Bruxelles, 17.5.2023

COM(2023) 262 final

2023/0158(CNS)

Reforma în domeniul vamal

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA referitoare la persoanele impozabile care facilitează vânzările la distanță de bunuri importate și aplicarea regimului special de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe și regimul special pentru declararea și plata TVA-ului la import


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Temeiurile și obiectivele propunerii

Prezenta inițiativă, împreună cu propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Codului vamal al Uniunii, a Centrului de date vamale al Uniunii Europene și a Autorității vamale a Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 („revizuirea CVU”), precum și propunerea de Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale și a Regulamentului (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun, face parte dintr-o reformă amplă și cuprinzătoare a Uniunii vamale.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o sursă majoră de venituri publice în toate statele membre ale UE 1 . În 2020, contribuția acesteia la veniturile fiscale totale a variat între 20 % și 50 % la nivelul statelor membre și a reprezentat aproximativ 26 % din veniturile fiscale anuale totale ale administrației publice din UE-27. Această taxă este, de asemenea, o sursă esențială de finanțare pentru bugetul UE, deoarece 0,3 % din taxa pe valoarea adăugată colectată la nivel național este transferat către UE ca resurse proprii, reprezentând 12 % din bugetul total al UE.

Pierderea de venituri, cunoscută sub denumirea de „deficitul de încasare a TVA”, definește problemele cauzate de colectarea și controlul TVA-ului sub nivelul optim. Estimată la o valoare totală de 93 de miliarde EUR pentru 2020, o parte semnificativă a acestei pierderi este cauzată de frauda intracomunitară cu firme „fantomă” (MTIC). Deficitul de încasare a TVA include, de asemenea, pierderile de venituri drept consecință a fraudei și evaziunii interne în domeniul TVA, a sustragerii de la plata TVA-ului, a falimentelor și a insolvențelor financiare, precum și drept consecință a calculelor eronate și a erorilor administrative. Sistemul de TVA nu numai că este predispus la fraudă, dar a devenit totodată din ce în ce mai complex și mai împovărător pentru întreprinderi.

Ca răspuns la creșterea explozivă a activității de comerț electronic și la un cadru de reglementare fragmentat privind colectarea TVA-ului pentru livrările de mărfuri și prestările de servicii în sectorul comerțului electronic, la 1 iulie 2021, pachetul privind TVA pentru comerțul electronic a introdus în domeniul TVA-ului și în cel vamal o serie de reforme menite să modernizeze și să simplifice colectarea taxei pe tranzacțiile de comerț electronic. Punerea în aplicare a pachetului privind comerțul electronic s-a dovedit a fi un mare succes, după cum reiese din rezultatele unei evaluări a primelor 6 luni de aplicare. Acest lucru a fost confirmat de statele membre în cadrul concluziilor Consiliului 2 ECOFIN din martie 2022.

În ceea ce privește importurile, unul dintre obiectivele principale ale pachetului privind TVA pentru comerțul electronic a fost asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru furnizorii stabiliți în UE prin abordarea normelor care denaturează concurența și care au condus la probleme de concurență pe piața comerțului electronic. Scutirea de TVA pentru importul de loturi cu valoare scăzută care nu depășesc 22 EUR a fost eliminată. Prin urmare, TVA-ul este acum datorat pentru toate bunurile comerciale importate în Europa dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț, indiferent de valoarea acestora.

Odată cu eliminarea pragului de 22 EUR, pachetul privind comerțul electronic a introdus o serie de simplificări pentru a contribui la reducerea sarcinii de asigurare a conformității pentru comercianții care efectuează vânzări la distanță de bunuri de importate în UE. Cu toate acestea, domeniul de aplicare al acestor simplificări a fost limitat la importurile cu o valoare intrinsecă de maximum 150 EUR.

O astfel de simplificare este ghișeul unic pentru importuri (Import One-Stop Shop – IOSS), care este însă disponibil numai pentru vânzările la distanță de bunuri importate cu o valoare intrinsecă de maximum 150 EUR (întrucât pachetul privind TVA pentru comerțul electronic nu a eliminat pragul de 150 EUR pentru scutirea de taxe vamale). Comercianții care optează pentru utilizarea IOSS nu trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au loc livrările lor eligibile de bunuri importate către consumatori. Atunci când se utilizează IOSS, TVA-ul datorat pentru aceste livrări este colectat în avans la momentul livrării, ceea ce înseamnă că TVA-ul nu trebuie să fie colectat la momentul importului. Cu toate acestea, regimul este diferit pentru bunurile cu o valoare mai mare de 150 EUR, întrucât astfel de vânzări la distanță de bunuri importate sunt supuse TVA-ului la import la momentul importului (TVA-ul nu este colectat în avans).

Propunerea de reformare a cadrului vamal 3 creează o justificare clară pentru eliminarea pragului de 150 EUR, care limitează în prezent aplicarea IOSS la vânzările la distanță de bunuri importate care nu depășesc 150 EUR. Această propunere introduce conceptul de „importator presupus”, care este orice persoană implicată în vânzarea la distanță de bunuri care urmează să fie importate din teritorii terțe sau țări terțe și care este autorizată să utilizeze IOSS. Aceste persoane vor contracta o datorie vamală în momentul acceptării plății pentru vânzarea la distanță și vor putea aplica un „tratament tarifar simplificat pentru vânzările la distanță” atunci când se stabilește valoarea în vamă corespunzătoare.

În cadrul tratamentului tarifar simplificat, importatorul presupus poate aplica unul dintre tarifele „grupate” la valoarea în vamă. Astfel, importatorul presupus va dispune de toate informațiile necesare, inclusiv de taxele datorate pentru import, pentru a calcula în mod corespunzător baza de impozitare la care trebuie să se aplice TVA-ul. Prin urmare, este oportun să se modifice Directiva 2006/112/CE a Consiliului prin eliminarea pragului de 150 EUR care se aplică pentru IOSS.

