Bruxelles, 20.1.2023

COM(2023) 31 final

2023/0008(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

privind statisticile europene privind populația și locuințele, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 763/2008 și a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SEC(2023) 38 final} - {SWD(2023) 11 final} - {SWD(2023) 12 final} - {SWD(2023) 13 final} - {SWD(2023) 14 final} - {SWD(2023) 15 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Pentru a elabora și a pune în aplicare politici și activități în beneficiul UE, în domeniile în care UE are competență, astfel cum se prevede la articolele 2 și 3 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), sunt necesare statistici europene actuale, fiabile, detaliate și comparabile. Comisia monitorizează și raportează cu privire la situația demografică din UE, în conformitate cu articolul 159 din TFUE. La rândul lor, instituțiile UE au nevoie de cifre exacte și comparabile privind populația în scopuri administrative și procedurale, de exemplu pentru votul cu majoritate calificată în Consiliu. Aceste statistici oferă, de asemenea, contribuții esențiale pentru cercetarea publică prin generarea de informații și prin informarea societății cu privire la evoluții. Estimările privind populația sunt, de asemenea, necesare pentru a obține indicatori „pe cap de locuitor” pentru statistici. Statisticile privind populația furnizează informații pentru proiecțiile demografice și pentru proiecțiile economice și bugetare pe termen lung la nivelul UE, în special pentru politicile economice, sociale și de coeziune la nivelul UE, în general. Acestea sunt, de asemenea, aspecte la care publicul se poate raporta cu ușurință, deoarece descriu fapte și evenimente care se referă la fiecare persoană.

În contextul acestei inițiative, statisticile europene privind populația (ESOP) înseamnă statisticile oficiale la nivelul UE privind populația, evenimentele demografice și migrația, precum și diverșii indicatori bazați pe aceste statistici. Eurostat publică statistici în aceste domenii încă din 1960, când a fost introdusă prima anchetă privind dimensiunea și structura populației active din statele membre de la acel moment. De atunci, statisticile privind populația au fost produse în principal prin preluarea rezultatelor din enumerările directe ale populației din cadrul recensămintelor și prin interpolarea perioadelor intermediare cu informații privind evoluția populației, preluate din sistemele administrative de înregistrare a stării civile (privind nașterile, decesele și migrația). Tranziția actuală de la recensămintele tradiționale pe teren la recensăminte combinate sau chiar recensăminte bazate integral pe registre administrative reduce la minimum sarcina aferentă producerii, suportată de publicul larg, datorită faptului că aceste statistici sunt elaborate în principal pe baza unor surse de date administrative.

Până în 2007, statele membre au transmis în mod voluntar toate datele privind populația. Acest fapt a condus la inconsecvențe și la o lipsă de exhaustivitate sau de actualitate, astfel cum arată recenta evaluare a situației 1 . Articolul 338 din TFUE prevede obligația legiuitorului de a adopta măsuri pentru producerea de statistici oficiale atunci când acest lucru este necesar pentru politicile UE. În prezent, statisticile privind populația se bazează pe un cadru juridic adoptat în perioada 2007-2013. În primul rând, Regulamentul (CE) nr. 862/2007 2 a stabilit cerințe pentru statisticile privind migrația în conformitate cu planul de acțiune pentru colectarea și analiza statisticilor comunitare în domeniul migrației 3 . Articolul 3 din regulament se referă la statisticile privind imigrația și emigrația de pe teritoriul statelor membre, inclusiv fluxurile de migrație de pe teritoriul unui stat membru către teritoriul altui stat membru și fluxurile de migrație între un stat membru și teritoriul unei țări terțe, statisticile privind cetățenia și țara de naștere a persoanelor care își au reședința obișnuită pe teritoriul statelor membre, precum și statisticile privind dobândirea cetățeniei 4 . În al doilea rând, Regulamentul (CE) nr. 763/2008 5 a instituit reguli comune pentru furnizarea decenală de date complete referitoare la populație și locuințe la nivelul UE. Acest lucru a asigurat elaborarea unor date detaliate referitoare la caracteristicile demografice, sociale și economice prestabilite ale persoanelor, ale familiilor și ale gospodăriilor, precum și cu privire la caracteristicile referitoare la locuințe la nivel național, regional și local. În cele din urmă, Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 6 a stabilit normele comune pentru datele demografice europene, inclusiv cerințele în materie de date privind grupurile de populație și evenimentele de stare civilă, cum ar fi nașterile și decesele. Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 prevede, de asemenea, obligația statelor membre să furnizeze Comisiei (Eurostat) date armonizate privind populația totală la nivel național, care să fie utilizate ca ponderi în scopul votului cu majoritate calificată în Consiliu.

Evaluarea efectuată de Comisie a arătat că actualul cadru juridic constituit de cele trei acte menționate mai sus a îmbunătățit în mod semnificativ statisticile europene privind populația, în ansamblu. Valoarea adăugată la nivelul UE a crescut semnificativ și au fost îndeplinite toate nevoile în materie de politici și instituționale ale UE în ceea ce privește statisticile privind populația. Cu toate acestea, evaluarea a evidențiat, de asemenea, relevanța, coerența, consecvența și comparabilitatea reduse – și în continuă scădere – a datelor privind populația și a statisticilor la nivelul statelor membre, ceea ce produce efecte negative asupra procesului decizional bazat pe astfel de date. Prin urmare, este necesar un nou temei juridic pentru a oferi un cadru pe termen lung pentru evoluțiile care sunt necesare pentru armonizarea suplimentară a statisticilor europene privind populația. Cadrul ar trebui, de asemenea, să ofere suficientă flexibilitate cu scopul de a răspunde mai eficient nevoilor în schimbare în materie de politici și de a profita de oportunitățile care decurg din noile surse de date. Există, de asemenea, posibilități de simplificare administrativă și de integrare a proceselor, în locul situației actuale fragmentare din acest domeniu. Prin urmare, această inițiativă este inclusă în Programul de lucru al Comisiei din 2022 ca inițiativă privind o reglementare adecvată (REFIT).

După cum se constată în evaluare, datele statistice privind populația la nivelul UE – inclusiv evenimentele demografice și de migrație și informațiile privind familiile, gospodăriile și măsurile în materie de locuințe – sunt esențiale pentru elaborarea de politici bazate pe date concrete. Statisticile de înaltă calitate privind toate statele membre sunt esențiale pentru multe domenii de politici și inițiative ale UE. Pe lângă cazurile de utilizare de lungă durată menționate mai sus, patru dintre cele șase priorități ale Comisiei pentru perioada 2019-2024 7 au identificat nevoi clare de statistici specifice privind populația UE ca date concrete pentru aceste politici: Un Pact verde european, Promovarea modului nostru de viață european, Un nou elan pentru democrația europeană și O economie în serviciul cetățenilor. Propunerile finale ale Conferinței privind viitorul Europei 8 au identificat, de asemenea, necesitatea unor eforturi suplimentare din partea UE pentru a colecta astfel de date.

Evaluarea susținută de consultarea părților interesate a identificat, de asemenea, diverse lacune majore în cadrul statistic actual, în special detalii geografice și statistice insuficiente și lipsa de actualitate și frecvență a rezultatelor statistice. Constatările evaluării au fost susținute de consultarea părților interesate, la care au participat utilizatori instituționali și alți utilizatori profesionali la nivelul UE și la alte niveluri. În cadrul evaluării impactului, opțiunile de politică pentru această inițiativă au fost evaluate în ceea ce privește capacitatea lor de a acoperi aceste lacune. Prezenta propunere legislativă se bazează pe constatările detaliate ale evaluării generale și ale evaluării impactului pentru a aborda aceste lacune în mod eficace și proporțional.

În 2014, pentru a răspunde nevoilor statistice emergente, Comisia (Eurostat) a început modernizarea statisticilor sociale, cu sprijinul institutelor naționale de statistică (INS) ale statelor membre. Acest lucru a dus la adoptarea, sub forma Regulamentului (UE) 2019/1700 9 , a unui cadru juridic comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe date la nivel individual, colectate din eșantioane de persoane și gospodării. Acest cadru este fundamental pentru a pune baze solide la nivel european pentru colectarea datelor din eșantioane. Această inițiativă privind statisticile europene privind populația este a doua componentă esențială a acestui proces de modernizare. Sprijinul timpuriu la nivel înalt pentru inițiativă în cadrul Sistemului Statistic European (SSE) a fost exprimat în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 2017 10 , aprobând acțiuni menite să răspundă în mod flexibil nevoilor în schimbare, să armonizeze în continuare conceptele și definițiile și să extindă colectarea anuală a datelor, inclusiv a datelor privind migrația și detaliile geografice.

Pe baza constatărilor evaluării generale și ale evaluării impactului, prezenta propunere legislativă conține elemente ambițioase de consolidare a legăturilor dintre toate statisticile sociale ale UE bazate pe persoane și gospodării și a coerenței generale a acestora. Propunerea conține dispoziții care vizează elaborarea unei definiții armonizate a populației, bazate pe concepte statistice solide pentru toate rezultatele și facilitarea accesului la sursele de date disponibile care vor îmbunătăți procesele de producere a statisticilor sociale precum și calitatea acestora. Propunerea conține, de asemenea, dispoziții menite să alinieze mai bine statisticile privind populația și migrația internațională la statisticile privind evenimentele administrative și judiciare legate de azil și de migrația legală și ilegală în temeiul articolelor 4, 5, 6 și 7 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 338 alineatul (1) din TFUE, care oferă temeiul juridic pentru statisticile europene. Hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, Parlamentul European și Consiliul adoptă măsuri pentru producerea de statistici, atunci când aceste statistici sunt necesare pentru îndeplinirea rolului UE. Articolul 338 prevede cerințele pentru producerea statisticilor europene, stabilind că acestea trebuie să respecte standarde privind imparțialitatea, fiabilitatea, obiectivitatea, independența științifică, eficiența costurilor și confidențialitatea informațiilor statistice fără să implice costuri excesive pentru întreprinderi, autorități sau publicul larg.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

SSE furnizează o infrastructură pentru informații statistice. Sistemul este conceput să răspundă nevoilor mai multor utilizatori în cadrul societăților democratice.

Unele dintre principalele criterii de calitate pe care trebuie să le îndeplinească statisticile europene sunt coerența și comparabilitatea acestora. Comparabilitatea este foarte importantă pentru statisticile privind populația și locuințele, având în vedere rolul său esențial în sprijinirea politicilor economice, sociale și de coeziune bazate pe dovezi. Statele membre nu pot asigura consecvența și comparabilitatea necesare fără un cadru european clar, sub forma unei legislații a UE care să stabilească concepte statistice, formate de raportare și cerințe de calitate comune.

Obiectivul acțiunii propuse nu poate fi atins în mod satisfăcător de către statele membre dacă acestea acționează în mod independent. Se poate acționa mai eficace la nivelul Uniunii, prin intermediul unui act juridic al UE care să asigure comparabilitatea informațiilor statistice în domeniile statistice care fac obiectul actului propus. Colectarea propriu-zisă a datelor poate fi efectuată de statele membre.

Proporționalitate

Propunerea respectă principiul proporționalității după cum se arată în continuare.

Aceasta va asigura calitatea și comparabilitatea statisticilor europene privind populația și locuințele colectate și elaborate prin aplicarea acelorași principii în toate statele membre. De asemenea, ea va garanta faptul că statisticile europene privind populația și locuințele rămân relevante și sunt adaptate să răspundă nevoilor utilizatorilor. Regulamentul va face producerea de statistici mai eficientă din punctul de vedere al costurilor, respectând în același timp caracteristicile specifice ale sistemelor statistice din statele membre.

În conformitate cu principiul proporționalității, regulamentul propus se limitează la minimul necesar pentru a-și atinge obiectivul și nu depășește ceea ce este necesar în acest scop.

Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus: regulament.

Având în vedere obiectivele și conținutul propunerii, un regulament este instrumentul cel mai adecvat. Politicile importante ale UE, cum ar fi politicile economice, sociale și de coeziune, depind în mod inerent de statistici europene comparabile, armonizate și de înaltă calitate privind populația și locuințele. Acestea pot fi asigurate cel mai bine prin regulamente care sunt direct aplicabile în statele membre și care, prin urmare, nu trebuie să fie transpuse mai întâi în dreptul intern.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificările adecvării legislației existente

Ca parte a acestei inițiative, Comisia a evaluat cadrul juridic actual pentru statisticile europene privind populația, constând în Regulamentele (CE) nr. 763/2008 și (UE) nr. 1260/2013 și articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007, precum și măsurile de punere în aplicare a acestora. În ceea ce privește aspectele pozitive, evaluarea a arătat că acest cadru juridic actual a îmbunătățit în mod semnificativ statisticile europene privind populația, în general. De exemplu, valoarea adăugată la nivelul UE a crescut semnificativ și toate nevoile tematice politice/instituționale specifice ale UE în materie de statistici privind populația cunoscute înainte de intervenția anterioară (aproximativ 2005) au fost îndeplinite. Cu toate acestea, cadrul juridic actual prezintă patru deficiențe, după cum se explică în continuare.

Una dintre deficiențele cadrului juridic actual este faptul că acesta nu asigură pe deplin statistici suficient de coerente, comparabile și complete.

Deși cadrul conține definiții comune ale conceptelor statistice esențiale, există adesea flexibilitate în ceea ce privește modul în care statele membre le pun în aplicare. Mai precis, acestea aplică trei definiții diferite din punct de vedere conceptual ale noțiunii de „populație de bază” (reședință obișnuită, reședință înregistrată, reședință legală) care sunt permise, uneori utilizându-se definiții diferite pentru seturi de date diferite. Acest lucru a redus comparabilitatea și coerența datelor statistice privind populația din diferite state membre, în detrimentul valorii adăugate la nivelul UE a colectărilor de date.

Anumite lacune în materie de date sunt în prezent completate utilizând datele furnizate de statele membre în mod voluntar. Aceasta duce la statistici incomplete la nivelul UE care ar putea să nu fie coerente cu statisticile obligatorii. Acest lucru face ca statisticile voluntare să fie mai puțin eficiente din punctul de vedere al costurilor în ceea ce privește valoarea adăugată pe care acestea o generează la nivelul UE și de aceea este deopotrivă necesar și important ca statisticile respective să fie obligatorii, în viitor. Colectările voluntare pot fi utile inițial atunci când sunt elaborate statistici noi, dar este necesar un temei juridic clar pentru punerea lor deplină în aplicare ca statistici europene oficiale.

O altă deficiență a cadrului juridic actual este faptul că acesta nu asigură o disponibilitate suficientă a datelor privind populația în ceea ce privește actualitatea și frecvența publicării datelor.

Legislația existentă reglementează numai statisticile demografice și privind migrația anuale. În temeiul legislației existente, majoritatea seturilor de date anuale trebuie furnizate doar în termen de 12 luni de la sfârșitul perioadei de referință, iar seturile de date ale recensământului care are loc la zece ani trebuie furnizate doar în termen de 27 de luni de la sfârșitul anului în care are loc recensământul. Aceste frecvențe și termenele aferente rămân sub așteptările utilizatorilor și nu corespund termenelor și frecvențelor publicațiilor statistice naționale sau ale altor transmiteri de statistici internaționale din majoritatea statelor membre. În temeiul legislației existente, termenele legale și frecvențele nu pot fi îmbunătățite, de exemplu pentru a acoperi alte statistici multianuale privind populația și locuințele sau statisticile infra-anuale privind populația (adică statisticile elaborate de mai multe ori în cursul unui anumit an), cum ar fi cele elaborate recent cu privire la mortalitatea anormală cauzată de COVID-19.

