Bruxelles, 29.4.2024

COM(2024) 181 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind punerea în aplicare a activităților din cadrul programului de asistență pentru dezafectarea nucleară destinat Bulgariei, Slovaciei și Lituaniei și al programului JRC în 2022 și în anii anteriori






























































1.Rezumat și puncte importante

Programele de dezafectare nucleară cofinanțate de Uniunea Europeană în Bulgaria, Slovacia și Lituania au îndeplinit principalele obiective stabilite în cadrul financiar multianual anterior (CFM 2014-2020). Pentru actualul CFM 2021-2027 au fost stabilite noi obiective, iar înscrierea în programul de dezafectare și de gestionare a deșeurilor radioactive al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene s-a făcut în temeiul acelorași reglementări de finanțare. Cofinanțarea acordată începând din 2021 va duce la finalizarea dezafectării din Slovacia și Bulgaria, ajutând în același timp Lituania să inițieze demontarea efectivă a reactoarelor de la Ignalina, o provocare tehnologică fără precedent la nivel mondial. De asemenea, finanțarea va asigura progrese constante în ceea ce privește activitățile anterioare dezafectării și cele de dezafectare, în principal la amplasamentul JRC din Italia, precum și gestionarea deșeurilor și îndepărtarea echipamentelor învechite din celelalte trei amplasamente ale JRC (Belgia, Germania, Țările de Jos) cu infrastructură de cercetare nucleară operațională.

În cursul anului 2022, activitățile pregătitoare ale viitoarelor proiecte-cheie au continuat să avanseze într-un ritm mai lent decât cel planificat, în pofida progresului lucrărilor pe teren, care a fost excelent în unele cazuri specifice.

Principalele puncte importante ale punerii în aplicare a programelor din 2022 sunt:

·în Bulgaria, finalizarea decontaminării reactoarelor pentru pregătirea demontării ulterioare în condiții de siguranță și înregistrarea de progrese suplimentare în ceea ce privește construcția depozitului de suprafață pentru deșeurile cu nivel scăzut și intermediar de radioactivitate;

·în Slovacia, finalizarea demontării reactoarelor, toate componentele reactoarelor fiind fragmentate, decontaminate și ambalate;

·în Lituania, finalizarea eliminării ansamblurilor de combustibil uzat din bazinul pentru combustibil ars și începerea pregătirilor pentru demontarea celor două reactoare;

·reciclarea unor cantități mari de materiale, în special metale; de exemplu, în Slovacia, rata de eliberare a metalelor de sub controlul reglementar a depășit 95 % și au fost reciclate peste 3 500 de tone;

·în ceea ce privește amplasamentul JRC din Ispra, la instalația de depozitare intermediară au început operațiunile de depozitare a deșeurilor necondiționate cu nivel foarte scăzut de radioactivitate, a fost depusă cererea de dezafectare a reactorului de cercetare și a instalației camerelor fierbinți și a fost semnat un contract pentru relocarea materialului nuclear proaspăt;

·în ceea ce privește alte amplasamente ale JRC (Petten, Karlsruhe, Geel), programul a continuat să se concentreze pe reducerea inventarului de deșeuri moștenite, pe activitățile de planificare pregătitoare și pe finanțarea eliminării finale.

Dezafectarea instalațiilor nucleare și gestionarea deșeurilor rezultate, în cadrul unui instrument comun din CFM 2021-2027, valorifică sinergiile și schimburile de cunoștințe pentru a asigura diseminarea cunoștințelor și schimbul de experiență prin intermediul unei platforme dedicate create de JRC. Abordarea sinergică promovată de Comisia Europeană a dat pe deplin rezultate în Bulgaria, unde echipamentele și procesele de decontaminare utilizate anterior în Slovacia au fost utilizate cu succes cu o eficiență substanțial mai mare și cu economii de costuri. Această experiență pozitivă va fi reprodusă la nivelul tuturor amplasamentelor ori de câte ori este cazul, cu sponsorizarea Comisiei Europene.

2.Cadrul programelor

Cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027 include programe de finanțare pentru dezafectare și gestionarea deșeurilor radioactive, care sunt prevăzute în două regulamente 1 (denumite în continuare „regulamentele”) ce oferă un cadru comun pentru centralele nucleare de la Kozlodui (unitățile 1-4) din Bulgaria, pentru centrala nucleară Bohunice V1 din Slovacia, centrala nucleară Ignalina din Lituania și instalațiile de cercetare nucleară ale Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC) din Belgia, Germania, Italia și Țările de Jos.

Raportul de față prezintă implementarea activităților desfășurate până în 2022 în cadrul programelor respective, în conformitate cu articolul 10 din regulamente.

