Bruxelles, 19.9.2022

COM(2022) 461 final

2022/0279(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentelor (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011 în ceea ce privește procedurile de urgență pentru evaluarea conformității, adoptarea specificațiilor comune și supravegherea pieței ca urmare a unei urgențe a pieței unice

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SEC(2022) 323 final} - {SWD(2022) 288 final} - {SWD(2022) 289 final} - {SWD(2022) 290 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

(1)CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Piața unică este unul dintre cele mai mari atuuri ale Uniunii Europene și reprezintă coloana vertebrală a creșterii economice și a bunăstării UE. Crizele din ultimul timp, cum ar fi pandemia de COVID-19 sau invadarea Ucrainei de către Rusia, au demonstrat o anumită vulnerabilitate a pieței unice și a lanțurilor sale de aprovizionare în cazul unor perturbări neprevăzute, arătând, în același timp, măsura în care economia europeană și toate părțile sale interesate se bazează pe o piață unică funcțională. În viitor, pe lângă instabilitatea geopolitică, schimbările climatice și dezastrele naturale rezultate din acestea, pierderea biodiversității și instabilitatea economică globală pot da naștere unor noi situații de urgență, de alte tipuri. Din acest motiv, este necesar să se garanteze că piața unică va funcționa în situații de urgență.

O criză poate avea un dublu impact asupra pieței unice. Pe de o parte, o criză poate duce la apariția de obstacole în calea liberei circulații în cadrul pieței unice, perturbând astfel funcționarea normală a acesteia. Pe de altă parte, o criză poate amplifica deficitul de bunuri și servicii relevante în situații de criză dacă piața unică este fragmentată și nu funcționează. În consecință, lanțurile de aprovizionare pot fi rapid întrerupte, iar întreprinderile se pot confrunta cu dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea, furnizarea sau vânzarea de bunuri și servicii. Accesul consumatorilor la produse și servicii esențiale este perturbat. Impactul acestor perturbări este agravat și mai mult de lipsa informațiilor și a clarității juridice. Pe lângă riscurile societale directe cauzate de criză, cetățenii, în special grupurile vulnerabile, se confruntă cu un puternic impact economic negativ. Prin urmare, propunerea urmărește să abordeze două probleme separate, dar interconectate: obstacolele în calea liberei circulații a mărfurilor, a serviciilor și a persoanelor în perioade de criză și, respectiv, deficitele de bunuri și servicii relevante în situații de criză.

În strânsă cooperare cu toate statele membre și cu alte instrumente existente ale UE în situații de criză, pachetul aferent Instrumentului pentru situații de urgență pe piața unică (SMEI) va oferi o structură de guvernanță flexibilă și puternică, precum și un set de instrumente specifice menite să asigure buna funcționare a pieței unice în orice tip de criză viitoare. Este de așteptat ca instrumentele incluse în prezenta propunere să nu fie necesare simultan. Scopul este mai degrabă acela de a pregăti UE pentru viitor și de a o dota cu ceea ce s-ar putea dovedi necesar într-o anumită situație de criză care afectează grav piața unică.

În concluziile sale din 1-2 octombrie 2020 1 , Consiliul European a afirmat că UE va desprinde învățăminte din pandemia de COVID-19 și va aborda fragmentarea, obstacolele și punctele slabe încă nesoluționate ale pieței unice în confruntarea cu situații de urgență. În cadrul Comunicării privind actualizarea strategiei industriale 2 , Comisia a anunțat un instrument care să asigure libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor, precum și o mai mare transparență și coordonare în perioadele de criză. Inițiativa face parte din programul de lucru al Comisiei pentru 2022 3 . Parlamentul European a salutat planul Comisiei de a prezenta un instrument pentru situații de urgență pe piața unică și a invitat Comisia să îl dezvolte ca pe un instrument structural obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru a asigura libera circulație a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor în cazul unor crize viitoare 4 .

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

O serie de instrumente juridice ale UE stabilesc dispoziții relevante pentru gestionarea crizelor în general. Pe de altă parte, anumite cadre ale UE și anumite propuneri recent adoptate ale Comisiei prevăd măsuri mai specifice care se axează pe anumite aspecte ale gestionării crizelor sau care sunt relevante pentru sectoare specifice. Instrumentul pentru situații de urgență pe piața unică se va aplica fără a aduce atingere dispozițiilor propuse de aceste instrumente specifice de gestionare a crizelor, care trebuie considerate lex specialis. În special serviciile financiare, medicamentele, dispozitivele medicale sau alte contramăsuri medicale și produsele de siguranță alimentară sunt excluse din domeniul de aplicare al inițiativei, din cauză că în aceste domenii există un cadru specific relevant pentru situații de criză.

Interacțiunea cu mecanismele orizontale de răspuns în situații de criză

Mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR) 5 este unul dintre mecanismele orizontale de răspuns la crize 6 . Președinția Consiliului UE utilizează IPCR pentru a facilita schimbul de informații și coordonarea politică între statele membre ca răspuns la crize complexe. IPCR a examinat pentru prima dată în octombrie 2015 criza refugiaților și a migrației și a avut un rol esențial în monitorizarea și sprijinirea răspunsului la criză, raportând către Coreper, către Consiliu și către Consiliul European. IPCR a asigurat răspunsul Uniunii la diverse crize majore cauzate de atacuri cibernetice, dezastre naturale sau amenințări hibride. Mai recent, IPCR a funcționat și după izbucnirea pandemiei de COVID-19, precum și după agresiunea brutală a Rusiei asupra Ucrainei.

Un alt mecanism al UE de răspuns general la situații de criză este mecanismul de protecție civilă al Uniunii, în cadrul căruia funcționează Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) 7 . ERCC este centrul operațional al Comisiei disponibil non-stop pentru primul răspuns la situații de urgență, crearea de stocuri strategice la nivelul UE pentru răspunsul la situații de urgență („rescEU”), evaluări ale riscurilor de dezastre, elaborarea de scenarii, stabilirea de obiective în materie de reziliență la dezastre, crearea unei imagini de ansamblu la nivelul UE a riscurilor de dezastre naturale și provocate de om, precum și pentru alte măsuri de prevenire și de pregătire, cum ar fi formarea și exercițiile.

