Bruxelles, 22.1.2024

COM(2024) 42 final

2024/0019(COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind subscrierea de noi acțiuni de către Uniunea Europeană în capitalul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de modificare a Acordului privind înființarea BERD în ceea ce privește extinderea domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD la Africa Subsahariană și Irak în mod limitat și progresiv și eliminarea limitării statutare a capitalului privind operațiunile curente


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a sprijini tranziția către economii orientate spre piață în țările din Europa Centrală și de Est în urma prăbușirii regimurilor comuniste. Membri fondatori sunt Uniunea Europeană, împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și 40 de țări (inclusiv toate statele membre ale Uniunii la momentul respectiv). În prezent 1 , BERD este deținută de 72 de țări, de Uniune și de BEI. În urma a două extinderi ale domeniului de aplicare geografic inițial, BERD sprijină în prezent investițiile în 38 de țări de intervenție 2 , care se angajează să respecte și care pun în aplicare principiile democrației pluripartite, ale pluralismului și ale economiei de piață, cu scopul de a dezvolta inițiativa privată și spiritul antreprenorial 3 .

Obiectivul propunerii de decizie este de a permite Uniunii să subscrie acțiuni vărsate suplimentare ale BERD în cadrul majorării de capital decise de Consiliul guvernatorilor la 15 decembrie 2023 pentru a asigura sprijinul băncii pentru reziliență și reconstrucție în Ucraina după 2023, precum și sprijinul permanent în toate țările sale de intervenție în ceea ce privește abordarea celor mai presante provocări legate de tranziție, în conformitate cu mandatul și direcția strategică a BERD.

Propunerea de decizie vizează, de asemenea, aprobarea modificărilor la Acordul privind înființarea BERD, care (i) permit extinderea limitată și progresivă a domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD la Africa Subsahariană și Irak și (ii) elimină limitarea statutară a capitalului privind operațiunile curente și încredințează Consiliului de Administrație al BERD sarcina de a stabili și de a menține orice limite adecvate în ceea ce privește indicatorii de adecvare a capitalului.

Propunerea de decizie autorizează guvernatorul care reprezintă Uniunea în cadrul BERD să depună instrumentul necesar pentru subscrierea de noi acțiuni și să transmită BERD declarația de acceptare a modificărilor descrise mai sus la Acordul privind înființarea BERD.

Uniunea a devenit membră a BERD în urma Deciziei 90/674/CEE a Consiliului 4 din 19 noiembrie 1990 privind încheierea Acordului privind înființarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare 5 . Capitalul inițial al BERD a fost fixat la 10 miliarde ECU, Uniunea subscriind 3 % din acesta.

În 1996, guvernatorii BERD au hotărât dublarea capitalului autorizat al BERD. Uniunea a subscris 30 000 de acțiuni suplimentare în valoare de 10 000 EUR fiecare, capitalul subscris de Uniune ajungând astfel la 600 de milioane EUR 6 . Partea Uniunii în capitalul total autorizat al BERD a fost menținută. Subscrierea de acțiuni suplimentare a venit în urma Deciziei 97/135/CE a Consiliului 7 din 17 februarie 1997, privind subscrierea de către Comunitatea Europeană de noi acțiuni în urma deciziei de a dubla capitalul BERD. În 2010, BERD a decis să își majoreze capitalul social autorizat cu 10 miliarde EUR, constând din 100 000 de acțiuni vărsate și 900 000 de acțiuni nevărsate, pentru a dispune de capital suficient în vederea menținerii pe termen mediu a unui nivel de activitate rezonabil în țările sale de intervenție. În consecință, Uniunea a subscris acțiuni suplimentare în urma Deciziei nr. 1219/2011/UE adoptată la 16 noiembrie 2011 8 .

În cadrul reuniunii anuale a guvernatorilor de la Samarkand din 18 mai 2023, Consiliul guvernatorilor BERD a adoptat trei decizii strategice, care vor modela viitorul BERD:

În primul rând, Consiliul guvernatorilor a adoptat Rezoluția nr. 258, care prevede că va fi necesar un sprijin suplimentar din partea acționarilor pentru a permite BERD să își îndeplinească misiunea în Ucraina prin asigurarea unui sprijin permanent după 2023. Rezoluția a fost elaborată având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei din februarie 2022, sprijinit de guvernul din Belarus. BERD a fost cel mai mare investitor instituțional în Ucraina și partener angajat al acesteia de la declararea independenței Ucrainei, în august 1991.

Având în vedere mandatul său unic și avantajele comparative, acționarii au arătat în mod clar că BERD trebuie să joace în continuare un rol esențial în cadrul efortului internațional, acționând în strânsă cooperare cu Uniunea și cu alte instituții financiare internaționale (IFI) – pentru a sprijini economia reală a Ucrainei în timpul războiului și în reconstrucția de după război, menținându-și în același timp puterea financiară. Prin urmare, Consiliul guvernatorilor a stabilit că sprijinul acordat Ucrainei în prezent și în viitor este principala prioritate a BERD.

Consiliul guvernatorilor a afirmat, de asemenea, că BERD trebuie să își mențină sprijinul pentru toate țările sale de intervenție. Multe dintre acestea continuă să fie afectate în mod negativ de război, inclusiv cele care acceptă refugiați și ale căror economii au fost în mare măsură dependente de Rusia.

Consiliul guvernatorilor a concluzionat, de asemenea, că cea mai eficientă formă de sprijin din partea acționarilor este capitalul subscris și vărsat și că intenționează să ia o decizie finală cu privire la valoarea și calendarul majorării de capital până la sfârșitul anului 2023. Majorarea de capital este menită să ofere BERD mijloacele necesare pentru a furniza în continuare sprijin Ucrainei, protejându-și în același timp puterea financiară și ratingul AAA. Mai precis, aceasta este necesară pentru a asigura un nivel susținut de activitate pe timp de război și niveluri ridicate de investiții în faza de reconstrucție a Ucrainei.

În consecință, la 15 decembrie 2023, Consiliul guvernatorilor a adoptat Rezoluția nr. 265 9 , care autorizează BERD să își majoreze numărul de acțiuni cu 400 000 de acțiuni noi în valoare de 10 000 EUR fiecare, în valoare totală de 4 miliarde EUR, data intrării în vigoare fiind 31 decembrie 2024.

Participarea Uniunii la majorarea de capital va asigura menținerea de către Uniune a cotei sale directe de 3 % din capitalul total subscris al BERD. BEI (3 %) și statele membre în mod individual (UE-27, aproximativ 48,4 %) sunt, de asemenea, acționari ai BERD, conferind în prezent Uniunii o participație majoritară combinată de 54,4 %.

Uniunea va putea subscrie în mod proporțional 12 102 acțiuni noi, fiecare acțiune având o valoare nominală de 10 000 EUR, numărul de acțiuni vărsate deținute de Uniune crescând astfel la 102 146. Plata acțiunilor se va efectua în decurs de peste cinci ani, în tranșe egale.



