8.7.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 263/32


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2022/C 263/10)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1)

COMUNICARE A UNEI MODIFICĂRI STANDARD A DOCUMENTULUI UNIC

„Arribes”

PDO-ES-A0614-AM03

Data comunicării: 11.4.2022

DESCRIEREA ȘI JUSTIFICAREA MODIFICĂRII APROBATE

1.   Modificări ale parametrilor fizico-chimici ai vinurilor

DESCRIERE:

Creșterea acidității volatile a vinurilor albe și roze, precum și diminuarea tăriei alcoolice și a acidității totale minime a vinurilor albe, roze și roșii.

Această modificare vizează punctul 2 litera (a) din caietul de sarcini și punctul 4 din documentul unic.

Aceasta este considerată a fi o modificare standard și se referă la documentul unic. Nu implică o modificare substanțială a produsului protejat, care își păstrează caracteristicile și profilul descrise în rubrica referitoare la legătură, rezultate din interacțiunea dintre factorii naturali și cei umani. Prin urmare, se consideră că această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/33.

MOTIVE:

Creșterea acidității volatile a vinurilor albe și roze: această modificare este necesară în contextul noilor practici de vinificație (elaborarea de vinuri portocalii și învechirea pe drojdie) și al condițiilor de depozitare pentru aceste tipuri de vin (butoaie, amfore, cuve de beton), deoarece, deși nu au un impact semnificativ în ceea ce privește caracteristicile organoleptice ale vinurilor, ele permit o mai mare capacitate de învechire a vinurilor.

Diminuarea tăriei alcoolice a vinurilor: datorită interesului pentru produse mai sănătoase și unei mai bune gestionări a viticulturii, putem produce în prezent vinuri mai ușoare și mai puțin structurate, valorificând în același timp potențialul solurilor din arealul care beneficiază de DOP „Arribes”.

Diminuarea acidității minime a vinurilor: creșterea temperaturilor medii observate în ultimii ani ca urmare a schimbărilor climatice face ca strugurii să aibă niveluri mai scăzute de aciditate. Tehnicile de producție mai sigure utilizate în prezent permit maturarea tehnologică tardivă, ceea ce înseamnă că valorile minime permise trebuie să fie diminuate.

2.   Modificarea caracteristicilor organoleptice în funcție de tipul de vin

DESCRIERE:

A fost reformulată secțiunea privind caracteristicile organoleptice ale vinurilor.

Această modificare vizează punctul 2 litera (b) din caietul de sarcini și punctul 4 din documentul unic.

Aceasta este considerată a fi o modificare standard și se referă la documentul unic. Această modificare constă în adaptarea proprietăților organoleptice, astfel încât acestea să poată fi mai bine evaluate prin intermediul analizei senzoriale. Nu implică o modificare substanțială a produsului, care își păstrează caracteristicile și profilul descrise în rubrica referitoare la legătură, rezultate din interacțiunea dintre factorii naturali și cei umani. Prin urmare, se consideră că această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei.

MOTIVE:

Descrierea organoleptică a vinurilor protejate trebuie modificată astfel încât caracteristicile lor să poată fi corelate cu descriptori care pot fi evaluați de o comisie de degustare care îndeplinește criteriile stabilite de standardul UNE-EN-ISO 17025.

3.   Eliminarea cerinței potrivit căreia cuvele trebuie să fie căptușite

DESCRIERE:

Se elimină ultima teză de la punctul 4 din secțiunea 3.b.1 din caietul de sarcini, referitoare la condițiile de vinificație, potrivit căreia cuvele trebuie să fie căptușite.

Această modificare vizează secțiunea 3.b.1 din caietul de sarcini și punctul 5 din documentul unic.

Aceasta ar trebui considerată o modificare standard a documentului unic, cu scopul de a adapta secțiunea privind condițiile de vinificație la stadiul actual al oenologiei moderne. Ea nu implică nicio modificare a caracteristicilor organoleptice și fizico-chimice ale vinului, care rămân neschimbate. Această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/33.