Interacțiunea cu mecanismele orizontale ale pieței unice

Atunci când este oportun și necesar, ar trebui asigurată coordonarea între Instrumentul pentru situații de urgență pe piața unică și activitățile Grupului operativ pentru asigurarea respectării normelor privind piața unică (SMET). În special, Comisia trebuie să transmită Grupului operativ pentru asigurarea respectării normelor privind piața unică (SMET) obstacolele notificate care perturbă în mod semnificativ libera circulație a bunurilor și serviciilor strategice, în vederea discutării/examinării acestora.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Interacțiunea cu măsurile care vizează aspecte specifice ale gestionării crizelor

Mecanismele orizontale de răspuns în situații de criză menționate mai sus sunt completate de alte măsuri mai specifice, care pun accentul pe aspecte specifice ale pieței unice precum libera circulație a mărfurilor, normele comune privind exporturile sau achizițiile publice.

Un astfel de cadru este Regulamentul (CE) nr. 2679/98, care instituie un mecanism de răspuns menit să abordeze obstacolele în calea liberei circulații a mărfurilor, imputabile unui stat membru, care conduc la perturbări grave și care necesită acțiuni imediate („Regulamentul privind căpșunile”) 8 . Acest regulament prevede un mecanism de notificare, precum și un sistem de schimb de informații între statele membre și Comisie. (A se vedea secțiunile 8.1 și 8.2 pentru mai multe detalii.)

Regulamentul privind regimul comun aplicabil exporturilor 9 permite Comisiei să supună anumite categorii de produse unei supravegheri a exporturilor în afara UE sau unei autorizații de export în afara UE. Pe această bază, Comisia a supus supravegherii exporturilor anumite vaccinuri și substanțe active utilizate pentru fabricarea vaccinurilor respective 10 .

Alte măsuri economice cuprind procedura de negociere și achizițiile publice comune ocazionale efectuate de Comisie în numele statelor membre 11 .

Interacțiunea cu măsurile de criză specifice sectorului

Anumite cadre ale UE prevăd măsuri mai direcționate, care pun accentul numai pe anumite aspecte specifice ale gestionării crizelor sau care vizează doar anumite sectoare specifice.

Comunicarea Comisiei intitulată „Plan de urgență pentru garantarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în vremuri de criză” 12 desprinde învățăminte din perioada pandemiei de COVID-19 și a crizelor anterioare, cu obiectivul de a intensifica coordonarea și gestionarea crizelor, inclusiv pregătirea pentru acestea. În acest scop, planul de urgență prezintă principii esențiale care trebuie urmate pentru a asigura aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în eventualitatea unor crize viitoare. Pentru a asigura punerea în aplicare a planului de urgență și a principiilor esențiale ale acestuia, Comisia a instituit în paralel mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară (EFSCM), un grup compus din reprezentanți ai statelor membre și ai țărilor terțe, precum și din părți interesate din lanțul de aprovizionare cu alimente, prezidat de Comisie și având rolul de a consolida coordonarea și a face schimb de date și de practici. EFSCM a fost convocat pentru prima dată în martie 2022 pentru a discuta impactul creșterii prețurilor la energie și la factorii de producție și consecințele invadării Ucrainei de către Rusia asupra securității alimentare și a aprovizionării cu alimente. Alte foruri care asigură transparența și fluxul de informații în sectorul alimentar sunt observatoarele pieței și grupurile de dialog civil.

Comunicarea Comisiei intitulată „Un plan de urgență pentru sectorul transporturilor” 13 are ca obiectiv asigurarea pregătirii pentru situații de criză și a continuității activității în sectorul transporturilor. Planul stabilește un „manual de criză” care cuprinde un set de instrumente constând în 10 acțiuni cu scopul de a atenua orice impact negativ asupra sectorului transporturilor, a pasagerilor și a pieței interne în eventualitatea unei crize. Printre acestea se numără măsuri de adaptare a legislației UE în domeniul transporturilor la situațiile de criză, asigurarea unui sprijin adecvat pentru sectorul transporturilor, asigurarea liberei circulații a mărfurilor, serviciilor și persoanelor, schimbul de informații în domeniul transporturilor, teste vizând situații neprevăzute în domeniul transporturilor în situații reale etc. 14

Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole 15 (Regulamentul OCP), precum și Regulamentul OCP conex în sectorul produselor pescărești 16 , oferă temeiul juridic pentru colectarea de informații relevante de la statele membre în vederea îmbunătățirii transparenței pieței 17 .

Regulamentul (UE) 2021/1139 de instituire a Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură 18 (Regulamentul FEAMPA) oferă temeiul juridic pentru sprijinirea sectorului pescuitului și al acvaculturii în cazul unor evenimente excepționale care cauzează o perturbare semnificativă a piețelor.

Regulamentul (UE) 2021/953 de instituire a certificatului digital al UE privind COVID 19 stabilește un cadru comun pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare sau vindecare de COVID-19, pentru a facilita libera circulație a cetățenilor UE și a membrilor familiilor acestora pe durata pandemiei de COVID-19. În plus, pe baza propunerilor Comisiei, Consiliul a adoptat recomandări specifice privind abordarea coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 20 . De asemenea, Comisia a anunțat în Raportul din 2020 privind cetățenia 21 că intenționează să revizuiască orientările din 2009 privind libera circulație pentru a îmbunătăți securitatea juridică pentru cetățenii UE care își exercită dreptul la libera circulație și pentru a asigura o aplicare mai eficace și mai uniformă a legislației privind libera circulație în întreaga UE. Orientările revizuite ar trebui să abordeze, printre altele, aplicarea măsurilor restrictive privind libera circulație, în special a celor care se datorează unor preocupări legate de sănătatea publică.

Regulamentul (UE) 2022/123 privind consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză în domeniul medicamentelor și al dispozitivelor medicale și gestionarea acestora oferă un cadru pentru monitorizarea și atenuarea deficitelor potențiale și reale de medicamente de uz uman, autorizate la nivel central și național, care sunt considerate esențiale pentru a răspunde unei anumite „urgențe de sănătate publică” sau unui „eveniment major” 22 .

În sfârșit, prin Decizia Comisiei din 16 septembrie 2021 s-a înființat Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară 23 în vederea unei acțiuni coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde urgențelor sanitare, inclusiv monitorizarea nevoilor, dezvoltarea rapidă, fabricarea, achizițiile publice și distribuirea echitabilă de contramăsuri medicale.

