Bruxelles, 16.2.2024

COM(2024) 29 final/2

2024/0016(NLE)

CORRIGENDUM
This document corrects COM(2024)29 final of 24.1.2024
Concerns all languages versions
Change of interinstitutional acronym
The text shall read as follows:

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1173 în ceea ce privește o inițiativă EuroHPC vizând întreprinderile nou-înființate pentru a consolida poziția de lider a Europei în domeniul inteligenței artificiale de încredere


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul (UE) 2021/1173 al Consiliului 1 , de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/1488 al Consiliului 2 , instituie întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță și stabilește misiunea și obiectivele acesteia. Misiunea întreprinderii comune este de a dezvolta, implementa, extinde și menține în Uniune un ecosistem bazat pe o infrastructură agregată, securizată și hiperconectată de talie mondială de servicii și date pentru supercalcul și calcul cuantic; de a susține producția și adoptarea de sisteme inovatoare și competitive de supercalcul orientate spre cerere și axate pe utilizatori, pe baza unui lanț de aprovizionare menit să asigure disponibilitatea componentelor, tehnologiilor și cunoștințelor, să limiteze riscul de perturbări și să asigure, de asemenea, dezvoltarea unei game largi de aplicații optimizate pentru aceste sisteme, precum și de a extinde utilizarea respectivei infrastructuri de supercalcul la un număr mare de utilizatori publici și privați și de a susține dubla tranziție verde și digitală și dezvoltarea unor competențe-cheie în domeniile științei și industriei la nivel european.

În discursul său din 2023 privind starea Uniunii 3 , președinta Ursula von der Leyen a anunțat o nouă inițiativă prin care capacitatea de supercalcul a Uniunii să fie pusă la dispoziția întreprinderilor europene nou-înființate care își desfășoară activitatea în domeniul inteligenței artificiale (IA) de încredere, pentru ca acestea să își antreneze modelele. Aceste modele necesită cantități substanțiale de putere de calcul în vederea antrenării și a perfecționării celor mai avansate modele de bază pentru a debloca întregul potențial al IA, cerință care poate fi îndeplinită numai cu ajutorul supercalculului.

Având în vedere că cea mai puternică capacitate de supercalcul de talie mondială a Uniunii este reprezentată de infrastructurile întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță EuroHPC („întreprinderea comună”), infrastructurile respective vor trebui să fie puse la dispoziție pentru ca această inițiativă să devină realitate. În consecință, se propune introducerea unui obiectiv suplimentar pentru întreprinderea comună, care va acoperi contribuția supercalculatoarelor la această nouă inițiativă a Uniunii în domeniul IA.

Noul obiectiv va permite întreprinderii comune să sprijine dezvoltarea în continuare a unei întreprinderi nou-înființate și a unui ecosistem de cercetare în domeniul IA extrem de competitive și inovatoare în Europa, inclusiv dezvoltarea și adoptarea unei soluții europene în materie de IA, prin exploatarea unor fabrici de IA. Aceasta va consta în instalarea și operarea supercalculatoarelor dedicate IA amplasate în același loc ca și centre mari de date sau conectate la centrele de date prin intermediul rețelelor de foarte mare viteză, ceea ce va îmbunătăți performanța acestor supercalculatoare prin modernizarea periodică a capacităților lor în materie de IA, precum și în furnizarea de servicii specifice de supercalcul orientate către IA în sprijinul ecosistemului de start-up-uri, știință și inovare în domeniul IA pentru antrenarea și dezvoltarea la scară largă a unor modele și sisteme de IA de uz general, de încredere și etice, precum și al comunităților de utilizatori ai IA în scopul dezvoltării, validării și funcționării aplicațiilor de IA emergente, în special în domeniul sănătății și îngrijirii, al schimbărilor climatice, al roboticii și al conducerii conectate și automatizate. De asemenea, aceasta va promova o rezervă de dezvoltare a talentelor pentru a oferi activități avansate de educație, formare, calificare și recalificare părților interesate relevante din domeniul IA. Fabricile de IA vor stabili sinergii la nivelul UE și vor reuni alte inițiative relevante ale Uniunii în domeniul IA, cum ar fi Platforma europeană de inteligență artificială la cerere, instalațiile de testare și experimentare în domeniul IA, centrele de competență ale EuroHPC, centrele de excelență ale EuroHPC și orice altă inițiativă europeană emergentă în domeniul IA. Aceste modificări vor permite întreprinderii comune să ofere putere și servicii de calcul adaptate pentru a stimula antrenarea, dezvoltarea și adoptarea IA pe scară largă în Uniune, ceea ce regulamentul actual nu prevede în mod specific.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Obiectivul prezentei propuneri este de a extinde domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2021/1173 al Consiliului din 13 iulie 2021 privind instituirea întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță și de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/1488 pentru a permite Uniunii să răspundă noilor evoluții tehnologice și imperative strategice, și anume dezvoltării de software și infrastructuri de IA, precum și necesității de a pune tehnologiile de supercalcul la dispoziția întreprinderilor nou­înființate.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta propunere este în deplină concordanță cu alte politici ale Uniunii, în special cu politicile adoptate în cadrul priorității Comisiei „O Europă pregătită pentru era digitală”.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Temeiul juridic al propunerii de regulament modificat este articolul 187 și articolul 188 primul paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Subsidiaritatea

Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu intră în sfera competenței exclusive a Uniunii.

Regulamentul (UE) 2021/1173 al Consiliului respectă principiul subsidiarității, deoarece obiectivele sale, și anume consolidarea capacităților de cercetare și inovare, achiziționarea de supercalculatoare și de calculatoare cuantice și accesul la infrastructura de calcul de înaltă performanță, calcul cuantic și date în întreaga Uniune prin intermediul unei întreprinderi comune, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, ci, mai degrabă, pentru a evita suprapunerile inutile, a menține masa critică și a asigura utilizarea optimă a finanțării publice, pot fi realizate mai bine la nivelul UE.

Importanța în creștere a HPC pentru știință și pentru sectorul public și privat în ultimii ani a fost însoțită de o creștere exponențială a nivelului investițiilor necesare pentru menținerea competitivității la nivel global. Acest lucru este exacerbat de recenta creștere a costurilor acceleratoarelor, care sunt indispensabile pentru a rămâne competitiv la nivel mondial în ceea ce privește dezvoltarea și antrenarea modelelor de inteligență artificială de mari dimensiuni. Acest lucru a condus la recunoașterea pe scară largă a faptului că furnizarea de infrastructură partajată și utilizarea în comun a capacităților existente ar aduce beneficii comunității europene din domeniul inteligenței artificiale din toate statele membre. Aici sunt incluse și statele membre care s-ar putea confrunta cu dificultăți în crearea de infrastructuri HPC naționale autonome, însă pot aduce contribuții valoroase în ceea ce privește capacitățile HPC agregate și interconectate la nivelul UE și pot beneficia de acestea.

Modificarea propusă va permite întreprinderii comune să își pună capacitatea de supercalcul la dispoziția întreprinderilor nou-înființate europene inovatoare, pentru a promova dezvoltarea, testarea și validarea soluțiilor de IA, pentru a permite antrenarea și dezvoltarea pe scară largă a unor modele și sisteme de IA de uz general, de încredere și etice, consolidând astfel competitivitatea Europei și baza industrială în domeniul IA. Numai o astfel de acțiune comună la nivelul Uniunii poate consolida securitatea economică și suveranitatea tehnologică a Uniunii și poate mobiliza instrumentele și competențele sale de reglementare pentru a modela normele și standardele globale în domeniul IA, contribuind în același timp în mod semnificativ la adoptarea IA în industria, cercetarea și serviciile publice europene.

Proporționalitatea

Propunerea este conformă cu principiul proporționalității, menționat la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană, având în vedere că aceasta conține un cadru eficient de cooperare, adecvat pentru toate domeniile de intervenție ale acestei inițiative, nu depășește ceea ce este necesar pentru soluționarea problemelor identificate și este proporțională cu obiectivele sale.

Alegerea instrumentului

Pentru crearea și exploatarea unei întreprinderi comune la care participă Uniunea, este necesar un regulament al Consiliului, la care se propune în prezent o modificare.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Nu se aplică. Aceasta este o modificare a unui regulament existent și, prin urmare, nu a fost efectuată o evaluare ex post, o consultare a părților interesate sau o evaluare a impactului.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Nu vor fi necesare resurse suplimentare de la bugetul UE, însă măsurile propuse se referă la o redistribuire a resurselor disponibile în cadrul întreprinderii comune.

