Bruxelles, 20.6.2023

COM(2023) 332 final

2018/0132(APP)

Propunere modificată de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/768 din 30 aprilie 2021 în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare a noilor resurse proprii ale Uniunii Europene


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Obiectivele propunerii

În decembrie 2021, Comisia a propus trei noi surse de venituri pentru bugetul UE 11, și anume o contribuție din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), din mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) și o resursă proprie bazată pe o parte din profiturile reziduale ale întreprinderilor multinaționale care va fi realocată statelor membre ale UE în temeiul recentului acord OCDE/G20 („pilonul unu”) („propunerea privind resursele proprii”). Propunerea de regulament al Consiliului 22 de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/768 din 30 aprilie 2021 în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare a noilor resurse proprii ale Uniunii Europene („IMSOR”) 33 stabilește competențele de control și inspecție ale Comisiei care sunt necesare pentru punerea în aplicare a acestor trei noi resurse proprii.

După mai mult de un an, Comisia modifică această „propunere privind resursele proprii” 44 și adaugă o nouă resursă proprie, bazată pe profiturile statistice ale întreprinderilor. Prin urmare, propunerea COM(2022) 102 final trebuie adaptată pentru a se asigura faptul că Comisia are competențe de control și de supraveghere proporționale pentru a se asigura că această nouă resursă proprie este pusă în aplicare în mod corect.

În al doilea rând, în 2023, colegiuitorii au adoptat Regulamentul CBAM. Acesta a conferit Comisiei competențe suplimentare de control și inspecție, comparativ cu propunerea inițială a Comisiei din iulie 2021. IMSOR trebuie adaptat pentru a ține seama de guvernanța centralizată prevăzută de Regulamentul CBAM.

Coerența cu dispozițiile de politică existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere are legătură cu „regulamentele privind punerea la dispoziție”, și anume cu: (i) Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului (pentru resursele proprii tradiționale și resursele proprii bazate pe taxa pe valoarea adăugată și pe venitul național brut) 55 și cu (ii) Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 al Consiliului (pentru resursa proprie bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic) 66.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 311 al patrulea paragraf din TFUE;

Proporționalitatea

Prezenta propunere de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/768 adaugă măsurile necesare pentru noile resurse proprii. Includerea noilor resurse proprii în Decizia privind resursele proprii necesită o legislație actualizată care să conțină măsuri de punere în aplicare a acestor noi resurse proprii și care să îmbunătățească măsurile existente.

Alegerea instrumentului

Alegerea unui regulament al Consiliului se bazează direct pe articolul 311 al patrulea paragraf din TFUE, care prevede în mod expres că „Consiliul, hotărând prin regulamente, [...] stabilește măsurile de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii”.

3.CONȚINUTUL MODIFICĂRII

Măsuri suplimentare de punere în aplicare pentru resursa proprie statistică bazată pe profiturile întreprinderilor

Comisia propune calcularea contribuției statelor membre pe baza profiturilor statistice ale întreprinderilor stabilite în temeiul Sistemului european de conturi 2010 (SEC 2010), în aplicarea Regulamentului (UE) nr. 549/2013 77.

Pentru a obține o asigurare sporită cu privire la comparabilitatea datelor utilizate de institutele statice naționale la compilarea agregatelor pentru resursa proprie statistică bazată pe profiturile întreprinderilor, Comisia (Eurostat) va verifica sursele de date și metodologia utilizată pentru compilarea datelor care extind domeniul de aplicare al verificărilor existente în materie de VNB. Prin urmare, Comisia (Eurostat) trebuie să fie împuternicită, în temeiul prezentului regulament, să efectueze verificările necesare.

Revizuirea necesității unor competențe de control în ceea ce privește resursa proprie CBAM

În conformitate cu articolul 15 și cu articolul 19 din Regulamentul CBAM 88, Comisia ar trebui să efectueze controale bazate pe riscuri și să revizuiască conținutul declarațiilor CBAM în consecință. Comisia poate efectua controale bazate pe riscuri privind datele și tranzacțiile înregistrate în registrul CBAM pentru a se asigura că nu există nereguli în achiziționarea, deținerea, restituirea, răscumpărarea și anularea certificatelor CBAM.