MOTIVE:

S-a propus eliminarea ultimei teze de la punctul 4 din secțiunea 3.b.1 din caietul de sarcini privind condițiile de vinificație, pentru a permite anumite practici de producție actuale care au rezultate foarte bune în ceea ce privește calitatea și care implică utilizarea unor cuve fabricate din materiale precum betonul, care nu sunt căptușite.

4.   Adăugarea de soiuri minoritare: puesta en cruz, gajo arroba, bastardillo chico, tinta jeromo și mandón

DESCRIERE:

Au fost introduse cinci soiuri noi. De asemenea, a fost eliminată distincția dintre soiurile principale și cele secundare.

Această modificare vizează punctul 3 litera (c) și punctul 6 din caietul de sarcini, precum și punctul 7 din documentul unic.

Aceasta ar trebui considerată o modificare standard a documentului unic. Astfel cum s-a menționat mai sus, adăugarea acestor soiuri nu modifică caracterul distinctiv al vinurilor cu DOP „Arribes”, ci contribuie mai degrabă la optimizarea descrierii. Această modificare nu afectează legătura și, prin urmare, nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/33.

MOTIVE:

Deși aceste cinci soiuri făceau parte deja din soiurile tradiționale din areal, ele nu fuseseră identificate și înregistrate.

Aceste soiuri au fost descoperite de un grup de cercetători ai unității viticole (Departamentul pentru culturi lemnoase) din cadrul Institutului de tehnologie agricolă din Castilia și Leon (Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León) în cursul anchetelor efectuate în 2002 în arealul delimitat al DOP „Arribes”, ca parte a unui proiect de cercetare privind reutilizarea soiurilor indigene minoritare. După stabilirea caracteristicilor soiurilor, a început procesul de înregistrare. În cele din urmă, acestea au fost incluse în lista soiurilor de vinificație autorizate în Castilia și Leon, astfel cum figurează în anexa XI la Ordinul AYG/1408/2018 din 19 decembrie 2018 de reglementare a potențialului de producție viticolă în Comunitatea Castiliei și Leonului (BOCyL nr. 2 din 3 ianuarie 2019). Acest ordin a fost modificat recent prin Ordinul AGR/836/2020 din 4 septembrie 2020 (BOCyL nr. 190 din 15 septembrie 2020).

Analiza vinurilor care includ aceste soiuri a arătat că se păstrează caracterul distinctiv al vinurilor cu DOP „Arribes” și că aceste soiuri oferă caracteristici de calitate notabile din punct de vedere oenologic, care nu trebuie să se piardă. De asemenea, trebuie să se țină seama de faptul că aceste soiuri erau utilizate în mod obișnuit în procesul de vinificație în areal anterior creării DOP.

De asemenea, a fost eliminată distincția dintre soiurile principale și cele secundare, deoarece nu este necesară.

5.   Reformularea secțiunii referitoare la legătură

DESCRIERE:

Aceasta este o actualizare a formulării secțiunii „factorii umani” din rubrica referitoare la legătură, care se referea la soiurile incluse în prezent în caietul de sarcini al produsului.

Această modificare vizează secțiunea 7.a.2 din caietul de sarcini și punctul 8.1 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece, deși se referă la o secțiune a rubricii referitoare la legătură, aceasta din urmă rămâne neschimbată în ceea ce privește interacțiunea dintre factori și caracteristicile produsului. Legătura de cauzalitate nu se modifică. Prin urmare, această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/33.

MOTIVE:

Aceasta este o actualizare a formulării secțiunii „factorii umani” din rubrica referitoare la legătură, care menționa faptul că aceste soiuri minoritare erau în curs de a fi studiate, înregistrate și autorizate. Acest proces este finalizat și, prin urmare, textul trebuie actualizat pentru a reflecta noua situație. De asemenea, este necesar să se asigure coerența, prin includerea lor în lista soiurilor autorizate din care pot fi produse vinurile cu DOP „Arribes”.

