Bruxelles, 21.10.2022

COM(2022) 536 final

2022/0329(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului director regional al Comunității transporturilor în ceea ce privește revizuirea regulamentului de procedură al Comitetului director regional și revizuirea Statutului personalului, precum și privind introducerea regulamentului de procedură al Comitetului de conciliere și a normelor privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul permanent al Comunității transporturilor


EXPUNERE DE MOTIVE

1.OBIECTUL PROPUNERII

Prezenta propunere se referă la o decizie de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului director regional înființat prin Tratatul de instituire a Comunității transporturilor („TCT”) în legătură cu revizuirea regulamentului de procedură al Comitetului director regional și cu introducerea regulamentului de procedură al Comitetului de conciliere și a normelor privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul Comunității transporturilor.

2.CONTEXTUL PROPUNERII

2.1Tratatul de instituire a Comunității transporturilor

La 1 mai 2019, Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Kosovo 1* (denumită în continuare Kosovo), Muntenegru și Republica Serbia au ratificat TCT. Uniunea Europeană este parte la TCT, adoptând, la 4 martie 2019, o decizie a Consiliului privind încheierea Tratatului de instituire a Comunității transporturilor 2 . TCT a intrat în vigoare la 1 mai 2019.

2.2Comitetul director regional

Comitetul director regional este înființat prin articolul 24 din TCT, pentru a fi responsabil cu administrarea TCT și a asigura punerea în aplicare corespunzătoare a acestuia. În acest scop, Comitetul formulează recomandări și ia decizii în cazurile prevăzute în TCT. În special, Comitetul director regional:

(a) pregătește lucrările Consiliului ministerial,

(b) hotărăște înființarea de comisii tehnice,

(c) formulează recomandări și ia decizii în conformitate cu TCT,

(d) în ceea ce privește actele legislative ale UE adoptate recent, ia măsurile corespunzătoare, în special prin revizuirea anexei I la TCT,

(e) numește directorul Secretariatului permanent după consultarea Consiliului ministerial,

(f) poate numi unul sau mai mulți directori adjuncți ai Secretariatului permanent,

(g) stabilește normele Secretariatului permanent,

(h) poate revizui, printr-o decizie, nivelul contribuțiilor la buget,

(i) adoptă bugetul anual al TCT,

(j) adoptă o decizie precizând procedura de execuție a bugetului, de prezentare și auditare a conturilor, precum și de inspectare,

(k) ia decizii cu privire la litigiile inițiate de către părțile contractante,

(l) adoptă principiile generale în domeniul accesului la documente, în legătură cu documentele deținute de organismele înființate prin sau în temeiul TCT,

(m) adoptă rapoarte anuale în atenția Consiliului ministerial privind implementarea rețelei globale;

(n) în ceea ce privește anumite acte ale Uniunii, stabilește termene și modalități de transpunere de către părțile din Europa de Sud-Est.

Comitetul director regional este format dintr-un reprezentant și un reprezentant supleant al fiecărei părți contractante. Toate statele membre ale UE pot să participe în calitate de observator. Comitetul director regional hotărăște în unanimitate.

2.3Actele avute în vedere de Comitetul director regional

Proiectul de decizie a Consiliului se referă la adoptarea de către Comitetul director regional a deciziilor privind revizuirea regulamentului său de procedură, privind revizuirea Statutului personalului și privind introducerea unui regulament detaliat de procedură al Comitetului de conciliere și a unor norme privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul permanent al Comunității transporturilor.

Articolele 14 și 15 din Statutul personalului Comunității transporturilor (adoptat în temeiul Deciziei 03/2019 a Comitetului director regional din 5 iunie 2019) stabilesc înființarea unui Comitet de conciliere și prevăd instituirea regulamentului său de procedură și a normelor privind soluționarea litigiilor (arbitraj), care să reglementeze litigiile dintre Secretariatul permanent și membrii personalului acestuia. Aceste norme privind concilierea și soluționarea litigiilor vor stabili modalitățile detaliate de punere în practică a acestora. Anumite modificări ale Statutului personalului Comunității transporturilor sunt, de asemenea, necesare în acest sens.