5.ALTE ELEMENTE

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Modificarea regulamentului extinde domeniul său de aplicare pentru a introduce un obiectiv suplimentar față de cele șase obiective existente ale întreprinderii comune: dezvoltarea și exploatarea fabricilor de IA în sprijinul dezvoltării în continuare a unui ecosistem de IA extrem de competitiv și inovator în Uniune. Includerea acestui obiectiv este menită să abordeze considerațiile și cerințele unice asociate implementării și funcționării sistemelor de calcul necesare pentru dezvoltarea, antrenarea și funcționarea modelelor de IA de mari dimensiuni. Ar trebui clarificat faptul că modificarea introduce o singură schimbare: includerea fabricilor de IA în domeniul de aplicare a regulamentului.

Acest lucru reprezintă un răspuns la evoluțiile tehnologice și de reglementare majore din domeniul IA care au avut loc de la intrarea în vigoare a regulamentului inițial în 2021.

Modificarea nu afectează obligațiile statelor membre participante la întreprinderea comună de a respecta principiile ajutoarelor de stat. Regulamentul (UE) 2021/1173 al Consiliului include deja dispoziții în acest sens, specificând în considerentul 59 că orice finanțare din programele Uniunii ar trebui să fie în concordanță cu principiile ajutoarelor de stat pentru a asigura eficacitatea cheltuielilor publice și a preveni denaturarea pieței. De asemenea, regulamentul precizează la articolul 7 faptul că contribuțiile statelor membre către beneficiarii lor nu ar trebui să aducă atingere normelor privind ajutoarele de stat.

Având în vedere aceste evoluții, noul punct 3b propus de la articolul 2 include definiția unui supercalculator dedicat IA, iar punctul 3c de la articolul respectiv conține definiția unei fabrici de IA. Punctul 9 de la articolul 2 se modifică pentru a include supercalculatoarele dedicate IA ca o altă categorie de supercalculatoare EuroHPC. O nouă literă (h) de la articolul 3 alineatul (2) prezintă noul obiectiv al întreprinderii comune de a dezvolta și exploata fabricile de IA în sprijinul dezvoltării în continuare a unui ecosistem de IA extrem de competitiv și inovator în Uniune, în timp ce la articolul 4 alineatul (1) se adaugă o nouă literă (h) la care se definește noul pilon de activitate axat pe IA al întreprinderii comune. Articolul 9 alineatul (5) litera (g), articolul 10 alineatul (2) litera (l), articolul 16 alineatul (1) și articolul 17 alineatul (1) se modifică, de asemenea, în acest sens.

Un nou articolul 12a se referă la dispozițiile privind achiziționarea și deținerea de către întreprinderea comună a supercalculatoarelor dedicate IA. Articolul 16 alineatele (1b) și (2b) stabilesc modul în care vor fi utilizate aceste supercalculatoare și condițiile de acces la acestea.

Articolul 15 este adaptat pentru a oferi mai multă flexibilitate în ceea ce privește modernizarea supercalculatoarelor EuroHPC existente, inclusiv în vederea consolidării capacităților acestora în materie de inteligență artificială. Articolul 15 din regulamentul inițial era menit să permită o modernizare în timp util a supercalculatoarelor pentru a le extinde capacitățile sau durata de viață operațională. Acest lucru a stabilit limite clare pentru ca achiziționarea de noi supercalculatoare să rămână obiectivul prioritar al investițiilor. Cu toate acestea, s-a dovedit că această limită nu a permis să se profite în cea mai mare măsură de supercalculatoarele EuroHPC existente în vederea maximizării randamentului investițiilor. Implementarea infrastructurii de supercalcul EuroHPC a înregistrat o întârziere de aproximativ doi ani din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, în special din cauza penuriei de microprocesoare. Întrucât supercalculatoarele EuroHPC nu au ajuns la sfârșitul duratei lor de viață operaționale, este mult mai rentabil să se modernizeze capacitățile supercalculatoarelor EuroHPC existente decât să se achiziționeze noi supercalculatoare cu performanțe de calcul suficiente.