2.1.Programele de asistență pentru dezafectare nucleară

Primul set de programe, cunoscut și sub denumirea de programele de asistență pentru dezafectare nucleară (NDAP), oferă asistență financiară pentru dezafectarea unei liste specifice de opt reactoare nucleare situate în Bulgaria, Lituania și Slovacia. Programele au fost inițiate la începutul anilor 2000 și se bazează pe planuri de dezafectare care conțin dispoziții clare privind domeniul de aplicare, bugetul și planificarea. Eliminarea combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive într-un depozit geologic de adâncime este exclusă din programe și trebuie gestionată de fiecare stat membru în conformitate cu Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului 2 .

Comisia Europeană a încredințat punerea în aplicare a acestor programe Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru toate cele trei amplasamente (începând din 2001) Agenției Centrale de Gestionare a Proiectelor (CPMA) pentru programul Ignalina (începând din 2003) și Agenției pentru Inovare și Energie din Slovacia (SIEA) pentru programul Bohunice (începând din 2016).

2.2.Programul JRC de dezafectare și de gestionare a deșeurilor

Programul JRC de dezafectare și de gestionare a deșeurilor implică un set complex de activități și proiecte specifice cu obiective conexe. În Ispra (Italia), unde majoritatea instalațiilor nucleare au încetat să funcționeze înainte de 1999 și unde există o structură organizatorică bine stabilită de la lansarea programului, obiectivele includ conservarea în condiții de siguranță, activitățile anterioare dezafectării, dezafectarea și gestionarea deșeurilor, care acoperă o varietate de instalații mari și loturi de deșeuri învechite. Pentru celelalte amplasamente ale JRC, obiectivele se axează, în mare măsură, pe gestionarea deșeurilor moștenite, pe reducerea la minimum a inventarului de deșeuri radioactive și de materiale nucleare, pe demontarea echipamentelor învechite și a instalațiilor relativ mici și pe definirea planurilor și organizarea de echipe pentru punerea în aplicare a viitoarelor activități de dezafectare și de gestionare a deșeurilor.

JRC pune în aplicare în mod direct programul de dezafectare și de gestionare a deșeurilor, mai exact, gestionarea programului este efectuată de personalul JRC, în timp ce activitățile sunt externalizate. Ca parte a obiectivelor prevăzute în regulamente, explorarea transferului obligațiilor către statele membre gazdă este considerată o opțiune.

3.Execuție bugetară și cofinanțare

Sprijinul financiar acordat de UE prevăzut de regulamente va permite Bulgariei și Slovaciei să finalizeze dezafectarea reactoarelor în cauză și va oferi sprijin Lituaniei pentru a continua, în condiții de siguranță și într-un ritm constant, dezafectarea centralei nucleare de la Ignalina, care reprezintă un prim proces de acest gen, de o amploare fără precedent, și care implică recuperarea unei cantități mari de grafit iradiat.

În consecință, finanțarea programelor Kozlodui și Bohunice va fi finalizată în actualul CFM 2021-2027 și nu va fi necesară nicio finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene. În schimb, programul Ignalina este planificat să dureze până în 2038 și, prin urmare, ar putea fi necesară o finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene după încheierea actualului CFM, începând cu 2028. Totuși, acest aspect nu afectează discuțiile privind viitorul CFM.

Bulgaria și Slovacia au alocat fonduri naționale dedicate care oferă finanțare pentru dezafectare și pentru gestionarea deșeurilor radioactive. Acestea sunt completate de alte resurse naționale, în principal din bugetele naționale. În ceea ce privește programul Ignalina, guvernul lituanian și-a asumat angajamentul de a asigura 14 % din bugetul total din surse naționale până la sfârșitul programului. Regulamentele au introdus rate maxime de cofinanțare aplicabile contribuției UE în cadrul CFM 2021-2027; aceste rate sunt de 50 % pentru programele Kozlodui și Bohunice și de 86 % pentru programul Ignalina.

Tabelul 1 prezintă ponderea finanțării de la inițierea programelor, la începutul anilor 2000, precum și „Bugetul la data finalizării”, inclusiv situațiile neprevăzute și riscurile. În urma activităților de monitorizare și a evaluărilor riscurilor din 2022, Comisia nu preconizează o creștere a bugetelor.

Tabelul 1: Contribuții de finanțare prin programul de asistență pentru dezafectare nucleară (NDAP), în milioane EUR

NDAP

Stat membru

Alți finanțatori

UE

Total

Buget la data finalizării

Kozlodui

35,7 %

0,6 %

63,7 %

100,0 %

1 358

Bohunice

40,5 %

0,7 %

58,8 %

100,0 %

1 220

Ignalina

14,0 %

0,7 %

60,5 %

75,2 % 3

3 345

Sursă: Rapoarte de monitorizare, programe anuale de lucru, BERD, CPMA, SIEA.

Termenul pentru dezafectarea instalațiilor JRC se va prelungi până în anii 2040 pentru amplasamentul din Ispra și până în anii 2060 pentru amplasamentele din Karlsruhe și Geel, deoarece programul acoperă și instalațiile experimentale care sunt încă în funcțiune. Selectarea scenariului de dezafectare care urmează să fie pus în aplicare se va finaliza în ultimul deceniu al duratei lor de funcționare. Bugetul actual estimat la finalizarea activităților de dezafectare din Ispra este de 926 de milioane EUR.

