24.2.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 88/32


Publicarea unei comunicări privind aprobarea unei modificări standard a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol, menționată la articolul 17 alineatele (2) și (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei

(2022/C 88/05)

Prezenta comunicare este publicată în conformitate cu articolul 17 alineatul (5) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei (1).

COMUNICAREA UNEI MODIFICĂRI STANDARD A DOCUMENTULUI UNIC

„Islas Canarias”

PDO-ES-A1511-AM02

Data comunicării: 25 noiembrie 2021

DESCRIEREA ȘI MOTIVELE MODIFICĂRII APROBATE

1.   Corectare minoră a denumirii produsului cu dop

Descriere:

A fost eliminat articolul hotărât din limba spaniolă, „las”, care preceda denumirea protejată.

Această modificare vizează punctul 1 din caietul de sarcini în vigoare și, în mod direct, toate ocurențele din caietul de sarcini în care se face referire la denumirea protejată. Modificarea nu vizează punctul 1 din documentul unic, deoarece denumirea protejată figurează drept „Islas Canarias”. Totuși, modificarea vizează punctul 8 din documentul unic, referitor la ambalarea în arealul delimitat, unde denumirea de origine protejată este precedată de articolul hotărât.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33. Aceasta nu poate fi considerată o modificare a denumirii protejate, deoarece în registrul UE figurează drept „Islas Canarias” și nu „Las Islas Canarias”. Prin urmare, caietul de sarcini a fost corectat astfel încât denumirea de origine protejată să fie utilizată corect peste tot, și anume fără articolul „las”, așa cum este înregistrată.

Motive:

Această intervenție nu implică o modificare a denumirii protejate, deoarece denumirea protejată figurează în registrul UE fără articolul „las”, care a fost inclus din eroare în caietul de sarcini.

2.   Clasificarea tipului de produs după categorie

Descriere:

O categorie unică („Vin”), reunește tipuri diferite: vinuri albe, roze, roșii și vinuri roșii obținute prin macerare carbonică. A fost modificată ordinea în care sunt enumerate produsele, pentru a se respecta ordinea categoriilor din partea II a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013: vin (categoria 1), vin licoros (categoria 3), vin spumant de calitate (categoria 5), vin perlant (categoria 9), vin din struguri supracopți (categoria 16).

Această modificare vizează punctul 2 din caietul de sarcini în vigoare și, indirect, vizează punctul 2 litera (a) (Caracteristici analitice) și punctul 2 litera (b) (Caracteristici organoleptice), precum și punctul 3 litera (a) (Practici oenologice) subpunctul 2 în ceea ce privește ordinea în care sunt enumerate produsele, care respectă ordinea categoriilor sus-menționate.

Modificarea nu vizează documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motive:

Culoarea (albă, roze, roșie) și metoda de obținere (macerare carbonică) nu modifică produsul, care rămâne în categoria (1) „Vin”, menționată în partea II a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Ordinea a fost modificată pentru a se respecta ordinea stabilită în partea II a anexei VII sus-menționate și la punctul 2 (Categorii de produse vitivinicole), din documentul unic.

3.   Modificări ale limitelor pentru aciditatea volatilă și aciditatea totală

Descriere:

Aciditatea volatilă maximă, exprimată ca acid acetic, a vinului din struguri supracopți a crescut de la 1,08 g/l la 1,60 g/l. Pentru vinul spumant de calitate, limita a fost stabilită la 1,08 g/l.

Această modificare vizează: punctul 2. (Descrierea vinului) subpunctul 3 (aciditatea volatilă maximă, exprimată ca acid acetic) prima liniuță din caietul de sarcini și, de asemenea, punctul 4 [„Descrierea vinului (vinurilor)”], din documentul unic, la subpunctele referitoare la vinul din struguri supracopți și la vinul spumant de calitate.

În caietul de sarcini, conținutul minim de aciditate totală, exprimată în grame de acid tartric per litru, a fost stabilit la 4 g/l în general, cu excepția vinului licoros și a vinului din struguri supracopți, pentru care este de 3,5 g/l. Această excepție este extinsă pentru a se aplica și vinurilor cu o tărie alcoolică naturală în volume de peste 15 % vol. și o tărie alcoolică dobândită de cel puțin 13 % vol., obținute fără îmbogățire, alcoolul fiind rezultatul integral al fermentării. În temeiul articolului 17 din Decretul Regal 1363/2011 din 7 octombrie 2011 de punere în aplicare a normelor UE privind etichetarea, prezentarea și identificarea anumitor produse vitivinicole și în temeiul anexei III la decretul respectiv, aceste vinuri au dreptul să poarte mențiunea facultativă „naturalmente dulce” (dulce natural).

Această modificare vizează punctul 2 (Descrierea vinului) subpunctul 4 (privind conținutul minim de aciditate totală exprimată ca acid tartric), din caietul de sarcini. Modificarea nu vizează documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motive:

Aceste modificări sunt cauzate de efectele schimbărilor climatice din arealul geografic și reflectă factorii naturali descriși în partea referitoare la legătură: punctul 7 din caietul de sarcini și punctul 8 din documentul unic.

