Bruxelles, 31.10.2023

COM(2023) 679 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind observatoarele piețelor la nivelul Uniunii


Cuprins

1.    Introducere    

2.    Funcționarea observatoarelor piețelor la nivelul Uniunii    

a.    Obiectivele observatoarelor piețelor    

b.    Colectarea și difuzarea statisticilor esențiale    

c.    Platforma de discuții la nivel de experți    

3.    Experiența practică și sugestii privind observatoarele piețelor    

a.    Evaluarea respondenților cu privire la măsura în care observatoarele piețelor își îndeplinesc obiectivele    

i.    Transparența în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente    

ii.    Furnizarea de informații cu privire la opțiunile pe care le au operatorii economici și autoritățile publice    

iii.    Facilitarea monitorizării evoluțiilor pieței și a amenințărilor de perturbare a pieței    

b.    Evaluarea respondenților cu privire la datele statistice, informații și rapoarte    

c.    Evaluarea respondenților cu privire la reuniunile observatoarelor piețelor    

d.    Sugestiile respondenților pentru viitor    

4.    Concluzie    



1.Introducere

În perspectiva eliminării sistemului de cote pentru lapte în 2015, în 2014 a fost înființat Observatorul pieței laptelui pentru a oferi sectorului laptelui o mai mare transparență și pentru a permite operatorilor de pe piață să ia decizii în cunoștință de cauză. De atunci, au fost create mai multe observatoare ale piețelor pentru alte sectoare agricole, în funcție de nevoile și caracteristicile acestora. Printre acestea se numără observatoarele piețelor pentru carne (carne de vită și porc), zahăr, culturi (cereale, oleaginoase și culturi proteice), fructe și legume (citrice, fructe cu semințe, fructe sâmburoase și tomate) și vin. De asemenea, Comisia a înființat un observator al piețelor îngrășămintelor la nivelul UE, în urma comunicării sale din 9 noiembrie 2022 intitulate „Asigurarea disponibilității și accesibilității prețurilor îngrășămintelor” 1 , dar acesta nu este inclus în domeniul de aplicare al prezentului raport, deși urmărește aceleași obiective și principii de organizare ca și celelalte observatoare ale piețelor, întrucât nu vizează niciunul dintre sectoarele enumerate la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 2 (Regulamentul OCP). La momentul finalizării prezentului raport, erau în desfășurare lucrările pentru înființarea unui nou observator pentru uleiul de măsline.

Obiectivele diferitelor observatoare ale piețelor pentru produsele agricole sunt de a disemina date privind piețele și analize pe termen scurt privind piețele agricole, răspunzând unei nevoi tot mai mari de transparență prin furnizarea de informații mai detaliate și regulate pieței. În acest scop, observatoarele piețelor sunt concepute astfel încât, pe de o parte, statisticile esențiale privind sectoarele să fie publicate online și, pe de altă parte, să fie reuniți experți din toate etapele lanțului de aprovizionare (producție, prelucrare, vânzare cu amănuntul, vânzare cu ridicata și comerț) în cadrul unor reuniuni periodice, pentru a analiza datele disponibile, a-și împărtăși cunoștințele de specialitate și a analiza viitorul pe termen scurt, în măsura posibilului.

O dispoziție specifică referitoare la observatoarele piețelor a fost introdusă odată cu cea mai recentă reformă a PAC la articolul 222a din Regulamentul OCP. În paralel, a fost introdusă o nouă obligație pentru Comisie 3 de a raporta Parlamentului European și Consiliului cu privire la observatoarele piețelor la nivelul Uniunii instituite în conformitate cu articolul 222a, până la 31 decembrie 2023.