Interacțiunea cu inițiativele în curs

În paralel, o serie de inițiative, care au fost propuse recent și sunt în prezent în curs de dezbatere, vizează aspecte relevante pentru răspunsul la criză și pregătirea pentru situații de criză. Aceste inițiative au însă un domeniu de aplicare limitat, acoperind tipuri specifice de scenarii de criză, și nu sunt menite să instituie un cadru orizontal general de gestionare a crizelor, nici să introducă proceduri de urgență în cadrul sectorial relevant al Uniunii care reglementează proiectarea, evaluarea conformității, introducerea pe piață a bunurilor și supravegherea pieței acestora. În măsura în care aceste inițiative includ un cadru sectorial de pregătire și răspuns în situații de criză, deoarece cadrele sectoriale avute în vedere în contextul prezentei inițiative, care prevăd norme armonizate la nivelul Uniunii pentru proiectarea, evaluarea conformității, introducerea pe piață a bunurilor și supravegherea pieței acestora reprezintă cadre de armonizare maximă, nu va exista nicio suprapunere cu niciuna dintre inițiativele în curs.

Niciuna dintre inițiativele relevante în curs nu prevede proceduri de urgență sectoriale, acestea urmând să fie incluse în cadrele sectoriale armonizate relevante care reglementează libera circulație a mărfurilor.

Propunerea Comisiei de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei nr. 1082/2013/UE („Decizia privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate”) 24 vizează consolidarea cadrului de securitate sanitară al UE și consolidarea rolului principalelor agenții ale UE în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză și răspunsul la acestea în ceea ce privește amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate 25 . Atunci când va fi adoptat, acesta va consolida planificarea pregătirii și a răspunsului și va consolida supravegherea și monitorizarea epidemiologică, va îmbunătăți raportarea datelor și va consolida intervențiile UE.

Propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 851/2004 de creare a unui Centru European de prevenire și control al bolilor 26 .

Propunerea Comisiei de regulament al Consiliului privind un cadru de măsuri pentru asigurarea furnizării contramăsurilor medicale necesare în situații de criză în cazul unei urgențe de sănătate publică la nivelul Uniunii 27 prevede instrumente de răspuns în situații de criză, cum ar fi achizițiile publice comune, cererile de informații obligatorii pentru întreprinderi cu privire la capacitățile lor de producție și reorientarea liniilor de producție în cazul unor crize de sănătate publică după declararea unei urgențe de sănătate publică. Declararea unei situații de urgență la nivelul UE ar declanșa o coordonare sporită și ar permite crearea, constituirea de rezerve și achiziționarea de produse relevante în situații de criză. Propunerea se referă la contramăsurile medicale definite ca medicamente de uz uman, dispozitive medicale și alte bunuri sau servicii care sunt necesare în scopul pregătirii și răspunsului în cazul unor amenințări transfrontaliere grave la adresa sănătății.

Propunerea Comisiei referitoare la Actul european privind cipurile 28 urmărește să consolideze ecosistemul european al semiconductorilor. Un pilon important al acestei strategii este instituirea unui mecanism de monitorizare și răspuns coordonat la deficitele de aprovizionare cu semiconductori, cu scopul de a anticipa orice perturbări viitoare ale lanțului de aprovizionare și de a reacționa rapid la acestea prin intermediul unui set de instrumente specifice pentru situații de urgență, împreună cu statele membre și cu partenerii internaționali. Mecanismul avut în vedere este specific unei posibile crize a semiconductorilor și se va aplica în mod exclusiv în cazul în care este declanșat stadiul de criză.

Propunerea Comisiei referitoare la o Lege privind datele 29 va permite organismelor din sectorul public să acceseze datele deținute de sectorul privat care sunt necesare în circumstanțe excepționale, în special pentru a pune în aplicare un mandat legal în cazul în care datele nu sunt disponibile în alt mod sau în cazul unei urgențe publice (și anume o situație excepțională care are efecte negative asupra populației Uniunii, a unui stat membru sau a unei părți a acestuia, cu un risc de repercusiuni grave și de durată asupra condițiilor de viață sau a stabilității economice ori de degradare substanțială a activelor economice din Uniune ori din statul sau statele membre relevante).

Propunerea Comisiei de modificare a Codului frontierelor Schengen 30 urmărește să ofere un răspuns comun la frontierele interne în situații de amenințări care afectează majoritatea statelor membre. Modificarea propusă va institui, de asemenea, garanții procedurale în cazul reintroducerii unilaterale a controalelor la frontierele interne și va prevedea aplicarea unor măsuri de atenuare și a unor garanții specifice pentru regiunile transfrontaliere în cazurile în care se reintroduc controale la frontierele interne. Controalele de acest tip afectează în special persoanele care trec frontiera în viața lor de zi cu zi (pentru muncă, educație, asistență medicală, vizite familiale), astfel cum s-a demonstrat pe perioada pandemiei de COVID-19. Propunerea promovează utilizarea sporită a unor măsuri alternative eficace pentru a aborda amenințările identificate la adresa securității interne sau a ordinii publice în locul controalelor la frontierele interne, de exemplu intensificarea verificărilor efectuate de poliție sau de alte autorități în regiunile de frontieră, sub rezerva anumitor condiții. De asemenea, propunerea prevede posibilitatea adoptării de către Consiliu a unor norme obligatorii care să stabilească restricții temporare de călătorie pentru resortisanții țărilor terțe la frontierele externe în cazul unei amenințări la adresa sănătății publice. În cadrul ei se clarifică și măsurile pe care le pot lua statele membre pentru a gestiona în mod eficace frontierele externe ale UE într-o situație în care migranții sunt instrumentalizați de țări terțe în scopuri politice.

Propunerea de directivă privind reziliența entităților critice, adoptată de Comisie în decembrie 2020 31 , are ca obiectiv consolidarea rezilienței entităților care furnizează servicii esențiale pentru menținerea funcțiilor societale vitale sau a activităților economice importante ale UE. Prin această inițiativă se urmărește crearea unui cadru cuprinzător menit să ajute statele membre să se asigure că entitățile critice care furnizează servicii esențiale sunt în măsură să prevină incidente perturbatoare semnificative precum pericolele naturale, accidentele sau terorismul, să se protejeze de acestea, să reacționeze, să reziste la acestea, să le atenueze, să le absoarbă, să se adapteze la acestea și să se redreseze în urma lor. Directiva va viza unsprezece sectoare-cheie, printre care energia, transporturile, sectorul bancar și sănătatea.