În plus, propunerea de decizie a Consiliului se referă, de asemenea, la modificarea regulamentului de procedură al Comitetului director regional. În prezent, Secretariatul permanent trebuie să trimită toate documentele cu șase săptămâni înainte de reuniunea Comitetului director regional (CDR). Această perioadă ar trebui să fie redusă la patru săptămâni, pentru a se ține seama de provocările identificate în cursul perioadei actuale de șase săptămâni.

3.POZIȚIA CARE URMEAZĂ SĂ FIE ADOPTATĂ ÎN NUMELE UNIUNII

Adoptarea acestor decizii de către Comitetul director regional este necesară pentru buna funcționare continuă a Secretariatului permanent al Comunității transporturilor și pentru îndeplinirea obiectivelor TCT. Întrucât Uniunea este parte la TCT, este necesar să se stabilească o poziție a Uniunii.

În acest sens, trebuie reamintit faptul că TCT este un element care are capacitatea de a consolida cooperarea regională în Balcanii de Vest, după cum se explică în detaliu în propunerea Comisiei de decizie a Consiliului privind semnarea TCT [COM(2017) 324 final, la „Contextul general”].

4.TEMEIUL JURIDIC

4.1Temeiul juridic procedural

4.1.1 Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii ale Consiliului de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. De asemenea, sunt incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 3 .

4.1.2 Aplicarea la cazul în speță

Comitetul director regional este un organism înființat printr-un acord, și anume TCT.

Actele pe care Comitetul director regional este invitat să le adopte sunt acte cu efecte juridice. În ceea ce privește normele privind concilierea și soluționarea litigiilor, Comitetul director regional este împuternicit să stabilească normele Secretariatului permanent în conformitate cu articolul 30 din TCT. Mai mult, în temeiul articolului 24 alineatul (1) din TCT, Comitetul director regional este însărcinat cu administrarea prezentului tratat și cu asigurarea punerii în aplicare corespunzătoare a acestuia. În ceea ce privește modificările preconizate ale regulamentului de procedură al Comitetului director regional, acest organism este împuternicit să adopte propriul regulament de procedură în conformitate cu articolul 24 alineatul (5) din TCT.

Prin natura lor și ca o chestiune de drept internațional care reglementează Comitetul director regional, normele avute în vedere conțin elemente care afectează poziția juridică a părților la TCT și, prin urmare, și pe aceea a Uniunii. În consecință, acestea trebuie considerate ca având efecte juridice.

Actele avute în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al TCT.

În consecință, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv pe cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

În ceea ce privește un act avut în vedere care urmărește simultan mai multe obiective sau care include mai multe elemente care sunt legate între ele în mod inextricabil, fără ca vreunul să fie accesoriu în raport cu un altul, temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE va trebui să includă, în mod excepțional, diferitele temeiuri juridice relevante.

4.2.2.Aplicarea la cazul în speță

TCT urmărește obiective și include elemente din domeniul transportului rutier, feroviar și pe căi navigabile interioare, moduri de transport care intră sub incidența articolului 91 din TFUE, precum și din domeniul transportului maritim, mod de transport care face obiectul articolului 100 alineatul (2) din TFUE. Datorită caracterului său orizontal, actul avut în vedere se referă la toate aceste elemente, care sunt legate în mod inextricabil între ele, fără ca vreunul să fie accesoriu în raport cu un altul.

Prin urmare, temeiul juridic material al propunerii de decizie cuprinde următoarele dispoziții: articolul 91 și articolul 100 alineatul (2) din TFUE.

4.3Concluzie

Temeiul juridic al propunerii de decizie trebuie să fie articolul 91 și articolul 100 alineatul (2) din TFUE, coroborate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

2022/0329 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului director regional al Comunității transporturilor în ceea ce privește revizuirea regulamentului de procedură al Comitetului director regional și revizuirea Statutului personalului, precum și privind introducerea regulamentului de procedură al Comitetului de conciliere și a normelor privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul permanent al Comunității transporturilor

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91 și articolul 100 alineatul (2), coroborate cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Tratatul de instituire a Comunității transporturilor („TCT”) a fost semnat de Uniune în conformitate cu Decizia (UE) 2017/1937 a Consiliului 4 .

(2)TCT a fost aprobat în numele Uniunii la 4 martie 2019 5 și a intrat în vigoare la 1 mai 2019.