Eliminarea pragului de 150 EUR pentru IOSS este justificată în sine, întrucât aceasta va contribui la sprijinirea obiectivului unei înregistrări unice în scopuri de TVA în Uniune, permițând comercianților înregistrați în cadrul IOSS să declare și să achite TVA-ul datorat pentru toate livrările lor eligibile de bunuri din IOSS, indiferent de valoarea acestora. Cu toate că eliminarea pragului pentru IOSS nu depinde de punerea în aplicare a reformelor vamale, aceasta din urmă va sprijini, totuși, reforma cadrului vamal, întrucât va maximiza beneficiile pe care simplificările orientate către domeniul vamal le vor crea pentru calcularea TVA-ului aplicabil vânzărilor la distanță de bunuri importate. În calitate de importator presupus, un comerciant înregistrat în IOSS va dispune de toate informațiile necesare pentru a calcula valoarea corectă a TVA-ului datorat pentru toate vânzările sale la distanță eligibile de bunuri importate. Prin urmare, această măsură va contribui, de asemenea, la prevenirea subevaluării în legătură cu vânzările la distanță de bunuri importate, întrucât valoarea corectă a TVA-ului va fi colectată în momentul livrării, adică atunci când se acceptă plata pentru tranzacția de comerț electronic.

În plus, prezenta propunere urmărește să reducă și mai mult sarcina de asigurare a conformității cu care se confruntă comercianții care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate, extinzând totodată simplificarea cunoscută sub denumirea de „regim special”.

Atunci când sunt îndeplinite anumite condiții, regimul special permite operatorilor poștali, transportatorilor expres, agenților vamali și altor operatori care completează declarațiile vamale de import în numele clientului să declare și să achite lunar TVA-ul colectat pentru aceste importuri. Regimul special reprezintă o simplificare opțională și se aplică, în anumite condiții, importului de bunuri a căror valoare intrinsecă nu depășește 150 EUR, cu excepția produselor accizabile. În cadrul acestei propuneri, pragul de 150 EUR, care se aplică în prezent regimului special, va fi, de asemenea, eliminat. Această inițiativă va reduce și mai mult sarcina de asigurare a conformității și costurile asociate importului de bunuri în valoare de peste 150 EUR.

Pe lângă simplificarea IOSS și regimul special, pachetul privind comerțul electronic a prevăzut, totodată, răspunderea presupusă a piețelor online (marketplaces) și a platformelor, în cazul în care acestea facilitează vânzarea la distanță de bunuri importate în UE cu o valoare intrinsecă de maximum 150 EUR. Regimul furnizorului presupus este o reformă esențială menită să atenueze riscul de neplată a TVA-ului. În cazul în care se aplică acest regim, vânzătorii individuali de pe piețele online nu sunt obligați să se înregistreze în scopuri de TVA pentru livrările care intră sub incidența normei privind furnizorul presupus. Această măsură specifică elimină sarcina de asigurare a conformității pentru vânzătorii care își desfășoară activitatea prin intermediul piețelor online. Totodată, măsura consolidează conformitatea, prin faptul că simplifică obligațiile în materie de TVA pentru mii de vânzători subiacenți, întrucât consideră că piața online este persoana obligată să declare și să plătească TVA-ul datorat pentru aceste livrări. Această inițiativă a propus eliminarea pragului de 150 EUR pentru a extinde și mai mult domeniul de aplicare al regimului furnizorului presupus pentru a include toate vânzările la distanță de bunuri importate în UE, indiferent de valoarea acestora. Prin urmare, prezenta propunere urmărește și să reducă sarcina de asigurare a conformității pentru persoanele impozabile care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate în UE prin intermediul piețelor online, ceea ce este în conformitate cu obiectivele-cheie ale propunerii privind TVA în era digitală (VAT in the Digital Age - ViDA).

Pornind de la momentul reformelor în domeniul TVA-ului pentru comerțul electronic, Comisia a adoptat propunerea privind TVA în era digitală în decembrie 2022, astfel cum s-a anunțat în Planul de acțiune din 2020 pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată în sprijinul strategiei de redresare 4 .

Prezenta propunere urmărește să adapteze în continuare cadrul TVA al UE prin extinderea gamei de livrări vizate de IOSS, de regimul special și de regimul furnizorului presupus. În temeiul propunerii, IOSS ar putea fi utilizat pentru a declara și a achita TVA-ul datorat pentru toate vânzările la distanță de bunuri importate în UE, indiferent de valoarea acestora, dar fără a include produsele supuse accizelor, care rămân excluse din regim. În mod similar, atât regimul special, cât și regimul furnizorului presupus vor fi extinse prin eliminarea pragului de 150 EUR, care limitează în prezent aplicarea și eficacitatea acestora. Această inițiativă va consolida și mai mult conceptul de înregistrare unică în scopuri de TVA în UE. Prin urmare, prezenta propunere este în concordanță cu propunerea privind TVA în era digitală și cu obiectivul acesteia de a reduce sarcina de asigurare a conformității pentru persoanele impozabile, întrucât va elimina obligațiile de înregistrare multiplă cu care s-ar putea confrunta altminteri persoanele care vând la distanță bunuri importate cu o valoare mai mare de 150 EUR.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Prezenta inițiativă este în concordanță cu propunerea privind TVA în era digitală 5 , care a fost adoptată de Comisie la 8 decembrie 2022 și este în prezent discutată în cadrul Consiliului. Această propunere vizează modernizarea și reconfigurarea sistemului de TVA al UE pentru era digitală. De fapt, propunerea privind TVA în era digitală reprezintă un pachet amplu și multilateral de reforme, care are trei obiective principale, printre care se numără consolidarea conceptului de înregistrare unică în scopuri de TVA (single VAT registration, SVR) în UE.