Tabelul 1: Participația Uniunii în BERD în urma majorării capitalului

Nr. existent de acțiuni

Nr. de acțiuni noi

Nr. de acțiuni după majorarea de capital

Valoarea în EUR a noului capital subscris și vărsat

Valoarea în EUR a fiecărei tranșe de plată

90 044

12 102

102 146

121 020 000

24 204 000

În al doilea rând, în mai 2023, Consiliul guvernatorilor a decis, prin Rezoluția nr. 259 10 , să continue extinderea limitată și progresivă la Africa Subsahariană și Irak, prin modificarea domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD, care este definit la articolul 1 din Acordul privind înființarea BERD. Raportul Consiliului de administrație al BERD către Consiliul guvernatorilor a concluzionat că mandatul și modelul de afaceri al BERD s-ar potrivi cel mai bine în șase țări din Africa Subsahariană, și anume Benin, Côte d’Ivoire, Ghana, Kenya, Nigeria și Senegal, primele investiții fiind preconizate să aibă loc începând cu 2025, cu condiția ca aceste țări să își depună candidatura pentru statutul de membru și statutul de țară de intervenție a BERD și să primească ulterior aprobarea Consiliului guvernatorilor BERD. Decizia reflectă numărul din ce în ce mai mare de legături economice dintre actualele țări de intervenție ale BERD și Africa Subsahariană și Irak, precum și potențialul său de dezvoltare a sectorului privat în aceste economii, în conformitate cu mandatul tranzițional al băncii. Acest aspect este cu atât mai important cu cât Rusia joacă un rol destabilizator în regiune.

Analiza efectuată de BERD confirmă faptul că o extindere limitată și progresivă către cele șase țări menționate mai sus din Africa Subsahariană și Irak 1) nu îi va afecta capacitatea de a-și sprijini țările de intervenție existente, 2) nu îi va compromite ratingul triplu-A sau 3) nu va conduce la o solicitare de contribuții suplimentare de capital. În plus, o astfel de extindere limitată și progresivă a domeniului de aplicare geografic al operațiunilor sale va fi posibilă printr-o modificare a articolului 1 din Acordul privind înființarea BERD. Consiliul guvernatorilor a afirmat în mod clar că punerea în aplicare a extinderii trebuie să se desfășoare într-un mod care să nu diminueze accentul pus de BERD pe sprijinirea țărilor sale de intervenție existente, printre care Ucraina și alte țări afectate de războiul Rusiei.

În conformitate cu dispozițiile rezoluției adoptate, orice cerere de acordare a statutului de țară beneficiară va fi examinată după ratificarea și intrarea în vigoare a modificării relevante a articolului 1 din Acordul privind înființarea BERD 11 . Toate cererile primite vor fi evaluate în conformitate cu procedurile de guvernanță stabilite de BERD.

BERD nu intenționează să facă nicio investiție în aceste țări înainte de 2025.

În al treilea rând, în conformitate cu recomandările G20 de revizuire a cadrului de adecvare a capitalului, Consiliul guvernatorilor a decis în mai 2023, prin Rezoluția nr. 260 12 , să elimine de la articolul 12 alineatul (1) din Acordul privind înființarea BERD limitarea statutară a capitalului privind operațiunile curente și să delege Consiliului de administrație toate aspectele cadrului de adecvare a capitalului al BERD 13 . Aceasta deschide calea pentru o gestionare mai flexibilă și mai dinamică a capitalului, asigurând în același timp controlul permanent al principalilor indicatori de capital de către acționari.

Articolul 12 alineatul (1) din Acordul privind înființarea BERD prevede în prezent o limitare formală a valorii nominale a obligațiilor de capital ordinar pe care BERD le poate asuma. Această dispoziție este similară celei prevăzute în documentele fundamentale ale altor bănci multilaterale de dezvoltare (BMD).

Cu toate acestea, în ultimul deceniu, acționarii au acordat o importanță din ce în ce mai mare băncilor multilaterale de dezvoltare inovatoare în ceea ce privește utilizarea capitalului lor, cu obiectivul de a-și utiliza capacitatea de capital în mod optim și de a fi în măsură să își maximizeze impactul. Cel mai recent și mai cuprinzător set de propuneri pentru a sprijini acest obiectiv a fost prezentat în cadrul revizuirii independente a G20 care a vizat cadrele de adecvare a capitalului MDB. Această revizuire a formulat recomandări ample, pe care BERD și Consiliul guvernatorilor le-au analizat cu atenție. În special, revizuirea a recomandat ca băncile multilaterale de dezvoltare să transfere obiective numerice specifice privind efectul de levier – cum ar fi cele prevăzute la articolul 12 alineatul (1) – din statutul MDB către cadrele lor de adecvare a capitalului. Adoptarea acestei acțiuni ar spori flexibilitatea, permițând BERD să efectueze în viitor ajustările necesare ale obiectivelor, fără a fi necesară modificarea documentelor sale de bază.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Parteneriatul Uniunii cu BERD este mai puternic ca niciodată. BERD este implicată în execuția bugetului Uniunii prin gestiune indirectă (granturi, instrumente financiare și garanții bugetare), sprijinind astfel realizarea obiectivelor de politică ale cadrului financiar multianual al UE. BERD are, de asemenea, o contribuție esențială la punerea în aplicare a inițiativei „Global Gateway”. Uniunea reprezintă 40 % din totalul fondurilor donatorilor de la înființarea BERD, fiind astfel cel mai mare donator către bancă. În 2022, Uniunea a contribuit la sprijinul BERD pentru țările sale de intervenție prin furnizarea de fonduri și garanții din partea donatorilor în valoare de 998 de milioane EUR pentru a sprijini prioritățile comune, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.

Doar în cursul anului 2022, Uniunea și BERD au semnat acorduri importante orientate spre viitor, cum ar fi Acordul-cadru de parteneriat financiar, Acordul de garantare InvestEU și două Acorduri de garantare în temeiul Fondului european pentru dezvoltare durabilă Plus (FEDD+). Atunci când execută fondurile UE, BERD ar trebui să respecte în continuare normele și procedurile prevăzute în Regulamentul financiar 14 .

BERD a fost cel mai mare investitor instituțional în Ucraina și a sprijinit tranziția țării către o economie de piață durabilă în ultimii treizeci de ani. În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, BERD a colaborat îndeaproape cu Uniunea și cu alți parteneri internaționali, cum ar fi FMI, pentru a promova obiective comune în Ucraina. Amploarea sprijinului necesar pe termen lung în Ucraina face ca, pentru a maximiza impactul resurselor finite, coordonarea eficientă și eficace cu ceilalți actori, inclusiv cu băncile multilaterale de dezvoltare și cu instituțiile financiare internaționale, să aibă un caracter esențial. Obiectivele comune sunt oferite de angajamentul guvernului Ucrainei de a reinstaura și de a menține stabilitatea macroeconomică și de a avansa în direcția aderării la Uniune.

