9.6.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 202/2


Comunicare a Comisiei privind partea B a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013 al Comisiei de stabilire a cerințelor în materie de date aplicabile produselor de protecție a plantelor, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2023/C 202/02)

Aceste orientări au fost elaborate în consultare cu statele membre. Ele nu sunt menite să producă efecte obligatorii din punct de vedere juridic și, prin natura lor, nu pot aduce atingere niciunei măsuri luate de un stat membru în vederea punerii în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 și nici jurisprudenței existente cu privire la această dispoziție. Numai Curtea de Justiție are autoritatea de a interpreta și de a aplica dreptul Uniunii.

Prezenta comunicare a Comisiei îndeplinește cerințele punctului 6 din introducerea anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013, care prevede că, în scopul informării și al armonizării, lista metodelor de testare și a documentelor de orientare relevante pentru punerea în aplicare a acestui regulament trebuie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Lista de mai jos reprezintă această listă pentru partea B a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) 2022/1440 al Comisiei (1), și va fi actualizată periodic.

În cazul în care dispozițiile părții B a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013 impun generarea de date pe baza cerințelor prevăzute în partea A a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013, metodele de testare și orientările relevante sunt listate în Comunicarea Comisiei relevantă pentru punerea în aplicare a părții A a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013 (și anume în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor care conțin substanțele active chimice).

Listarea unui document pentru o secțiune înseamnă că acesta este relevant pentru toate subsecțiunile. În cazul în care nu se listează niciun document pentru o secțiune, înseamnă că, în prezent, nu este disponibilă nicio metodă de testare convenită sau nu este disponibil niciun document de orientare convenit. În aceste cazuri, potențialii solicitanți ar trebui să discute propunerile în cursul reuniunii prealabile depunerii cererii cu statul membru raportor și cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), de exemplu pe baza proiectelor de metode de testare.

Metode de testare

În cazul în care Regulamentul (CE) nr. 440/2008 al Comisiei (2) prevede trimiteri la un document de orientare al OCDE privind testarea (indicând faptul că o metodă de testare este reprodusă, similară sau echivalentă cu cea dintr-un document de orientare al OCDE privind testarea), pentru a se evita duplicarea, este listat doar documentul de orientare al OCDE privind testarea.

Sunt listate numai metodele de testare care au fost validate (prin intermediul testelor de comparare interlaboratoare, de către OCDE sau de către organizații internaționale echivalente). Nu au fost incluse metode de testare descrise numai în publicațiile științifice.

Listarea unei metode de testare trebuie interpretată ca implicând cea mai recentă versiune actualizată a metodei de testare respective disponibile la momentul inițierii studiului.

Pentru produsele de protecție a plantelor care conțin o substanță activă care este un microorganism, pot fi necesare protocoale de testare ad-hoc pentru a răspunde unor cerințe în materie de date. În timpul etapei prealabile depunerii cererii (3), solicitanții, statul membru raportor și EFSA pot discuta despre acest tip de protocoale de testare ad-hoc, în special dacă protocoalele de testare listate în comunicarea Comisiei relevantă pentru punerea în aplicare a părții A a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013 pot fi utilizate ca înlocuitori sau dacă pot fi adaptate pentru a fi mai adecvate pentru produsele de protecție a plantelor care conțin o substanță activă care este un microorganism.

În vederea reducerii la minimum a testelor pe animale vertebrate, testele deja efectuate pe baza unor metode de testare mai vechi ar trebui considerate ca făcând parte din evaluarea riscurilor, astfel cum se prevede la articolul 62 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009. Cu toate acestea, în cursul reuniunii prealabile depunerii cererii, solicitanții, statul membru raportor și EFSA pot analiza dacă este necesar un nou test conform unor metode de testare mai noi, în cazul în care necesitatea unui nou test este justificată din punct de vedere științific.

În toate cazurile, în conformitate cu Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 septembrie 2010 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice (4), cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 [considerentele 11 și 40, articolul 8 alineatul (1) litera (d), articolul 18 litera (b), articolul 33 alineatul (3) litera (c) și articolul 62 alineatul (1)] și cu Regulamentul (UE) nr. 283/2013 al Comisiei (5), trebuie evitate testările inutile pe animale. Mai precis, articolul 62 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 prevede că testările pe animale vertebrate efectuate în scopul aprobării substanțelor active ale produselor fitosanitare se efectuează doar în cazul în care nu sunt disponibile alte metode. Metodele alternative includ testarea in vitro, metodele in silico sau alte metode, cum ar fi extrapolarea, astfel cum sunt descrise, de exemplu, în Raportul EURL ECVAM privind stadiul de dezvoltare, validare și acceptare normativă a metodelor și abordărilor alternative și în Raportul EURL ECVAM privind situația metodelor de testare care nu implică animale, în domeniul științific și al reglementărilor (6). În plus, disponibilitatea documentelor de orientare privind testarea care nu implică animale și a protocoalelor de studiu in vitro validate și fiabile ar trebui considerată drept justificare științifică valabilă atunci când se ia în considerare punctul 1.5 din introducerea anexei la Regulamentul (UE) nr. 283/2013.