Comunicarea comună din 18 mai 2022 privind analiza deficitelor de investiții în domeniul apărării și calea de urmat a identificat mai multe aspecte, printre care capacitatea bazei industriale și tehnologice de apărare a UE (precum și a bazei industriale și tehnologice de apărare globale) de a răspunde nevoilor viitoare în materie de achiziții publice ale statelor membre în domeniul apărării și de a propune mai multe măsuri.

În contextul revizuirii Directivei 2001/95/CE privind siguranța generală a produselor, Comisia intenționează să examineze dacă și în ce măsură sau prin ce modalități aspectele legate de producție care sunt abordate de normele Omnibus în ceea ce privește mărfurile care fac obiectul a diferite regimuri armonizate ar putea fi abordate în contextul distinct al mărfurilor nearmonizate.

Coerența cu acțiunea externă a UE

Serviciul European de Acțiune Externă va sprijini Înaltul Reprezentant în funcția sa, în calitate de vicepreședinte al Comisiei, de coordonare a acțiunii externe a Uniunii în cadrul Comisiei. Delegațiile Uniunii aflate sub autoritatea Înaltului Reprezentant își vor exercita funcțiile de reprezentanți externi ai Uniunii și vor oferi asistență, după caz, în cadrul dialogurilor externe.

Interacțiunea cu alte instrumente

Comisia poate sprijini statele membre în conceperea și punerea în aplicare a unor reforme astfel încât să anticipeze, să se pregătească și să răspundă la impactul crizelor naturale sau provocate de om asupra pieței unice prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic (IST) prevăzut de Regulamentul (UE) 2021/240 al Parlamentului European și al Consiliului.

(2)TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temei juridic

Propunerea se bazează pe articolul 114 din TFUE, care este temeiul juridic inițial pentru adoptarea celor 5 cadre sectoriale, pe care prezenta propunere urmărește să le modifice. Aceste 5 cadre sectoriale sunt: Regulamentul (UE) 2016/424 privind instalațiile pe cablu; Regulamentul (UE) 2016/425 privind echipamentele individuale de protecție; Regulamentul (UE) 2016/426 privind aparatele consumatoare de combustibili gazoși; Regulamentul (UE) 2019/1009 privind produsele fertilizante și Regulamentul (UE) nr. 305/2011 privind produsele pentru construcții.

Cadrele sectoriale ale UE avute în vedere în contextul prezentei propuneri sunt cele care se referă la așa-numitele „produse armonizate”. Aceste cadre sectoriale au în comun faptul că stabilesc norme armonizate privind proiectarea, producția, evaluarea conformității și introducerea pe piață a produselor respective. În esență, aceste cadre sectoriale introduc, pentru fiecare sector/categorie de produs respectiv, cerințele de esențiale de securitate pe care trebuie să le îndeplinească produsele, precum și procedurile de evaluare a respectării cerințelor menționate. Aceste norme prevăd o armonizare deplină și, în consecință, statele membre nu pot deroga de la aceste norme, nici măcar în cazul unei situații de urgență, cu excepția cazului în care cadrul respectiv prevede această posibilitate.

O altă caracteristică comună a acestor cadre constă în faptul că sunt aliniate într-o măsură mai mică sau mai mare principiilor generale prevăzute în Decizia nr. 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 iulie 2008 privind un cadru comun pentru comercializarea produselor 32 , care stabilește dispoziții de referință pentru elaborarea legislației comunitare de armonizare a condițiilor de comercializare a produselor.

Alte cadre armonizate ale UE, care urmează aceeași abordare, precum Regulamentul (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale și Regulamentul (UE) 2017/746 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro, conțin deja dispoziții care permit statelor membre să deroge de la procedurile armonizate în anumite cazuri. Prin urmare, nu este necesară modificarea acestor cadre.

Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive)

Scopul propunerii este să modifice normele armonizate prevăzute într-o serie de cadre sectoriale ale UE. Aceste cadre nu oferă posibilitatea statelor membre de a adopta măsuri de răspuns în situații de criză prin derogare de la normele armonizate. Având în vedere faptul că regulamentele pe care prezenta propunere intenționează să le modifice sunt cadre de armonizare maximă, aceste modificări pot fi efectuate numai la nivelul UE.

Proporționalitate

Activitățile economice din cadrul pieței unice sunt puternic integrate. Este din ce în ce mai frecventă interacțiunea dintre întreprinderi, prestatori de servicii, clienți, consumatori și lucrători situați în state membre diferite care se bazează pe drepturile lor la liberă circulație. Experiența crizei trecute a arătat că distribuția capacităților de producție la nivelul UE este adesea inegală (de exemplu, liniile de producție a anumitor produse sunt situate în principal în câteva state membre). În paralel, în cazul unei crize, cererea de bunuri sau servicii relevante în situații de criză pe teritoriul UE poate fi de asemenea inegală. Obiectivul de a asigura funcționarea armonioasă și neperturbată a pieței unice nu poate fi atins prin intermediul unor măsuri naționale unilaterale. În plus, chiar dacă măsurile adoptate de statele membre în mod individual pot soluționa într-o anumită măsură deficiențele care rezultă dintr-o criză la nivel național, ele riscă să agraveze și mai mult criza respectivă la nivelul UE în ansamblu, deoarece adaugă obstacole suplimentare în calea liberei circulații și/sau pun presiune suplimentară asupra unor produse deja afectate de deficite.

Alegerea instrumentului

Scopul propunerii este de a modifica 5 regulamente ale Parlamentului European și Consiliului. Pentru a respecta principiul paralelismului, propunerea ia forma unei propuneri de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2016/424, a Regulamentului (UE) 2016/425, a Regulamentului (UE) 2016/426, a Regulamentului (UE) 2019/1009 și a Regulamentului (UE) nr. 305/2011.

(3)REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Regulamentul (CE) nr. 2679/98, care instituie un mecanism de răspuns pentru a aborda obstacolele din calea liberei circulații a mărfurilor, imputabile unui stat membru, care conduc la perturbări grave și care necesită acțiuni imediate („Regulamentul privind căpșunile”) va fi abrogat. Potrivit evaluării sale finalizate în octombrie 2019 și susținute de un studiu extern, acest mecanism este rareori utilizat, iar sistemul său de schimb de informații este insuficient, deoarece este prea lent și depășit 33 .

