Bruxelles, 24.10.2022

COM(2022) 539 final

2022/0331(CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 389/2012 în ceea ce privește schimbul de informații păstrate în registrele electronice în legătură cu operatorii economici care deplasează produse accizabile între statele membre în scopuri comerciale


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Deplasările comerciale în interiorul UE ale produselor accizabile pot fi efectuate în regim suspensiv de accize (denumit în continuare „suspendarea accizelor”) sau după ce acestea sunt eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate apoi către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate în scopuri comerciale (denumite în continuare „cu accize plătite”). În prezent, numai deplasările cu suspendarea accizelor sunt monitorizate de sistemul informatizat menționat la articolul 1 din Decizia (UE) 2020/263 a Parlamentului European și a Consiliului 1 . Pentru aceste deplasări, tipurile de operatori economici sunt create și definite în Directiva 2008/118/CE a Consiliului 2 .

În temeiul capitolului V din Directiva 2020/262 a Consiliului 3 , începând cu 13 februarie 2023 deplasările cu accize plătite sunt monitorizate de sistemul informatizat. În Directiva 2020/262 a Consiliului au fost create și definite tipuri specifice de operatori economici pentru deplasările cu accize plătite.

Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului 4 stabilește temeiul juridic pentru cooperarea administrativă dintre statele membre. Fiecare stat membru menține o bază de date electronică a registrelor cu datele operatorilor economici implicați în deplasarea produselor accizabile. În contextul cooperării administrative, statele membre fac schimb de date incluse în aceste registre cu un registru central gestionat de Comisie numai în ceea ce privește operatorii economici care deplasează produse cu suspendarea accizelor.

În temeiul articolului 19 din Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului, cu începere de la 13.2.2023 statele membre vor păstra în aceeași bază de date registrele cu datele operatorilor economici implicați în deplasările cu accize plătite. Acești operatori economici sunt definiți în Directiva 2020/262 a Consiliului ca expeditori certificați și destinatari certificați.

Cu această propunere, statele membre aliniază procedura privind schimbul de date ale operatorilor economici care deplasează produse cu suspendarea accizelor la schimbul de date ale operatorilor economici care deplasează produse cu accize plătite. .

Această aliniere va completa și mai mult digitalizarea monitorizării deplasărilor de produse accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale și, de asemenea, va ameliora lupta împotriva fraudei fiscale.

În plus, prezenta propunere înlocuiește trimiterile la un regulament care va fi abrogat. Mai precis, Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului face trimitere la Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei 5 . Acest regulament va fi abrogat cu începere de la 13.2.2023 și va fi înlocuit de Regulamentul delegat (UE) .../... al Comisiei [OP este rugat să introducă numărul de publicare al regulamentului menționat în nota de subsol] 6 . Prin prezenta propunere, trimiterea la regulamentul anterior va fi înlocuită cu trimiterea la noul regulament.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică

Propunerea este legată de Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului, care definește deplasările de produse accizabile care sunt eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale.

Obiectivul prezentei propuneri este de a extinde domeniul de aplicare al articolelor 15, 19 și 20 din Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului pentru ca statele membre să facă schimb de informații cu privire la toți operatorii economici, nu numai la cei care sunt implicați în deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize.

De asemenea, prezenta propunere este legată de Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului, deoarece Regulamentul delegat (UE) .../... [OP este rugat să introducă numărul de publicare], care va înlocui Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei, este întemeiat pe Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta modificare este foarte tehnică și, prin urmare, nu are niciun impact asupra altor politici ale Uniunii.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Propunerea este întemeiată pe articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). În temeiul acestui articol, Consiliul, hotărând în unanimitate în conformitate cu o procedură legislativă specială și după consultarea Parlamentului European și a Comitetului Economic și Social, adoptă dispoziții de armonizare a normelor statelor membre în domeniul impozitării indirecte.

Subsidiaritatea (pentru competență neexclusivă)

Principiul subsidiarității se aplică în măsura în care propunerea nu intră sub incidența competenței exclusive a Uniunii Europene.

Obiectivele propunerii nu pot fi realizate de către statele membre și pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii Europene. Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului prevede norme armonizate în ceea ce privește schimbul de date pentru buna funcționare a deplasărilor de produse accizabile între statele membre, în absența cărora statele membre ar putea să le stabilească în mod bilateral, cu variații de la un stat membru la altul. Prezenta propunere extinde aplicarea procedurilor existente privind schimbul de date la operatorii economici implicați în deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și sunt deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale.

Proporționalitatea

Modificarea propusă nu depășește ceea ce este necesar pentru a aborda aspectele în cauză și pentru a atinge, în acest fel, obiectivele din tratat referitoare la o funcționare corespunzătoare și eficientă a pieței interne.

Prezenta propunere respectă principiul proporționalității prevăzut la articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Obiectivul propunerii este de a introduce obligațiile statelor membre în ceea ce privește schimbul cu registrul central a datelor operatorilor economici care deplasează produse în temeiul capitolului V secțiunea 2 din Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului, păstrate în registrele naționale. În absența prezentei propuneri, nu va fi posibil un schimb complet de informații, ceea ce va avea un impact negativ asupra sarcinii administrative a operatorilor economici, asupra riscului de fraudă și asupra cooperării administrative dintre autoritățile competente ale statelor membre.