2024/0016 (NLE)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1173 în ceea ce privește o inițiativă EuroHPC vizând întreprinderile nou-înființate pentru a consolida poziția de lider a Europei în domeniul inteligenței artificiale de încredere

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 187 și articolul 188 primul paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Parlamentului European 4 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 5 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Regulamentul (UE) 2024/... al Parlamentului European și al Consiliului 6 de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială („Regulamentul privind inteligența artificială”) urmărește să îmbunătățească funcționarea pieței interne prin stabilirea unui cadru juridic uniform, în special pentru dezvoltarea, comercializarea și utilizarea inteligenței artificiale în conformitate cu valorile Uniunii.

(2)Începând din 2021, când a fost adoptat Regulamentul (UE) 2021/1173 al Consiliului 7 , domeniul inteligenței artificiale (IA) a înregistrat progrese tehnice enorme și a devenit un domeniu extrem de strategic și disputat la nivel mondial. Uniunea se află în avangarda eforturilor de sprijinire a inovării responsabile în domeniul unei IA de încredere, stabilind în același timp bariere și dezvoltând o guvernanță eficace.

(3)La 13 septembrie 2023, ca parte a unei abordări cuprinzătoare de sprijinire a inovării responsabile în domeniul IA, Comisia a anunțat o nouă inițiativă strategică pentru a pune capacitatea de calcul de înaltă performanță a Uniunii la dispoziția întreprinderilor nou-înființate europene inovatoare care își desfășoară activitatea în domeniul IA de încredere, pentru ca acestea să își antreneze modelele. Acest lucru completează măsurile de stabilire a unor bariere pentru IA prin Regulamentul (UE) 2024/..., de instituire a unor structuri de guvernanță și de sprijinire a inovării prin intermediul Planului coordonat privind inteligența artificială.  

(4)Având în vedere că cea mai puternică capacitate de supercalcul de talie mondială a Uniunii este reprezentată de infrastructurile întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță EuroHPC („întreprinderea comună”), aceste infrastructuri ar trebui să fie puse la dispoziție pentru ca inițiativa Comisiei să devină realitate. În consecință, este necesară introducerea unui obiectiv suplimentar față de cele șase obiective existente ale întreprinderii comune, care ar viza contribuția supercalculatoarelor sale la noua inițiativă a Uniunii în domeniul IA.

(5)Noul obiectiv ar permite întreprinderii comune să desfășoare activități în domeniul achiziționării și operării de supercalculatoare dedicate IA sau de partiții de supercalculatoare, pentru a permite învățarea automată rapidă și antrenarea unor modele de bază de IA de mari dimensiuni. De asemenea, întreprinderii comune ar trebui să i se permită să creeze un nou mod de acces la resursele sale de calcul pentru întreprinderile nou-înființate din domeniul IA și pentru comunitatea științifică mai largă activă în domeniul IA și să dezvolte aplicații de IA specifice care să fie optimizate pentru a funcționa pe supercalculatoarele sale. Aceste modificări ar permite întreprinderii comune să ofere putere și servicii de calcul adaptate pentru a stimula antrenarea, dezvoltarea și adoptarea IA pe scară largă în Uniune, ceea ce nu este fezabil în temeiul regulamentului actual.

(6)Pentru a alinia data aplicării prezentului regulament la data aplicării dispozițiilor Regulamentului (UE) 2024/... al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială, prezentul regulament ar trebui să se aplice fără întârzieri nejustificate.

(7)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2021/1173 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2021/1173 se modifică după cum urmează:

(1)Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)se introduc următoarele puncte 3a și 3b:

„3a. «supercalculator dedicat inteligenței artificiale» înseamnă un supercalculator conceput în principal pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială de uz general și de mari dimensiuni și a unor aplicații emergente de inteligență artificială;

3b. «fabrică de inteligență artificială» înseamnă o entitate centralizată sau distribuită care furnizează o infrastructură de servicii de supercalcul pentru inteligența artificială care este compusă dintr-un supercalculator dedicat inteligenței artificiale sau dintr-o partiție de supercalculator dedicată inteligenței artificiale, un centru de date asociat, un acces dedicat și servicii de supercalcul orientate către inteligența artificială și care atrage și pune în comun talentele pentru a furniza competențele necesare în scopul utilizării supercalculatoarelor pentru inteligența artificială;”;

(b)punctul 9 se înlocuiește cu următorul text:

„9. «supercalculator EuroHPC» înseamnă orice sistem de calcul deținut integral de întreprinderea comună sau deținut în coproprietate cu alte state participante sau cu un consorțiu de parteneri privați, care poate fi un supercalculator clasic (supercalculator cu capacități de vârf, supercalculator de nivel industrial, supercalculator dedicat inteligenței artificiale sau supercalculator cu capacități medii), un calculator hibrid clasic-cuantic, un calculator cuantic sau un simulator cuantic;”;