Consultări cu părțile interesate

Astfel cum se subliniază în anexa 2 la evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere, activitățile de consultare a părților interesate s-au desfășurat în perioada octombrie 2021-mai 2022. Activitățile de consultare au cuprins: o cerere de contribuții publicată pe portalul „Exprimați-vă părerea” și deschisă în perioada 13 aprilie-11 mai 2022, o consultare publică realizată prin intermediul unui chestionar publicat pe același portal în aceeași perioadă, un atelier pentru părțile interesate la 6 mai 2022, un sondaj în rândul statelor membre în mai 2022 și consultări specifice efectuate prin intermediul unor reuniuni cu statele membre și cu anumite părți interesate.

Părțile interesate sunt în mare măsură de acord cu necesitatea de a asigura libera circulație, precum și o mai mare transparență și coordonare în perioade de criză. Majoritatea experiențelor descrise de părțile interesate au fost legate de criza provocată de pandemia de COVID-19. În ceea ce privește asigurarea disponibilității bunurilor relevante în situații de criză, statele membre și-au exprimat sprijinul pentru măsuri precum coordonarea achizițiilor publice, accelerarea evaluării conformității și îmbunătățirea supravegherii pieței. O serie de state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la includerea măsurilor ample de pregătire pentru situații de criză atunci când nu apar crize la orizont, fără a specifica lanțuri de aprovizionare specifice. În timp ce unele părți interesate din mediul de afaceri și-au manifestat îngrijorarea cu privire la măsurile obligatorii care vizează operatorii economici, altele și-au exprimat sprijinul pentru o mai mare coordonare și transparență, pentru măsuri de asigurare a liberei circulații a lucrătorilor, pentru notificări accelerate ale măsurilor naționale, pentru proceduri accelerate de elaborare și publicare a standardelor europene, pentru instituirea unor puncte unice de informare la nivelul UE și la nivel național, precum și pentru exerciții de urgență destinate experților.

Obținerea și utilizarea expertizei

Dovezile și datele care au fost utilizate pentru elaborarea evaluării impactului au inclus:

„The impact of COVID-19 on the Internal Market” („Impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieței interne”), studiu realizat la solicitarea Comisiei IMCO a PE;

evaluarea Regulamentului (CE) nr. 2679/98 („Regulamentul privind căpșunile”) și studiul extern care a stat la baza acesteia;

evaluarea noului cadru legislativ;

informații și/sau dovezi relevante colectate în contextul pregătirii inițiativelor și mecanismelor UE existente sau propuse de răspuns în situații de criză, inclusiv prin activități de consultare sau prin studii de evaluare a impactului [de exemplu, Legea privind datele, Instrumentul de informare privind piața unică (SMIT), cadrul UE de securitate sanitară, Codul frontierelor Schengen, Planul de urgență pentru garantarea aprovizionării cu alimente și a securității alimentare, mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize (IPCR), planul de urgență pentru sectorul transporturilor, Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID, Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19 și adaptările sale];

studii universitare și literatură de specialitate privind efectul crizelor anterioare asupra funcționării pieței unice, precum și documente de poziție existente și alte documente elaborate de părțile interesate relevante;

articole din ziare și materiale de presă.

Evaluarea impactului s-a bazat, de asemenea, pe informațiile primite în urma activităților de consultare, astfel cum sunt detaliate în raportul de sinteză cuprins în anexa 2 la evaluarea impactului.

Baza de dovezi a raportului este foarte limitată din cauza numărului relativ mic de răspunsuri la cererea de contribuții și la consultarea publică, precum și din cauza lipsei unui studiu de fundamentare. Pentru a remedia această situație, la 6 mai 2022 Comisia a organizat un atelier cu părțile interesate, care a înregistrat un număr mare de participanți, și a organizat o serie de consultări specifice, în special cu statele membre și cu părțile interesate.

Evaluarea impactului

În conformitate cu politica sa privind o mai bună legiferare, Comisia a efectuat o evaluare a impactului 34 . Aceasta a evaluat trei opțiuni de politică prin care se instituie un organism de guvernanță și un cadru pentru planificarea pentru situații neprevăzute, regimul de vigilență și regimul de urgență. Atât regimul de vigilență al pieței unice, cât și regimul de urgență al pieței unice ar urma să fie activate conform unor criterii și mecanisme de declanșare specifice. Anumite măsuri din setul de instrumente ar necesita o activare suplimentară.

Pe baza analizei factorilor determinanți ai problemelor, precum și a lacunelor din legislația sectorială relevantă, au fost definite opt componente alcătuite din măsuri, prin gruparea măsurilor în blocuri care se aplică la momente diferite (permanent, în regimul de vigilență și în regimul de urgență). Pentru fiecare componentă, au fost analizate trei abordări de politică, de la măsuri fără caracter legislativ (abordarea 1) la o abordare hibridă (abordarea 2) și la un cadru legislativ mai cuprinzător (abordarea 3). Pe baza acestei analize, pentru fiecare componentă s-au reținut unele dintre abordări sau toate abordările, acestea fiind combinate în trei opțiuni de politică realiste care reflectă niveluri diferite de ambiție politică și de sprijin din partea părților interesate:

Regim

Componente

Opțiunea de politică 1

TRANSPARENȚĂ

Opțiunea de politică 2

COOPERARE

Opțiunea de politică 3

SOLIDARITATE

Permanent

1. guvernanță, coordonare și cooperare

Abordarea 2

Grup consultativ formal având rolul unui forum de nivel tehnic și obligația statelor membre de a face schimb de informații în cadrul grupului în anticiparea crizei și pe perioada acesteia

Permanent

2. planificare pentru situații neprevăzute în perioade de criză

Abordarea 2

Recomandare adresată statelor membre privind evaluarea riscurilor, formare și exerciții și compendiu de măsuri de răspuns în situații de criză

Abordarea 3

- Recomandare adresată statelor membre privind evaluarea riscurilor și compendiul de măsuri de răspuns în situații de criză și

- Obligația Comisiei de a efectua o evaluare a riscurilor la nivelul Uniunii

- Obligația statelor membre de a asigura regulat formare pentru personalul relevant însărcinat cu gestionarea crizelor

Vigilență

(3) vigilență privind piața unică

Abordarea 2

- Recomandare adresată statelor membre privind culegerea de informații legate de lanțurile de aprovizionare strategice identificate

- Recomandări adresate statelor membre privind constituirea de rezerve strategice de bunuri de importanță strategică

Abordarea 3

- Obligația statelor membre de a culege informații privind lanțurile de aprovizionare strategice identificate

- Obligația Comisiei de a întocmi și de a actualiza periodic lista cu obiective pentru rezervele strategice