În acest context, obiectivele Uniunii în ceea ce privește BERD sunt: (i) cel puțin să își mențină cota de vot la nivelul actual, pentru a realiza în continuare prioritățile de politică ale UE în Ucraina, precum și în alte țări de intervenție ale BERD; (ii) să modifice Acordul privind înființarea BERD cu scopul a) de a extinde domeniul de aplicare geografic al BERD, într-un mod limitat și progresiv, la anumite țări din Africa Subsahariană și Irak; și b) de a elimina limitarea statutară a capitalului privind operațiunile curente și de a delega Consiliului de administrație toate aspectele cadrului de adecvare a capitalului al BERD, în conformitate cu recomandările formulate în cadrul revizuirii independente a G20, pentru a permite o gestionare flexibilă și dinamică a capitalului, asigurând în același timp controlul permanent al principalilor indicatori de capital de către acționari.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

BERD a fost înființată, având mandatul „de a sprijini tranziția către economii de piață și de a promova inițiativa privată și spiritul antreprenorial în țările care se angajează să aplice principiile democrației pluripartite, ale pluralismului și ale economiei de piață” din Europa Centrală și de Est, din Asia Centrală, începând cu 2006 din Mongolia și, începând cu 2012, din regiunea din sudul și estul Mării Mediterane. BERD aplică și promovează în general standardele și politicile Uniunii în cadrul operațiunilor sale. Prin proiectele sale, BERD folosește dialogul politic și aplicarea de condiționalități (de exemplu impactul asupra tranziției, standarde de guvernanță corporativă, achiziții publice, standarde de mediu etc.) pentru îndeplinirea cerințelor Uniunii în domenii precum politicile sociale și de mediu.

Răspunsul BERD la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a fost puternic și în conformitate cu politica Uniunii, întrucât banca a anunțat rapid un pachet cuprinzător care vizează mobilizarea de investiții în valoare de 3 miliarde EUR în perioada 2022-2023 în sprijinul Ucrainei 15 . Răspunsul BERD a inclus, de asemenea, un sprijin semnificativ pentru celelalte țări în care banca își desfășoară activitatea, afectate de război, prin intermediul cadrului său de reziliență și de subzistență. BERD este un participant activ în cadrul Comitetului director al Platformei de coordonare a donatorilor, care este alcătuit din înalți funcționari din Ucraina, G7 și Uniune. Această platformă coordonează finanțarea pentru nevoile imediate ale Ucrainei, precum și pentru eforturile sale de redresare economică și de reconstrucție. Participarea la majorarea capitalului vărsat al BERD este instrumentul cel mai eficace și mai eficient pentru a asigura cel mai mare efect de levier și o bază stabilă pentru continuarea investițiilor BERD în Ucraina.

În țările candidate, urmărirea obiectivelor legate de tranziție de către BERD se completează cu obiectivul de a progresa în direcția aderării la Uniune. Analiza preliminară a Comisiei privind statutul Ucrainei de țară candidată la aderarea la Uniune arată că vor fi necesare reforme semnificative la toate nivelurile pentru a alinia Ucraina la standardele Uniunii. Eforturile BERD – și condiționalitățile care vor însoți aceste eforturi – vor fi în concordanță cu realizarea cu succes a acestor reforme pentru a sprijini obiectivele de aderare ale Ucrainei.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Capitalul BERD a fost majorat de două ori anterior, în 1996 și în 2011 16 . Uniunea a subscris capital suplimentar în ambele ocazii, potrivit cotei sale de capital.

Ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), decizia din 2011 de a participa la majorarea de capital a fost adoptată prin codecizie, având ca temei juridic articolul 212 din TFUE, care prevede că Uniunea desfășoară acțiuni de cooperare economică, financiară și tehnică, în special asistență acordată țărilor terțe.

Decizia nr. 602/2012/UE privind modificarea Acordului privind înființarea BERD pentru a permite extinderea operațiunilor BERD în regiunea din sudul și estul Mării Mediterane s-a bazat, de asemenea, pe articolul 212 din TFUE.

Având în vedere precedentele de mai sus și faptul că scopul majorării de capital este de a permite BERD să sprijine reziliența și reconstrucția Ucrainei, întemeierea deciziei propuse pe articolul 212 din TFUE, inclusiv modificarea auxiliară a articolului 12 alineatul (1) pare a avea un caracter oportun.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Decizia propusă se referă la apartenența directă a Uniunii la BERD și la participația sa în cadrul acesteia.

Proporționalitatea

Nu se aplică.

Alegerea instrumentului

Obiectivul poate fi atins numai printr-o decizie a Consiliului și a Parlamentului.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultările părților interesate

În perioada 2021-2023, BERD a efectuat o analiză aprofundată a viitoarei sale direcții strategice. Acționarii BERD (printre care se numără toate statele membre, BEI și Comisia în calitate de reprezentat al Uniunii) au fost implicați în mod activ în acest proces. În acest cadru, BERD a efectuat o analiză a posibilelor opțiuni pentru majorarea de capital în baza nevoilor sale interne de capital, a necesității de a conserva ratingul triplu-A pe care îl deține, precum și a utilizării eficiente a capitalului acționarilor. Decizia actuală privind majorarea capitalului BERD, extinderea operațiunilor către Africa Subsahariană și Irak și eliminarea utilizării capitalului ca limită statutară reflectă o analiză aprofundată, discuții și negocieri între acționarii BERD.

Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

Majorări de capital!

Consiliul guvernatorilor BERD a analizat periodic evoluția activității BERD în Ucraina de la începutul războiului. O serie de rapoarte ale Consiliului de administrație al BERD au evaluat rolul pe care îl poate juca BERD atât în ceea ce privește susținerea rezilienței Ucrainei în timpul războiului, cât și intensificarea sprijinirii semnificative a reconstrucției pe termen lung, asigurând în același timp sprijinul său permanent pentru toate țările sale de intervenție. Aceste rapoarte au examinat natura și amploarea potențiale ale activității BERD, ținând seama de punctele sale forte instituționale și operaționale specifice, de poziția sa distinctivă în Ucraina și de activitatea altor entități în sprijinul țării. De asemenea, rapoartele au analizat în mod sistematic măsurile care ar putea fi necesare la nivel de acționari pentru a permite Ucrainei să beneficieze de cel mai bun sprijin din partea BERD. Această activitate a avut ca rezultat aprobarea de către Consiliul guvernatorilor a Rezoluției nr. 258 privind sprijinul BERD pentru reziliență și reconstrucție în Ucraina din 18 mai 2023, care a prevăzut în sarcina Consiliului de administrație al BERD elaborarea unei propuneri concrete de majorare a capitalului subscris și vărsat în vederea aprobării până la sfârșitul anului 2023.

Modificarea articolului 1 din Acordul privind înființarea BERD

În mai 2022, Consiliul guvernatorilor a aprobat Rezoluția nr. 248 intitulată „Toward a Limited and Incremental Expansion of the Geographic Scope of the EBRD’s Operations to sub-Saharan Africa and Iraq” (Către o extindere limitată și progresivă a domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD la Africa Subsahariană și Irak). Rezoluția, care s-a bazat pe o evaluare aprofundată a valorii adăugate potențiale a BERD în regiune și pe impactul financiar și în materie de capital asupra BERD al unei extinderi limitate și progresive, a aprobat, în principiu, o extindere limitată și progresivă a domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD la Africa Subsahariană și Irak.

Ulterior, Consiliul de administrație a reevaluat implicațiile financiare și în materie de capital ale unei extinderi limitate și progresive la Africa Subsahariană și Irak, în contextul evaluării globale a capacității financiare a BERD. Potrivit reevaluării, în perioada actualului cadru strategic și de capital până în 2025 și, ulterior, până la sfârșitul anului 2030, impactul oricărei extinderi asupra poziției de capital a BERD ar fi limitat și nu ar afecta, în sine, capacitatea BERD de a-și sprijini țările de intervenție existente, de a pune în pericol ratingul triplu-A al BERD sau de a impune o nouă majorare de capital.