Astfel cum se arată în descrierea factorilor naturali, deși arhipelagul Insulelor Canare este situat în dreptul unei zone deșertice din largul coastei de nord-vest a Africii, clima este foarte variată, datorită influenței multor factori diverși, printre care se remarcă atât vânturile alizee, care transportă multă umiditate și suflă aproape pe tot parcursul anului, scăzând ușor temperaturile, cât și precipitațiile anuale medii scăzute „de aproximativ 350 de litri pe metru pătrat, deși cu diferențe considerabile, unele zone înregistrând mai puțin de 100 l/m2, iar altele aproape 1 000 l/m2”.

Acest factor natural, cu precipitații reduse și diferențe considerabile între zone, a fost observat cel puțin începând din anii ’80, fiind însoțit de o creștere a duratei și a intensității perioadelor cu secetă, temperaturi extreme și deficit de apă pentru irigații.

Acest aspect a figurat în expunerea de motive a proiectului de lege din Insulele Canare privind schimbările climatice și tranziția energetică, pentru care s-a încheiat recent perioada de consultare publică (15 ianuarie 2021). Începând din anii ’80, Observatorul Atmosferic din Izaña, Tenerife, care participă la Programul mondial de monitorizare a atmosferei, a remarcat o creștere a temperaturii medii înregistrate în Insulele Canare la diferitele stații de monitorizare. Cea mai mare creștere este înregistrată în Izaña, în Parcul Național Teide din Tenerife, deoarece acesta se află mai în interior, unde influențele oceanice sunt mai reduse. A fost observată, de asemenea, o creștere a nivelurilor de particule de praf provenite de pe continentul african. De asemenea, următoarele publicații se referă la efectele schimbărilor climatice asupra Insulelor Canare: „Strategia Insulelor Canare de combatere a schimbărilor climatice, 2008-2015” a Agenției Insulelor Canare pentru Dezvoltare Durabilă și Schimbări Climatice; și studiul „Aspecte esențiale pentru un plan de adaptare a biodiversității terestre a Insulelor Canare la schimbările climatice”, realizat de J. L. Martin și M. V. Marrero, din cadrul Parcului Național Teide, și M. del Arco și V. Garzón, din cadrul Departamentului de Biologia Plantelor (Botanică), Facultatea de Farmacie, Universitatea La Laguna, publicat de Ministerul Tranziției Ecologice și Provocărilor Demografice.

Efectele schimbărilor climatice asupra duratei și intensității secetelor duc la o creștere naturală a acidității strugurilor cu un conținut ridicat de zahăr, din care se obțin vinuri cu un nivel natural ridicat de alcool. Strugurii supracopți în vie sunt un alt rezultat al secetelor.

Prin urmare, în cazul vinurilor din struguri supracopți, se recomandă majorarea limitei maxime pentru aciditate, exprimată în acid acetic, în conformitate cu anexa I partea C punctul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2019/934 al Comisiei, care oferă statelor membre posibilitatea de a acorda derogări de la limita respectivă vinurilor cu o tărie alcoolică totală în volume de cel puțin 13 % vol. În cazul vinurilor cu o tărie alcoolică naturală în volume de peste 15 % vol. și o tărie alcoolică dobândită de cel puțin 13 % vol., obținute numai prin fermentarea strugurilor, ar fi de dorit să se aplice aceeași derogare în ceea ce privește conținutul minim de acid tartric ca în cazul vinurilor licoroase și al vinurilor din struguri supracopți și să se stabilească această derogare la 3,5 g/l.

4.   Modificări ale restricțiilor referitoare la vinificație

Descriere:

Limita randamentului de vin de 74 de litri la 100 de kilograme de struguri a fost transferată de la punctul referitor la „Practici oenologice” la punctul referitor la „Restricții”.

În cazul obținerii de vinuri roșii din diferitele categorii cu DOP „Islas Canarias”, cel puțin 85 % din strugurii utilizați trebuie să provină dintr-unul sau mai multe dintre următoarele soiuri: Bastardo Negro-Baboso Negro, Cabernet Sauvignon, Castellana Negra, Listán Negro-Almuñeco, Listán Prieto, Malvasía Rosada, Merlot, Moscatel Negro, Negramoll, Pinot Noir, Ruby Cabernet, Syrah, Tempranillo, Tintilla, Vijariego Negro.

Aceste modificări vizează punctul 3 din caietul de sarcini și punctul 5.1 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

A fost transferată limita referitoare la randamentul de extracție, deoarece aceasta este o restricție și, prin urmare, trebuie să se regăsească la punctul respectivă.

Limita conținutului minim de soiuri de struguri roșii din vinul roșu este menită să păstreze intensitatea culorii ca o calitate organoleptică legată de aspect. Această modificare nu vizează descrierea produsului.

5.   Definirea formelor de conducere și introducerea unei forme noi

Descriere:

A fost definită fiecare dintre formele tradiționale de conducere a viței-de-vie enumerate în caietul de sarcini – gobelet, cordon, pergolă tradițională (parral) și pergolă joasă. A fost inclusă și definită forma de conducere tradițională „en rastras”, un tip de palisare orizontală pe rânduri cu suporturi.