Prezentul raport urmărește să îndeplinească obligația de raportare prevăzută la articolul 225 litera (da) și evaluează dacă obiectivele stabilite la articolul 222a au fost îndeplinite. Prima parte a raportului analizează modul în care funcționează observatoarele piețelor agricole în general. În cea de a doua parte a raportului se explică, pe baza unui sondaj online realizat în rândul părților interesate și al statelor membre, modul în care funcționează observatoarele în practică și dacă există sugestii de îmbunătățire a funcționării acestora.



2.Funcționarea observatoarelor piețelor la nivelul Uniunii

a.Obiectivele observatoarelor piețelor

Conceptul de „observatoare ale piețelor” pentru produsele agricole a fost introdus pentru prima dată la nivelul UE în 2014, odată cu înființarea Observatorului pieței laptelui. Acest lucru a avut loc în perspectiva eliminării sistemului de cote pentru lapte în 2015, pentru a spori transparența, a furniza date de piață cât mai precise pentru sectorul laptelui și a le permite actorilor din cadrul lanțului de aprovizionare cu lapte să ia decizii comerciale într-un mod orientat către piață, iar Comisiei, să ia decizii în materie de politici în cunoștință de cauză. De-a lungul anilor, au fost create observatoare ale piețelor pentru mai multe sectoare, în funcție de nevoile și caracteristicile acestora.

Până în prezent, au fost create șase observatoare ale piețelor pentru:

-lapte (aprilie 2014)

-carne (carne de vită și de porc) (iulie 2016)

-zahăr (iulie 2017)

-culturi (cereale, oleaginoase și culturi proteice) (iulie 2017)

-fructe și legume (iulie 2019) cu patru subgrupe:

otomate (prima reuniune în octombrie 2019)

ocitrice (prima reuniune în noiembrie 2019)

ofructe cu semințe (prima reuniune în decembrie 2019)

ofructe sâmburoase (prima reuniune în iunie 2020)

-vin (noiembrie 2019)

Pentru a consolida în mod oficial aceste observatoare ale piețelor care s-au dovedit utile în a furniza informații cu privire la opțiunile pe care le au operatorii economici și autoritățile publice și pentru facilitarea monitorizării evoluțiilor piețelor, Parlamentul European și Consiliul au introdus articolul 222a în Regulamentul OCP. Acesta oferă un cadru pentru înființarea și funcționarea observatoarelor piețelor la nivelul Uniunii în oricare dintre sectoarele agricole enumerate la articolul 1 alineatul (2) și stabilește obligațiile de notificare și de raportare relevante pentru observatoarele respective. Per ansamblu, articolul 222a stabilește următoarele obiective generale pentru observatoarele piețelor:

-îmbunătățirea transparenței în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente;

-furnizarea de informații cu privire la opțiunile pe care le au operatorii economici și autoritățile publice;

-facilitarea monitorizării evoluțiilor pieței și a amenințărilor de perturbare a pieței.

Pentru atingerea acestor obiective, observatoarele piețelor sunt confirmate în structura lor inițială, formată din două componente principale: prima componentă este un instrument de colectare și difuzare a statisticilor esențiale pentru sectorul în cauză, iar cea de a doua componentă constă într-o platformă de discuții la nivel de experți. Aceste două componente principale sunt explicate mai detaliat în următoarele secțiuni ale raportului.

   

b.Colectarea și difuzarea statisticilor esențiale

Observatoarele piețelor se axează în principal pe patru componente de date:

-producția de produse brute și prelucrate (inclusiv stocuri publice/private), atât la nivelul UE, cât și la nivel internațional.

-prețurile produselor brute și prelucrate, atât la nivelul UE, cât și la nivel internațional.

-fluxurile comerciale: comerțul extra și intra-UE, importurile preferențiale, comerțul de la nivel mondial al principalilor concurenți.

-consumul intern al UE: încrederea gospodăriilor, dezvoltarea vânzărilor cu amănuntul axate pe produsele convenționale și ecologice.