(2)La articolul 3 alineatul (2), se adaugă următoarea literă (h):

„(h) dezvoltarea și exploatarea fabricilor de inteligență artificială în sprijinul dezvoltării în continuare a unui ecosistem de inteligență artificială extrem de competitiv și inovator în Uniune.”;

(3)La articolul 4 alineatul (1), se adaugă următoarea literă (h):

„(h) pilonul «fabrica de inteligență artificială» pentru o inteligență artificială de încredere și etică, care acoperă activitățile de furnizare a unei infrastructuri de servicii de supercalcul orientate către inteligența artificială, care vizează dezvoltarea în continuare a capacităților și a competențelor de inovare ale ecosistemului de inteligență artificială; acesta include următoarele activități:

(i)achiziționarea și exploatarea supercalculatoarelor dedicate inteligenței artificiale, amplasate în același loc ca și centre mari de date sau conectate la centrele de date prin intermediul rețelelor de foarte mare viteză;

(ii)modernizarea supercalculatoarelor EuroHPC existente prin dotarea acestora cu capacități de inteligență artificială;

(iii)furnizarea accesului la supercalculatoarele dedicate inteligenței artificiale sau la supercalculatoarele EuroHPC modernizate care sunt dotate cu inteligență artificială, inclusiv extinderea utilizării acestora la un număr mare de utilizatori publici și privați, inclusiv la întreprinderile nou-înființate și la întreprinderile mici și mijlocii;

(iv)exploatarea unor centre de servicii de supercalcul bazate pe inteligența artificială, centralizate sau distribuite, în sprijinul întreprinderilor nou-înființate din domeniul inteligenței artificiale și al ecosistemului de cercetare și inovare care oferă sprijin algoritmic, sprijin pentru dezvoltarea în continuare, antrenarea, testarea, evaluarea și validarea modelelor și sistemelor de antrenare a inteligenței artificiale, precum și sprijin pentru dezvoltarea aplicațiilor emergente de inteligență artificială la scară largă în domenii strategice precum sănătatea și îngrijirea, schimbările climatice, robotica sau conducerea conectată și automatizată.

(v)exploatarea unor instalații de programare care să faciliteze utilizarea supercalculatoarelor, inclusiv pentru paralelizarea aplicațiilor de inteligență artificială în vederea unei utilizări mai optime a capacităților de supercalcul;

(vi)exploatarea altor servicii de supercalcul care facilitează inteligența artificială;

(vii) atragerea, punerea în comun și formarea talentelor pentru a dezvolta competențele și aptitudinile acestora în ceea ce privește utilizarea supercalculatoarelor EuroHPC pentru inteligența artificială;

(viii) interacțiunea cu celelalte fabrici de inteligență artificială, făcând serviciile acestora accesibile în întreaga Europă și cooperând cu centrele de competență și centrele de excelență EuroHPC, precum și cu inițiativele relevante ale Uniunii în materie de inteligență artificială, cum ar fi centrele de întreprinderi nou-înființate din domeniul inteligenței artificiale, ecosistemele de inteligență artificială și de date, instalațiile de testare și experimentare în domeniul inteligenței artificiale, Platforma centrală europeană de inteligență artificială, centrele de inovare digitală orientate către inteligența artificială, comunitățile de cunoaștere și inovare în domeniul inteligenței artificiale din cadrul Institutului European de Inovare și Tehnologie, infrastructurile europene de cercetare relevante și alte inițiative conexe.

(4)La articolul 9 alineatul (5) se adaugă următoarea literă (g):

„(g) pentru supercalculatoarele dedicate inteligenței artificiale, entităților-gazdă li se aplică următoarele criterii de selecție suplimentare:

(i)proximitatea cu un centru de date stabilit;

(ii)viziunea, planurile și capacitatea entității-gazdă de a aborda provocările cu care se confruntă întreprinderile nou-înființate din domeniul inteligenței artificiale, ecosistemul de cercetare și inovare și comunitatea utilizatorilor de inteligență artificială, oferind un serviciu de supercalcul centralizat sau distribuit care să sprijine inteligența artificială;