Această modificare vizează punctul 3 (Practici oenologice specifice) litera (c) (Practici de cultivare) subpunctul 2 (Forme de conducere și de tăiere a viței-de-vie) din caietul de sarcini, precum și punctul privind practicile de cultivare subpunctul 5.1 (Practici oenologice esențiale) din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Fiecare dintre formele tradiționale de conducere a viței-de-vie enumerate în caietul de sarcini a fost descrisă pentru a se evita confuzia în cazul în care este utilizată aceeași denumire în altă parte, de exemplu în cazul conducerii de tip „cordón”, care în alte areale viticole se referă la un tip de conducere pe fire metalice, diferit de practica tradițională din Insulele Canare, și în cazul formei de conducere „en vaso” (gobelet), care în Insulele Canare se realizează în mod tradițional cu ajutorul unor țăruși, spre deosebire de alte areale viticole. Deoarece au fost definite aceste două forme tradiționale de conducere, au fost definite și celelalte, din motive de coerență. A fost adăugată și definită forma tradițională de conducere „en rastras”. A fost menționată ca demnă de remarcat la rubrica referitoare la legătură [punctul 7 litera (a) din caietul de sarcini, la punctul referitor la „Factori umani”]; totuși, această formă nu a fost menționată ulterior la punctul referitor la „Practici de cultivare”, o omisiune care trebuie rectificată.

6.   Majorarea limitei producției/randamentului

Descriere:

Producția maximă, exprimată în kilograme de struguri la hectar, a crescut și, în consecință, a crescut și randamentul, exprimat în hectolitri de produs final la hectar. S-a trecut de la 10 000 la 15 000 de kilograme la hectar și de la 74 la 111 hectolitri la hectar.

Această modificare vizează punctul 5 (Randamentul maxim) din caietul de sarcini și punctul 5 (Practici vitivinicole) subpunctul 2, referitor la randamentul maxim, din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Există anumite soiuri de struguri care, cultivate în condiții climatice favorabile, sunt mai productive în unii ani decât în alții. Apar astfel probleme privind producția, care este mult prea abundentă pentru a fi recoltată în vederea obținerii de vin cu DOP „Islas Canarias”.

Experții din cramele afiliate ne-au solicitat în repetate rânduri modificarea caietului nostru de sarcini în sensul majorării producțiilor/randamentelor maxime. Aceștia susțin că, în cazul în care apar astfel de producții mai mari, calitatea strugurilor nu este nici diminuată și nici influențată.

În plus, în cazul plantațiilor viticole cu forme de conducere diferite de cea a palisării, SIGPAC (sistemul spaniol de identificare a parcelelor agricole) nu prevede limite de demarcație, fapt care duce la reducerea suprafeței cultivate. Cu toate acestea, chiar și în cazul în care este adoptat un acord anterior recoltării, permițându-se o depășire cu până la 25 % a limitei stabilite în caietul de sarcini, aceasta nu este o soluție suficientă.

7.   A fost adăugat codul nuts la delimitarea arealului

Descriere:

În descrierea arealului delimitat a fost adăugat codul NUTS pentru Insulele Canare.

Au fost modificate punctul 4 din caietul de sarcini și punctul 6 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Clarificare suplimentară privind arealul delimitat.

8.   Modificările soiurilor de struguri

Descriere:

A fost eliminată distincția dintre soiurile recomandate și cele autorizate. De acum, toate soiurile sunt autorizate și enumerate în ordine alfabetică, separat pentru strugurii albi și cei roșii. Tot din acest motiv, toate soiurile din documentul unic sunt enumerate ca soiuri principale.

A fost adăugat soiul alb Albillo Criollo.

Aceste modificări vizează punctul 6 (Soiul de struguri) din caietul de sarcini și punctul 7 (Soiurile principale de struguri de vin) din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Aliniere la clasificarea stabilită la punctul 5 din anexa XXI la Decretul regal 1338/2018 din 29 octombrie 2018 de reglementare a potențialului producției viticole (modificat de Decretul regal 558/2020), care elimină distincția dintre soiurile recomandate și cele autorizate, toate soiurile devenind autorizate. Distincția dintre soiurile albe și cele roșii din enumerare este menită să faciliteze consultarea.

Soiul Albillo Criollo este un soi tradițional utilizat la obținerea DOP „Islas Canarias”. Acesta a apărut în Ordinul din 2 mai 2011 de recunoaștere a vinului de calitate din Insulele Canare și de aprobare a regulamentului aferent, la articolului 6 (Soiuri de struguri), în care a fost identificat cu numele „Albillo”. Cu toate acestea, acest ultim punct a fost modificat prin Ordinul din 21 octombrie 2011, pentru a fi în conformitate cu Decretul regal 461/2011 din 1 aprilie 2011 de modificare, printre altele, a Decretului regal 1244/2008 din 18 iulie 2008 de reglementare a potențialului producției viticole, care eliminase soiul „Albillo” de pe lista soiurilor autorizate în Insulele Canare. Ordinul AAA/580/2014 din 7 aprilie 2014 a modificat anexa XXI la Decretul regal 1244/2008 sus-menționat, prin reintroducerea acestui soi pentru Insulele Canare, de data aceasta cu denumirea de „Albillo Criollo”. Din acest motiv, revenind la punctul de plecare al prezentei DOP, acest soi trebuie inclus în caietul de sarcini. Această modificare nu vizează descrierea produsului.