(3)Comitetul director regional a fost instituit prin TCT pentru administrarea și punerea în aplicare corespunzătoare a TCT.

(4)În acest scop, Comitetul director regional, în temeiul articolului 24 alineatul (5) din TCT, își adoptă propriul regulament de procedură. Mai mult, în conformitate cu articolul 30 din TCT, acesta stabilește normele Secretariatului permanent al Comunității transporturilor.

(5)Se preconizează adoptarea de către Comitetul director regional a unei decizii privind modificarea regulamentului său de procedură, pentru a prevedea un termen mai scurt pentru distribuirea proiectului de ordine de zi și a oricăror documente conexe înainte de o reuniune a Comitetului, a unei decizii privind adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului de conciliere și a normelor privind soluționarea litigiilor aplicabile Secretariatului permanent, pentru a reglementa litigiile dintre Secretariatul permanent și membrii personalului său, precum și a unei decizii privind modificările necesare ale Statutului personalului Comunității transporturilor în urma adoptării normelor menționate anterior.

(6)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului director regional în ceea ce privește adoptarea deciziilor susmenționate, deoarece aceste decizii sunt necesare pentru buna funcționare a Secretariatului permanent,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului director regional al Comunității transporturilor în legătură cu modificarea regulamentului său de procedură, cu regulamentul de procedură al Comitetului de conciliere și cu normele privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul permanent al Comunității transporturilor, precum și cu modificările Statutului personalului Comunității transporturilor, se bazează pe proiectele de decizii ale Comitetului director regional anexate la prezenta decizie.

Modificările minore aduse proiectelor de decizii pot fi convenite de reprezentanții Uniunii în cadrul Comitetului director regional fără a fi necesară o altă decizie a Consiliului.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)

*    Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

(2)    Decizia (UE) 2019/392 a Consiliului din 4 martie 2019 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor (JO L 71, 13.3.2019, p. 1).
(3)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, Cauza C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(4)    Decizia (UE) 2017/1937 a Consiliului din 11 iulie 2017 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor, JO L 278, 27.10.2017, p. 1.
(5)    Decizia (UE) 2019/392 a Consiliului din 4 martie 2019 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor, JO L 71, 13.3.2019, p. 1-4.

Bruxelles, XXX

[...](2022) XXX draft

ANEXE

la

Propunerea de decizie a Consiliului

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului director regional al Comunității transporturilor în ceea ce privește revizuirea regulamentului de procedură al Comitetului director regional și revizuirea Statutului personalului, precum și privind introducerea regulamentului de procedură al Comitetului de conciliere și a normelor privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul permanent al Comunității transporturilor


Anexa I

PROIECT DE

DECIZIE nr. 2022/

A COMITETULUI DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR

din …

privind modificarea Statutului personalului Comunității transporturilor

COMITETUL DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității transporturilor, în special articolul 24 alineatul (1) și articolul 30,

DECIDE:

Articol unic

Statutul personalului Comunității transporturilor, adoptat în conformitate cu anexa II la Decizia 03/2019 a Comitetului director regional al Comunității transporturilor din 5 iunie 2019, se modifică după cum urmează:

(a) articolul 14 se modifică după cum urmează:

(i) litera (b), punctul (iii) se înlocuiește cu următorul text:

„(iii) un reprezentant al președinției precedente a Comitetului director regional”.

(ii) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c) Comitetul de conciliere hotărăște în unanimitate.”

(b) articolul 15 se modifică după cum urmează:

(i) litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a) Orice litigiu între Secretariat și un membru al personalului referitor la prezentul Statut al personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante se soluționează, în a doua instanță, de către Comisia Europeană, acționând în calitate de arbitru.”

(ii) litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c) Toate procedurile de soluționare a litigiilor au loc la Belgrad sau online, iar limba de procedură este limba engleză. Comitetul director stabilește normele privind soluționarea litigiilor în vederea facilitării unei proceduri prompte, cu un cost rezonabil pentru părți.”

Pentru Comitetul director regional

                       Președintele


Anexa II

PROIECT DE

DECIZIE nr. 2022/

A COMITETULUI DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR

din …

privind adoptarea regulamentului de procedură al Comitetului de conciliere și a normelor de soluționare a litigiilor aplicabile Secretariatului permanent al Comunității transporturilor

COMITETUL DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității transporturilor, în special articolul 24 alineatul (1) și articolul 30,

DECIDE:

Articol unic

Se adoptă regulamentul de procedură detaliat al Comitetului de conciliere și normele privind soluționarea litigiilor pentru Secretariatul permanent al Comunității transporturilor, anexate la prezenta decizie.

