4.5.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 158/16


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2023/C 158/07)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICAREA APROBĂRII UNEI MODIFICĂRI STANDARD

„Vallée du Torgan”

PGI-FR-A1112-AM02

Data comunicării: 24.2.2023

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

1.   Zona situată în imediata vecinătate

Capitolul I punctul 4.2 („Zona situată în imediata vecinătate”) din caietul de sarcini al indicației geografice protejate „Vallée du Torgan” a fost modificat. A fost actualizată, fără modificare, în conformitate cu Codul geografic oficial din 2022, lista comunelor care alcătuiesc zona situată în imediata vecinătate.

Această modificare de redactare face posibile referirea la arealul geografic prin raportare la versiunea aflată în vigoare în 2022 a Codului geografic oficial, publicată de INSEE, și asigurarea delimitării arealului geografic din punct de vedere juridic.

Punctul referitor la „Condiții suplimentare - zona aflată în imediata vecinătate” din documentul unic a fost actualizat.

2.   Soiurile de viță-de-vie

Capitolul I punctul 5 („Soiurile de viță-de-vie”) din caietul de sarcini al indicației geografice protejate „Vallée du Torgan” a fost modificat. Lista soiurilor selectate pentru producerea vinurilor cu indicația geografică protejată „Vallée du Torgan” a fost modificată după cum urmează:

Au fost introduse 13 soiuri așa-zis „rezistente” la bolile viței-de-vie:

Artaban N, Cabernet blanc B, Cabernet cortis N, Floréal B, Monarch N, Muscaris B, Prior N, Saphira B, Soreli B, Souvignier gris Rs, Sauvignac B, Vidoc N și Voltis B.

Au fost introduse 14 soiuri care prezintă o potențială capacitate de adaptare la schimbările climatice:

Agiorgitiko N, Alvarinho B, Assyrtyko B, Calabrese N Carricante B, Fiano B, Montepulciano N, Moschofilero Rs, Parrellada B, Primitivo N, Roditis Rs, Touriga nacional N, Verdejo B, Xinomavro N.

Aceste soiuri sunt rezistente la secetă și la bolile criptogamice. Ele permit utilizarea unei cantități mai reduse de produse de protecție a plantelor și sunt similare soiurilor utilizate pentru producția vinurilor care poartă această IGP, atât din punctul de vedere al caracteristicilor fiziologice, cât și din punctul de vedere al caracteristicilor oenologice. Soiurile respective nu schimbă caracteristicile vinurilor care poartă această IGP.

Eliminarea următoarelor soiuri: Altesse B, Mondeuse N.

Aceste modificări sunt reflectate la punctul privind „Soiurile de struguri de vin” din documentul unic.

3.   Organismul de control

Capitolul III din caietul de sarcini al indicației geografice protejate „Vallée du Torgan” a fost modificat pentru a se simplifica punctul privind „Organismul de control” și pentru a se preciza că controalele referitoare la respectarea caietului de sarcini sunt efectuate pe baza unui plan de control aprobat, de către un organism terț care oferă garanții de competență, imparțialitate și independență, acesta fiind delegat de INAO.

Această simplificare nu are impact asupra documentului unic.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Vallée du Torgan

2.   Tipul indicației geografice

IGP – Indicație geografică protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

DESCRIERE TEXTUALĂ SUCCINTĂ

Indicația geografică protejată „Vallée du Torgan” este rezervată vinurilor liniștite roșii, roze, „gris”, „gris de gris” și albe.

Un vin „gris” este un vin roze cu o nuanță de roz foarte puțin intensă. Un vin „gris de gris” este un vin „gris” obținut doar din soiuri „gris”.

Vinurile care poartă indicația geografică protejată „Vallée du Torgan” și a căror fermentație malolactică este finalizată înainte de etapa ambalării prezintă un conținut maxim de aciditate volatilă de 13,26 mEq/l (0,65 g/l, exprimat în H2SO4) sau de 15,30 mEq/l (0,75 g/l, în H2SO4).

Valorile (minime sau maxime) ale tăriei alcoolice totale în volume, ale acidității totale și ale dioxidului de sulf sunt cele stabilite de normele europene.

