30.8.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 306/5


Publicare a unei cereri de aprobare a unei modificări care nu este minoră a caietului de sarcini al unui produs, în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2023/C 306/04)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE

Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

„Marchfeldspargel”

Nr. UE: PGI-AT-1462-AM04 – 25.5.2022

DOP ( ) IGP (X)

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Verein Marchfeldspargel g.g.A.

c/o Mag. Gerhard Sulzmann

2304 Mannsdorf/Donau, Kirchengasse 1

ÖSTERREICH

Tel. +43 6641308521

E-mail: office@marchfeldspargel.at

Reprezentantul/persoana de contact: Mag. Gerhard Sulzmann

Solicitantul este succesorul legal al asociației care a depus inițial cererea și reprezintă toți producătorii de sparanghel cu IGP „Marchfeldspargel” din prezent. Prin urmare, solicitantul are dreptul să formuleze cererea.

2.   Statul membru sau țara terță

Austria

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de producție

Legătura cu aria geografică

Etichetarea

Altele [denumirea asociației solicitante, sarcinile organismului de control și noua adresă a acestuia, tipul de produs, cerință națională]

4.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce nu trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

Caietul de sarcini actual, care cuprinde mai multe documente separate (scurt caiet de sarcini, diverse anexe), se îmbină, se revizuiește și se actualizează într-un singur document pentru a se oferi o descriere mai clară a cerințelor, în special în ceea ce privește procesul de producție și dovada originii. Restul anexelor menționate în caietul de sarcini au doar rolul de documentație suplimentară.

Experiența anterioară în ceea ce privește punerea în practică a caietului de sarcini actual impune, de asemenea, modificări ale condițiilor de producție a sparanghelului și de comercializare a acestuia, dar și clarificări cu privire la etapele de producție (cojirea sparanghelului) care trebuie să se desfășoare în aria geografică. Toate modificările contribuie la menținerea calității produsului cu IGP „Marchfeldspargel”.

Trimiterile repetate din textele actuale la „Bund der Marchfelder Spargelgüter” se referă la predecesorul legal al asociației solicitante din prezent; această modificare a fost deja aprobată prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/255 al Comisiei din 13 februarie 2015, dar nu este încă reflectată în textele caietului de sarcini. Numele asociației a fost ulterior schimbat din nou în „Verein Marchfeldspargel g.g.A”.

Mai precis:

Descrierea produsului

Punctul 5 litera b) din caietul de sarcini actual

„Tulpinile de sparanghel reprezintă lăstarii plantelor de sparanghel (Asparagus Officinalis L.) din soiurile cultivate destinați livrării în stare proaspătă. Lăstarii sunt clasificați în patru grupe, în funcție de culoare: alb, violet, violet/verde, verde. Produsul «Marchfeldspargel» are o aromă de sparanghel tipică și fină.”

și anexa 2, acolo unde se referă la punctul 5 litera b) din descriere, și anume secțiunile

„Descrierea aspectului

Tulpinile de sparanghel reprezintă lăstarii tineri ai plantelor de sparanghel (Asparagus Officinalis L.) din soiurile cultivate, destinați livrării în stare proaspătă.

În toate clasele, sub rezerva unor prevederi speciale pentru fiecare clasă și a toleranțelor permise, lăstarii trebuie să fie:

întregi;

sănătoși; produsele agricole afectate de putregai sau alterate astfel încât să devină improprii pentru consum sunt excluse;

fără daune cauzate de o spălare necorespunzătoare (lăstarii pot fi spălați, dar nu înmuiați);

curați și lipsiți practic de materii străine vizibile;

proaspeți ca aspect și cu miros proaspăt;

lipsiți practic de paraziți;

lipsiți de daune provocate de rozătoare sau de insecte;

lipsiți practic de pete provocate de zdrobire și lovituri;

fără umiditate externă anormală, adică suficient de «uscați» după eventuala spălare sau răcire cu apă rece;

fără miros și/sau gust străin.

Tăietura de la baza lăstarilor trebuie să fie cât mai netedă posibil.

În plus, lăstarii nu trebuie să fie nici goi pe dinăuntru, despicați sau cojiți, nici rupți. Cu toate acestea, sunt permise crăpăturile mici formate după încolțire, cu condiția ca acestea să nu încalce «toleranțele de calitate» ale fiecărei categorii.

Starea sparanghelului trebuie să fie astfel încât să îi permită:

să reziste la transport și manipulare și

să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație.

Dispoziții privind prezentarea:

a)

Omogenitatea:

Conținutul fiecărui pachet sau al fiecărei legături din interiorul unui pachet trebuie să fie omogen și să nu cuprindă decât lăstari cu aceeași origine, calitate, grupă de culoare și, în cazul în care este necesară calibrarea, aceeași dimensiune. Partea vizibilă a conținutului pachetului sau legăturii trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

b)

Sparanghelul poate fi prezentat în următoarele moduri:

i)

în legături strâns legate;

Tulpinile de sparanghel din partea exterioară a legăturii trebuie să corespundă, ca aspect și ca diametru, cu media pentru întreaga legătură. Lăstarii trebuie să aibă aceeași lungime. Legăturile trebuie să fie aranjate într-un mod ordonat în pachet și să aibă o greutate și o lungime egale; fiecare legătură poate fi protejată cu hârtie.

ii)

în pachete unitare sau aranjat, dar nu sub formă de legături, în pachet.

c)

Ambalarea:

Sparanghelul trebuie ambalat astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produselor.

Descriere a proprietăților produsului

Gustul: Produsul «Marchfeldspargel» are o aromă de sparanghel tipică și fină. Este vorba despre gustul fin și delicat al sparanghelului proaspăt, care variază în funcție de soi și de sol. Gustul nu poate fi nici amar, nici fibros. În principiu, sparanghelul alb are cea mai fină aromă de sparanghel. Cu cât culoarea sparanghelului este mai violetă până la verde, cu atât devine mai intensă aroma de sparanghel. Pe lângă prospețimea sparanghelului, este clar că și prepararea are o influență majoră asupra gustului.

Lăstarii de sparanghel sunt clasificați în patru grupe, în funcție de culoare:

1)

sparanghelul alb;

2)

sparanghelul violet: vârfurile trebuie să fie de culoare roz spre violet/purpuriu, iar o parte a tulpinii trebuie să fie de culoare albă;

3)

sparanghelul violet/verde: sparanghel de culoare verde, cu părți violet;

4)

sparanghelul verde: vârfurile și cea mai mare parte a tulpinii trebuie să fie de culoare verde.

Lungimea lăstarilor trebuie să fie:

de peste 17 cm pentru sparanghelul lung;

de 12-17 cm pentru sparanghelul scurt (= vârfuri de sparanghel);

de 12-22 cm pentru sparanghelul din clasa II aranjat, dar nu sub formă de legături, în pachete;

de sub 12 cm pentru vârfurile de sparanghel.

Lungimea maximă admisă este de 22 cm în cazul sparanghelului alb și al celui violet și de 25 cm în cazul sparanghelului violet/verde și al sparanghelului verde.

Calibrarea în funcție de diametru

Diametrul lăstarilor trebuie măsurat în punctul median al lungimii lor. Diametrul minim și calibrarea trebuie să fie:

Grupă de culoare

Diametru minim

 

Calibrare

a)

Clasa «Extra»:

 

 

 

Alb și violet

12 mm

12-16 mm

16 mm+ cu o variație maximă de 8 mm per pachet

Sparanghel violet/verde și verde

10 mm

10-16 mm

16 mm+ cu o variație maximă de 8 mm per pachet

b)

Clasa I:

 

 

 

Alb și violet

10 mm

10-16 mm

16 mm+ cu o variație maximă de 10 mm per pachet

Sparanghel violet/verde și verde

6 mm

6-12 mm

12 mm+ cu o variație maximă de 8 mm per pachet

c)

Clasa II:

 

 

 

Alb și violet

8 mm

 

Nicio prevedere privind omogenitatea.

Sparanghel violet/verde și verde

6 mm

 

Nicio prevedere privind omogenitatea.

Descriere a materiilor prime

Datorită condițiilor climatice specifice (= prelungirea vestică a climei panonice) și tipurilor speciale de soluri (soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, soluri coluviale și aluviale, toate bogate în humus și cu proporții variabile de nisip și loess), «Bund der Marchfelder Spargelgüter» recomandă doar soiurile de sparanghel care sunt deosebit de adaptate la această zonă de cultivare.

Următoarele soiuri de sparanghel sunt utilizate sau recomandate în prezent:

 

germane:

Ruhm von Braunschweig, Schwetzinger Meisterschuß, Huchels Auslese, Lukullus, Vulkan, Presto, Merkur, Hermes, Eposs, Ravel, Ramos;

soiuri de sparanghel verde (= lipsite de antocieni): Spaganiva, Schneewittchen, Schneekopf;

 

neerlandeze:

Venlim, Carlim, Gijnlim, Boonlim, Backlim, Thielim, Horlim, Prelim, Grolim;

 

franceze:

Larac, Cito, Aneto, Desto, Selection «Darbonne n°4», Selection «Darbonne n°3», Jacq. Ma. 2001, Jacq. Ma. 2002, Andreas, Dariana, Cipres, Viola;

 

americane:

Mary Washington.

