea, durabilitatea și creșterea favorabilă incluziunii.

Propunerea eficientizează implementarea programului InvestEU în beneficiul destinatarilor finali și al finanțatorilor (intermediari), consolidând în același timp ambiția și capacitatea acestuia, inclusiv prin atragerea contribuțiilor statelor membre. Aceasta nu schimbă calendarul inițial de implementare a programului, care permite aprobarea unor noi operațiuni de finanțare și de investiții până la sfârșitul anului 2027 și semnarea acestora până la sfârșitul anului 2028.

1.5.2.    Valoarea adăugată a implicării UE 

Motivele acțiunii la nivelul UE (ex-ante)

Propunerea urmărește să consolideze eficiența și eficacitatea programului InvestEU. Întrucât acesta este un program al Uniunii instituit în 2021 de Parlamentul European și de Consiliu în temeiul Regulamentului InvestEU, orice modificare a acestuia care ar putea fi necesară poate fi efectuată numai de Uniune.

Valoarea adăugată la nivelul UE pe care se preconizează că o va avea intervenția (ex-post)

Programul InvestEU le permite partenerilor de implementare să efectueze operațiuni de finanțare și de investiții în domenii vizate de obiectivele strategice de politică ale Uniunii. Se generează un efect multiplicator prin atragerea de investiții private și publice, utilizându-se, atunci când este cazul, intermedierea prin instituții și fonduri financiare. Acest lucru contribuie la remedierea disfuncționalităților pieței și oferă acces la finanțare întreprinderilor și proiectelor care, altfel, nu ar fi găsit finanțare în condiții rezonabile, sporind astfel nivelul global al investițiilor în Uniune și, prin urmare, creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Propunerea, care abordează învățămintele desprinse din evaluarea intermediară a InvestEU (a se vedea mai jos în punctul 1.5.3), va consolida programul și, prin urmare, va spori impactul acestuia.

1.5.3.    Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Programul InvestEU a făcut obiectul unei evaluări intermediare în 2024, pe baza unui studiu realizat de un evaluator independent. S-a constatat că, în cadrul programului InvestEU, partenerii de implementare oferă o gamă cuprinzătoare de produse de finanțare pentru a răspunde diferitelor nevoi ale pieței și că, prin urmare, programul a fost esențial pentru a răspunde nevoilor urgente, în creștere și emergente ale Uniunii în materie de investiții. Partenerii de implementare au sugerat reducerea obligațiilor de raportare, ținând seama de faptul că toți partenerii (care implementează garanția prin gestiune indirectă) sunt instituții financiare evaluate pe bază de piloni. În plus, s-a constatat că bugetul programului era inadecvat în raport cu cererea ridicată și cu nevoile semnificative în materie de investiții. Fără majorări bugetare, noile aprobări pentru unele produse prioritare de politică ar înceta după 2025.

1.5.4.    Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

Propunerea este pe deplin compatibilă cu cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Propunerea prevede provizionarea suplimentară în valoare de 1 miliard EUR pentru a asigura provizionarea necesară pentru o majorare a garanției UE în cadrul Fondului InvestEU cu 2,5 miliarde EUR. Nu este necesară utilizarea marjelor și nici modificarea cadrului financiar multianual (CFM). Majorarea garanției UE este, de asemenea, în deplină concordanță cu luarea în considerare a atingerii obiectivului de provizionare al InvestEU cu o contribuție mai mică din credite noi în 2026 și 2027.

Creșterea provizionării cu 1 miliard EUR provine din restituiri din instrumentele moștenite și din excedentele din fondul comun de provizionare aferente compartimentului Fondului european pentru investiții strategice (FEIS). De la începutul acestui CFM, restituirile din instrumentele financiare și excedentele FEIS au fost alocate InvestEU și facilității de împrumut pentru sectorul public. Pe baza previziunilor restituirilor, se alocă 250 de milioane EUR pentru provizionarea facilității de împrumut pentru sectorul public până la sfârșitul actualului CFM.

În același timp, prin intermediul combinațiilor, propunerea oferă, de asemenea, temeiul juridic pentru extinderea parțială a utilizării a trei garanții moștenite (și a provizionării subiacente a acestora) în beneficiul operațiunilor InvestEU implementate de Grupul BEI. Instrumentele moștenite sunt FEIS, instrumentul de împrumut al MIE și mecanismul de împrumut InnovFin. Această componentă va avea un impact potențial asupra cuantumului și a momentului în care vor fi disponibile viitoarele restituiri preconizate din instrumentele financiare moștenite și rambursările excedentelor din provizionarea FEIS.