În cazul în care sunt disponibile mai multe metode de testare pentru îndeplinirea unei cerințe privind datele, ordinea metodelor de testare listate indică o preferință în cazul în care este necesar un nou test. Ordinea acordă prioritate metodelor în care nu sunt necesare deloc sau sunt necesare mai puține animale de laborator și/sau metodelor asociate cu suferințe mai mici ale animalelor de laborator. Cu toate acestea, în timpul reuniunii prealabile depunerii cererii, la recomandarea EFSA și a statului membru raportor, ordinea priorității poate fi modificată atunci când această modificare este justificată din punct de vedere științific (de exemplu, din cauza limitărilor domeniului de aplicabilitate al anumitor metode) pentru a asigura calitatea științifică a evaluării.

Documente de orientare

Documentele de orientare pot fi listate atunci când:

au fost aprobate de Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale (SCoPAFF) înainte de publicarea prezentei comunicări,

au fost elaborate sub auspiciile unui organism oficial (de exemplu, EFSA, Comisia, autoritățile naționale) cu scopul de a aborda un anumit domeniu de evaluare a riscurilor sau aspecte procedurale, și cu consultarea părților interesate relevante sau

au fost aprobate de o organizație interguvernamentală (precum OCDE, FAO, OMS sau OEPP), statele membre participând la procesul de aprobare.

Următoarele tipuri de documente de orientare au fost luate în considerare pentru a fi incluse în listă:

Documente de orientare cu caracter tehnic, inclusiv documentele de orientare cu caracter orizontal care sunt relevante pentru mai multe secțiuni sau pentru toate secțiunile cerințelor în materie de date, inclusiv pentru punerea în aplicare a punctului 1.5 din introducerea anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013;

Documente de orientare administrative/procedurale, dacă acestea sunt relevante pentru punerea în aplicare a cerințelor în materie de date;

Modele sau instrumente de calcul, dacă acestea sunt relevante pentru cerințele în materie de date și pot fi corelate cu un document de orientare sau vin în sprijinul acestuia;

Avizele științifice ale grupurilor EFSA și documentele de orientare din partea Comitetului director interzonal relevante pentru toate statele membre au fost listate în urma unei examinări de la caz la caz, în funcție de relevanța lor pentru punerea în aplicare a cerințelor specifice în materie de date.

Documente precum documentele de orientare zonale, declarațiile EFSA, publicațiile evaluate inter pares, rapoartele tehnice, rapoartele științifice și strategiile nu sunt, în general, incluse în lista de mai jos, cu excepția unora care au făcut obiectul unei consultări publice.

Listarea unui document de orientare ar trebui interpretată ca făcând trimitere la cea mai recentă versiune actualizată a documentului de orientare respectiv disponibilă la momentul inițierii studiului.

În ceea ce privește seria de standarde OEPP referitoare la evaluarea eficacității produselor de protecție a plantelor, cele mai relevante standarde sunt indicate în lista de mai jos. Cu toate acestea, lista trebuie considerată ca fiind neexhaustivă, deoarece baza de date globală a OEPP este actualizată periodic și ar putea fi necesare alte standarde, pe baza unei abordări de la caz la caz. Prin urmare, baza de date globală a OEPP, standardele generale ale seriei de standarde OEPP PP1 și standardele specifice din seria de standarde a OEPP PP1 sunt, de asemenea, incluse în listă.

Trimitere la partea B a anexei la Regulamentul (UE) nr. 284/2013

Metode de testare (7)

Documente de orientare (8)

Metode generale de testare și documente de orientare

 

EFSA Guidance on the use of the weight of evidence approach in scientific assessments (EFSA Journal 2017;15(8):4971)

Metode generale de testare și documente de orientare

 

ECHA Guidance on the Application of the CLP Criteria

Metode generale de testare și documente de orientare

 

OECD Guidance Document for the Use of Adverse Outcome Pathways in Developing Integrated Approaches to Testing and Assessment (IATA) No. 260

Metode generale de testare și documente de orientare

 

OECD Guidance Document on Good In Vitro Method Practices (GIVIMP)

1.