Nu este considerată necesară evaluarea controalelor integrate în prezent în legislația sectorială care include, printre altele, sarcinile menționate mai sus, în aplicarea principiului instituirii unui cadru eficient și eficace, Propunerea COM(2022) 102 final este modificată în consecință.


2018/0132 (APP)

Propunere modificată de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) 2021/768 din 30 aprilie 2021 în ceea ce privește măsurile de punere în aplicare a noilor resurse proprii ale Uniunii Europene

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 311 al patrulea paragraf,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 106a,

având în vedere Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom 9 , în special articolul 10,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere aprobarea Parlamentului European 10 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului, astfel cum a fost modificată prin Decizia XX/XX a Consiliului, introduce ca noi resurse proprii sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, instituit prin Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului 11 , mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră, instituit prin Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului 12 , o parte din profitul rezidual al întreprinderilor multinaționale realocat statelor membre, astfel cum se prevede în [Directiva privind punerea în aplicare a acordului global referitor la realocarea drepturilor de impozitare 13 ] și excedentul brut de exploatare, astfel cum este definit în Sistemul european de conturi 2010, instituit prin Regulamentul (UE) nr. 549/2013 14 , în concordanță cu datele privind VNB-ul furnizate în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (UE) 2019/516 15 , și furnizat în conformitate cu cadrul de control prevăzut de actul de punere în aplicare a VNB, pentru sectorul societăților nefinanciare și sectorul societăților financiare („resursa proprie statistică bazată pe profiturile societăților”).

(2)Din motive de coerență, este necesar să se stabilească măsuri de punere în aplicare privind controlul și supravegherea, precum și cerințele de raportare relevante, luând în considerare controalele și verificările efectuate de statele membre și pentru noile resurse proprii.

(3)Din motive de eficiență și eficacitate, măsurile de punere în aplicare privind controlul și supravegherea legate de resursele proprii bazate pe comercializarea certificatelor de emisii ar trebui să țină seama de cadrul de control stabilit de legislația sectorială, în special în ceea ce privește obligațiile legate de sistemul de comercializare a certificatelor de emisii prevăzute în Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului 16 , în Regulamentul (UE) nr. 600/2014/UE al Parlamentului European și al Consiliului 17 și în Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei 18 .

(3a)Din motive de eficiență și eficacitate, măsurile de punere în aplicare privind controlul și supravegherea legate de resursa proprie statistică bazată pe profiturile întreprinderilor ar trebui să țină seama de obligația care le revine statelor membre în temeiul cadrului de control al VNB 19 . În special, statele membre ar trebui să furnizeze, ca parte a inventarului VNB, descrieri detaliate ale surselor statistice și ale metodelor utilizate la compilarea conturilor sectoriale anuale, acordând o atenție deosebită excedentului brut de exploatare al sectorului societăților nefinanciare și al sectorului societăților financiare. De asemenea, sarcinile grupului de experți menționat la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/516 privind VNB ar trebui extinse pentru a include consilierea Comisiei în materie de calitate și emiterea de avize anuale cu privire la caracterul adecvat al excedentului brut de exploatare al sectorului societăților nefinanciare și al sectorului societăților financiare în ceea ce privește resursele proprii.

(4)Pentru a permite punerea în aplicare a măsurilor de control și de supraveghere pentru noile resurse proprii, statele membre ar trebui să se asigure că toate entitățile implicate în procesele privind resursele proprii oferă acces la datele pertinente și asistența necesară agenților autorizați pentru îndeplinirea sarcinilor lor.

(5)Din motive de eficacitate, măsurile de punere în aplicare pentru controlul mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră ar trebui să se aplice fără a aduce atingere măsurilor de punere în aplicare pentru verificarea resurselor proprii tradiționale menționate în Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 și în Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră. 