Vinurile roșii prezintă culori mai mult sau mai puțin intense. Din punct de vedere atât olfactiv, cât și gustativ, au un caracter mediteraneean, îmbinând note de fructe roșii și de garigă care evoluează adesea spre note de mirodenii. Structura variază în funcție de vârstă și de profilurile de elaborare, dar, în general, vinurile prezintă taninuri coapte și fine.

Culorile vinurilor roze variază de la cel mai deschis gri, în cazul vinurilor „gris de gris”, la rozul cel mai intens, în funcție de soiurile utilizate și de tehnicile de macerare. Aceste vinuri prezintă prospețimea intensă caracteristică notelor fructate sau florale.

Cel mai adesea, vinurile albe au o culoare galben pal. Prezintă un echilibru între onctuos și proaspăt și evidențiază arome fructate, în general de fructe albe, de exemplu de piersică și caisă.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

11

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul maxim total de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practici oenologice specifice

În ceea ce privește practicile oenologice, vinurile trebuie să respecte obligațiile stabilite la nivelul Uniunii și în Codul rural și al pescuitului maritim.

5.2.   Randamente maxime

1.

Vinuri roșii

80 de hectolitri per hectar

2.

Vinuri roze și albe

90 de hectolitri per hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Recoltarea strugurilor, vinificarea și elaborarea vinurilor care poartă indicația geografică protejată „Vallée du Torgan” se efectuează pe teritoriul următoarelor comune din departamentul Aude: Paziols, Tuchan.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin

Agiorgitiko N

Alicante Henri Bouschet N

Alvarinho - Albariño

Artaban N

Assyrtiko B

Bourboulenc B - Doucillon blanc

Cabernet blanc B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Calabrese N

Carignan N

Carignan blanc B

Carmenère N

Carricante

Chardonnay B

Chasan B

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Clairette rose Rs

Colombard B

Cot N - Malbec

Fiano

Floreal B

Gamay N

Gewurztraminer Rs

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Gros Manseng B

Macabeu B - Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Mauzac B

Merlot N

Monarch N

Montepulciano

Morrastel N - Minustellu, Graciano

Moschofilero Rs

Mourvèdre N - Monastrell

Muscaris B

Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato

Nielluccio N - Nielluciu

Négrette N

Parrellada B

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Pinot blanc B

Pinot gris G

Pinot noir N

Piquepoul blanc B

Portan N

Primitivo N - Zinfandel

Prior N

Riesling B

Roditis Rs

Roussanne B

Saphira B

Sauvignac

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Semillon B

Soreli B

Souvignier gris Rs

Sylvaner B

Syrah N - Shiraz

Tempranillo N

Terret blanc B

Touriga nacional N

Ugni blanc B

Verdejo B

Vermentino B - Rolle

Vidoc N

Viognier B

Voltis B

Xinomavro N

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

8.1.   Specificitatea arealului geografic și specificitatea produsului

La aproximativ treizeci de kilometri în linie dreaptă de Marea Mediterană și la est de Masivul Corbières, în departamentul Aude, situat în sudul Franței, în Languedoc-Roussillon, arealul geografic este format din comunele Tuchan și Paziols, aflate la poalele muntelui Tauch, care ajunge la o altitudine de 917 metri. Peisajul este format dintr-o zonă centrală, „ca o vale”, înconjurată de versanți abrupți. Vița-de-vie este cultura principală și acoperă peste 1 200 de hectare în aceste două comune.

La nord, limita este marcată de un pas îngust, după care drumul continuă spre Villeneuve. La est, platoul calcaros Serre d’en Mouysset se înalță formând o barieră în calea aerului dinspre mare. La sud, o șosea cu numeroase serpentine duce la limita departamentului Pyrénées-Orientales. În sfârșit, accesul spre vest se face printr-un defileu abrupt care urmează cursul râului Verdouble în direcția satului Cucugnan.

Pârâul Torgan, care a dat numele IGP „Vallée du Torgan”, este un curs de apă care coboară din Mont Tauch și se unește cu Verdouble.