Descrierea caracteristicilor care diferențiază produsul de produsele similare:

 

în ceea ce privește gustul:

«Marchfeldspargel» se caracterizează prin aroma sa de sparanghel deosebit de tipică. Întrucât sunt utilizate doar soiuri de sparanghel deosebit de adaptate condițiilor pedologice din regiunea Marchfeld, sparanghelul «Marchfeldspargel» conține mai puține substanțe amare.

De asemenea, acesta este mai puțin fibros. Motivul: cu cât tulpinile de sparanghel sunt tăiate mai lungi în timpul recoltării, cu atât este mai aproape portaltoiul fibros. Sparanghelul «Marchfeldspargel» este mai scurt decât produsele comparabile.

 

în ceea ce privește lungimea lăstarilor de sparanghel:

Lungimea maximă admisă este de 25 cm pentru sparanghelul violet/verde și sparanghelul verde. Produsele similare au o lungime de 27 cm.

 

în ceea ce privește producția:

Condițiile de producție favorabile ale regiunii Marchfeld permit îndeplinirea cu ușurință a criteriilor ecologice. Toți membrii «Bund der Marchfelder Spargelgüter» își desfășoară activitatea în conformitate cu Orientările privind producția integrată (Orientări pentru producția integrată de legume în Austria) sau în mod ecologic. Producția se desfășoară în puncte situate la distanță unele de altele, astfel încât să se poată evita epidemiile de boli și organismele dăunătoare.

 

în ceea ce privește distribuția:

Membrii «Bund der Marchfelder Spargelgüter» pot furniza zilnic sparanghel proaspăt clienților de pe tot teritoriul Austriei prin intermediul unor sisteme speciale de transport. Sparanghelul «Marchfeldspargel» este disponibil oriunde în Austria în interval de 24 de ore de la recoltare.”

se înlocuiesc cu următorul text:

„4.2.   Descriere:

1.1.1.   Generalități

Tulpinile de sparanghel reprezintă lăstarii plantei de sparanghel Asparagus Officinalis L. și ai soiurilor acesteia care au fost cultivate. Produsul «Marchfeldspargel» are o aromă de sparanghel tipică și fină. Denumirea «Marchfeldspargel» se referă la sparanghel proaspăt, cu sau fără coajă, sub formă de tulpini întregi sau de sparanghel rupt ori bucăți de sparanghel.

1.1.2.   Caracteristici organoleptice

În toate clasele, sub rezerva unor prevederi speciale pentru fiecare clasă și a toleranțelor permise, lăstarii trebuie să fie:

întregi (cu excepția sparanghelului rupt sau a bucăților de sparanghel);

sănătoși; produsele agricole afectate de putregai sau alterate astfel încât să devină improprii pentru consum sunt excluse;

fără daune cauzate de o spălare neadecvată (este permis ca lăstarii să fi fost spălați, dar nu înmuiați);

curați, lipsiți practic de materii străine vizibile;

proaspeți ca aspect;

lipsiți de mirosuri și/sau gusturi străine;

lipsiți practic de paraziți;

lipsiți de daune provocate de rozătoare sau de insecte;

lipsiți practic de pete provocate de zdrobire și lovituri;

fără umiditate externă anormală, adică suficient de «uscați» după eventuala spălare sau răcire cu apă rece;

Tăietura de la baza lăstarilor trebuie să fie netedă.

Tulpinile de sparanghel nu trebuie să fie goale pe dinăuntru, despicate, curățate de coajă (cu excepția cazului în care sparanghelul urmează să fie comercializat fără coajă) sau rupte (cu excepția cazului în care sparanghelul urmează să fie comercializat sub formă de sparanghel rupt sau bucăți de sparanghel).

Gustul fin și delicat al sparanghelului proaspăt variază în funcție de soi și de sol. Sparanghelul alb are cea mai fină aromă de sparanghel. Cu cât culoarea sparanghelului, de la violet până la verde, este mai puternică, cu atât devine mai intensă aroma de sparanghel.

Lăstarii de sparanghel sunt clasificați în patru grupe, în funcție de culoare:

1)

sparanghelul alb;

2)

sparanghelul violet: vârfurile sunt de culoare roz spre violet/purpuriu, iar o parte a tulpinii este de culoare albă;

3)

sparanghelul violet/verde: sparanghel de culoare verde, cu părți violet;

4)

sparanghelul verde: vârfurile și cea mai mare parte a tulpinii sunt de culoare verde.

1.1.3.   Dimensiunea sparanghelului

Lungimea lăstarilor trebuie să fie:

de peste 17 cm pentru sparanghelul lung;

de 12-17 cm pentru sparanghelul scurt (= vârfuri de sparanghel);

de 12-22 cm pentru sparanghelul din clasa II aranjat, dar nu sub formă de legături, în pachete;

sub 12 cm pentru vârfurile de sparanghel și sparanghelul rupt sau bucățile de sparanghel.

Lungimea maximă admisă este de 22 cm în cazul sparanghelului alb și al celui violet și de 25 cm în cazul sparanghelului violet/verde și al sparanghelului verde. Este permisă o deviație maximă a lungimii de 1 cm pentru 10 % din lăstarii de sparanghel din pachet.

Diametrul minim și calibrarea sunt următoarele:

Grupă de culoare

Diametru minim

Sortare minimă

Calibrare

a)

Clasa «Extra»:

 

 

 

Alb și violet

12 mm

12-16 mm

16 mm+ cu o variație maximă de 8 mm per pachet

Sparanghel violet/verde și verde

10 mm

10-16 mm

16 mm+ cu o variație maximă de 8 mm per pachet

b)

Clasa I:

 

 

 

Alb și violet

10 mm

10-16 mm

16 mm+ cu o variație maximă de 10 mm per pachet

Sparanghel violet/verde și verde

6 mm

6-12 mm

12 mm+ cu o variație maximă de 8 mm per pachet

c)

Clasa II:

 

 

 

Alb și violet

8 mm

 

nicio prevedere privind omogenitatea.

Sparanghel violet/verde și verde

6 mm

 

nicio prevedere privind omogenitatea.

Diametrul lăstarilor trebuie măsurat în punctul median al lungimii lor.”

Documentul unic:

Tezele „Sparanghelul «Marchfeldspargel» se comercializează proaspăt, cu sau fără coajă, sub formă de tulpini întregi sau de sparanghel rupt ori bucăți de sparanghel.” și „Tulpinile de sparanghel nu pot fi goale pe dinăuntru, despicate, curățate de coajă (cu excepția cazului în care sparanghelul urmează să fie comercializat fără coajă) sau rupte (sparanghel rupt sau bucăți de sparanghel).” se introduc, de asemenea, la punctul 3.2 din documentul unic. Se elimină trimiterea la cerința ca tulpinile de sparanghel să fie „întregi”.

Motive:

Parametrii existenți se sintetizează și se integrează în caietul de sarcini ca noi variante de produs, și anume „sparanghel rupt/bucăți de sparanghel” și „sparanghel «Marchfeldspargel» fără coajă”, având în vedere că există cerere pentru aceste produse pe piață și că, până acum, bucățile de sparanghel fără vârfuri nu erau menționate în caietul de sarcini, dând naștere unor incertitudini în procesul de control. În acest sens, a se consulta motivele pentru modificările aduse la punctul 4.5.

Se mută informațiile cuprinse în actuala anexă 2 care descriu prezentarea sparanghelului și referitoare la distribuție, fără ca punctul 4.5.3.3 să sufere modificări, iar descrierea materiilor prime din punctul de vedere al listei soiurilor și al soiurilor cultivate se mută la punctul 4.5. Descrierea diferențelor dintre metodele de producție poate fi consultată de acum încolo la punctul 4.5.3. Descrierea condițiilor pedoclimatice poate fi consultată la punctul 4.6.

Aria geografică

Punctul 5 litera c) din caietul de sarcini

„c)

Aria geografică Denumirea Marchfeld se referă la câmpia fertilă situată la est de Viena, între Dunăre și Morava. Delimitată la sud de Dunăre, la est de Morava, la nord de Weinviertler Hügelland, la vest de limita orașului Viena.”

și anexa 2, acolo unde se referă la punctul 5 litera c) („Aria geografică”),

„Descrierea ariei geografice în cuvinte:

 

Marchfeld:

Denumirea «Marchfeld» este veche; poate fi găsită într-un document care datează din 1058 (Becker, Heimatkunde von Niederösterreich, H.II, p. 52). Denumirea se referă la câmpia situată la est de Viena, între Dunăre și Morava.

