Bruxelles, 17.10.2023

COM(2023) 584 final

2023/0356(COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2007/2/CE în ceea ce privește anumite cerințe de raportare referitoare la infrastructurile pentru informații spațiale

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

În comunicarea sa intitulată „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030” 1 , Comisia a subliniat importanța unui sistem de reglementare care să asigure atingerea obiectivelor cu costuri minime. Prin urmare, Comisia s-a angajat să introducă noi măsuri pentru a raționaliza și a simplifica cerințele de raportare, cu scopul final de a reduce sarcinile conexe cu 25 %, fără a submina obiectivele de politică aferente.

Cerințele de raportare joacă un rol esențial în ceea ce privește asigurarea aplicării corecte și a monitorizării corespunzătoare a legislației. Costurile aferente raportării sunt, în general, compensate în mare măsură de beneficiile pe care le aduce, în special în ceea ce privește monitorizarea și asigurarea conformității cu principalele măsuri de politică. Cu toate acestea, cerințele de raportare pot impune totodată sarcini disproporționate asupra părților interesate, afectând în special IMM-urile și microîntreprinderile, având în vedere, de asemenea, evoluțiile organizaționale și tehnologice care impun ajustarea cerințelor de raportare inițiale. Acumularea în timp a acestor cerințe poate face ca obligațiile aferente să devină redundante, caduce sau să se suprapună, frecvența și calendarul lor să fie ineficiente, iar metodele de colectare să fie inadecvate. Din acest motiv, mai multe instrumente ale UE care prevăd obligații de raportare includ praguri specifice pentru întreprinderile mai mici.

Prin urmare, simplificarea obligațiilor de raportare și reducerea sarcinii administrative reprezintă o prioritate. În acest context, prezenta propunere urmărește să simplifice o inițiativă din domeniul de politică „mediu”, inclusă în obiectivele ambițioase emblematice „Un Pact verde european” și „O Europă pregătită pentru era digitală”, care afectează următoarele sectoare: serviciile publice și serviciile profesionale.

Propunerea va raționaliza obligațiile de raportare prevăzute de Directiva 2007/2/CE prin reducerea frecvenței raportării.

Raționalizarea obligațiilor de raportare abordată în prezenta propunere vizează autoritățile publice și poate conduce indirect la reducerea sarcinii asupra întreprinderilor. Mai precis, raportarea mai rară va reduce sarcina asupra industriilor și a serviciilor de utilități publice care au obligația de a comunica seturile de date identificate în anexele la directivă, cum ar fi rețelele de utilități, localizarea producției și instalațiile industriale etc. Nu sunt adăugate noi obligații. Obligația de raportare vizată de prezenta propunere va urma un ciclu bienal în loc de un ciclu anual.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Propunerea privind modificarea Directivei 2007/02/CE face parte dintr-un prim pachet de măsuri de raționalizare a cerințelor de raportare. Aceasta reprezintă o etapă în cadrul unui proces care analizează în mod cuprinzător cerințele de raportare existente, cu scopul de a evalua dacă sunt în continuare relevante și de a le face mai eficiente.

Raționalizarea introdusă de aceste măsuri nu va afecta în mod negativ realizarea obiectivelor în domeniul de politică, întrucât un ciclu de raportare bienal în locul unuia anual permite în continuare reflectarea tendințelor și a evoluțiilor în materie de punere în aplicare din statele membre.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

În cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), Comisia se asigură că actele sale legislative sunt adecvate scopului și axate pe nevoile părților interesate și că reduc la minimum sarcinile, îndeplinind-și totodată obiectivele. Prin urmare, prezenta propunere face parte din programul REFIT întrucât reduce complexitatea sarcinilor de raportare care decurg din mediul juridic al UE.

Deși anumite cerințe de raportare sunt esențiale, ele trebuie să fie cât mai eficiente posibil, evitând suprapunerile, eliminând sarcinile inutile și utilizând într-o măsură cât mai mare soluții digitale și interoperabile.