Unul dintre principalele obiective ale propunerii privind TVA în era digitală este acela de a limita necesitatea înregistrării multiple în scopuri de TVA în UE. Această propunere constituie un demers în vederea atingerii acestui obiectiv, extinzând domeniului de aplicare al instrumentelor de simplificare utilizate pentru declararea și achitarea TVA-ului datorat pentru vânzarea la distanță de bunuri 6 . Reformele din cadrul propunerii privind TVA în era digitală vor promova conceptul de înregistrare unică în scopuri de TVA (SVR) în UE prin extinderea gamei de livrări vizate de simplificarea ghișeului unic (OSS al Uniunii), care face parte din seria de simplificări ale ghișeului unic (OSS). Prezenta propunere urmărește să reducă și mai mult cazurile în care o persoană impozabilă care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în mai multe state membre prin extinderea regulii furnizorului presupus și prin extinderea IOSS și a regimului special pentru a include bunurile importate cu o valoare mai mare de 150 EUR. Prin urmare, atât prezenta inițiativă, cât și propunerea privind TVA în era digitală contribuie la sprijinirea obiectivului înregistrării unice în scopuri de TVA în UE.

De asemenea, propunerea privind TVA în era digitală a impus utilizarea obligatorie a IOSS pentru platforme. Potrivit propunerii privind TVA în era digitală, IOSS va fi obligatoriu pentru piețele online care acționează în calitate de furnizor presupus pentru anumite vânzări la distanță de bunuri importate. În temeiul acestei propuneri, piețele online care facilitează vânzările la distanță de bunuri importate cu o valoare mai mare de 150 EUR vor fi acum furnizorul presupus în ceea ce privește livrările respective și, în consecință, vor fi obligate să declare și să achite TVA-ul datorat pentru aceste livrări prin intermediul IOSS. Această reformă protejează și mai mult sistemul de TVA al UE și consolidează lupta împotriva fraudei în domeniul TVA, dat fiind că efortul de asigurare a conformității se va concentra acum asupra unui grup și mai restrâns de piețe online (persoane impozabile) care sunt bine pregătite în domeniul respectării normelor în materie de TVA și care, din punct de vedere vamal, vor fi, de asemenea, importatorul presupus pentru toate livrările de bunuri importate pe care le facilitează prin intermediul platformei lor. Mai mult, această măsură va reduce riscul de subevaluare în ceea ce privește vânzările la distanță de bunuri importate. În calitate de importator presupus, piața online va avea la dispoziție toate ingredientele componente care sunt necesare pentru a calcula valoarea corectă a TVA-ului datorat pentru astfel de livrări. Subevaluarea nu va mai fi posibilă, deoarece piața va percepe în avans TVA-ul pentru prețul de vânzare afișat al bunurilor. La stabilirea bazei de impozitare pentru care se percepe TVA-ul, piața online înregistrată în IOSS, acționând atât în calitate de furnizor presupus, cât și de importator presupus, va include toți factorii, cum ar fi impozitele, drepturile, prelevările datorate ca urmare a importului, precum și alte cheltuieli accesorii, cum ar fi costurile de transport și de asigurare, care sunt necesare pentru a calcula în mod corespunzător baza de impozitare în scopuri de TVA. Prin urmare, valoarea corectă al TVA-ului va fi percepută și achitată către autoritățile fiscale competente. Întrucât TVA-ul este colectat în avans în momentul vânzării bunurilor din IOSS, procesul de import va fi, de asemenea, simplificat, întrucât importul ulterior de bunuri din IOSS este scutit de TVA la import.

Inițiativa sprijină Strategia UE privind creșterea durabilă 7 , care se referă la proceduri îmbunătățite de colectare a creanțelor fiscale, de reducere a fraudei fiscale, a evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale, precum și la reducerea costurilor de asigurare a conformității pentru întreprinderi, persoane fizice și administrații fiscale. Îmbunătățirea sistemelor de impozitare pentru a favoriza o activitate economică mai durabilă și mai echitabilă face parte, de asemenea, din agenda UE privind sustenabilitatea competitivă.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta inițiativă este în concordanță cu Planul de acțiune vamală 8 . Gestionarea comerțului electronic este unul dintre cele patru domenii-cheie de acțiune din cadrul Planului de acțiune vamală. Prezenta propunere de extindere a regimului IOSS prin eliminarea pragului de 150 EUR se realizează în cadrul reformei vamale.

În raportul final al Conferinței privind viitorul Europei 9 , cetățenii solicită „armonizarea și coordonarea politicilor fiscale în statele membre ale UE pentru a preveni evaziunea fiscală și practicile de evitare a obligațiilor fiscale”, „promovarea cooperării dintre statele membre ale UE pentru a se asigura că toate întreprinderile din UE își plătesc impozitele în mod echitabil”. Prezenta propunere este în concordanță cu aceste obiective.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Prezenta directivă modifică Directiva TVA în temeiul articolului 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În temeiul articolului respectiv, Consiliul, hotărând în unanimitate în conformitate cu o procedură legislativă specială și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, poate adopta dispoziții referitoare la armonizarea normelor statelor membre în domeniul impozitării indirecte.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Prezenta inițiativă respectă principiul subsidiarității. Având în vedere necesitatea de a modifica Directiva TVA, obiectivele acestei inițiative nu pot fi realizate de statele membre în mod individual. Prin urmare, Comisia, care are responsabilitatea de a asigura buna funcționare a pieței unice și de a promova interesul general al UE, trebuie să propună acțiuni pentru îmbunătățirea situației.

În plus, prezenta propunere urmărește să aducă îmbunătățiri funcționării IOSS, care este un instrument de simplificare, comun tuturor statelor membre, pentru declararea și plata TVA-ului. Prin urmare, acțiunile naționale necoordonate și fragmentate ar avea potențialul de a denatura comerțul. În cadrul consultării specifice 10 , întreprinderile și-au exprimat preferința în acest sens, și anume aceea ca normele în materie de TVA să fie aplicate în mod uniform la nivelul UE, mai degrabă decât să fie obligate să respecte diferite obligații de raportare sau de înregistrare la nivel național. În ceea ce privește colectarea și controlul TVA-ului, amploarea deficitului de încasare a TVA și persistența acestuia demonstrează în mod clar că instrumentele naționale nu sunt suficiente pentru a combate frauda în domeniul TVA.