Identitatea solicitantului, identitatea produsului de protecție a plantelor și informațiile privind procesul de fabricație

 

EU Guidance document for the assessment of the equivalence of technical grade active ingredients for identical microbial strains or isolates approved under Regulation (EC) No. 1107/2009 (SANCO/12823/2012)

1.4.

Informații cantitative și calitative detaliate cu privire la compoziția preparatului

 

OECD Issue Paper on Microbial Contaminants Limits for Microbial Pest Control Products No. 65

1.4.

Informații cantitative și calitative detaliate cu privire la compoziția preparatului

 

EU Guidance document on significant and non-significant changes of the chemical composition of authorised plant protection products under Regulation (EC) No 1107/2009 of the EU Parliament and Council on placing of plant protection products on the market and repealing Council Directives 79/117/EEC and 91/414/EEC (SANCO/12638/2011)

2.6.

Stabilitatea la depozitare și termenul de valabilitate

 

OECD Issue Paper on Microbial Contaminants Limits for Microbial Pest Control Products No. 65.

2.6.

Stabilitatea la depozitare și termenul de valabilitate

 

OECD Guidance document on storage stability of microbial pest control products. Series on Pesticides No. 85 (ENV/JM/MONO(2016)54)

2.6.2.

Efecte ale temperaturii și ale ambalării

CIPAC MT 39 Stability of liquid formulations at 0°C

 

2.6.2.

Efecte ale temperaturii și ale ambalării

CIPAC MT 46 Accelerated storage procedure

 

2.7.1.

Umectabilitate

CIPAC MT 53 Wettability

 

2.7.2.

Formarea unei spume persistente

CIPAC MT 47 Persistent foaming

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 41 Dilution stability of herbicide aqueous solutions

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 160 Spontaneity of dispersion of suspension concentrates

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 174 Dispersibility of water dispersible granules

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 179 Dissolution degree and solution stability

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 180 Dispersion stability Suspo-emulsions

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 184 Suspensibility of formulations forming suspensions on dilution with water

 

2.7.3.

Suspensibilitatea, spontaneitatea dispersiei și stabilitatea dispersiei

CIPAC MT 196 Solution Properties of Water Soluble Tablets

 

2.7.4.

Testul de cernere uscată și testul de cernere umedă

CIPAC MT 170 Dry sieve analysis of water dispersible granules

 

2.7.4.

Testul de cernere uscată și testul de cernere umedă

CIPAC MT 187 Particle size analysis by laser diffraction

 

2.7.4.

Testul de cernere uscată și testul de cernere umedă

CIPAC MT 185 Wet sieve test

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 170 Dry sieve analysis of water dispersible granules

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 171 Dustiness of granular products

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 178 Attrition resistance of granules

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 185 Wet sieve test

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 187 Particle size analysis by laser diffraction

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 193 Attrition of tablets

 

2.7.5.

Distribuția granulometrică (pulberi pulverizabile și umectabile, granule), conținut de praf/particule fine (granule), abrazivitate și friabilitate (granule)

CIPAC MT 197 Disintegration of Tablets

 

2.7.6.

Emulsionabilitate, reemulsionabilitate și stabilitatea emulsiei

CIPAC MT 36 Emulsion characteristics of emulsifiable concentrates

 

2.7.7.

Fluiditatea, capacitatea de a fi vărsat (capacitatea de a fi limpezit) și capacitatea de a fi pulverizat

CIPAC MT 148 Pourability of suspension concentrates

 

2.7.7.

Fluiditatea, capacitatea de a fi vărsat (capacitatea de a fi limpezit) și capacitatea de a fi pulverizat

CIPAC MT 171 Dustiness of granular products

 

2.7.7.

Fluiditatea, capacitatea de a fi vărsat (capacitatea de a fi limpezit) și capacitatea de a fi pulverizat

CIPAC MT 172 Flowability of water dispersible granules after heat test under pressure

 

2.8

Compatibilitatea fizică și chimică cu alte produse de protecție a plantelor, inclusiv cu cele cu care se autorizează utilizarea sa

ASTM E1518 – 05 Standard Practice for Evaluation of Physical Compatibility of Pesticides in Aqueous Tank Mixtures by the Dynamic Shaker Method

 

2.9.

