4.3.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 104/20


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2022/C 104/11)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICARE A UNEI MODIFICĂRI STANDARD CARE VIZEAZĂ DOCUMENTUL UNIC

„Côtes de Thau”

PGI-FR-A1229-AM01

Data comunicării: 6 decembrie 2021

DESCRIEREA ȘI JUSTIFICAREA MODIFICĂRII APROBATE

1.   Descrierea caracteristicilor organoleptice ale vinurilor

În capitolul I din caietul de sarcini, la punctul 3.3 „Descrierea organoleptică a vinurilor”, s-au adăugat detalii privind culoarea și caracteristicile organoleptice ale vinurilor.

Aceste modificări au fost aduse și documentului unic la rubrica „Descrierea vinului (vinurilor)”.

2.   Arealul geografic

În capitolul I punctul 4 din caietul de sarcini, arealul geografic a fost extins la nouă comune învecinate din departamentul Hérault. Arealul geografic existent cuprinde șase comune din departamentul Hérault: Agde, Castelnau de Guers, Florensac, Marseillan, Pinet și Pomerols. Acesta a fost extins la cele nouă comune din departament care se învecinează cu zona actuală la nord-est. Aceste comune făceau parte din zona situată în imediata vecinătate: Balaruc les Bains, Balaruc le Vieux, Bouzigues, Frontignan, Loupian, Mèze, Poussan, Sète și Villeveyrac.

Scopul este de a asigura o mai mare coerență a arealului geografic al IGP din jurul lagunei Thau cu diviziunile utilizate în Schema de amenajare și gospodărire a apelor din bazinul Thau (Schéma d’Aménagement et de Gestion des Eaux du bassin de Thau-SAGE). Este vorba despre un bazin hidrografic cu climă mediteraneeană caldă. Extinderea IGP „Côtes de Thau” consolidează legătura cu arealul geografic și consolidează identitatea geografică a IGP. Este o entitate geografică mai coerentă și mai unificată în ceea ce privește clima, care este mediteraneeană caldă, și caracteristicile atât ale subsolului, cât și ale prezenței umane.

Această modificare a fost adusă și documentului unic, la rubrica „Arealul geografic delimitat”.

3.   Zona situată în imediata vecinătate

În capitolul I punctul 4 din caietul de sarcini, zona situată în imediata vecinătate a fost definită mai clar și extinsă la comunele limitrofe arealului geografic în care practicile sunt efectiv respectate.

De asemenea, această modificare a fost adusă documentului unic în secțiunea „Condiții suplimentare – Derogare privind producția în arealul geografic delimitat”.

4.   Soiuri de struguri

În capitolul I punctul 5 din caietul de sarcini, a fost actualizată lista soiurilor de struguri utilizate pentru producerea vinurilor cu IGP „Côtes de Thau”. Organismul de protecție și gestionare dorește să retragă din caietul de sarcini 15 soiuri de struguri, deoarece acestea nu sunt utilizate pentru producerea vinurilor și nu sunt cultivate în arealul geografic. Au fost retrase următoarele soiuri: Chasselas B, Chasselas Rose Rs, Chambourcin N, Couderc Noir N, Danlas B, Jurançon Blanc B, Landal N, Lival N, Maréchal Foch N, Mondeuse N, Müller-Thurgau B, Ravat Blanc B, Rayon d’Or B, Rubilande Rs și Valérien B.

Această modificare a fost adusă și documentului unic, la rubrica „Principalele soiuri de struguri de vinificație”.

5.   Legătura cu arealul geografic

În capitolul I punctul 7 din caietul de sarcini au fost adăugate detalii suplimentare. La punctul 7.1, „Caracteristicile specifice ale arealului geografic”, se explică faptul că IGP cuprinde 15 comune din departamentul Hérault situate la limita de nord-est, care formează un amfiteatru în jurul lagunei Thau.

De asemenea, la punctul 7.3, „Legătura cauzală”, au fost adăugate informații suplimentare pentru a furniza dovezi mai solide cu privire la legătura cauzală, care se bazează pe legătura dintre caracteristicile arealului geografic și ale produsului. Côtes de Thau este o zonă cu tradiție străveche, iar plantațiile sale viticole se caracterizează de multă vreme prin accentul pus pe producția de vinuri albe. Înconjurând laguna Thau, această zonă se bucură de o expunere și de o climă mediteraneeană deosebit de benefice pentru vița-de-vie. Solurile, adesea permeabile, sunt un amestec de nisip, lut, argilă și calcar. Acest lucru permite viței-de-vie să dezvolte rădăcini adânci, conferind în același timp vinurilor o notă fructată și prospețime.