4.Progrese și performanță

Comisia Europeană monitorizează progresele și performanța în raport cu obiectivele stabilite în regulamente, prin intermediul unui set extins de indicatori de performanță definiți în anexele la regulamente, inclusiv în sistemul de analiză a valorii dobândite (EVM) 4 . În paralel, evoluția critică a programelor 5  este monitorizată cu deosebită atenție, iar atunci când sunt identificate riscuri, sunt propuse măsuri de atenuare.

În cazul NDAP, riscurile de întârziere în finalizarea programelor individuale sunt foarte ridicate, în pofida măsurilor de atenuare. Deși activitățile în curs pe teren se desfășoară în condiții de siguranță și nu generează preocupări în ceea ce privește cheltuielile și calendarul, ritmul lent de desfășurare a activităților pregătitoare din etapele următoare ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitatea programelor înainte de termenele de finalizare stabilite.

4.1.Bulgaria – programul Kozlodui

Unitățile 1-4 ale centralei de la Kozlodui sunt reactoare de tip VVER 6  440/230. Unitățile 1 și 2 au fost oprite în 2002, iar unitățile 3 și 4 în 2006. Unitățile sunt situate în apropierea altor două unități (unitățile 5 și 6 ale centralei de la Kozlodui), care sunt în funcțiune.

Sub supravegherea Ministerului Energiei, Întreprinderea de Stat pentru Deșeuri Radioactive din Bulgaria (SERAW) este operatorul autorizat care se ocupă de dezafectare, precum și de construcția și exploatarea centrului național de eliminare a deșeurilor cu un nivel scăzut și intermediar de radioactivitate.

În 2022, SERAW și-a intensificat activitățile de decontaminare și demontare în clădirile reactoarelor. Similitudinea reactoarelor Bohunice și Kozlodui a oferit o ocazie excelentă de a face schimb de experiențe, de metode și de echipamente, reducând astfel riscurile și costurile. SERAW a beneficiat de know-how-ul slovac și a instalat echipamente utilizate la Bohunice pentru decontaminarea circuitelor primare. În consecință, decontaminarea a patru unități din Kozlodui a fost finalizată cu rezultate optime și într-un timp mai scurt. Figura 1 ilustrează îmbunătățirile datorate sinergiilor și schimbului de cunoștințe.

Figura 1. Comparație între performanța (procente) și calendarul (date) decontaminării reactoarelor de la unitățile V1 de la Bohunice și 1-4 de la Kozlodui

După finalizarea cu succes a decontaminării, SERAW a început imediat demontarea componentelor mari ale reactoarelor, cum ar fi supapele principale și pompele de circulație.

Construcția depozitului de suprafață pentru deșeurile cu nivel scăzut și intermediar de radioactivitate (centrul național de eliminare a deșeurilor) a început în 2017 și a fost finalizată în 2023. Acest obiectiv intermediar va fi esențial pentru a asigura finalizarea programului până la sfârșitul anului 2030.

Campaniile operaționale de la instalația de topire pe bază de tehnologie cu arc de plasmă 7 au continuat cu succes: în perioada 2019-2022, SERAW a desfășurat cinci campanii operaționale și a lansat a șasea campanie, obținând, în medie, o reducere de 50 de ori a volumului deșeurilor. În cadrul schimbului de cunoștințe, principalele caracteristici ale acestui proiect sunt prezentate într-un „produs al cunoașterii” dedicat (a se vedea secțiunea 5) pentru a facilita analiza argumentelor economice de către responsabilii cu gestionarea deșeurilor interesați din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește indicatorii-cheie de monitorizare, la sfârșitul anului 2022, SERAW prelucrase 1 568 de tone de metal (14 % din obiectivul CFM) și eliberase pentru reciclare 6 527 de tone de materiale diverse (50 % din obiectivul CFM), în timp ce cantitatea de deșeuri radioactive depozitate depășea cu peste 5 % obiectivul CFM 8 .

Valoarea de bază pentru măsurarea performanței programului rămâne neschimbată, data stabilită a finalizării execuției fiind 2030. Figura 2 arată volumul de muncă efectuat (valoarea dobândită) în raport cu planul (valoarea de bază). Valoarea de bază include cheltuieli neprevăzute, iar acest lucru explică parțial decalajul față de progresele efective.