9.   Formularea îmbunătățită de la punctul referitor la legătură

Descriere:

Formularea de la punctul referitor la legătură a fost îmbunătățită. Mai exact, a fost extinsă legătura cauzală dintre factorii naturali și umani și caracteristicile vinurilor, pentru fiecare categorie.

Această modificare vizează punctul 7 din caietul de sarcini și punctul 8 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33. Modificarea nu invalidează legătura, ci doar îmbunătățește formularea.

Motivul:

Potrivit normelor UE, este necesară descrierea legăturii pentru fiecare categorie de produse cuprinsă în DOP. Cu toate acestea, versiunea redactată în 2011, primul caiet de sarcini pentru această DOP, nu a ținut seama de acest aspect. Această modificare a caietului de sarcini oferă ocazia de a rectifica acest lucru.

10.   Modificările normelor de etichetare

Descrierea

A fost eliminată limita cuprinsă între 4 și 10 mm aplicabilă dimensiunii caracterelor utilizate pentru denumirea de origine protejată care trebuie să apară pe etichetă.

Au fost eliminate punctele referitoare la menționarea anului de recoltă și a soiurilor de struguri. Acestea sunt elemente facultative prevăzute în legislația europeană, fără a fi stabilite norme mai stricte în caietul de sarcini.

Au fost eliminate punctele referitoare la mențiunile facultative „fermentado en barrica” (fermentat în butoi), „barrica” (butoi) și „roble” (stejar), ceea ce implică și eliminarea din caietul de sarcini a condițiilor mai restrictive decât normele naționale în ceea ce privește mențiunile respective, și anume: capacitatea minimă a butoaielor (330 de litri) și cerința ca vinul să fie păstrat cel puțin trei luni în butoaie.

Această modificare vizează punctul 8.2.8 din caietul de sarcini consolidat și punctul 9 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

În ceea ce privește dimensiunea caracterelor, nu este necesară stabilirea de limite suplimentare în plus față de cele stabilite în normele generale.

Elementele facultative, precum recolta de struguri și soiul, stabilite în legislația europeană și aplicabile în mod general tuturor operatorilor indiferent de statutul DOP/IGP, nu este necesar să figureze în caietul de sarcini dacă nu sunt stabilite condiții de utilizare mai stricte.

Mențiunile facultative „fermentado en barrica”, „barrica” și „roble” fac obiectul unor norme la nivel național. Prin urmare, condițiile de utilizare a acestora sunt considerate a fi cele aplicabile în mod general în Spania. Pentru a se utiliza mențiunile tradiționale „noble” și „añejo” (învechit), care pot fi utilizate de vinurile cu o DOP sau IGP, capacitatea maximă a recipientelor de stejar este stabilită prin lege la 600 de litri. Prin urmare, nu are sens ca, pentru a se utiliza mențiunile facultative „fermentado en barrica”, „barrica” și „roble” (cum este posibil și în cazul vinurilor cu o DOP sau o IGP), capacitatea recipientelor să fie limitată la 330 de litri, deoarece Decretul regal 1363/2011 din 7 octombrie 2011 de punere în aplicare a normelor UE privind etichetarea, prezentarea și identificarea anumitor produse vitivinicole stabilește limita la 600 de litri. Ținând seama de eliminarea condițiilor mai stricte referitoare la capacitatea butoiului și la durata minimă de păstrare în butoi (decretul regal menționat anterior nu stabilește o durată minimă), condițiile sunt în prezent identice cu condițiile generale prevăzute de Decretul regal 1363/2011. Prin urmare, aceste condiții nu mai trebuie să figureze în caietul de sarcini.

11.   Includerea unor entități geografice mai mici

Descriere:

Au fost adăugate următoarele unități geografice mai mici:

a.

Insule: Tenerife (cod NUTS ES709) și Fuerteventura (cod NUTS ES704).

b.

Comune:

 

Pe insula El Hierro: El Pinar, La Frontera și Valverde;

 

Pe insula Fuerteventura: Antigua, Betancuria, La Oliva, Pájara, Puerto del Rosario și Tuineje;

 

Pe insula Gran Canaria: Agaete, Agüimes, Artenara, Arucas, Firgas, Gáldar, Ingenio, La Aldea de San Nicolás, Mogán, Moya, San Bartolomé de Tirajana, Santa Brígida, Santa Lucía de Tirajana, Santa María de Guía, Valleseco, Valsequillo, Tejeda, Telde, Teror și Vega de San Mateo;

 

Pe insula La Gomera: Agulo, Alajeró, Hermigua, Vallehermoso și Valle Gran Rey;

 

Pe insula Lanzarote: Arrecife, Haría, San Bartolomé, Teguise, Tías, Tinajo și Yaiza;

 

Pe insula La Palma: Barlovento, Breña Alta, Breña Baja, El Paso, Fuencaliente, Garafía, Los Llanos de Aridane, Puntagorda, Puntallana, San Andrés y Sauces, Tazacorte, Tijarafe și Villa del Mazo;

 

Pe insula Tenerife: Adeje, Arafo, Arico, Arona, Buenavista del Norte, Candelaria, Fasnia, Garachico, La Guancha, Los Silos, Icod de los Vinos, Puerto de la Cruz, Los Realejos, El Rosario, El Sauzal, El Tanque, San Cristóbal de la Laguna, San Juan de la Rambla, Santa Úrsula, Santiago del Teide, Tegueste și Vilaflor.