(6)Controalele și cercetările efectuate de statele membre cu privire la calcularea, constatarea și punerea la dispoziție a resurselor proprii ale Uniunii, precum și normele care asigură colaborarea dintre statele membre și Comisie ar trebui extinse la noile resurse proprii.

(7)Articolul 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că Uniunea și statele membre combat frauda și orice altă activitate ilegală care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii. Transparența sistemului de resurse proprii ale Uniunii ar trebui asigurată prin transmiterea către Parlamentul European și Consiliu de informații adecvate referitoare și la noile resurse proprii.

(8)Mecanismele de raportare ar trebui extinse la noile resurse proprii pentru a permite Comisiei să monitorizeze acțiunile întreprinse de statele membre pentru a recupera resursele proprii, în special în cazurile de fraudă și de nereguli.

(9)Prin urmare, Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului 20 ar trebui modificat în consecință. Din motive de coerență, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în aceeași zi cu Decizia 20xx/xxxx/UE, Euratom a Consiliului de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 și ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 20234. Articolul 6c ar trebui să se aplice de la data aplicării [Directivei privind punerea în aplicare a acordului global referitor la realocarea drepturilor de impozitare] sau de la data la care convenția multilaterală intră în vigoare și produce efecte, dacă această dată este ulterioară celei dintâi,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 se modifică după cum urmează:

(1)Articolul 2 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)    Resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 fac obiectul unor inspecții astfel cum se specifică în prezentul regulament, fără a aduce atingere Regulamentului (CEE, Euratom) nr. 1553/89 al Consiliului, Regulamentului (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului 21 , Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 22 , și  Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului 23   și Regulamentului (UE)2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră 24 .

______________________

(b)    se introduc următoarele alineate (6a), (6b) , și (6c) și (6d):

„(6a) În cazul în care măsurile de control și de supraveghere vizează resursa proprie bazată pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (e) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053:

(a)Comisia are acces la toate datele din procesul de licitație necesare pentru calcularea resursei proprii bazate pe sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, inclusiv la datele menționate în Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei 25 ;

(b)Comisia are acces la documentația referitoare la cuantumul anual al certificatelor pentru care statul membru în cauză utilizează oricare dintre următoarele opțiuni, cu prețul mediu ponderat al certificatelor scoase la licitație pe platforma comună de licitație în anul în care certificatele respective ar fi fost scoase la licitație:

pentru alocările tranzitorii cu titlu gratuit menționate la articolul 10c din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului 26 ;

posibilitatea anulării limitate menționată la articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului 27 ;

utilizarea certificatelor menționate la articolul 10d alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE în scopul licitării pentru Fondul pentru modernizare menționat la articolul 10d alineatul (3) din directiva respectivă.

(c)Comisia poate efectua ea însăși inspecții la fața locului. Statele membre facilitează efectuarea acestor inspecții.

Ca măsură de revizuire, Comisia se asigură că acele calcule care sunt menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (e) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 se bazează pe date corecte. Acest lucru include o verificare a conformității datelor subiacente cu Regulamentul (UE) nr. 1031/2010.

(6b) În cazul în care măsurile de control și de supraveghere vizează resursa proprie bazată pe mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (f) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053:

(a)statele membre efectuează verificările și cercetările privind calcularea și punerea la dispoziție a resursei proprii în conformitate cu Regulamentul (UE) [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului 28 ;

(b)Comisia poate efectua ea însăși inspecții la fața locului. Agenții autorizați de Comisie să participe la astfel de inspecții au acces la documente, astfel cum se prevede pentru verificările menționate la alineatul (6a) litera (b). Statele membre facilitează efectuarea acestor inspecții;

Comisia are acces, în măsura în care aplicarea Regulamentului (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră impune acest lucru, la documentele justificative referitoare la punerea la dispoziție a resurselor proprii.

În cursul inspecției menționate la prezentul alineat litera (b) primul paragraf, Comisia se asigură, în special, că procesele și controalele instituite de statele membre pentru a verifica și a agrega cuantumurile sunt adecvate și conforme cu Regulamentul [XXX] al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră.