O altă deficiență constă în faptul că acest cadru nu surprinde caracteristicile și detaliile subiectelor sau ale grupelor de populație care au devenit relevante din punct de vedere politic și social în ultimul deceniu.

Acest lucru se datorează faptului că legislația existentă se axează pe nevoile de date pentru prioritățile în materie de politici existente la momentul elaborării legislației. De-a lungul timpului, prioritățile s-au schimbat, astfel încât statisticile disponibile privind populația nu mai acoperă în mod adecvat caracteristicile, subiectele sau grupele de populație relevante pentru politici. Mai precis, lacunele identificate în cadrul consultării părților interesate se referă la caracteristicile subiectelor și grupurilor relevante pentru politici. Printre exemple se numără datele privind locuințele pentru Pactul verde european, migranți și mobilitatea UE, populația urbană/rurală și grupurile minoritare vulnerabile. Există, de asemenea, lacune în ceea ce privește detalierea geografică insuficientă a statisticilor, inclusiv tipologiile funcționale și datele de referință geografică pentru integrarea urbană/rurală și analiza transfrontalieră.

În cele din urmă, cadrul nu este suficient de flexibil pentru a se adapta la nevoile politice în schimbare sau pentru a permite statelor membre sau UE să utilizeze noi surse.

Acest lucru se datorează faptului că legislația existentă nu dispune de flexibilitatea necesară pentru a se adapta la noile nevoi statistice. Noile surse de date din statele membre și de la nivelul UE (în special datele administrative, inclusiv sistemele de interoperabilitate și datele aflate în proprietate privată) oferă potențiale îmbunătățiri în ceea ce privește costurile și actualitatea, dar legislația actuală nu sprijină adoptarea acestora.

În cele din urmă, evaluarea a identificat redundanțe relevante pentru REFIT în ceea ce privește conformitatea, punerea în aplicare și monitorizarea. Acestea se datorează faptului că legislația actuală este fragmentată în trei acte juridice care nu au fost elaborate împreună. Situația actuală în care statele membre produc multe seturi de date voluntare, dar incomplete (cu un grad ridicat, dar incomplet, de exhaustivitate la nivelul statelor membre) conduce la reducerea semnificativă a eficienței la nivelul UE.

Consultările părților interesate

Strategia de consultare 11 a cartografiat principalele profiluri ale părților interesate în trei grupuri principale (furnizorii de date-sursă – cum ar fi deținătorii de date administrative și alte surse de date relevante; producătorii de statistici – în special INS-urile – și utilizatorii statisticilor) în cadrul activităților de consultare. Consultarea a inclus consultări publice și specifice, ateliere specifice, consultări ale grupurilor de experți, interviuri cu principalele părți interesate și cercetări documentare.

Consultarea părților interesate a ajuns cu succes la grupurile de părți interesate vizate, cu excepția furnizorilor de date administrative și a organizațiilor mass-media. Având în vedere natura tehnică a subiectului, angajamentul general al respondenților a fost considerat suficient pentru a sprijini evaluarea reciprocă și evaluarea impactului statisticilor europene privind populația.

Consultarea a sprijinit inițiativa Comisiei și a recunoscut că aspectele s-au îmbunătățit în mod semnificativ de la intervenția politică anterioară în domeniul demografiei, al migrației internaționale și al populației, precum și al statisticilor privind recensământul locuințelor. Cu toate acestea, Comisia a identificat, de asemenea, lacune statistice și apariția unor noi nevoi statistice pe care cadrul juridic actual nu le poate acoperi.

Toate părțile interesate au confirmat necesitatea de a planifica îmbunătățiri statistice, deși nu au fost întotdeauna de acord cu nivelul de ambiție al unor astfel de îmbunătățiri. Producătorii de statistici au fost oarecum mai conservatori decât utilizatorii statisticilor în acest sens.

Subiectele statistice asupra cărora au convenit toate grupurile de părți interesate au fost subiecte prioritare: statistici mai bune privind migrația, mai multe detalii geografice și statistici mai prompte și mai frecvente. Toate părțile interesate au recunoscut că armonizarea populației de bază este foarte importantă, iar unii producători de statistici s-au opus modificării.

Principalele subiecte statistice cu privire la care opiniile producătorilor și utilizatorilor au fost divergente în ceea ce privește datele privind egalitatea și conferirea unui caracter obligatoriu colectării voluntare a datelor existente. Într-o mai mică măsură, opiniile producătorilor și ale utilizatorilor au fost divergente în ceea ce privește statisticile privind locuințele, avorturile efectuate în mod legal și mortalitatea infantilă.

Obținerea și utilizarea expertizei

Comisia a solicitat periodic grupurilor sale relevante de experți să solicite consiliere și contribuții cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește analiza și evaluarea impactului. Comitetul Sistemului Statistic European 12 a fost, de asemenea, informat cu privire la progresele înregistrate. Cele trei grupuri de experți sunt (Registrul grupurilor de experți ai Comisiei 13 ):

Grupul de lucru privind recensământul populației și al locuințelor ( E01544 ) și subgrupul său, Grupul operativ privind viitorul recensământului;

Grupul de lucru privind statisticile referitoare la populație ( E03076 );

Directorii europeni pentru statistici sociale ( E01552 ).

Comisia a efectuat evaluarea generală și evaluarea impactului în paralel, cu sprijinul unui studiu al contractantului realizat de ICF SA, Belgia. Pentru evaluarea generală, studiul de sprijin a furnizat o analiză economică și a subsidiarității și studii de caz privind definițiile populației. Pentru evaluarea impactului, studiul a furnizat analiza cantitativă a costurilor și sprijinul metodologic pentru notarea și clasificarea opțiunilor de politică. Contractantul a sprijinit, de asemenea, diverse activități de consultare a părților interesate, inclusiv consultarea publică deschisă, consultarea specifică a INS și mai multe ateliere tematice cu grupuri specifice de părți interesate.

Evaluarea impactului

Evaluarea impactului pentru această inițiativă 14 , discutată de Comitetul de control normativ în cadrul unei reuniuni oficiale la 16 martie 2022, a primit un aviz pozitiv cu rezerve 15 . O versiune revizuită a raportului de evaluare a impactului care abordează deficiențele identificate în aviz a fost aprobată de grupul de coordonare interservicii în cadrul reuniunii sale din 16 iunie 2022.

Obiectivul general definit în evaluarea impactului este de a răspunde mai bine nevoilor utilizatorilor și de a moderniza și consolida relevanța, armonizarea și coerența statisticilor europene privind populația. Acesta poate fi împărțit în patru obiective specifice pentru a remedia deficiențele evidențiate mai sus, și anume:

(1)asigurarea unor statistici europene complete, coerente și comparabile privind populația;

(2)asigurarea unor statistici prompte și frecvente pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor;

(3)furnizarea unor statistici suficient de cuprinzătoare în ceea ce privește subiectele relevante și suficient de detaliate în ceea ce privește caracteristicile și defalcările;

(4)promovarea unor cadre juridice și de colectare a datelor care să fie suficient de flexibile pentru a adapta seturile de date la nevoile în schimbare în materie de politici și pentru a valorifica oportunitățile oferite de noile surse de date.

Opțiunile de politică au fost elaborate prin gruparea măsurilor de politică detaliate care abordează obiectivele specifice în funcție de patru caracteristici: armonizarea statisticilor, în care se pune accentul în principal pe definirea populației de bază; integrarea proceselor statistice; rezultatele statistice; flexibilitatea cadrului.

Opțiunea A este scenariul de referință, cu procese și acte legislative statistice separate, cu o armonizare limitată a definiției populației și fără rezultate statistice noi.

Principalele caracteristici ale opțiunilor B.1 și B.2 reprezintă o reformare, cu un nivel de ambiție tot mai mare, a rezultatelor statistice și a flexibilității cadrului, dar cu o armonizare limitată a populației de bază.

Opțiunile C.1 și C.2 sunt identice cu opțiunile B.1 și B.2, dar cu o încercare mai ambițioasă de armonizare a populației de bază. Opțiunile B.2 și C.2 implică o reformare mai extinsă a rezultatelor statistice și a flexibilității cadrului comparativ cu opțiunile B.1 și C.1.

În cele din urmă, opțiunile D.1 și D.2 ar implica o armonizare deplină și o reformare importantă a rezultatelor, precum și suficientă flexibilitate pentru dezvoltarea viitoare a statisticilor cu scopul de a răspunde noilor nevoi. Opțiunea D.2 include, de asemenea, introducerea unui registru statistic al populației în toate statele membre.

Costurile tuturor opțiunilor au fost cuantificate cât mai mult posibil, utilizând următoarele criterii: (i) nivelul de armonizare a populației de bază; (ii) reformarea rezultatelor statistice și (iii) integrarea proceselor statistice prin registrele statistice naționale ale populației. În cele din urmă, beneficiile au fost detaliate, dar majoritatea acestora nu au putut fi cuantificate din cauza naturii lor adesea indirecte sau dispersate și, prin urmare, au fost evaluate din punct de vedere calitativ.

În absența unor beneficii cuantificate, nu a fost posibil să se realizeze o clasificare directă a opțiunilor. Cu toate acestea, evaluarea eficienței a arătat, din punct de vedere calitativ, că niciuna dintre opțiuni nu este în mod evident mai eficientă din punctul de vedere al costurilor decât altă opțiune. Mai degrabă, acestea oferă beneficii din ce în ce mai mari (direct, pentru utilizatorii statisticilor, și indirect, pentru întreaga societate) la costuri din ce în ce mai mari (în principal pentru producătorii de statistici, și anume sistemele naționale de producere a statisticilor). Diferența mare dintre producătorii și utilizatorii de statistici reflectă acest lucru, întrucât producătorii s-au concentrat asupra costurilor, în timp ce utilizatorii au fost mai preocupați de beneficii. Cu toate acestea, evaluarea a arătat în mod clar că acțiunile ambițioase pentru a răspunde nevoilor de date pentru prioritățile de politică ale UE își au prețul lor, sub forma resurselor suplimentare necesare pentru producătorii de statistici care sunt substanțiale în comparație cu costurile de referință actuale (până la aproximativ 10 % pentru opțiunea D.2). În special, numai cele mai ambițioase opțiuni, D.1 și D.2, conțin măsuri ambițioase de abordare a nevoilor principalelor domenii de politică ale UE, cum ar fi integrarea urbană/rurală, Pactul verde european, drepturile fundamentale și nediscriminarea. În plus, numai opțiunea D.2 include registrele statistice ale populației pentru a eficientiza producerea statisticilor, contribuind astfel la atingerea obiectivelor ambițioase în materie de rezultate.

Prin urmare, opțiunea preferată a fost, în ansamblu, D.2. Fiind cea mai ambițioasă în ceea ce privește rezultatele statistice și flexibilitatea cadrului, opțiunea D.2 obține cel mai bun rezultat datorită simplificării și integrării la fel de ambițioase a sistemelor de producere a statisticilor și creșterii durabile a eficienței pe termen lung. Cu toate acestea, există în continuare incertitudini cu privire la subsidiaritate și proporționalitate, pe lângă costurile de adaptare semnificative ale introducerii registrelor statistice interoperabile ale populației în toate statele membre. Din acest motiv, o abordare alternativă (conservatoare) care ar prefera opțiunea C.2 ar fi, de asemenea, rezonabilă dacă se acordă mai multă importanță preocupărilor legate de proporționalitate și eficiență ale opțiunii D.2 – acest lucru ar fi, de asemenea, mai acceptabil pentru producătorii de statistici, în calitate de părți interesate esențiale pentru punerea în aplicare.

Cele mai importante abateri ale prezentei propuneri legislative de la opțiunile preferate ale evaluării impactului sunt nivelul redus de ambiție în ceea ce privește datele privind egalitatea și crearea unor registre statistice ale populației în statele membre. În ceea ce privește acest din urmă aspect, evaluarea impactului menționează îndoieli specifice cu privire la proporționalitatea și subsidiaritatea solicitării unor astfel de registre statistice în toate statele membre. Prin urmare, propunerea urmărește mai degrabă opțiunea C.2, și anume axarea mai mult pe aspectele legate de rezultate ale infrastructurilor statistice, fără a specifica constrângerile procedurale. Experții INS consultați au manifestat, de asemenea, o predilecție preponderent spre o astfel de abordare axată pe rezultate. Propunerea ar consolida în continuare temeiul juridic și ar încuraja dezvoltarea unor soluții inovatoare care să permită schimbul de date între statele membre în vederea soluționării problemelor transfrontaliere de calitate, care afectează libertatea de circulație a cetățenilor UE. În special, tehnologiile de protecție a vieții private sunt sprijinite în mod explicit pentru a pune în aplicare schimbul de date în deplină conformitate cu legislația UE privind protecția datelor cu caracter personal (a se vedea „Drepturile fundamentale” de mai jos).

Adecvarea și simplificarea reglementărilor

Este probabil ca opțiunile preferate D.2 sau C.2 să genereze o oarecare marjă pentru posibile economii de costuri relevante pentru REFIT, rezultate din simplificarea, raționalizarea și integrarea proceselor statistice. Se preconizează că vor avea loc simplificări în ceea ce privește schimbul de date între proprietarii de date-sursă și INS, în adaptările reglementărilor la nevoile de date în continuă schimbare ale INS și Eurostat, precum și în procedurile de transmitere a datelor de la INS la Eurostat. Utilizatorii vor beneficia de un acces simplificat și centralizat la statistici pe site-ul internet al Eurostat.

În conformitate cu opțiunea preferată C.2, registrele statistice ale populației nu sunt obligatorii în temeiul prezentei propuneri, dar condițiile prealabile juridice și tehnice pentru schimbul de date între statele membre sunt consolidate. Schimbul de date care utilizează tehnologii moderne poate oferi soluții mai eficace și mai eficiente pentru asigurarea calității statistice pe termen lung.

Drepturi fundamentale

Evaluarea impactului a identificat două surse principale de efecte indirecte potențiale asupra drepturilor fundamentale. Pe de o parte, diferite grupuri de părți interesate și-au exprimat îngrijorarea în cadrul consultării părților interesate cu privire la posibilele riscuri mai mari în materie de protecție a datelor cu caracter personal legate de infrastructurile statistice îmbunătățite și modernizate care conectează toate tipurile de surse relevante în mod eficient și permit schimbul de date între statele membre. Pe de altă parte, disponibilitatea sporită și o mai bună calitate a statisticilor privind fenomenele sociale (inclusiv date mai adecvate privind caracteristicile socioeconomice ale grupurilor vulnerabile sau pe motive de discriminare) ar îmbunătăți politicile în materie de drepturi fundamentale.