6.   Îmbunătățirea formulării secțiunii care justifică motivul pentru care vinul trebuie îmbuteliat la sursă

DESCRIERE:

A fost îmbunătățită secțiunea care explică motivul pentru care vinul trebuie îmbuteliat la sursă.

Această modificare vizează secțiunea 8.b.2 din caietul de sarcini și punctul 9 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard, deoarece este pur formală și nu implică nicio modificare a normelor și cerințelor prevăzute în caietul de sarcini al produsului. Cu alte cuvinte, obligația ca vinul să fie îmbuteliat la sursă a fost deja inclusă în caietul de sarcini al produsului. A fost îmbunătățită formularea motivelor acestei obligații. Această modificare nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/33.

MOTIVE:

Aceasta este doar o îmbunătățire a formulării acestei cerințe, cu scopul de a furniza o justificare mai bună, deoarece cerința respectivă este considerată esențială pentru menținerea calității produsului final.

7.   Actualizarea formulării dispozițiilor privind etichetarea

DESCRIERE:

Formularea a fost îmbunătățită prin eliminarea referințelor juridice care sunt caduce.

Modificarea vizează secțiunea 8.b.3 din caietul de sarcini și nu vizează documentul unic.

Aceasta este o modificare standard, deoarece nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei.

MOTIVE:

Aceasta este o îmbunătățire a formulării, care nu implică nicio modificare a dispozițiilor privind etichetarea în sine.

8.   Alinierea la normele privind verificarea respectării caietului de sarcini al produsului

DESCRIERE:

Descrierea controalelor a fost reformulată.

Modificarea vizează punctul 9 litera (b) din caietul de sarcini și nu vizează documentul unic.

Aceasta este o modificare standard, care nu afectează documentul unic și nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei.

MOTIVE:

S-a propus ca acest paragraf să fie reformulat pentru a-l face mai clar și pentru a-l alinia la dispozițiile legislației UE aplicabile în prezent.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea produsului

Arribes

2.   Tip de indicație geografică

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   VIN – vinuri albe și roze

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vinuri albe:

Aspect: acestea au culoare galbenă, cu nuanțe de gri până la auriu.

Miros: au arome pregnante (fără defecte), cu note fructate și/sau florale. Acestea pot avea urme de mineralitate.

Gust: sunt savuroase, cu aciditate echilibrată.

Vin „fermentat în butoi”:

Aspect: culorile sunt mai intense decât cele ale tipurilor de vin mai tinere, datorită procesului de vinificație.

Miros: acestea au arome pregnante, cu note de afumat și de prăjit, amestecate cu note fructate și florale specifice soiului, de intensitate medie.

Gust: ar trebui să fie onctuoase, ample și complexe, cu note de stejar bine structurate.

Vinuri roze:

Aspect: culorile variază de la roz pal la roșu deschis.

Miros: au arome pregnante (fără defecte); predomină notele fructate.

Gust: sunt fructate, cu o aciditate bine integrată.

Vinuri roze învechite:

Aspect: acestea au o culoare roz, cu nuanțe rezultate din procesul de învechire.

Miros: prezintă arome lemnoase-fructate curate și echilibrate, care variază în funcție de durata procesului de învechire.

Gust: sunt bine structurate, au un echilibru adecvat între aciditate și alcool și un final lung.

(*)

Parametrii analitici care nu sunt prevăzuți în prezentul document respectă normele în vigoare.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % de volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % de volum)

11,0

Aciditatea totală minimă

4,0 grame pe litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

11,67

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

150

2.   VIN – Vinuri roșii tinere

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Aspect: acestea au culoare roșie, care variază de la violet la roșu-violet.

Miros: au arome pregnante, cu note fructate și/sau minerale.

Gust: sunt fructate, cu o aciditate echilibrată.

(*)

Parametrii analitici care nu sunt prevăzuți în prezentul document respectă normele în vigoare.