Comisia se asigură că respectivele calcule efectuate pentru a determina suma aferentă resursei proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (f) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 au fost efectuate în mod corect. În acest sens, printre altele, se efectuează o verificare a conformității datelor subiacente cu Regulamentul (UE) 2023/956al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră.

(6c) În cazul în care măsurile de control și de supraveghere se referă la resursa proprie bazată pe partea din profitul rezidual al întreprinderilor multinaționale realocată statelor membre menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (g) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053:

(a)Comisia are acces la documentele justificative utilizate de statele membre cu privire la constatarea și punerea la dispoziție a resursei proprii;

(b)Comisia efectuează verificările împreună cu autoritățile competente ale statului membru în cauză.

În cursul acestor verificări, Comisia se asigură că respectivele calcule pentru resursa proprie menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (g) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 au fost efectuate în mod corect. În acest sens, printre altele, se efectuează o verificare a conformității datelor subiacente cu realocarea unei părți din profitul rezidual al întreprinderilor multinaționale alocat statelor membre.

(6d) În cazul în care măsurile de control și de supraveghere se referă la resursa proprie bazată pe excedentul brut de exploatare pentru sectorul societăților nefinanciare și sectorul societăților financiare menționată la articolul 2 alineatul (1) litera (h) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053:

(a)înainte de data de 1 octombrie a fiecărui an, statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) datele privind excedentul brut de exploatare (B.2g) pentru sectorul societăților nefinanciare (S.11) și sectorul societăților financiare (S.12) în conformitate cu definițiile din Sistemul european de conturi 2010 (SEC 2010) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 549/2013 și în concordanță cu datele privind VNB-ul furnizate în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (UE) 2019/516. Aceste date ar trebui să acopere anul precedent și orice modificări aduse anilor anteriori. Împreună cu aceste date, statele membre trebuie să furnizeze Comisiei (Eurostat) un raport privind calitatea menționat la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2019/516. În plus, statele membre trebuie să furnizeze Comisiei (Eurostat), ca parte a inventarului VNB, informații detaliate cu privire la sursele statistice și metodele utilizate la compilarea conturilor sectoriale anuale, acordând o atenție deosebită excedentului brut de exploatare al sectorului societăților nefinanciare și al sectorului societăților financiare.

(b)grupul de experți menționat la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/516 privind VNB consiliază Comisia în materie de calitate și emite avize anuale cu privire la caracterul adecvat al excedentului brut de exploatare al sectorului societăților nefinanciare și al sectorului societăților financiare în ceea ce privește resursele proprii.

(c)Comisia inspectează în fiecare an agregatele furnizate, pentru a verifica dacă sunt erori de compilare, împreună cu statul membru în cauză, în special în cazurile notificate de grupul de experți menționat la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2019/516; în acest sens, Comisia poate examina, de asemenea, calculele și bazele statistice în cazuri individuale, cu excepția informațiilor referitoare la societăți sau persoane individuale, în cazul în care altfel nu ar fi posibilă efectuarea unei evaluări adecvate;

(c)alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7) Măsurile de control, de supraveghere și de verificare menționate la prezentul articol nu aduc atingere:

(a)inspecțiilor efectuate de statele membre în conformitate cu actele cu putere de lege și actele administrative naționale;

(b)măsurilor prevăzute la articolele 287 și 319 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE);

(c)măsurilor prevăzute la articolul 325 din TFUE și specificate mai în detaliu în măsurile relevante ale Uniunii;

(d)modalităților de organizare a inspecțiilor stabilite în temeiul articolului 322 alineatul (1) litera (b) din TFUE;

(e)articolelor 53 și 79 din Directiva 2014/65/UE;

(f)obligațiilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 600/2014 cu privire la standardele tehnice de reglementare privind cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții în ceea ce privește obligațiunile, produsele financiare structurate, certificatele de emisii și instrumentele financiare derivate;

(g)articolelor 14 și 15 din Directiva 2003/87/CE;

(h)Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 29 ;

(i)Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului 30 ;

(j)Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 31 ;.

(k)Regulamentului (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră.

