21.4.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 167/2


Concluziile Consiliului privind sporirea mobilității cadrelor didactice și a formatorilor, în special a mobilității europene, în timpul educației și formării lor inițiale și continue

(2022/C 167/02)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

ÎN CONTEXTUL:

1.   

Concluziilor Consiliului privind cadrele didactice și formatorii (1) europeni pentru viitor, care invită statele membre să motiveze instituțiile de educație și de formare să integreze mobilitatea (2) cadrelor didactice și a formatorilor în strategiile lor de învățare, de dezvoltare și de internaționalizare.

2.   

Rezoluției Consiliului privind un cadru strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării în perspectiva realizării și dezvoltării în continuare a spațiului european al educației (2021-2030), care își stabilește drept a doua prioritate strategică „transformarea învățării pe tot parcursul vieții și a mobilității într-o realitate pentru toți”, inclusiv pentru cadrele didactice și formatori, și drept a treia prioritate strategică „îmbunătățirea competențelor și a motivației în profesia de cadru didactic”.

3.   

Angajamentului social de la Porto din 7 mai 2021, care se bazează pe Pilonul european al drepturilor sociale proclamat la Summitul social de la Göteborg din 2017 și solicită investiții în competențe, învățare pe tot parcursul vieții și formare care să răspundă nevoilor economiei și ale societății, pentru a atinge obiectivul ca, până în 2030, cel puțin 60 % dintre europeni să participe anual la formare.

4.   

Concluziilor Consiliului privind echitatea și incluziunea în educație și formare în vederea promovării succesului educațional pentru toți, care invită statele membre să abordeze lipsa de personal didactic, în special în cadrul educației pentru nevoi speciale și în medii multiculturale și multilingve. Mobilitatea poate avea un impact pozitiv asupra lipsei de personal didactic prin creșterea atractivității profesiei.

REAMINTIND contextul politic, astfel cum este prezentat în anexă,

AVÂND ÎN VEDERE:

5.   

Raportul Eurydice din 2021: „Cadrele didactice din Europa: carierele, evoluția și starea de bine”, în special următoarele constatări principale:

a)

Mobilitatea transnațională contribuie la dezvoltarea unei game largi de competențe în rândul cadrelor didactice. „Cu toate acestea, doar o mică parte din cadrele didactice din Europa au fost în străinătate în scopuri profesionale. În 2018, 40,9 % dintre cadrele didactice din UE fuseseră mobile cel puțin o dată în calitate de elev, cadru didactic sau ambele” (3). Există diferențe substanțiale în ceea ce privește rata de participare între țările europene, dar și între materiile predate, deoarece mobilitatea rămâne prea des prerogativa profesorilor de limbi străine. Tendințele în ceea ce privește mobilitatea cadrelor didactice în cadrul programului Erasmus+ arată, de asemenea, că majoritatea cadrelor didactice participă la cursuri în străinătate, în timp ce observarea directă într-o instituție școlară și sarcinile de predare sunt utilizate mai puțin, în pofida impactului lor mai puternic (4).

b)

Mobilitatea transnațională ca parte a formării inițiale a cadrelor didactice este importantă. Pe lângă beneficiul pentru viitorul cadru didactic, o astfel de mobilitate sporește, de asemenea, participarea la mobilitate în etapele ulterioare ale carierei. Cu toate acestea, mobilitatea viitoarelor cadre didactice în timpul studiilor nu este larg răspândită. În 2018, doar aproximativ o cincime din cadrele didactice din învățământul secundar inferior (20,9 %) din UE au declarat că au plecat în străinătate în timpul studiilor. Mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor este promovată și sponsorizată la nivelul UE și poate fi, de asemenea, sprijinită prin scheme de finanțare la nivel național.

6.   