Pentru Comitetul director regional

                       Președintele

Regulament de procedură

al

Comitetului de conciliere

I. Considerații generale

1. Prezentul Regulament de procedură stabilește procedurile interne pentru funcționarea Comitetului de conciliere, astfel cum este menționat la articolul 14 din Statutul personalului Comunității transporturilor, adoptat în temeiul Deciziei 03/2019 a Comitetului director regional al Comunității transporturilor.

2. În cazul oricărei contradicții între prezentul Regulament de procedură și Statutul personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante adoptate de Comitetul director regional, se aplică dispozițiile acestora din urmă.

3. În sensul prezentului Regulament de procedură, expresia „membri ai personalului” înseamnă toți funcționarii Secretariatului, și anume directorul, directorii adjuncți și toți ceilalți membri ai personalului din partea părților contractante, care lucrează permanent la Secretariat în conformitate cu Statutul personalului, cu excepția personalului local, a experților detașați și a experților contractați la nivel local.

4. Orice litigiu între Secretariat și un membru al personalului referitor la Statutul personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante este supus spre soluționare, în primă instanță, unui Comitet de conciliere (denumit în continuare „Comitet”).

5. Membrii personalului pot înainta o contestație unui Comitet de conciliere în legătură cu articolul 2.1 alineatul (12) din Statutul personalului Comunității transporturilor sau în cazul în care au fost supuși unui tratament nejustificat sau inechitabil din partea unui superior ierarhic.

II. Comitetul de conciliere

1. Comitetul de conciliere are competența de a propune decizii privind contestațiile formulate de membrii personalului împotriva deciziilor administrative care îi afectează.

2. Comitetul de conciliere este format din:

un reprezentant al președinției actuale a Comitetului director regional;

un reprezentant al președinției Comitetului director regional pentru următorul mandat;

un reprezentant al președinției precedente a Comitetului director regional.

Comitetul este prezidat de președinția actuală a Comitetului director regional.

3. În exercitarea atribuțiilor lor, membrii Comitetului sunt complet independenți și se bazează exclusiv pe propria lor judecată. Aceștia nu solicită și nu primesc instrucțiuni din partea Secretariatului, trebuie să își îndeplinească sarcinile în condiții de independență deplină și trebuie să evite conflictele de interese. Deliberările Comitetului sunt confidențiale. Membrii Comitetului asigură confidențialitatea datelor cu caracter personal prelucrate în contextul unei contestații din partea personalului.

4. Comitetul de conciliere se întrunește în termen de 30 de zile calendaristice de la data înaintării unei contestații directorului sau președinției Comitetului director. Directorul transmite contestația președintelui Comitetului de conciliere, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii acesteia.

5. După primirea unei contestații în fața Comitetului de conciliere de către președintele Comitetului, președintele reunește membrii Comitetului pentru a examina contestația. În cazul unui litigiu cu privire la competența Comitetului, chestiunea este decisă de Comitet.

6. Pe cât posibil, Comitetul are aceeași componență pentru întreaga perioadă necesară soluționării cazului.

7. Comitetul stabilește:

a)admisibilitatea contestației;

b)termenele pentru prezentarea răspunsului la contestație de către Secretariat și pentru prezentarea probelor și alte aspecte procedurale relevante;

c)alte aspecte legate de conciliere, inclusiv dacă se organizează audieri sau dacă respectiva contestație se soluționează numai pe baza documentelor prezentate;

d)procedura care trebuie urmată în ceea ce privește audierile în fața Comitetului.

Procedura trebuie să se desfășoare astfel încât să ofere părților în cauză posibilitatea de a prezenta fapte și circumstanțe relevante pentru contestație.

8. Comitetul de conciliere decide cu privire la contestație în conformitate cu Statutul personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante. Chestiunile care vizează interpretarea Tratatului de instituire a Comunității transporturilor nu sunt de competența Comitetului de conciliere.