Prezenta propunere ține seama de aceste constatări propunând îmbunătățiri proporționale și specifice ale rezultatelor statistice relevante, respectând în același timp principiile și având în vedere implicațiile juridice ale legislației UE privind protecția datelor cu caracter personal din Regulamentele (UE) 2016/679 16 și (UE) 2018/1725 17 .

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu include finanțarea colectării periodice de date, dar prevede cofinanțarea de către UE a eforturilor de modernizare relevante, inclusiv studii-pilot și de fezabilitate în statele membre. Comisia (Eurostat) se angajează, de asemenea, să dezvolte o infrastructură sigură pentru schimbul de date. În cele din urmă, resursele umane și operaționale (IT) din cadrul Comisiei (Eurostat) vor trebui să fie sporite pentru a face față volumului sporit de muncă în materie de reglementare, monitorizare și producție, ca urmare a colectării semnificativ îmbunătățite a datelor.

Impactul financiar global al propunerii este pe termen nelimitat. Implicațiile bugetare estimate pentru primii 10 ani de la intrarea în vigoare a regulamentului sunt prezentate în fișa financiară legislativă.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Se preconizează ca propunerea de regulament să fie adoptată de către Parlamentul European și Consiliu în 2023, iar adoptarea măsurilor de punere în aplicare de către Comisie să urmeze la scurt timp după aceea. Regulamentul va fi direct aplicabil în toate statele membre ale UE, fără a fi nevoie de un plan de punere în aplicare.

Este de așteptat ca statele membre să înceapă să prezinte date Comisiei în temeiul noului regulament în 2026.

În conformitate cu evaluarea impactului, punerea în aplicare a regulamentului adoptat va fi monitorizată și evaluată periodic. Evaluarea impactului conține, de asemenea, mecanisme de monitorizare, inclusiv propuneri de indicatori care urmează să fie utilizați.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Regulamentul propus stabilește un nou cadru pentru statisticile europene privind populația și locuințele. Întrucât integrează statisticile actuale privind demografia, migrația și recensămintele, regulamentul propus specifică faptul că statele membre trebuie să furnizeze statistici în 3 domenii (demografie, locuințe, familii și gospodării), 11 subiecte conexe și 23 de subiecte detaliate. Acestea trebuie să fie susținute de articole privind obiectul, definițiile, populația și unitățile statistice, periodicitatea și termenele de referință, sursele de date și metodele, inclusiv factorii specifici pentru reutilizarea surselor de date administrative, confidențialitatea informațiilor statistice, specificațiile privind calitatea, schimbul de date, studiile-pilot și de fezabilitate, precum și contribuțiile financiare potențiale.

Ca aspect esențial referitor la definiții, prezenta propunere urmărește să rezolve o problemă structurală în legislația actuală identificată în evaluare: lipsa armonizării definiției populației de bază. Noua propunere se bazează pe o definiție comună a populației, bazată pe conceptul statistic de reședință obișnuită, fără excepții implicite. În plus, metodele de estimare statistică științifică (cum ar fi „semne de locuire” sau „rata șederii”) sunt încurajate în mod explicit pentru a face posibilă punerea în aplicare a definiției pornind de la sursele de date administrative. Obținerea unei definiții armonizate a populației, care să fie pusă în aplicare în mod corespunzător în toate statele membre, ar îmbunătăți în mod semnificativ comparabilitatea și coerența statisticilor europene privind populația, în conformitate cu opțiunile preferate ale evaluării impactului.

Detaliile privind cerințele în materie de date ar urma să fie specificate în actele de punere în aplicare, dar regulamentul propus permite modificarea listei subiectelor detaliate, precum și periodicitatea și termenele de referință ale acestora prin intermediul actelor delegate. Propunerea prevede, de asemenea, posibilitatea de a răspunde la viitoarele cerințe în materie de date prin colectări de date ad-hoc. În cele din urmă, regulamentul propus impune lansarea unor studii-pilot și de fezabilitate, după caz, și oferă posibilitatea de cofinanțare pentru a moderniza în continuare sistemele de producere a statisticilor și pentru a testa noi subiecte. Aceste competențe delegate și de executare conferite Comisiei, precum și posibilitatea de a lansa studii-pilot/de fezabilitate sunt propuse pentru a menține o anumită flexibilitate a noului cadru pentru a răspunde nevoilor și oportunităților emergente ale utilizatorilor din noi surse de date pe o perioadă mai lungă de timp în viitor.

În plus, un articol privind în mod specific schimbul de date descrie modul în care pot fi partajate datele confidențiale în temeiul Regulamentului (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 18 în scopul specific al statisticilor referitoare la populație. Pe de o parte, experiența anterioară a arătat că este necesară o cooperare transfrontalieră între institutele naționale de statistică pe baza evidențelor individuale pentru a aborda în mod eficace problemele de acoperire legate de libertatea de circulație a cetățenilor UE. Pe de altă parte, Regulamentul (UE) 2016/679 limitează strict schimbul de date în acest context, pe baza a șase principii, printre care limitarea scopului, reducerea la minimum a datelor și integritatea și confidențialitatea. Pentru a permite schimbul eficace de date în scopuri de asigurare a calității, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679, prezenta propunere necesită testarea și utilizarea tehnologiilor de protecție a vieții private care pun în aplicare reducerea la minimum a datelor începând cu momentul conceperii. Comisia (Eurostat) trebuie, de asemenea, să creeze o infrastructură sigură pentru a facilita un astfel de schimb de date, asigurând în același timp integritatea tehnică și confidențialitatea prelucrării datelor.

În cele din urmă, partea din propunere de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 are trei scopuri distincte:

(1)de a reduce domeniul de aplicare statistic prin eliminarea articolului 3, ale cărui subiecte statistice sunt mutate în noul cadru ESOP;

(2)de a adăuga mai mulți factori de sprijin juridici pentru autoritățile statistice cu privire la accesul și reutilizarea în timp util a surselor de date administrative în sensul regulamentului respectiv, în conformitate cu factorii de sprijin extinși adăugați la propunerea privind ESOP;

(3)de a se asigura că listele țărilor și teritoriilor utilizate în sensul regulamentului respectiv sunt armonizate cu listele utilizate în noul cadru ESOP.

Pentru a asigura coerența, Regulamentul (CE) nr. 862/2007 trebuie modificat prin propunerea ESOP, deoarece subiectele statistice sunt transferate de la regulamentul respectiv la noul cadru ESOP. Există motive statistice și metodologice importante pentru această abordare:

„Migrația”, astfel cum este prevăzută în prezent la articolul 3 alineatul (1) literele (a)-(c) din Regulamentul (CE) nr. 862/2007, se referă la conceptul demografic fundamental al persoanelor care se mută pentru a locui într-o altă țară, și anume o parte a fluxurilor care modifică echilibrul demografic al unei țări. Propunerea ESOP urmărește să introducă, pentru prima dată, un temei juridic unic și coerent pentru toate elementele echilibrului demografic. Aceasta ar trebui să acopere toate fluxurile, inclusiv evenimentele de stare civilă (nașteri, decese), dar și fluxurile și stocurile de migrație – în sensul schimbării reședinței dintr-o țară în alta.

„Dobândirea și pierderea cetățeniei” care intră în prezent sub incidența articolului 3 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 este un subiect statistic care, prin natura sa, este strâns legat de echilibrul demografic, prin faptul că completează evenimentele de stare civilă cu modificările (intrările și ieșirile) populației de cetățeni cu reședința în țară.

Toate celelalte modificări propuse la Regulamentul (CE) nr. 862/2007 (modificarea titlului, eliminarea alineatelor referitoare la subiectul de la articolul 1 și a definițiilor de la articolul 2) rezultă din domeniul de aplicare redus al regulamentului respectiv.

2023/0008 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

privind statisticile europene privind populația și locuințele, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 763/2008 și a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 19 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 20 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Statisticile europene privind populația și locuințele sunt necesare pentru elaborarea, punerea în aplicare și evaluarea politicilor Uniunii, în special a celor care abordează schimbările demografice, transformarea verde și tranziția digitală, promovarea eficienței energetice, coeziunea economică, socială și teritorială și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

(2)Statisticile privind populația reprezintă un numitor important pentru o gamă largă de indicatori de politică și sunt utilizate ca referință în cadrul statisticilor europene, în special pentru furnizarea de baze de eșantionare pentru efectuarea de anchete reprezentative în rândul persoanelor și al gospodăriilor, în temeiul Regulamentului (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului 21 .

(3)Consiliul Afaceri Economice și Financiare acordă în mod regulat un mandat Comitetului pentru politică economică pentru a evalua sustenabilitatea și calitatea pe termen lung a finanțelor publice, pe baza unor previziuni privind populația produse de către Eurostat. Proiecțiile demografice sunt, de asemenea, utilizate pentru analiza politicilor în contextul semestrului european. Comisia (Eurostat) ar trebui să aibă la dispoziție toate statisticile necesare pentru a produce și a publica proiecții demografice în funcție de nevoile de informare ale Uniunii.

(4)În conformitate cu articolul 175 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), o dată la trei ani, Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social și Comitetului Regiunilor un raport privind progresele înregistrate în realizarea coeziunii economice, sociale și teritoriale. Datele regionale și locale, inclusiv pentru diferite tipuri de teritorii, cum ar fi regiunile de frontieră, orașele și zonele urbane funcționale ale acestora, regiunile metropolitane, regiunile rurale, regiunile muntoase și insulare, sunt necesare pentru întocmirea rapoartelor respective și pentru monitorizarea periodică a evoluțiilor demografice și a posibilelor provocări demografice viitoare în teritoriile Uniunii.

(5)În conformitate cu articolul 16 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), majoritatea calificată a membrilor Consiliului este definită, printre altele, pe baza populației din statele membre. În acest scop, în temeiul articolului 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 22 , statele membre au în prezent obligația să furnizeze Comisiei (Eurostat) date privind populația totală la nivel național.

(6)În 2017, Comitetul Sistemului Statistic European (CSSE) a aprobat Memorandumul de la Budapesta, în care s-a afirmat necesitatea elaborării unor statistici anuale privind dimensiunea și anumite caracteristici sociale, economice și demografice ale populației și a unor statistici îmbunătățite privind migrația. Pentru respectarea principiilor egalității și nediscriminării cetățenilor săi în toate activitățile și a drepturilor individuale ale cetățenilor, astfel cum sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene 23 și la articolele 10 și 19 din TFUE, Uniunea are nevoie de statistici fiabile și comparabile. Regulamentul (UE) 2019/1700 prevede un cadru pentru colectarea de date din eșantioane care permit colectarea de date privind egalitatea și nediscriminarea, în măsura în care acest lucru este fezabil cu privire la eșantioane, și analizarea anumitor aspecte ale egalității și discriminării prin producerea de indicatori socioeconomici și de informații privind experiența în materie de discriminare. În plus, Agenția pentru Drepturi Fundamentale (FRA) și Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) efectuează studii specifice și anchete specifice care pot extinde și mai mult disponibilitatea statisticilor privind egalitatea la nivelul UE. Cooperarea și coordonarea viitoare dintre statele membre, Eurostat și aceste agenții ar trebui consolidate pentru a răspunde nevoilor tot mai stringente ale utilizatorilor de date fiabile și cuprinzătoare privind egalitatea și diversitatea în Uniune.

(7)Pentru a atinge obiectivele Pactului verde european, elaborarea și evaluarea unor politici eficace necesită statistici consolidate privind utilizarea energiei și eficiența locuințelor, date geografice detaliate privind distribuția populației, precum și studii mai aprofundate privind relația dintre populație și locuințe. Odată cu pandemia de COVID-19, s-a manifestat nevoia de statistici fiabile, actuale și cu frecvență ridicată privind decesele în Uniune. Deși nevoile în materie de date au fost satisfăcute printr-o colectare voluntară de date de la statele membre către Comisie (Eurostat), Uniunea are nevoie de un mecanism adecvat pentru colectarea obligatorie a acestor date în cadrul Sistemului Statistic European (SSE), cu frecvența, actualitatea și detaliile necesare.

(8)Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite, la propunerea Comisiei pentru statistică a Organizației Națiunilor Unite, adoptă, o dată la zece ani, rezoluții privind recensământul mondial al populației și al locuințelor și invită statele membre ale ONU să efectueze recensământul populației și al locuințelor în conformitate cu recomandările internaționale și regionale și prin menținerea integrității, fiabilității, acurateței și valorii rezultatelor recensământului populației și al locuințelor. Statisticile europene privind populația și locuințele trebuie să țină seama de aceste recomandări.

(9)Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 24 instituie un cadru juridic pentru dezvoltarea, producerea și difuzarea statisticilor europene, bazat pe principii statistice comune. Regulamentul respectiv stabilește criterii de calitate și prevede necesitatea de a reduce la minimum sarcina de răspuns a respondenților anchetelor și de a contribui la realizarea obiectivului mai general de reducere a sarcinii administrative. Un nou cadru juridic pentru statisticile europene privind populația și locuințele trebuie să pună în aplicare criteriile de calitate stabilite în regulamentul respectiv și să faciliteze reducerea sarcinii administrative prin adoptarea unei reutilizări eficace și eficiente a surselor de date disponibile, inclusiv a datelor administrative.

(10)Evaluarea statisticilor existente 25 privind recensămintele populației și ale locuințelor în Uniune, a statisticilor privind fluxurile de migrație internațională, grupurile de migranți și a statisticilor privind dobândirea cetățeniei și demografia a arătat că actualul cadru juridic care cuprinde Regulamentele (CE) nr. 862/2007 26 , (CE) nr. 763/2008 27 și (UE) nr. 1260/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului a contribuit la îmbunătățiri globale semnificative ale statisticilor în comparație cu situația din 2005 fără cadrul juridic actual în vigoare. Cu toate acestea, cadrul respectiv poate duce la o lipsă de coerență și de comparabilitate, aspect care ar trebui abordat.

(11)Situația demografică în continuă schimbare și tendințele recente în materie de migrație au creat nevoia de statistici europene mai actuale, mai frecvente și mai detaliate privind populația, evenimentele de stare civilă și locuințele, inclusiv detalii privind subiectele sau grupurile care au devenit relevante din punct de vedere politic și social în ultimul deceniu. În plus, cadrul juridic existent nu este suficient de flexibil pentru a se adapta la evoluția nevoilor în materie de politici și pentru a permite utilizarea de noi surse la nivel național și la nivelul Uniunii. De asemenea, structura cadrului juridic existent sub forma a trei regulamente separate, adoptate în momente diferite, a condus la incoerențe intrinseci ale statisticilor. În cele din urmă, întrucât Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 va înceta să se aplice de la 31 august 2028, este necesar un nou temei juridic pentru statisticile demografice colectate în temeiul regulamentului respectiv. Prin urmare, este necesar ca actualul cadru juridic să fie înlocuit cu un cadru juridic nou, mai coerent și mai flexibil, care să modifice părțile relevante din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 și să abroge Regulamentele (CE) nr. 763/2008 și (UE) nr. 1260/2013.