- Obligațiile statelor membre 35 de a constitui rezerve strategice pentru anumite bunuri de importanță strategică în cazul în care rezervele strategice ale statelor membre sunt semnificativ mai mici decât obiectivele

Urgență

4. principii-cheie și măsuri de sprijin pentru facilitarea liberei circulații în situații de urgență

Abordarea 2

Consolidarea principiilor-cheie ale liberei circulații a bunurilor și serviciilor relevante în situații de criză în cadrul unor norme obligatorii, după caz, pentru gestionarea eficace a crizelor

Urgență

5. transparență și asistență administrativă în situații de urgență

Abordarea 3

Un mecanism obligatoriu și complet de notificare accelerată, evaluare colegială rapidă și posibilitatea de a declara măsurile notificate incompatibile cu dreptul Uniunii; puncte de contact și platformă electronică

Urgență

6. accelerarea introducerii pe piață a produselor relevante în situații de criză pe perioada situațiilor de urgență

Abordarea 2

Modificări specifice ale legislației existente de armonizare a pieței unice: produsele relevante în situații de criză se introduc pe piață mai rapid; Comisia poate adopta specificații tehnice; statele membre tratează cu prioritate supravegherea pieței pentru produsele relevante în situații de criză

Urgență

7. achiziții publice pe perioada situațiilor de urgență

Abordarea 2

O nouă dispoziție privind achizițiile publice comune/achiziționarea comună de către Comisie pentru toate statele membre sau pentru unele dintre ele

Urgență

8. măsuri cu impact asupra lanțurilor de aprovizionare relevante în situații de criză pe perioada regimului de urgență

Abordarea 1

Orientări privind creșterea capacității de producție; accelerarea procedurilor de autorizare; acceptarea și tratarea cu prioritate a comenzilor de bunuri relevante în situații de criză

Recomandări adresate întreprinderilor de a face schimb de informații relevante în situații de criză

Abordarea 2

Recomandări adresate statelor membre privind distribuirea produselor stocate; accelerarea procedurilor de autorizare; încurajarea operatorilor economici să accepte comenzile și să le trateze cu prioritate

Abilitarea statelor membre 36 să oblige operatorii economici să crească capacitatea de producție și să adreseze operatorilor economici cereri de informații obligatorii

Abordarea 3

Obligațiile statelor membre 37 de a distribui produsele stocate anterior; accelerarea procedurilor de autorizare

Obligațiile întreprinderilor de a accepta comenzile și de a le trata cu prioritate; de a crește capacitatea de producție și de a furniza informații relevante în situații de criză

În evaluarea impactului nu s-a indicat o opțiune preferată, alegerea opțiunilor urmând să fie determinată în funcție de decizia politică. Măsurile alese în propunerea legislativă corespund opțiunii de politică 3 pentru toate componentele, cu excepția componentei 8. Pentru componenta 8 a fost aleasă o combinație între opțiunea de politică 1 (referitoare la creșterea producției), opțiunea de politică 2 (referitoare la distribuția produselor stocate și la accelerarea procedurilor de autorizare) și opțiunea de politică 3 (referitoare la obligațiile întreprinderilor de a accepta și de a trata cu prioritate comenzile, precum și de a furniza informații relevante în situații de criză).

La 15 iunie 2022, Comisia a înaintat evaluarea impactului către Comitetul de control normativ (CCN). Acesta a emis un aviz negativ, remarcând în special: (1) necesitatea de a furniza informații clare și detaliate referitoare la situația de urgență pe piața unică preconizată, inclusiv o definiție, criteriile și mecanismele de decizie pentru stabilirea și încetarea acesteia, precum și măsurile care ar urma să fie puse în aplicare pe perioada acesteia; (2) necesitatea de a furniza o evaluare aprofundată a impactului opțiunilor de politică; și (3) necesitatea de a prezenta combinații alternative de opțiuni de politică relevante, în plus față de abordările de politică, și de a corela comparația cu analiza impactului. Pentru a răspunde acestor constatări, Comisia a furnizat o definiție clară a situației de urgență pe piața unică, a specificat criteriile și mecanismele de luare a deciziilor, a explicat cele trei regimuri de funcționare a SMEI și a precizat care componentă a SMEI va fi activată în cadrul fiecărui regim. De asemenea, Comisia a elaborat o evaluare a impactului care vizează mai multe tipuri de impacturi, și anume impactul economic pentru principalele părți interesate (întreprinderi, statele membre și Comisia), impactul asupra IMM-urilor și impactul asupra competitivității, concurenței și comerțului internațional, și a făcut diferența între impactul care ar putea apărea cu efect imediat și impactul care ar putea fi preconizat în cadrul regimurilor de vigilență și de urgență. În plus, în evaluarea impactului s-au definit trei opțiuni de politică alternative bazate pe o combinație de abordări diferite ale unora dintre componente, s-a furnizat o evaluare a impactului acestor opțiuni și s-a extins compararea opțiunilor astfel încât să ia în considerare proporționalitatea și subsidiaritatea.

La 29 iulie 2022, Comisia a înaintat evaluarea revizuită a impactului către CCN. Acesta a emis apoi un aviz favorabil cu observații. Aceste observații se refereau la necesitatea de a explora în continuare diferitele tipuri de crize care ar putea avea un impact asupra funcționării pieței unice, de a stabili mai clar interacțiunea cu posibilele măsuri luate în temeiul articolului 4 alineatul (2) din TFUE și de a justifica în mod suficient unele dintre măsurile propuse din punctul de vedere al subsidiarității și al proporționalității. Pentru a răspunde acestor observații, s-au adăugat indicații privind efectele unor potențiale crize viitoare, s-a explicat mai bine interacțiunea cu măsurile potențiale luate în temeiul articolului 4 alineatul (2) din TFUE și s-au adăugat detalii suplimentare cu privire la măsurile obligatorii prevăzute în regimul de urgență.

Mai multe informații cu privire la modul în care sunt reflectate recomandările Comitetului de control normativ în raportul de evaluare a impactului se găsesc la punctul 3 din anexa 1 la evaluarea impactului.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

În conformitate cu Programul Comisiei privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), toate inițiativele care au ca obiectiv modificarea legislației UE existente ar trebui să vizeze simplificarea și realizarea mai eficientă a obiectivelor de politică declarate (adică reducerea costurilor de reglementare inutile).