9. Președintele informează directorul, directorul adjunct al Secretariatului și membrul personalului în cauză cu privire la toate etapele procedurale ale cazului.

10. Sesiunile Comitetului de conciliere se desfășoară fie la Belgrad, fie online, iar limba de procedură este limba engleză. Sprijinul administrativ pentru Comitet este asigurat de Serviciul de resurse umane și administrare al Secretariatului.

11. În cazul în care contestațiile concurente depuse la Comitetul de conciliere se referă la aceeași problemă, Comitetul poate decide să trateze contestațiile împreună și să formuleze o singură decizie.

12. Procedura de contestație se încheie imediat în cazul în care membrul personalului în cauză își retrage contestația sau în cazul în care se ajunge la o soluționare de comun acord. Membrul personalului în cauză trebuie să informeze în scris președintele Comitetului cu privire la aceasta. Procedura de contestație se încheie imediat în cazul încălcării părții III punctul 5.

III. Procedura de contestație

1. Atât membrul personalului, cât și Secretariatul pot iniția o soluționare pe cale amiabilă a problemelor în cauză, în orice moment înainte sau după ce membrul personalului alege să abordeze chestiunea în mod oficial.

2. O contestație nu poate fi admisă de Comitetul de conciliere în cazul în care litigiul care decurge dintr-o decizie contestată a fost soluționat printr-un acord la care s-a ajuns prin soluționare pe cale amiabilă.

3. Cu toate acestea, un membru al personalului poate înainta o contestație direct Comitetului de conciliere pentru a asigura punerea în aplicare a unui acord la care s-a ajuns prin soluționare pe cale amiabilă, în termen de 90 de zile calendaristice de la termenul de punere în aplicare specificat în acordul de soluționare pe cale amiabilă sau, în cazul în care acordul de soluționare pe cale amiabilă nu prevede nimic în această privință, în termen de 90 de zile calendaristice de la a treizecea zi calendaristică de la data semnării acordului.

4. Un membru al personalului care dorește să conteste în mod oficial o decizie administrativă prezintă, într-o primă etapă, directorului – sau președinției Comitetului director, în cazul în care plângerea se referă la director – o contestație în vederea evaluării deciziei administrative de către Comitetul de conciliere.

5. Membrul personalului în cauză sau niciun reprezentant al Secretariatului nu are dreptul de a discuta sau de a aborda obiectul contestației, sub nicio formă, cu membrii Comitetului în cursul procedurii de contestație, cu excepția a ceea ce este definit în partea a II-a, punctul 7.

6. O contestație în vederea evaluării deciziei administrative de către Comitetul de conciliere nu poate fi admisă de către director sau de către președinția Comitetului director decât dacă este trimisă în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care membrul personalului a primit notificarea deciziei administrative care urmează să fie contestată. Acest termen poate fi prelungit de Secretariat în așteptarea eforturilor de soluționare pe cale amiabilă a litigiului.

7. La sfârșitul evaluării, Comitetul de conciliere întocmește un raport. Raportul prezintă etapele procedurale urmate, faptele și circumstanțele relevante pentru contestație și propunerea sa finală de decizie.

IV. Procesul decizional

1. Comitetul de conciliere hotărăște în unanimitate.

2. Propunerea de decizie privind decizia administrativă contestată este formulată în termen de 120 de zile calendaristice de la data la care contestația a fost înaintată directorului sau președinției Comitetului director.

3. Propunerea de decizie trebuie comunicată în scris membrului personalului în cauză, directorului și directorului adjunct. Această decizie poate fi introdusă în dosarul personal al membrului personalului.

4. Răspunsul Secretariatului, care reflectă rezultatul evaluării de către Comitetul de conciliere, este comunicat în scris membrului personalului în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea propunerii de decizie din partea Comitetului de conciliere.

V. Suspendarea acțiunii

1. Nici depunerea unei contestații în vederea evaluării de către Comitetul de conciliere, nici introducerea unui recurs în fața arbitrului nu au ca efect suspendarea punerii în aplicare a deciziei administrative contestate.