Principalele obstacole în calea mobilității cadrelor didactice și a formatorilor, care includ aspecte financiare și de recunoaștere.

a)

În ceea ce privește viitoarele cadre didactice și formatori, trebuie remarcat că valoarea programelor de mobilitate este uneori diminuată de o serie de obstacole în calea recunoașterii lor academice. Programele de învățământ pentru cadrele didactice nu permit întotdeauna perioade de mobilitate în străinătate. În plus, formatorii nu sunt întotdeauna implicați în perioade de mobilitate în timpul parcursului lor educațional. Stagiile de practică pedagogică și de formare în alte țări europene, atunci când sunt posibile, pot să nu fie recunoscute ca făcând parte integrantă din educația inițială a cadrelor didactice și a formatorilor, în special ca fiind echivalente cu formarea în școală într-o instituție națională de învățământ și formare.

b)

Pentru cadrele didactice și formatorii în exercițiu, printre obstacole se numără responsabilitățile familiale și dificultățile în ceea ce privește găsirea de cadre didactice și formatori suplinitori.

c)

În plus, lipsa competențelor lingvistice este o problemă transversală.

d)

Pe lângă acestea, există un grad semnificativ de reglementare la nivel național în cadrul profesiei de cadru didactic și există diferențe în ceea ce privește structurarea anilor școlari între statele membre. Cu toate că este un semn al diversității și bogăției sistemelor naționale de educație și formare din UE, acest lucru poate împiedica, totodată, organizarea de formare în școală, cum ar fi observarea directă, stagiile de practică pedagogică sau sarcinile de predare.

7.   

Învățămintele desprinse în urma pandemiei de COVID-19, care au demonstrat necesitatea de a include dobândirea și utilizarea de aptitudini și competențe digitale în procesul de predare și învățare în cadrul educației și formării inițiale și continue a cadrelor didactice și a formatorilor. Formele mixte de activitate care combină mobilitatea fizică cu învățarea virtuală sau schimburile online promovează condițiile pentru o astfel de dezvoltare și permit schimbul de bune practici.

RECUNOAȘTE CĂ:

8.   

Cadrele didactice și formatorii reprezintă piatra de temelie a spațiului european al educației (SEE) și joacă un rol esențial în societatea noastră. Cadrele didactice și formatorii încarnează idealul facilitării dobândirii de cunoștințe și valori și al promovării cetățeniei active pentru toți cursanții. Pentru a promova incluziunea, echitatea, educația și formarea de înaltă calitate, inovarea pedagogică și rezultatele mai bune ale cursanților, cadrele didactice și formatorii trebuie să fie profesioniști de înaltă calificare și motivați și să fie sprijiniți de conducerea școlii.

9.   

Schimburile de opinii și de experiență între omologi și cooperarea strânsă dintre cadre didactice și formatori, precum și perioadele de studiu și/sau experiența profesională în străinătate contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și a formatorilor la toate nivelurile de educație și formare.

10.   

Mobilitatea este unul dintre elementele-cheie atât pentru cadrele didactice și formatorii în exercițiu, cât și pentru cei viitori. Aceasta contribuie la abordarea provocărilor comune cu care se confruntă statele membre în ceea ce privește profesia de cadru didactic. În special, se preconizează că mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor viitori sau în exercițiu:

a)

contribuie la dezvoltarea personală și academică a cadrelor didactice și a formatorilor, stimulând în același timp încrederea în sine a acestora;

b)

îmbunătățește practica profesională a cadrelor didactice și a formatorilor, cunoștințele, aptitudinile și competențele pedagogice, adaptabilitatea, capacitatea de inserție profesională și dezvoltarea carierei;

c)

ajută cadrele didactice și formatorii să dezvolte capacitatea de a influența și de a îmbunătăți practicile din propriile instituții de învățământ și formare, precum și din sistemul mai larg de educație și formare;

d)

contribuie la atractivitatea profesiei de cadru didactic.

11.   

Pe lângă efectele sale pozitive asupra motivației, cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor, precum și asupra parcursurilor profesionale ale cadrelor didactice și formatorilor, mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor, în special mobilitatea europeană, este, de asemenea, benefică pentru sistemele naționale de educație și formare și le-ar putea îmbunătăți deoarece:

a)

consolidează capacitatea cadrelor didactice și a formatorilor de a inova și de a reflecta asupra practicilor pentru a răspunde mai bine nevoilor cursanților;

b)

contribuie la dezvoltarea sentimentului de apartenență a cadrelor didactice și a formatorilor la o comunitate europeană de predare și învățare prin legăturile create în timpul și după experiențele de mobilitate, încurajează mobilitatea cursanților și, în termeni mai generali, contribuie la dezvoltarea unei dimensiuni europene în activitățile și proiectele instituțiilor lor de învățământ și formare, precum și în strategiile internaționale, prin urmare, are un impact asupra întregului sistem de educație și formare;

c)

mobilitatea este o experiență de învățare puternică, care poate avea un impact foarte mare atât pentru cadrele didactice și formatorii viitori, cât și pentru cei în exercițiu. Aceștia ar trebui să fie conștienți de posibilitățile în materie de mobilitate care sunt disponibile și să fie încurajați să participe la mobilitate în timpul educației și formării lor inițiale și continue;

d)

sprijină dezvoltarea rețelelor de cadre didactice și formatori în întreaga Europă.