Proporționalitatea

Propunerea este conformă cu principiul proporționalității și nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor tratatelor, în special buna funcționare a pieței unice.

Proporționalitatea este asigurată de faptul că această inițiativă promovează un principiu mai eficace și mai solid al înregistrării unice în scopuri de TVA, care nu interferează cu procesele naționale de înregistrare în scopuri de TVA. În schimb, inițiativa se axează pe extinderea regimului IOSS și a regimului furnizorului presupus pentru a limita și mai mult cazurile în care un comerciant care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate prin intermediul unei piețe online sau pe cont propriu este obligat să se înregistreze în scopuri de TVA în alte state membre în care nu este stabilit pentru a efectua astfel de livrări de bunuri importate.

Un cadru la nivelul UE pentru gestionarea înregistrării în scopuri de TVA este proporțional, deoarece va spori sustenabilitatea funcționării pieței unice. Eliminarea necesității de înregistrare multiplă în cadrul UE poate fi realizată, prin însăși natura sa, numai printr-o propunere de modificare a Directivei TVA.

Alegerea instrumentului

Propunerea impune modificarea Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată („Directiva TVA”).

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Pachetul privind TVA pentru comerțul electronic a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 și a introdus o serie de modificări ale normelor în materie de TVA care reglementează impozitarea comerțului electronic transfrontalier de la întreprindere la consumator (B2C) în UE.

Comisia a efectuat o evaluare ex post a primelor 6 luni de aplicare a pachetului privind TVA pentru comerțul electronic. Rezultatele inițiale sunt foarte încurajatoare și demonstrează succesul noilor măsuri. În ceea ce privește importurile, rezultatele inițiale evidențiază faptul că, în primele șase luni au fost colectate aproximativ 2 miliarde EUR reprezentând TVA, în special în legătură cu importurile de loturi cu valoare scăzută, având o valoare intrinsecă de maximum 150 EUR, ceea ce reprezintă aproximativ 4 miliarde EUR pe an. Din cele 2 miliarde EUR reprezentând TVA-ul colectat în legătură cu importurile de bunuri cu valoare scăzută în primele 6 luni, aproape 1,1 miliarde EUR au fost colectate prin intermediul IOSS. Aceste cifre demonstrează modul în care IOSS s-a impus ca instrument-cheie de simplificare pentru declararea și plata TVA-ului pentru vânzările la distanță de bunuri importate.

Punerea în aplicare a pachetului a contribuit, de asemenea, la combaterea fraudei în domeniul TVA. Analiza datelor vamale indică faptul că primii opt comercianți înregistrați în IOSS au reprezentat aproximativ 91 % din totalul tranzacțiilor declarate pentru import în UE prin intermediul IOSS. Această statistică este foarte încurajatoare, deoarece arată impactul pe care noua dispoziție privind „furnizorul presupus” pentru piețele online l-a avut asupra conformității, în măsura în care monitorizarea și auditarea acestui număr foarte limitat de persoane impozabile este suficientă pentru a asigura colectarea TVA-ului pentru acest tip de tranzacție.

Prezenta propunere se bazează pe succesul pachetului privind TVA pentru comerțul electronic și pe ambiția propunerii privind TVA în era digitală, dat fiind că prevede extinderea în continuare a regimului furnizorului presupus pentru a include toate vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe, indiferent de valoarea acestora. Prin urmare, efortul de asigurare a conformității se va concentra și mai mult asupra unui număr mult mai mic de actori mari de pe piață, care vor reprezenta majoritatea vânzărilor la distanță de bunuri importate în UE.

De asemenea, prezenta inițiativă sprijină principiul înregistrării unice în scopuri de TVA în UE, întrucât acesta va limita și mai mult cazurile în care o persoană impozabilă va trebui să se înregistreze în scopuri de TVA. Extinderea simplificării IOSS pentru a include toate vânzările la distanță de bunuri importate, indiferent de valoarea acestora, împreună cu extinderea regimurilor speciale pentru a include anumite importuri de bunuri în loturi de peste 150 EUR, va reduce și mai mult necesitatea ca persoanele impozabile să se înregistreze în scopuri de TVA în mai multe state membre. Totodată, ca urmare a extinderii suplimentare a regimului furnizorului presupus, persoanele impozabile care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate în UE prin intermediul piețelor online nu vor mai trebui să se înregistreze în scopuri de TVA pentru livrările în cazul cărora valoarea intrinsecă a transportului depășește 150 EUR. În schimb, piața online, acționând în calitate de furnizor presupus, va declara și va achita TVA-ul datorat pentru livrările respective prin intermediul regimului extins IOSS, care va fi acum obligatoriu pentru piețele online în temeiul propunerii privind TVA în era digitală.

Consultările părților interesate

La 22 ianuarie 2022, Comisia a lansat o consultare publică deschisă care a rămas deschisă până la 5 mai 2022. Această consultare publică a fost lansată împreună cu o cerere de contribuții. Consultarea publică a fost structurată pe baza unui chestionar specific cu 71 de întrebări. În cadrul procesului de consultare, publicul larg și toate părțile interesate esențiale, inclusiv întreprinderile, au fost invitate să își prezinte opiniile cu privire la cele trei domenii principale abordate de inițiativa privind TVA în era digitală, și anume (i) cerințele de raportare digitală și facturarea electronică; (ii) tratamentul în materie de TVA aplicat economiei platformelor; și (iii) utilizarea unei înregistrări unice în scopuri de TVA. În total, au fost primite 193 de răspunsuri din partea a 22 de state membre și a 5 țări din afara UE. De asemenea, respondenților li s-a permis să încarce documente de poziție.