Figura 2. Programul Kozlodui – progrese și performanță

În ansamblu, indicatorii arată că programul de dezafectare de la Kozlodui a înregistrat progrese satisfăcătoare în 2022; cu toate acestea, lecțiile învățate la Bohunice au demonstrat că riscul de întârzieri în activitățile viitoare trebuie combătut cu mult timp înainte. În 2021, Comisia Europeană a solicitat efectuarea unui test de rezistență privind calendarul general pentru a confirma dacă data de finalizare a programului poate fi respectată și pentru a evalua riscurile și măsurile de atenuare. Rezultatele preliminare ale acestui exercițiu au confirmat că riscul unei depășiri a termenului de finalizare a programului este ridicat și, prin urmare, Comisia a solicitat SERAW să pună în aplicare un plan de atenuare a riscurilor, sub supravegherea Ministerului Energiei.

4.2.Slovacia – programul Bohunice

Centrala nucleară V1 de la Bohunice este compusă din două reactoare de tip VVER 440/230. Unitatea 1 a fost oprită în 2006, iar unitatea 2 în 2008. Unitățile sunt situate în apropierea altor două unități (Bohunice V2) care sunt în funcțiune și a unei alte unități (Bohunice A1) care se află în proces de dezafectare.

Sub supravegherea administrativă a Ministerului Economiei, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) este operatorul care se ocupă de dezafectarea centralei nucleare V1 de la Bohunice. Misiunea sa include dezafectarea în condiții de siguranță a instalațiilor nucleare, precum și gestionarea combustibilului nuclear uzat și a deșeurilor radioactive pe teritoriul Slovaciei.

În cursul anului 2022, JAVYS și contractanții săi au fragmentat, decontaminat și ambalat toate componentele reactoarelor, îndeplinind astfel un obiectiv intermediar esențial în procesul de dezafectare. Lucrările de pe teren au avansat într-un ritm destul de satisfăcător și în ceea ce privește demontarea altor sisteme din clădirea reactorului, iar accentul se pune în prezent pe îndepărtarea betonului contaminat din structurile clădirii.

Procesul de decontaminare a atins un nivel foarte ridicat de eficiență de până la 99 %: din iunie 2019 până la sfârșitul anului 2022, au fost decontaminate cumulativ 3 117 tone de materiale metalice contaminate, cu o cantitate de 2 910 tone de materiale pentru utilizare fără restricții și 173 de tone pentru prelucrare ulterioară (depozitare în vederea dezintegrării sau topire) înainte de utilizare.

În ceea ce privește indicatorii-cheie de monitorizare, până la sfârșitul anului 2022, JAVYS eliminase 5 155 de tone de metal (16 % din obiectivul CFM) și deșeuri cu un nivel foarte scăzut și scăzut de radioactivitate, atingând 16 % din obiectivul CFM 9 .

Astfel cum s-a raportat anterior 10 , JAVYS a trebuit să revizuiască calendarul general al programului și să amâne termenul de finalizare până în 2027, fără implicații asupra bugetului; prin urmare, a fost stabilită o nouă valoare de bază. Figur a 3 arată volumul de muncă efectuat (valoarea dobândită) în raport cu noul plan (valoarea de bază).

Figura 3. Programul Bohunice – progrese și performanță

Programul Bohunice este cel mai avansat dintre cele trei NDAP și, la nivel mondial, ar putea deveni primul program de dezafectare finalizat pentru un reactor de tip VVER. Cu toate acestea, respectarea termenului de finalizare din 2027 rămâne foarte dificilă, deoarece procedura de achiziție de lucrări pentru demolarea finală a clădirii reactorului nu a fost încă organizată, astfel încât nu pot fi excluse întârzieri suplimentare în acest moment. Cu sprijinul financiar alocat din partea Uniunii, programul a îndeplinit cele mai relevante etape ale unui proces de dezafectare, a redus pericolele radiologice din amplasament prin intermediul unei serii de ordine de amploare și va pregăti în curând clădirea pentru demolare în condiții apropiate de cele convenționale.

4.3.Lituania – programul Ignalina

Centrala nucleară de la Ignalina este compusă din două reactoare de tip RBMK 11  1500. Unitatea 1 a fost oprită în 2004, iar unitatea 2 în 2009. Lituania nu operează alte reactoare nucleare.

Sub supravegherea administrativă a Ministerului Energiei, întreprinderea de stat Centrala Nucleară Ignalina (INPP) este operatorul responsabil cu instalațiile aflate în proces de dezafectare și, începând din 2019, și cu instalațiile de eliminare a deșeurilor.

La sfârșitul anului 2022, INPP finalizase eliminarea ansamblurilor de combustibil uzat din clădirile reactoarelor și le transferase în condiții de siguranță către instalația de depozitare uscată intermediară. Aceasta a reprezentat o etapă importantă în ceea ce privește securitatea nucleară și reducerea riscului radiologic, deschizând calea către demontarea sistemelor din zona activă a reactorului. Între timp, INPP a finalizat și curățarea, golirea și decontaminarea bazinelor pentru combustibil ars.