(12)Articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 se referă la statisticile privind țara de cetățenie și locul nașterii populației rezidente (grupuri de migranți), la schimbările de reședință între țări (fluxurile de migrație internațională) și la dobândirea cetățeniei populației rezidente, în timp ce celelalte statistici în temeiul regulamentului respectiv se referă la procedurile administrative și judiciare referitoare la legislația în domeniul imigrației și la protecția internațională. Statisticile prevăzute la articolul 3 sunt, prin urmare, strâns legate și trebuie să fie coerente cu statisticile privind populația rezidentă și schimbările demografice ale acesteia prevăzute de Regulamentele (CE) nr. 763/2008 și (UE) nr. 1260/2013. Pentru a asigura coerența intrinsecă, aceste statistici trebuie, prin urmare, să fie integrate într-un temei juridic unic, eliminând totodată articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007.

(13)Evoluția rapidă a anumitor caracteristici ale populației și ale locuințelor, în special în ceea ce privește fenomenele demografice și migratorii, precum și nevoia corespunzătoare de direcționare și adaptare promptă a politicilor înseamnă că este necesar ca statisticile să fie disponibile în timp util la scurt timp după perioada de referință. Prin urmare, periodicitatea și actualitatea statisticilor ar trebui să fie avansate în mod concret.

(14)Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului 28 stabilește o metodologie pe bază de grile pentru definirea tipologiilor teritoriale pe baza distribuției populației în funcție de celule de grilă de un kilometru pătrat. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1799 al Comisiei 29 , ca acțiune statistică directă temporară care însoțește recensământul populației și al locuințelor din 2021, prezintă principalele rezultate ale recensământului pe un grid paneuropean de un kilometru pătrat. Un cadru juridic ar trebui să asigure difuzarea continuă a statisticilor cu referință geografică privind populația bazate pe grile și extinderea acestora la statisticile privind locuințele.

(15)Unitățile teritoriale și grilele statistice trebuie să fie definite în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1059/2003.

(16)Pentru codificarea geografică a locurilor, trebuie să se utilizeze categoria tematică a unităților statistice în conformitate cu anexa III la Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului 30 .

(17)Cadrul juridic actual pentru statisticile europene privind populația și locuințele trebuie actualizat pentru a se asigura că procesele statistice separate în prezent sunt integrate în mod adecvat într-un cadru comun care să permită SSE să răspundă în mod eficace noilor nevoi de informații ale Uniunii și să încurajeze inovațiile statistice. Rezultatele statistice trebuie să se îmbunătățească pentru a rămâne relevante în contextul schimbărilor demografice, migratorii, sociale și economice din societate.

(18)Statisticile periodice consolidate (anuale și infra-anuale) privind populația și locuințele bazate pe surse administrative ar trebui completate cu informații provenite din recensămintele coordonate ale populației și ale locuințelor în Uniune, realizate o dată la zece ani în conformitate cu principiile și recomandările ONU. La fel de important, recensământul populației și al locuințelor oferă o oportunitate unică pentru ca statisticile oficiale să fie vizibile, atât în ceea ce privește operațiunile, cât și rezultatele.

(19)Recensămintele Uniunii ar trebui să devină mai eficiente din punctul de vedere al costurilor prin utilizarea deplină a setului bogat de date administrative disponibile în statele membre sau a unei combinații de diferite surse, inclusiv sursele legate de internetul obiectelor (IoT) și furnizarea de servicii digitale. Ele ar trebui, de asemenea, să fie utilizate pentru a restabili scenariul de referință demografic și să includă anchete privind acoperirea surselor de date administrative.

(20)Statele membre și Comisia (Eurostat) ar trebui să aibă acces durabil la o gamă cât mai largă de surse de date pentru a produce statistici europene privind populația și locuințele de înaltă calitate și într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. În acest sens, este esențial ca autoritățile statistice naționale să aibă acces în timp util și să poată utiliza cu promptitudine datele administrative deținute de administrațiile publice la nivel național, regional și local, în conformitate cu articolul 17a din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. De exemplu, statisticile privind eficiența energetică a clădirilor se pot baza pe date administrative referitoare la eliberarea certificatelor energetice ale clădirilor în temeiul Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului 31 . Institutele naționale de statistică trebuie, de asemenea, să fie implicate în deciziile privind conceperea și redezvoltarea surselor de date administrative relevante pentru a se asigura că acestea pot fi reutilizate în continuare pentru elaborarea statisticilor oficiale.

(21)În ultimii ani, au fost dezvoltate baze de date cuprinzătoare la nivelul Uniunii și sisteme de interoperabilitate legate de reședință, evenimente de stare civilă, cetățenie și migrație și mișcări transfrontaliere ale populației, cum ar fi cele instituite în temeiul Regulamentelor (UE) 910/2014 32 , (UE) 2018/1724 33 , (UE) 2019/817 34  și (UE) 2019/818 35 ale Parlamentului European și ale Consiliului. Ele oferă informații valoroase care pot fi reutilizate pentru elaborarea și asigurarea calității statisticilor europene privind populația și locuințele.

(22)În acest sens, este esențial să se permită Comisiei (Eurostat) să reutilizeze aceste date numai în scopuri statistice, aplicând în același timp cu strictețe normele privind protecția datelor și confidențialitatea datelor, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului 36 . Acest lucru ar trebui să se aplice în special datelor statistice stocate în registrul central de raportare și statistici (CRRS) în conformitate cu scopul CRRS prevăzut la articolul 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817, precum și la articolul 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/818 și în conformitate cu regulamentele de instituire a sistemelor ale căror date statistice sunt stocate în CRRS. În special, având în vedere că CRRS urmează să furnizeze date statistice între sisteme și rapoarte analitice în scopuri de politică, operaționale și de asigurare a calității datelor, Comisia (Eurostat) ar trebui să coopereze cu Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), în măsura posibilului, în vederea furnizării statisticilor europene necesare.

(23)Datele aflate în proprietate privată pot îmbunătăți acoperirea, actualitatea și capacitățile de răspuns la situații de criză ale statisticilor europene privind populația și locuințele sau pot permite inovarea statistică. Astfel de date au potențialul de a completa statisticile existente demografice și privind migrația, de a aduce inovații statistice și chiar de a servi la producerea unor estimări timpurii. Institutele naționale de statistică și alte autorități naționale competente, precum și Comisia (Eurostat) ar trebui să aibă acces la astfel de date și să le utilizeze.

(24)Pentru a asigura comparabilitatea statisticilor europene privind populația și locuințele la nivelul Uniunii, este esențial ca definițiile comune ale populației să fie utilizate și puse în aplicare în mod armonizat. Pentru a pune în aplicare definiția unică armonizată a populației de bază, în mod consecvent, solid și eficient din punctul de vedere al costurilor și a asigura, în același timp, obținerea de rezultate actuale, trebuie aplicate metode statistice și tehnici de modelare precum „semne de locuire” și „rata de ședere”.

(25)Statele membre ar trebui să furnizeze datele și metadatele lor în format electronic, folosind formatul tehnic adecvat care urmează să fie pus la dispoziție de către Comisie. Standardele internaționale, cum ar fi inițiativa privind schimbul de date și metadate statistice (SDMX) și standardele statistice sau tehnice elaborate în cadrul Uniunii, cum ar fi standardele privind metadatele și validarea sau principiile Cadrului european pentru interoperabilitate, ar trebui utilizate în măsura în care sunt relevante pentru statisticile europene privind populația și locuințele. CSSE a aprobat standardele SSE pentru metadate și rapoarte de calitate, în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Aceste standarde trebuie să contribuie la armonizarea asigurării calității și a raportării în temeiul prezentului regulament și, prin urmare, ar trebui introduse.

(26)Statisticile europene privind populația și locuințele ar trebui să îndeplinească criteriile de calitate privind relevanța, acuratețea, actualitatea și punctualitatea, accesibilitatea și claritatea, comparabilitatea și coerența specificate în Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Calitatea acestora ar trebui îmbunătățită în măsura în care nevoile Uniunii evoluează. Rezultatele corespunzătoare ale evaluării calității efectuate de Comisie (Eurostat) ar trebui să fie puse la dispoziția publicului pentru utilizatorii statisticilor. Accesul la aceste statistici ar trebui să fie gratuit și facil prin intermediul bazelor de date ale Comisiei (Eurostat) de pe site-ul său web și al publicațiilor sale.

(27)Regulamentul (CE) nr. 223/2009 include norme privind transmiterea datelor de către statele membre Comisiei (Eurostat) și utilizarea acestora, inclusiv transmiterea și protecția datelor confidențiale. Măsurile luate în conformitate cu acest regulament ar trebui să asigure furnizarea și utilizarea datelor confidențiale exclusiv în scopuri statistice, în conformitate cu articolele 21 și 22 din regulamentul respectiv.

(28)Comisia (Eurostat) trebuie să respecte confidențialitatea statistică a datelor furnizate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 223/2009. În ceea ce privește statisticile privind populația colectate în temeiul prezentului regulament, ar trebui elaborată o abordare armonizată pentru a asigura o înaltă calitate a agregatelor europene și pentru a evita divulgarea datelor confidențiale în rezultatele statistice, evitând pe cât posibil eliminarea datelor.

(29)Sursele de date disponibile la nivel național nu pot întotdeauna să surprindă cu acuratețe fenomenele legate de libera circulație a persoanelor în Uniune, accesul persoanelor la servicii transfrontaliere privind evenimentele demografice de stare civilă și exercitarea drepturilor persoanelor de a cumpăra și de a deține proprietăți locative utilizate drept reședință primară, de vacanță și secundară în întreaga Uniune. Există, de asemenea, asimetrii în ceea ce privește fluxurile de migrație bilaterale și dificultăți în ceea ce privește măsurarea grupurilor de populație, de exemplu în rândul migranților, al persoanelor fără adăpost sau al apatrizilor. Prin urmare, schimbul de date în scopul elaborării statisticilor privind populația și migrația și al asigurării calității acestora ar trebui consolidat și considerat încă o sursă de date. Un astfel de schimb consolidat de date poate acoperi o gamă largă de date relevante, de la date care în mod clar nu permit identificarea unităților statistice, fie direct, fie indirect, până la date care ar putea face obiectul cerințelor de confidențialitate a informațiilor statistice. Statele membre ar trebui, în propriul lor interes și în interesul celorlalte state membre, să participe la activitățile de schimb de date, inclusiv la proiectele-pilot de evaluare a soluțiilor inovatoare sigure. Comisia (Eurostat) ar trebui, de asemenea, să instituie o infrastructură sigură pentru a facilita un astfel de schimb de date, asigurând în același timp toate garanțiile necesare.

(30)Atunci când schimbul de date implică prelucrarea de date cu caracter personal în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului 37 sau cu Regulamentul (UE) 2018/1725, ar trebui să se aplice pe deplin principiile limitării scopului, reducerii la minimum a datelor, limitării stocării și integrității și confidențialității. În special, mecanismele de schimb de date bazate pe tehnologii de protecție a vieții private, concepute special pentru a pune în aplicare aceste principii, ar trebui să fie preferate în detrimentul transmiterii directe a datelor.

(31)Schimbul de date confidențiale ar trebui să aibă loc numai pe baza unei cereri care să justifice necesitatea de a partaja aceste date în conformitate cu capitolul V din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(32)Pe termen lung, eforturile de colaborare din cadrul Sistemului Statistic European în vederea atenuării problemelor transfrontaliere de calitate statistică, cum ar fi dubla contabilizare a rezidenților Uniunii care beneficiază de libertatea de circulație, ar trebui să beneficieze cât mai mult posibil de identificatorii digitali unici stabiliți la nivelul Uniunii prin Regulamentul (UE) nr. 910/2014.

(33)Acest regulament nu aduce atingere Regulamentelor (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725 și Directivei 2002/58/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului 38 . În cadrul domeniului lor de aplicare, aceste din urmă regulamente se aplică prelucrării datelor cu caracter personal în temeiul prezentului regulament.

(34)Statisticile europene privind populația și locuințele ar trebui să evolueze pentru a ține seama de noile nevoi în materie de date care decurg din prioritățile politice în schimbare, precum și de schimbările intervenite în ceea ce privește situația demografică, migratorie, socială sau economică din Uniune. Comisia (Eurostat) ar trebui să realizeze studii-pilot de evaluare a fezabilității adaptărilor în cauză, după caz, și ar trebui să ia în considerare aspecte precum sarcina administrativă și costurile suportate de statele membre și disponibilitatea unor surse de date adecvate.

(35)Pentru a ține seama de tendințele demografice, economice și sociale, precum și de evoluțiile tehnologice, Comisiei ar trebui să i se delege competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE pentru a modifica lista, descrierea, periodicitatea și termenele de referință ale subiectelor detaliate acoperite de statisticile europene privind populația și locuințele; a actualiza periodicitatea și termenele de referință din anexa la prezentul regulament și specificarea informațiilor care trebuie furnizate ad-hoc de către statele membre. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări corespunzătoare, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare 39 , adoptat la 13 aprilie 2016. În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(36)În conformitate cu Regulamentul financiar, cu Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 40 și cu Regulamentele (CE, Euratom) nr. 2988/95 41 , (Euratom, CE) nr. 2185/96 42 și (UE) 2017/1939 43 ale Consiliului, interesele financiare ale Uniunii trebuie să fie protejate prin măsuri proporționale, inclusiv măsuri referitoare la prevenirea, depistarea, corectarea și investigarea neregulilor, inclusiv a fraudei, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau incorect utilizate și, dacă este cazul, prin impunerea de sancțiuni administrative. În special, în conformitate cu Regulamentele (Euratom, CE) nr. 2185/96 și (UE, Euratom) nr. 883/2013, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) are competența de a desfășura investigații administrative, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, un act de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii. În conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1939, Parchetul European (EPPO) este împuternicit să investigheze și să urmărească penal infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului 44 . În conformitate cu Regulamentul financiar, orice persoană sau entitate care primește fonduri din partea Uniunii trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, să acorde drepturile necesare și să permită accesul reprezentanților Comisiei, ai OLAF, ai Curții de Conturi și, în ceea ce privește statele membre care participă la forma de cooperare consolidată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1939, ai EPPO și să se asigure că orice terți implicați în execuția fondurilor din partea Uniunii acordă drepturi echivalente.

(37)În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament în ceea ce privește specificarea cerințelor privind datele și metadatele, formatele tehnice și procedurile pentru furnizarea de date și metadate, conținutul și structura rapoartelor de calitate, Comisiei ar trebui să i se confere competențe de executare. Competențele respective ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 45 .

(38)Dacă punerea în aplicare a prezentului regulament sau a actelor delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia ar necesita adaptări majore ale sistemului statistic național al unui stat membru pentru furnizarea de date cu o periodicitate mai mică de 10 ani, Comisia ar trebui să fie în măsură, în cazuri justificate în mod corespunzător și pentru o perioadă limitată de timp, să acorde derogări statelor membre în cauză.

(39)Întrucât obiectivul prezentului regulament, respectiv producerea sistematică a statisticilor europene privind populația și locuințele, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, ci, din motive de consecvență și comparabilitate, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri pentru atingerea obiectivului respectiv, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din TUE. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este definit la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului menționat.

(40)Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a emis un aviz la [xxx].

(41)A fost consultat Comitetul Sistemului Statistic European,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Obiect

Prezentul regulament stabilește un cadru juridic comun pentru dezvoltarea, producerea și diseminarea datelor statistice europene privind populația și locuințele.