Alegerea instrumentului

Regulament al Consiliului.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluarea impactului

Evaluarea impactului a fost realizată pentru reformarea Directivei 2008/118/CE. Directiva 2008/118/CE a Consiliului, care stabilea regimul general al produselor supuse accizelor, după ce a fost modificată în mod substanțial de mai multe ori, din motive de claritate, a fost abrogată prin Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului. Propunerea de reformare a fost însoțită de o evaluare a impactului privind Directiva 2008/118/CE a Consiliului, axată pe anumite domenii, unul dintre acestea fiind automatizarea deplasărilor în interiorul UE ale produselor accizabile eliberate pentru consum. Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului abordează informatizarea deplasărilor de produse accizabile eliberate pentru consum, care nu este prevăzută în Directiva 2008/118/CE.

Adecvarea reglementărilor și simplificare

Evaluarea Directivei 2008/118/CE a fost efectuată în cadrul programului REFIT al Comisiei.

Drepturile fundamentale

Prezenta propunere respectă drepturile fundamentale, în special dreptul la viață privată, prin dispozițiile existente privind protecția datelor cuprinse în Regulamentul (UE) nr. 389/2012.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Nu vor fi necesare resurse suplimentare de la bugetul UE.

5.ALTE ELEMENTE

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Propunerea extinde domeniul de aplicare al articolului 15 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 389/2012, care stabilește obligația statelor membre de a face schimb de informații necesare în cazul în care, în cadrul deplasărilor de produse accizabile în regim suspensiv de accize a avut loc distrugerea totală sau o pierdere iremediabilă în ceea ce privește deplasările de produse accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale.

Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei va fi abrogat și înlocuit de Regulamentul delegat (UE) .../.... [OP este rugat să introducă numărul de publicare]. Propunerea înlocuiește trimiterea la lista de coduri 11 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei de la articolul 19 alineatul (2) punctul (c) din acest regulament cu trimiterea la lista de coduri 10 din anexa II la Regulamentul delegat (UE) .../.... [OP este rugat să introducă numărul de publicare].

Propunerea extinde domeniul de aplicare al articolului 19 alineatul (4) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 389/2012, în ceea ce privește obligația statelor membre de a face schimb, prin intermediul unui registru central, de informații cuprinse în registrele naționale relevante referitoare la operatorii economici implicați în deplasarea de produse accizabile în regim suspensiv de accize între statele membre, la deplasările de produse accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale.

Articolul 20 alineatul (1) prima teză din Regulamentul (UE) nr. 389/2012 menționează posibilitatea de a valida în mod electronic numerele de înregistrare pentru accize ale operatorilor economici implicați în deplasarea de produse accizabile în regim suspensiv de accize. Propunerea extinde domeniul de aplicare al acestei prevederi, pentru ca această opțiune să se aplice numerelor de înregistrare pentru accize ale operatorilor economici care deplasează produse accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale.

2022/0331 (CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 389/2012 în ceea ce privește schimbul de informații păstrate în registrele electronice în legătură cu operatorii economici care deplasează produse accizabile între statele membre în scopuri comerciale

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European 7 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 8 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Articolul 36 din Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului 9 prevede că deplasarea produselor accizabile care au fost eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și sunt deplasate către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale trebuie să fie însoțită de un document administrativ simplificat electronic. Astfel, articolul respectiv extinde utilizarea sistemului informatizat în temeiul Deciziei (UE) 2020/263 a Parlamentului European și a Consiliului 10 pentru monitorizarea deplasărilor de produse accizabile, care este utilizat în prezent pentru a monitoriza deplasările de produse accizabile în regim suspensiv de accize, la supravegherea produselor accizabile eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate apoi către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate în scopuri comerciale. Această extindere a utilizării sistemului informatizat va începe să se aplice de la 13 februarie 2023.

(2)Pentru a reflecta această extindere a utilizării sistemului informatizat, este necesar să se extindă domeniul de aplicare al articolului 15 alineatul (1) litera (d), al articolului 19 alineatul (4) primul paragraf și al articolului 20 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 389/2012 la toate produsele accizabile în cauză, indiferent dacă a intervenit sau nu un regim suspensiv de accize.

(3)Articolul 19 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 389/2012 impune statelor membre să păstreze în registrele electronice categoria produsului supus accizelor (CAT) și/sau codul produsului supus accizelor (EPC) referitoare la produsele care fac obiectul autorizației menționate în lista de coduri 11 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei 11 . Cu toate acestea, cu începere de la 13 februarie 2023, Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei va fi înlocuit de Regulamentul delegat (UE) …/… al Comisiei [OP este rugat să introducă numărul de publicare al regulamentului menționat în nota de subsol] 12 . Din motive de claritate, este necesar să se reflecte înlocuirea respectivă la articolul 19 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 389/2012.