2. Cu toate acestea, în cazul în care este necesară o evaluare a unei decizii administrative de către Comitetul de conciliere:

a)un membru al personalului poate înainta Secretariatului o cerere de suspendare a punerii în aplicare a deciziei administrative contestate până la finalizarea evaluării de către Comitetul de conciliere și până când membrul personalului primește o notificare cu privire la rezultat. Secretariatul poate suspenda punerea în aplicare a unei decizii în cazuri de urgență deosebită și în cazul în care punerea sa în aplicare ar provoca prejudicii ireparabile. Decizia Secretariatului cu privire la o astfel de cerere nu poate face obiectul unei contestații.

b)în cazurile care implică încetarea raporturilor de muncă, un membru al personalului poate opta să solicite mai întâi Secretariatului să suspende punerea în aplicare a deciziei până la finalizarea evaluării de către Comitetul de conciliere și până când membrul personalului primește o notificare cu privire la rezultat. Secretariatul poate suspenda punerea în aplicare a unei decizii în cazul în care constată că decizia contestată nu a fost încă pusă în aplicare, în cazuri de urgență deosebită și în cazul în care punerea sa în aplicare ar provoca prejudicii ireparabile drepturilor membrului personalului. În cazul în care Secretariatul respinge cererea, membrul personalului poate înainta Comitetului de conciliere o cerere de suspendare a acțiunii.

VI. Dispoziții finale

1. Orice modificare a prezentului Regulament de procedură se adoptă printr-o decizie a Comitetului director.

2. După un an de la intrarea în vigoare a prezentului Regulament, pe baza experienței practice dobândite în urma aplicării acestuia, Secretariatul poate propune modificări ale prezentului Regulament după cum consideră că este util sau necesar. În cazul în care un membru al Comitetului director dorește să propună o astfel de modificare, acesta se consultă mai întâi cu Secretariatul.

3. Prezentul Regulament intră în vigoare la data adoptării sale de către Comitetul director.



Norme privind

soluționarea litigiilor

I. Considerații generale

1. Prezentele Norme privind soluționarea litigiilor se referă la articolul 15 din Statutul personalului Comunității transporturilor, adoptat în temeiul Deciziei 03/2019 a Comitetului director regional al Comunității transporturilor, pentru a facilita o procedură promptă, cu costuri rezonabile pentru părți.

2. În cazul oricărei contradicții între prezentele norme și Statutul personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante adoptate de Comitetul director regional, se aplică dispozițiile acestora din urmă.

3. Membrii personalului sau Secretariatul pot introduce un recurs în fața unui arbitru numai pentru contestarea propunerii de decizie formulate în primă instanță de Comitetul de conciliere.

4. Orice litigiu rămas între Secretariat și membrul personalului cu privire la Statutul personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante este înaintat, în a doua instanță, unui arbitru.

II. Arbitrul

1. Comisia Europeană acționează în calitate de arbitru în a doua instanță.

2. Arbitrul este complet independent și se bazează exclusiv pe propria judecată independentă. Acesta nu solicită și nu primește instrucțiuni din partea Secretariatului, trebuie să își îndeplinească sarcinile în condiții de independență deplină și trebuie să evite conflictele de interese. Procedura de arbitraj este confidențială. Arbitrul asigură confidențialitatea datelor cu caracter personal prelucrate în contextul unui recurs din partea personalului.

3. Arbitrul este numit în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii unui recurs la președinția Comitetului director regional.

4. Arbitrul are mandat pentru întreaga perioadă necesară pentru soluționarea cazului.

5. Arbitrul stabilește:

a) termenele pentru prezentarea răspunsului la recursul în litigiu de către Secretariat și de către membrul personalului în cauză în urma prezentării probelor și

b) alte aspecte legate de procedură, inclusiv dacă se organizează audieri sau dacă recursul se soluționează numai pe baza documentelor prezentate.

Procedura se desfășoară astfel încât să ofere părților în cauză posibilitatea de a prezenta fapte și circumstanțe relevante pentru recurs.

6. Arbitrul decide cu privire la litigiu în conformitate cu Statutul personalului, Normele privind recrutarea, condițiile de muncă și echilibrul geografic sau alte norme relevante. Chestiunile care vizează interpretarea Tratatului de instituire a Comunității transporturilor nu sunt de competența arbitrului.