Datele statistice privind producția agricolă sunt notificate de serviciile statistice ale statelor membre în principal către Eurostat 4 . Pentru anumite produse (cereale și semințe oleaginoase) există, de asemenea, previziuni lunare ale producției bazate pe cunoștințele experților. Același lucru este valabil și pentru datele comerciale 5 . DG TAXUD coordonează un sistem complementar de supraveghere care constă în notificări timpurii cu privire la importuri. Datele privind prețurile din UE (și, în unele cazuri, producția și stocurile) sunt notificate Comisiei de către statele membre în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei 6 și cu Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei 7 , iar prețurile internaționale sunt colectate de la furnizorii de date relevanți.

În plus, observatoarele piețelor diseminează informații complementare sub formă de:

-tablouri de bord săptămânale/lunare care compilează cele mai relevante și mai recente date pentru fiecare sector;

-bilanțuri și rapoarte prospective pe termen scurt și mediu;

-actualele serii de date și rapoarte ale Rețelei de informații contabile agricole (RICA), care acoperă, printre altele, aspecte legate de costuri și marje, precum și venituri;

-serii cronologice istorice;

-prezentări ale pieței și fișe informative;

-rapoarte ale consiliilor economice;

-alte rapoarte, cum ar fi studii relevante.

Datele statistice și informațiile privind produsele agroalimentare sunt, de asemenea, centralizate pe Portalul de date agroalimentare al Comisiei Europene, care include o secțiune privind piețele agroalimentare.

Portalul acoperă în prezent 12 sectoare agricole: carne de vită, carne de porc, ouă și păsări de curte, carne de oaie și de capră, lapte și produse lactate, fructe și legume, cereale, orez, oleaginoase și culturi proteice, zahăr, ulei de măsline și măsline de masă și vin.

În plus, observatoarele piețelor la nivelul UE oferă informații mai detaliate cu privire la evoluțiile pieței în șase sectoare (lapte, carne, zahăr, culturi, fructe și legume, vin) pe un site internet dedicat. Tabelul 1 din anexă oferă o imagine de ansamblu a datelor și rapoartelor disponibile. În plus, Observatorul pieței laptelui are un cont dedicat pe platforma X ( EuroMMO ), cunoscută anterior sub numele de Twitter, urmărit de aproape 1 400 de utilizatori.

c.Platforma de discuții la nivel de experți

Experții în domeniul pieței contribuie în mod activ la creșterea valorii adăugate a datelor statistice brute prin furnizarea de consiliere, cunoștințe de specialitate și informații calitative cu privire la evoluțiile pieței, evitând în același timp dezbaterile de orientare. După fiecare reuniune, rapoartele sunt puse la dispoziția publicului. Reuniunile Consiliului economic sunt prezidate de un reprezentant al Comisiei. Consiliile economice funcționează sub forma unor „grupuri de experți” și sunt reglementate de Decizia C(2016) 3301 a Comisiei de instituire a unor norme orizontale privind crearea și funcționarea grupurilor de experți ale Comisiei 8 .

Activitatea nepărtinitoare a observatoarelor piețelor permite ca rapoartele lor să servească drept sprijin independent pentru luarea unor decizii în cunoștință de cauză de către actorii economici de-a lungul lanțului de aprovizionare, precum și pentru luarea, de către autoritățile publice, a unor decizii bazate pe fapte. O delimitare clară între valoarea adăugată reală a activității observatoarelor piețelor și formularea politicilor de către autoritățile publice este esențială pentru garantarea independenței ambelor direcții de lucru. Rapoartele observatoarelor piețelor conțin toate prezentările realizate în cursul reuniunii experților. Tabelul 2 (din anexă) prezintă în detaliu componența consiliilor economice ale observatoarelor piețelor, precum și frecvența reuniunilor acestora.