Delimitarea în funcție de teritoriile municipale este următoarea:

la est:

râul Morava de la Mannersdorf până la estuar (= frontiera de stat);

la sud:

Dunărea de la Viena până la estuarul Moravei;

la vest:

limita orașului Viena, însă vechile așezări periferice Eßling, Breitenlee, Süßenbrunn și Stammersdorf aparțin de Marchfeld, dacă încă este posibilă utilizarea terenurilor agricole ale acestora;

la nord:

limita Weinviertler Hügelland. Deoarece teritoriile municipale de la periferia nordică fac parte atât din câmpie, cât și din relieful deluros, poziția așezării la baza marginii dealului este decisivă. Următoarele localități situate pe marginea nordică sunt incluse în Marchfeld: Hagenbrunn, Königsbrunn, Enzersfeld, Großebersdorf, Eibesbrunn, Wolkersdorf, Obersdorf, Pillichsdorf, Großengersdorf, Bockfließ, Auersthal, Raggendorf, Matzen, Prottes, Ollersdorf și Mannersdorf/March.

Împărțirea pe unități administrative este următoarea:

Voievodatul:

District:

Suprafață:

Populație rezidentă:

Localități:

Austria Inferioară:

Gänserndorf

672 km2

39 655 de locuitori

44

Austria Inferioară:

Mistelbach

96 km2

8 882 de locuitori

7

Austria Inferioară:

Împrejurimile Vienei

186 km2

11 741 de locuitori

18

Viena:

(fostele districte periferice)

43 km2

11 803  locuitori

4

Total

 

997 km2

72 081 de locuitori

73 de localități.

Harta Austriei

Harta detaliată a limitelor administrative actuale (1955)”

se reformulează după cum urmează:

„4.3.   Aria geografică

Denumirea «Marchfeld» este veche; aceasta apare într-un document care datează încă din 1058. Marchfeld are o suprafață de aproximativ 1 041 km2 și se referă la câmpia fertilă situată la est de Viena, între Dunăre și Morava. Aria este delimitată la sud de Dunăre, la est de Morava, la vest de limita orașului Viena (cu excepția localităților cadastrale care aparțin de Viena numite Essling, Breitenlee, Süssenbrunn și Stammersdorf, care fac parte, de asemenea, din Marchfeld), iar la nord de limitele vestice și/sau nordice ale localităților Hagenbrunn, Enzersfeld in Weinviertel, Großebersdorf, Wolkersdorf im Weinviertel, Auersthal, Matzen-Raggendorf, Prottes și Angern an der March.”

Documentul unic

Noua delimitare a Marchfeld se adoptă, de asemenea, în conformitate cu punctul 4 din documentul unic.

Motive:

Delimitarea actuală a Marchfeld devenise contradictorie și interpretabilă, ca urmare a unei diferențieri neclare între diferitele tipuri de localități (cadastrale și locale), a desființării districtului Wien-Umgebung (împrejurimile Vienei) din Austria Inferioară în 2016, a altor modificări minore ale limitelor administrative și a unei delimitări în spațiu prea generoase a limitei nordice. Noua formulare evită aceste contradicții și delimitează mult mai precis aria în creștere, fără a o extinde sau a o restrânge.

Diferența față de cifra actuală pentru suprafața totală a Marchfeld se poate explica, prin urmare, prin faptul că, la elaborarea caietului de sarcini inițial, s-a utilizat o valoare menționată în literatura de specialitate care diferă de cea calculată pe baza datelor individuale actuale ale landului Austria Inferioară, ale orașului Viena și ale Statistik Österreich.

S-a renunțat la includerea unor date actualizate privind suprafața și populația rezidențială ale fiecărei unități administrative din cauza lipsei de relevanță a acestor date pentru delimitarea ariei.

Dovada originii

Textul de la punctul 5 litera d) („Dovada originii”) din caietul de sarcini actual

„Regiunea Marchfeld este importantă pentru cultivarea sparanghelului încă din secolul al XIX-lea; unele ferme au fost furnizori ai curții vieneze. Bund der Marchfelder Spargelgüter există din 1980. De atunci, produsul «Marchfeldspargel» se comercializează cu o etichetă uniformă.”

se mută într-o formă revizuită la punctul 4.6. („Legătura cu aria geografică”). Textul este înlocuit acum cu dispoziții care vizează asigurarea trasabilității:

„4.4.   Dovada originii

Asociația solicitantă ține la zi o listă a fermelor, în care este inclus fiecare producător/prelucrător al produsului cu IGP «Marchfeldspargel» din aria geografică.

Această listă cuprinde toate exploatațiile care produc și ambalează produsul cu IGP «Marchfeldspargel» în conformitate cu dispozițiile din prezentul caiet de sarcini, împreună cu următoarele detalii:

nr. exploatației;

denumirea societății;

adresa sediului.

Pentru a urmări fluxul de la recoltare și prelucrare până la vânzarea produsului cu IGP «Marchfeldspargel», fiecare fermă trebuie să păstreze evidențe/documente exacte:

1.

suprafața cultivată; cererea multiplă AMA actuală din partea fermei, cu identificarea zonelor cu sparanghel. Aceasta este utilizată pentru a face dovada suprafețelor vizate de caietul de sarcini;

2.

producția recoltată: fiecare exploatație trebuie să țină o evidență exactă a cantităților recoltate pentru fiecare parcelă. La sfârșitul perioadei de recoltare, trebuie să se indice recolta totală a fiecărei parcele și a fermei, precum și randamentul mediu/ha;

3.

volumul vânzărilor: fiecare fermă trebuie să țină o evidență exactă a cantităților vândute. Acestea sunt dovedite prin bonuri de livrare, facturi etc., documente care trebuie să poată fi consultate/verificate în orice moment. Bonurile de livrare, facturile etc. și eticheta fiecărei unități livrate trebuie să indice ferma și numărul lotului sau ferma și o dată. La sfârșitul sezonului, trebuie să se determine fluxul produsului, indicându-se cantitățile recoltate și vândute;

4.

achiziționarea produselor cu IGP: în cazul în care produsele cu IGP sunt achiziționate de la o altă fermă, ele trebuie să fie documentate cu precizie prin bonuri de livrare, facturi etc., a căror consultare/verificare trebuie să fie posibilă în orice moment;

5.

necesitatea de a distinge produsele cu IGP de cele fără IGP: în cazul în care în unitate sunt depozitate, prelucrate sau ambalate și produse fără IGP, acestea trebuie să fie identificate clar și/sau prelucrate sau ambalate în spații și momente separate. Trebuie să fie posibilă consultarea/verificarea documentației exacte a achizițiilor (bon de livrare, factură etc.) și a vânzărilor (bon de livrare, factură etc.) în orice moment.”

Motive:

Având în vedere lipsa de informații privind trasabilitatea în caietul de sarcini actual, se stabilesc acum cerințe pe care trebuie să le respecte toate exploatațiile care produc „Marchfeldspargel” în conformitate cu caietul de sarcini, pentru a se asigura posibilitatea verificării fluxului și a trasabilității până la producătorul fiecărei unități de ambalare.

Metoda de producție

Punctul 5 litera e) („Metoda de producție”) din caietul de sarcini actual

„Având în vedere condițiile climatice/pedologice specifice, se cultivă numai soiuri selectate. Recoltat cu grijă manual, refrigerat imediat și sortat cu precizie, sparanghelul este comercializat pe tot teritoriul Austriei în interval de 24 de ore.”

și anexa 2, acolo unde se referă la punctul 5 litera e) („Metoda de producție”),

„Producția materiilor prime:

Condițiile de cultivare oferă avantaje față de alte zone de cultivare datorită condițiilor climatice specifice (= prelungirea vestică a climei panonice), tipurilor speciale de soluri (soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, soluri coluviale și aluviale, toate bogate în humus și cu proporții variabile de nisip și loess) și soiurilor de sparanghel adaptate (= recomandate) doar la aceste condiții specifice.

Un alt motiv este că, în cazul plantațiilor noi de sparanghel, sunt luate în considerare caracteristicile locului (= atenția acordată calității solului, buna ventilație a portaltoaielor, absența acumulării de ceață, orientarea plantațiilor noi în funcție de condițiile legate de vânt etc., adică producția integrată).

Rotația culturilor nu ridică probleme, deoarece suprafața productivă dedicată sparanghelului (105 ha în 1995) este neglijabilă în comparație cu suprafața totală a regiunii Marchfeld (997 km2). Prin urmare, nu este permisă decontaminarea chimică a solului, astfel cum se practică în zonele de producție intensivă. De asemenea, nu este permisă plantarea pe terenuri pe care se cultivă sparanghel în cazul în care nu este posibil să se asigure o perioadă de timp suficientă înainte de plantarea următoarei culturi sau în cazul în care procedura descrisă mai sus pentru Marchfeld pare inutilă.

În principiu, terenurile trebuie lăsate în pârloagă, acoperite cu vegetație, pentru o perioadă de 1-2 ani înainte de plantarea unei culturi tinere. Ca regulă generală, înainte de plantare, se efectuează subsolajul.