Aderența și distribuția pe semințe

CIPAC MT 194 Adhesion to Treated Seed

 

2.9.

Aderența și distribuția pe semințe

CIPAC MT 175 Seed treatment formulations, liquid, determination of seed-seed uniformity of distribution

 

2.9.

Aderența și distribuția pe semințe

European Seed Association, 2011. Assessment of free floating dust and abrasion particles of treated seeds as a parameter of the quality of treated seeds: Heubach test. ESA STAT Dust Working Group

 

3.

Datele referitoare la aplicare

 

EPPO Global Database (9)

3.3.

Funcția, organismele țintă, plantele sau produsele din plante care trebuie protejate și eventualele măsuri de reducere a riscurilor

 

EPPO PP 1/248 Harmonized classification and coding of the uses of plant protection products (10)

3.4.

Rata de aplicare

 

EPPO PP1/239 Dose expression of plant protection products

4.1.

Proceduri de curățare și decontaminare a echipamentului de aplicare

 

EPPO PP1/292 Cleaning pesticide application equipment (PAE) – efficacy aspects

5.1.

Metode pentru analiza preparatului

 

EU Guidance document: Technical Active Substance and Plant protection products: Guidance for generating and reporting methods of analysis in support of pre- and post-registration data requirements for Annex (Section 4) of Regulation (EU) No 283/2013 and Annex (Section 5) of Regulation (EU) No 284/2013 (SANCO/3030/99)

5.1.

Metode pentru analiza preparatului

 

OECD Issue Paper on Microbial Contaminants Limits for Microbial Pest Control Products No. 65

5.2.

Metode de determinare calitativă și cantitativă a reziduurilor

 

Residues Analytical Methods for Risk Assessment and Post-approval Control and Monitoring Purposes (SANTE/2020/12830)

6.

Date referitoare la eficiență

Standarde specifice ale seriei de standarde OEPP PP1 (11)

 

6.

Date referitoare la eficiență

 

EU guidance document on data requirements on efficacy for the dossier to be submitted for the approval of new active substances contained in plant protection products. (SANCO/10054/2013)

6.

Date referitoare la eficiență

 

EU Guidance document on the efficacy composition of core dossier and national addenda submitted to support the authorization of plant protection products under regulation (EC) No 1107/2009 of the EU parliament and council on placing of plant protection products on the market. (SANCO/10055/2013)

6.

Date referitoare la eficiență

 

Standarde generale ale seriei de standarde OEPP PP1 (12) (Evaluarea eficacității produselor de protecție a plantelor), în special: EPPO PP1/276 Principles of efficacy evaluation for microbial plant protection products, EPPO PP1/296 principles of efficacy evaluation for low-risk plant protection products, and, EPPO PP1/319 General principles for efficacy evaluation of plant protection products with a mode of action as plant defence inducers.

6.6.1.

Impactul asupra culturilor ulterioare

OECD Guidelines for Testing of Chemicals No. 208 „Terrestrial Plant Test: Seedling Emergence and Seedling Growth Test” (2006)

 

6.6.1.

Impactul asupra culturilor ulterioare

 

EPPO PP1/207 Effects on succeeding crops

6.6.2.

Impactul asupra altor plante, inclusiv asupra culturilor limitrofe

 

EPPO PP1/256 Effects on adjacent crops

6.6.2.

Impactul asupra altor plante, inclusiv asupra culturilor limitrofe

 

OECD (2006) Guidelines for the Testing of Chemicals No. 227 „Terrestrial Plant Test: Vegetative Vigour Test”

6.6.2.

Impactul asupra altor plante, inclusiv asupra culturilor limitrofe

 

OECD (2006) Guidelines for Testing of Chemicals No. 208 „Terrestrial Plant Test: Seedling Emergence and Seedling Growth Test”

7.2.

Evaluarea toxicității potențiale a produsului de protecție a plantelor

 

EFSA Guidance on the assessment of exposure of operators, workers, residents and bystanders in risk assessment for plant protection products (EFSA Journal 2022;20(1):7032)

7.3.

Toxicitate acută

 

OECD (2016) Guidance Document on Considerations for Waiving or Bridging of Mammalian Acute Toxicity Tests Series on Testing & Assessment No. 237

7.3.1.

Toxicitate orală acută

OECD Test Guideline 423: Acute Oral toxicity - Acute Toxic Class Method

 

7.3.1.

Toxicitate orală acută

OECD Test Guideline 420: Acute Oral Toxicity - Fixed Dose Procedure

 

7.3.2.