Articolul 2
Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(1)„cetățenie” înseamnă legătura juridică specială între o persoană fizică și statul său, dobândită prin naștere sau prin naturalizare, indiferent că este prin declarație, opțiune, căsătorie, adopție ori alte mijloace, în conformitate cu dispozițiile de drept intern;

(2)„reședință obișnuită” înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Se consideră că își au reședința obișnuită într-o zonă geografică specifică doar persoanele care:

(a)au locuit la locul lor de reședință obișnuită în cea mai mare parte a timpului în cursul celor 12 luni anterioare datei de referință și care includ această dată sau

(b)au sosit la locul lor de reședință obișnuită în cursul celor 12 luni anterioare datei de referință și care includ această dată și pentru care există intenția sau așteptarea de a rămâne acolo în cea mai mare parte a timpului cel puțin 12 luni de la sosire;

(3)„semne de locuire” înseamnă orice informație care indică prezența efectivă și reședința obișnuită a unei persoane pe teritoriul de interes. Acestea pot fi obținute din orice sursă adecvată sau combinație a acestora, inclusiv urme digitale care se referă la persoana în cauză;

(4)„rată a șederii” înseamnă proporția din numărul de persoane care au sosit în locul de interes într-o anumită perioadă de timp și care au rămas în același loc timp de cel puțin 12 luni din numărul total de persoane care au sosit în același loc în aceeași perioadă de timp;

(5)„migrație internațională” înseamnă evenimentul prin care o persoană își stabilește reședința obișnuită pe teritoriul unui stat membru sau a unei țări terțe, după ce, în prealabil, a avut reședința obișnuită într-un alt stat membru sau într-o țară terță;

(6)„imigrant” înseamnă o persoană care a făcut obiectul migrației internaționale în cursul perioadei de referință pentru a-și stabili noua reședință obișnuită în țara raportoare;

(7)„emigrant” înseamnă o persoană care a făcut obiectul migrației internaționale în cursul perioadei de referință pentru a-și stabili noua reședință obișnuită în afara țării raportoare, care a avut anterior reședința obișnuită în țara raportoare;

(8)„migrație internă” înseamnă evenimentul prin care o persoană își schimbă reședința obișnuită pe teritoriul țării raportoare;

(9)„spațiu de locuit” înseamnă o structură temporară sau permanentă, un adăpost sau un loc de cazare în care își au reședința una sau mai multe persoane, indiferent dacă este conceput sau destinat a fi utilizat ca locuință;

(10)„locuință convențională” înseamnă o incintă situată într-un loc fix care este concepută pentru a fi utilizată ca locuință permanentă, dar care nu este destinată locuințelor instituționale sau colective;

(11)„clădire destinată locuirii” înseamnă o structură permanentă formată din una sau mai multe locuințe convenționale sau care este destinată locuințelor instituționale sau colective.

(12)„gospodărie” înseamnă un grup de două sau mai multe persoane care împart spații de locuit sau alte resurse specifice sau o persoană fizică care nu face parte din nicio altă gospodărie;

(13)„familie” înseamnă un grup de două sau mai multe persoane care trăiesc în aceeași gospodărie și care sunt înrudite printr-o legătură de filiație sau prin căsătorie, parteneriat înregistrat sau uniune consensuală;

(14)„registre administrative” înseamnă datele generate de o sursă din afara sistemului statistic, de obicei un registru deținut de un organism public, al cărui scop principal nu este furnizarea de statistici;

(15)„domeniu” înseamnă unul sau mai multe seturi de date care includ subiecte specifice;

(16)„subiect” înseamnă conținutul informațiilor care trebuie culese cu privire la unitățile statistice, iar fiecare subiect include mai multe subiecte detaliate;

(17)„subiect detaliat” înseamnă conținutul detaliat al informațiilor care trebuie colectate cu privire la unitățile statistice referitoare la un subiect anume, iar fiecare subiect detaliat include una sau mai multe variabile;

(18)„set de date” înseamnă statistici sub forma uneia sau mai multor variabile organizate într-o formă structurată;

(19)„recensământ al populației și al locuințelor” înseamnă seturile de date și metadatele decenale detaliate care trebuie furnizate în temeiul prezentului regulament;

(20)„unitate statistică” înseamnă un membru al unui univers de entități, și anume persoane, obiecte sau evenimente cu privire la care se colectează date și se elaborează în cele din urmă statistici;

(21)„variabilă” înseamnă o caracteristică a unei unități statistice care poate lua mai mult de un set de valori;

(22)„defalcare” înseamnă un set predefinit de valori distincte, exhaustive și care se exclud reciproc, care pot fi atribuite unor variabile care caracterizează unitățile statistice;

(23)„nivel național” înseamnă teritoriul unui stat membru;

(24)„nivel regional” înseamnă nivelul NUTS3, astfel cum este stabilit în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003;

(25)„nivel local” înseamnă nivelul unității administrative locale (UAL), astfel cum este prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003;

(26)„nivel de grilă” înseamnă grila statistică astfel cum se prevede în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003;

(27)„baze” înseamnă orice listă, material sau dispozitiv care delimitează și identifică elementele populației-țintă. În funcție de utilizare, o bază poate permite accesul la elemente și/sau poate oferi caracteristici suplimentare ale acestora;

(28)„dată de referință” înseamnă momentul la care se referă statisticile;

(29)„perioadă de referință” înseamnă intervalul de timp la care se referă statisticile privind evenimentele;

(30)„termen de referință” înseamnă fie data de referință, fie perioada de referință, în funcție de elementul la care se referă statisticile, și anume evenimente sau alte unități statistice;

(31)„metadate” înseamnă informații necesare pentru a utiliza și interpreta statisticile și care descriu datele într-un mod structurat;

(32)„seturi de date verificate în prealabil” înseamnă seturi de date verificate de statele membre, pe baza unor norme de validare comune convenite;

(33)„raport de calitate” înseamnă un raport care transmite informații cu privire la calitatea unui produs sau proces statistic.

Articolul 3
Populația de bază

1.În sensul prezentului regulament, populația de bază cuprinde totalul persoanelor care își au reședința obișnuită în Uniune într-o unitate teritorială specificată a unui stat membru la nivel național, regional, local sau de grilă, la data de referință.

2.Populația de bază include toate persoanele cu reședință obișnuită, indiferent de cetățenie sau dacă persoana este sau a fost apatridă și indiferent dacă reședința sau șederea persoanei este autorizată sau permisă sau nu de autoritățile competente.

3.Populația de bază exclude persoanele care își au reședința obișnuită în afara teritoriului statului membru, indiferent de locul nașterii sau de cetățenie și indiferent de legăturile familiale, sociale, economice sau patrimoniale pe care persoana le-ar putea avea cu statul membru.

4.Persoanelor care nu au o reședință obișnuită li se atribuie, ca loc de reședință obișnuită, locul în care se află la data de referință.

5.Statele membre aplică definiția reședinței obișnuite prevăzută în prezentul regulament tuturor seturilor de date furnizate Comisiei (Eurostat) în temeiul prezentului regulament și la nivel național, regional, local și de grilă.

6.Atunci când aplică definiția reședinței obișnuite, statele membre utilizează:

(a)una dintre sursele de date enumerate la articolul 9 alineatul (1) sau o combinație a acestora;

(b)metode de estimare precum „semne de locuire” pentru corectarea prezenței efective la locul prezumat de reședință obișnuită în cea mai mare parte a perioadei în cele 12 luni care se încheie cu data de referință și „rata de ședere” pentru a estima numărul de persoane care intenționează sau se preconizează că vor rămâne în cea mai mare parte a timpului în cele 12 luni de la sosire.

Articolul 4
Unități statistice

În temeiul prezentului regulament, se elaborează statistici pentru următoarele unități statistice:

(a)persoane;

(b)evenimente de stare civilă;

(c)familii;

(d)gospodării;

(e)clădiri destinate locuirii, spații de locuit și locuințe convenționale.

Articolul 5
Cerințe în materie de statistică

1.Statisticile europene privind populația și locuințele acoperă următoarele domenii:

(a)demografia;

(b)locuințele;

(c)familiile și gospodăriile.

2.Statisticile din domeniile enumerate la alineatul (1) sunt organizate în seturi de date în funcție de subiectele și de subiectele detaliate prevăzute în anexă.

3.Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 17 pentru a modifica lista subiectelor detaliate din anexă. Actele delegate se adoptă cu cel puțin 12 luni înainte de începutul termenului de referință relevant.

4.Atunci când își exercită competența de a adopta acte delegate în temeiul alineatului (3) din prezentul articol, Comisia se asigură că actele respective nu impun o sarcină semnificativă și disproporționată asupra statelor membre și a respondenților la anchetă. Orice nou subiect detaliat este evaluat din punctul de vedere al fezabilității sale prin intermediul unor studii-pilot efectuate de Comisie (Eurostat) și de statele membre în conformitate cu articolul 14.

5.Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a specifica proprietățile tehnice ale seturilor de date și ale metadatelor care trebuie furnizate Comisiei (Eurostat). Actele de punere în aplicare respective precizează următoarele elemente tehnice, după caz:

(a)titlurile variabilelor, specificațiile tehnice și defalcările acestora;

(b)specificațiile detaliate ale unităților statistice și ale metadatelor;

(c)clasificările statistice care trebuie utilizate;

(d)termenele-limită de furnizare;

(e)formatele tehnice ale seturilor de date și ale furnizării metadatelor;

(f)conținutul, structura, periodicitatea, modalitățile și termenele de furnizare a rapoartelor de calitate, precum și specificații suplimentare atunci când acestea sunt necesare și justificate.

Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2) cu cel puțin 12 luni înainte de începerea perioadei de referință relevante, cu excepția recensământului populației și al locuințelor, pentru care actele de punere în aplicare se adoptă cu cel puțin 24 de luni înainte de începutul anului în care survine data de referință.

Articolul 6
Periodicitatea și termenele de referință

1.Statele membre produc statistici europene privind populația și locuințele trimestrial, semestrial, anual și multianual, precum și în cadrul unui recensământ decenal al populației și al locuințelor.

2.Anii care se încheie cu cifra „1” sunt anii de referință pentru recensământul decenal al populației și al locuințelor.

3.Anii care se încheie cu cifrele „1”, „5” și „8” sunt anii de referință pentru statisticile multianuale.

4.Periodicitatea și termenul de referință (perioada de referință sau data de referință) pentru fiecare subiect detaliat sunt cele stabilite în anexă.

5.Prima dată de referință pentru care trebuie furnizate statistici anuale pe tema „grupuri de populație” este 31 decembrie 2025. Primul termen de referință pentru care trebuie furnizate orice alte statistici în temeiul prezentului regulament este anul 2026.

6.Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 17 pentru a modifica anexa prin actualizarea periodicității și a termenelor de referință.

Articolul 7
Cerințe privind statisticile ad-hoc

1.Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) seturi de date și metadate ad-hoc.

2.Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a completa prezentul regulament în conformitate cu articolul 17 prin specificarea seturilor de date și a metadatelor care urmează să fie furnizate de statele membre în mod ad-hoc, în cazul în care colectarea de statistici suplimentare este considerată necesară în scopul abordării nevoilor statistice suplimentare în temeiul prezentului regulament.

3.Respectivele acte delegate precizează:

(a)subiectele detaliate care trebuie să facă obiectul colectării de date ad-hoc și motivele care stau la baza acestor nevoi statistice suplimentare;

(b)termenele de referință.

4.Comisia este împuternicită să adopte actele delegate menționate la alineatul (2) începând cu anul de referință 2027 și cu cel puțin doi ani între fiecare colectare ad-hoc.

5.Comisia adoptă acte de punere în aplicare pentru a specifica proprietățile tehnice ale seturilor de date și metadatelor ad-hoc menționate la alineatul (2). Actele de punere în aplicare respective precizează următoarele elemente tehnice, după caz:

(a)titlurile variabilelor, specificațiile tehnice și defalcările acestora;

(b)specificațiile detaliate ale unităților statistice și ale metadatelor;

(c)clasificările statistice care trebuie utilizate;

(d)termenele limită de furnizare.

Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare prevăzută la articolul 18 alineatul (2) cel târziu cu 12 luni înainte de începutul anului de referință.

Articolul 8
Seturi de date și metadate care trebuie furnizate Comisiei

1.Statele membre furnizează seturi de date și metadate verificate în prealabil utilizând un format tehnic specificat de Comisie (Eurostat). Serviciile punctului unic de intrare sunt utilizate pentru a furniza Comisiei (Eurostat) seturile de date și metadatele.

2.Atunci când statele membre publică statisticile prevăzute de prezentul regulament la nivel național înainte de termenele de furnizare stabilite în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) și cu articolul 7 alineatul (5), acestea le transmit Comisiei (Eurostat) după cum urmează:

(a)statistici cu o periodicitate trimestrială și semestrială, cel târziu în termen de o zi lucrătoare de la publicarea la nivel național;

(b)statistici cu o periodicitate anuală, în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la publicarea la nivel național;

(c)statistici cu periodicitate multianuală și decenală, în termen de cel mult șapte zile lucrătoare de la publicarea la nivel național.

3.Statele membre furnizează Comisiei (Eurostat):

(a)seturi de date și metadate revizuite, în cazul în care se efectuează o revizuire după ce seturile de date solicitate în temeiul prezentului regulament au fost furnizate inițial;

(b)seturi de date și metadate revizuite pentru seriile cronologice relevante, în cazul în care se efectuează o revizuire a seturilor de date care au fost furnizate Comisiei (Eurostat) înainte de aplicarea prezentului regulament.

Seturile de date și metadatele revizuite sunt furnizate în termenele specificate la alineatul (2) din prezentul articol și sunt completate de rapoarte de calitate în conformitate cu articolul 12.

Articolul 9
Surse de date și metode

1.Statele membre și Comisia (Eurostat) utilizează una dintre următoarele surse de date sau o combinație a acestora, cu condiția ca acestea să permită producerea de statistici care îndeplinesc cerințele de calitate prevăzute la articolul 12:

(a)surse de date administrative;

(b)anchete statistice sau alte colectări de date statistice;

(c)alte surse, inclusiv date aflate în proprietate privată;

(d)reutilizarea datelor obținute din schimbul de date între autoritățile statistice naționale și Comisie (Eurostat) în cadrul Sistemului Statistic European.

2.Statele membre evaluează și monitorizează calitatea surselor lor de date, inclusiv a registrelor administrative și a altor surse adecvate utilizate.

3.Statele membre dezvoltă în permanență surse și metode inovatoare și le utilizează pentru a îmbunătăți statisticile elaborate în temeiul prezentului regulament, cu condiția ca acestea să permită producerea de statistici care îndeplinesc cerințele de calitate prevăzute la articolul 12.

4.Statisticile elaborate în temeiul prezentului regulament se bazează pe metode solide din punct de vedere statistic și bine documentate, ținând seama de recomandările internaționale și de cele mai bune practici, cum ar fi „semne de locuire”, „rata de ședere” și alte metode de estimare statistică bazate pe date științifice utilizate pentru elaborarea datelor privind populația cu reședința obișnuită în statele membre.