12.   

Mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor în Europa este un element-cheie pentru consolidarea încrederii, sporirea cooperării și promovarea înțelegerii reciproce între statele membre în ceea ce privește sistemele de educație și formare ale celorlalte state membre. Aceasta este, de asemenea, esențială pentru promovarea valorilor europene comune, precum și pentru promovarea multilingvismului și a multiculturalismului.

CONVINE ASUPRA URMĂTOARELOR:

13.   

Un spațiu european al educației ambițios ar trebui să se bazeze pe cadre didactice și formatori foarte competenți și motivați. Mobilitatea europeană ar trebui considerată benefică pentru educația și formarea cadrelor didactice și a formatorilor, astfel încât să extindă accesul la diversitatea abordărilor pedagogice de calitate și să răspundă nevoilor cursanților. Dimensiunea europeană are potențialul de a aduce valoare adăugată formării profesionale și/sau practicii cadrelor didactice sau formatorilor respectivi în cadrul sistemelor naționale de educație.

14.   

Ar trebui să se acorde o atenție deosebită viitoarelor cadre didactice și formatori și accesului acestora la mobilitate, în special la mobilitatea europeană, ca parte a educației și formării lor inițiale, în conformitate cu sistemele naționale de educație și formare. Acest lucru pregătește terenul și pentru mobilitate în etapele ulterioare ale carierei lor.

15.   

Pentru ca spațiul european al educației să devină realitate până în 2025 și pentru a pune posibilitățile în materie de mobilitate la dispoziția tuturor cadrelor didactice și formatorilor, trebuie eliminate barierele existente, după caz și în conformitate cu sistemele și politicile naționale de educație.

16.   

Mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor va beneficia în special de sprijin din partea:

a)

programelor europene de finanțare, cum ar fi Erasmus+;

b)

viitoarei platforme europene pentru educația școlară, care va include eTwinning și platforma School Education Gateway, EPALE, precum și orice inițiative care promovează parteneriatele între instituțiile de învățământ și formare din UE;

c)

Academiilor Erasmus+ pentru cadrele didactice, care urmează să fie evaluate în perspectiva evoluțiilor ulterioare după 2025;

d)

inițiativei privind universitățile europene, după caz.

17.   

Mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor ar trebui să fie promovată și extinsă în continuare pentru a deveni o practică comună. Gradul de mobilitate a cadrelor didactice și a formatorilor în cadrul educației și formării inițiale și continue ar putea fi monitorizat la nivelul statelor membre și la nivelul UE. Grupul permanent pentru indicatori și criterii de referință ar trebui să fie mandatat să examineze forme adecvate de colectare a datelor pentru a măsura mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor. Constatările grupului ar trebui să fie luate în considerare în ceea ce privește revizuirea planificată a cadrului strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării în perspectiva realizării și dezvoltării în continuare a spațiului european al educației (5).

INVITĂ STATELE MEMBRE CA, ÎN FUNCȚIE DE CONTEXTUL NAȚIONAL ȘI CONFORM PRINCIPIULUI SUBSIDIARITĂȚII:

18.

Să promoveze oportunități pentru mobilitatea europeană a cadrelor didactice și a formatorilor, de exemplu prin eliminarea barierelor existente, dacă este cazul, prin oferirea de sprijin organizațional și financiar atunci când este posibil, prin partajarea de soluții în ceea ce privește găsirea de cadre didactice și formatori suplinitori și prin promovarea programelor de mobilitate.

19.

Să stimuleze și să încurajeze mobilitatea directorilor unităților de învățământ, pentru beneficiile pe care le va aduce propriilor lor cariere, instituțiilor lor de învățământ și formare, dar și ca mijloc de sprijinire și promovare a mobilității cadrelor didactice și a formatorilor.

20.