Trecutul geologic al acestei zone este complex și a dat naștere unei foarte mari varietăți a solurilor. Printre cele aproximativ douăzeci de soluri astfel definite, cele mai reprezentate sunt șisturile, în zona de nord, coluviile calcaroase sau „grèzes” de la poalele muntelui Tauch, marnele din triasic, pudingurile sau conglomeratele formate din pietricele rotunjite de apă din zonele înalte din Paziols și de la est de Tuchan: toate aceste soluri conțin cantități semnificative de pietriș, iar profunzimea lor este scăzută spre medie. În sfârșit, zona centrală este formată din terase pietroase și din soluri argilo-calcaroase cu o profunzime mai mare.

Clima este de tip mediteraneean, caldă și uscată. Media anuală a precipitațiilor este de aproximativ 700 mm, ploile fiind concentrate într-un număr de zile limitat toamna și primăvara. Adesea, este vorba despre furtuni și averse violente. Nivelul de însorire este semnificativ. Un vânt puternic dinspre nord, numit Tramontana (sunt până la 200 de zile cu vânt pe an), poate sufla mai multe zile consecutive la peste 80 km/h. Acest vânt uscat este un aliat în lupta împotriva manei în perioada vegetativă și limitează riscurile unor atacuri de putregai nobil în timpul recoltării.

În secolul al XIX-lea, viticultura a ajuns să depășească alte activități agricole, în special cultivarea cerealelor și a măslinilor, aceste culturi având de suferit din cauza înghețurilor puternice din timpul unor ierni foarte aspre.

În urma crizei viticole din 1907, viticultorii-vinificatorii s-au organizat și au înființat crama cooperativă din Tuchan în 1913 și pe cea din Paziols în anul următor. Acest teritoriu este deosebit de propice pentru cultivarea viței-de-vie.

În februarie 1987, „vin de pays du Torgan” a fost recunoscut în 5 comune din departament. Din 1990, este limitat la cele două comune, Tuchan și Paziols, din motive dictate de coerența geografică și de caracteristicile produsului.

Soiurile de struguri utilizate pentru producția de „Vallée du Torgan” IGP sunt adaptate la condițiile de mediu ale teritoriului, în primul rând soiurile mediteraneene tradiționale, Carignan și Grenache Noir, care sunt perfect adaptate la o disponibilitate foarte redusă a apei în timpul verii și la solurile sărace și superficiale de pe pante. Gama este completată de alte soiuri tradiționale, precum soiurile Grenache albe și „gris”, Maccabeu, Cinsault, Muscat d’Alexandrie și Muscat à petit grain.

În urmă cu aproximativ cincisprezece ani, a început o muncă de replantare, fiind selecționate soiuri deosebit de bine adaptate la solurile și la clima zonei. În prezent, soiul Merlot are un rol preponderent și a fost plantat în solurile cele mai profunde, în special într-o zonă aluvionară din Paziols, de-a lungul râului Verdouble, permițând elaborarea unor vinuri care conferă flexibilitate și finețe în cadrul amestecului de soiuri. Soiul Marselan, plantat în solurile un pic mai sărace, și soiul Syrah conferă profilului vinurilor putere aromatică și complexitate.

Regulile de producție strict definite oferă o garanție referitoare la coacerea strugurilor și la calitatea produsului.

Datorită faptului că strugurii acestor soiuri sunt recoltați la maturitate deplină, vinul este concentrat, păstrând, totodată, flexibilitatea, prospețimea și intensitatea fructelor. Vinurile sunt prezentate fie ca vinuri dintr-un singur soi, fie ca vinuri obținute dintr-un amestec de soiuri.

Producția de vin din Torgan variază între 5 000 hl și 10 000 hl pe an și provine mai ales din crama cooperativă Tuchan-Paziols și dintr-o cramă particulară, volumele produse depinzând foarte mult de condițiile de secetă din timpul verii.

Producția cuprinde vinuri cu cele 3 culori, dar majoritatea vinurilor produse sunt roșii. Vinurile roze sunt în continuă dezvoltare, un element original fiind vinurile „gris de gris”, elaborate mai ales din struguri Grenache gris, soi foarte răspândit pe acest teritoriu.