O serie de respondenți la consultarea publică și-au exprimat opinia că domeniul de aplicare al IOSS ar trebui, de asemenea, extins prin eliminarea pragului de 150 EUR, pentru a contribui la simplificarea procesului de declarare și de achitare a TVA-ului pentru vânzările la distanță de bunuri importate care depășesc această valoare. La rândul său, eliminarea pragului de 150 EUR va reduce necesitatea înregistrării în diferite state membre, sprijinind în mod clar întreprinderile, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), să își îndeplinească mai ușor obligațiile în materie de TVA, precum și să își extindă și să își dezvolte activitățile în întreaga UE.

În opinia a peste 80 % dintre respondenții la consultarea publică deschisă, dificultatea respectării cerințelor de înregistrare în scopuri de TVA contribuie la menținerea unor niveluri ridicate de fraudă și neconformitate, iar contribuabilii nu se orientează către anumite piețe sau tranzacții deoarece preferă să evite înregistrarea în scopuri de TVA în mai multe state membre.

Obținerea și utilizarea expertizei

Comisia s-a bazat pe analiza efectuată de un contractant extern pentru studiul „TVA în era digitală 11 ”.

Obiectivul studiului a fost, în primul rând, evaluarea situației actuale în ceea ce privește cerințele de raportare digitală, tratamentul în materie de TVA aplicat economiei platformelor, precum și înregistrarea unică în scopuri de TVA și IOSS. În al doilea rând, studiul a urmărit evaluarea impactului unei serii de posibile inițiative de politică în aceste domenii. Studiul a examinat în mod specific opțiunea de a elimina pragul de 150 EUR care se aplică IOSS. Studiul a constatat că vânzările la distanță de bunuri importate cu o valoare de peste 150 EUR, precum și de bunuri supuse accizelor sunt tranzacții care sunt predominante în special în comerțul electronic. Vânzările la distanță de bunuri cu o valoare de peste 150 EUR din țări/teritorii terțe și de bunuri supuse accizelor importate din țări/teritorii terțe reprezintă aproximativ 10-20 % din valoarea totală a vânzărilor la distanță din cadrul comerțului electronic în UE, astfel cum sugerează consultarea specifică.

În plus, Comisia a utilizat analiza efectuată de un alt contractant extern în cadrul studiului intitulat „An integrated and innovative overhaul of EU rules governing e-commerce transactions from third countries from a customs and taxation perspective” (O revizuire integrată și inovatoare a normelor UE care reglementează din punct de vedere vamal și fiscal tranzacțiile de comerț electronic din țări terțe) 12 . Studiul vine în continuarea acțiunii 9 din Planul de acțiune vamală, prin care Comisia s-a străduit să examineze efectele comerțului electronic asupra colectării taxelor vamale și asupra condițiilor de concurență echitabile pentru operatorii din UE, inclusiv posibilele modalități de colectare a taxelor vamale în concordanță cu noua abordare privind colectarea TVA în cadrul IOSS. Studiul a evaluat posibilele implicații ale modificării pragului de 150 EUR pentru scutirea de taxe și a concluzionat că eliminarea acestui prag ar conduce la cea mai mare majorare a veniturilor și ar asigura cele mai echitabile condiții de concurență între vânzătorii străini și piața internă. De asemenea, aceasta ar elimina frauda sau evitarea plății taxelor vamale care rezultă din divizarea loturilor și ar reduce stimulentele pentru subevaluare.

Evaluarea impactului

Examinată de Comitetul de control normativ la 22 iunie 2022, evaluarea impactului propunerii privind TVA în era digitală a obținut un aviz pozitiv. Comitetul a recomandat adăugarea mai multor detalii, pentru a descrie mai bine metodologiile utilizate pentru modelare și pentru a aduce clarificări suplimentare în ceea ce privește opțiunile. În consecință, evaluarea impactului a fost modificată pentru a include perspectivele statelor membre și cele sectoriale cu privire la economia platformelor, analiza econometrică/tehnicile utilizate pentru modelare au fost descrise în mod cuprinzător și a fost detaliată structura cerințelor de raportare digitală legate de opțiuni.

În evaluarea impactului care însoțește propunerea privind TVA în era digitală au fost analizate mai multe opțiuni de politică. Referitor la înregistrarea în scopuri de TVA, evaluarea impactului a examinat trei opțiuni de politică specifice, inclusiv subopțiuni, în special în ceea ce privește utilizarea și domeniul de aplicare al IOSS. Cele trei opțiuni de politică legate de IOSS s-au axat pe menținerea statu-quo-ului, pe impunerea IOSS pentru diferiți furnizori (cu/fără o anumită limită) și pe eliminarea pragului de 150 EUR pentru utilizarea IOSS. Aceste trei opțiuni legate de IOSS au fost grupate în abordări de politică mai ample, împreună cu alte opțiuni de politică axate pe cerințele de raportare digitală (CRD), pe economia platformelor și pe alte inițiative menite să reducă la minimum înregistrările în scopuri de TVA în contextul obiectivului general al înregistrării unice în scopuri de TVA în UE. În total, în evaluarea impactului au fost incluse cinci abordări de politică mai ample, dintre care două au cuprins modificări ale IOSS, mai concret „abordarea consolidată” și „abordarea maximă”. Prima abordare a inclus opțiunea de a impune obligativitatea IOSS, în timp ce a doua abordare a cuprins atât opțiunea de a face IOSS obligatoriu, cât și opțiunea de a elimina pragul de 150 EUR pentru utilizarea IOSS.