3.Experiența practică și sugestii privind observatoarele piețelor

În perioada decembrie 2022-ianuarie 2023 a fost realizat un sondaj online care a cuprins 20 de întrebări adresate părților interesate și 14 întrebări adresate statelor membre (SM) cu privire la următoarele aspecte:

-obiectivele observatoarelor

-date statistice și informații

-rapoartele reuniunilor

-evoluții recente

În perioada respectivă, au fost colectate în total 114 contribuții din partea a 42 de părți interesate și a 21 de state membre. Graficul 1 (din anexă) prezintă defalcarea pe state membre.

Răspunsurile la sondaj sunt prezentate în două grupuri (părțile interesate și statele membre) și diferențiate în funcție de sector (culturi, fructe și legume, carne, lapte, zahăr și vin). La sfârșitul acestei părți, un tabel recapitulativ prezintă opinia generală a tuturor actorilor care participă la observatoarele piețelor, dar și a experților din statele membre care au furnizat răspunsuri.

Graficul 1. Contribuția părților interesate și a statelor membre pentru fiecare observator al pieței.

 

a.Evaluarea respondenților cu privire la măsura în care observatoarele piețelor își îndeplinesc obiectivele

I.Transparența în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente

Marea majoritate a părților interesate și a statelor membre consideră că observatoarele piețelor sunt eficace în asigurarea transparenței în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente (81 % dintre părțile interesate și 89 % dintre respondenții din rândul statelor membre au răspuns pozitiv). Totuși, într-o minoritate redusă (13 %), respondenții au o opinie negativă, referindu-se la calitatea insuficientă a informațiilor/analizei furnizate de observatorul pieței sau la distribuția/accesibilitatea deficitară a acestor informații/analize.

Din observațiile specifice formulate de 20 de părți interesate și de 9 respondenți din rândul statelor membre, reiese că, per ansamblu, observatoarele piețelor sunt percepute ca forum util pentru ca reprezentanții lanțului de aprovizionare să facă schimb de informații cu privire la tendințele generale, evoluțiile de la nivel mondial și de la nivelul UE de pe diferite piețe. Un respondent subliniază necesitatea unei implicări mai mari a mediului academic în observatoarele piețelor. De asemenea, au fost lansate apeluri de creștere a numărului de reuniuni pe parcursul anului și de revenire la reuniunile cu prezență fizică pentru a facilita contactele în cadrul lanțului. Unele părți interesate și state membre sunt de părere că anumite date ar putea fi prezentate mai detaliat, de exemplu în cazul gamei de produse vizate, al comerțului, al industriei și al comercianților cu amănuntul din sectorul fructelor și legumelor sau al consumului și utilizării produselor lactate, precum și al stocurilor. Un stat membru consideră că publicarea prețurilor cu amănuntul ar spori transparența de-a lungul lanțului de aprovizionare. În plus, unele informații ar trebui să fie disponibile într-un timp mai scurt pentru a îmbunătăți transparența și eficacitatea.

II.Furnizarea de informații cu privire la opțiunile pe care le au operatorii economici și autoritățile publice

Respondenții sunt, în general, de acord că informațiile furnizate de observatorul pieței sunt utile operatorilor economici, permițându-le să facă alegeri în cunoștință de cauză (83 % dintre părțile interesate și 70 % dintre respondenții din rândul statelor membre au răspuns pozitiv). 15 % dintre respondenții din rândul statelor membre nu au putut spune dacă informațiile sunt utile.

Unele părți interesate consideră că un număr mai mare de participanți ar îmbunătăți utilitatea observatoarelor piețelor. Unele părți interesate și state membre au solicitat din nou mai multe date, de exemplu cu privire la utilizarea zahărului de către punctele de vânzare din sectorul alimentar, care le-ar oferi operatorilor o viziune mai bună asupra tendințelor de consum și le-ar permite să planifice mai bine producția. De asemenea, au fost menționate informații actualizate cu privire la suprafețe și la programele de sprijin din sectorul vitivinicol. Unii respondenți afirmă că schimbul de informații care are loc în cadrul observatoarelor stimulează dialogul de-a lungul întregului lanț și permite înțelegerea provocărilor cu care se confruntă diverși actori din lanțul alimentar (producători primari, comercianți cu amănuntul, comercianți etc.).