Toxicitate cutanată acută

OECD Test Guideline 402: Acute Dermal Toxicity - Fixed Dose Procedure

 

7.3.3.

Toxicitate acută prin inhalare

OECD Test Guideline 436: Acute Inhalation Toxicity – Acute Toxic Class Method

 

7.3.3.

Toxicitate acută prin inhalare

OECD Test Guideline 403: Acute Inhalation Toxicity

 

7.3.4.

Iritație cutanată

OECD Test Guideline 439: In vitro Skin Irritation: Reconstructed Human Epidermis Test Method

 

7.3.4.

Iritație cutanată

OECD Test Guideline 404: Acute Dermal Irritation/Corrosion

 

7.3.4.

Iritație cutanată

OECD Test Guideline 430: In Vitro Skin Corrosion: Transcutaneous Electrical Resistance Test Method (TER)

 

7.3.4.

Iritație cutanată

OECD Test Guideline 431: In vitro skin corrosion: reconstructed human epidermis (RHE) test method

 

7.3.4.

Iritație cutanată

OECD Test Guideline 435: In vitro Membrane Barrier Test Method for Skin Corrosion

 

7.3.4.

Iritație cutanată

 

OECD Guidance Document on an Integrated Approach on Testing and Assessment (IATA) for Skin Corrosion and Irritation, No. 203

7.3.5.

Iritație oculară

OECD Test Guideline 437: Bovine Corneal Opacity and Permeability Test Method for Identifying i) Chemicals Inducing Serious Eye Damage and ii) Chemicals Not Requiring Classification for Eye Irritation or Serious Eye Damage

 

7.3.5.

Iritație oculară

OECD Test Guideline 438: Isolated Chicken Eye Test Method for Identifying i) Chemicals Inducing Serious Eye Damage and ii) Chemicals Not Requiring Classification for Eye Irritation or Serious Eye Damage

 

7.3.5.

Iritație oculară

OECD Test Guideline 460: Fluorescein Leakage Test Method for Identifying Ocular Corrosives and Severe Irritants

 

7.3.5.

Iritație oculară

OECD Test Guideline 491: Short Time Exposure In Vitro Test Method for Identifying i) Chemicals Inducing Serious Eye Damage and ii) Chemicals Not Requiring Classification for Eye Irritation or Serious Eye Damage

 

7.3.5.

Iritație oculară

OECD Test Guideline 492: Reconstructed human Cornea-like Epithelium (RhCE) test method for identifying chemicals not requiring classification and labelling for eye irritation or serious eye damage

 

7.3.5.

Iritație oculară

OECD Test Guideline 405: Acute eye irritation/corrosion

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 442A: Skin Sensitisation – Local Lymph Node Assay: DA

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 442B: Skin Sensitisation - Local Lymph Node Assay: BrdU-ELISA or –FCM

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 442C: In Chemico Skin Sensitisation

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 442D: In Vitro Skin Sensitisation

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 442E: In Vitro Skin Sensitisation: In Vitro Skin Sensitisation Assays Addressing the Key Event on Activation of Dendritic Cells on the Adverse Outcome Pathway for Skin Sensitisation

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Guideline No. 497: Defined Approaches on Skin Sensitisation

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 406: Skin Sensitisation Guinea Pig Maximisation Test and Buehler Test

 

7.3.6.

Sensibilizare cutanată

OECD Test Guideline 429: Skin Sensitisation – Local Lymph Node Assay

 

7.5.

Date cu privire la expunere

OECD Test Guideline 428: Skin Absorption: In Vitro Method

 

7.5.

Date cu privire la expunere

OECD Test Guideline 427: Skin Absorption: In Vivo Method

 

7.5.

Date cu privire la expunere

 

EU Guidance on dermal absorption (SANTE/2018/10591)

7.5.

Date cu privire la expunere

 

EU Guidance document on the risk assessment of metabolites produced by microorganisms used as plant protection active substances (SANCO/2020/12258)

7.5.

Date cu privire la expunere

 

EFSA Guidance on the assessment of exposure of operators, workers, residents and bystanders in risk assessment for plant protection products (SANTE-10832-2015)

7.5.

Date cu privire la expunere

 

EFSA Guidance on dermal absorption (EFSA Journal 2017;15(6):4873)

7.5.

Date cu privire la expunere

 

FAO Operator exposure models and local risk assessment (13)

8.

Reziduurile din sau de pe produsele, alimentele și furajele tratate

 

EU Guidance document on the risk assessment of metabolites produced by microorganisms used as plant protection active substances (SANCO/2020/12258)

8.