1.5.5.    Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

Se propune:

– să se majoreze cuantumul garanției bugetare autorizate prin mobilizarea restituirilor preconizate din instrumentele moștenite și prin excedentele FEIS pentru a finanța provizionarea suplimentară corespunzătoare a garanției InvestEU, permițând Grupului BEI și altor parteneri de implementare să acopere noi operațiuni InvestEU prin garanția UE suplimentară;

– să se permită extinderea utilizării a două instrumente financiare moștenite și a garanției FEIS (și a provizionării corespunzătoare) pentru a acoperi și alte operațiuni InvestEU prin intermediul Grupului BEI, generând în același timp restituiri.


1.6.    Durata propunerii/inițiativei și a impactului său financiar

 durată limitată

   în vigoare de la data adoptării modificării până la 12/2027

   impact financiar din 2025 până în 2027 pentru creditele de angajament și din 2025 până în 2028 pentru creditele de plată pentru provizionarea garanției UE. Impactul financiar al combinațiilor implică venituri bugetare amânate și potențial reduse (în ceea ce privește restituirile din instrumentele financiare moștenite) și excedente din provizionarea FEIS.

 durată nelimitată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.    Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate) 19  

 Gestiune directă asigurată de Comisie

 prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

 țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea

 organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (de exemplu, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Nordice de Investiții, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei)

 Băncii Europene de Investiții și Fondului European de Investiții

 organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar

 organismelor de drept public

 organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să li se furnizeze garanții financiare adecvate

 organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și cărora li se furnizează garanții financiare adecvate

 organismelor sau persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul politicii externe și de securitate comună, în temeiul titlului V din Tratatul privind Uniunea Europeană, și care sunt identificate în actul de bază relevant

 organismelor stabilite într-un stat membru, reglementate de dreptul privat al unui stat membru sau de dreptul Uniunii și eligibile pentru a li se încredința, în conformitate cu normele sectoriale, execuția unor fonduri sau a unor garanții bugetare ale Uniunii, în măsura în care aceste organisme sunt controlate de organisme de drept public sau de organisme de drept privat cu misiune de serviciu public și beneficiază de garanții financiare adecvate care sunt furnizate sub formă de răspundere solidară din partea organismelor de control sau de garanții financiare echivalente și care pot fi limitate, pentru fiecare acțiune, la cuantumul maxim al sprijinului din partea Uniunii

Observații

nu se aplică

2.    MĂSURI DE GESTIUNE 

2.1.    Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

Partenerii de implementare au obligația de a raporta periodic Comisiei în conformitate cu Regulamentul InvestEU și cu Regulamentul financiar. Partenerii de implementare raportează, de asemenea, cu privire la anumite date relevante privind ajutoarele de stat. În ceea ce privește monitorizarea, aceștia au obligația de a aplica normele și procedurile proprii care au fost evaluate în conformitate cu articolul 157 din Regulamentul financiar („evaluarea pe bază de piloni”) ca îndeplinind cerințele prevăzute la articolul respectiv.

În ceea ce privește raportarea cu privire la programul InvestEU și FEIS, propunerea prevede reducerea frecvenței acestora de la raportare semestrială la raportare anuală.

Pentru întocmirea situațiilor financiare anuale ale Uniunii, partenerii de implementare ai InvestEU – în conformitate cu articolul 212 alineatul (4) din Regulamentul financiar – transmit Comisiei situațiile financiare auditate pentru partea din garanția bugetară care le este acordată. În cazul combinării garanției InvestEU cu alte garanții bugetare sau cu instrumente financiare moștenite stabilite pe baza unor temeiuri juridice diferite, situațiile financiare auditate vor fi furnizate de partenerul de implementare și vor include informații cu privire la partea din garanție sprijinită de instrumentele financiare moștenite sau de cealaltă garanție bugetară într-un mod care să permită diferențierea acestora, în contabilitatea Comisiei, de partea din garanție sprijinită de Regulamentul InvestEU, în conformitate cu structurile aplicabile dispozițiilor privind partajarea riscurilor.