Modificarea articolului 12 alineatul (1) din Acordul privind înființarea BERD

Principalul motiv pentru modificarea articolului 12 alineatul (1) din Acordul privind înființarea BERD cu scopul de a elimina limita statutară a capitalului este transferul limitelor de utilizare a capitalului nominal în cadrul de adecvare a capitalului, gestionat la nivelul Consiliului de administrație, pentru a spori eficiența și flexibilitatea în ceea ce privește utilizarea capitalului BERD. Astfel cum a fost recunoscut în revizuirea independentă a G20 care a vizat cadrele de adecvare a capitalului MDB, pe termen lung, există riscul ca limita statutară nominală să devină o constrângere obligatorie, ceea ce ar putea împiedica BERD să își sprijine țările beneficiare chiar și în cazul în care este disponibilă o capacitate suplimentară de asumare a riscurilor. Potrivit analizei BERD, nivelul maxim teoretic al activelor operaționale care ar putea fi atins în temeiul cadrului privind adecvarea capitalului a fost mai ridicat decât în cazul raportului nominal. Eliminarea limitei statutare și autorizarea Consiliului de administrație să ia în considerare nivelurile adecvate de utilizare a capitalului nominal în contextul politicilor sale privind cadrul de adecvare a capitalului ar permite o evaluare globală a poziției de capital a BERD în scopul orientării activităților sale de creditare.

Evaluarea impactului

În contextul prezentat în cele două secțiuni anterioare, în conformitate cu principiul proporționalității și cu practica anterioară, Comisia nu a efectuat o evaluare formală a impactului.

Drepturile fundamentale

Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Cota Uniunii din capitalul subscris de BERD este de aproximativ 3,03 % și, prin urmare, Uniunea și-ar majora capitalul subscris cu 121 020 000 EUR, sub formă de acțiuni vărsate, cu o valoare nominală de 10 000 EUR pe acțiune. Membrii BERD pot subscrie, cel târziu la 30 iunie 2025, sau la o dată ulterioară, fixată de Consiliul de administrație până cel târziu la 30 iunie 2025, dar cel târziu la 31 decembrie 2025.

Prima tranșă este plătită de fiecare membru al BERD (i) până la 30 aprilie 2025; sau (ii) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a instrumentului său de subscriere, oricare dintre acestea survine mai târziu. Celelalte patru tranșe se plătesc până la 30 aprilie 2026; 30 aprilie 2027; 30 aprilie 2028 și, respectiv, 30 aprilie 2029.

Această inițiativă necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii 6 sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM. Acest aspect va fi stabilit la momentul elaborării propunerii Comisiei privind proiectul de buget pentru 2025 și va face obiectul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European.

Modificările aduse Acordului privind înființarea BERD nu au implicații asupra bugetului Uniunii.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planuri de implementare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Guvernatorul BERD care reprezintă Uniunea raportează anual Parlamentului și Consiliului cu privire la:

·promovarea obiectivelor UE;

·utilizarea capitalului BERD;

·măsurile de asigurare a transparenței operațiunilor BERD prin intermediari financiari;

·contribuțiile BERD la asumarea unor riscuri și eficacitatea atragerii de fonduri suplimentare din sectorul privat;

·cooperarea dintre BEI și BERD în afara Uniunii.

2024/0019 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

privind subscrierea de noi acțiuni de către Uniunea Europeană în capitalul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și de modificare a Acordului privind înființarea BERD în ceea ce privește extinderea domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD la Africa Subsahariană și Irak în mod limitat și progresiv și eliminarea limitării statutare a capitalului privind operațiunile curente

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 212,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)În temeiul articolului 4 alineatul (3) din Acordul privind înființarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare („BERD”), la 15 decembrie 2023, Consiliul guvernatorilor BERD a hotărât, prin Rezoluția nr. 265 17 , majorarea cu 4 000 000 000 EUR a capitalului social autorizat al BERD, pentru a dispune de capital suficient în vederea menținerii unui nivel rezonabil de activitate pe termen mediu în țările în care BERD își desfășoară activitatea, în limitele statutare.

(2)Înainte de această majorare de capital, Uniunea deține 90 044 de acțiuni, fiecare având o valoare nominală de 10 000 EUR.

(3)În conformitate cu Rezoluția 265, capitalul social autorizat al BERD este majorat cu 400 000 de acțiuni vărsate, iar membrii BERD pot subscrie un număr întreg de acțiuni, proporțional cu participația pe care o dețin deja, cel târziu la 30 iunie 2025, sau la o dată ulterioară, fixată de Consiliului de administrație al BERD până cel târziu la 30 iunie 2025, dar cel târziu la 31 decembrie 2025. Majorarea de capital este plătită în cinci tranșe de fiecare membru (i) până la 30 aprilie 2025; sau (ii) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a instrumentului său de subscriere, oricare dintre acestea survine mai târziu. Celelalte patru tranșe se plătesc până la 30 aprilie 2026, 30 aprilie 2027, 30 aprilie 2028 și, respectiv, până la 30 aprilie 2029. În consecință, Uniunii i se va permite să subscrie 12 102 noi acțiuni, fiecare având o valoare nominală de 10 000 EUR pentru un total de 121 020 000 EUR, numărul de acțiuni vărsate deținute de Uniune crescând astfel la 102 146.

(4)Majorarea de capital este necesară pentru a permite continuarea activităților și a investițiilor BERD în Ucraina în timpul războiului și, în special, în perioada de după război, pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei. În contextul sprijinirii acestor activități, majorarea de capital garantează, de asemenea, că acest efort nu limitează capacitatea BERD de a răspunde nevoilor în celelalte țări de intervenție. Aceasta este în concordanță cu cerința prevăzută la articolul 13 litera (v) din Acordul privind înființarea BERD, și anume ca banca să încerce să mențină diversificarea rezonabilă a tuturor investițiilor sale. În consecință, o majorare a capitalului subscris și vărsat susține o BERD puternică din punct de vedere financiar, capabilă să își îndeplinească mandatul și obiectivele acționarilor în toate țările în care își desfășoară activitatea.

(5)Pentru a promova obiectivele Uniunii în domeniul relațiilor economice externe și a menține puterea de vot deținută de Uniune în momentul de față în cadrul BERD, este necesar ca Uniunea să subscrie noi acțiuni.

(6)În temeiul Rezoluției 259 18 , adoptată la 18 mai 2023, Consiliul guvernatorilor BERD a votat în favoarea modificărilor care se impun la Acordul privind înființarea BERD, permițând BERD să extindă în mod limitat și progresiv domeniul de aplicare geografic al operațiunilor sale la Africa Subsahariană și Irak, menținându-și în același timp angajamentul deplin față de Ucraina și față de țările sale de intervenție. Rezoluția respectivă a confirmat faptul că extinderea mandatului BERD ar trebui realizată fără a necesita aporturi suplimentare de capital din partea acționarilor săi.

