Strasbourg, 13.6.2023

SWD(2023) 207 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului

privind transparența și integritatea activităților de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG)

{COM(2023) 314 final} - {SEC(2023) 241 final} - {SWD(2023) 204 final}


Necesitatea de a acționa

Investițiile ESG (care respectă criteriile de mediu, sociale și de guvernanță)/durabile sunt pe cale să devină o parte importantă a finanțării tradiționale, reprezentând, conform anumitor estimări, 40 de mii de miliarde USD la nivel mondial. UE a instituit elementele fundamentale ale unui cadru financiar durabil. Părțile interesate subliniază în prezent ineficiențele pieței europene a finanțării durabile și lacunele în materie de reglementare rămase, care au potențialul de a împiedica dezvoltarea acestei piețe și integrarea sa. Au fost exprimate numeroase preocupări cu privire la funcționarea pieței ratingurilor ESG.

Prezenta inițiativă face parte din strategia de finanțare a tranziției către o economie durabilă, publicată în iulie 2021. Aceasta continuă lucrările începute în 2018 prin planul de acțiune „Finanțarea creșterii durabile”. Este vorba despre una dintre măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a contribui la obiectivele Pactului verde european prin îmbunătățirea fluxului și a calității informațiilor pe care se bazează deciziile investitorilor, ale întreprinderilor și ale altor părți interesate. Ratingurile ESG joacă un rol important, favorizând buna funcționare a pieței finanțării durabile a UE, oferind surse importante de evaluări care pot fi utilizate de investitori și de instituțiile financiare pentru strategiile de investiții, gestionarea riscurilor și analiza internă. Acestea sunt utilizate și de întreprinderi care încearcă să înțeleagă mai bine riscurile și oportunitățile legate de durabilitate în ceea ce privește activitățile lor sau activitățile partenerilor lor și să evalueze modul în care se pot compara cu întreprinderi similare în aceste privințe.

Mai presus de toate, această inițiativă urmărește să remedieze deficiențele de pe o piață care nu funcționează în mod corespunzător. Nevoile utilizatorilor și ale societăților cărora li se acordă ratinguri în ceea ce privește ratingurile ESG nu sunt satisfăcute, iar încrederea în ratinguri este subminată. Această problemă comportă o serie de aspecte diferite, în principal lipsa de transparență în ceea ce privește metodologiile și obiectivele ratingurilor ESG și lipsa de claritate în ceea ce privește operațiunile furnizorilor de rating ESG, în special modul în care aceștia gestionează potențialele conflicte de interese.

Prin urmare, ratingurile ESG nu își îndeplinesc scopul și nu permit într-o măsură suficientă utilizatorilor, investitorilor și societăților cărora li se acordă ratinguri să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește riscurile, impacturile și oportunitățile legate de ESG. Întrucât deciziile investitorilor și ale întreprinderilor sunt esențiale pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic și mai durabilă, acest lucru împiedică, în cele din urmă, potențialul pieței de a contribui la Pactul verde european și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. În același timp, este esențial să se stimuleze încrederea în operațiunile furnizorilor de rating ESG, asigurându-se că piața funcționează în mod corespunzător, iar furnizorii de rating ESG previn și gestionează conflictele de interese. Ratingurile ESG fiabile și de înaltă calitate vor contribui, de asemenea, la integritatea piețelor financiare și la protecția investitorilor. Funcționarea pieței interne ar fi îmbunătățită printr-o mai mare claritate cu privire la acțiunile entităților care joacă un rol din ce în ce mai important pentru direcționarea finanțării.

În acest scop, există două obiective specifice: (i) o mai mare claritate în ceea ce privește obiectivele, caracteristicile, metodologiile și sursele de date utilizate pentru obținerea ratingurilor ESG; și (ii) o mai mare claritate în ceea ce privește operațiunile furnizorilor de rating ESG, precum și prevenirea și atenuarea riscurilor care decurg din conflictele de interese din cadrul furnizorilor.