2.2.    Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

2.2.1.    Justificarea metodei (metodelor) de execuție bugetară, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Garanția UE din cadrul Fondului InvestEU este implementată exclusiv prin gestiune indirectă prin intermediul partenerilor de implementare, care, ca regulă generală, contribuie și la sprijinul care urmează să fie acordat destinatarilor finali. Partenerii de implementare sunt BEI și FEI, instituțiile financiare internaționale, băncile și instituțiile naționale de promovare și alți intermediari financiari care sunt organisme ale Uniunii, reglementate și/sau supravegheate în cadrul sectorului bancar.

Operațiunile de finanțare și de investiții care beneficiază de sprijinul garanției UE sunt în continuare operațiuni aprobate de organele de conducere ale partenerilor de implementare, care trebuie să aplice cadrul lor de diligență și de control pentru aceste operațiuni. Partenerii de implementare transmit Comisiei situațiile financiare anuale auditate.

2.2.2.    Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

Cuantumul suplimentar al garanției UE autorizate va fi finanțat prin provizioane din restituirile preconizate din instrumentele și garanțiile moștenite, parțial recuperate deja sau preconizate a fi recuperate de Comisie înainte de sfârșitul anului 2027.

Riscul pentru bugetul Uniunii este legat de garanția bugetară furnizată de Uniune partenerilor de implementare pentru operațiunile lor de finanțare și de investiții. Garanția UE este o garanție irevocabilă, necondiționată și la cerere, de obicei pe bază de portofoliu, pentru operațiunile acoperite. Bugetul Uniunii și partenerul de implementare împart remunerația aferentă riscului obținută din operațiuni pe baza structurilor de partajare a riscurilor definite în acordurile de garantare.

Garanția UE este limitată la 28 652 310 073 EUR.

Rubrica bugetară („p.m.”) corespunzătoare garanției bugetare pentru partenerul de implementare ar urma să fie activată numai în cazul unei cereri efective de executare a garanției care nu poate fi acoperită în întregime de provizionare până la finalul anului 2030 (finanțată în mod progresiv cu 11 460 924 029 EUR). Rata de provizionare de 40 % se bazează pe experiența anterioară cu FEIS și cu instrumentele financiare și este adaptată la produsele financiare implementate în cadrul InvestEU. Rata de provizionare a fost utilizată ca referință în evaluările ex ante ale riscurilor la alocarea a aproape 90 % din garanția InvestEU existentă.

Datoria contingentă aferentă compartimentului pentru statele membre este acoperită integral printr-o garanție reciprocă furnizată de fiecare stat membru în cauză.

Instrumentul financiar InvestEU propus nu creează datorii contingente.

Operațiunile de finanțare și de investiții în contextul InvestEU se desfășoară în conformitate cu regulamentul de procedură standard al partenerilor de implementare și cu bunele practici bancare. Partenerii de implementare și Comisia încheie un acord de garantare care stabilește dispozițiile și procedurile detaliate referitoare la implementarea Fondului InvestEU.

Întrucât partenerul de implementare suportă, în general, o parte din risc și oferă o contribuție financiară, interesele Uniunii și ale partenerului de implementare sunt aliniate, ceea ce reduce riscul pentru bugetul Uniunii. Partenerii de implementare sunt, de asemenea, instituții financiare cu norme și proceduri adecvate, care sunt evaluate prin evaluarea pe bază de piloni în conformitate cu Regulamentul financiar.

Comisia efectuează o verificare a conformității operațiunilor cu politicile, care este apoi prezentată unui comitet pentru investiții compus din experți independenți, care aprobă utilizarea garanției UE sau a instrumentului financiar InvestEU.

Comisia primește situații financiare anuale auditate care acoperă operațiunile partenerilor de implementare.

2.2.3.    Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

Prezenta propunere nu impune controale (noi). Din motive de simplificare, aceasta elimină anumite cerințe de raportare, în special prin reducerea frecvenței rapoartelor care trebuie prezentate.