(7)Domeniul de aplicare geografic al operațiunilor BERD ar trebui extins în mod limitat și progresiv la Africa Subsahariană și Irak și ar trebui să respecte pe deplin valorile BERD în ceea ce privește sprijinirea țărilor care s-au angajat să respecte și care pun în aplicare principiile democrației pluripartite, ale statului de drept, ale respectării drepturilor omului, ale pluralismului, precum și ale economiei de piață. BERD a dezvoltat o abordare etapizată pentru începerea activităților sale în regiunile în cauză, care va lua în considerare particularitățile regionale și naționale. Se preconizează că primele investiții în Africa Subsahariană vor avea loc în anumite țări începând cu 2025 19 . Având în vedere accentul pus de BERD pe dezvoltarea sectorului privat și pe mandatul său tranzițional, valoarea pe care banca o poate adăuga în Africa Subsahariană și în Irak este substanțială și de importanță geostrategică pentru Uniune.

(8)Reprezentanții Uniunii în cadrul organismelor de conducere ale BERD ar trebui să încurajeze BERD să își mențină angajamentul puternic cu Uniunea și colaborarea cu societatea civilă, precum și să își dezvolte în continuare cooperarea strânsă cu alte instituții europene și internaționale de finanțare publică, pentru a utiliza pe deplin avantajele comparative ale acestora atunci când își extinde operațiunile la Africa Subsahariană și Irak.

(9)În conformitate cu practica existentă, înainte ca BERD să aprobe o nouă țară de intervenție, aceasta ar trebui să efectueze o evaluare tehnică detaliată a condițiilor economice și politice existente în țara în cauză, inclusiv: o evaluare a angajamentului țării respective față de principiile democrației pluripartite, ale pluralismului și ale economiei de piață, astfel cum sunt consacrate la articolul 1 din Acordul privind înființarea BERD, o evaluare a lacunelor în materie de tranziție și o analiză a activităților altor instituții financiare internaționale din țara respectivă și a priorităților în legătură cu care BERD ar putea valorifica la maxim cunoștințele și competențele sale unice. O astfel de evaluare ar trebui să fie efectuată sub rezerva solicitării de către orice nouă țară a statutului de membru al BERD și a statutului de țară de intervenție a BERD, precum și sub rezerva aprobării ulterioare a acesteia de către Consiliul guvernatorilor BERD.

(10)Prin Rezoluția 260 20 , Consiliul guvernatorilor BERD a recunoscut rolul esențial al BERD în abordarea provocărilor globale presante și recomandările formulate în cadrul revizuirii independente a G20 care a vizat cadrele de adecvare a capitalului. Pentru a permite utilizarea optimă a capacității de capital a BERD în vederea obținerii unui impact potențial maxim în țările beneficiare, se impune modificarea articolului 12 alineatul (1) din Acordul privind înființarea BERD, în sensul eliminării limitării statutare a capitalului.

(11)În conformitate cu articolul 56 din Acordul privind înființarea BERD, Consiliul guvernatorilor BERD a întrebat toți membrii dacă acceptă modificările propuse.

(12)Majorarea de capital și modificările aduse Acordului privind înființarea BERD ar trebui, prin urmare, să fie aprobate în numele Uniunii,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Uniunea subscrie 12 102 acțiuni suplimentare în valoare de 10 000 EUR fiecare în BERD în temeiul Rezoluției 265 a Consiliului guvernatorilor BERD cel târziu la 30 iunie 2025, sau la o dată ulterioară, fixată de Consiliul de administrație al BERD până cel târziu la 30 iunie 2025, dar cel târziu la 31 decembrie 2025.

Subscrierea se plătește în cinci tranșe, prima dintre acestea (i) până la 30 aprilie 2025; sau (ii) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a instrumentului de subscriere de către Uniune, oricare dintre acestea survine mai târziu. Celelalte patru tranșe se plătesc până la 30 aprilie 2026, 30 aprilie 2027, 30 aprilie 2028 și, respectiv, până la 30 aprilie 2029.

Articolul 2

Guvernatorul BERD care reprezintă Uniunea depune în numele Uniunii instrumentul de subscriere cerut.

Articolul 3

Modificarea articolului 1 din Acordul privind înființarea BERD pentru a permite extinderea limitată și progresivă a domeniului de aplicare geografic al operațiunilor sale la Africa Subsahariană și Irak, precum și modificarea articolului 12 alineatul (1) din acord pentru a elimina limitarea statutară a capitalului sunt aprobate în numele Uniunii.

Articolul 4

Guvernatorul BERD care reprezintă Uniunea comunică BERD, în numele Uniunii, declarația de acceptare a modificărilor.

Articolul 5

În cadrul raportului anual înaintat Parlamentului European, guvernatorul BERD care reprezintă Uniunea raportează, de asemenea, cu privire la activitățile și operațiunile BERD din Africa Subsahariană și Irak.

Articolul 6

Prezenta decizie intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președinta    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

1.4.4.Indicatori de performanță

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate)

2.MĂSURI DE GESTIUNE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.5.Contribuțiile terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

1.1.Titlul propunerii/inițiativei

Decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind subscrierea de noi acțiuni de către Uniunea Europeană în capitalul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ca urmare a deciziei BERD de a-și majora capitalul și a modificărilor la Acordul privind înființarea BERD de extindere a domeniului de aplicare geografic al operațiunilor sale la Africa Subsahariană și Irak în mod limitat și progresiv și eliminarea limitării statutare a capitalului privind operațiunile curente.

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

Rubrica 6. Vecinătate și întreaga lume

Titlul 14. Acțiune externă

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei 

 o acțiune nouă 

 o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 21  

 prelungirea unei acțiuni existente 

 o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

Sprijinirea acțiunii externe a UE prin investiții în vecinătatea sa, în țările în curs de dezvoltare și în restul lumii, inclusiv prin acordarea de asistență țărilor care se pregătesc pentru aderarea la UE.

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

Autorizarea BERD, prin subscrierea de noi acțiuni vărsate, să joace în continuare un rol esențial în cadrul efortului internațional, acționând în strânsă cooperare cu Uniunea și cu alte instituții, pentru a sprijini economia reală a Ucrainei în timpul războiului și în reconstrucția de după război, menținându-și în același timp puterea financiară.

Autorizarea BERD să continue extinderea limitată și progresivă la Africa Subsahariană și Irak, prin modificarea domeniului de aplicare geografic al operațiunilor BERD.

În conformitate cu recomandările formulate în cadrul revizuirii G20 care a vizat cadrul de adecvare a capitalului, deschiderea căii pentru o gestionare mai flexibilă și mai dinamică a capitalului de către BERD, delegând Consiliului de administrație toate aspectele cadrului de adecvare a capitalului BERD, asigurând în același timp controlul permanent al principalilor indicatori de capital de către acționari.

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

Majorarea capitalului ar consolida în mod substanțial BERD, atât prin impactul financiar tangibil, cât și ca o confirmare a încrederii acționarilor în misiunea și activitatea BERD în toate țările sale de intervenție. BERD ar fi suficient de puternică pentru a realiza investiții suplimentare în Ucraina, atât în timpul războiului, cât și în perioada de reconstrucție și pentru a oferi în continuare susținere deplină altor țări de intervenție în ceea ce privește abordarea provocărilor legate de tranziție cu care se confruntă, precum și a implicațiilor războiului din Ucraina la nivel regional și global.