III.Facilitarea monitorizării evoluțiilor pieței și a amenințărilor de perturbare a pieței

Respondenții sunt, de asemenea, în mare măsură de acord cu rolul observatoarelor piețelor de a facilita monitorizarea evoluțiilor pieței și a amenințărilor de perturbare a pieței în ceea ce privește piețele agricole (85 % dintre respondenții din rândul statelor membre și 67 % dintre părțile interesate au răspuns pozitiv). Doar 15 % din totalul respondenților au răspuns negativ.

Observatoarele sunt foruri utile pentru identificarea provocărilor într-un stadiu incipient (de exemplu, criza prețurilor îngrășămintelor care afectează producătorii primari sau impactul negativ al inflației ridicate asupra comportamentului consumatorilor în ceea ce privește produsele mai sănătoase și mai sustenabile). Un respondent din rândul statelor membre subliniază faptul că observatorul pieței permite o comparație rapidă între statele membre. De exemplu, în timpul crizei cărnii de porc din 2021-2022, o analiză a piețelor din principalele țări exportatoare a făcut posibilă evaluarea obiectivă a amplorii crizei.

Câteva părți interesate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa discuțiilor referitoare la răspunsurile autorităților publice la amenințări și la perturbările pieței, care au fost considerate în cea mai mare parte de către Comisie drept discuții în materie de politici și, prin urmare, nu au putut fi dezbătute în cadrul reuniunilor observatorului pieței.

b.Evaluarea respondenților cu privire la datele statistice, informații și rapoarte

Respondenții au cunoștință aproape în unanimitate de publicarea de către Comisie a datelor statistice online și a informațiilor furnizate de observatoarele piețelor. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre părțile interesate și doar o cincime dintre respondenții din rândul statelor membre s-au abonat la o notificare electronică atunci când devin disponibile informații noi de la observatoarele piețelor. Jumătate dintre respondenți (45 % dintre părțile interesate și 47 % dintre respondenții din rândul statelor membre) nu au avut cunoștință de această posibilitate.

În ceea ce privește utilizarea datelor statistice și a informațiilor furnizate de observatoarele piețelor, jumătate dintre părțile interesate și o treime dintre respondenții din rândul statelor membre le consultă săptămânal și 32 % și, respectiv, 55 %, lunar. Un număr foarte mic de respondenți au raportat că nu le utilizează deloc (5 % dintre părțile interesate și 3 % dintre respondenții din rândul statelor membre).

În general, cele mai utile instrumente de diseminare a informațiilor privind piața sunt considerate a fi: paginile web ale observatoarelor piețelor, Portalul de date agroalimentare și tablourile de bord. Abonamentul la buletinul informativ și site-ul Registrului de transparență au înregistrat cele mai scăzute rate. Majoritatea respondenților nu aveau cunoștință despre existența acestuia din urmă. În plus, 50 % dintre părțile interesate și 13 % dintre respondenții din rândul statelor membre care au răspuns cu privire la Observatorul pieței laptelui au considerat mesajele de pe Tweeter ca fiind foarte utile sau destul de utile.

Marea majoritate a părților interesate (83 %) și a respondenților reprezentând autoritățile statelor membre (81 %) consideră că datele statistice și informațiile furnizate de observatoarele piețelor sunt exacte în foarte mare măsură sau într-o măsură destul de mare. Într-o proporție ușor mai mică, respondenții au avut opinii similare cu privire la caracterul suficient al datelor (71 % dintre părțile interesate și 81 % dintre statele membre) și la promptitudine (67 % dintre părțile interesate și 81 % dintre statele membre). Cu toate acestea, una din patru părți interesate respondente au considerat că datele și informațiile sunt prompte și suficiente într-o măsură nu foarte mare sau că nu sunt deloc prompte și suficiente.

c.Evaluarea respondenților cu privire la reuniunile observatoarelor piețelor

În paralel cu datele statistice și informațiile puse la dispoziție de observatoarele piețelor, reuniunile Consiliului economic sunt organizate de mai multe ori pe an pentru a reuni experți din toate etapele lanțului de aprovizionare pentru fiecare sector.