8.2.   Legătura cauzală dintre specificitatea arealului geografic și specificitatea produsului

Vinurile cu IGP „Vallée du Torgan” au o identitate puternică, datorată caracteristicilor specifice ale arealului de producție. Profunzimea solurilor, între redusă și medie, clima mediteraneeană marcată și plantațiile de viță-de-vie aflate pe pante, la altitudini între 100 și 300 m, garantează controlul vigorii plantelor și un decalaj mediu anual de aproximativ zece zile al momentului coacerii strugurilor, față de plantațiile viticole din zona de coastă.

Clima strict mediteraneeană, caldă și uscată, cu un grad ridicat de însorire, favorizează coacerea perfectă a strugurilor din soiurile utilizate pentru IGP, permițând obținerea unor vinuri roșii cu arome de fructe roșii și de garigă, ce prezintă taninuri coapte și fine, precum și a unor vinuri roze, „gris” și albe ce prezintă un echilibru între onctuozitate, prospețime și expresie aromatică.

Această producție de vinuri „Vallée du Torgan” este avantajată și de dinamismul unor întreprinderi care dispun de o echipă de vânzări bine structurată ce promovează aceste vinuri pe piețele tradiționale franceze, către marii comercianți cu amănuntul și, deopotrivă, pe piețele de export.

Datorită acestei rețele de distribuție strâns legate de arealul de producție, vinurile „Vallée du Torgan” au dobândit în ultimii 20 de ani o reputație care le permite producătorilor să țintească spre o sporire a producției menită a răspunde cererii de pe piețele nou cucerite.

Vița-de-vie, aproape singura cultură a acestui teritoriu, marchează puternic peisajul și determină ritmul economiei celor două comune.

Plantația de viță-de-vie este un mozaic de mici parcele care contribuie mult la menținerea unor spații deschise într-un peisaj forestier vulnerabil la incendii, având, astfel, un rol esențial în conservarea biodiversității.

Îmbunătățirile aduse de viticultori-vinificatori de-a lungul generațiilor au permis promovarea turismului enologic, care, la rândul lui, sporește notorietatea produselor și le pune în valoare.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Zona situată în imediata vecinătate

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Derogare de la producția în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Zona situată în imediata vecinătate, stabilită prin derogare pentru vinificarea și elaborarea vinurilor cu indicația geografică protejată „Vallée du Torgan”, este formată, pe baza Codului geografic oficial din data de 1 ianuarie 2022, din comunele limitrofe arealului geografic.

Departamentul Aude:

Albas, Albières, Auriac, Bouisse, Cascastel-des-Corbières, Coustouge, Cucugnan, Davejean, Dernacueillette, Duilhac-sous-Peyrepertuse, Durban-Corbières, Embres-et-Castelmaure, Félines-Termenès, Fontjoncouse, Fraissé-des-Corbières, Jonquières, Lairière, Lanet, Laroque-de-Fa, Maisons, Massac, Montgaillard, Montjoi, Mouthoumet, Padern, Palairac, Quintillan, Rouffiac-des-Corbières, Saint-Jean-de-Barrou, Saint-Laurent-de-la-Cabrerisse, Salza, Soulatgé, Termes, Thézan-des-Corbières, Vignevieille, Villeneuve-les-Corbières, Villerouge-Termenès, Villesèque-des-Corbières.

Departamentul Pyrénées-Orientales:

Ansignan, Bélesta, Caramany, Cases-de-Pène, Cassagnes, Caudiès-de-Fenouillèdes, Espira-de-l'Agly, Estagel, Fenouillet, Fosse, Lansac, Latour-de-France, Lesquerde, Maury, Montner, Opoul-Périllos, Peyrestortes, Pia, Planèzes, Prugnanes, Rasiguères, Rivesaltes, Saint-Arnac, Saint-Martin-de-Fenouillet, Saint-Paul-de-Fenouillet, Salses-le-Château, Tautavel, Vingrau, Vira.

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Indicația geografică protejată „Vallée du Torgan” poate fi completată cu denumirea unuia sau mai multor soiuri de struguri de vin.

Indicația geografică protejată „Vallée du Torgan” poate fi completată cu mențiunea „primeur” (vin tânăr) sau „nouveau” (vin nou).

Logoul IGP al Uniunii Europene figurează pe etichetă atunci când mențiunea „Indicație geografică protejată” este înlocuită cu mențiunea tradițională „Vin de pays”.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5e316de2-332d-4137-9b0b-d3174f0bbdec


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.