(iii)calitatea și pertinența experienței și a know-how-ului disponibile în cadrul echipei avute în vedere, care ar fi responsabilă de mediul de servicii de supercalcul bazate pe inteligența artificială;

(iv) planurile de interacțiune și cooperare cu alte fabrici de inteligență artificială, cu centrele de competență EuroHPC, cu centrele de excelență EuroHPC și cu activitățile relevante din domeniul inteligenței artificiale, cum ar fi centrele de întreprinderi nou-înființate din domeniul inteligenței artificiale, ecosistemele de inteligență artificială și de date, instalațiile de testare și experimentare în domeniul inteligenței artificiale, Platforma centrală europeană de inteligență artificială, centrele de inovare digitală orientate către inteligența artificială și alte inițiative conexe;

(v) capacitățile existente și planurile viitoare ale entității-gazdă de a contribui la dezvoltarea rezervei de talente”;

(5)La articolul 9, se adaugă următorul alineat (6a):

„(6a) În ceea ce privește supercalculatoarele dedicate inteligenței artificiale menționate la articolul 12a, entitatea-gazdă creează un ghișeu unic pentru întreprinderi nou-înființate și alți utilizatori, pentru a facilita accesul la serviciile sale de asistență.”

(6)la articolul 10 alineatul (2), litera (l) se înlocuiește cu următorul text:

„(l) condițiile specifice aplicabile în cazul în care entitatea-gazdă exploatează un supercalculator EuroHPC destinat utilizării industriale sau un supercalculator dedicat inteligenței artificiale”;

(7)se introduce următorul articol 12a:

Articolul 12a

Achiziționarea supercalculatoarelor dedicate inteligenței artificiale și dreptul de proprietate asupra lor

(1)Întreprinderea comună achiziționează supercalculatoarele dedicate inteligenței artificiale și este proprietara acestora.

(2)Contribuția financiară a Uniunii menționată la articolul 5 alineatul (1) acoperă până la 50 % din costurile de achiziționare plus până la 50 % din costurile de funcționare ale supercalculatoarelor dedicate inteligenței artificiale.

Partea rămasă din costul total al deținerii supercalculatoarelor dedicate inteligenței artificiale este acoperită de statul participant în care este stabilită entitatea-gazdă sau de statele participante din consorțiul-gazdă, aceasta fiind eventual completată cu contribuțiile menționate la articolul 6.

(3)Selectarea furnizorului unui supercalculator dedicat inteligenței artificiale se bazează pe caietul de sarcini, care este bazat pe cerere și ține seama de cerințele utilizatorilor și de specificațiile generale ale sistemului furnizate de entitatea-gazdă selectată în candidatura sa depusă în urma cererii de exprimare a interesului. La selectare se ține seama, de asemenea, de securitatea lanțului de aprovizionare.

(4)Întreprinderea comună poate acționa ca prim utilizator al supercalculatoarelor dedicate inteligenței artificiale care integrează tehnologii dezvoltate în principal în Uniune.

(5)Consiliul de conducere poate decide în programul de lucru, dacă acest lucru este justificat în mod corespunzător din motive de securitate, să condiționeze participarea furnizorilor la achiziționarea supercalculatoarelor dedicate inteligenței artificiale în conformitate cu articolul 12 alineatul (6) din Regulamentul (UE) 2021/694 sau să limiteze participarea furnizorilor din motive de securitate ori în cazul acțiunilor direct legate de autonomia strategică a Uniunii, în conformitate cu articolul 18 alineatul (4) din regulamentul menționat.

(6)Calculatoarele dedicate inteligenței artificiale sunt amplasate într-o entitate-gazdă a unui supercalculator EuroHPC situat în Uniune.

(7)Fără a aduce atingere lichidării întreprinderii comune, astfel cum se menționează la articolul 23 alineatul (4) din statut, la cel puțin patru ani de la încheierea cu succes a testului de acceptanță privind calculatorul dedicat inteligenței artificiale instalat într-o entitate-gazdă, dreptul de proprietate asupra calculatorului dedicat inteligenței artificiale poate fi transferat entității-gazdă respective sau vândut unei alte entități ori calculatorul dedicat inteligenței artificiale poate fi dezafectat, la decizia consiliului de conducere și în conformitate cu acordul de găzduire. În cazul transferului dreptului de proprietate asupra unui supercalculator dedicat inteligenței artificiale, entitatea-gazdă rambursează întreprinderii comune valoarea reziduală a supercalculatorului transferat. În cazul în care nu are loc transferul dreptului de proprietate către entitatea-gazdă, ci este luată o decizie de dezafectare, costurile relevante se împart în mod egal între întreprinderea comună și entitatea-gazdă. Întreprinderea comună nu este răspunzătoare pentru costurile ocazionate după transferul dreptului de proprietate asupra unui supercalculator dedicat inteligenței artificiale sau după vânzarea ori dezafectarea acestuia.”