Aceste modificări au fost aduse și documentului unic la rubrica „Legătura cu arealul geografic”.

6.   Norme de prezentare și de etichetare

La punctul 8 din caietul de sarcini, „Norme de prezentare și etichetare”, a fost adăugată o normă de etichetare, în conformitate cu normele europene, care stabilește soiurile de struguri care pot fi menționate. Norma de etichetare se referă, de asemenea, la denumirea geografică suplimentară „Cap d’Agde”, inclusă în caietul de sarcini, și la utilizarea acesteia în legătură cu denumirea „Côtes de Thau”. Această normă de etichetare consolidează și păstrează identitatea denumirii IGP.

7.   Autoritatea responsabilă cu controlul

Capitolul III din caietul de sarcini al IGP „Côtes de Thau” este completat cu datele de contact ale Institutului Național pentru Origine și Calitate (Institut National de l’Origine et de la Qualité – INAO), care este autoritatea responsabilă cu controlul. Controlul este efectuat în numele INAO de către CERTIPAQ, organismul de control.

Aceste informații suplimentare au fost adăugate în documentul unic la rubrica „Informații detaliate privind autoritatea de control”.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Côtes de Thau

2.   Tip de indicație geografică

IGP – Indicație geografică protejată

3.   Categorii de produse vitivinicole

1.

Vin

5.

Vin spumant de calitate

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   Descriere analitică

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

IGP „Côtes de Thau” cuprinde vinuri liniștite roșii, roze și albe și vinuri spumante de calitate.

În cazul vinurilor liniștite, valorile minime sau maxime ale tăriei alcoolice totale, ale acidității totale, ale acidității volatile și ale cantității totale de dioxid de sulf sunt cele stabilite de reglementările Uniunii.

În cazul vinurilor spumante de calitate, valorile minime sau maxime ale tăriei alcoolice dobândite, ale tăriei alcoolice totale, ale acidității totale, ale acidității volatile, ale dioxidului de sulf total și ale dioxidului de carbon sunt cele stabilite de reglementările Uniunii.

Vinurile al căror conținut de zaharuri fermentabile (glucoză și fructoză) este mai mare sau egal cu 45 de grame pe litru, prezintă, prin derogare, o valoare a acidității volatile stabilită printr-o hotărâre comună a ministrului responsabil cu protecția consumatorilor și a ministrului agriculturii.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volum)

9

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

 

2.   Descriere organoleptică

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Vinurile sunt caracterizate în primul rând de arome intense și de un echilibru gustativ, susținut de prospețime.

Vinurile albe au, în general, o robă de culoare galben deschis, strălucitoare, care amintește de culoarea aurului pal. Atacul este caracterizat de note de citrice și de o prospețime generoasă. Ca senzație finală, notele de citrice și/sau de fructe exotice se pot dezvolta împreună cu note ușor amilice. Gustul remanent este persistent, având uneori o nuanță minerală.

Vinurile roze sunt deosebit de limpezi, cu nuanțe care variază de la roz-piersică pal la violet. În ceea ce privește mirosul, acestea prezintă arome subtile și delicate de fructe roșii. La degustare, senzația inițială este îndrăzneață și vioaie, cu arome de fructe roșii, în timp ce gustul remanent poate avea note de bomboane acidulate. Au o prospețime plăcută, conferind în general o senzație gustativă persistentă.

Vinurile roșii sunt intens colorate, cu nuanțe puternice. Mirosul este puternic, prezentând note de fructe roșii și de tufărișuri locale. La degustare, senzația dominantă este cea de vin suplu și proaspăt, din fructe coapte.

Vinurile spumante de calitate prezintă bule fine și elegante, însoțite de o prospețime agreabilă, cu arome florale sau fructate în funcție de soiurile utilizate în cuvée.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volum)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volum)

 

Aciditatea totală minimă

 

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți pe litru)

 

Cantitatea totală maximă de dioxid de sulf (în miligrame pe litru)

 

5.   Practici oenologice

5.1.   Practici oenologice specifice

1.   Practică oenologică specifică

În ceea ce privește practicile oenologice, vinurile trebuie să respecte cerințele prevăzute la nivelul Uniunii și în Codul rural și al pescuitului maritim.