Plantulele sunt achiziționate exclusiv de la societăți specializate în ameliorarea sparanghelului recunoscute, cu excepția cazului în care sunt produse chiar de fermă. Plantarea se realizează numai dacă există condiții pedologice bune.

Orientări privind producția pentru cultivarea integrată a sparanghelului: (= toți membrii Bund der Marchfelder Spargelgüter practică producția integrată)

1.

Gestionarea solului și rotația culturilor – în cazul în care sparanghelul este replantat, trebuie să se respecte o perioadă de repaus de cel puțin 10 ani.

2.

Aprovizionarea cu substanțe nutritive

 

Azot:

exprimat în Nmin – valori-țintă;

bilanț al Nmin la sfârșitul perioadei de vegetație de maximum 80 kg/ha în 0-90 cm;

nu se utilizează îngrășământ pe bază de N în plantațiile productive înainte de încheierea procesului de extragere din pământ a sparanghelului.

 

Îngrășământ pe bază de fosfor și de potasă:

pentru clasele de conținut de substanțe nutritive B și C, după înlăturarea de pe teren;

pentru conținutul de substanțe nutritive D, fertilizare redusă;

pentru conținutul de substanțe nutritive E, fără fertilizare.

3.

Protecția culturilor

Se acordă prioritate soiurilor rezistente la bolile frunzelor.

Se evită stagnarea apei în zona rădăcinilor.

Se respectă alertele regionale și controalele portaltoaielor.

Se acordă prioritate aplicării unor măsuri biotehnice.

Se acordă prioritate utilizării unor metode care protejează organismele benefice și funcționează selectiv.

4.

Recoltarea și depozitarea – prelucrarea în conformitate cu condițiile pieței.

Descrierea procesului de producție/prelucrare:

În cazul plantațiilor bine dezvoltate, extragerea din pământ a sparanghelului (recoltarea) se poate realiza pe parcursul a 10-14 zile în al doilea an. În mod normal, recoltarea începe abia în al treilea an și trebuie să se realizeze numai până la 1 iunie. Începând cu al patrulea an, procesul de extragere din pământ a sparanghelului poate continua până la 24 iunie. Cu toate acestea, în total, de pe o plantație nu ar trebui să se recolteze sparanghel mai mult de 8 ani.

Recoltarea sparanghelului este foarte grea. Fiecare tulpină trebuie descoperită de pământ manual și tăiată cu ajutorul unui cuțit pentru sparanghel, iar apoi adâncitura din pământ trebuie umplută din nou, tot manual. Astfel, se explică și prețul ridicat al acestei legume apreciate.

Sparanghelul se aduce la fermă imediat după recoltare și se răcește în apă cu gheață (1-2 °C), se taie (în funcție de lungime) și se sortează (în funcție de diametru), iar apoi se depozitează la rece (1-2 °C).

Lungimea tulpinilor de sparanghel nu trebuie să depășească 22 cm pentru grupa de culoare alb și violet și 25 cm pentru grupa de culoare verde/violet și sparanghelul verde (în mod normal 27 cm). Această lungime maximă previne sau reduce eventuala textură fibroasă.

Produsul este apoi vândut de la fermă sau ambalat în aceeași zi și expediat pe tot teritoriul Austriei, pentru sectorul serviciilor de alimentație publică sau al legumelor.

Membrii Bund der Marchfelder Spargelgüter pot furniza zilnic sparanghel proaspăt clienților de pe tot teritoriul Austriei prin intermediul unor sisteme speciale de transport. Sparanghelul «Marchfeldspargel» este disponibil oriunde în Austria în interval de 24 de ore de la recoltare.

Ambalarea sparanghelului «Marchfeldspargel» se realizează doar cu materiale care îl protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea.”

sunt sintetizate și modificate după cum urmează:

„4.5.   Metoda de producție

4.5.1.   Cunoștințe de specialitate – Cerințe legate de loc/sol

Cultivarea sparanghelului se realizează în puncte situate la distanță unele de altele, astfel încât să se poată evita epidemiile de boli și organismele dăunătoare.

În cazul plantațiilor noi, ar trebui luate în considerare caracteristicile locului. Pe lângă calitatea solului, ar trebui să se acorde o atenție deosebită posibilității unei bune ventilații a portaltoaielor și condițiilor predominante legate de vânt.

În cazul în care sparanghelul este replantat, trebuie să se respecte o perioadă de repaus de cel puțin 10 ani. Întrucât suprafața productivă dedicată sparanghelului «Marchfeldspargel» este neglijabilă în comparație cu suprafața totală a regiunii Marchfeld, o astfel de rotație a culturilor nu ridică probleme. Prin urmare, nu este necesară și nici permisă decontaminarea chimică a solului, astfel cum se practică în zonele de producție intensivă.

Cu 1-2 ani înainte de plantarea unei culturi tinere de sparanghel, poate fi semănată o cultură de înverzire pe câmp. Dacă este necesar, înainte de plantare, se efectuează subsolajul.

4.5.2.   Soiuri

Alegerea soiurilor nu este restricționată; cu toate acestea, grupul solicitant recomandă să se cultive numai soiurile de sparanghel care sunt deosebit de adecvate pentru a fi cultivate în condițiile climatice specifice care predomină în regiunea Marchfeld (mai precis, prelungirea vestică a climei panonice) sau în tipurile speciale de soluri disponibile (de exemplu, soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, soluri coluviale și aluviale, foarte bogate în humus și cu proporții variabile de nisip și loess).

Următoarele soiuri de sparanghel sunt utilizate sau, în orice caz, recomandate:

germane: Ruhm von Braunschweig, Schwetzinger Meisterschuß, Huchels Auslese, Lukullus, Vulkan, Presto, Merkur, Hermes, Eposs, Ravel, Ramos, Ramires, Huchels Alpha, Hannibal, Mondeo, Rapsody, Ramada, Raffaelo, Violetta 1192;

soiuri germane specifice de sparanghel verde (= lipsite de antocianină): Spaganiva, Schneewittchen, Schneekopf, Viridas, Primaverde, Ariane, Steiniva, Steineo;

neerlandeze: Venlim, Carlim, Gijnlim, Boonlim, Backlim, Thielim, Horlim, Prelim, Grolim, Vitalim, Herkolim, Avalim, Cumulus, Magnus, Tallems, Fortems, Primems, Cygnus, Bejo 2827, Portlim, Frühlim, Terralim, Cychus, Prius, Finalus, Sunlim, Erasmus, Atticus, Maxlim, Starlim, Aspalim;

soiuri neerlandeze specifice de sparanghel verde (= lipsite de antocianină): Xenolim, Vegalim, Bacchus;

franceze: Larac, Cito, Aneto, Desto, Selection «Darbonne n°4», Selection «Darbonne n°3», Jacq.Ma.2001, Jacq.Ma.2002, Viola, Andreas, Dariana, Cipres, Darsiane, Darlise, Voltaire, Obelisk, Burgundine;

soiuri spaniole: Placosesp, Dazilla, Darbella;

soiuri italiene: Ercole, Franco, Eros, Giove, Violetto di Albegna;

soiuri din Statele Unite ale Americii: Mary Washington;

soiuri canadiene: Guelph Millenium.

Orice listă actualizată a soiurilor poate fi obținută de la asociația care gestionează caietul de sarcini.

Dacă nu este produs chiar de fermă, materialul de plantare trebuie să se obțină exclusiv de la unități de ameliorare a sparanghelului recunoscute, înregistrate ca atare într-un stat membru al UE.

4.5.3.   Producția

Producția ecologică (exploatații cu certificare BIO) sau cerințele stabilite la punctul 4.5.3.1 trebuie să fie respectate de toate fermele.

4.5.3.1.   Aprovizionarea cu substanțe nutritive și protecția plantelor

Următoarele valori trebuie respectate ca alternativă la cerințele pentru obținerea certificării ecologice:

 

Aprovizionarea cu substanțe nutritive

 

Azot:

exprimat în Nmin – valori-țintă;

bilanț al Nmin la sfârșitul perioadei de vegetație de maximum 80 kg/ha în 0-90 cm;

nu se utilizează îngrășământ pe bază de N în plantațiile productive înainte de încheierea procesului de extragere din pământ a sparanghelului.

 

Îngrășământ pe bază de fosfor și de potasă:

pentru clasele de conținut de substanțe nutritive B și C, după înlăturarea de pe teren;

pentru conținutul de substanțe nutritive D, fertilizare redusă;

pentru conținutul de substanțe nutritive E, fără fertilizare.

 

Protecția culturilor

Pentru a se asigura condiții optime pentru cultivarea «Marchfeldspargel», trebuie respectați următorii parametri:

Se acordă prioritate soiurilor rezistente la bolile frunzelor.

Se evită stagnarea apei în zona rădăcinilor.

Se respectă alertele regionale și controalele portaltoaielor.

Se acordă prioritate aplicării unor măsuri biotehnice.

Se acordă prioritate utilizării unor metode care protejează organismele benefice și funcționează selectiv.