Demontarea reactoarelor de la Ignalina este o provocare tehnologică, deoarece până acum nu a mai fost demontat niciodată un miez din grafit al unui reactor de mari dimensiuni. Într-o primă fază, începută în 2020 și care se va derula până în 2027, INPP va elimina toate componentele periferice din chesonul reactorului. Proiectarea eliminării ulterioare a conținutului chesoanelor – grafit, structuri metalice și material de umplere - și proiectarea instalației de depozitare temporară a deșeurilor iradiate sunt precedate de studii de analiză a opțiunilor 12 , care au început în 2022 și care implică întreprinderi de specialitate recunoscute la nivel internațional. Inițierea cu întârziere a etapei de analiză a opțiunilor, din cauza complexității pregătirilor în materie de achiziții între părțile interesate din cadrul programului, va necesita o reevaluare a termenului de finalizare a programului la sfârșitul etapei de analiză a opțiunilor.

Ca urmare a acțiunii în justiție a unui ofertant exclus, INPP nu a finalizat, conform planificării, procedura de achiziții pentru construirea depozitului de suprafață pentru deșeuri cu un nivel scăzut și intermediar de radioactivitate. Cu toate acestea, INPP a finalizat construcția centrului de depozitare pentru deșeuri cu un nivel foarte scăzut de radioactivitate și cu durată scurtă de viață; prima campanie de încărcare a fost efectuată, iar punerea în funcțiune finală este în desfășurare. După finalizarea cu succes a acestor centre, INPP va dispune de toate instrumentele necesare pentru eliminarea, în cadrul planului de dezafectare, a deșeurilor radioactive cu durată scurtă de viață. Este în curs de elaborare un plan pentru transformarea în depozit a galeriilor subterane de deșeuri bituminizate, sub supravegherea organismelor de reglementare relevante.

În ceea ce privește indicatorii-cheie de monitorizare, până la sfârșitul anului 2022, INPP demontase 384 de tone de metal (9 % din obiectivul CFM), eliminase 4 094 m3 de deșeuri cu un nivel foarte scăzut de radioactivitate (14 % din obiectivul CFM) și depozitase 678 m3 de deșeuri cu nivel scăzut și intermediar de radioactivitate (7 % din obiectivul CFM) 13 .

Valoarea de bază pentru măsurarea performanței programului rămâne neschimbată și stabilește data de finalizare a programului pentru 2038. Figur a 4 arată volumul de muncă efectuat (valoarea dobândită) în raport cu planul (valoarea de bază).

Figura 4. Programul Ignalina – progrese și performanță

4.4.JRC – Programe de dezafectare și de gestionare a deșeurilor

JRC deține mai multe instalații de cercetare, inclusiv reactoare de cercetare, în Ispra (Italia), Karlsruhe (Germania), Petten (Țările de Jos) și Geel (Belgia). Deși programul de dezafectare a început în Italia la începutul anilor 2000, instalațiile de pe celelalte amplasamente sunt încă operaționale, iar activitățile se limitează la gestionarea și eliminarea materialelor nucleare moștenite.

În Ispra, sunt în desfășurare mai multe activități de gestionare a deșeurilor înainte de eliminare:

·au continuat activitățile de proiectare și fabricare pentru modernizarea sistemului de caracterizare a deșeurilor și se preconizează că proiectul va fi finalizat în 2023;

·supercompactarea deșeurilor radioactive a fost amânată cu aproximativ un an, în așteptarea reactivării instalației externe de supercompactare;

·construcția unei instalații de recuperare a deșeurilor moștenite bituminoase îngropate a înregistrat unele întârzieri din cauza unei ample campanii de caracterizare solicitate de autoritatea de reglementare pentru reluarea lucrărilor la fața locului;

·construcția unei instalații de cimentare a deșeurilor radioactive a fost întârziată din cauza unor probleme contractuale;

·după intrarea în funcțiune a instalației de depozitare intermediară, aproximativ 1 000 de tambure au fost transferate în vederea depozitării;

·prelucrarea deșeurilor radioactive a avansat mai rapid decât se planificase, fiind prelucrate 346 de tone de deșeuri și materiale față de obiectivul de 305 tone.

În plus, JRC a început gestionarea materialelor nucleare:

·au fost finalizate studiile de fezabilitate pentru depozitarea materialelor nucleare iradiate în afara amplasamentului;

·relocarea unei părți din inventarul de materiale nucleare neiradiate este în desfășurare în ceea ce privește proiectarea activităților de reambalare și pregătirea documentației de acordare a licențelor.

Ca parte a procesului de autorizare a dezafectării reactorului de cercetare, evaluarea impactului asupra mediului a fost acceptată de autoritățile italiene. Documentația de acordare a licențelor necesară pentru a obține actualizarea tuturor licențelor pentru activitățile nucleare, în conformitate cu noul Decret legislativ nr. 101/2020 privind energia nucleară din Italia, a fost pregătită și transmisă în conformitate cu termenele stabilite.

Figur a 5 14 arată volumul de muncă efectuat (valoarea dobândită) în raport cu planul (valoarea de bază) care este în continuare neschimbat în raport cu începutul programului. Calendarul și indicatorii de cost arată că execuția programului este în întârziere, iar costurile aferente sunt mai mici decât s-a preconizat.