5.2.   Randamente maxime

1.   Vinuri roze și albe

120 de hectolitri la hectar

2.   Vinuri roșii

110 hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Recoltarea strugurilor, vinificarea și elaborarea vinurilor care poartă IGP „Côtes de Thau” se efectuează pe teritoriul următoarelor comune din departamentul Hérault:

Agde, Balaruc-les-Bains, Balaruc-le-Vieux, Bouzigues, Castelnau-de-Guers, Florensac, Frontignan, Loupian, Marseillan, Mèze, Pinet, Pomerols, Poussan, Sète și Villeveyrac.

7.   Soiurile de struguri de vin principale

 

Alicante Henri Bouschet N

 

Alphonse Lavallée N

 

Altesse B

 

Aramon N

 

Aramon blanc B

 

Aramon gris G

 

Aranel B

 

Arinarnoa N

 

Auxerrois B

 

Baco blanc B

 

Cabernet franc N

 

Cabernet-Sauvignon N

 

Caladoc N

 

Cardinal Rg

 

Carignan N

 

Carignan blanc B

 

Carmenère N

 

Chardonnay B

 

Chasan B

 

Chenanson N

 

Chenin B

 

Clairette B

 

Clairette rose Rs

 

Clarin B

 

Colombard B

 

Counoise N

 

Egiodola N

 

Gamay N

 

Gamay de Chaudenay N

 

Gewurztraminer Rs

 

Grenache N

 

Grenache blanc B

 

Grenache gris G

 

Gros Manseng B

 

Lledoner pelut N

 

Marsanne B

 

Marselan N

 

Mauzac B

 

Merlot N

 

Meunier N

 

Muscadelle B

 

Muscardin N

 

Négrette N

 

Parrellada B

 

Petit Manseng B

 

Petit Verdot N

 

Pinot gris G

 

Pinot noir N

 

Piquepoul blanc B

 

Piquepoul gris G

 

Piquepoul noir N

 

Portan N

 

Riesling B

 

Roussanne B

 

Savagnin rose Rs

 

Sciaccarello N

 

Semillon B

 

Servant B

 

Seyval B

 

Sylvaner B

 

Tannat N

 

Tempranillo N

 

Terret blanc B

 

Terret gris G

 

Terret noir N

 

Ugni blanc B

 

Verdelho B

 

Villard blanc B

 

Villard noir N

 

Viognier B

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Arealul geografic al IGP „Côtes de Thau” cuprinde 15 comune din departamentul Hérault, formând un amfiteatru în jurul lagunei Thau.

Marea Mediterană, lagunele, plajele și tufărișurile formează un cadru natural unic, care oferă baza unei economii și a unui mod de viață. Laguna Thau exercită o influență moderatoare asupra peisajului și a climei. Este separată de Marea Mediterană printr-un cordon îngust, numit lido în limba franceză, pe care se plantează viță-de-vie. Solurile sunt de culoare bej roșcat, în general cu textură fină, variind de la lutul nisipos la argila nisipoasă, în mare parte fără pietre și relativ profunde. Clima este caracterizată de precipitații destul de abundente toamna și iarna, în timp ce vara precipitațiile sunt limitate, dar uneori sunt însoțite de furtună. Din fericire, brizele marine compensează prin reducerea evaporării și limitarea riscului de stres hidric. Precipitațiile anuale sunt de aproximativ 600 de milimetri. Laguna Thau este, de fapt, o „mare închisă” cu o lungime de 20 de kilometri. Influența sa este vitală.

Mediul acvatic atenuează asprimea climei mediteraneene cu temperaturi blânde, care sunt deosebit de benefice pentru maturarea soiurilor de struguri albi.

Acest patrimoniu natural este strâns legat de atuurile economice ale zonei, în special viticultura, cochiliocultura, pescuitul și turismul axat, de exemplu, pe sectorul balnear, stațiuni termale sau natură.

Tendințele de consum se dezvoltă în favoarea vinurilor albe proaspete și fructate. Terroir-ul vinurilor „Côtes de Thau” este deosebit de potrivit pentru producerea acestui tip de vin. Acest areal geografic se bucură de condiții climatice și pedologice care permit coacerea lentă a soiurilor de struguri albi.

Vinurile liniștite produse în arealul IGP „Côtes de Thau” pot avea trei culori: alb, roze și roșu. În această regiune există o tradiție îndelungată a vinurilor albe seci. Într-adevăr, zona IGP „Côtes de Thau” este una dintre puținele regiuni care produc mai multe vinuri albe decât vinuri roșii.

În mod tradițional, soiul de struguri a fost întotdeauna Terret B. Cu toate acestea, există și alte soiuri din diferite părți ale Franței, care pot îmbunătăți în mare măsură aroma și calitatea.