4.5.3.2.   Recoltare/prelucrare:

În cazul plantațiilor bine dezvoltate, extragerea din pământ a sparanghelului (recoltarea) se poate realiza pe parcursul a 10-14 zile în al doilea an. În toate celelalte cazuri, recoltarea începe abia în al treilea an și trebuie să se realizeze numai până la 1 iunie. Începând cu al patrulea an, procesul de extragere din pământ a sparanghelului poate continua până la 24 iunie. În total, de pe o plantație nu ar trebui să se recolteze sparanghel mai mult de 8 ani.

Recoltarea sparanghelului este foarte grea. Fiecare tulpină în parte trebuie descoperită de pământ și tăiată cu ajutorul unui cuțit pentru sparanghel. După aceea, adâncitura din pământ trebuie umplută din nou manual.

Sparanghelul se aduce la fermă imediat după recoltare și se răcește cu apă rece (1-8 °C), se taie (în funcție de lungime) și se sortează (în funcție de diametru), iar apoi se depozitează la rece (1-8 °C).

În cazul sparanghelului «Marchfeldspargel» fără coajă, tulpinile proaspăt recoltate sunt cojite de sus în jos, de la aproximativ 2-3 cm sub vârful sparanghelului, cu ajutorul unui curățător/cuțit. Pe tulpina de sparanghel nu trebuie să rămână resturi vizibile de coajă.

Și tulpinile de sparanghel rupte pot fi prezentate pentru vânzare sub formă de sparanghel rupt fără coajă sau bucăți de sparanghel fără coajă.

Producătorii de sparanghel cu IGP «Marchfeldspargel» trebuie să dețină un certificat GRASP valabil (nivel de conformitate: conformitate deplină) pentru a vinde sau a comercializa sparanghel cu IGP «Marchfeldspargel».

4.5.3.3.   Ambalarea și prezentarea

Sparanghelul cu IGP «Marchfeldspargel» fie se vinde proaspăt de la fermă, fie se ambalează și se expediază în aceeași zi; toate etapele producției (inclusiv cojirea) și ambalarea ulterioară trebuie să se desfășoare în aria geografică. Ambalarea sparanghelului «Marchfeldspargel» (cu coajă, fără coajă și rupt/sub formă de bucăți) se realizează doar cu materiale care îl protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea. Cu toate acestea, se pot permite variații în funcție de dorințele clienților.

Conținutul fiecărui pachet sau al fiecărei legături dintr-un pachet trebuie să fie omogen și să nu cuprindă decât lăstari cu aceeași origine, calitate, grupă de culoare și, în cazul în care este necesară calibrarea, aceeași dimensiune. Partea vizibilă a conținutului pachetului sau legăturii trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

Lăstarii din partea exterioară a legăturii trebuie să corespundă, ca aspect și ca diametru, cu media pentru întreaga legătură. Lăstarii trebuie să aibă aceeași lungime. Legăturile trebuie să fie aranjate într-un mod ordonat în pachet și să aibă o greutate și o lungime egale; fiecare legătură poate fi protejată cu hârtie.

Sistemele speciale de transport asigură că sparanghelul «Marchfeldspargel» este disponibil oriunde în Austria în interval de 24 de ore de la recoltare.”

Documentul unic:

Tezele „Alegerea soiurilor nu este restricționată, însă grupul solicitant recomandă să se cultive numai soiuri de sparanghel care s-au dovedit a fi adecvate pentru condițiile care predomină în Marchfeld. Următoarele soiuri de sparanghel sunt utilizate sau, în orice caz, sunt recomandate:” se adaugă la punctul 3.2 din documentul unic la subpunctul „Soiuri:”. În același timp, lista existentă a soiurilor recomandate este înlocuită cu lista actualizată de la punctul 4.5.2 din caietul de sarcini.

Se introduc următoarele cerințe, tot în conformitate cu punctul 3.2.:

dacă nu este produs chiar de fermier, materialul de plantare trebuie să se obțină exclusiv de la unități de ameliorare a sparanghelului recunoscute, care trebuie să fie înregistrate ca atare într-un stat membru al UE;

trebuie respectate criteriile pentru producția ecologică sau, alternativ, criteriile privind aprovizionarea cu substanțe nutritive și protecția plantelor stabilite la punctul 4.5.3.1 din caietul de sarcini și

producătorii de sparanghel cu IGP „Marchfeldspargel” trebuie să dețină un certificat GRASP valabil (nivel de conformitate: conformitate deplină) pentru a vinde sau a comercializa sparanghel cu IGP „Marchfeldspargel”.

Punctul 3.4 din documentul unic prevede că toate etapele producției, inclusiv eventuala cojire a sparanghelului, trebuie să se desfășoare în aria geografică.

La punctul 3.5 primul paragraf din documentul unic actual, teza

„Sparanghelul cu IGP «Marchfeldspargel» fie se vinde proaspăt de la fermă, fie se ambalează și se expediază în aceeași zi; având în vedere aceste termene și pentru a se menține calitatea sparanghelului, în special prospețimea și frăgezimea acestuia, ambalarea trebuie să se realizeze în aria geografică.”

se completează, iar ultima teză

„Ambalarea se realizează doar cu materiale care protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea.”

se înlocuiește cu următorul text:

„Ambalarea trebuie să se realizeze cu materiale care protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea. Cu toate acestea, se pot permite variații în funcție de dorințele clienților.”

Motive:

Textul actual din caietul de sarcini și din anexa 2, în măsura în care se referă la procesul de producție, se sintetizează și se restructurează. Textul din anexa 2 referitor la punctul 5 litera b) („Descrierea diferențelor dintre metodele de producție”) privind omogenitatea și prezentarea și privind distribuția se inserează, de asemenea, aici. Nu au fost aduse modificări de fond, mai puțin în cazul următoarelor aspecte:

Soiurile tolerate: În versiunea actuală a caietului de sarcini, soiurile permise nu sunt enumerate pur și simplu în mod exhaustiv, oferindu-se o listă de soiuri recomandate pentru că sunt adaptate la arie și pentru că garantează frăgezimea dorită și absența gustului amar. Cu toate acestea, formularea diferitelor părți ale caietului de sarcini în această privință a dat naștere în mod repetat unor interpretări diferite. De fapt, numai aceste soiuri se cultivau în practică. Din motive de claritate pentru efectuarea controalelor, această listă a fost completată în 2002 și ar trebui adaptată din nou în prezent. Următoarele soiuri sunt incluse pe listă ca soiuri noi:

Ramires, Huchels Alpha, Hannibal, Mondeo, Rapsody, Ramada, Raffaelo, Violetta 1192, Viridas, Primaverde, Ariane, Steiniva, Steineo, Vitalim, Herkolim, Avalim, Cumulus, Magnus, Tallems, Fortems, Primems, Cygnus, Bejo 2827, Portlim, Frühlim, Terralim, Cychus, Prius, Finalus, Sunlim, Erasmus, Atticus, Maxlim, Starlim, Aspalim, Xenolim, Vegalim, Bacchus, Darsiane, Darlise, Voltaire, Obelisk, Burgundine, Placosesp, Dazilla, Darbella, Ercole, Franco, Eros, Giove, Violetto di Albegna și Guelph Millenium.

Cu toate acestea, având în vedere că, de la sfârșitul anilor 1990, obiectivele de ameliorare pentru toate soiurile noi s-au concentrat asupra frăgezimii și asupra unui număr mai mic de substanțe amare, ar trebui să se precizeze, în același timp, că alegerea soiurilor nu se limitează la lista de soiuri respectivă, ci este liberă. Această listă conține soiurile recomandate de grupul solicitant pe baza experienței practice, dar nu exclude utilizarea altor soiuri. Nu se preconizează că acest aspect va conduce la o deteriorare a calității produsului în ceea ce privește frăgezimea și nivelul substanțelor amare. Alegerea soiurilor adecvate este la latitudinea producătorului. Înainte de a fi introdus pe piață, sparanghelul este verificat de organismul de control și poate purta denumirea protejată, și anume IGP „Marchfeldspargel”, numai dacă îndeplinește cerințele de calitate declarate. În plus, având în vedere că sparanghelul este o cultură multianuală care nu poate fi recoltată decât după al treilea an, riscul ca producătorii să accepte intenționat reduceri ale calității care i-ar putea împiedica să își comercializeze produsul cu denumirea protejată timp de mai mulți ani poate fi evaluat ca fiind scăzut.

Orientările privind producția pentru cultivarea integrată (producția integrată) a sparanghelului au fost înlocuite de Regulamentul special privind programul austriac pentru o agricultură care respectă mediul (ÖPUL). În consecință, orientările privind producția integrată nu mai sunt valabile. Prin urmare, este necesar să se elimine trimiterea la acestea. Întrucât cerințele din orientările privind producția integrată legate de aprovizionarea cu substanțe nutritive și fertilizarea cu fosfor și potasă încă trebuie respectate ca alternativă la cerințele pentru producția ecologică, acestea se includ acum separat la punctul 4.5.3.1 din caietul de sarcini.