O majorare de capital va asigura faptul că, în viitor, BERD va fi în măsură să sprijine atât Ucraina în perioade excepționale, cât și să permită un sprijin însemnat și susținut pentru toate țările sale de intervenție – inclusiv pentru alte țări afectate de războiul Rusiei – în vederea eliminării lacunelor în materie de tranziție.

În acest sens, BERD va urmări în continuare actualul său cadru strategic și de capital pentru perioada 2021-2025 în raport cu toate activitățile întreprinse, inclusiv în Ucraina, în conformitate cu mandatul său de a facilita tranziția către o economie verde, favorabilă incluziunii, rezilientă, integrată, bine guvernată și competitivă orientată spre piață – cu un accent puternic pe dezvoltarea sectorului privat și concentrându-și eforturile acolo unde operațiunile sale sunt în cea mai mare parte suplimentare și au cel mai mare impact asupra tranziției.

1.4.4.Indicatori de performanță

Atingerea obiectivelor va fi măsurată prin volumul operațiunilor de finanțare ale BERD pe regiuni, în special în Ucraina și în alte țări de intervenție afectate de războiul Rusiei, pe sectoare, prin volumul operațiunilor de finanțare ale BERD cofinanțate cu alte IFI și/sau programe ale Comisiei, precum și cu ajutorul altor indicatori stabiliți în cadrul de impact al BERD.

1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

La 15 decembrie 2023, Consiliul guvernatorilor BERD a adoptat Rezoluția nr. 265, care autorizează BERD să își majoreze numărul de acțiuni cu 400 000 de acțiuni noi în valoare de 10 000 EUR fiecare, în valoare totală de 4 miliarde EUR, data intrării în vigoare fiind 31 decembrie 2024. Participarea Uniunii la majorarea de capital va asigura menținerea de către Uniune a cotei sale directe de 3 % din capitalul total subscris al BERD. Banca Europeană de Investiții (BEI) (3 %) și statele membre în mod individual (UE-27, aproximativ 48,4 %) sunt, de asemenea, acționari ai BERD, conferind în prezent Uniunii o participație majoritară combinată de 54,4 %.

În conformitate cu rezoluția menționată anterior, membrii BERD pot subscrie un număr întreg de acțiuni, proporțional cu participația pe care o dețin deja, cel târziu la 30 iunie 2025, sau la o dată ulterioară, fixată de Consiliul de administrație până cel târziu la 30 iunie 2025, dar cel târziu la 31 decembrie 2025. În consecință, Uniunii i se va permite să subscrie 12 102 noi acțiuni, fiecare având o valoare nominală de 10 000 EUR pentru un total de 121 020 000 EUR, numărul de acțiuni vărsate deținute de Uniune crescând astfel la 102 146. Prima tranșă este plătită de fiecare membru (i) până la 30 aprilie 2025; sau (ii) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a instrumentului său de subscriere, oricare dintre acestea survine mai târziu. Celelalte patru tranșe se plătesc până la 30 aprilie 2026; 30 aprilie 2027; 30 aprilie 2028 și, respectiv, 30 aprilie 2029.

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

Propunerea se referă la subscrierea directă de către Uniune a unor noi acțiuni în BERD, întrucât BERD și-a invitat toți acționarii direcți să subscrie proporțional cu participația pe care o dețin deja, în conformitate cu Rezoluția 265 a Consiliului guvernatorilor BERD. Prin urmare, pentru a menține cota actuală a participației Uniunii, este necesară o acțiune la nivelul Uniunii.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

În 1996, guvernatorii BERD au hotărât dublarea capitalului autorizat al BERD. Uniunea a subscris 30 000 de acțiuni suplimentare în valoare de 10 000 EUR fiecare, capitalul subscris al Uniunii ajungând astfel la 600 de milioane EUR. Partea Uniunii în capitalul total autorizat al BERD a fost menținută. Subscrierea de acțiuni suplimentare de către Uniune a urmat Decizia 97/135/CE a Consiliului.

În 2010, guvernatorii BERD au decis să majoreze capitalul social autorizat cu 10 miliarde EUR, constând din 100 000 de acțiuni vărsate și 900 000 de acțiuni nevărsate, pentru a dispune de capital suficient în vederea menținerii unui nivel de activitate rezonabil în țările sale de intervenție. În consecință, Uniunea a subscris acțiuni suplimentare în urma Deciziei 1219/2011/UE.

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

Mandatul BERD este „de a sprijini tranziția către economii de piață și de a promova inițiativa privată și spiritul antreprenorial în țările […] care se angajează să aplice principiile democrației pluripartite, ale pluralismului și ale economiei de piață” din Europa Centrală și de Est, din Asia Centrală și, începând cu 2012, din sudul și estul Mării Mediterane. În total, Uniunea, incluzând cota directă a Uniunii (3,03 %), cotele individuale ale BEI (3,03 %) și ale statelor membre (UE-27, aproximativ 48,4 %), deține o participație majoritară combinată de 54,4 % din capitalul BERD. Fiecare acționar este reprezentat în Consiliul de administrație permanent al BERD. BERD aplică și promovează în general standardele și politicile Uniunii în cadrul operațiunilor sale. Prin proiectele sale, BERD folosește dialogul politic și aplicarea de condiționalități (de exemplu impactul asupra tranziției, standarde de guvernanță corporativă, achiziții publice, standarde de mediu etc.) pentru îndeplinirea cerințelor Uniunii în domenii precum politicile sociale și de mediu.

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

Pentru subscrierea a 12 102 acțiuni suplimentare de către Uniunea Europeană în temeiul Rezoluției 265 a Consiliului guvernatorilor BERD, se impune angajarea creditelor necesare în prima jumătate a exercițiului financiar 2025. În acest scop, linia bugetară specifică de la rubrica 6 (Vecinătate și întreaga lume), în special postul 14 20 03 04 – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – Punerea la dispoziție de acțiuni integral vărsate din capitalul subscris, va trebui să acopere un cuantum al creditelor de angajament echivalent cu valoarea totală a participării UE la majorarea capitalului subscris și vărsat de BERD, și anume 121 020 000 EUR.

Având în vedere că acțiunea nu poate fi finanțată integral prin redistribuire, aceasta ar necesita utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii 6 și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM. Acest aspect urmează să fie stabilit la momentul elaborării propunerii Comisiei privind proiectul de buget pentru 2025 și va face obiectul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European.

Orice implicații bugetare în temeiul CFM post-2027 vor depinde de disponibilitatea finanțării, fără a aduce atingere propunerii și acordului privind CFM și programele.

1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

 durată limitată

   de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

   Impact financiar în 2025 pentru creditele de angajament și din 2025 până în 2029 22 pentru creditele de plată.

durată nelimitată

punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate) 23   

 Gestiune directă asigurată de Comisie

prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

BEI și Fondului European de Investiții;

organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

organismelor de drept public;

organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să li se furnizeze garanții financiare adecvate;

organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și cărora li se furnizează garanții financiare adecvate;

organismelor sau persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

Observații

NU SE APLICĂ

2.MĂSURI DE GESTIUNE 

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

Operațiunile BERD vor fi gestionate în conformitate cu propriile sale proceduri de monitorizare și de raportare. BERD raportează Consiliului guvernatorilor cu privire la operațiunile desfășurate, la îndeplinirea obiectivelor sale de politică, precum și cu privire la conturile sale auditate pentru fiecare exercițiu financiar. După examinarea raportului de audit, Consiliul guvernatorilor aprobă bilanțul general și contul de profit și pierderi al BERD.