(**)

În cazul vinurilor mai vechi de un an, limita acidității volatile se calculează după cum urmează: 0,7 g/l până la o tărie alcoolică de 10 % vol. + 0,06 g/l pentru fiecare grad peste 10 % vol.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % de volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % de volum)

11,0

Aciditatea totală minimă

4,0 grame pe litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

11,67

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

150

3.   VIN – Vinuri roșii învechite

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Aspect: culorile variază de la violet la roșu; sunt posibile nuanțe portocalii, tipice procesului de învechire. Intensitate medie-ridicată.

Miros: au arome pregnante și fructate, cu note datorate lemnului și/sau cu urme de mineralitate.

Gust: sunt bine structurate, prezintă note lemnoase și un echilibru adecvat al acidității.

(*)

Parametrii analitici care nu sunt prevăzuți în prezentul document respectă normele în vigoare.

(**)

În cazul vinurilor mai vechi de un an, limita acidității volatile se calculează după cum urmează: 0,7 g/l până la o tărie alcoolică de 10 % vol. + 0,06 g/l pentru fiecare grad peste 10 % vol.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % de volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % de volum)

12,0

Aciditatea totală minimă

4,0 grame pe litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

11,67

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

150

5.   Practici oenologice

5.1.   Practici oenologice specifice

1.

Practică oenologică specifică

Randamentul maxim de extracție: 72 de litri la 100 de kilograme de struguri.

În cazul vinurilor care poartă mențiunea „FERMENTADO EN BARRICA” (fermentat în butoaie) pe etichetă, capacitatea maximă este de 600 de litri.

2.

Restricții legate de vinificație

În cazul vinurilor roze și roșii, cel puțin 60 % din strugurii utilizați trebuie să provină din soiurile roșii autorizate în cadrul DOP.

5.2.   Randamente maxime

1.

Soiuri roșii

7 000 de kilograme de struguri la hectar

2.

 

50,4 hectolitri la hectar

3.

Soiuri albe

10 000 de kilograme de struguri la hectar

4.

 

72 de hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Arealul geografic al DOP „Arribes” este situat în nord-vestul provinciei Salamanca și în sud-vestul provinciei Zamora.

Arealul de producție cuprinde următoarele localități:

Provincia Salamanca:

Ahigal de los Aceiteros, Aldeadávila de la Ribera, Corporario, Fregeneda (La), Hinojosa de Duero, Lumbrales, Masueco, Mieza, Peña (La), Pereña de la Ribera, Puerto Seguro, Redonda (La), San Felices de los Gallegos, Saucelle, Sobradillo, Valdenoguera, Vilvestre, Villar de la Yegua, Villar del Ciervo și Villarino de los Aires.

Provincia Zamora:

Abelón, Argañin, Badilla, Carbajosa de Alba, Castro de Alcañices, Cibanal, Cozcurrita, Fariza, Fermoselle, Formariz, Fornillos de Fermoselle, Gamones, Luelmo, Mámoles, Monumenta, Moral de Sayago, Moralina, Pinilla de Fermoselle, Pino, Salto de Castro, Santa Eulalia, Torregamones, Villadepera, Villalcampo și Villardiegua de la Ribera.

Poligoanele 2, 3, 4, 12, 13, 14 și 16 din localitatea Almaraz de Duero și poligonul 1 din localitatea Muelas del Pan.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin

 

ALBILLO MAYOR

 

ALBILLO REAL

 

BRUÑAL - ALBARÍN TINTO

 

DOÑA BLANCA - MALVASÍA CASTELLANA

 

GAJO ARROBA

 

GARNACHA TINTA

 

GARRO - MANDÓN

 

JUAN GARCÍA - MOURATÓN

 

MENCÍA

 

MERENZAO - BASTARDILLO CHICO

 

RABIGATO - PUESTA EN CRUZ

 

RUFETE

 

SYRAH

 

TEMPRANILLO

 

TINTO JEROMO

 

VERDEJO

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

8.1.   Factori naturali și umani

Factori naturali

Climă

Caracteristicile climatice ale arealului Arribes del Duero sunt foarte specifice și constituie unul dintre principalele criterii definitorii pentru acest areal, în care clima diferă semnificativ de cea a restului regiunii. Precipitațiile sunt relativ ridicate, cu o rată anuală cuprinsă între 575 și 800 mm, datorită amplasării arealului în partea cea mai vestică a bazinului fluviului Duero.