Respectarea criteriilor pentru producția ecologică sau a celor definite mai detaliat la punctul 4.5.3.1 cu privire la aprovizionarea cu substanțe nutritive și protecția plantelor le garantează consumatorilor nu numai cea mai bună calitate, ci și o producție care respectă mediul.

Noi forme de comercializare: Ca urmare a schimbărilor la nivelul cererii consumatorilor, produsul cu IGP „Marchfeldspargel” poate fi comercializat, de asemenea, sub formă de sparanghel rupt sau bucăți de sparanghel (adică fragmente cu sau fără vârf) și sub formă de sparanghel fără coajă (tulpinile întregi și bucățile pot fi cojite). Caracteristicile pe care consumatorii le asociază cu denumirea „Marchfeldspargel” nu sunt afectate de cojire sau de faptul că tulpinile sunt rupte. Pentru unele preparate, se solicită în mod specific articole cu sparanghel oferite la prețuri mai mici. Includerea acestor bucăți în indicația de origine protejată sporește siguranța consumatorilor că primesc cu adevărat un sparanghel de înaltă calitate și în acest segment de produse și le permite producătorilor să vândă o proporție mai mare din recolta lor în condiții controlate.

Producătorii de sparanghel cu IGP „Marchfeldspargel” sunt conștienți de responsabilitatea lor față de clienți și angajați și de reputația produsului. Din acest motiv și, de asemenea, în conformitate cu dorințele clienților, bunăstarea și drepturile angajaților (lucrători permanenți și sezonieri) sunt garantate prin intermediul certificării GRASP (G lobalGAP R isk A ssessment on S ocial Practice). GRASP este un modul de certificare suplimentar pentru evaluarea riscului pentru bunăstarea lucrătorilor.

Ambalare: Cerințele în acest sens sunt clarificate, fără impunerea unor cerințe suplimentare. Actuala restricție strictă privind utilizarea materialelor care protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea se elimină (eliminarea cuvântului „doar”) și ar trebui să fie posibilă o abatere de la aceasta în viitor.

În viitor, va fi prevăzută utilizarea apei rece, cu o temperatură de 1-8 °C, pentru răcirea sparanghelului după recoltare, în locul apei cu gheață (1-2°). Apa cu gheață se încălzește destul de rapid după ce sparanghelul cald este scufundat și lăsat în aceasta pentru o perioadă mai lungă de timp. Prin urmare, se stabilește un interval de toleranță pentru temperatura apei din motive practice. Acesta are și un impact pozitiv asupra calității produsului „Marchfeldspargel”, deoarece, dacă este lăsat prea mult timp la o temperatură rece, pot apărea crăpături pe sparanghel, care au un impact negativ asupra aspectului său. Din aceleași motive, temperatura din depozitul frigorific se modifică de la 1-2 °C la 1-8 °C.

Punerea în practică a etapelor producției numai în aria geografică servește la menținerea calității și la asigurarea originii regionale. Pentru asigurarea calității sparanghelului, trebuie să se asigure o umidificare permanentă în timpul prelucrării. Această umidificare permanentă nu mai poate fi garantată în cazul călătoriilor lungi. Prin urmare, este esențial ca răcirea și ambalarea să se realizeze în aria geografică. Dacă rutele de transport ar fi prea lungi, adică în afara ariei delimitate, produsul ar deveni în mod inevitabil mai uscat. Acest lucru ar conduce la o pierdere a calității în ceea ce privește aspectul proaspăt tipic al sparanghelului proaspăt recoltat și aroma tipică de sparanghel. Prospețimea produsului previne, de asemenea, pierderile de vitamine.

Legătura cu aria geografică

Punctul 5 litera f) din caietul de sarcini

„Regiunea Marchfeld se află în prelungirea vestică a climei stepelor panonice. Combinația dintre aceste condiții climatice și tipurile de sol specifice (soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, coluviale și aluviale, foarte bogate în humus și cu proporții variabile de argilă și loess) este perfectă pentru cultivarea sparanghelului.”

și anexa 2, acolo unde se referă la punctul 5 litera f) („Legătura cu aria geografică”),

„Influența solului, a climei și a experienței îndelungate a fermierilor care cultivă sparanghel în regiune asupra produsului «Marchfeldspargel»:

După cum s-a menționat deja, regiunea Marchfeld se mândrește cu condiții pedologice specifice, fiind prezente, în special, soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, soluri coluviale și soluri aluviale, toate fiind foarte bogate în humus și având proporții variabile de nisip și loess.

Regiunea se caracterizează, de asemenea, prin condiții climatice specifice, Marchfeld făcând parte din prelungirea vestică a climei panonice. Împreună cu sud-estul Stiriei, această regiune are cel mai mare număr de ore cu soare din toată Austria. În plus, Marchfeld este una dintre cele mai calde regiuni din Austria. Temperaturile medii ridicate, cu o umiditate în general suficientă, dau naștere unor condiții foarte favorabile pentru producția vegetală, cu atât mai mult cu cât sezonul de vegetație din Marchfeld este unul dintre cele mai lungi din Austria.

O altă dovadă a faptului că aceste condiții sunt ideale pentru plantele de sparanghel este că sparanghelul sălbatic își are originea aici.

Pe lângă aceste condiții de cultivare ideale, cultivatorii de sparanghel din regiune sunt cei care «înnobilează» produsul, transformându-l în «Marchfeldspargel».

Pe baza experienței îndelungate (= teste de cultivare), se recomandă numai soiurile care sunt cele mai adecvate pentru aceste condiții de cultivare specifice (a se consulta descrierea materiilor prime).

Toți membrii Bund der Marchfelder Spargelgüter produc sparanghel în conformitate cu orientările privind producția integrată și/sau producția ecologică. Acest lucru garantează că produsul recoltat este de cea mai bună calitate internă.

«Marchfeldspargel» se caracterizează prin aroma sa de sparanghel deosebit de tipică.

Produsul conține mai puține substanțe amare și este deosebit de fraged.

Imediat după recoltare, sparanghelul se răcește cu apă cu gheață, se sortează și se depozitează în depozitul frigorific.

Sortarea specifică personalizată (de exemplu, Marchfelder Solospargel, conceput pentru industria serviciilor de alimentație publică, cu un diametru minim de 20 mm și o deviație maximă de 6 mm per pachet; a se vedea relatările din mass-media) și distribuția pe tot teritoriul Austriei în interval de 24 de ore completează succesul «Marchfeldspargel» (a se vedea relatările din mass-media).

Faptul că produsul «Marchfeldspargel» este în prezent asociat cu o anumită tradiție reiese, de asemenea, din diferite rețete de plăcinte, băuturi și mâncăruri la cuptor etc. care conțin «Marchfeldspargel» (a se vedea relatările din mass-media).

Deschiderea sezonului sparanghelului «Marchfeldspargel» de către președintele federal, încoronarea «reginei sparanghelului de Marchfeld» de către cancelarul federal, Campionatul Mondial al Sparanghelului din Marchfeld, festivalul sparanghelului și, nu în ultimul rând, săptămânile sparanghelului organizate în restaurante (pe tot teritoriul Austriei) demonstrează că «Marchfeldspargel» a devenit un concept unic (a se vedea relatările din mass-media).”

se înlocuiesc cu textul:

„4.6   Legătura cu aria geografică

Marchfeld se mândrește cu condiții pedologice specifice, ideale pentru cultivarea sparanghelului. În această regiune, sunt prezente în special cernoziomuri, soluri coluviale și soluri aluviale, toate fiind foarte bogate în humus și având proporții variabile de nisip și loess. Condițiile climatice ale regiunii sunt, de asemenea, distinctive. Regiunea Marchfeld se caracterizează prin poziția sa în prelungirea vestică a climei panonice și, împreună cu sud-estul Stiriei, are cel mai mare număr de ore cu soare din toată Austria. În plus, Marchfeld este una dintre cele mai calde zone din Austria. Temperaturile medii ridicate, cu o umiditate în general suficientă, dau naștere unor condiții foarte favorabile pentru producția vegetală, cu atât mai mult cu cât sezonul de vegetație din Marchfeld este unul dintre cele mai lungi din Austria.

O altă dovadă a faptului că aceste condiții pedoclimatice sunt ideale pentru plantele de sparanghel este că sparanghelul sălbatic își are originea aici.

Pe lângă aceste condiții de cultivare favorabile, cultivatorii de sparanghel din regiune sunt cei care «înnobilează» produsul, transformându-l în «Marchfeldspargel». Pe baza experienței îndelungate (teste de cultivare), se recomandă numai soiurile cele mai adaptate la aceste condiții specifice de producție care, ca urmare a cultivării lor și a condițiilor pedoclimatice, dezvoltă puține substanțe amare. Cultivatorii de sparanghel au convenit, de asemenea, asupra unei lungimi mai scurte a tulpinilor de sparanghel, efectuând intenționat tăierea acestora la o distanță mai mare de portaltoi, ceea ce contribuie la o textură fibroasă comparativ mai redusă. Produsul «Marchfeldspargel» este cunoscut pe scară largă pentru frăgezimea sa deosebită.