Pentru a se putea utiliza pe etichetă denumirea unei unități geografice mai mici (insulă sau comună), vinul trebuie obținut numai din struguri produși în respectiva unitate geografică mai mică, iar elaborarea, învechirea, dacă este cazul, și îmbutelierea trebuie să se desfășoare, de asemenea, în unitatea geografică respectivă.

Denumirea unității geografice mai mici nu trebuie să figureze pe etichetă cu caractere mai mari decât denumirea de origine protejată „Islas Canarias”.

Această modificare vizează punctul 8 litera (c) (Cerințe suplimentare) punctul (ii) (Dispoziții suplimentare privind etichetarea) din caietul de sarcini și punctul 9 din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Au fost adăugate denumirile unităților geografice mai mici în conformitate cu articolul 120 alineatul (1) litera (g) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului și cu articolul 55 din Regulamentul delegat (UE) 2019/33 al Comisiei. Mențiunea „Tenerife” și forma care trebuie utilizată pe etichete au fost incluse în conformitate cu Ordinul din 7 iunie 1999 al ministrului regional al agriculturii, pescuitului și alimentației.

Aceste modificări sunt menite să satisfacă cererea de informații a consumatorilor privind locul specific de origine al vinurilor. De asemenea, sunt menite să răspundă interesului și cererii producătorilor, viticultorilor și cramelor în ceea ce privește prezentarea produselor specifice ale acestora în avantajul lor.

Au fost excluse denumirile insulelor sau ale comunelor care sunt sau conțin denumiri geografice protejate de alte DOP legate de vin din Insulele Canare. Acest lucru este în conformitate cu articolul 103 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 și cu articolele 28 și 29 din Legea 6/2019 privind calitatea produselor agroalimentare.

Au fost incluse condiții mai stricte decât cele stabilite la articolul 55 din Regulamentul delegat (UE) 2019/33. În normele referitoare la etichetarea și prezentarea produselor au fost incluse suficiente detalii cu privire la aspectul etichetării produselor, în special în ceea ce privește dimensiunea caracterelor și poziția acestora. Aceste detalii sunt menite să stabilească în mod clar și simplu categoria și originea produselor și să evite orice confuzie din partea consumatorilor.

12.   Includerea detaliilor privind organismele de control

Descriere:

A fost adăugat un link către organismele de control cărora autoritatea competentă le-a delegat sarcini de control și de certificare a produselor, în conformitate cu Decretul 39/2016 din 25 aprilie 2016.

Această modificare vizează punctul 9 litera (a) (Autorități și organisme de control competente) din caietul de sarcini. Modificarea nu vizează documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Caietul de sarcini trebuie să indice organismele de control care realizează certificarea produselor și cărora le-a fost delegat controlul prezentului caiet de sarcini al DOP.

13.   Îmbunătățirile aduse descrierii controalelor

Descriere:

Au fost adăugate metodele pe care trebuie să le utilizeze organismul de control, după cum urmează:

Organismul de control evaluează conformitatea cu prezentul caiet de sarcini pe baza inspecțiilor inițiale și a inspecțiilor de monitorizare a cramelor, cel puțin o dată pe an, pe baza listei de sarcini descrise.

Controalele privind condițiile de cultivare a viței-de-vie implică o combinație de controale aleatorii bazate pe o analiză a riscurilor și pe eșantionare.

Eșantioanele pentru aceste controale sunt prelevate în mod sistematic de la fiecare unitate de vinificație, iar eșantioanele aleatorii sunt prelevate din stocurile de produse pregătite pentru consum.

Această modificare vizează punctul 9 litera (b) (Sarcini) punctul (ii) (Metodologia controalelor) din caietul de sarcini. Modificarea nu vizează documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Scopul este punerea în conformitate cu articolul 25 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33, care stabilește că trebuie realizate controale anuale referitoare la respectarea caietului de sarcini și că aceste verificări trebuie realizate prin controale aleatorii bazate pe o analiză a riscurilor, prin eșantionare sau în mod sistematic. Controalele aleatorii pot fi combinate cu controale prin eșantionare.

14.   Modificările aduse formulării caietului de sarcini care nu afectează conținutul acestuia

Descriere:

1.

Modificările formatului/prezentării:

În cadrul punctelor din caietul de sarcini (1, 2, 3 etc.), subpunctele au fost numerotate în consecință (2.2, 2.2.1, 2.2.2 etc.). Sunt îmbunătățite astfel ordinea și claritatea prezentării. În măsura posibilului, în cadrul fiecărui punct și subpunct, enumerările în ordine alfabetică (a, b, c etc.) au fost înlocuite cu liste numerice sau cu liniuțe, enumerările în ordine alfabetică fiind rezervate pentru subpuncte cu liniuțe, pentru a se îmbunătăți coerența prezentării.