2.3.    Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

În conformitate cu cerințele Regulamentului InvestEU și ale Regulamentului financiar, partenerii de implementare selectați trebuie să facă obiectul evaluării pe bază de piloni prevăzute la articolul 157 din Regulamentul financiar, care asigură o calitate solidă a controlului intern și sisteme de audit extern independente. În plus, aceștia trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în titlul X din Regulamentul financiar. Fiind instituții financiare, partenerii de implementare dispun de cadre de control intern. Întrucât Fondul InvestEU oferă sprijin rambursabil, partenerii de implementare asigură procedurile de diligență, monitorizare și control, cu excepția cazului în care sunt identificate deficiențe în evaluarea pe bază de piloni. Articolul 30 din Regulamentul InvestEU prevede că auditurile privind utilizarea finanțării din partea Uniunii efectuate de către persoane sau entități, inclusiv de alte persoane sau entități decât cele mandatate de instituțiile sau organismele Uniunii, constituie baza asigurării globale prevăzute la articolul 127 din Regulamentul financiar.

3.    IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de cheltuieli

Contribuție

02.02.01 garanția InvestEU

Dif./nedif. 20

din partea țărilor AELS 21

din partea țărilor candidate și potențial candidate 22

din partea altor țări terțe

alte venituri alocate

02.02.02 Provizionarea garanției InvestEU

Nedif.

NU

NU

NU

DA

Noile linii bugetare solicitate

nu se aplică

3.2.    Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

3.2.1.    Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos

3.2.1.1.    Credite din venituri alocate (a se vedea capitolul 3.3)

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar multianual

1

DG: GROW

Anul

Anul

Anul

TOTAL CFM 2021-2027

2025

2026

2027

Credite operaționale

02.02.02 Provizionarea garanției InvestEU

Angajamente

(1a)

 

650 

200

150

1 000

Plăți

(2a)

 

650 

200

150

1 000

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 23

Linia bugetară

 

(3)

 

 

 

 

0,000

TOTAL credite

pentru DG GROW

Angajamente

=1a+1b+3

650

200

150

1 000

Plăți

=2a+2b+3

650

200

150

1 000

 

Anul

Anul

Anul

TOTAL CFM 2021-2027

2025

2026

2027

TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

650 

200

150

1 000

Plăți

(5)

650 

200

150

1 000

TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

(6)

0,000

0,000

0,000

0,000

TOTAL credite în cadrul
RUBRICII 1

Angajamente

=4+6

650

200

150

1 000

din cadrul financiar multianual

Plăți

=5+6

650

200

150

1 000

Anul

Anul

Anul

TOTAL CFM 2021-2027

2025

2026

2027

• TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)

Angajamente

(4)

650 

200

150

1 000

Plăți

(5)

650 

200

150

1 000

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)

(6)

0,000

0,000

0,000

0,000

TOTAL credite în cadrul
rubricilor 1-6

Angajamente

=4+6

650

200

150

1 000

din cadrul financiar multianual
(Suma de referință)

Plăți

=5+6

650

200

150

1 000



Rubrica din cadrul financiar multianual

7

„Cheltuieli administrative” 24

DG: GROW

Anul

Anul

Anul

TOTAL CFM 2021-2027

2025

2026

2027

 Resurse umane

0,000

0,000

0,000

0,000

 Alte cheltuieli administrative

0,000

0,000

0,000

0,000

TOTAL PENTRU DG GROW

Credite

0,000

0,000

0,000

0,000

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 7 din cadrul financiar multianual

(Total angajamente = Total plăți)

0,000

0,000

0,000

0,000

milioane EUR (cu trei zecimale)

 

Anul

Anul

Anul

TOTAL CFM 2021-2027

2025

2026

2027

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1-7

Angajamente

650

200

150

1 000

din cadrul financiar multianual 

Plăți

650

200

150

1 000

3.2.2.    Realizările preconizate finanțate din credite operaționale (nu se completează pentru agențiile descentralizate)

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul
2025

Anul
2026

Anul
2027

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea secțiunea 1.6)

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 25

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Total nr.

Total costuri

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 26

 „Elaborarea unui nou Pact pentru o industrie curată” și „Înmulțirea investițiilor”:

- Realizare

Investiție suplimentară
în valoare de 25 de miliarde EUR

650

200

150

25 000

1 000

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

650

200

150

25 000

1 000

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2
„Facilitarea activității economice”

- Realizare

Economii de costuri ca urmare a reducerii numărului de rapoarte care trebuie elaborate de partenerii de implementare, intermediarii financiari și destinatarii finali