Reziduurile din sau de pe produsele, alimentele și furajele tratate

 

EFSA Guidance on the establishment of the residue definition for dietary risk assessment (EFSA Journal 2016;14(12):4549)

8.

Reziduurile din sau de pe produsele, alimentele și furajele tratate

 

EFSA Reporting data on pesticide residues in food and feed according to Regulation (EC) No 396/2005 (2018 data collection) (EFSA Journal 2019;17(4):5655)

10.

Efecte asupra organismelor nețintă

Test methods indicated either in the Commission Communication for the implementation of Part B of the Annex to Regulation (EU) No 283/2013, or in the Communication relevant to the implementation of Part A of the Annex to Commission Regulation (EU) No 284/2013 may be used as a basis and re-adapted. The applicability of the methods selected, or adaptations of them, must be justified in light of the specificities of the case at stake and it may be discussed in pre-submission meetings.

 

10.

Efecte asupra organismelor nețintă

 

EU Guidance document on the risk assessment of metabolites produced by microorganisms used as plant protection active substances (SANCO/2020/12258)

10.

Efecte asupra organismelor nețintă

 

OECD Guidance to the environmental safety evaluation of microbial biocontrol agents, Series on Pesticides No. 67 (ENV/JM/MONO(2012)1)


(1)  Regulamentul (UE) 2022/1440 al Comisiei din 31 august 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 284/2013 în ceea ce privește informațiile care trebuie furnizate pentru produsele de protecție a plantelor și cerințele specifice în materie de date pentru produsele de protecție a plantelor care conțin microorganisme (JO L 227, 1.9.2022, p. 38).

(2)  Regulamentul (CE) nr. 440/2008 al Comisiei din 30 mai 2008 de stabilire a metodelor de testare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) (JO L 142, 31.5.2008, p. 1).

(3)  Articolul 32a din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 031, 1.2.2002, p. 1).

(4)  JO L 276, 20.10.2010, p. 33.

(5)  JO L 93, 3.4.2013, p. 1.

(6)  Disponibil la adresa https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/

(7)  Cu excepția metodelor descrise în Regulamentul (CE) nr. 440/2008, majoritatea metodelor de testare menționate sunt disponibile doar în limba engleză (unele și în limba franceză). Informații detaliate cu privire la metodele de testare:

CIPAC http://www.cipac.org/

ASTM http://www.astm.org/Standard/index.shtml

ISO http://www.iso.org/iso/home/store/catalogue_ics.htm

OCDE http://www.oecd.org/env/chemicalsafetyandbiosafety/testingofchemicals/

OEPP http://www.eppo.int/STANDARDS/standards.htm

(8)  Majoritatea documentelor de orientare menționate sunt disponibile numai în limba engleză. Informații detaliate privind documentele de orientare:

Comisia Europeană: https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/approval-active-substances/guidelines-active-substances-and-plant-protection-products_ro

OCDE http://www.oecd.org/env/chemicalsafetyandbiosafety/testingofchemicals/

OEPP: http://www.eppo.int/STANDARDS/standards.htm

ECHA: http://echa.europa.eu/ro/support/guidance-on-reach-and-clp-implementation

EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/publications.htm

FOCUS: https://esdac.jrc.ec.europa.eu/projects/focus-dg-sante

(9)  https://gd.eppo.int/

(10)  Vă rugăm să luați în considerare numai utilizările care sunt considerate relevante în cadrul domeniului de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 1107/2009, și nu pe cele din OEPP PP 1/248, care se referă la mențiunile privind biostimulatorii, astfel cum au fost definiți, ambii, în Regulamentul (UE) 2019/1009 și în specificațiile tehnice CEN/TS 17724, CEN/TS 17700-1, CEN/TS 17700-2, CEN/TS 17700-3, CEN/TS 17700-4, CEN/TS 17700-5, chiar dacă acești biostimulanți, sunt identificați ca regulatori de creștere a plantelor în OEPP PP1/248.

(11)  Standardele OEPP sunt disponibile la adresa http://pp1.eppo.org/ - Standardele OEPP din seria PP1 descriu modul de evaluare a eficacității produselor de protecție a plantelor. Seria conține standarde generale și standarde specifice. Standardele specifice ar trebui utilizate împreună cu standardele generale relevante și viceversa.

(12)  https://pp1.eppo.int/standards/general

(13)  http://www.fao.org/pesticide-registration-toolkit/registration-tools/assessment-methods/method-detail/en/c/1187029/