În descrierea vinului este introdus un titlu pentru „Categorii”, înainte de lista produselor vitivinicole. A fost modificată ordinea listei produselor, pentru a se respecta ordinea utilizată în partea II a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

Titlul „Caracteristici analitice” a fost modificat în „Caracteristici fizice și chimice”.

La subpunctele privind caracteristicile fizice și chimice, produsele care erau grupate anterior laolaltă sunt acum prezentate separat, pentru a se respecta ordinea utilizată în partea II a anexei VII la Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

2.

Au fost reorganizate următoarele puncte:

Limita privind randamentul la elaborare, care în caietul de sarcini anterior figura la punctul privind practicile oenologice, se regăsește acum la punctul privind restricțiile, care este mai adecvat.

Soiurile de struguri sunt enumerate în ordine alfabetică, în liste separate pentru strugurii roșii și cei albi.

Subpunctele 4-10 de la punctul 8 (Dispoziții aplicabile) litera (b) (Cerințe obiective) din caietul de sarcini anterior au fost mutate la subpunctul intitulat „Cerințe suplimentare”, care este mai adecvat. În cadrul noului lor subpunct, acestea au fost grupate în funcție de conținut, au fost numerotate și au primit titluri. Această reorganizare nu modifică conținutul.

3.

Precizări terminologice, corectarea erorilor gramaticale și de concordanță:

Formularea „vinuri spumante” a fost înlocuită cu „vin spumant de calitate”, în conformitate cu denumirea categoriei pentru acest produs.

Formularea „această denumire” a fost înlocuită cu „această denumire de origine protejată”.

Formularea „această comunitate autonomă” a fost înlocuită cu „comunitatea autonomă a Insulelor Canare”.

Formularea „vin de calitate din Insulele Canare” a fost înlocuită cu „denumirea de origine protejată Islas Canarias” sau „Islas Canarias”, după caz, deoarece aceasta este denumirea protejată.

Formularea „prezentul caiet de sarcini” a fost înlocuită cu „prezentul caiet de sarcini al produsului” [de exemplu, la punctul 3 litera (a) subpunctul 2 și la punctul 8 litera (b) subpunctul 3 litera (a) din caietul de sarcini anterior].

Formularea „va fi de” [punctul 3 litera (a) subpunctul 2 din caietul de sarcini anterior] se înlocuiește cu „va fi pentru”, deoarece se referă la tăria alcoolică naturală a loturilor produse, pentru vinurile enumerate.

Aceste modificări vizează diferite puncte din caietul de sarcini și din documentul unic.

Aceasta este o modificare standard deoarece nu îndeplinește niciunul dintre criteriile prevăzute la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2019/33.

Motivul:

Pentru a se îmbunătăți și clarifica formularea.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Islas Canarias

2.   Tipul indicației geografice

DOP – Denumire de origine protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

3.

Vin licoros

5.

Vin spumant de calitate

9.

Vin perlant

16.

Vin din struguri supracopți

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   Vinuri albe și roze

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Vinurile albe: galben cu nuanțe verzui sau de chihlimbar. Intensitate aromatică de la medie spre ridicată și aromă fructată. Proaspăt și echilibrat. Gust rezidual fructat.

Vinurile roze: o gamă completă a nuanțelor de roz. Intensitate aromatică de la medie spre ridicată. Caracter fructat și aromă fructată. Corpolență medie. Proaspăt și echilibrat. Gust rezidual fructat.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

10

Aciditatea totală minimă

4 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

18

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

200

2.   Vinuri roșii

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Vinurile roșii: roșu vișiniu cu nuanțe violet, intensitate cromatică de la medie spre ridicată. Intensitate aromatică de la medie spre ridicată. Arome nete de fructe roșii. Aromate, mediu taninoase, persistente. Învechirea prelungită produce o persistență mai mare și întărește notele balsamice și de mirodenii, culoarea evoluând până la cărămiziu.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

11,5

Aciditatea totală minimă

4 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

20

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

150

3.   Vinuri licoroase

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Vinurile licoroase: limpezi și strălucitoare, culoare galbenă, aspect onctuos. În ceea ce privește mirosul, aceste vinuri prezintă o aromă intensă care amintește de stafide, mirodenii și piersici uscate și aromele specifice soiurilor. Senzația la degustare este de catifelat, echilibrată și intensă, cu un gust rezidual fructat și puternic.