0

0

0

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

0

0

0

350

TOTALURI

650

200

150

1 000

3.2.3.    Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos

3.2.3.1. Credite din bugetul votat

CREDITE VOTATE

Anul

Anul

Anul

Anul

TOTAL 2021-2027

2024

2025

2026

2027

RUBRICA 7

Resurse umane

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Alte cheltuieli administrative

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Subtotal de la RUBRICA 7

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

În afara RUBRICII 7

Resurse umane

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Alte cheltuieli cu caracter administrativ

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Subtotal în afara RUBRICII 7

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

TOTAL

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

3.2.4.    Necesarul de resurse umane estimat 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos

3.2.4.1.    Finanțare din bugetul votat

Estimări în echivalent normă întreagă (ENI) 27

CREDITE VOTATE

Anul

Anul

Anul

Anul

2024

2025

2026

2027

 Posturi din schema de personal (funcționari și angajați temporari)

20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

0

0

0

0

20 01 02 03 (delegațiile UE)

0

0

0

0

01 01 01 01 (cercetare indirectă)

0

0

0

0

01 01 01 11 (cercetare directă)

0

0

0

0

Alte linii bugetare (a se preciza)

0

0

0

0

• Personal extern (în ENI)

20 02 01 (AC, END din „pachetul global”)

0

0

0

0

20 02 03 (AC, AL, END și JPD în delegațiile UE)

0

0

0

0

Linie de sprijin administrativ
[XX.01.YY.YY]

– la sediu

0

0

0

0

– în delegațiile UE

0

0

0

0

01 01 01 02 (AC, END – cercetare indirectă)

0

0

0

0

01 01 01 12 (AC, END – cercetare directă)

0

0

0

0

Alte linii bugetare (a se preciza) – rubrica 7

0

0

0

0

Alte linii bugetare (a se preciza) – în afara rubricii 7

0

0

0

0

TOTAL

0

0

0

0

Având în vedere situația generală dificilă de la rubrica 7, atât în ceea ce privește personalul, cât și nivelul creditelor, necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului sau ale altor servicii ale Comisiei.

3.2.5.    Prezentare generală a impactului estimat asupra investițiilor legate de tehnologia digitală

TOTAL credite pentru componenta digitală și IT

Anul

Anul

Anul

Anul

TOTAL CFM 2021-2027

2024

2025

2026

2027

RUBRICA 7

Cheltuieli IT (corporative) 

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Subtotal de la RUBRICA 7

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

În afara RUBRICII 7

Cheltuieli de politică IT pentru programele operaționale

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

Subtotal în afara RUBRICII 7

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

TOTAL

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

3.2.6.    Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

Propunerea/inițiativa:

   poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM)

Prezenta propunere va fi finanțată din veniturile alocate din restituirile generate de instrumentele financiare moștenite, precum și din excedentele FEIS.

Pentru prezenta propunere, nu vor fi necesare resurse bugetare suplimentare ale Uniunii și nici o reprogramare.

   necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM

   necesită revizuirea CFM

3.2.7.    Contribuțiile terților 

Propunerea/inițiativa:

   nu prevede cofinanțare din partea terților

   prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2024

Anul
2025

Anul
2026

Anul
2027

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate


3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor 

   Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra altor venituri

   vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli

milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs (2025)

Impactul propunerii/inițiativei 28

Anul 2026

Anul 2027

6 4 1 (Contribuții de la instrumente financiare — Venituri alocate)

650

200

150

Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

02.02.02 Provizionarea garanției InvestEU

Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).

Propunerea prevede alocarea de către Comisie a restituirilor în valoare de 1 miliard EUR din programele incluse în anexa IV la Regulamentul InvestEU și din excedentele FEIS pentru provizionarea garanției UE în vederea majorării acesteia cu 2,5 miliarde EUR.

Datoria financiară suplimentară a Uniunii în valoare de 2,5 miliarde EUR este, prin urmare, susținută de provizionarea corespunzătoare de 1 miliard EUR, care provine din restituiri recuperate sau din garanții eliberate de Grupul BEI, astfel cum se detaliază mai jos:

– până la 700 de milioane EUR din excedentele FEIS în perioada 2025-2027;

– cel puțin 300 de milioane EUR din restituiri din instrumentele financiare moștenite enumerate în anexa IV la Regulamentul InvestEU.

4.    Dimensiunile digitale

Regulamentul (UE) 2024/903 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 de stabilire a unor măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune nu se aplică prezentei propuneri.