Să integreze mobilitatea în sistemele de educație și formare a cadrelor didactice și a formatorilor, după caz, atât pentru educația și formarea inițială, cât și pentru cea continuă. Să promoveze participarea la activitățile Erasmus+, de exemplu, Academiile Erasmus+ pentru cadrele didactice și universitățile europene. Experiențele de cooperare bilaterală pot constitui un punct de plecare și pot constitui o sursă de inspirație pentru dezvoltarea ulterioară.

21.

Să faciliteze, după caz, recunoașterea formală a rezultatelor perioadelor de mobilitate, în special a perioadelor de predare și de formare în străinătate, în cadrul educației inițiale a cadrelor didactice și a formatorilor, pentru dezvoltarea profesională sau pentru avansarea în carieră.

22.

Să exploreze modalități de promovare a învățării de calitate a limbilor străine în sistemele de educație și formare inițială și continue a profesorilor și formatorilor, după caz, în scopul creșterii participării acestora la programele de mobilitate, pentru dezvoltarea competențelor necesare pentru lucrul cu resurse și materiale străine.

23.

Pentru a permite cadrelor didactice și formatorilor care doresc acest lucru să fie mobili, să identifice și să promoveze, după caz și ținând seama în mod corespunzător de autonomia instituțiilor, ferestrele de mobilitate atât pentru cadrele didactice și formatorii în exercițiu, cât și pentru cei viitori, și anume perioadele recomandate în anii de școală și/sau programele de educație inițială a cadrelor didactice și a formatorilor concepute pentru a permite participarea la mobilitate. Aceasta poate include identificarea perioadelor adecvate pentru ca instituțiile de învățământ și de formare să găzduiască activități de formare în școală atât pentru cadrele didactice în exercițiu, cât și pentru cele viitoare, precum și activități privind parcursul educațional pentru formatori.

24.

Să promoveze, după caz, utilizarea de module de formare care sunt relevante și axate pe Europa, în cadrul educației și formării inițiale și continue a cadrelor didactice și a formatorilor, care ar putea include programe precum acțiunile Jean Monnet și în legătură cu învățământul primar și secundar.

25.

Să încurajeze, după caz, consolidarea capacităților prin promovarea diferitelor forme de cooperare locală și regională, cum ar fi consorțiile Erasmus+, conduse de autorități școlare/instituționale regionale care să se asigure că proiectele de mobilitate au un impact mai larg și sprijină participarea fizică sau online a cadrelor didactice și a formatorilor din instituțiile de învățământ și formare mai mici sau îndepărtate la posibilitățile de dezvoltare profesională din străinătate.

26.

Să sprijine, după caz, instituțiile de învățământ și formare în ceea ce privește îmbunătățirea capacității lor de a găzdui și de a beneficia de activități de mobilitate atât ale cadrelor didactice și ale formatorilor în exercițiu, cât și ale celor viitori.

27.

Să promoveze utilizarea instrumentelor și a platformelor digitale, inclusiv eTwinning și EPALE, pentru a completa și a pregăti mobilitatea fizică, pentru a consolida aptitudinile și competențele digitale și pentru a promova în continuare cooperarea transnațională.

28.

Să încurajeze posibilitățile de dezvoltare profesională care se bazează pe dovezi pentru cadre didactice și formatori, care ar putea beneficia de pe urma activităților de mobilitate, și să promoveze studii legate de eforturile statelor membre ale UE în ceea ce privește mobilitatea cadrelor didactice, căutând, în același timp, alte aspecte ale sinergiei cu cercetarea.

INVITĂ COMISIA CA, ÎN CONFORMITATE CU TRATELE ȘI RESPECTÂND PE DEPLIN PRINCIPIUL SUBSIDIARITĂȚII:

29.

Să promoveze posibilitățile de mobilitate a cadrelor didactice și a formatorilor prin intermediul programului Erasmus+, inclusiv prin oferirea sprijinului necesar pentru acțiunea Academii Erasmus+ pentru cadrele didactice, care urmează să fie evaluată în vederea evoluțiilor ulterioare după 2025.

30.

Să cartografieze instrumentele existente pentru a încuraja mobilitatea cadrelor didactice și a formatorilor și să promoveze aceste instrumente prin utilizarea, de exemplu, a unor platforme precum viitoarea platformă europeană de educație școlară (care va include eTwinning și actuala platformă School Education Gateway) și EPALE.