Figura 5. Progresele și performanța JRC – amplasamentul din Ispra din Italia.

În Geel, activitățile vizează atât operațiunile de gestionare și caracterizare a deșeurilor, cât și anumite proiecte de dezafectare de mică amploare. Pentru a reduce inventarul de materiale fisionabile, se urmăresc trei opțiuni: returnarea în țara de origine, predarea către statele membre și eliminarea. În 2023, au fost semnate contracte pentru returnarea anumitor materiale în țara de origine.

În Petten, programul de dezafectare și de gestionare a deșeurilor vizează reactorul de mare flux deținut de JRC, societatea NRG din Țările de Jos fiind operatorul și titularul licenței pentru acest reactor. Data închiderii este încă incertă, însă este strâns legată de punerea în funcțiune a reactorului PALLAS, care va înlocui capacitatea sa de producție de radioizotopi medicali. PALLAS a fost recunoscut ca fiind o prioritate majoră și este în curs de construcție; cu toate acestea, calendarul pentru începerea operațiunilor nu a fost încă stabilit și va trebui luată în considerare o perioadă de tranziție de suprapunere. JRC anticipează o decizie finală cel târziu până la încheierea deceniului actual. NRG a prezentat autorității de reglementare o actualizare a planului de dezafectare, căruia i se acordă în prezent o atenție deosebită și face obiectul unor discuții între JRC și NRG pentru a defini mai bine abordarea cea mai eficientă (organizare, scenarii și evaluarea costurilor aferente).

A fost finalizat un nou contract-cadru pentru eliminarea deșeurilor istorice de la amplasamentul JRC din Petten, iar primele loturi de deșeuri vor fi gestionate începând din 2023.

În Karlsruhe, programul de dezafectare și de gestionare a deșeurilor se desfășoară în paralel cu operațiunile științifice din cadrul instalațiilor și până în prezent nu a fost luat în considerare niciun proiect major de dezafectare a infrastructurii. O prioritate rămâne reducerea inventarului de materiale nucleare, precum și demontarea și îndepărtarea boxelor cu mănuși și a echipamentelor scoase anterior din uz, inclusiv a componentelor camerelor fierbinți, caracterizarea deșeurilor din tamburele de deșeuri rămase și transferul către o instalație externă din Germania. În 2022, campania de demontare a boxelor cu mănuși învechite a atins obiectivul intermediar de peste 70 %, astfel cum s-a stabilit în planificare. Au fost depuse eforturi considerabile în ceea ce privește procedurile de eliminare a deșeurilor provenite de la instalații, ceea ce a permis eliminarea, în medie, a unei cantități de peste 20 de tone/an de deșeuri convenționale în ultimii 10 ani, generând astfel economii financiare semnificative. Acest aspect ar justifica continuarea eforturilor și a investițiilor în resurse pentru procesele de eliminare a deșeurilor și structurile de caracterizare a deșeurilor.

5.Diseminarea cunoștințelor

În conformitate cu obiectivele stabilite în regulamente, cunoștințele create în cadrul procesului de implementare a programelor trebuie diseminate la nivelul UE.

Cunoștințele sunt colectate sub formă de „produse ale cunoașterii”, care reprezintă materializări (cum ar fi documente, rapoarte, servicii, evenimente, mass-media) ale unor informații/date pregătite care permit acțiuni din partea utilizatorilor selectați. Sursa unor astfel de cunoștințe a fost reprezentată de proiecte-cheie specifice.

În 2022, au fost generate și puse la dispoziție următoarele produse ale cunoașterii:

·Bulgaria, instalația de topire pe bază de tehnologie cu arc de plasmă de la Kozlodui: o prezentare generală a învățămintelor desprinse și a celor mai bune practici dobândite de SERAW în ceea ce privește tratarea deșeurilor radioactive cu un nivel scăzut și intermediar de radioactivitate prin procedeul de topire pe bază de tehnologie cu arc de plasmă;

·Slovacia, experiența dobândită în cadrul centralei nucleare Bohunice V1 în ceea ce privește gestionarea riscurilor aferente proiectelor de dezafectare și aplicarea simulărilor Monte-Carlo pentru analiza calendarului și estimarea costurilor;

·Lituania, învățăminte desprinse în cadrul proiectului „Montarea instalației de tratare a deșeurilor metalice radioactive” de la centrala nucleară de la Ignalina.

Producția de cunoștințe avansează conform planificării, dar se preconizează că, pe măsură ce se acumulează experiență, în următorii ani vor fi disponibile produse ale cunoașterii suplimentare. Produsele cunoașterii generate până în prezent sunt stocate pe un site nou creat pe platforma Science Hub 15 . Site-ul platformei Science Hub servește la promovarea inițiativei și la punerea la dispoziția publicului a produselor cunoașterii generate până în prezent.