Guvernatorul BERD care reprezintă Uniunea raportează anual Parlamentului European cu privire la:

• promovarea obiectivelor UE;

• utilizarea capitalului BERD;

• măsurile de asigurare a transparenței operațiunilor BERD prin intermediari financiari;

• contribuțiile BERD la asumarea unor riscuri și eficacitatea atragerii de fonduri suplimentare din sectorul privat;

• cooperarea dintre BEI și BERD în afara Uniunii.

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Acțiunea va fi pusă în aplicare prin gestiune directă de către Comisie, care va subscrie, în numele Uniunii, 12 102 noi acțiuni, fiecare având o valoare nominală de 10 000 EUR pentru un total de 121 020 000 EUR. Prima tranșă este plătită (i) până la 30 aprilie 2025; sau (ii) în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a instrumentului său de subscriere, oricare dintre acestea survine mai târziu. Celelalte patru tranșe se plătesc până la 30 aprilie 2026; 30 aprilie 2027; 30 aprilie 2028 și, respectiv, 30 aprilie 2029.

Operațiunile BERD vor fi gestionate în conformitate cu propriile sale norme și proceduri, inclusiv măsuri corespunzătoare de audit, control și monitorizare. Astfel cum este prevăzut în Acordul privind înființarea BERD, Comitetul de audit al BERD, sprijinit de auditori externi, asistă Consiliul de administrație al BERD și este responsabil pentru verificarea regularității operațiunilor și conturilor BERD. Consiliul de administrație, în cadrul căruia Uniunea, reprezentată de Comisie, are un administrator, transmite conturile auditate pentru fiecare exercițiu financiar Consiliului Guvernatorilor spre aprobare la fiecare reuniune anuală și aprobă bugetul BERD. După examinarea raportului de audit, Consiliul guvernatorilor aprobă bilanțul general și contul de profit și pierderi al BERD.

Un departament independent de evaluare evaluează performanța proiectelor și programelor finalizate ale BERD în raport cu obiectivele. Acesta analizează în mod sistematic atât rezultatele proiectelor individuale, cât și ale temelor mai ample definite în politicile BERD. Obiectivul principal al evaluării este de a contribui la legitimitatea și relevanța BERD, precum și la performanțe instituționale superioare.

Departamentul de Audit Intern al BERD este înființat în conformitate cu Cadrul internațional de practici profesionale al Institutului Auditorilor Interni și este responsabil de furnizarea unei asigurări independente și obiective conducerii executive și Consiliului de administrație cu privire la caracterul adecvat și eficacitatea controalelor interne, a guvernanței și a proceselor de gestionare a riscurilor în vederea atenuării principalelor riscuri ale băncii.

BERD dispune, de asemenea, de un mecanism independent de răspundere privind proiectele, care este mecanismul băncii de soluționare a reclamațiilor. Acesta se ocupă de plângerile referitoare la aspecte de mediu, sociale și de informare în legătură cu investițiile băncii. Mecanismul este independent de conducerea BERD și efectuează investigații de informare pentru a stabili dacă banca a respectat standardele de mediu, sociale și de informare.

În plus, Consiliul de administrație elaborează politicile și ia decizii cu privire la împrumuturi, garanții, investiții în capitalul propriu al clienților, împrumuturile băncii, oferirea de asistență tehnică și alte operațiuni ale BERD, în conformitate cu orientările generale formulate de Consiliul guvernatorilor.

Consiliul de administrație a instituit trei comitete de administrație care să îi ușureze munca: Comitetul de audit menționat anterior, Comitetul pentru buget și probleme administrative și Comitetul pentru politici financiare și operaționale. Administratorul (sau supleantul acestuia) care reprezintă Uniunea participă la toate aceste comitete de administrație. În cele din urmă, Consiliul guvernatorilor BERD a instituit un comitet de etică, care interpretează și protejează codurile de conduită aplicabile personalului și funcționarilor BERD.

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

Conform articolului 5 alineatul (3) din Acordul privind înființarea BERD, Consiliul guvernatorilor reexaminează capitalul social al băncii la intervale de timp de cel mult cinci ani. BERD face obiectul propriilor sale sisteme de control.

În plus, în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor UE de către BERD, sistemele sale de control intern au fost considerate echivalente cu cele ale Comisiei în evaluarea pilonilor efectuată în conformitate cu Regulamentul financiar.

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

A se vedea răspunsul de mai sus de la 2.2.2.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

BERD dispune de un birou independent de conformitate (Office of the Chief Compliance Officer – OCCO) în fruntea căruia se află un șef al biroului de conformitate (Chief Compliance Officer) care raportează direct Președintelui și anual, sau ori de câte ori este nevoie, Comitetului de audit. Misiunea OCCO este de a promova o bună guvernanță și a garanta aplicarea celor mai înalte standarde de integritate în toate activitățile BERD, în conformitate cu cele mai bune practici existente la nivel internațional. Printre atribuțiile OCCO se numără chestiunile legate de integritate, diligența necesară, confidențialitate, conflicte de interes, guvernanță corporativă, responsabilitate, etică, lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului și prevenirea practicilor frauduloase și corupte. OCCO este responsabil cu anchetarea acuzațiilor de fraudă, corupție și comportament inadecvat. El se ocupă, de asemenea, și cu formarea și consilierea membrilor BERD desemnați ca membri în Consiliile de administrație ale societăților în care BERD deține o participație. Diligența necesară în materie financiară și de integritate face parte integrantă din procesul prin care BERD aprobă noile operațiuni și monitorizează tranzacțiile în curs. BERD publică pe site-ul său web raportul anti-corupție al OCCO. În plus, OCCO are responsabilitatea specifică de a administra mecanismul BERD independent de răspundere privind proiectele, care analizează problemele de mediu, sociale și legate de transparență ridicate de persoanele afectate de proiect și de organizațiile societății civile. În cazul în care situația o impune, stabilește dacă, în contextul aprobării unui anumit proiect, BERD a acționat în conformitate cu politicile sale relevante.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

·Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de 
cheltuieli

Contribuție

Numărul  

Dif./Nedif. 24

din partea țărilor AELS 25

din partea țărilor candidate și potențial candidate 26

din partea altor țări terțe

alte venituri alocate

6

14 20 03 04

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare — Punerea la dispoziție de acțiuni integral vărsate din capitalul subscris

Dif.