Prezenta propunere raționalizează cerințele de raportare, făcând astfel ca realizarea obiectivelor legislației să fie mai eficientă și mai puțin împovărătoare pentru autoritățile publice.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Temeiul juridic al Directivei 2007/2/CE este articolul 192 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Articolul 192 alineatul (1) prevede temeiul juridic pentru măsurile de protecție a mediului, inclusiv utilizarea datelor disponibile pentru a contribui la elaborarea politicii de mediu.

Subsidiaritatea

Cerințele de raportare vizate sunt impuse de legislația UE. Prin urmare, raționalizarea acestora este cel mai bine realizată la nivelul UE, pentru a se garanta securitatea juridică și coerența raportării. Astfel, se vor asigura condiții echitabile pentru administrațiile publice din întreaga UE, care vor beneficia de pe urma raționalizării cerințelor de raportare rezultată din prezenta propunere.

Proporționalitatea

Raționalizarea cerințelor de raportare simplifică cadrul juridic prin introducerea unor modificări minime ale cerințelor existente, care nu afectează în esență obiectivul de politică mai larg. Prin urmare, propunerea se limitează la acele modificări care sunt necesare pentru a asigura o raportare eficientă, fără a modifica vreunul dintre elementele esențiale ale actului legislativ în cauză.

Alegerea instrumentului

Întrucât modificarea care trebuie adusă Directivei 2007/2/CE se referă la furnizarea de informații de către statele membre Comisiei, aceasta nu trebuie să fie transpusă. Prin urmare, în această situație, este oportun să se utilizeze o decizie pentru o astfel de modificare.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

În evaluarea din 2022 a Directivei INSPIRE( 2 ), s-a constatat că sarcina de raportare poate fi redusă și mai mult în funcție de alinierea dispozițiilor Directivei INSPIRE la dispozițiile de raportare reglementară din alte regulamente privind mediul. În plus, creșterea eficienței tehnice a Directivei INSPIRE poate sprijini reducerea în continuare a sarcinii administrative prin intermediul acestei directive.

Consultările cu părțile interesate

nu se aplică

Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

Prezenta propunere a fost identificată în urma unui proces de monitorizare internă a obligațiilor de raportare existente și pe baza experienței dobândite ca urmare a punerii în aplicare a legislației conexe. Întrucât este vorba despre o etapă din cadrul procesului de evaluare continuă a cerințelor de raportare care decurg din legislația UE, monitorizarea acestor sarcini și a impactului lor asupra părților interesate va continua.

Evaluarea impactului

Propunerea vizează modificări limitate și specifice ale actului legislativ în vederea raționalizării cerințelor de raportare. Aceste modificări se bazează pe experiența dobândită ca urmare a punerii în aplicare a legislației. Ele nu au un impact semnificativ asupra politicii, ci doar asigură o punere în aplicare mai eficientă și mai eficace. Natura specifică a acestor modificări și lipsa opțiunilor de politică relevante fac inutilă o evaluare a impactului.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Aceasta este o propunere REFIT, care vizează simplificarea legislației și reducerea sarcinilor pentru părțile interesate.

Propunerea simplifică și mai mult raportarea în temeiul Directivei 2007/2/CE și coincide cu alte inițiative de simplificare (și anume, în ceea ce privește normele de interoperabilitate a datelor și a serviciilor de rețea) și cu alinierea la alte acte legislative privind datele (Directiva privind datele deschise).

   Drepturile fundamentale

nu se aplică

4.IMPLICAȚII BUGETARE

nu se aplică

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

Întrucât modificarea care trebuie adusă Directivei 2007/2/CE se referă la furnizarea de informații de către statele membre Comisiei, aceasta nu trebuie să fie transpusă.

Documentele explicative

nu se aplică

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Articolul 1

Articolul 1 introduce un ciclu de raportare bienal în locul unuia anual. Această frecvență de raportare este aliniată la frecvența raportării prevăzută de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/138 al Comisiei privind seturile de date cu valoare ridicată, care, într-o mare măsură, se suprapune cu domeniul de aplicare în materie de date al Directivei 2007/2/CE.