Relieful determină, de asemenea, diferențe majore în ceea ce privește temperatura. Pe peneplene regimul termic este similar cu cel din restul bazinului hidrografic (ierni lungi, reci și veri scurte și calde), dar în văile râului („arribe”) se ating temperaturi mult mai ridicate (cu aproximativ 5 °C mai mari decât în peneplene), ceea ce duce la reducerea perioadei de iarnă și la prelungirea verilor. În canioane nu se înregistrează perioade de îngheț, temperatura medie în ianuarie fiind de aproximativ 9 °C. Aceasta crește la aproximativ 26 °C în august. În ambele cazuri gradul de expunere la soare este ridicat, înregistrându-se aproximativ 2 680 de ore însorite pe an.

Clima din Arribes del Duero poate fi descrisă ca fiind mediteraneeană subumedă, mai caldă și mai umedă decât cea din restul regiunii.

Solul

Majoritatea solurilor din areal sunt formate din granit și ardezie. Prezintă niveluri scăzute de calcar, sunt proaspete și fertile, acide în mod natural (cu un pH care variază între 5 și 6), au o textură lutoasă și un conținut ridicat de pietriș; toate aceste caracteristici le diferențiază de solurile din alte zone viticole învecinate.

Factori umani

Ținând seama de factorii naturali, producătorii de vinuri cu DOP „Arribes” au definit, de-a lungul anilor:

1.

Harta distinctivă a soiurilor. Soiul majoritar (struguri roșii, în acest caz) este Juan García. Acest soi, care este componenta principală a vinurilor care beneficiază de DOP, conferă vinurilor caracteristici unice, tipice și distinctive, ce evidențiază structura vinurilor și gustul lor catifelat. Un alt soi tradițional de struguri roșii, important din punctul de vedere al cantității și al calității dovedite, este Rufete; acesta adaugă arome delicate și conferă vinurilor eleganță și complexitate.

Există, de asemenea, soiul Bruñal (este foarte probabil ca acesta să fie originar din zonă), care intensifică mereu culoarea și conferă o tărie alcoolică mai mare. Acest soi este în mod clar apreciat și valorificat de viticultorii din areal.

Aceste soiuri autohtone sunt completate cu alte soiuri [Tempranillo, Garnacha, Mencía (soiuri roșii) și Malvasía, Albillo sau Verdejo (soiuri albe)], care au, de asemenea, caracteristici distinctive datorate acestui areal.

Pe lângă cele de mai sus, Bastardillo Chico, Tinta Jeromo, Mandón, Gajo Arroba, Puesta en Cruz, etc. sunt, de asemenea, în mod clar soiuri autohtone de mare importanță pe harta soiurilor. Acestea pot fi deja utilizate pentru producerea vinurilor protejate, întrucât procesul de înregistrare și autorizare este în prezent finalizat, în urma studiului privind reutilizarea soiurilor minoritare realizat de Institutul de tehnologie agricolă din Castilia și Leon.

Alte soiuri care au dovedit că s-au adaptat la areal și că au caracteristici distinctive în condițiile întâlnite în arealul Arribes au dobândit, de asemenea, importanță în ultimii ani. Acest lucru este valabil pentru soiul roșu Syrah, cultivat pe scară largă și considerat important printre soiurile cultivate în Arribes del Duero. Caracteristicile sale sunt consolidate și mai mult atunci când este cultivat pe soluri pietroase, din granit și în condiții de climă caldă și însorită (cum este cazul în Arribes). Este un soi relativ ușor de cultivat și nu este vulnerabil la boli. Soiul Syrah este completat perfect de soiurile autohtone și, atunci când este utilizat separat, pentru a produce vin dintr-un singur soi, rezultatul obținut în arealul Arribes constă în vinuri de înaltă calitate, care exprimă perfect caracterul distinctiv al arealului.