Atunci când li s-a solicitat să evalueze calitatea rapoartelor Consiliului economic, jumătate dintre respondenții din rândul statelor membre au răspuns pozitiv, în timp ce cealaltă jumătate nu avea cunoștință de informații. În cazul părților interesate, 79 % au răspuns pozitiv, iar 5 % au răspuns negativ.

Părțile interesate au fost invitate să răspundă la cinci întrebări suplimentare cu privire la reuniunile observatoarelor piețelor. În ceea ce privește utilitatea informațiilor privind piața furnizate de experții Consiliului economic al observatorului pieței, doar 2 % dintre părțile interesate au răspuns negativ. Pentru 5 % dintre părțile interesate, discuția dintre experți nu a fost foarte utilă. Trei sferturi dintre părțile interesate comunică rezultatele reuniunilor Consiliului economic membrilor lor. În timp ce 17 % dintre părțile interesate consideră că nu sunt necesare îmbunătățiri, mai mult de jumătate recunosc că reuniunile trebuie îmbunătățite, de exemplu prin invitarea unor experți ad-hoc, modificarea componenței grupului sau adăugarea altor puncte pe ordinea de zi. Aproximativ un sfert dintre părțile interesate afirmă că au consultat procesele-verbale ale reuniunilor Consiliului economic.

 

d.Sugestiile respondenților pentru viitor

Majoritatea respondenților, atât părți interesate (86 %), cât și reprezentanți ai statelor membre (72 %), au fost de acord că rolul observatorului, astfel cum este definit în prezent în Regulamentul OCP, este îndeplinit. 

Cu toate acestea, nu a existat un răspuns clar cu privire la necesitatea de îmbunătățire a comunicării în toate sectoarele. 45 % dintre părțile interesate și 36 % dintre respondenții din rândul statelor membre consideră că acoperirea ar trebui îmbunătățită. Câteva state membre și-au exprimat opinia potrivit căreia sunt necesare mai multe date privind prețurile, costurile, profiturile, marjele, contingentele tarifare și prețurile de import. De asemenea, s-a sugerat să se întreprindă acțiuni pe baza analizei practicilor comerciale neloiale, în temeiul Directivei (UE) 2019/633 9 . Aceasta ar putea contribui la înțelegerea dinamicii pieței pentru fiecare dintre produsele vizate de observatoarele piețelor.

O majoritate considerabilă a reprezentanților statelor membre (65 %) consideră că nu este necesară o sporire a rolului statelor membre în cadrul activităților desfășurate de observator. Aceștia preferă să își păstreze rolul actual în furnizarea de date cu privire la piețe. Un sfert dintre respondenți nu au nicio opinie cu privire la acest aspect. Numai doi respondenți din partea autorităților statelor membre sugerează că statele membre ar trebui să participe la reuniunile observatoarelor piețelor. Alți respondenți văd un potențial în comentarea analizelor și a rapoartelor pregătite de instituții internaționale precum FAO, USDA etc. Un respondent consideră că relația dintre observatoare și procesul decizional din UE ar trebui definită într-un mod mai precis în viitor. 

4.Concluzie

Observatoarele piețelor își îndeplinesc în mod eficace rolul de a contribui la îmbunătățirea transparenței pieței în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, de a furniza informații cu privire la opțiunile pe care le au operatorii economici și autoritățile publice și de a facilita monitorizarea evoluțiilor pieței și a amenințărilor de perturbare a pieței. În general, gama de date și informații analizate pare adecvată, dar ar putea fi îmbunătățită în continuare pentru unele sectoare.