2023/0356 (COD)

Propunere de

DECIZIE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2007/2/CE în ceea ce privește anumite cerințe de raportare referitoare la infrastructurile pentru informații spațiale

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 3 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 4 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Cerințele de raportare joacă un rol esențial în ceea ce privește asigurarea monitorizării corespunzătoare și a aplicării corecte a legislației. Cu toate acestea, este important ca cerințele respective să fie raționalizate pentru a se asigura faptul că acestea îndeplinesc scopul pentru care au fost instituite și pentru a limita sarcina administrativă.

(2)Este necesar să se alinieze frecvența și calendarul obligațiilor de raportare privind punerea în aplicare și utilizarea infrastructurilor statelor membre pentru informații spațiale la legislația orizontală mai recentă privind datele digitale, pentru a reduce sarcina administrativă.

(3)Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului 5 prevede normele generale de instituire a infrastructurii pentru informații spațiale, care să deservească politicile Uniunii din domeniul mediului și politicile sau activitățile care pot avea un impact asupra mediului. Articolul 21 alineatul (2) din directiva respectivă prevede obligația statelor membre de a actualiza, dacă este necesar, și de a publica un raport de sinteză care să includă, printre altele, o scurtă descriere a costurilor și a beneficiilor punerii în aplicare a directivei respective, până la data de 31 martie a fiecărui an.

(4)Ținând seama de rezultatele raportului Comisiei 6 privind acțiunile în vederea simplificării elaborării rapoartelor privind mediul și de verificarea adecvării raportării și monitorizării politicii de mediu a Uniunii care însoțește raportul, Directiva 2007/2/CE a fost modificată prin Regulamentul (UE) 2019/1010 al Parlamentului European și al Consiliului 7 pentru a limita domeniul de aplicare al raportării la aspectele de guvernanță legate de punerea sa în aplicare și de reutilizarea datelor spațiale publice. În evaluarea Directivei 2007/2/CE, încheiată de Comisie în 2022, s-a constatat că există posibilitatea de a o face mai eficientă din punct de vedere tehnic prin reducerea suplimentară a sarcinii administrative.

(5)Pentru a reduce sarcinile administrative, este oportun să se reducă frecvența raportării prevăzute în Directiva 2007/2/CE la o dată la doi ani.

(6)Prin urmare, Directiva 2007/2/CE trebuie modificată în consecință.

(7)Întrucât modificarea care trebuie adusă Directivei 2007/2/CE se referă la furnizarea de informații de către statele membre Comisiei, aceasta nu trebuie să fie transpusă. Prin urmare, în această situație, este oportun să se utilizeze o decizie pentru o astfel de modificare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificarea Directivei 2007/2/CE

La articolul 21 alineatul (2) din Directiva 2007/2/CE, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Până la data de 31 martie, o dată la doi ani, începând cu 31 martie 2025, statele membre actualizează, dacă este necesar, un raport de sinteză. Rapoartele respective, care se publică de către serviciile Comisiei, includ scurte descrieri privind:”;

Articolul 2

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președinta    Președintele

(1)    COM(2023)168.
(2)    SWD(2022) 195 final, SWD(2022) 196 final.
(3)    JO C , , p. .
(4)    JO C , , p. .
(5)    Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (Inspire) (JO L 108, 25.4.2007, p. 1).
(6)    COM(2017) 0312 final - Raportul Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - Acțiuni în vederea simplificării elaborării rapoartelor privind mediul.
(7)    Regulamentul (UE) 2019/1010 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind alinierea obligațiilor de raportare în domeniul legislației legate de mediu și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 166/2006 și (UE) nr. 995/2010 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivelor 2002/49/CE, 2004/35/CE, 2007/2/CE, 2009/147/CE și 2010/63/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 338/97 și (CE) nr. 2173/2005 ale Consiliului și a Directivei 86/278/CEE a Consiliului (JO L 170, 25.6.2019, p. 115).