NU

NU

NU

NU

·Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de 
cheltuieli

Contribuție

Numărul  

Dif./Nedif.

din partea țărilor AELS

din partea țărilor candidate și potențial candidate

din partea altor țări terțe

alte venituri alocate

nu se aplică

nu se aplică

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar  
multianual

Numărul

6

DG: ECFIN

Anul 
2025 27

Anul 
2026

Anul 
2027

Anul 
2028

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

• Credite operaționale

2025

2026

2027

2028 28

202928

14 20 03 04 29

Angajamente

(1a)

121,020

121,020

Plăți

(2a)

24,204

24,204

24,204

24,204

24,204

121,020

Linia bugetară

Angajamente

(1b)

Plăți

(2b)

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 30  

Linia bugetară

(3)

TOTAL credite 
pentru DG ECFIN

Angajamente

=1a+1b +3

121,020

121,020

Plăți

=2a+2b

+3

24,204

24,204

24,204

24,204

24,204

121,020





TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

121,020

121,020

Plăți

(5)

24,204

24,204

24,204

24,204

24,204

121,020

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

(6)

TOTAL credite  
la RUBRICA 6 
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

121,020

121,020

Plăți

=5+ 6

24,204

24,204

24,204

24,204

24,204

121,020

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus:

• TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)

Angajamente

(4)

121,020

121,020

Plăți

(5)

24,204

24,204

24,204

24,204

24,204

121,020

TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)

(6)

TOTAL credite  
la RUBRICILE 1-6 
din cadrul financiar multianual 
(Suma de referință)

Angajamente

=4+ 6

121,020

121,020

Plăți

=5+ 6

24,204

24,204

24,204

24,204

24,204

121,020





Rubrica din cadrul financiar  
multianual

7

„Cheltuieli administrative”

Această secțiune trebuie completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa 5 la Decizia Comisiei privind normele interne de execuție a secțiunii „Comisia” din bugetul general al Uniunii Europene), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

DG: <ECFIN>z

• Resurse umane

• Alte cheltuieli administrative

TOTAL pentru DG <ECFIN>

Credite

TOTAL credite 
de la RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual 

(Total angajamente = Total plăți)

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2025 31

Anul 
2026

Anul 
2027

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

TOTAL credite  
la RUBRICILE 1-7 
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

Plăți

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

2025

2026

2027

2028

2029 2030 2031

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 32

Costuri medii

Investiții anuale

Costuri

Investiții anuale

Costuri

Investiții anuale

Costuri

Investiții anuale

Costuri

Investiții anuale

Costuri

Investiții anuale

Costuri

Investiții anuale

Costuri

Investiție totală

Total costuri

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 33

Investiția anuală BERD în Ucraina [milioane EUR]

t

2,500

121,200

2,500

3,000

3,000

3,000

3,000

0

3,000

0

20,000

121,020

– Realizare

– Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

2,500

121,020

2,500

3,000

3,000

3,000

3,000

0

3,000

0

TOTALURI

2,500

121,020

2,500

3,000

3,000

3,000

3,000

0

3,000

0

20,000

121,020

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

2025 

2026

2027

2028

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

TOTAL

RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli administrative

Subtotal de la RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

În afara RUBRICII 7 34  
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli  
cu caracter administrativ

Subtotal 
în afara RUBRICII 7 
din cadrul financiar multianual

TOTAL

Necesarul de credite pentru resursele umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv

3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

2025

2026

2027

2028

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

20 01 02 03 (în delegații)

01 01 01 01 (cercetare indirectă)

01 01 01 11 (cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 35

20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

XX 01 xx yy zz   36

– la sediu

– în delegații

01 01 01 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

06 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

.

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

Propunerea/inițiativa:

   poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM)

   necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM

Urmează să fie stabilit la momentul elaborării propunerii Comisiei privind proiectul de buget pentru 2025 și va face obiectul negocierilor dintre Consiliu și Parlamentul European.

   necesită revizuirea CFM.

3.2.5.Contribuțiile terților 

Propunerea/inițiativa:

   nu prevede cofinanțare din partea terților

   prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

   Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

asupra resurselor proprii

asupra altor venituri

vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli

(1)    Sfârșitul anului 2023.
(2)    Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus (accesul la resursele BERD a fost suspendat din martie 2022), Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Egipt, Estonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Iordania, Kazahstan, Kosovo, Kârgâzstan, Letonia, Liban, Lituania, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Maroc, Macedonia de Nord, Polonia, România, Rusia (nicio operațiune nouă din 2014, iar accesul la resursele BERD a fost suspendat din martie 2022), Serbia, Republica Slovacă, Slovenia, Tadjikistan, Tunisia, Turkmenistan, Turcia, Ucraina, Uzbekistan.
(3)    În temeiul articolului 8 alineatul (3) din Acordul privind înființarea BERD, accesul Federației Ruse și al Belarusului la resursele BERD a fost suspendat la 1 aprilie 2022.
(4)    JO L 372, 31.12.1990, p. 1.
(5)    Conform Deciziei 90/674/CEE a Consiliului din 19 noiembrie 1990, Uniunea este reprezentată în cadrul BERD de către Comisie.
(6)    Această sumă era compusă din 157,5 milioane EUR capital vărsat și 442,5 milioane EUR capital nevărsat.
(7)    JO L 57, 26.2.1997, p. 4.
(8)    JO L 313, 26.11.2011, p. 1.
(9)     Rezoluția 265 .
(10)     Rezoluția 259 .
(11)    Pentru ca modificarea articolului 1 să producă efecte, aceasta trebuie susținută de 3/4 din membrii BERD, incluzând cel puțin două țări beneficiare, reprezentând 4/5 din totalul voturilor atribuite în cadrul BERD.
(12)     Rezoluția 260 .
(13)    Pentru ca modificarea articolului 12 alineatul (1) să producă efecte, aceasta ar trebui susținută de cel puțin 3/5 din membrii BERD, reprezentând cel puțin 85 % din totalul voturilor atribuite în cadrul BERD.
(14)    JO L 193, 30.7.2018, p. 1.
(15)    La 23 octombrie 2023, BERD a anunțat că obiectivul de mobilizare a finanțării în valoare de 3 miliarde EUR în economia reală ucraineană a fost atins.
(16)    Capitalul BERD a fost majorat în 1996 pentru a permite creșterea operațiunilor băncii în regiunile sale inițiale de intervenție, în conformitate cu mandatul său de tranziție, în timp ce majorarea capitalului din 2011 a fost convenită în urma crizei financiare din 2008 și a nevoii, recunoscute de către acționarii băncii, de a intensifica activitatea acesteia pentru a favoriza și sprijini redresarea în regiunea în care operează banca.
(17)     Rezoluția 265 .
(18)     Rezoluția 259 .
(19)    Benin, Côte d’Ivoire, Ghana, Kenya, Nigeria și Senegal, sub rezerva depunerii cererii și aprobării acestora în calitate de țări beneficiare ale BERD.
(20)     Rezoluția 260 .
(21)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(22)    Posibilele implicații financiare pentru anii care urmează anului 2027 nu afectează Regulamentul privind cadrul financiar multianual după 2027.
(23)    Explicații detaliate privind metodele de execuție a bugetului, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BUDGpedia.
(24)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(25)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(26)    Țările candidate și, după caz, potențial candidate din Balcanii de Vest.
(27)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(28)    Posibilele implicații bugetare pentru anii care urmează anului 2027 sunt orientative și sunt prezentate doar în scop informativ, fără a aduce atingere acordului referitor la Regulamentul privind cadrul financiar multianual după 2027.
(29)    În conformitate cu nomenclatura bugetară oficială.
(30)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(31)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(32)    Realizările se referă la produsele și serviciile care trebuie furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
(33)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
(34)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(35)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
(36)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).