2.

Tradiția îndelungată a viticulturii în areal. Cel puțin 50 % din butucii de viță-de-vie au fost plantați înainte de 1956 și aproape toate plantele sunt conduse în forma joasă. Doar un mic procent din vița-de-vie este cultivat pe spaliere. Există o anumită experiență în ceea ce privește palisarea viței-de-vie conduse inițial în formă joasă, dar este destul de rară.

3.

Densitatea de plantare ridicată, care variază în mod tradițional între 2 000 și 3 000 de butuci pe hectar.

8.2.   Caracteristicile produsului

Vinurile cu DOP „Arribes” se caracterizează prin profilul lor aromatic, care le diferențiază de vinurile produse în alte areale, precum și prin aciditatea lor naturală, care le conferă prospețime. Vinurile roșii se caracterizează și prin concentrația lor ridicată de polifenoli, prin aromele de fructe coapte și de compot, precum și prin notele lor minerale caracteristice.

8.3.   Descrierea legăturii

1.

Perioada de vegetație a viței-de-vie, care începe primăvara (acest anotimp manifestându-se mai devreme în areal), este favorizată în Arribes del Duero dat fiind nivelul adecvat de precipitații, care este avantajos pentru plante. Acest lucru are un impact major asupra acidității naturale corecte a vinului, deoarece aceasta nu tinde să fie mai mică de 5,5 g/l.

2.

Regimul de temperatură din Arribes del Duero asigură maturarea optimă a fructelor, permițând astfel o concentrație mai mare de polifenoli. Acest lucru modifică profilul aromatic al vinurilor, care are o anumită tendință spre note de fructe supramaturate și de compot.

3.

Harta soiurilor din Arribes este foarte distinctă și diferită de cea a altor areale. Prin urmare, vinurile prezintă un profil aromatic unic și au, în general, caracteristici organoleptice distinctive.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Ambalarea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Procesul de vinificare include îmbutelierea și învechirea ulterioară a vinurilor, astfel încât caracteristicile organoleptice și fizico-chimice descrise în prezentul caiet de sarcini pot fi garantate numai dacă toate operațiunile de manipulare a vinului au loc în arealul de producție. Prin urmare, pentru a proteja calitatea, a garanta proveniența și a asigura controalele și ținând seama de faptul că îmbutelierea vinurilor cu DOP „Arribes” este unul dintre punctele esențiale pentru obținerea caracteristicilor definite în prezentul caiet de sarcini, această operațiune trebuie să se desfășoare în cramele situate în unitățile de îmbuteliere din arealul de producție.

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Anul de recoltă trebuie să figureze pe etichetă, chiar dacă vinul nu a fost învechit.

Pe etichetă pot figura:

mențiunea „DENOMINACIÓN DE ORIGEN” (DENUMIRE DE ORIGINE) în loc de „DENOMINACIÓN DE ORIGEN PROTEGIDA” (DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATĂ).

în cazul vinurilor roze și roșii: mențiunile CRIANZA, RESERVA și GRAN RESERVA, cu condiția ca vinul să îndeplinească cerințele prevăzute de legislația aplicabilă, precum și ROBLE, cu condiția ca vinul să îndeplinească cerințele prevăzute de legislația aplicabilă și să fi fost învechit timp de cel puțin 3 luni în butoaie de stejar.

în cazul tuturor vinurilor: mențiunea FERMENTADO EN BARRICA (fermentat în butoaie), atât timp cât respectă cerințele prevăzute de legislația aplicabilă și vinul a fost fermentat în butoaie de stejar timp de cel puțin 3 luni.

Link către caietul de sarcini al produsului

www.itacyl.es/documents/20143/342640/PCC+DOP+ARRIBES+Rev+2.docx/8bc6c048-a143-5813-e576-e8876e19c90d


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.