5.Atunci când sunt solicitate din motive de evaluare a calității statistice, statele membre furnizează Comisiei (Eurostat) rezultatele evaluării surselor de date, documentarea metodelor și clarificările necesare.

Articolul 10
Accesul și reutilizarea în timp util a datelor administrative

1.Autoritățile naționale responsabile cu sursele de date administrative relevante în sensul prezentului regulament permit reutilizarea acestor date la timp și cu o frecvență suficientă pentru a produce și a transmite statistici în termenele stabilite și în conformitate cu cerințele de calitate specifice în conformitate cu prezentul regulament. Accesul în timp util la registrele administrative, precum și modalitățile sale operaționale, sunt incluse în acordurile de cooperare care urmează să fie încheiate între autoritățile naționale respective și autoritățile statistice naționale.

2.În sensul prezentului regulament, Comisiei (Eurostat) i se permite, la cerere, să acceseze și să reutilizeze în timp util datele și metadatele relevante din bazele de date și din sistemele de interoperabilitate administrate de organele și agențiile Uniunii, inclusiv în temeiul Regulamentelor (UE) nr. 910/2014 și (UE) 2018/1724, precum și datele statistice stocate în registrul central de raportare și statistici (CRRS), în conformitate cu Regulamentele (UE) 2019/817 și (UE) 2019/818 și cu regulamentele de instituire a sistemelor ale căror date statistice sunt stocate în CRRS. În acest scop, Comisia (Eurostat) cooperează în continuare cu organismele și agențiile relevante ale Uniunii în vederea specificării datelor statistice personalizate și a metadatelor necesare, atunci când este posibil în temeiul dreptului Uniunii, pentru statisticile europene privind populația și locuințele, a modalităților operaționale pentru furnizarea acestora și a garanțiilor fizice și logice aferente necesare.

Articolul 11
Lista țărilor și a teritoriilor

1.În cazul în care seturile de date includ informații defalcate pe țări sau teritorii, statele membre utilizează defalcări specifice în sensul prezentului regulament și al Regulamentului (CE) nr. 862/2007.

2.Comisia adoptă acte de punere în aplicare care precizează sau actualizează listele de țări și unități teritoriale care se aplică defalcărilor statisticilor elaborate în temeiul prezentului regulament. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2) din prezentul regulament. Aceste liste se specifică în conformitate cu criteriile stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003.

3.Actele de punere în aplicare care modifică mai mult de o treime din categoriile de defalcare a țărilor sau teritoriilor se aplică cel mai devreme după 12 luni de la intrarea lor în vigoare.

Articolul 12
Cerințe privind calitatea și rapoartele de calitate

1.Statele membre iau măsurile necesare pentru a asigura calitatea seturilor de date și a metadatelor furnizate.

2.Statele membre iau măsuri adecvate și eficiente pentru:

(a)a pune în aplicare normele referitoare la populația de bază, astfel cum se prevede la articolul 3 din prezentul regulament, în mod uniform și independent de sursele de date utilizate;

(b)a captura sau a estima grupurile de populație greu accesibile;

(c)a controla exhaustivitatea și acuratețea populației vizate în conformitate cu articolul 3 din prezentul regulament;

(d)a stabili baze care sunt adecvate în sensul prezentului regulament și al articolului 12 din Regulamentul (UE) 2019/1700;

(e)a evita posibilele riscuri de subestimare sau de dublă contabilizare legate de libera circulație a persoanelor în Uniune, de accesul persoanelor la servicii transfrontaliere legate de evenimente de stare civilă și de drepturile persoanelor de a cumpăra bunuri imobile la nivel transfrontalier, de a deține și de a utiliza proprietăți locative în întreaga Uniune;

(f)a reduce asimetriile fluxurilor de migrație;

(g)a furniza Comisiei (Eurostat) toate datele necesare pentru a asigura caracterul complet al statisticilor europene publicate.

3.Statele membre transmit Comisiei (Eurostat), pentru prima dată până la 31 martie 2027 și, ulterior, în fiecare an care se încheie cu cifra „0”, „3” sau „7”, un raport de calitate care descrie calitatea statisticilor furnizate și procesele statistice pentru seturile de date furnizate în cursul perioadei, inclusiv, în special, în ceea ce privește sursele de date și metodele utilizate, aplicarea conceptelor și a definițiilor și efectele posibile aferente asupra calității surselor de date selectate, revizuirile datelor și motivele și impactul acestora, metodele de control al divulgării statistice și detalierea modului în care sunt îndeplinite criteriile de calitate menționate la alineatul (2) și a eficacității măsurilor menționate la alineatul (3).

4.Comisia adoptă acte de punere în aplicare de stabilire a modalităților practice pentru rapoartele de calitate și a conținutului acestora. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

5.Statele membre informează Comisia (Eurostat) cât mai curând posibil cu privire la orice informație relevantă sau modificare legată de punerea în aplicare a prezentului regulament, care ar putea influența calitatea datelor transmise.

6.La solicitarea Comisiei (Eurostat), statele membre furnizează clarificările suplimentare necesare pentru evaluarea calității informațiilor statistice.

Articolul 13
Partajarea datelor

1.Datele sunt partajate între autoritățile naționale competente din diferite state membre, precum și între aceste autorități naționale competente și Comisie (Eurostat), exclusiv în scopul dezvoltării și producerii de statistici europene reglementate de prezentul regulament și al îmbunătățirii calității acestora.

2.În interesul schimbului securizat de date în cadrul SSE, se iau toate măsurile de salvgardare necesare în ceea ce privește protecția fizică și logică a datelor. Comisia (Eurostat) instituie o infrastructură securizată pentru a facilita schimbul de date menționat la alineatul (1). Autoritățile naționale competente pentru statistici în temeiul prezentului regulament pot utiliza această infrastructură securizată de partajare de date în scopul specificat la alineatul (1).

3.În cazul în care datele în cauză sunt date confidențiale în sensul articolului 3 punctul 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 sau date cu caracter personal în conformitate cu Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725, schimbul de astfel de date este permis și poate avea loc în mod voluntar, cu condiția ca acesta:

(a)să se bazeze pe o cerere care să justifice necesitatea de a partaja datele în fiecare caz în parte, în special în ceea ce privește aspectele legate de calitate care trebuie abordate în mod specific;

(b)să se bazeze, de preferință, pe tehnologii de protecție a vieții private, concepute special pentru a pune în aplicare principiile prevăzute de Regulamentele (UE) 2016/679 și (UE) 2018/1725, în special în ceea ce privește limitarea scopului, reducerea la minimum a datelor, perioadele de stocare limitate, integritatea și confidențialitatea;

(c)să nu aducă atingere capitolului V din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

4.Comisia (Eurostat) și statele membre testează și evaluează, prin intermediul unor studii-pilot, adecvarea tehnologiilor relevante de protecție a vieții private pentru schimbul de date.

5.În cazul în care studiile-pilot prevăzute la alineatul (4) din prezentul articol identifică soluții eficace și sigure pentru schimbul de date în scopurile menționate la alineatul (1), Comisia poate adopta acte de punere în aplicare care stabilesc specificații tehnice pentru schimbul de date și măsuri pentru confidențialitatea și securitatea informațiilor. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

Articolul 14
Studii-pilot și de fezabilitate

1.Atunci când este necesar și adecvat în sensul prezentului regulament, Comisia (Eurostat) lansează studii-pilot și de fezabilitate care vizează:

(a)evaluarea disponibilității surselor de date și a calității acestora, inclusiv a datelor aflate în proprietate publică și privată în statele membre și la nivelul Uniunii;

(b)dezvoltarea și evaluarea fezabilității punerii în aplicare a unor noi subiecte, subiecte detaliate, unități statistice, variabile și defalcări ale acestora;

(c)dezvoltarea de noi metodologii și tehnici statistice pentru a consolida calitatea;

(d)reducerea asimetriilor fluxurilor de migrație;

(e)testarea și evaluarea adecvării tehnologiilor relevante de consolidare a vieții private pentru schimbul securizat de date în cadrul SSE, în conformitate cu articolul 13 alineatul (4).

2.Statele membre pot participa la aceste studii, dar, împreună cu Comisia (Eurostat), asigură reprezentativitatea acestor studii la nivelul Uniunii.

3.Rezultatele acestor studii sunt evaluate de Comisie (Eurostat) în cooperare cu statele membre. Comisia (Eurostat) elaborează, în cooperare cu statele membre, rapoarte privind rezultatele acestor studii.

Articolul 15
Finanțare

1.Contribuția financiară din bugetul general al Uniunii poate fi furnizată institutelor naționale de statistică și altor autorități naționale menționate la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009, pentru:

(a)dezvoltarea și punerea în aplicare a unor surse de date noi sau consolidate, metodologii, schimburi de date, unități statistice, subiecte, subiecte detaliate, variabile și defalcări ale acestora;

(b)participarea statelor membre la proiectul-pilot reprezentativ și la studiile de fezabilitate menționate la articolul 14 din prezentul regulament.

2.Contribuția financiară a Uniunii nu poate depăși 90 % din costurile eligibile.

Articolul 16
Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

În cazul în care o țară terță participă la acțiunile finanțate în temeiul prezentului regulament printr-o decizie adoptată în temeiul unui acord internațional sau în temeiul oricărui alt instrument juridic, țara terță în cauză acordă drepturile și accesul necesare pentru ca ordonatorul de credite competent, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Curtea de Conturi și EPPO să își exercite pe deplin competențele care le revin. În cazul OLAF, aceste drepturi includ dreptul de a efectua investigații, inclusiv verificări și inspecții la fața locului, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013.

Articolul 17
Exercitarea delegării

1.Comisiei i se conferă competența de a adopta acte delegate, în condițiile prevăzute la prezentul articol.

2.Competența de a adopta acte delegate, menționată la articolul 5 alineatul (3), articolul 6 alineatul (6) și articolul 7 alineatul (2), i se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată de la [Oficiul pentru Publicații: vă rugăm să introduceți data exactă a intrării în vigoare a regulamentului].

3.Delegarea de competențe, menționată la articolul 5 alineatul (3), la articolul 6 alineatul (6) și la articolul 7 alineatul (2), poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării competenței menționate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Aceasta nu aduce atingere valabilității actelor delegate aflate deja în vigoare.

4.Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

5.Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

6.Un act delegat adoptat în temeiul articolului 5 alineatul (3), al articolului 6 alineatul (6) și al articolului 7 alineatul (2) intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Termenul respectiv se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 18
Procedura comitetului

1.Comisia este asistată de Comitetul sistemului statistic european instituit prin articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2.În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 19
Derogări

1.În cazul în care aplicarea prezentului regulament sau a actelor delegate sau de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia necesită adaptări majore ale sistemului statistic național al unui stat membru, Comisia poate acorda statelor membre, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, derogări pentru o durată maximă de doi ani.

2.La acordarea derogărilor, Comisia ia în considerare comparabilitatea statisticilor statelor membre și calcularea în timp util a agregatelor europene reprezentative și fiabile necesare. Atunci când acordă derogările, Comisia se asigură, de asemenea, că cerințele referitoare la statistici, metadate și calitate, reglementate de prezentul regulament și anterior de Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 sau de articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007, se aplică în continuare, fără întrerupere.

3.Statul membru prezintă Comisiei o cerere de derogare justificată în mod corespunzător în termen de două luni de la data intrării în vigoare a actului respectiv.

4.Comisia adoptă actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 18 alineatul (2).

Articolul 20
Modificarea Regulamentului (CE) nr. 862/2007

Regulamentul (CE) nr. 862/2007 se modifică după cum urmează:

(1)titlul se înlocuiește cu următorul text: „Regulamentul (CE) nr. 862/2007 din 11 iulie 2007 privind statisticile europene în materie de azil și procedurile administrative și judiciare legate de legislația în materie de imigrație și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 311/76 al Consiliului privind elaborarea de statistici cu privire la lucrătorii străini”;

(2)la articolul 1, literele (a) și (b) se elimină;

(3)la articolul 2 alineatul (1) literele (a), (b), (c), (f) și (g) se elimină;

(4)articolul 3 se elimină;

(5)se introduce următorul articol 9c:

„Articolul 9c
Accesul și reutilizarea în timp util a datelor administrative

1.Autoritățile naționale responsabile cu sursele de date administrative relevante în sensul prezentului regulament permit reutilizarea acestor date la timp și cu o frecvență suficientă pentru a produce și a transmite statistici în termenele stabilite și în conformitate cu cerințele de calitate specifice în conformitate cu prezentul regulament. Accesul în timp util la registrele administrative, precum și modalitățile sale operaționale, sunt incluse în acordurile de cooperare care urmează să fie încheiate între autoritățile naționale respective și autoritățile statistice naționale.

2.În sensul prezentului regulament, Comisiei (Eurostat) i se permite, la cerere, să acceseze și să reutilizeze în timp util datele și metadatele relevante din bazele de date și din sistemele de interoperabilitate administrate de organismele și agențiile Uniunii, inclusiv în temeiul Regulamentelor (UE) nr. 910/2014 și (UE) 2018/1724, precum și datele statistice stocate în registrul central de raportare și statistici (CRRS), în conformitate cu Regulamentele (UE) 2019/817 și (UE) 2019/818 și cu regulamentele de instituire a sistemelor ale căror date statistice sunt stocate în CRRS. În acest scop, Comisia (Eurostat) cooperează în continuare cu organismele și agențiile relevante ale Uniunii în vederea specificării datelor statistice personalizate și a metadatelor necesare, atunci când este posibil în temeiul dreptului Uniunii, pentru statisticile europene privind populația și locuințele, a modalităților operaționale pentru furnizarea acestora și a garanțiilor fizice și logice aferente necesare.”

(6)se introduce următorul articol 10a:

„Articolul 10a
Lista țărilor și a teritoriilor

Listele țărilor și teritoriilor menționate la articolul 11 din [Oficiul pentru Publicații: vă rugăm să introduceți trimiterea corectă la prezentul regulament] se aplică pentru elaborarea statisticilor în temeiul prezentului regulament, pentru a se asigura comparabilitatea detaliilor specifice țărilor și teritoriilor în cadrul statisticilor europene. Statele membre aplică aceste liste pentru prima dată pentru a elabora statisticile necesare în temeiul prezentului regulament, începând cu transmiterea datelor pentru anul de referință 2026.”

Articolul 21
Abrogare

Regulamentele (CE) nr. 763/2008 și (UE) nr. 1260/2013 se abrogă de la 1 ianuarie 2026, fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute în actele juridice respective în ceea ce privește perioadele de referință care se încadrează, integral sau parțial, înainte de data respectivă.

Trimiterile la regulamentele abrogate se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 22
Intrarea în vigoare și aplicarea

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2026.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președinta    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei:

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

1.4.4.Indicatori de performanță

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu o mai bună coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre în mod individual.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de redistribuire

1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

2.2.1.Justificarea modului/modurilor de gestiune, a mecanismului/mecanismelor de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul „costurile controalelor ÷ valoarea fondurilor aferente gestionate”) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.5.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene privind populația și locuințele, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 763/2008 și a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

3403 – Producerea de informații statistice

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei: 

 o acțiune nouă 

 o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 46  

 prelungirea unei acțiuni existente 

 o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

Obiectivul general al prezentei propuneri este de a răspunde mai bine nevoilor utilizatorilor și de a moderniza și a consolida relevanța, armonizarea și coerența statisticilor europene privind populația.