31.

În cooperare cu statele membre, să analizeze posibilitatea de a dezvolta un cadru de politici la nivel european pentru creșterea numărului și a calității posibilităților de mobilitate în scopul învățării atât pentru cadrele didactice și formatorii în exercițiu, cât și pentru cei viitori din Europa, pe baza nevoilor lor reale în materie de mobilitate. Un astfel de cadru ar putea, de exemplu, să sprijine abordarea obstacolelor din calea mobilității, să acorde sprijin statelor membre pentru a promova mobilitatea și o dimensiune europeană a predării în cadrul educației și formării inițiale și continue a cadrelor didactice, să dezvolte în continuare posibilități de mobilitate în scopul învățării și să furnizeze informații cu privire la finanțare și la posibilitățile de mobilitate.

32.

Să abordeze chestiunea mobilității în activitatea care analizează posibila dezvoltare, pe bază de voluntariat, a unor orientări europene pentru dezvoltarea unor cadre naționale privind carierele și a unor îndrumări pe tot parcursul vieții, sprijinind astfel avansarea în carieră a cadrelor didactice și a formatorilor.

33.

Să continue promovarea recunoașterii reciproce automate a calificărilor și, în special, a perioadelor de mobilitate în străinătate în cadrul educației și formării cadrelor didactice și a formatorilor (6).

34.

Să coopereze cu statele membre în ceea ce privește analizarea fezabilității și a valorii adăugate a ferestrelor de mobilitate în cadrul programelor de studiu pentru viitoarele cadre didactice și formatori.

35.

Să raporteze Comitetului pentru educație cu privire la deciziile ulterioare privind rezultatele activității Grupului permanent pentru indicatori și criterii de referință referitoare la monitorizarea mobilității cadrelor didactice și a formatorilor, în vederea promovării și extinderii potențialului de mobilitate.

(1)  În conformitate cu definiția stabilită în Concluziile Consiliului privind cadrele didactice și formatorii europeni pentru viitor (JO C 193, 9.6.2020, p. 11), în sensul prezentelor concluzii, un cadru didactic este o persoană care este recunoscută ca având statutul de cadru didactic (sau echivalent) în conformitate cu legislația și practica națională, în timp ce un formator este orice persoană care desfășoară una sau mai multe dintre activitățile legate de funcția de formare (teoretică sau practică), fie într-o instituție de învățământ sau de formare, fie la locul de muncă. Aceste persoane includ cadrele didactice din învățământul general și din învățământul superior, cadrele didactice și formatorii din educația și formarea profesională inițială și continuă, precum și profesioniștii din domeniul educației și îngrijirii timpurii și educatorii pentru adulți.

Parcursul educațional și structurile carierelor cadrelor didactice și ale formatorilor variază considerabil între diferite domenii ale educației și formării. Ca atare, relevanța anumitor elemente ale prezentelor concluzii depinde de structura sistemelor naționale și a diferitelor sectoare de educație și formare.

(2)  În sensul prezentelor concluzii, „mobilitatea” corespunde conceptului de „mobilitate în scopul învățării”, astfel cum este definit în Regulamentul (UE) 2021/817 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a Erasmus+: Programul Uniunii pentru educație și formare, tineret și sport și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1288/2013, și anume acțiunea de a se deplasa fizic în altă țară decât țara de reședință, pentru studii, pentru formare sau pentru învățare nonformală sau informală. Ea poate fi combinată cu „învățarea virtuală” care înseamnă dobândirea de cunoștințe, aptitudini și competențe prin utilizarea de instrumente ce țin de tehnologia informațiilor și comunicațiilor care permit participanților să aibă o experiență de învățare transnațională sau internațională relevantă.

(3)  Eurydice, „Cadrele didactice din Europa: carierele, evoluția și starea de bine”, 2021, p. 21.

(4)  Anexa statistică la Raportul anual pe 2019 al programului Erasmus+ arată că în cadrul proiectelor KA 101 (mobilitatea personalului din educația școlară) contractate în 2019, pentru cursurile și evenimentele de formare erau preconizați aproximativ 40 600 de participanți (aproximativ 75 % din activitățile de mobilitate), în timp ce pentru observarea directă erau preconizați 13 209 participanți (aproximativ 24 % din activitățile de mobilitate), iar pentru sarcinile de predare 389 de participanți (mai puțin de 1 % din activitățile de mobilitate).