(8)Articolul 15 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Întreprinderea comună poate lansa o cerere de exprimare a interesului pentru modernizarea supercalculatoarelor EuroHPC pe care le deține integral sau în coproprietate, pentru a ridica nivelul de performanță al supercalculatorului aproape de exascale sau pentru a spori capacitățile în materie de inteligență artificială ale supercalculatorului ori pentru a crește performanța operațională a supercalculatorului în orice alt mod, inclusiv cu acceleratoare cuantice.”; alineatul (2) se elimină;

(b) alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5) Procentajul din contribuția financiară a Uniunii la costurile de achiziție legate de modernizare este egal cu procentajul contribuției financiare a Uniunii pentru supercalculatorul EuroHPC inițial, amortizat pe durata de viață rămasă preconizată a supercalculatorului inițial. Procentajul din contribuția financiară a Uniunii la costurile de funcționare suplimentare legate de modernizare este egal cu procentajul contribuției financiare a Uniunii pentru supercalculatorul EuroHPC inițial.”;

(9)Articolul 16 se modifică după cum urmează:

(a)se introduce următorul alineat (1b):

„(1b) Supercalculatoarele dedicate inteligenței artificiale și supercalculatoarele EuroHPC modernizate care sunt dotate cu capacități de inteligență artificială sunt utilizate în principal pentru dezvoltarea, testarea, evaluarea și validarea modelelor de antrenare a inteligenței artificiale de uz general și de mari dimensiuni și a aplicațiilor emergente de inteligență artificială, precum și pentru dezvoltarea în continuare a soluțiilor de inteligență artificială în Uniune care necesită calcul de înaltă performanță și executarea unor algoritmi de inteligență artificială la scară largă pentru soluționarea problemelor științifice.”;

(b)se introduce următorul alineat (2b):

„(2b) Consiliul de conducere definește condițiile speciale de acces la supercalculatoarele dedicate inteligenței artificiale și supercalculatoarele EuroHPC modernizate care sunt dotate cu capacități de inteligență artificială în conformitate cu articolul 17, ținând seama de nevoile specifice ale întreprinderilor nou-înființate și ale ecosistemului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale. Aceasta include acordarea unui acces specific întreprinderilor nou-înființate. Numai propunerile de dezvoltare a unor modele, sisteme și aplicații de inteligență artificială de încredere și etice care sunt conforme cu valorile UE sunt eligibile pentru acces.”

(10)articolul 17 alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Cota care îi revine Uniunii din perioada de accesare a fiecărui supercalculator EuroHPC cu capacități de vârf, cuantic și dedicat inteligenței artificiale este direct proporțională cu contribuția financiară a Uniunii la costul total al deținerii supercalculatorului EuroHPC, menționată la articolul 5 alineatul (1), și, ca atare, nu poate depăși 50 % din perioada totală de accesare a fiecărui supercalculator EuroHPC.”

   Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Regulamentul (UE) 2021/1173 al Consiliului din 13 iulie 2021 privind instituirea întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță și de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/1488 (JO L 256, 19.7.2021, p. 3).
(2)    Regulamentul (UE) 2018/1488 al Consiliului din 28 septembrie 2018 privind instituirea întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță (JO L 252, 8.10.2018, p. 1).
(3)    https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/speech_23_4426
(4)    JO C , , p. .
(5)    Avizul..., JO C, p.
(6)    Regulamentul (UE) 2024/... al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială (Regulamentul privind inteligența artificială) și de modificare a anumitor acte legislative ale Uniunii (JO L …).
(7)    Regulamentul (UE) 2021/1173 al Consiliului din 13 iulie 2021 privind instituirea întreprinderii comune pentru calculul european de înaltă performanță și de abrogare a Regulamentului (UE) 2018/1488 (JO L 256, 19.7.2021, p. 3, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1173/oj ).