(d)alineatul (8) se înlocuiește cu următorul text:

„(8) În scopul măsurilor de control și de supraveghere prevăzute la alineatele (3)-(6c), Comisia poate solicita statelor membre să îi transmită sau să îi pună la dispoziție documente sau rapoarte relevante privind sistemele utilizate pentru colectarea resurselor proprii.”;

(2)la articolul 4 alineatul (6), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text: 

„Rezultatele și observațiile menționate la primul paragraf, precum și raportul de sinteză elaborat în legătură cu controalele privind resursele proprii menționate la articolul 2 alineatul (1) literele (b), (c), (f) și (g) din Decizia (UE, Euratom) 2020/2053 se aduc la cunoștința tuturor statelor membre.”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data intrării în vigoare a Deciziei 20xx/xxxx/UE, Euratom de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053. Acesta se aplică de la 1 ianuarie 20234.

Cu toate acestea, articolul 6c se aplică de la data aplicării [Directivei privind punerea în aplicare a acordului global referitor la realocarea drepturilor de impozitare] sau de la data la care convenția multilaterală intră în vigoare și produce efecte, dacă această dată este ulterioară celei dintâi.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1) 1    Propunerea de Decizie a Consiliului de modificare a Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii al Uniunii Europene [COM(2021) 570 final]. 
(2) 2    COM(2022) 102 final.
(3) 3    Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene.
(4) 4    COM(2023) 570 final.
(5) 5    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 609/2014 al Consiliului din 26 mai 2014 privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resurselor proprii tradiționale și a resurselor proprii bazate pe TVA și pe VNB și privind măsurile pentru a răspunde necesităților trezoreriei (JO L 168, 7.6.2014, p. 39).
(6) 6    Regulamentul (UE, Euratom) 2021/770 al Consiliului din 30 aprilie 2021 privind calcularea resursei proprii bazate pe deșeurile de ambalaje din plastic care nu sunt reciclate, privind metodele și procedura de punere la dispoziție a resursei proprii respective, privind măsurile menite să răspundă necesităților trezoreriei și privind anumite aspecte legate de resursa proprie bazată pe venitul național brut (JO L 165, 11.5.2021, p. 15).
(7) 7    Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).
(8) 8    Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (JO L 130, 16.5.2023, p. 52).
(9)    JO L 424, 15.12.2020, p. 1.
(10)    JO C , , p. .
(11)    Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).
(12)    Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (JO L 130, 16.5.2023, p. 52).
(13)    [Directiva (UE) XXX privind punerea în aplicare a acordului global referitor la realocarea drepturilor de impozitare].
(14)    Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).
(15)    Regulamentul (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței și de abrogare a Directivei 89/130/CEE, Euratom a Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (Regulamentul VNB) (JO L 91, 29.3.2019, p. 19).
(16)    Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE Text cu relevanță pentru SEE, (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).
(17)    Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).
(18)    Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).
(19)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1546 al Comisiei din 23 octombrie 2020 de stabilire a structurii și a modalităților detaliate privind inventarul surselor și metodelor utilizate pentru a produce agregatele venitului național brut și componentele acestora în conformitate cu Sistemul european de conturi (SEC 2010) (JO L 354, 26.10.2020, p. 1).
(20)    Regulamentul (UE, Euratom) 2021/768 al Consiliului din 30 aprilie 2021 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a sistemului de resurse proprii ale Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 608/2014 (JO L 165, 11.5.2021, p. 1).
(21)    Regulamentul (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței și de abrogare a Directivei 89/130/CEE, Euratom a Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (Regulamentul VNB) (JO L 91, 29.3.2019, p. 19).
(22)    Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).
(23)

   Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(24)    JO L 130, 16.5.2023, p. 52.
(25)    Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).
(26)    Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).
(27)    Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 (JO L 156, 19.6.2018, p. 26)
(28)    Regulamentul (UE) 2023/956 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui mecanism de ajustare a carbonului la frontieră (JO L 130, 16.5.2023, p. 52).
(29)    Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173 12.6.2014, p. 1).
(30)    Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).
(31)    Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (JO L 257, 28.8.2014, p. 1).