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

Obiectivul general este defalcat în patru obiective specifice:

1. asigurarea unor statistici europene complete, coerente și comparabile privind populația și locuințele;

2. asigurarea unor statistici prompte și frecvente pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor;

3. furnizarea unor statistici suficient de cuprinzătoare în ceea ce privește subiectele relevante și suficient de detaliate în ceea ce privește caracteristicile și defalcările;

4. promovarea unor cadre juridice și de colectare a datelor care să fie suficient de flexibile pentru a adapta seturile de date la nevoile și oportunitățile de politică în continuă evoluție care apar din surse noi.

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Rezultatele preconizate sunt următoarele:

- o mai bună armonizare și comparabilitate a statisticilor europene privind populația și locuințele datorită utilizării unei singure populații de bază și evoluțiilor în materie de infrastructuri statistice;

- procese statistice integrate și evitarea duplicărilor și a redundanțelor;

- îmbunătățirea rezultatelor statistice în ceea ce privește variabilele statistice, defalcarea și detaliile teritoriale, în conformitate cu necesitățile în materie de politici și societale actuale și emergente;

- statistici mai actuale și mai frecvente;

- flexibilitatea cadrului juridic în ceea ce privește noile nevoi în materie de date.

Propunerea îndeplinește obiectivele de simplificare ale programului REFIT, în special deoarece raționalizează trei regulamente într-un singur cadru de reglementare. Permiterea schimbului de date între întreprinderi și administrațiile publice în scopul statisticilor europene privind populația nu generează „valori nete” pentru întreprinderi care ar fi relevante în temeiul principiului numărului constant („one-in, one-out”).

1.4.4.Indicatori de performanță

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

Performanța noului cadru juridic pentru statisticile europene privind populația și locuințele va fi monitorizată și evaluată în raport cu obiectivele specifice.

În cursul etapei de punere în aplicare a noului cadru juridic, Comisia (Eurostat) va continua să organizeze reuniuni periodice ale grupurilor de experți cu INS-urile partenere din SSE pentru a discuta și a clarifica orice problemă care ar putea apărea, continuând o bună și strânsă cooperare de lungă durată între Eurostat și partenerii săi SSE în ceea ce privește aspectele tehnice și statistice. Aceasta include pregătirea în comun și cu diligența cuvenită a principalelor acte de punere în aplicare care reglementează noile cerințe detaliate privind datele statistice și metadatele, care vor prezenta un interes central atât pentru utilizatorii statisticilor, cât și pentru producători. Etapa de punere în aplicare este planificată să se încheie cu o primă evaluare axată pe punerea în aplicare, funcționarea și impactul inițial al noului cadru juridic. Pentru a obține informații suficiente cu privire la performanță, această evaluare este planificată în termen de trei până la cinci ani de la intrarea în vigoare a noului cadru juridic.

După trecerea la etapa de depunere a cererilor, Comisia (Eurostat) intenționează să evalueze funcționarea și impactul legislației la intervale de timp cuprinse între cinci și șapte ani.

Lista eventualilor indicatori-cheie de performanță este prezentată în tabelul 11 din raportul de evaluare a impactului [SWD(2023)11].

Comisia (Eurostat) produce orientări statistice europene comune și stabilește cerințele referitoare la raportarea privind calitatea în ceea ce privește dezvoltarea, producerea și difuzarea statisticilor. Rapoartele de calitate pe care statele membre trebuie să le elaboreze trebuie să includă controale specifice, relevante pentru colectarea datelor respective. Acest lucru va garanta calitatea datelor și a metadatelor statistice.

1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

Regulamentul propus vizează crearea unui nou cadru pentru producerea de statistici privind populația, demografia, inclusiv migrația, familiile, gospodăriile și locuințele într-un mod integrat. Colectările actuale de date pentru subiectele respective, efectuate în cooperare cu statele membre, vor fi armonizate, raționalizate, accelerate și extinse pentru a răspunde mai bine nevoilor în materie de politici. Primele termene de referință planificate pentru colectarea datelor în temeiul noului cadru sunt în 2026.

Pentru a institui și a pune în aplicare acest nou cadru conform planificării, noul regulament ar trebui să fie adoptat de Parlamentul European și de Consiliu în 2023, permițând ca actele de punere în aplicare privind primele colectări de date să fie adoptate și până la sfârșitul anului 2023, și anume cu cel puțin 12 luni înainte de începutul primelor termene de referință.

Colectările de date și metadate ale statisticilor anuale și infra-anuale vor începe în 2026, în timp ce primul termen de referință pentru o colectare de date decenală sub formă de recensământ în temeiul noului cadru va fi în 2031.

În cele din urmă, propunerea va obliga Comisia (Eurostat) și statele membre să efectueze studii-pilot, după cum este necesar și proporțional, pentru a moderniza suplimentar statisticile în temeiul regulamentului (evaluarea unor surse de date și a unor subiecte statistice noi, inclusiv aflate în proprietate privată, dezvoltarea de noi metodologii și tehnici, inclusiv tehnologii de consolidare a confidențialității pentru schimbul securizat de date).

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu o mai bună coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre în mod individual.

Problemele identificate în evaluare au un domeniu de aplicare real la nivelul UE, legat în mod clar de lacunele din legislația actuală a UE. În lipsa unor măsuri legislative suplimentare la nivelul UE, aceste probleme vor persista sau se vor agrava. Legislația actuală a UE va continua probabil să devină mai puțin eficace și eficientă în atingerea obiectivelor sale, întrucât multe state membre continuă să se modernizeze la nivel național prin crearea unor registre statistice ale populației și prin valorificarea unor noi surse de date. De asemenea, este probabil ca relevanța să scadă în continuare, deoarece se preconizează că statisticile la nivelul UE se vor îndepărta și mai mult de la nevoile utilizatorilor în ceea ce privește conținutul, frecvența dorită sau actualitatea. Fără o acțiune legislativă la nivelul UE, abordările naționale vor continua să fie divergente, ceea ce va conduce la statistici mai puțin comparabile, iar acestea, la rândul lor, riscă să compromită procesul de elaborare a politicilor la nivelul UE.

Valoarea adăugată a statisticilor privind populația și a celor demografice complete și comparabile la nivelul UE constă în principal în contribuția lor semnificativă la diversele nevoi instituționale și domenii de politică ale UE, care sunt extrem de relevante pentru multe priorități politice ale Comisiei (și anume o economie în serviciul cetățenilor, promovarea modului nostru de viață european, un nou elan pentru democrația europeană). Statisticile privind populația și cele demografice sunt, de asemenea, necesare pentru a contribui la diverse sarcini și proceduri instituționale ale UE prevăzute în tratate, cum ar fi ponderile populației naționale pentru a determina cota de 65 % a populației UE pentru votul cu majoritate calificată în cadrul Consiliului (articolul 16 din TUE), previziunile economice și bugetare pe termen lung ale UE în cadrul semestrului european [articolul 121 alineatul (6) din TFUE detaliat în Regulamentul (UE) nr. 1175/2011 47 ] și monitorizarea situației demografice anuale a UE (articolul 159 din TFUE).

Aceste date stau la baza politicilor UE care intră în sfera competențelor partajate (de exemplu, politica socială; coeziune economică, socială și teritorială; și spațiul de libertate, securitate și justiție) și competențele de sprijin (de exemplu, sănătate, tineret, protecție civilă și cooperare administrativă). Statisticile privind populația reprezintă elementul de bază al altor statistici europene (anchete prin sondaj, conturi naționale) și sunt utilizate pentru calcularea indicatorilor „pe cap de locuitor”. În cele din urmă, statisticile privind populația și cele demografice sunt concepute, de asemenea, pentru a răspunde nevoilor mai multor utilizatori, pentru luarea deciziilor la toate nivelurile în UE, precum și pentru cercetare și informarea publicului larg.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Colectările obligatorii de date cu norme comune definite sunt esențiale pentru a asigura exhaustivitatea și actualitatea statisticilor privind populația la nivelul UE; reglementarea colectărilor voluntare de date cu un grad de exhaustivitate deja ridicat poate contribui la obținerea unor câștiguri semnificative în materie de eficacitate și eficiență, deoarece se poate genera o valoare adăugată a UE considerabilă cu costuri marginale limitate.

Colectările voluntare de date sunt instrumente adecvate pentru a testa producerea de noi subiecte sau caracteristici și pentru a promova capacitatea progresivă a sistemelor statistice naționale de a furniza astfel de date noi. Cu toate acestea, ele tind să devină ineficiente în timp, deoarece, în cele din urmă, costurile de producție recurente nu generează o valoare adăugată substanțială a UE în ceea ce privește exhaustivitatea în toate statele membre.

Definițiile juridice vagi ale subiectelor statistice conduc la pierderea controlului asupra armonizării conceptuale și, prin urmare, asupra coerenței și comparabilității de-a lungul timpului. Exemplul populației de bază a arătat modul în care o clauză de neîndeplinire a obligațiilor introdusă inițial ca excepție cu un domeniu de aplicare limitat s-a transformat într-un nou standard de fapt.

Un cadru juridic prea rigid împiedică menținerea relevanței în timp. Această intervenție și-a pierdut relevanța destul de rapid până în prezent, începând deja din perioada sa de punere în aplicare, din cauza lipsei mecanismelor de flexibilitate pentru a adapta colectările de date la nevoile în schimbare sau pentru a profita de oportunitățile generate de noile surse de date care devin disponibile.

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

În ceea ce privește actualul cadru financiar multianual, propunerea este compatibilă cu Programul privind piața unică instituit prin Regulamentul (UE) 2021/690 48 .

În ceea ce privește legislația statistică a UE, propunerea este compatibilă cu Regulamentul (CE) nr. 223/2009 privind statisticile europene. În plus, propunerea este elaborată astfel încât să asigure o integrare cu Regulamentul (UE) 2019/1700 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, completând astfel modernizarea statisticilor sociale europene.

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de redistribuire

Nevoile de finanțare ale propunerii vor fi acoperite de respectivele decizii de finanțare/programe anuale de lucru ale Programului privind piața unică și ale programului succesor care încorporează statistici europene.

1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

 Durată limitată

   de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

   Impactul financiar din AAAA până în AAAA pentru creditele de angajament și din AAAA până în AAAA pentru creditele de plată.

 Durată nelimitată

Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din 2022 până în 2024,

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 49  

 Gestiune directă asigurată de către Comisie

prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară către:

țările terțe sau organismele pe care le-au desemnat acestea;

organizațiile internaționale și agențiile acestora (a se preciza);

BEI și Fondul European de Investiții;

organismele menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

organismele de drept public;

organismele de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția ca acestea să primească garanții financiare adecvate;

organismele de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care primesc garanții financiare adecvate;

persoanele cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

2.MĂSURI DE GESTIONARE 

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare 

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Propunerea ar obliga statele membre să furnizeze rapoarte de calitate cu privire la toate datele și metadatele colectate în temeiul regulamentului o dată la trei ani, începând din martie 2027.

În plus, Comisia (Eurostat), în cooperare cu statele membre, trebuie să elaboreze rapoarte privind rezultatele studiilor-pilot realizate în temeiul regulamentului.

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

2.2.1.Justificarea modului/modurilor de gestiune, a mecanismului/mecanismelor de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Deoarece modalitatea de gestionare aleasă pentru propunere este gestionarea directă de către Comisie, principalele riscuri inerente sunt cele legate de gestionarea achizițiilor publice și a granturilor.

Strategia de control a Eurostat se axează pe acordurile de grant și pe tranzacțiile de achiziții publice. Aceasta se bazează pe o evaluare a riscurilor și respectă principiile economiei, eficienței și eficacității. Aceasta (i) sprijină identificarea și gestionarea riscurilor; (ii) stabilește cadrul pentru toate tipurile de activități de control privind tranzacțiile financiare în cadrul Eurostat; (iii) oferă sprijin pentru aducerea și menținerea ratei de eroare detectate în cadrul controalelor ex-post asupra acordurilor de grant la un nivel acceptabil; (iv) contribuie la creșterea eficienței și a eficacității controalelor; și (v) reduce sarcina administrativă pentru beneficiari și Eurostat.

În ceea ce privește achizițiile publice, controalele preventive (controalele ex-ante) includ evaluarea riscului de concentrare pentru tranzacțiile de achiziții publice și verificări ex-post ale calității.

În ceea ce privește granturile, controalele preventive (controalele ex-ante) acoperă controalele de detectare (controale ex post), evaluările periodice ale sumelor forfetare, costurile unitare sau ratele forfetare și controalele ad-hoc.

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

Comisia (Eurostat) a elaborat o strategie de control. Măsurile și instrumentele din această strategie sunt pe deplin aplicabile furnizării de statistici în temeiul regulamentului propus. Tipurile de modificări introduse de strategie pot reduce riscul apariției și contribuie la prevenirea fraudelor. Printre acestea se numără: reducerea complexității, aplicarea de proceduri de monitorizare eficiente din punct de vedere al costurilor și desfășurarea de controale bazate pe risc ex ante și ex post. Strategia include, de asemenea, măsuri de sensibilizare și formare în domeniul prevenirii fraudei.

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul „costurile controalelor ÷ valoarea fondurilor aferente gestionate”) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

Comisia (Eurostat) dispune de o strategie de control care urmărește, în general, să limiteze riscul de neconformitate sub criteriul de semnificație de 2 %, în conformitate cu obiectivele privind controlul intern și gestionarea riscurilor stabilite în programul său statistic (Programul privind piața unică în actualul CFM). 100 % din tranzacțiile financiare (și, prin urmare, 100 % din buget) vor face obiectul controalelor ex ante obligatorii, în conformitate cu Regulamentul financiar.

În plus, vor fi desfășurate controale pe baza unei analize aprofundate a documentației aferente pe baza unor analize anuale ale riscurilor. Acestea pot acoperi 4-6 % din bugetul total gestionat de Eurostat.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

La 30 octombrie 2013, Eurostat a adoptat prima sa strategie antifraudă pentru perioada 2014-2017, în conformitate cu strategia antifraudă a Comisiei (SAFC) din 24 iunie 2011. Actuala strategie antifraudă acoperă perioada 2021-2024.

Această strategie specifică trei obiective operaționale: (i) consolidarea măsurilor antifraudă existente; (ii) o mai bună integrare a procedurilor antifraudă în evaluarea riscurilor și gestionarea riscurilor Eurostat și în audit, planificare, raportare și monitorizare; și (iii) consolidarea capacităților Eurostat în materie de luptă și sensibilizare antifraudă ca parte a culturii antifraudă a Comisiei.

Strategia antifraudă este însoțită de un plan de acțiune antifraudă. Pe perioada aplicării sale, punerea în aplicare a strategiei antifraudă este monitorizată de două ori pe an, iar rapoartele sunt transmise conducerii.