6.Activități care rezultă din procedurile de ofertare

Regulamentele [articolul 10 alineatul (3)] prevăd obligația Comisiei Europene de a raporta anual cu privire la rata activităților rezultate din procedurile de ofertare.

Tabelul 2 prezintă finanțarea angajată de entitățile delegate și de JRC prin intermediul contractelor sau al granturilor. Tabelul diferențiază activitățile rezultate din procedurile de ofertare și cele care nu sunt deschise concurenței, cum ar fi granturile directe acordate operatorilor care se ocupă de dezafectare pentru salarii, achiziții de mici dimensiuni și gestionarea deșeurilor radioactive.

Tabelul 2:    Defalcarea activităților – 2014-2022 (milioane EUR)

Program

Proceduri competitive

Nedeschise concurenței

Total

Contracte

Contract 
Modificări

Contracte

Granturi

Kozlodui

66 %

22 %

4 %

9 %

409,5

Bohunice

59 %

33 %

8 %

-

395,1

Ignalina

32 %

8 %

3 %

57 %

428,6

JRC (*)

99,3 %

0,7 %

-

-

63,1

Sursă: Informații transmise de entitățile delegate NDAP (CPMA, BERD, SIEA) și JRC.    
(*) Pentru perioada 2021-2022.

7.Concluzii

NDAP a continuat să înregistreze progrese efective în 2022, reducând treptat riscurile radiologice pentru cetățenii UE. Cu toate acestea, întârzierile în ceea ce privește activitățile pregătitoare pentru proiectele viitoare sunt în creștere, astfel încât programele nu vor fi finalizate în termenele planificate inițial. Cofinanțarea acordată începând din 2021 va duce la finalizarea dezafectării din Slovacia și Bulgaria, ajutând în același timp Lituania să inițieze demontarea efectivă a reactoarelor de la Ignalina.

Testul de rezistență prevăzut în calendarul pentru programul Kozlodui, care a fost însoțit și de o evaluare a adecvării organizaționale a SERAW pentru următoarele etape ale dezafectării, indică faptul că trebuie stabilite măsuri de atenuare pentru a oferi în continuare povești de succes. În Slovacia, ritmul lent de execuție a ultimului contract important pentru lucrările de demolare face mai dificilă estimarea termenului de finalizare, în pofida realizărilor semnificative de pe teren. La Ignalina, alegerea soluției tehnice pentru demontarea reactoarelor va fi decisivă pentru confirmarea termenului de finalizare a programului și a necesarului global de finanțare după 2027.

În pofida acestor regrese, caracterul adecvat al sprijinului financiar acordat de UE programelor în cursul CFM 2021-2027 nu este pus sub semnul întrebării.

Întârzierile raportate mai sus și în secțiunile anterioare au fost reflectate de o rată de absorbție a finanțării mai scăzută decât cea planificată. În cazul în care această tendință continuă, Comisia poate lua în considerare ajustări în programarea financiară a programelor respective, în contextul procedurii bugetare anuale.

În pofida unor întârzieri în anumite domenii, în cadrul programului JRC, eforturile depuse în ceea ce privește acordarea licențelor pentru a obține autorizațiile de dezafectare necesare sunt aproape încheiate, preconizându-se acordarea de licențe pentru dezafectare în perioada 2023-2025. S-au înregistrat întârzieri în finalizarea rutelor de gestionare a deșeurilor, din cauza problemelor legate de execuția contractului de lucrări de construcție a stației de cimentare și a întârzierilor în ceea ce privește lucrările de construcție a instalației de recuperare.

De asemenea, finanțarea va asigura progrese constante în ceea ce privește activitățile anterioare dezafectării și cele de dezafectare, în principal la amplasamentul JRC din Italia, precum și gestionarea deșeurilor și îndepărtarea echipamentelor învechite din celelalte trei amplasamente ale JRC (Belgia, Germania, Țările de Jos) cu infrastructură de cercetare nucleară operațională.

În 2024, Comisia va pregăti evaluarea la jumătatea perioadei a programelor, care va prezenta și alte evoluții importante realizate în 2023:

Programul Kozlodui

Øfinalizarea construcției centrului național de eliminare a deșeurilor;

Programul Bohunice

Ødecontaminarea structurilor din beton pentru a permite demolarea cvasiconvențională a clădirilor;

Programul Ignalina

Ømonitorizarea studiilor de analiză a opțiunilor pentru demontarea miezurilor de grafit.

JRC

În Ispra, progrese înregistrate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor radioactive moștenite; autorizații acordate pentru tratarea deșeurilor metalice, pentru efectuarea de transporturi de deșeuri supercompactabile și pentru începerea procesului de tratare a tamburelor bituminizate. În plus, au fost actualizate licențele pentru toate instalațiile 16 , precum și autorizația de dezafectare pentru un complex de camere fierbinți; lucrări de evacuare a materialului nuclear proaspăt.