Evaluarea impactului a evidențiat importanța abordării cadrului TVA pentru administrarea și colectarea TVA-ului pentru vânzările la distanță de bunuri importate. De fapt, în 2020, vânzările la distanță de bunuri importate au fost estimate la 29 de miliarde EUR la nivelul UE-27. În plus, părțile interesate au arătat că o proporție semnificativă din vânzările la distanță de bunuri importate – cu titlu orientativ, aproximativ 10-20 % – au depășit 150 EUR și, prin urmare, sunt în prezent neeligibile pentru IOSS. Opțiunea de a elimina pragul de 150 EUR ar permite utilizarea IOSS pentru bunuri cu o valoare mai mare, ceea ce ar putea fi mai util în cazul vânzătorilor la distanță de bunuri importate, având în vedere că o parte din vânzările la distanță de bunuri importate efectuate de aceștia sunt evaluate la un nivel superior pragului actual. Evaluarea impactului recunoaște că eliminarea pragului de 150 EUR ar duce la o reducere a sarcinii administrative și a costurilor asociate înregistrării în scopuri de TVA pentru întreprinderi, deoarece unele întreprinderi nu ar mai fi obligate să se înregistreze în statul membru de destinație, reducându-și astfel sarcinile.

S-a considerat că atât abordarea maximă, cât și cea consolidată au o acoperire largă și, prin urmare, cele mai mari beneficii potențiale. De exemplu, în domeniul înregistrării în scopuri de TVA, unde se pune accentul mai mult pe problema costurilor administrative și de conformitate ridicate, subopțiunile pentru OSS și IOSS diferă în principal în ceea ce privește sfera situațiilor care determină în prezent înregistrările multiple în scopuri de TVA care ar urma să fie abordate.

În cele din urmă, analiza inclusă în evaluarea impactului a arătat că cel mai bun echilibru în ceea ce privește opțiunile de politică în termeni de eficacitate, de proporționalitate și de subsidiaritate ar fi atins prin punerea în aplicare a „abordării consolidate”. Abordarea consolidată combină introducerea de CRD la nivelul UE, a unei dispoziții privind „furnizorul presupus” pentru sectorul serviciilor de închiriere de locuințe pe termen scurt și pentru sectorul transportului de persoane, precum și o combinație între extinderea mai largă a OSS, taxarea inversă și un IOSS obligatoriu pentru platforme.

„Abordarea maximă” a propus eliminarea pragului de 150 EUR, însă, din cauza faptului că acest prag este strâns legat de calculul taxei vamale, aceasta nu a fost considerată cea mai eficientă opțiune în contextul propunerii privind TVA în era digitală. Evaluarea impactului recunoaște că extinderea IOSS pentru a include vânzările la distanță de bunuri importate a căror valoare depășește 150 EUR reprezintă o îmbunătățire care este susținută de întreprinderi. Prin urmare, eliminarea pragului de 150 EUR este abordată în prezenta propunere, împreună cu revizuirea cuprinzătoare a normelor vamale respective.

În perioada 2023-2032, se preconizează că se vor realiza economii în valoare de 8,7 miliarde EUR prin eliminarea obligațiilor de înregistrare în scopuri de TVA. Sunt prevăzute, de asemenea, beneficii de mediu, sociale și de automatizare în domeniul întreprinderilor, precum și beneficii legate de funcționarea pieței unice (condiții de concurență mai echitabile) și de eficiența controlului fiscal.

Evaluarea impactului și anexele sale, rezumatul și avizul Comitetului privind evaluarea impactului sunt disponibile pe pagina consultării de pe portalul „Exprimați-vă părerea”: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13186-TVA-ul-in-era-digitala_ro.

De asemenea, raportul privind evaluarea impactului reformei Uniunii vamale a identifica subevaluarea ca fiind o problemă. Atunci când sunt subevaluate, mărfurile sunt declarate sub valoarea lor corectă în vamă și, în consecință, baza la care se aplică taxele vamale și TVA este mai mică. Subevaluarea este considerată mai relevantă pentru categoriile de mărfuri pentru care se aplică taxe vamale. Cu toate acestea, un studiu realizat de Copenhagen Economics în 2016 a estimat că aproximativ 65 % din loturile aferente comerțului electronic sunt subevaluate în scopuri de TVA, indiferent dacă beneficiază sau nu de scutirea de taxe vamale 13 . Totodată, au existat cazuri de subevaluare sistematică a anumitor categorii de mărfuri, ceea ce a dus la pierderi importante de venituri la nivelul taxelor vamale 14

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Prezenta propunere se bazează pe propunerea privind TVA în era digitală, care este o inițiativă REFIT de modernizare a normelor actuale în materie de TVA și de luare în considerare a oportunităților oferite de tehnologiile digitale 15 . Se preconizează că propunerea va consolida piața unică și va contribui la îmbunătățirea colectării creanțelor fiscale pentru vânzările la distanță de bunuri importate. Prin urmare, prezenta propunere va asigura venituri durabile în contextul redresării în urma pandemiei de COVID-19.

Se preconizează că întreprinderile implicate în vânzări la distanță de bunuri importate vor avea un beneficiu net în urma introducerii propunerii. În general, prezenta propunere va consolida și mai mult conceptul de înregistrare unică în scopuri de TVA (SVR), ceea ce va sprijini principiul numărului constant (one in, one out) sau chiar mai mult decât atât, ajunând la „o intrare, ieșiri multiple” (one in, multiple out), ținând seama de numeroasele obligații de înregistrare care pot exista în ceea ce privește vânzările la distanță de bunuri importate cu o valoare mai mare de 150 EUR.

Prezenta propunere se bazează pe principiul înregistrării unice în scopuri de TVA în UE și se preconizează că va reduce și mai mult necesitatea înregistrării multiple în alte state membre. Prin urmare, propunerea va contribui la reducerea sarcinii administrative și a costurilor aferente pentru întreprinderile implicate în vânzarea la distanță de bunuri importate cu o valoare mai mare de 150 EUR.