Côtes de Thau este o zonă cu tradiție străveche, iar plantațiile sale viticole se caracterizează de multă vreme prin accentul pus pe producția de vinuri albe. Înconjurând laguna Thau, această zonă se bucură de un aspect mediteraneean și de o climă mediteraneeană deosebit de benefice pentru vița-de-vie. Solurile, adesea permeabile, sunt un amestec de nisip, lut, argilă și calcar. Acest lucru permite viței-de-vie să dezvolte rădăcini adânci, conferind în același timp vinurilor o notă fructată și prospețime.

Producătorii de vin au orientat această producție către vinurile proaspete și aromatice, utilizând toate tehnologiile moderne de extracție delicată și de control al temperaturii.

Prin prospețimea lor caracteristică, vinurile cu IGP „Côtes de Thau” reflectă clima foarte specifică din jurul lagunei Thau. Prin urmare, ele se potrivesc deosebit de bine cu fructele de mare obținute la nivel local.

Producătorii de vin au reușit, de asemenea, să se adapteze la cererea de pe piață din afara bazinului Thau, dezvoltând o producție semnificativă de vin roșu și roze.

În același timp, ei se dedică acțiunilor de conservare a biodiversității din regiunea lor prin tehnici adecvate. Aceștia participă la sistemul de gestionare a bazinului Thau instituit de autoritățile naționale și locale, cu sprijinul Comisiei Europene.

Laguna Thau este un mediu complex și atractiv. În acest sens, oferă o bază excelentă pentru o educație solidă în domeniul mediului. Viticultorii se adaptează la aceste aspecte prin dezvoltarea unor practici care respectă biodiversitatea din jurul lor.

Laguna este o atracție turistică importantă. Aceasta oferă posibilități de scăldat, de practicare a sporturilor acvatice, de pescuit, plimbări tematice, vizite la fermele de cochiliocultură, și Cap d’Agde, o zonă vizitată de sute de mii de turiști în fiecare an. Aceștia sunt factori majori care contribuie la reputația vinurilor „Côtes de Thau”.

Viitorul viticulturii este strâns legat de aceste aspecte. Viticultorii există datorită legăturii lor foarte puternice cu bazinul Thau. Protejarea acestui mediu prețios constituie fundamentul pe care a fost dezvoltată IGP, iar reputația sa s-a clădit în acest cadru bogat și complex.

9.   Condiții suplimentare esențiale (ambalare, etichetare, alte cerințe)

Cadrul juridic

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare

Derogare privind producția în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției

Zona situată în imediata vecinătate, definită prin derogare pentru vinificarea și elaborarea vinurilor cu indicația geografică protejată „Côtes de Thau”, este formată din următoarele comune limitrofe arealului geografic: Montagnac, Saint Pons de Mauchiens, Saint Pargoire, Plaissan, Cournonterral, Montbazin, Gigean, Vic la Gardiole, Saint Thibery, Pézenas, Nézignan l’Evèque, Bessan, Vias, Aumes și Cazouls d’Hérault.

Cadrul juridic

Legislația națională

Tipul condiției suplimentare

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției

Indicația geografică protejată „Côtes de Thau” poate fi completată cu mențiunile „primeur” (vin tânăr) sau „nouveau” (vin nou).

Logoul IGP al Uniunii Europene figurează obligatoriu pe etichetă atunci când mențiunea „Indication géographique protégée” (Indicație geografică protejată) este înlocuită cu mențiunea tradițională „Vin de pays”.

Indicația geografică protejată „Côtes de Thau” poate fi completată cu denumirea unuia sau mai multor soiuri de struguri de vin.

Denumirea soiului sau a soiurilor de struguri trebuie să figureze imediat sub denumirea indicației geografice protejate „Côtes de Thau”. Dimensiunea caracterelor nu trebuie să depășească, nici în înălțime, nici în lățime, jumătate din dimensiunea caracterelor care compun denumirea IGP.

Indicația geografică protejată „Côtes de Thau” poate fi completată de unitatea geografică mai mică „Cap d’Agde”.

Dimensiunile caracterelor cu care este înscrisă denumirea unității geografice mai mici „Cap d’Agde” nu trebuie să depășească, nici în înălțime, nici în lățime, dimensiunile caracterelor care compun denumirea indicației geografice protejate „Côtes de Thau”.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-2cf1f3e1-6ab1-45ea-9fbb-0371f556cb1f


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.