Pachetul SMEI global oferă un set de instrumente menite să abordeze situațiile de urgență pe piața unică, constând într-un set de măsuri aplicabile în orice moment, precum și anumite măsuri aplicabile numai în regimul de vigilență sau de urgență, care urmează să fie activate separat. Propunerea de față prevede proceduri de urgență pentru evaluarea conformității, introducerea pe piață, adoptarea de specificații comune și supravegherea pieței. Nu există costuri administrative pentru întreprinderi și cetățeni care să se aplice cu efect imediat și pe perioada funcționării normale a pieței unice.

În cazul măsurilor care fac parte din pachetul SMEI global și care sunt de natură să genereze un impact puternic și costuri potențiale pentru IMM-uri, cum sunt în special măsurile precum cererile de informații obligatorii, cererile de creștere a producției și de acceptare a comenzilor prioritare, Comisia va efectua o analiză și o evaluare specifice privind impactul și proporționalitatea acestora, în special impactul lor asupra IMM-urilor, pe perioada activării suplimentare a unor astfel de măsuri. Această evaluare va face parte din procesul de activare suplimentară a acestor măsuri specifice printr-un act de punere în aplicare al Comisiei (în plus față de declanșarea generală a regimului de urgență). În funcție de natura crizei, de lanțurile de aprovizionare strategice vizate și de produsele relevante în situații de criză, se vor oferi facilități specifice pentru IMM-uri. Deși nu este posibil să se excludă complet microîntreprinderile din domeniul de aplicare al măsurilor, de exemplu în cazul cererilor de informații obligatorii, deoarece aceste întreprinderi pot dispune de know-how unic specific sau de brevete de importanță critică într-o situație de criză, facilitățile specifice vor include modele de anchetă simplificate, cerințe de raportare mai puțin costisitoare și termene de răspuns mai lungi, în măsura în care va fi posibil având în vedere nevoia de acțiuni urgente în contextul unei crize specifice.

În contextul pachetului SMEI global, Regulamentul (CE) nr. 2679/98, care instituie un mecanism de răspuns pentru a aborda obstacolele din calea liberei circulații a mărfurilor, imputabile unui stat membru, care conduc la perturbări grave și care necesită acțiuni imediate („Regulamentul privind căpșunile”) va fi abrogat. Acest lucru va duce la simplificarea cadrului juridic.

Drepturi fundamentale

Propunerea nu are niciun impact asupra exercitării drepturilor fundamentale ale cetățenilor sau întreprinderilor.

(4)IMPLICAȚII BUGETARE

Măsurile cuprinse în prezentul act se referă la modificări specifice ale legislației existente privind produsele. Responsabilitatea implementării și a punerii în aplicare a acestora revine statelor membre. Prin urmare, nu vor exista implicații pentru bugetul Uniunii.

(5)ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Prezenta propunere nu conține un mecanism de monitorizare specific. Cerințele de monitorizare specifice sunt cuprinse deja în cadrele sectoriale ale UE care sunt modificate prin prezenta propunere, iar modificările nu au impact asupra acestor mecanisme de monitorizare, evaluare și raportare existente.

Spațiul Economic European

Actul propus prezintă relevanță pentru SEE și trebuie, prin urmare, extins la acesta.

Explicare detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Modificările pe care prezenta propunere intenționează să le introducă se referă la următoarele aspecte:

(1)evaluarea cu prioritate de către organismele notificate a conformității produselor desemnate drept relevante în situații de criză;

(2)posibilitatea autorităților naționale competente de a emite autorizații temporare pentru produsele relevante în situații de criză care nu au parcurs procedurile standard de evaluare a conformității, cu condiția ca produsele să respecte toate cerințele esențiale aplicabile și ca autorizația să fie limitată la perioada situației de urgență pe piața unică și la teritoriul statului membru emitent;

(3)posibilitatea ca, pe durata unei situații de urgență, producătorii să se bazeze pe standardele internaționale și naționale relevante, în cazul în care nu sunt disponibile standarde armonizate și dacă standardele alternative asigură un nivel echivalent de siguranță;

(4)posibilitatea adoptării de către Comisie, prin intermediul unor acte delegate, a unor specificații tehnice comune, voluntare sau obligatorii, pentru produsele relevante în situații de criză;

(5)realizarea cu prioritate a activităților de supraveghere a pieței pentru bunurile relevante în situații de criză.

2022/0279 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentelor (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011 în ceea ce privește procedurile de urgență pentru evaluarea conformității, adoptarea specificațiilor comune și supravegherea pieței ca urmare a unei urgențe a pieței unice

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 38 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară 39 ,

întrucât:

(1)Obiectivul [a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI] este de a asigura funcționarea normală a pieței unice, inclusiv libera circulație a mărfurilor, a serviciilor și a persoanelor, și de a garanta disponibilitatea bunurilor și serviciilor relevante în situații de criză și a bunurilor și serviciilor de importanță strategică pentru cetățeni, întreprinderi și autoritățile publice pe perioada unei crize.

(2)Cadrul stabilit prin [a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI] prevede măsuri care ar trebui implementate în mod coerent, transparent, eficient, proporțional și în timp util, pentru a preveni, atenua și reduce la minimum impactul pe care îl poate avea o criză asupra funcționării pieței unice.

(3)[a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI] stabilește un mecanism pe mai multe niveluri care cuprinde planificarea pentru situații neprevăzute, regimul de vigilență și regimul de urgență al pieței unice.

(4)[a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI] stabilește norme cu scopul de a proteja libera circulație a mărfurilor, a serviciilor și a persoanelor pe piața unică și de a asigura disponibilitatea bunurilor și serviciilor care sunt deosebit de importante și în perioade de criză. [a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI] se aplică atât bunurilor, cât și serviciilor.

(5)Pentru a completa aceste măsuri, pentru a le asigura coerența și pentru a spori și mai mult eficacitatea acestora, este oportun să se asigure faptul că bunurile relevante în situații de criză menționate în [a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI] pot fi introduse rapid pe piața Uniunii astfel încât să contribuie la soluționarea și atenuarea perturbărilor.

(6)O serie de acte juridice sectoriale la nivelul Uniunii stabilesc norme armonizate privind proiectarea, producția, evaluarea conformității și introducerea pe piață a anumitor produse. Printre aceste acte juridice se numără Regulamentele (UE) 2016/424 40 , (UE) 2016/425 41 , (UE) 2016/426 42 , (UE) 2019/1009 43 și (UE) nr. 305/2011 44 ale Parlamentului European și ale Consiliului. Aceste acte juridice se bazează pe principiile noii abordări a armonizării tehnice. În plus, Regulamentele (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426 și (UE) 2019/1009 sunt, de asemenea, aliniate la dispozițiile de referință prevăzute în Decizia 768/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului 45 .