Platforma „Pregătiți pentru viitor” a inclus inițiativa privind TVA în era digitală în programul său anual de lucru pentru 2022, recunoscând potențialul acesteia de reducere a sarcinii administrative în domeniul de politică vizat 16 . De asemenea, prezenta propunere se bazează pe obiectivele principale ale inițiativei privind TVA în era digitală prin reducerea în continuare a sarcinilor administrative și a costurilor asociate respectării normelor în materie de TVA.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Se preconizează că prezenta propunere va contribui la majorarea veniturile din TVA pentru statele membre, întrucât va îmbunătăți colectarea TVA-ului prin concentrarea eforturilor de asigurare a conformității asupra unui număr mai mic de persoane impozabile care respectă în mare măsură normele. Extinderea regimului IOSS pentru a include toate vânzările la distanță de bunuri importate, cu excepția produselor care fac obiectul accizelor, va contribui la reducerea sarcinii administrative și a costurilor asociate emiterii și controlului înregistrărilor în scopuri de TVA. Odată cu extinderea regulii furnizorului presupus, a IOSS și a regimului special, administrațiile fiscale ar trebui să se confrunte cu o scădere corespunzătoare a numărului de cereri de înregistrare depuse de persoane impozabile nestabilite. Prin urmare, la nivelul statelor membre, prezenta propunere va reduce costurile administrative asociate înregistrării comercianților care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate cu o valoare mai mare de 150 EUR în UE, întrucât acești comercianți vor putea acum să declare și să achite TVA-ul datorat pentru aceste livrări prin intermediul regimului IOSS, fără a fi nevoiți să se înregistreze în scopuri de TVA pentru aceste livrări în mai multe state membre.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Comitetul TVA, un comitet consultativ privind aspectele legate de TVA, la care participă reprezentanți ai tuturor statelor membre și care este prezidat de funcționari ai Comisiei din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD), va dezbate și va clarifica posibilele probleme de interpretare între statele membre în ceea ce privește noua legislație.

Comitetul permanent pentru cooperare administrativă (SCAC) se va ocupa de toate aspectele posibile privind cooperarea administrativă dintre statele membre care rezultă din noile dispoziții incluse în prezenta propunere.

În plus, Comisia va monitoriza și va evalua dacă prezenta inițiativă funcționează în mod corespunzător în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Prezenta propunere include trei elemente principale. În primul rând, se propune extinderea aplicării regulii furnizorului presupus, care se limitează în prezent la vânzările la distanță de bunuri importate a căror valoare nu depășește 150 EUR, pentru a include toate vânzările la distanță de bunuri importate dintr-un teritoriu terț sau dintr-o țară terță. Această extindere a regulii furnizorului presupus se realizează prin eliminarea menționării pragului de 150 EUR de la articolul 14a alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului. În cadrul domeniului său de aplicare extins, norma privind furnizorul presupus s-ar aplica, prin urmare, tuturor vânzărilor la distanță de bunuri importate în UE care sunt facilitate de o interfață electronică, indiferent de valoarea intrinsecă a lotului.

În al doilea rând, se propune extinderea aplicării IOSS, care se limitează în prezent la vânzările la distanță de bunuri importate în loturi a căror valoare intrinsecă nu depășește 150 EUR, pentru a include toate vânzările la distanță de bunuri importate, indiferent de valoarea acestora. Totuși, produsele care fac obiectul accizelor ar rămâne excluse din sistem. Extinderea IOSS ar contribui la promovarea conceptului de înregistrare unică în scopuri de TVA în UE, prin faptul că va limita și mai mult cazurile în care o persoană impozabilă este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în alt stat membru. Această extindere a aplicării IOSS se realizează prin eliminarea menționării pragului de 150 EUR de la articolul 369l primul paragraf din Directiva 2006/112/CE a Consiliului.

În al treilea rând, propunerea ar extinde aplicarea regimului special prevăzut la titlul XII capitolul 7 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului, care se limitează în prezent la bunurile importate eligibile a căror valoare intrinsecă nu depășește 150 EUR, pentru a include toate bunurile eligibile. Produsele care fac obiectul accizelor ar rămâne excluse din acest regim. Extinderea regimului special va contribui la promovarea conceptului de înregistrare unică în scopuri de TVA în UE, prin faptul că va limita și mai mult cazurile în care o persoană impozabilă este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA în alt stat membru. Prin urmare, articolul 369y din Directiva 2006/112/CE a Consiliului se modifică pentru a se elimina menționarea pragului de 150 EUR.

2023/0158 (CNS)

Propunere de

DIRECTIVĂ A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA referitoare la persoanele impozabile care facilitează vânzările la distanță de bunuri importate și aplicarea regimului special de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe și regimul special pentru declararea și plata TVA-ului la import

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European 17 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 18 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Articolul 14a alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE 19 a Consiliului prevede „regimul furnizorului presupus”. În temeiul articolului respectiv, în cazul în care o persoană impozabilă facilitează, prin utilizarea unei interfețe electronice, vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe, persoana impozabilă în cauză trebuie considerată furnizorul presupus bunurilor respective.

(2)Aplicarea regimului furnizorului presupus se limitează în prezent la vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 EUR. Pentru a reduce sarcina de asigurare a conformității pentru comercianții care vând prin intermediul interfețelor electronice, cum ar fi piețele online, precum și pentru a sprijini înregistrarea unică în Uniune în scopuri de TVA, limita de 150 EUR trebuie eliminată. În consecință, regimul furnizorului presupus trebuie să includă toate vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe în Uniune, indiferent de valoarea acestora.

(3)Titlul XII capitolul 6 secțiunea 4 din Directiva 2006/112/CE stabilește un regim special de TVA pentru vânzările la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe, cunoscut sub denumirea de ghișeul unic pentru importuri (Import One-Stop Shop – IOSS). Persoanele impozabile care optează pentru înregistrarea în IOSS nu trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au loc livrările lor eligibile de bunuri către consumatori. În schimb, TVA-ul datorat pentru aceste livrări și prestări poate fi declarat și plătit într-un singur stat membru prin intermediul regimului IOSS. Cu toate acestea, regimul special al IOSS se limitează la vânzările la distanță de bunuri importate în loturi a căror valoare intrinsecă nu depășește 150 EUR. Pentru a sprijini înregistrarea unică în scopuri de TVA în Uniune, pragul de 150 EUR trebuie eliminat, astfel încât persoanele impozabile care efectuează vânzări la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe în Uniune a căror valoare depășește 150 EUR să nu fie obligate să se înregistreze în scopuri de TVA la import în fiecare stat membru de destinație a bunurilor.