Toți potențialii beneficiari ai granturilor sunt organisme publice [institutele naționale de statistică și alte autorități naționale, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 223/2009]. În plus, granturile sunt acordate fără cereri de propuneri. Se instituie măsuri de monitorizare a gestionării granturilor. Acestea iau în considerare procedurile specifice de acordare a granturilor și implică o analiză ex-ante și ex-post a gestionării granturilor.

Utilizarea costurilor unitare și a sumelor forfetare, în conformitate cu articolul 124 alineatul (1) din Regulamentul financiar, reduce semnificativ riscul de erori legate de gestionarea granturilor și simplifică administrarea lor.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

·Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tip de 
cheltuieli

Contribuție

Numărul 

Dif./ Nedif 50 .

din partea țărilor AELS 51

din partea țărilor candidate 52

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

BGUE-BXXXX-03-020500-C1-ESTAT

Dif.

DA

NU

DA

NU

·Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tipul de 
cheltuieli

Contribuție

Numărul 

Dif./ Nedif.

din partea țărilor AELS

din partea țărilor candidate

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

Nu există

DA/NU

DA/NU

DA/NU

DA/NU

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

1

Piața unică, cercetare și inovare

DG: ESTAT

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

Anii următori

TOTAL

• Credite operaționale

Linia bugetară 53 03 02 05

Angajamente

(1a)

3,889

3,191

1,183

0,000

8,263

Plăți

(2a)

1,296

2,360

2,754

1,853

8,263

Linia bugetară

Angajamente

(1b)

Plăți

(2b)

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 54

Linia bugetară

(3)

TOTAL credite 
pentru DG ESTAT

Angajamente

=1a+1b +3

3,889

3,191

1,183

0,000

8,263

Plăți

=2a+2b

+3

1,296

2,360

2,754

1,853

8,263

 



TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

3,889

3,191

1,183

0,000

8,263

Plăți

(5)

1,296

2,360

2,754

1,853

8,263

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

(6)

TOTAL credite
la RUBRICA <1> 
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

3,889

3,191

1,183

0,000

8,263

Plăți

=5+ 6

1,296

2,360

2,754

1,853

8,263

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus:

• TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)

(6)

TOTAL credite
de la RUBRICILE 1-6 
din cadrul financiar multianual 
(Suma de referință)

Angajamente

=4+ 6

3,889

3,191

1,183

0,000

8,263

Plăți

=5+ 6

1,296

2,360

2,754

1,853

8,263





Rubrica din cadrul financiar
multianual

7

„Cheltuieli administrative”

Această secțiune ar trebui completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa V la normele interne), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

Anii următori

TOTAL

DG: ESTAT

• Resurse umane

3,656

3,656

3,656

0,000

10,968

• Alte cheltuieli administrative

0,100

0,100

0,100

0,000

0,300

TOTAL pentru DG ESTAT

3,756

3,756

3,756

0,000

11,268

TOTAL credite 
de la RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual 

(Total angajamente = Total plăți)

3,756

3,756

3,756

0,000

11,268

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

Anii următori

TOTAL

TOTAL credite
de la RUBRICILE 1-7 
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

7,645

6,947

4,939

0,000

19,531

Plăți

5,052

6,116

6,510

1,853

19,531

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 55

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Total nr.

Total costuri

OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 1 56

Asigurarea unor statistici europene complete, coerente și comparabile privind populația și locuințele

- Statistici

0,542

 

0,713

0,713

0,201

 

1,627

- Infrastructura pentru schimbul de date

0,235

 

0,700

 

0,002

 

0,002

 

0,704

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

1,413

0,715

0,203

 

2,331

OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 2

Asigurarea unor statistici prompte și frecvente pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor

- Statistici

0,542

 

0,713

0,713

0,201

 

1,627

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

0,713

0,713

0,201

 

1,627

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 3:

Furnizarea unor statistici suficient de cuprinzătoare în ceea ce privește subiectele relevante și suficient de detaliate în ceea ce privește caracteristicile și defalcările

- Statistici

0,638

 

0,809

0,809

0,297

 

1,915

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 3

0,809

0,809

0,297

 

1,915

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 4:

Promovarea unor cadre juridice și de colectare a datelor care să fie suficient de flexibile pentru a adapta seturile de date la nevoile și oportunitățile de politică în continuă evoluție care apar din surse noi

- Studii-pilot

0,288

 

0,288

 

0,288

 

0,288

 

0,864

- Noi surse de date, metodologie

0,509

 

0,665

0,665

0,196

 

1,526

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 4

0,953

0,953

0,483

 

2,389

TOTALURI

3,889

3,191

1,183

 

8,263

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

TOTAL

RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

3,656

3,656

3,656

10,968

Alte cheltuieli administrative

0,100

0,100

0,100

0,300

Subtotal RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

3,756

3,756

3,756

11,268

În afara RUBRICII 7 57  
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli
cu caracter administrativ

Subtotal 
în afara RUBRICII 7 
din cadrul financiar multianual

TOTAL

3,756

3,756

3,756

11,268

Creditele necesare pentru resurse umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ vor fi acoperite de credite ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

20

20

20

20 01 02 03 (în delegații)

01 01 01 01 (cercetare indirectă)

01 01 01 11 (cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 58

20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

6

6

6

20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

XX 01 xx yy zz 59

- la sediu

- în delegații

01 01 01 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

26

26

26

03 este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând cont de constrângerile bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Activități metodologice pentru o bună punere în aplicare a conceptelor, definițiilor și metodelor statistice

Activități de producere a datelor pentru primirea, prelucrarea, validarea și publicarea datelor și metadatelor

Analiza datelor, publicații și asistență pentru utilizatori

Cooperarea statistică în materie de reglementare

Cooperarea internațională în domeniul statistic

Personal extern

IT și alte activități tehnice care sprijină producția și analiza datelor

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

Propunerea/inițiativa:

   poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM).

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente. Vă rugăm să furnizați un tabel Excel în cazul unei reprogramări de proporții.

Nevoile financiare vor fi acoperite din creditele Programului privind piața unică, astfel cum se prevede în programarea financiară a CFM 2021-2027.

   necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.

   necesită revizuirea CFM.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare în cauză, precum și sumele aferente.

3.2.5.Contribuția terților 

Propunerea/inițiativa:

   nu prevede cofinanțare din partea terților

   prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
N 60

Anul 
N+1

Anul 
N+2

Anul 
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate



3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

   Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra altor venituri

vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii/inițiativei 61

Anul 
N

Anul 
N+1

Anul 
N+2

Anul 
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Articolul ………….

Pentru veniturile alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice altă informație).

(1)    SWD(2023) 13.
(2)    Regulamentul (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 311/76 al Consiliului privind elaborarea de statistici cu privire la lucrătorii străini ( JO L 199, 31.7.2007, p. 23 ).
(3)    Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European privind prezentarea unui plan de acțiune pentru colectarea și analiza statisticilor comunitare în domeniul migrației [ COM(2003) 179 ] .
(4)    Prin urmare, articolul 3 acoperă statisticile în temeiul Regulamentului (CE) nr. 862/2007 care sunt legate de conceptele demografice ale populației rezidente, inclusiv cetățenii, și modificările acesteia prin fluxurile de migrație. Aceste statistici constituie un element important al echilibrului demografic, împreună cu statisticile prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1260/2013. În schimb, articolele 4-7 din Regulamentul (CE) nr. 862/2007 acoperă statisticile referitoare la evenimentele judiciare legate de azil și de migrația legală și ilegală a resortisanților țărilor terțe.
(5)    Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor ( JO L 218, 13.8.2008, p. 14 ).
(6)    Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene ( JO L 330, 10.12.2013, p. 39 ).
(7)     https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024_ro .
(8)    Viitorul Europei: Adunarea plenară a conferinței convine asupra setului final de propuneri ( comunicat de presă IP/22/2763 ); a se vedea propunerea 15 privind tranziția demografică, în special punctul 10.
(9)    Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului ( JO L 261I, 14.10.2019, p. 1 ).
(10)     https://ec.europa.eu/eurostat/documents/13019146/13237859/FINAL+Budapest+memorandum.pdf/96a6db89-1395-44a5-8a46-85e8c49d576c .
(11)    SWD(2023) 15; a se vedea rezumatul faptic al raportului „Exprimați-vă părerea” .
(12)    Instituit prin Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului.
(13)     https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/screen/home?lang=ro .
(14)    SWD(2023) 11; SWD(2023) 12.
(15)    SEC(2023) 38.
(16)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) ( JO L 119, 4.5.2016, p. 1 ).
(17)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE ( JO L 295, 21.11.2018, p. 39 ).
(18)    Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).
(19)    JO C , , p. .
(20)    JO C , , p. .
(21)    Regulamentul (UE) 2019/1700 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 octombrie 2019 de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane și gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eșantioane, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 808/2004, (CE) nr. 452/2008 și (CE) nr. 1338/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1177/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 577/98 al Consiliului (JO L 261I, 14.10.2019, p. 1).
(22)    Regulamentul (UE) nr. 1260/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 noiembrie 2013 privind statisticile demografice europene (JO L 330, 10.12.2013, p. 39).
(23)    JO C 202, 7.6.2016, p. 389.
(24)    Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).
(25)    SWD(2023)13.
(26)    Regulamentul (CE) nr. 862/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 iulie 2007 privind statisticile comunitare din domeniul migrației și protecției internaționale și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 311/76 al Consiliului privind elaborarea de statistici cu privire la lucrătorii străini (JO L 199, 31.7.2007, p. 23).
(27)    Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind recensământul populației și al locuințelor (JO L 218, 13.8.2008, p. 14).
(28)    Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (JO L 154, 21.6.2003, p. 1).
(29)    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1799 al Comisiei din 21 noiembrie 2018 privind stabilirea unei acțiuni statistice directe temporare pentru diseminarea tematicilor selectate ale recensământului populației și al locuințelor din 2021, geocodate la nivel de griduri de 1 km2 (JO L 296, 22.11.2018, p. 19).
(30)    Directiva 2007/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2007 de instituire a unei infrastructuri pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (INSPIRE) (JO L 108, 25.4.2007, p. 1).
(31)    Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor (JO L 153, 18.6.2010, p. 13).
(32)    Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).
(33)    Regulamentul (UE) 2018/1724 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 octombrie 2018 privind înființarea unui portal digital unic (gateway) pentru a oferi acces la informații, la proceduri și la servicii de asistență și de soluționare a problemelor și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 (JO L 295, 21.11.2018, p. 1).
(34)    Regulamentul (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 privind instituirea unui cadru pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale UE în domeniul frontierelor și al vizelor și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008, (UE) 2016/399, (UE) 2017/2226, (UE) 2018/1240, (UE) 2018/1726 și (UE) 2018/1861 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziilor 2004/512/CE și 2008/633/JAI ale Consiliului (JO L 135, 22.5.2019, p. 27).
(35)    Regulamentul (UE) 2019/818 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 privind instituirea unui cadru pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale UE în domeniul cooperării polițienești și judiciare, al azilului și al migrației și de modificare a Regulamentelor (UE) 2018/1726, (UE) 2018/1862 și (UE) 2019/816 (JO L 135, 22.5.2019, p. 85).
(36)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
(37)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).
(38)    Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice) (JO L 201, 31.7.2002, p. 37).
(39)    JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
(40)    Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Regulamentului (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18.9.2013, p. 1).
(41)    Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (JO L 312, 23.12.1995, p. 1).
(42)    Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (JO L 292, 15.11.1996, p. 2).
(43)    Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).
(44)    Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (JO L 198, 28.7.2017, p. 29).
(45)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
(46)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(47)    Regulamentul (UE) nr. 1175/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1466/97 al Consiliului privind consolidarea supravegherii pozițiilor bugetare și supravegherea și coordonarea politicilor economice (JO L 306, 23.11.2011, p. 12).
(48)    Regulamentul (UE) 2021/690 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a unui program privind piața internă, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene (Programul privind piața unică) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 99/2013, (UE) nr. 1287/2013, (UE) nr. 254/2014 și (UE) nr. 652/2014 (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 153, 3.5.2021, p. 1).
(49)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(50)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(51)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(52)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(53)    În conformitate cu nomenclatura bugetară oficială.
(54)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(55)    Realizările se referă la produsele și serviciile care trebuie furnizate (de exemplu: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
(56)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”
(57)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(58)    AC = agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
(59)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(60)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(61)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.

Bruxelles, 20.1.2023

COM(2023) 31 final

ANEXĂ

la

PROPUNEREA DE REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

privind statisticile europene privind populația și locuințele, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 862/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 763/2008 și a Regulamentului (UE) nr. 1260/2013

{SEC(2023) 38 final} - {SWD(2023) 11 final} - {SWD(2023) 12 final} - {SWD(2023) 13 final} - {SWD(2023) 14 final} - {SWD(2023) 15 final}


ANEXĂ

Domenii, subiecte și subiecte detaliate cu periodicitate și termen de referință, pentru fiecare subiect detaliat

Domeniu

Subiect

Subiect detaliat

Periodicitate

Termen de referință (data sau perioada)

Demografie

Stocuri de populație

Caracteristicile de bază ale persoanei

6M

30.06.YY și 31.12.YY

A

31.12.YY

MA

31.12.YY

D

31.12.YY

Caracteristicile socio-economice ale persoanei

A

31.12.YY

MA

31.12.YY

D

31.12.YY

Fertilitatea

Nașteri

Q

Luna

A

Anul

Avorturile efectuate în mod legal 1

A

Anul

Mortalitatea

Decese

Q

Luna, săptămâna

A

Anul

Cazuri de mortalitate infantilă

A

Anul

Cazuri de mortalitate fetală tardivă

A

Anul

Parteneriate

Căsătorii și parteneriate înregistrate

A

Anul

Caracteristicile persoanelor care se angajează într-o căsătorie sau într-un parteneriat înregistrat

A

Anul

Divorțuri și parteneriate înregistrate reziliate

A

Anul

Migrație

Imigranți

Q

Luna

A

Anul

Emigranți

A

Anul

Migrație internă

A

Anul

Dobândirea și pierderea cetățeniei statelor membre ale UE și a Uniunii

Persoane care au dobândit cetățenia

A

Anul

Persoane care au pierdut/au renunțat la cetățenie

A

Anul

Oferirea unei locuințe

Încăperi de locuit

Caracteristici ale încăperii de locuit

D

31.12.YY

Locuințe convenționale

Caracteristici de bază ale clădirii

MA

31.12.YY

D

31.12.YY

Caracteristici ale clădirilor legate de energie

MA 
(A începând cu 2031)

31.12.YY

D

31.12.YY

Locuințe convenționale ocupate

Caracteristici ale locuinței convenționale ocupate

D

31.12.YY

Utilizarea locuinței convenționale ocupate

D

31.12.YY

Familii și gospodării ale populației

Familii

Caracteristici familiale

D

31.12.YY

Gospodăriile populației

Caracteristicile gospodăriei

A

31.12.YY

MA

31.12.YY

Situația gospodăriei persoanei

A

31.12.YY

D

31.12.YY

Legendă

Periodicitate

Trimestrială

Q

O dată la 6 luni

6M

Anuală

A

Multianuală (anii care se încheie cu cifrele „1”, „5”, „8”)

MA

Decenală (anii care se încheie cu cifra „1”)

D

(1)    De furnizat în mod voluntar.