7. Competența arbitrului include competența de a dispune, în orice moment al procedurii, o măsură provizorie, care nu poate face obiectul unei căi de atac, pentru a oferi ajutor temporar oricăreia dintre părți în cazul în care decizia contestată pare a fi, la prima vedere, nelegală, în cazuri de urgență deosebită și în cazul în care punerea sa în aplicare ar provoca prejudicii ireparabile. Acest ajutor temporar poate include suspendarea punerii în aplicare a deciziei administrative contestate, cu excepția cazurilor de numire sau de revocare.

8. Procedurile de soluționare a litigiilor se desfășoară la Belgrad sau online, iar limba de procedură este limba engleză. Sprijinul administrativ pentru arbitru este asigurat de Serviciul de resurse umane și administrare al Secretariatului.

9. Arbitrul informează membrul personalului în cauză și Secretariatul cu privire la toate etapele procedurale ale cazului.

10. În cazul în care recursurile înaintate arbitrului vizează aceeași problemă, arbitrul poate decide să trateze recursurile împreună și să formuleze o singură decizie.

11. Procedura de soluționare a litigiului se încheie imediat în cazul în care membrul personalului în cauză își retrage recursul sau în cazul în care se ajunge la o soluționare de comun acord. Membrul personalului în cauză trebuie să informeze arbitrul, în scris, cu privire la aceasta. Procedura de recurs se încheie imediat în cazul încălcării părții III punctul 3.

III. Procedura de recurs

1. Oricare dintre părți poate introduce un recurs împotriva unei decizii administrative contestate. Acesta se depune la președinția Comitetului director regional în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea propunerii de decizie a Comitetului. Recursul nu poate fi admis de către președinția Comitetului director regional decât dacă acest termen a fost respectat.

2. Introducerea unui recurs la președinția Comitetului director regional, în a doua instanță, are ca efect suspendarea executării unei decizii, care este contestată și care se bazează pe propunerea Comitetului de conciliere.

3. Membrul personalului în cauză sau niciun reprezentant al Secretariatului nu are dreptul de a discuta sau de a aborda obiectul recursului, sub nicio formă, cu arbitrul în cursul procedurii, cu excepția a ceea ce este definit în partea a II-a, punctul 5.

4. În urma soluționării litigiului, arbitrul întocmește un raport. Raportul prezintă etapele procedurale urmate, faptele și circumstanțele relevante pentru recurs și hotărârea sa finală.

IV. Procesul decizional

1. Decizia arbitrului cu privire la decizia administrativă contestată se adoptă în termen de 90 de zile calendaristice de la data introducerii recursului la președinția Comitetului director.

2. Decizia trebuie comunicată în scris membrului personalului în cauză și Secretariatului, iar această decizie poate fi introdusă în dosarul personal al membrului personalului.

3. Decizia arbitrului este definitivă și obligatorie pentru toate părțile.

V. Dispoziții finale

1. Orice modificare a prezentelor Norme privind soluționarea litigiilor se adoptă printr-o decizie a Comitetului director.

2. După un an de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, pe baza experienței practice dobândite în urma aplicării acestora, Secretariatul poate propune modificări ale prezentelor norme după cum consideră că este util sau necesar. În cazul în care un membru al Comitetului director dorește să propună o astfel de modificare, acesta se consultă mai întâi cu Secretariatul.

3. Prezentele norme intră în vigoare la data adoptării lor de către Comitetul director.



Anexa III

PROIECT DE

DECIZIE nr. 2022/

A COMITETULUI DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR

din …

privind modificarea regulamentului de procedură al Comitetului director regional al Comunității transporturilor

COMITETUL DIRECTOR REGIONAL AL COMUNITĂȚII TRANSPORTURILOR,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității transporturilor, în special articolul 24 alineatul (5),

DECIDE:

Articol unic

Titlul IV punctul 4 din Regulamentul de procedură al Comitetului director regional al Comunității transporturilor se înlocuiește cu următorul text:

Proiectul de ordine de zi se stabilește de comun acord între președinție și vicepreședinție. Proiectul de ordine de zi și orice alte documente legate de acesta se transmit membrilor și observatorilor cu cel puțin patru săptămâni înainte de reuniunea în cauză. Membrii pot formula observații și pot propune ca noi elemente să fie adăugate pe ordinea de zi. Materiale de interes pentru alte state, organizații internaționale sau alte organisme invitate în conformitate cu secțiunea II punctul 3 sunt, de asemenea, distribuite acestora.

Pentru Comitetul director regional

                       Președintele