(4)Titlul XII capitolul 7 din Directiva 2006/112/CE stabilește regimul special pentru declararea și plata TVA-ului la import. Atunci când sunt îndeplinite anumite condiții, regimul special permite operatorilor poștali, transportatorilor expres, agenților vamali și altor operatori care completează declarațiile vamale de import în numele clientului să declare și să achite lunar TVA-ul colectat pentru anumite importuri. Regimul special se limitează la bunurile importate în loturi cu o valoare intrinsecă de maximum 150 EUR, cu excepția produselor care fac obiectul accizelor. Prin urmare, pentru a reduce sarcina de asigurare a conformității și costurile asociate bunurilor importate în loturi cu o valoare intrinsecă mai mare de 150 EUR, pragul de 150 EUR ar trebui eliminat.

(5)În conformitate cu Declarația politică comună din 28 septembrie 2011 a statelor membre și a Comisiei privind documentele explicative 20 , statele membre s-au angajat ca, în cazuri justificate, să transmită alături de notificarea măsurilor lor de transpunere și unul sau mai multe documente care să explice relația dintre componentele unei directive și părțile corespunzătoare din instrumentele naționale de transpunere. În ceea ce privește prezenta directivă, legiuitorul consideră că este justificată transmiterea unor astfel de documente.

(6)Întrucât obiectivul prezentei directive, și anume acela de a promova conceptul de înregistrare unică în scopuri de TVA în Uniune, poate fi realizat doar la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezenta directivă nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective.

(7)Prin urmare, Directiva 2006/112/CE trebuie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificări ale Directivei 2006/112/CE

Directiva 2006/112/CE se modifică după cum urmează:

1.La articolul 14a, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)    În cazul în care o persoană impozabilă, prin utilizarea unei interfețe electronice, cum ar fi o piață online, o platformă, un portal sau alte mijloace similare, facilitează vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe, se consideră că această persoană impozabilă a primit și a livrat ea însăși bunurile respective.”;

2.La articolul 369l, primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„În sensul prezentei secțiuni, vânzarea la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe nu include produse care fac obiectul accizelor.”;

3.Articolul 369y se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 369y

Atunci când, pentru importul bunurilor, cu excepția produselor care fac obiectul accizelor, nu se utilizează regimul special prevăzut la capitolul 6 secțiunea 4, statul membru de import permite persoanei care prezintă bunurile în vamă în contul persoanei căreia îi sunt destinate acestea pe teritoriul Comunității să utilizeze mecanismele speciale pentru declararea și plata TVA la import, în cazul acelor bunuri pentru care expedierea sau transportul se încheie în statul membru respectiv.”

Articolul 2

Transpunere

(1)Statele membre adoptă și publică, până cel târziu la 31 decembrie 2027, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textul acestor acte.

Statele membre aplică dispozițiile respective de la 1 martie 2028.

Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Intrare în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)     Statistici privind veniturile fiscale – Statistici explicate (europa.eu) , Eurostat.
(2)    Concluziile Consiliului cu privire la punerea în aplicare a pachetului privind TVA pentru comerțul electronic, ST 7104/22 din 15 martie 2022.
(3)     Revizuirea Codului vamal al Uniunii (europa.eu) .
(4)     TVA în era digitală (europa.eu) .
(5)    Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește normele în materie de TVA pentru era digitală (COM/2022/701 final). Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește acordurile de cooperare administrativă în materie de TVA necesare pentru era digitală (COM/2022/703). Propunere de REGULAMENT DE PUNERE ÎN APLICARE AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește cerințele de informare pentru anumite regimuri de TVA (COM/2022/704 final).
(6)     https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/vat-e-commerce_en .
(7)    Planurile de redresare și reziliență ale statelor membre prevăd o gamă largă de reforme menite să îmbunătățească mediul de afaceri și să favorizeze adoptarea tehnologiilor digitale și verzi. În completarea acestor reforme, se fac eforturi importante de digitalizare a administrației fiscale, ca sector strategic al administrației publice. [Strategia anuală pentru 2022 privind creșterea durabilă - COM(2021) 740 final].
(8)    Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European – Trecerea uniunii vamale la o etapă superioară: un plan de acțiune, Bruxelles, COM/2020/581 final.
(9)    Conferința privind viitorul Europei – Raport privind rezultatele finale, mai 2022, propunerea 16, punctele 1-3. Conferința privind viitorul Europei a avut loc în perioada aprilie 2021-mai 2022. A fost un exercițiu unic, condus de cetățeni, de democrație deliberativă la nivel paneuropean, care a implicat mii de cetățeni europeni, precum și actori politici, parteneri sociali, reprezentanți ai societății civile și principalele părți interesate.
(10)    TVA în era digitală. Raportul final (vol. IV – Activități de consultare). Contractul specific nr. 07 de executare a Contractului-cadru nr. TAXUD/2019/CC/150.
(11)    Evaluarea celei de a doua versiuni a raportului final este încă în desfășurare la momentul propunerii.
(12)    Copenhagen Economics (2016) E-commerce imports into Europe: VAT and Customs treatment (Importurile prin comerț electronic în Europa: TVA-ul și vămuirea).
(13)    Cea mai amplă investigație a OLAF a vizat importurile prin Regatul Unit în perioada 2013 - 2016. A se vedea cauza C-213/19 a Curții Europene de Justiție, Comisia Europeană/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
(14)    Programul de lucru al Comisiei pentru 2022, anexa II: Inițiativele REFIT, subsecțiunea „O economie în serviciul cetățenilor” (nr. 20).
(15)     2022_annual_work_programme_-_fit_for_future_platform_en.pdf (europa.eu) .
(16)    JO C , , p. .
(17)    JO C , , p. .
(18)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(19)    JO C 369, 17.12.2011, p. 14.