Regiunea Marchfeld este foarte importantă pentru cultivarea sparanghelului încă din secolul al XIX-lea; unele ferme au fost furnizori ai curții vieneze. O gamă largă de diferite rețete de plăcinte, băuturi și mâncăruri la cuptor etc. care conțin «Marchfeldspargel» ilustrează tradiția îndelungată a produsului.

Numeroase evenimente sociale, cum ar fi deschiderea sezonului sparanghelului «Marchfeldspargel» de către președintele federal, încoronarea «reginei sparanghelului de Marchfeld» de către cancelarul federal, Campionatul Mondial al Sparanghelului din Marchfeld, festivalul sparanghelului și, nu în ultimul rând, săptămânile sparanghelului organizate în restaurante (pe tot teritoriul Austriei) care pun în valoare produsul cu IGP «Marchfeldspargel», demonstrează că IGP «Marchfeldspargel» este un concept unic, cu o reputație răspândită și o valoare sentimentală uriașă.”

Documentul unic:

Punctul 5 din documentul unic începe cu o clarificare a factorilor esențiali pentru legătură; în continuare, tezele

„Experiența îndelungată a cultivatorilor de sparanghel din regiunea Marchfeld garantează faptul că sunt cultivate doar soiurile cele mai adaptate condițiilor de producție. Întrucât soiurile de sparanghel utilizate sunt deosebit de adaptate condițiilor din regiunea Marchfeld, sparanghelul «Marchfeldspargel» conține mai puține substanțe amare.”

sunt înlocuite cu următorul text:

„Experiența îndelungată a cultivatorilor de sparanghel din regiunea Marchfeld garantează faptul că se recomandă doar soiurile cele mai adaptate condițiilor specifice de producție și care, ca urmare a cultivării lor și a condițiilor pedoclimatice, dezvoltă puține substanțe amare.”

Explicațiile cu privire la reputația „Marchfeldspargel” sunt completate.

Motive:

Referințele istorice cuprinse inițial la punctul 5 litera d) („Dovada originii”) se includ acum la punctul 4.6. („Legătura cu aria geografică”) și se îmbină cu textul actual privind condițiile pedoclimatice relevante din regiunea Marchfeld și factorii umani care afectează calitatea produsului într-un singur text. Acest lucru nu implică nicio modificare de fond. Trimiterea la practica tăierii tulpinilor de sparanghel la o distanță mai mare de portaltoiul lemnos sau practica tăierii acestora la o lungime mai scurtă decât cea obișnuită în cazul produselor comparabile se mută din anexa 2 la punctul 5 litera b) (și anume textul care descrie caracteristicile care diferențiază „Marchfeldspargel” de produsele comparabile).

Etichetarea

Versiunea inițială a punctului 5 litera h) din caietul de sarcini are următorul conținut:

„Denumirea protejată «Marchfeldspargel», numele producătorului, adresa, grupa de culoare, clasa, sortarea, greutatea”

Aceasta se înlocuiește cu următorul text:

„5.   Etichetarea

Pe lângă marcajele obligatorii impuse de legislația UE, pe fiecare unitate ambalată și gata de vânzare trebuie să figureze, în mod lizibil și indelebil, numele și adresa producătorului, grupa de culoare, clasa, clasificarea și greutatea, precum și numărul lotului sau data.”

Documentul unic:

Instrucțiunile detaliate privind etichetarea se includ, de asemenea, la punctul 3.6 din documentul unic.

Motive:

Din motive de claritate și pentru a se îmbunătăți informarea clienților, se prevede în mod explicit că informațiile suplimentare trebuie să fie clare și lizibile și să fie plasate într-un loc vizibil pentru clienți pe fiecare unitate gata de vânzare.

Altele

Denumirea grupului solicitant se înlocuiește cu „Verein Marchfeldspargel g.g.A.”.

La punctul 6 („Organismul de control”), adresa organismului de control este corectată, iar sarcinile acestuia sunt definite după cum urmează:

„Verificarea caracteristicilor produsului, a documentelor și a dovezilor privind plauzibilitatea, precum și a conformității cu caietul de sarcini menționat la punctul 4.4. («Dovada originii»).”

Tip de produs

Trimiterea la „legume” de la punctul 4 din caietul de sarcini actual („Tip de produs”) se înlocuiește cu următorul text care corespunde nomenclaturii din anexa XI la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 668/2014:

„4.1.   Tip de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate.”

Prin urmare, o modificare a produsului este adecvată numai în măsura în care „Marchfeldspargel” se comercializează acum parțial sub formă de sparanghel fără coajă.

Se elimină trimiterea la Codul Alimentarius Austriacus de la punctul actual referitor la „Cerințele naționale”, întrucât acest cod trebuie, în general, să fie respectat indiferent dacă este menționat în caietul de sarcini, în special având în vedere faptul că acest aspect nu se mai consideră un element necesar al unui caiet de sarcini.

DOCUMENT UNIC

„Marchfeldspargel”

Nr. UE: PGI-AT-1462-AM04 – 25.5.2022

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Marchfeldspargel”

2.   Statul membru sau țara terță

Austria

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Sparanghelul „Marchfeldspargel” se comercializează proaspăt, cu sau fără coajă, sub formă de tulpini întregi sau de sparanghel rupt ori bucăți de sparanghel. Lăstarii (= tulpinile tinere de sparanghel, plantă din specia Asparagus Officinalis L.) trebuie să fie sănătoși, fără daune cauzate de o spălare necorespunzătoare și curați, trebuie să aibă un aspect și un miros proaspăt, să fie lipsiți de paraziți și de daune provocate de rozătoare sau de insecte, practic fără pete sau umiditate externă anormală și miros și/sau gust străin. Tăietura de la baza lăstarilor trebuie să fie cât mai netedă posibil. Tulpinile de sparanghel nu trebuie să fie goale pe dinăuntru, despicate, curățate de coajă (cu excepția cazului în care sparanghelul urmează să fie comercializat fără coajă) sau rupte (cu excepția cazului în care sparanghelul urmează să fie comercializat sub formă de sparanghel rupt sau bucăți de sparanghel). Într-o măsură limitată, sunt tolerate mici crăpături apărute după recoltare. Produsul „Marchfeldspargel” are un gust de sparanghel puternic și delicat, cu o ușoară notă de amar. Gustul său nu poate fi nici prea amar, nici fibros.

Există patru tipuri de sparanghel, în funcție de culoare:

sparanghelul alb;

sparanghelul violet: vârfurile sunt de culoare roz spre violet/purpuriu, iar o parte a tulpinii este de culoare albă;

sparanghelul violet/verde: de culoare verde, cu părți violet;

sparanghelul verde: vârfurile și cea mai mare parte a tulpinii trebuie să fie de culoare verde.

Lungimea maximă admisă este de 22 cm în cazul sparanghelului alb și al celui violet și de 25 cm în cazul sparanghelului violet/verde și al sparanghelului verde.

Soiuri:

Alegerea soiurilor nu este restricționată, însă grupul solicitant recomandă numai soiurile de sparanghel care s-au dovedit a fi adecvate pentru condițiile care predomină în Marchfeld. Următoarele soiuri de sparanghel sunt utilizate sau, în orice caz, recomandate:

germane: Ruhm von Braunschweig, Schwetzinger Meisterschuß, Huchels Auslese, Lukullus, Vulkan, Presto, Merkur, Hermes, Eposs, Ravel, Ramos, Ramires, Huchels Alpha, Hannibal, Mondeo, Rapsody, Ramada, Raffaelo, Violetta 1192;

Schneekopf, Viridas, Primaverde, Ariane, Steiniva, Steineo; — soiuri germane specifice de sparanghel verde (= lipsite de antocianină): Spaganiva, Schneewittchen,

neerlandeze: Venlim, Carlim, Gijnlim, Boonlim, Backlim, Thielim, Horlim, Prelim, Grolim, Vitalim, Herkolim, Avalim, Cumulus, Magnus, Tallems, Fortems, Primems, Cygnus, Bejo 2827, Portlim, Frühlim, Terralim, Cychus, Prius, Finalus, Sunlim, Erasmus, Atticus, Maxlim, Starlim, Aspalim;

soiuri neerlandeze specifice de sparanghel verde (= lipsite de antocianină): Xenolim, Vegalim, Bacchus;

soiuri franceze: Larac, Cito, Aneto, Desto, Selection „Darbonne n°4”, Selection „Darbonne n°3”, Jacq.Ma.2001, Jacq.Ma.2002, Viola, Andreas, Dariana, Cipres, Darsiane, Darlise, Voltaire, Obelisk, Burgundine;

soiuri spaniole: Placosesp, Dazilla, Darbella;

soiuri italiene: Ercole, Franco, Eros, Giove, Violetto di Albegna;

soiuri din Statele Unite ale Americii: Mary Washington;

soiuri canadiene: Guelph Millenium.