4.1.    Cerințe cu relevanță digitală

Se consideră că propunerea nu are nicio cerință cu relevanță digitală, deoarece nu produce sau nu necesită noi serii de date comparativ cu Regulamentul InvestEU. În măsura în care aceasta permite ca noile operațiuni de investiții și de finanțare să fie sprijinite de Fondul InvestEU, indicatorii existenți, precum și sistemele de raportare și de monitorizare trebuie utilizate pentru a urmări impactul și performanța.

4.2.    Date

nu se aplică (a se vedea punctul 4.1 de mai sus)

4.3.    Soluții digitale

nu se aplică (a se vedea punctul 4.1 de mai sus)

4.4.    Evaluarea interoperabilității

nu se aplică (a se vedea punctul 4.1 de mai sus)

4.5.    Măsuri de sprijinire a implementării digitale

nu se aplică (a se vedea punctul 4.1 de mai sus)

(1)    COM(2025) 30 final.
(2)     https://commission.europa.eu/about/departments-and-executive-agencies/economic-and-financial-affairs/evaluation-reports-economic-and-financial-affairs-policies-and-spending-activities/interim-evaluation-investeu-programme_en .
(3)    Regulamentul (UE) 2021/523 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 martie 2021 de instituire a Programului InvestEU și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1017 (JO L 107, 26.3.2021, p. 30).
(4)    Aceste instrumente sunt enumerate în anexa IV la Regulamentul InvestEU.
(5)    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1092/2010, (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 1094/2010, (UE) nr. 1095/2010 și (UE) 2021/523 în ceea ce privește anumite cerințe de raportare în domeniul serviciilor financiare și al sprijinului pentru investiții, în curs de adoptare de către colegiuitori.
(6)     https://commission.europa.eu/document/download/e6cd4328-673c-4e7a-8683-f63ffb2cf648_ro?filename=Political%20Guidelines%202024-2029_RO.pdf .
(7)    Documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Executive Summary of the Evaluation – InvestEU interim evaluation” (Rezumatul evaluării – Evaluarea intermediară a programului InvestEU) [SWD(2024) 229 din 30.9.2024].
(8)    Evaluarea intermediară a programului InvestEU – Raport final din 1.10.2024.
(9)    A se vedea și nota de subsol 5. În ceea ce privește InvestEU, Comisia a propus deja reducerea frecvenței raportării, însă procedura de adoptare finală în acest sens de către Parlamentul European și Consiliu este încă în curs la momentul prezentei propuneri.
(10)    JO C […], […], p. […].
(11)    JO C […], […], p. […].
(12)    Regulamentul (UE) 2021/1058 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune (JO L 231, 30.6.2021, p. 60).
(13)    Regulamentul (UE) 2021/1057 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de instituire a Fondului social european Plus (FSE+) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1296/2013 (JO L 231, 30.6.2021, p. 21).
(14)    Regulamentul (UE) 2021/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 iulie 2021 de instituire a Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1004 (JO L 247, 13.7.2021, p. 1).
(15)    Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (JO L 435, 6.12.2021, p. 1).
(16)    Recomandarea 2003/361/CE a Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).
(17)    Regulamentul (UE) 2021/1060 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de stabilire a dispozițiilor comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură și de stabilire a normelor financiare aplicabile acestor fonduri, precum și Fondului pentru azil, migrație și integrare, Fondului pentru securitate internă și Instrumentului de sprijin financiar pentru managementul frontierelor și politica de vize (JO L 231, 30.6.2021, p. 159).
(18)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(19)    Explicații detaliate privind metodele de execuție a bugetului, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul web BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx .
(20)    Dif. = credite diferențiate/nedif. = credite nediferențiate.
(21)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(22)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(23)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(24)    Pentru determinarea creditelor necesare, ar trebui utilizate cifrele anuale privind costurile medii disponibile pe pagina web BUDGpedia.
(25)    Realizările se referă la produsele și serviciile care urmează să fie furnizate (de exemplu, numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
(26)

   Conform descrierii din secțiunea 1.3.2. „Obiectiv(e) specific(e)”.

(27)    Vă rugăm să precizați după tabel câte ENI din numărul indicat sunt deja alocate gestionării acțiunii și/sau pot fi redistribuite în cadrul direcției generale pe care o reprezentați și care sunt nevoile dumneavoastră nete.
(28)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.