Având în vedere că investițiile durabile și ratingurile ESG atrag o atenție sporită în jurisdicțiile din întreaga lume, devine esențial ca UE să colaboreze cu partenerii săi pe baza unei abordări europene coerente și cuprinzătoare. În mod similar, se acordă o atenție sporită rolului ratingurilor ESG și operațiunilor furnizorilor de rating ESG. În 2022, Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) a emis o serie de recomandări pentru furnizorii de rating ESG și autoritățile de reglementare. Mai multe țări au început să adopte coduri de conduită pentru furnizorii de rating ESG.

Soluții posibile

Au fost analizate o serie de opțiuni de politică legislative și nelegislative pentru entități (furnizorii de rating ESG) și pentru produse (ratinguri ESG). În ceea ce privește tratamentul normativ al furnizorilor de rating ESG, cele trei opțiuni avute în vedere sunt: un cod de conduită al sectorului (opțiunea 1); înregistrarea și supravegherea ușoară (opțiunea 2); și autorizare, cerințe organizatorice bazate pe principii, cerințe de transparență și supraveghere bazată pe riscuri (opțiunea 3). În ceea ce privește amploarea cerințelor de transparență privind ratingurile ESG și metodologiile și obiectivele acestora, cele două opțiuni avute în vedere sunt: cerințe minime în materie de publicare a informațiilor (opțiunea 1); și cerințe minime în materie de publicare a informațiilor și cerințe mai cuprinzătoare privind comunicarea de informații clienților furnizorilor de rating ESG și societăților cărora li se acordă ratingul (opțiunea 2). Analiza examinează, de asemenea, cu atenție raportul cost-eficacitate și coerența opțiunilor.

În ceea ce privește domeniul de aplicare, definiția IOSCO general acceptată a ratingurilor ESG ar constitui baza definiției ratingurilor ESG pentru această inițiativă. Este necesară o definiție a ratingurilor ESG pentru a defini domeniul de aplicare al legislației și aplicarea cerințelor acesteia. Prezenta inițiativă ar viza entitățile care furnizează publicului sau abonaților ratinguri ESG sau punctaje și nu ar acoperi instituțiile financiare sau alți participanți la piață care dezvoltă ratinguri ESG în scopuri proprii.

Impactul opțiunilor preferate

Pe baza unei comparații a eficacității, eficienței și coerenței opțiunilor analizate, opțiunea preferată ar combina opțiunea 3 privind furnizorii de rating ESG (norme privind autorizarea, cerințe organizatorice și supraveghere) cu opțiunea 2 privind ratingurile ESG (cerințe minime de transparență privind prezentarea de informații privind metodologiile și obiectivele ratingurilor pentru publicul larg și cerințe mai cuprinzătoare în materie de comunicare de informații pentru utilizatorii furnizorilor de rating ESG și pentru societățile cărora li se acordă ratinguri). Preferința este pentru combinarea opțiunilor care îndeplinesc obiectivele inițiativei în modul cel mai eficace și mai eficient.

Chiar dacă opțiunea preferată poate presupune costuri inițiale mai mari, se preconizează că, pe termen lung, beneficiile vor depăși costurile. Opțiunea preferată ar trebui să aducă beneficii economice semnificative. Prezenta inițiativă ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra funcționării piețelor financiare și asupra condițiilor pentru investițiile ESG. Mai mult, aceasta ar trebui să permită investitorilor și entităților cărora li se acordă ratinguri să înțeleagă ratingurile ESG de pe piață, să facă alegeri în cunoștință de cauză și să reducă atât costul colectării de informații, cât și necesitatea de a recurge la furnizori suplimentari, reducând astfel costurile operaționale și costul diligenței necesare. Aceasta ar fi, în același timp, nediscriminatorie și s-ar aplica în egală măsură participanților la piață interni și din afara UE. Este probabil ca această inițiativă să mărească costurile operaționale pe termen scurt, dar creșterea încrederii în ratingurile ESG ar putea stimula creșterea pieței, ameliorând în cele din urmă rentabilitatea. În cazul micilor furnizori, pentru a atenua sarcina administrativă și potențialele preocupări legate de pierderea accesului pe piață, se are în vedere o perioadă de tranziție, care le-ar acorda mai mult timp pentru a se adapta.

De asemenea, se preconizează că inițiativa va avea un impact social și de mediu indirect pozitiv, deși marginal.