*

Conținutul maxim de dioxid de sulf: 200 mg/l dacă conținutul de zaharuri ≥ 5 g/l

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

15

Aciditatea totală minimă

3,5 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

18

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

150

4.   Vin din struguri supracopți

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Limpezi și strălucitoare, culoare galbenă, aspect onctuos. În ceea ce privește mirosul, aceste vinuri prezintă o aromă intensă care amintește de stafide, mirodenii și piersici uscate și aromele specifice soiurilor. Senzația la degustare este de catifelat, echilibrată și intensă, cu un gust rezidual fructat și puternic.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

15

Aciditatea totală minimă

3,5 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

26,6

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

150

5.   Vin spumant de calitate

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Culoare de la galben pal până la galben auriu, strălucitor, cu bule mici și persistente. În ceea ce privește mirosul, aroma este netă și fructată. La degustare este echilibrat, proaspăt, cu un gust rezidual fructat.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

10

Aciditatea totală minimă

4 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

18

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

185

6.   Vin perlant

SCURTĂ DESCRIERE TEXTUALĂ

Vin cu bule evidente. Vinurile albe sunt de culoare galbenă, vinurile roze se prezintă într-o paletă de nuanțe de roz, iar vinurile roșii sunt roșu-violet. În ceea ce privește mirosul, aromele sunt nete. Vinurile albe au arome de fructe albe. Vinurile roze și roșii au arome de fructe roșii. Pe cerul gurii, acestea sunt intense, echilibrate și proaspete, cu un gust rezidual fructat și o prezență palpabilă de dioxid de carbon.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (în % din volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (în % din volume)

9,5

Aciditatea totală minimă

4 în grame per litru, exprimată în acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

18

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

150

5.   Practici vitivinicole

5.1.   Practică oenologică specifică

Restricție relevantă privind vinificația

Numărul de litri de vin care se obține din 100 de kilograme de struguri nu trebuie să depășească 74.

Vinurile roșii se obțin prin fermentarea totală sau parțială în contact cu pielițele. Soiurile roșii trebuie să reprezinte cel puțin 85 % din strugurii utilizați, indiferent dacă sunt sau nu desciorchinați în prealabil.

Practica de cultivare

Densitatea minimă de plantare trebuie să fie de 800 de butuci la hectar. Există o excepție pentru exploatațiile tradiționale din Lanzarote, unde este permisă o limită mai scăzută, de 400 de butuci la hectar. Formele de conducere utilizate sunt adaptate la condițiile pedologice și climatice și sunt menite să producă cea mai bună calitate posibilă. Sunt utilizate formele tradiționale ale Insulelor Canare: gobelet, rastras, cordón, pergolă tradițională, pergolă joasă și variantele lor. Este utilizată și palisarea. Utilizarea irigației este reglementată de Ordinul din 17 mai 1999 privind irigația plantațiilor viticole producătoare de struguri pentru obținerea de vinuri de calitate în regiunile specificate de pe teritoriul Comunității Autonome a Insulelor Canare.

Practică oenologică specifică

Tăria alcoolică naturală minimă a fiecărui lot unitar de vin trebuie să fie de 10 % vol. pentru vinurile albe și roze; 11,5 % vol. pentru vinurile roșii; 15 % vol. pentru vinurile licoroase; 17 % vol. pentru vinul din struguri supracopți; și 10 % vol. pentru vinurile spumante de calitate și pentru vinurile perlante.

5.2.   Producții și randamente maxime

 

15 000 kilograme de struguri la hectar

 

111 hectolitri la hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Arealul de producție al vinurilor cu această denumire cuprinde întregul teritoriu al Insulelor Canare (cod NUTS ES70).

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

 

ALBILLO CRIOLLO

 

BASTARDO BLANCO - BABOSO BLANCO

 

BASTARDO NEGRO - BABOSO NEGRO

 

BERMEJUELA - MARMAJUELO

 

BREVAL

 

BURRABLANCA

 

CABERNET SAUVIGNON

 

CASTELLANA NEGRA

 

DORADILLA

 

FORASTERA BLANCA

 

GUAL

 

LISTAN BLANCO DE CANARIAS

 

LISTAN NEGRO - ALMUÑECO

 

LISTÁN PRIETO

 

MALVASIA AROMÁTICA

 

MALVASÍA ROSADA

 

MALVASÍA VOLCÁNICA

 

MERLOT

 

MOSCATEL DE ALEJANDRÍA

 

MOSCATEL NEGRO

 

NEGRAMOLL

 

PEDRO XIMÉNEZ

 

PINOT NOIR

 

RUBY CARBERNET

 

SABRO

 

SYRAH

 

TEMPRANILLO

 

TINTILLA

 

TORRONTÉS

 

VERDELLO

 

VIJARIEGO BLANCO - DIEGO

 

VIJARIEGO NEGRO

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

Solul vulcanic al insulelor furnizează minerale diferitelor soiuri de struguri adecvate pentru vinificație. Din acest motiv, vinurile au arome caracteristice de minerale vulcanice.

Practicile de cultivare menționate, împreună cu factorii care limitează producția, astfel cum au fost descriși mai sus, sunt favorabile unor recolte de calitate. Printre aceste practici și factori se numără: absența irigației, plantații viticole foarte extinse în multe zone, viță-de-vie de peste 80 de ani și abundența viței-de-vie care se dezvoltă la mare altitudine pe pante abrupte.

Cultivarea viței-de-vie implică o perioadă lungă de vegetație și o pârguire lentă. Acest fapt se datorează temperaturilor foarte stabile din arealul geografic. Nu există niciun risc de îngheț, iar variațiile de temperatură de la iarnă la vară sunt reduse. Vânturile din nord (alizee) produc o mare varietate de microclime, creând contraste puternice care pot fi observate la distanțe de doar 100 de metri. Perioada vegetativă îndelungată și pârguirea lentă a strugurilor au un efect semnificativ asupra caracteristicilor vinurilor, după cum arată exemplele următoare.