O delimitare clară între rolul observatoarelor piețelor în stabilirea unei baze factuale solide și cel al autorităților publice în luarea deciziilor în materie de politici, atunci când este necesar, este esențială pentru menținerea imparțialității și a obiectivității în analiza care sprijină procesul de elaborare a politicilor, care aparține cadrului instituțional.

În acest stadiu, se pare că nu există nicio solicitare specială pentru înființarea unui nou observator al pieței într-un sector care nu este deja acoperit, în afară de înființarea în curs a unui observator al pieței pentru uleiul de măsline. Astfel de nevoi tind să apară atunci când circumstanțele impun acest lucru, iar experiența arată că există cadrul necesar pentru ca astfel de nevoi să fie abordate, în cazul în care apar de-a lungul timpului.

(1)

  COM(2022) 590 final/2 .

(2)

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului.

(3)

Obligațiile de raportare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 – articolul 225 litera (da).

(4)

  https://ec.europa.eu/eurostat/web/agriculture/data/database .

(5)

  https://ec.europa.eu/eurostat/web/international-trade-in-goods/database .

(6)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei.

(7)

Regulamentul delegat (UE) 2017/1183 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de completare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie de informații și documente.

(8)

  https://commission.europa.eu/about-european-commission/service-standards-and-principles/ethics-and-good-administration/good-administration_ro .

(9)

Directiva (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar .


Bruxelles, 31.10.2023

COM(2023) 679 final

ANEXĂ

la

Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu

privind observatoarele piețelor la nivelul Uniunii


Anexă

Tabelul 1. Instrumentele utilizate pentru diseminarea datelor pe site-ul 1 observatoarelor piețelor pentru fiecare sector sunt următoarele:

Lapte

Carne

Zahăr

Culturi

Fructe și legume

Vin

Date privind producția

X

X

X

X

*

Date privind prețurile

X

X

X

X

X

*

Fluxurile comerciale

X

X

X

X

X

*

Tablouri de bord săptămânale/lunare

X

*

X

X

X

*

Rapoarte prospective pe termen scurt și mediu

X

X

X

X

X

X

Serii istorice

X

X (pentru carnea de vită)

X

Prezentare a pieței și fișe informative

X

X

X

X

X

Rapoartele consiliilor economice

X

X

X

X

X

X

* link către Portalul de date agroalimentare

Tabelul 2. Frecvența reuniunilor și componența Consiliului economic al observatoarelor piețelor.

Lapte

Carne

Zahăr

Culturi

Fructe și legume

Vin

Subgrupe

Carne de vită și mânzat

Carne de porc

Citrice

Fructe cu semințe

Fructe sâmburoase

Tomate

Prima reuniune

mai 2014

iulie 2016

iulie 2017

iulie 2017

octombrie 2019

noiembrie 2019

Frecvența reuniunilor

de 4 ori pe an

de 3 ori pe an

de 3 ori pe an

de 3 ori pe an

(2022: 5)

± 2 pentru fiecare subgrupă

de 2 ori pe an

Membri

8 (tipul C)

7 (tipul C)

14 (tipul C)

14 (tipul C)

12 (tipul C)

9 (tipul C)

Observatori

7 (tipul A)

1 (tipul C)

1 (tipul A)

Membri mandatați

Membri numiți pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitate de reînnoire a mandatului

Membri numiți pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de reînnoire a mandatului

Membri numiți pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de reînnoire a mandatului

Membri numiți pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de reînnoire a mandatului

Membri numiți pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de reînnoire a mandatului

Ultimul apel la candidaturi

nu se aplică

mai-iunie 2022

martie-aprilie 2017

martie-aprilie 2017

februarie-aprilie 2019

februarie-aprilie 2019

Graficul 1. Numărul de respondenți din statele membre ale UE (autorități).

(1)

Observatoarele piețelor: https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/overviews/market-observatories_ro .