În Petten, noul contract-cadru cu NRG din Țările de Jos pentru manipularea și condiționarea deșeurilor istorice ale JRC în vederea eliminării în cadrul instalației COVRA a fost finalizat, iar primele proiecte urmează să fie executate începând din 2023. Principala preocupare rămâne dezafectarea reactorului de mare flux, care este în continuare incertă, deoarece este strâns legată de începerea funcționării reactorului PALLAS în acest deceniu. Un plan detaliat de dezafectare, structura, organizarea și scenariile de punere în aplicare ale acestuia, precum și costurile aferente sunt analizate și discutate cu Țările de Jos.

În Karlsruhe și Geel, activitățile principale constau în îndepărtarea echipamentelor învechite; reducerea la minimum a inventarului de deșeuri radioactive și de materiale nucleare; respectarea obligațiilor de condiționare sau de eliminare a deșeurile istorice, precum și etapele pregătitoare pentru demontarea, eliminarea treptată sau dezafectarea unor părți ale clădirilor.

(1)    Regulamentul (Euratom) 2021/100 al Consiliului din 25 ianuarie 2021 de instituire a unui program financiar specific pentru dezafectarea instalațiilor nucleare și gestionarea deșeurilor radioactive și de abrogare a Regulamentului (Euratom) nr. 1368/2013 (JO L 34, p. 3);    
Regulamentul (UE) 2021/101 al Consiliului din 25 ianuarie 2021 de instituire a programului de asistență pentru dezafectarea nucleară a centralei nucleare Ignalina din Lituania și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1369/2013 (JO L 34, 1.2.2021, p. 18).
(2)    Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului din 19 iulie 2011 de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă și în condiții de siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive (JO L 199, 2.8.2011, p. 48).
(3)    Sumele totale de finanțare din CFM 2021-2027 și din CFM anterioare nu acoperă întregul program din Lituania, care este prevăzut să continue (spre deosebire de programele din Bulgaria și Slovacia) după 2027.
(4)    ISO 21508:2018 „Earned value management in project and programme management” (Gestionarea valorii dobândite în cadrul managementului proiectelor și programelor).
(5)    În planificarea proiectului, evoluția critică este cea mai lungă secvență de sarcini care trebuie efectuate pentru a finaliza cu succes proiectul. Eventuala întârziere a sarcinilor care țin de evoluția critică va duce la întârzierea întregului proiect.
(6)    Вводо-водяной энергетический реактор/vodo-vodyanoi energetichesky reaktor (VVER – reactor energetic răcit și moderat cu apă) este un ansamblu de reactoare cu apă sub presiune.
(7)    Instalația de topire pe bază de tehnologie cu arc de plasmă este prima instalație de acest tip destinată reducerii volumului de deșeuri radioactive. Aceasta utilizează un tratament termic la temperaturi foarte ridicate, care produce o formă de deșeuri solide deosebit de stabilă și sigură. Conform estimării operatorului, proiectul va duce la economii de aproximativ 40 % în comparație cu alte tratamente, cum ar fi tehnicile de supercompactare, în ceea ce privește prelucrarea și eliminarea deșeurilor cu nivel scăzut de radioactivitate.
(8)    Informații suplimentare despre indicatorii de performanță sunt publicate la adresa    
Dezafectarea nucleară - Performanță (europa.eu) .
(9)    Informații suplimentare despre indicatorii de performanță sunt publicate la adresa    
Dezafectarea nucleară - Performanță (europa.eu) .
(10)    Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare a activităților din cadrul programului de asistență pentru dezafectarea nucleară destinat Bulgariei, Slovaciei și Lituaniei și al programului JRC în 2021 și în anii anteriori. COM(2022) 663 final.
(11)    Реактор Большой Мощности Канальный/reaktor bolshoy moshchnosti kanalnyy (RBMK – reactor de putere cu tuburi de presiune) este o clasă de reactoare nucleare moderate cu grafit (de tipul celor instalate la Cernobîl).
(12)    Analiza opțiunilor reprezintă un proces iterativ constând în identificarea, evaluarea și definirea opțiunilor.
(13)    Informații suplimentare despre indicatorii de performanță sunt publicate la adresa    
Dezafectarea nucleară (Lituania) – Performanță (europa.eu) .
(14)    În cursul anului 2022, a fost efectuată o reechilibrare a bugetului alocat pentru sarcini din cadrul mai multor proiecte, alocându-se o valoare mai mare pentru sarcinile care urmează să fie îndeplinite pe parcursul etapelor operaționale și o valoare mai mică pentru etapele de proiectare, de acordare a licențelor și de achiziții. Din acest motiv, curba valorii dobândite (verde) indică o tendință descendentă, recuperată la începutul anului 2023.
(15)     https://joint-research-centre.ec.europa.eu/scientific-activities-z/eu-nuclear-decommissioning-knowledge-management_en .
(16)    În conformitate cu noua Decretul legislativ nr. 101/2020 privind energia nucleară din Italia.