Vinurile albe ajung la o intensitate aromatică bună, cu note de fructe albe și tropicale și note florale și balsamice. Sunt vinuri echilibrate, proaspete și persistente.

Vinurile roșii au o intensitate aromatică bună, cu note de fructe negre, precum murele, și note vegetale și minerale, amintind de piperul negru. Sunt structurate, nuanțate și bine echilibrate. Vinurile roze au arome nete de fructe roșii, precum căpșuni și zmeură, cu componente florale și note vegetale de intensitate variabilă, caracterizându-se prin echilibrul corect între aciditate și prospețime.

În cazul vinurilor licoroase, numărul mare de microclime create de relief și de sol, precum și influența vânturilor alizee înseamnă că anumite soiuri nu ajung la gradul optim de pârguire pentru obținerea de vinuri dulci naturale. Prin urmare, alcoolul de vin a fost utilizat în mod tradițional pentru obținerea acestor tipuri de vin, care au arome proaspete și amintesc de soiul din care sunt obținute. Aceste vinuri câștigă în complexitate atunci când sunt supuse unui proces de învechire.

Vinul spumant de calitate este influențat de perioada vegetativă îndelungată și de pârguirea lentă a strugurilor, ceea ce îi conferă o intensitate aromatică bună, vivacitate și un gust rezidual de lungă durată.

Caracteristicile vinului perlant sunt rezultatul perioadei vegetative a viței-de-vie din arealul de producție, care face posibilă obținerea unor vinuri cu caracteristici perlante. Temperatura constantă înregistrată în areal și numeroasele ore însorite permit o perioadă vegetativă îndelungată și pârguirea lentă a strugurilor. Astfel se produc vinuri catifelate, cu arome fructate puternice și vivace.

În ceea ce privește vinul din struguri supracopți, este important să se înțeleagă că forma de conducere a viței-de-vie facilitează expunerea la soare și asigură o temperatură uniformă peste întreaga plantă, creând un echilibru perfect. La degustare, aceste vinuri oferă un echilibru perfect între dulceață și aciditate.

9.   Alte condiții esențiale (ambalarea, etichetarea, alte cerințe)

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Ambalarea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Caracteristicile specifice ale produsului și necesitatea de a proteja reputația denumirii de origine protejate înseamnă că vinurile cu DOP „Islas Canarias” trebuie să fie îmbuteliate exclusiv în crame înregistrate în registrul corespunzător al cramelor. În caz contrar, vinul pierde dreptul de a purta denumirea.

Producția vinurilor cu denumire de origine protejată nu se încheie cu procesul de transformare a mustului în vin prin fermentarea alcoolică și alte procese complementare. Dimpotrivă, îmbutelierea ar trebui considerată etapa finală a elaborării acestor vinuri, deoarece implică alte practici oenologice. Printre acestea se numără filtrarea, stabilizarea și alte tipuri de acțiuni corective care pot influența caracteristicile specifice ale vinurilor. Deși astfel de operațiuni ar putea avea loc în afara arealului protejat, este mult mai mare probabilitatea de îndeplinire a condițiilor optime dacă acestea sunt realizate de cramele din cadrul arealului, care fac obiectul controlului direct al organismelor de control. Controalele realizate în afara arealului de producție oferă mai puține garanții în ceea ce privește calitatea și autenticitatea vinului decât cele realizate în interiorul arealului. Îmbutelierea în arealul de producție este un factor important pentru protejarea denumirii atunci când produsul preambalat este pus pe piață pentru consumatorul final. Astfel, nu poate avea loc nicio manipulare ulterioară a produsului care ar putea afecta calitatea și caracteristicile specifice ale acestuia.

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare privind etichetarea

Descrierea condiției:

Formularea „Denominación de Origen Protegida Islas Canarias” trebuie să figureze în mod vizibil pe etichete, cu logoul înregistrat de către organismul de gestionare.

Ambalajele trebuie să poarte contraetichete sau sigilii numerotate eliberate de organismul de gestionare. Acestea trebuie să fie aplicate în cramă astfel încât să fie vizibile și să nu poată fi reutilizate.

Pe etichetă pot fi menționate diferite unități geografice mai mici (insule și comune) în cazul în care vinul este obținut numai din struguri din respectiva unitate geografică și în cazul în care producția, învechirea (după caz) și îmbutelierea au loc, de asemenea, în aceeași unitate geografică. Organismul de gestionare este împuternicit să elibereze contraetichete de identificare specifice. Trimiterile referitoare la unitatea geografică mai mică trebuie să figureze cu caractere care să nu fie mai mari decât cele utilizate pentru denumirea protejată „Islas Canarias”.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://www.gobiernodecanarias.org/cmsgobcan/export/sites/agp/icca/galerias/doc/calidad/Pliego-de-Condiciones-Islas-Canarias-modificado-1.pdf


(1)  JO L 9, 11.1.2019, p. 2.