(5)  Astfel cum se subliniază în Rezoluția Consiliului privind un cadru strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării în perspectiva realizării și dezvoltării în continuare a spațiului european al educației (2021-2030), Comisia va publica un raport complet privind spațiul european al educației în 2025. „Pe baza acestei evaluări, Consiliul revizuiește cadrul strategic – inclusiv țintele la nivelul UE, structura de guvernanță și metodele de lucru” (JO C 66, 26.2.2021, p. 10).

(6)  În concordanță cu Recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2018 privind promovarea recunoașterii reciproce automate a calificărilor dobândite în cadrul învățământului superior și a celor dobândite ca urmare a absolvirii unui ciclu secundar superior de învățământ și formare, precum și a rezultatelor perioadelor de învățare petrecute în străinătate (JO C 444, 10.12.2018, p. 1).


ANEXĂ

Context politic

Consiliul European

Concluziile președinției – Lisabona, 23 și 24 martie 2000

Consiliul Uniunii Europene

Concluziile Consiliului din 26 noiembrie 2009 privind dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și a directorilor unităților de învățământ (JO C 302, 12.12.2009, p. 6)

Concluziile Consiliului privind educația și îngrijirea copiilor preșcolari: să oferim tuturor copiilor noștri cea mai bună pregătire pentru lumea de mâine (JO C 175, 15.6.2011, p. 8)

Concluziile Consiliului din 20 mai 2014 privind formarea eficace a profesorilor (JO C 183, 14.6.2014, p. 22)

Concluziile Consiliului privind dezvoltarea școlilor și calitatea excelentă a predării (JO C 421, 8.12.2017, p. 2)

Recomandarea Consiliului din 22 mai 2018 privind promovarea valorilor comune, a educației favorabile incluziunii și a dimensiunii europene a predării (JO C 195, 7.6.2018, p. 1)

Concluziile Consiliului privind trecerea la o viziune a unui Spațiu european al educației (JO C 195, 7.6.2018, p. 7)

Recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2018 privind promovarea recunoașterii reciproce automate a calificărilor dobândite în cadrul învățământului superior și a celor dobândite ca urmare a absolvirii unui ciclu secundar superior de învățământ și formare, precum și a rezultatelor perioadelor de învățare petrecute în străinătate (JO C 444, 10.12.2018, p. 1)

Recomandarea Consiliului din 22 mai 2019 privind sisteme de înaltă calitate de educație și îngrijire timpurie a copiilor (JO C 189, 5.6.2019, p. 4)

Recomandarea Consiliului din 22 mai 2019 privind o abordare globală a predării și învățării limbilor (JO C 189, 5.6.2019, p. 15)

Rezoluția Consiliului privind dezvoltarea în continuare a spațiului european al educației pentru a sprijini sisteme de educație și formare orientate către viitor (JO C 389, 18.11.2019, p. 1)

Concluziile Consiliului privind cadrele didactice și formatorii europeni pentru viitor (JO C 193, 9.6.2020, p. 11)

Recomandarea Consiliului din 24 noiembrie 2020 privind educația și formarea profesională (EFP) pentru competitivitate durabilă, echitate socială și reziliență (JO C 417, 2.12.2020, p. 1)

Rezoluția Consiliului privind un cadru strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării în perspectiva realizării și dezvoltării în continuare a spațiului european al educației (2021-2030) (JO C 66, 26.2.2021, p. 1)

Concluziile Consiliului privind echitatea și incluziunea în educație și formare în vederea promovării succesului educațional pentru toți (JO C 221, 10.6.2021, p. 3)

Concluziile Consiliului referitoare la inițiativa privind universitățile europene – Crearea de legături între învățământul superior, cercetare, inovare și societate: pregătirea terenului pentru o nouă dimensiune a învățământului superior european (JO C 221, 10.6.2021, p. 14)

Rezoluția Consiliului privind un nou plan european pentru învățarea în rândul adulților (2021-2030) (JO C 504, 14.12.2021, p. 9)

Comisia Europeană

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind realizarea Spațiului european al educației până în 2025 [COM(2020) 625 final]

Monitorul educației și formării 2021: educația și starea de bine, Oficiul pentru Publicații, 2021.