Dacă nu este produs chiar de fermă, materialul de plantare se obține exclusiv de la unități de ameliorare a sparanghelului recunoscute, înregistrate ca atare într-un stat membru al UE.

Trebuie respectate criteriile pentru producția ecologică sau, alternativ, criteriile privind aprovizionarea cu substanțe nutritive și protecția plantelor din caietul de sarcini.

Producătorii de sparanghel „Marchfeldspargel” trebuie să dețină un certificat GRASP valabil (nivel de conformitate: conformitate deplină) pentru a vinde sau a comercializa sparanghel cu IGP „Marchfeldspargel”.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele producției, inclusiv eventuala cojire a sparanghelului, trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Sparanghelul cu IGP „Marchfeldspargel” fie se vinde proaspăt de la fermă, fie se ambalează și se expediază în aceeași zi; având în vedere aceste termene și pentru a se menține calitatea sparanghelului, în special prospețimea și frăgezimea acestuia, ambalarea trebuie să se realizeze în aria geografică. Sparanghelul „Marchfeldspargel” este comercializat în mănunchiuri strâns legate, în straturi puse în cutii sau în ambalaje mici. Calibrajul este determinat de diametru, în conformitate cu caietul de sarcini. Conținutul fiecărui pachet sau al fiecărei legături trebuie să fie omogen și să nu cuprindă decât lăstari cu aceeași origine, calitate și culoare. Ambalarea se realizează doar cu materiale care protejează de umiditate, împiedică pătrunderea luminii și permit sigilarea. Cu toate acestea, se pot permite variații în funcție de dorințele clienților.

Un sistem special de transport garantează disponibilitatea sparanghelului proaspăt pe tot teritoriul Austriei în interval de 24 de ore.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe lângă marcajele obligatorii impuse de legislația UE, pe fiecare unitate ambalată și gata de vânzare figurează, în mod lizibil și indelebil, numele și adresa producătorului, grupa de culoare, clasa, clasificarea și greutatea, precum și numărul lotului sau data.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Marchfeld: câmpia fertilă situată la est de Viena, între Dunăre și Morava. Aria este delimitată la sud de Dunăre, la est de Morava, la vest de limita orașului Viena (cu excepția localităților cadastrale care aparțin de Viena numite Esling, Breitenlee, Süssenbrunn și Stammersdorf, care fac parte, de asemenea, din Marchfeld), iar la nord de limitele vestice și/sau nordice ale localităților Hagenbrunn, Enzersfeld in Weinviertel, Großebersdorf, Wolkersdorf im Weinviertel, Auersthal, Matzen-Raggendorf, Prottes și Angern an der March.

5.   Legătura cu aria geografică

Statutul de IGP al „Marchfeldspargel” se bazează, în primul rând, pe calitatea sa, datorată combinației dintre factorii naturali și cei umani, și, în al doilea rând, pe reputația și valoarea sa specială ca produs de nivel superior.

Regiunea Marchfeld resimte influențele climatice ale prelungirii vestice a stepelor panonice și prezintă tipuri de sol specifice (soluri precum cele de la marginea râurilor, cernoziomuri, coluviale și aluviale, foarte bogate în humus și cu proporții variabile de argilă și loess). La fel ca sud-estul Stiriei, această regiune se bucură de cel mai mare număr de ore cu soare pe an din toată Austria și se află printre cele mai calde regiuni ale întregii țări. Începând din secolul al XIX-lea, regiunea Marchfeld a jucat un rol important în cultivarea sparanghelului (în perioada monarhiei austro-ungare, producătorii individuali erau furnizori ai curții împăratului de la Viena); prin urmare, fermierii care cultivă „Marchfeldspargel” au o experiență îndelungată în ceea ce privește cultivarea sparanghelului. Condițiile de producție favorabile ale regiunii Marchfeld permit îndeplinirea cu ușurință a criteriilor ecologice.

„Marchfeldspargel” se caracterizează printr-o aromă de sparanghel cu totul deosebită; el conține mai puține substanțe amare decât alte produse din aceeași categorie și este apetisant prin frăgezimea sa.

Condițiile climatice combinate cu tipurile de sol specifice asigură o bază perfectă pentru cultivarea sparanghelului. Temperaturile medii ridicate și umiditatea suficientă creează condiții deosebit de adecvate pentru cultivarea sparanghelului. Astfel, în forma sa sălbatică, sparanghelul este originar din regiunea Marchfeld. Experiența îndelungată a cultivatorilor de sparanghel din regiunea Marchfeld garantează faptul că se recomandă doar soiurile cele mai adaptate condițiilor specifice de producție și care, ca urmare a cultivării lor și a condițiilor pedoclimatice, dezvoltă puține substanțe amare. În plus, la momentul recoltării, lăstarii de „Marchfeldspargel” se taie mai scurt decât produsele similare, astfel încât sunt mai puțin lemnoși.

De asemenea, produsul „Marchfeldspargel” se bucură de o reputație excelentă. Regiunea Marchfeld este cunoscută ca fiind „coșul de pâine” și „grădină de legume” a Austriei. Sparanghelul „Marchfeldspargel”, „regele” regiunii Marchfeld, este „marca ce conferă identitatea întregii regiuni” (a se vedea interviul de pe site-ul unserespezialitaeten.at/der-marchfeldspargel, în care fermierul local în agricultura ecologică Markus Brandenstein afirmă: „În prezent, când oamenii vorbesc despre Marchfeld, se gândesc la «Marchfeldspargel»”). „Să încercați sparanghelul de Marchfeld proaspăt recoltat” este unul dintre cele „zece lucruri pe care trebuie să le faceți atunci când vizitați Marchfeld” (a se vedea rezultatele atunci când căutați acest cuvânt-cheie).

În mass-media locală și pe internet apar foarte multe relatări cu privire la începutul sezonului sparanghelului și evoluția acestuia (de exemplu, blogul „AbHof” – „S-a întors în sfârșit sparanghelul: Marchfeld”; articolul de pe blogul GOURMET din 12.4.2020 – „Sub pământ! Sparanghelul nostru din Marchfeld”; Ögreissler – „Sparanghelul – Leguma regală din Marchfeld”; raport scris de Stefan Havranek în revista NÖN, 27.3.2020, cu privire la campania intitulată „Sparanghelul de Marchfeld este celebru pe YouTube” – numeroase imagini din filme cu cuvântul-cheie „Marchfeldspargel”; articolul din ziarul Wiener Zeitung din 20.4.2018 intitulat „Escrocherie cu sparanghel – Fermierii austrieci se plâng că se comercializează sparanghel importat sub denumirea de «Marchfeldspargel»”; articol din revista Kurier scris de Ute Brühl și Julia Schrenk, 23.4.2021, intitulat „Gustul primăverii” și multe altele).

Mai multe evenimente, cum ar fi gala opulentă de deschidere a sezonului sparanghelului de Marchfeld, încoronarea „reginei sparanghelului de Marchfeld” și săptămânile speciale ale sparanghelului „Marchfeldspargel” din restaurantele din toată Austria, demonstrează că sparanghelul cu IGP „Marchfeldspargel” este un produs unic, cu o reputație răspândită și o valoare sentimentală uriașă (a se vedea nenumăratele rezultate de pe internet pentru cuvintele-cheie „sezonul sparanghelului de Marchfeld”, „regina sparanghelului de Marchfeld” sau „gala sparanghelului de Marchfeld”).

Diferite rețete, de exemplu de plăcinte, mâncăruri la cuptor, omlete sau risotto cu sparanghel de Marchfeld, acestea fiind doar câteva dintre ele, ilustrează tradiția îndelungată de a utiliza „Marchfeldspargel” în bucătăria austriacă [a se vedea, de asemenea, cartea din 1997 scrisă de Ingrid Haslinger intitulată „Der Marchfeldspargel Das Kaisergemüse” (Sparanghelul de Marchfeld – Leguma imperială), publicată de Verlag Pichler, care prezintă într-un mod foarte detaliat istoria și metodele de cultivare și include câteva rețete, sau cartea din 2006 „So kocht Österreich” (Așa gătește Austria), care conține 150 de rețete de top de la cei mai buni bucătari din Austria, publicată de Residenz-Verlag. Comunicatul de presă OTS0010 din 19.6.2006 afirmă că: „„Vedetele” acestei cărți de bucate valoroase nu sunt homarul, caviarul sau calcanul, ci mai degrabă păstrăvul, rulada de miel sau „Marchfeldspargel”).

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://www.patentamt.at/herkunftsangaben/marchfeldspargel/ și se poate accesa și direct prin intermediul site-ului web al Oficiului austriac pentru brevete (www.patentamt.at), navigând la următoarea adresă: Trademarks/Apply for Trademarks/Geographical indications (Mărci înregistrate/Cereri de înregistrare a mărcilor/Indicații geografice). Textul caietului de sarcini se găsește pe această pagină la rubrica denumire de calitate.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.