(4)Întrucât obiectivul prezentului regulament este să prevadă schimbul de informații păstrate de fiecare stat membru în registrul electronic în ceea ce privește operatorii economici care deplasează produse eliberate pentru consum pe teritoriul unui stat membru și deplasate apoi către teritoriul altui stat membru pentru a fi livrate acolo în scopuri comerciale, el nu poate fi îndeplinit în mod satisfăcător de către statele membre, ci mai degrabă, având în vedere amploarea acțiunii, și anume asigurarea funcționării armonizate a sistemului informatizat la nivelul tuturor statelor membre, poate fi îndeplinit mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, prevăzut la același articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului menționat.

(5)Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și ține seama de principiile care sunt recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special dreptul la protecția datelor cu caracter personal. Prelucrarea acestor date efectuată în cadrul prezentului regulament nu depășește ceea ce este necesar și proporțional în scopul protejării intereselor fiscale legitime ale statelor membre.

(6)Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului 13 .

(7)Pentru a alinia data aplicării prezentului regulament la data de aplicare a capitolului V secțiunea 2 din Directiva (UE) 2020/262 și pentru a acorda statelor membre suficient timp ca să se pregătească pentru modificările ce decurg din prezentul regulament, acesta trebuie să se aplice de la 13 februarie 2023.

(8)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 389/2012 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări aduse Regulamentului (UE) nr. 389/2012

Regulamentul (UE) nr. 389/2012 se modifică după cum urmează:

(1)La articolul 15 alineatul (1), litera (d) se înlocuiește cu următorul text:

„(d)    în cazul în care a survenit distrugerea totală sau pierderea irecuperabilă a produselor accizabile;”.

(2)Articolul 19 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (2), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)    categoria produsului supus accizelor (CAT) și/sau codul produsului supus accizelor (EPC) referitoare la produsele care fac obiectul autorizației menționate în lista de coduri 10 din anexa II la Regulamentul delegat (UE) …/… [OP este rugat să introducă numărul de publicare]*;

____________________________________________________________

*    Regulamentul delegat (UE) .../... al Comisiei din ... de completare a Directivei (UE) 2020/262 a Consiliului prin stabilirea structurii și conținutului documentelor schimbate în contextul deplasării de produse accizabile și prin stabilirea unui prag pentru pierderile cauzate de natura mărfurilor (JO L...) [OP este rugat să introducă numărul și referința JO].”;

(b)la alineatul (4), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„Informațiile conținute în registrele naționale respective menționate la alineatul (2) din prezentul articol, care se referă la operatorii economici implicați în deplasările de produse accizabile menționate în capitolul IV și în capitolul V secțiunea 2 din Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului*, fac obiectul unui schimb automat prin intermediul unui registru central.”

__________________________________________________________________

*    Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului din 19 decembrie 2019 de stabilire a regimului general al accizelor (JO L 58, 27.2.2020, p. 4).”.

(3)La articolul 20 alineatul (1), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia se asigură că persoanele implicate în deplasările de produse accizabile menționate în capitolul IV și în capitolul V secțiunea 2 din Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului pot obține confirmarea, prin mijloace electronice, a validității codurilor de acciză înscrise în registrul central menționat la articolul 19 alineatul (4) din prezentul regulament.”.

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 13 februarie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Decizia (UE) 2020/263 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 ianuarie 2020 privind informatizarea circulației și a controlului produselor accizabile (JO L 58, 27.2.2020, p. 43).
(2)    Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE (JO L 9, 14.1.2009, p. 12).
(3)    Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului din 19 decembrie 2019 de stabilire a regimului general al accizelor (JO L 58, 27.2.2020, p. 4).
(4)    Regulamentul (UE) nr. 389/2012 al Consiliului din 2 mai 2012 privind cooperarea administrativă în domeniul accizelor și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2073/2004 (JO L 121, 8.5.2012, p. 1).
(5)    Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce privește procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize (JO L 197, 29.7.2009, p. 24).
(6)    Regulamentul delegat (UE) .../... al Comisiei din ... de completare a Directivei (UE) 2020/262 a Consiliului prin stabilirea structurii și conținutului documentelor schimbate în contextul deplasării de produse accizabile și prin stabilirea unui prag pentru pierderile cauzate de natura mărfurilor (JO L...) [OP este rugat să introducă numărul și referința JO].
(7)    JO C […], […], p. […].    
(8)    JO C […], […], p. […].
(9)    Directiva (UE) 2020/262 a Consiliului din 19 decembrie 2019 de stabilire a regimului general al accizelor (JO L 58, 27.2.2020, p. 4).
(10)    Decizia (UE) 2020/263 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 ianuarie 2020 privind informatizarea circulației și a controlului produselor accizabile (JO L 58, 27.2.2020, p. 43).
(11)    Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce privește procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize (JO L 197, 29.7.2009, p. 24).
(12)    Regulamentul delegat (UE) .../... al Comisiei din ... de completare a Directivei (UE) 2020/262 a Consiliului prin stabilirea structurii și conținutului documentelor schimbate în contextul deplasării de produse accizabile și prin stabilirea unui prag pentru pierderile cauzate de natura mărfurilor (JO L...) [OP este rugat să introducă numărul și referința JO].
(13)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).