(7)Nici dispozițiile de referință prevăzute în Decizia nr. 768/2008/CE, nici dispozițiile specifice prevăzute de legislația sectorială privind armonizarea la nivelul Uniunii nu stabilesc proceduri menite să se aplice în situații de criză. Este oportună introducerea unor ajustări specifice ale acestor regulamente, cu scopul de a face pregătiri și de a răspunde în fața impactului crizelor care afectează produsele care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză și care fac obiectul regulamentelor respective.

(8)Experiența dobândită din crizele recente care au afectat piața unică a arătat că procedurile stabilite în legislația sectorială nu sunt concepute astfel încât să satisfacă nevoile existente în scenariile de răspuns la criză și nu oferă flexibilitatea de reglementare necesară. Prin urmare, este oportun să se asigure un temei juridic pentru astfel de proceduri de răspuns în situații de criză, care să completeze măsurile adoptate în temeiul [a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI].

(9)Pentru a depăși efectele posibile ale perturbărilor de pe piața unică și pentru a asigura introducerea rapidă pe piață a bunurilor relevante în situații de criză, este oportun să se prevadă cerința ca organismele de evaluare a conformității să trateze cu prioritate cererile de evaluare a conformității acestor produse față de orice altă cerere în curs privind produse care nu au fost desemnate drept relevante în situații de criză.

(10)În acest scop, ar trebui prevăzute proceduri de urgență în Regulamentele (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011. Aceste proceduri ar trebui să fie disponibile numai după activarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [a se introduce trimiterea la Regulamentul SMEI].

(11)În plus, în cazurile în care perturbările ar putea afecta organismele de evaluare a conformității sau în cazurile în care capacitățile de testare a produselor relevante în situații de criză nu ar fi suficiente, este oportun să se prevadă posibilitatea ca autoritățile naționale competente să autorizeze, în mod excepțional și temporar, introducerea pe piață a unor produse care nu au trecut prin procedurile obișnuite de evaluare a conformității impuse de legislația sectorială respectivă a UE.

(12)În ceea ce privește produsele care intră în domeniul de aplicare al regulamentelor respective și care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, autoritățile naționale competente ar trebui să aibă posibilitatea, în contextul unei situații de urgență pe piața unică în curs, de a deroga de la obligația de a efectua procedurile de evaluare a conformității stabilite în regulamentele respective, în cazurile în care este obligatorie implicarea unui organism notificat, precum și posibilitatea de a emite autorizații pentru produsele în cauză, cu condiția ca acestea să respecte toate cerințele esențiale de securitate aplicabile. Respectarea acestor cerințe materiale poate fi demonstrată prin diferite mijloace, printre care testarea de către autoritățile naționale a eșantioanelor furnizate de către producătorul care a solicitat o autorizație. În autorizația emisă de autoritatea națională competentă ar trebui să se descrie procedurile specifice care au fost urmate pentru a demonstra respectarea cerințelor, precum și rezultatele acestora.

(13)În cazul în care o situație de urgență pe piața unică determină o creștere exponențială a cererii de anumite produse și pentru a sprijini eforturile operatorilor economici de a face față acestei cereri, este oportun să se prevadă referințe tehnice care pot fi utilizate de producători pentru a proiecta și a produce bunuri relevante în situații de criză care respectă cerințele esențiale de securitate și sănătate aplicabile.

(14)O serie de texte legislative sectoriale armonizate la nivelul Uniunii prevăd posibilitatea ca un producător să beneficieze de prezumția de conformitate în cazul în care produsul acestuia respectă un standard european armonizat. Totuși, în cazurile în care nu există astfel de standarde sau respectarea lor devine excesiv de dificilă din cauza perturbărilor cauzate de criză, este oportun să se prevadă mecanisme alternative.

(15)În ceea ce privește Regulamentele (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426 și (UE) 2019/1009, autoritățile naționale competente ar trebui să aibă posibilitatea de a presupune că produsele fabricate în conformitate cu standardele naționale sau internaționale în sensul Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 46 care oferă un nivel de protecție echivalent cu standardele europene armonizate respectă cerințele esențiale de securitate și sănătate relevante.

(16)De asemenea, în ceea ce privește Regulamentele (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a adopta, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, specificații comune pe care producătorii să se poată baza pentru a beneficia de prezumția de conformitate cu cerințele esențiale aplicabile. Actele de punere în aplicare prin care se stabilesc aceste specificații comune ar trebui să rămână aplicabile pe perioada situației de urgență pe piața unică.

(17)În ceea ce privește Regulamentele (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011, în circumstanțe excepționale, justificate corespunzător, în special pentru a asigura interoperabilitatea între produse sau sisteme, Comisia ar trebui să aibă posibilitatea de a adopta, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, specificații comune care să stabilească specificațiile tehnice obligatorii pe care producătorii vor avea obligația să le respecte. Actele de punere în aplicare prin care se stabilesc aceste specificații comune ar trebui să rămână aplicabile pe perioada situației de urgență pe piața unică.

(18)Pentru a garanta că nivelul de securitate oferit de produsele armonizate nu este compromis, este necesar să se prevadă norme privind o supraveghere sporită a pieței, în special în ceea ce privește bunurile desemnate drept relevante în situații de criză și inclusiv prin favorizarea cooperării mai strânse și a sprijinului reciproc între autoritățile de supraveghere a pieței.

(19)În conformitate cu practica consacrată, Comisia ar urma să se consulte sistematic cu experți sectoriali relevanți în contextul etapelor timpurii ale elaborării tuturor proiectelor de acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune.

(20)Prin urmare, Regulamentele (UE) 2016/424, (UE) 2016/425, (UE) 2016/426, (UE) 2019/1009 și (UE) nr. 305/2011 ar trebui modificate în mod corespunzător.

(21)Pentru ca prezentul regulament să se aplice de la aceeași dată ca [Regulamentul SMEI], aplicarea sa ar trebui amânată,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Modificări ale Regulamentului (UE) 2016/424

În Regulamentul (UE) nr. 2016/424, se introduce următorul capitol VIa:

„Capitolul VIa 
PROCEDURI DE URGENȚĂ

Articolul 43 a 
Aplicarea procedurilor de urgență

(1)Articolele 43b-43g se aplică numai în cazul în care Comisia a adoptat un act de punere în aplicare în temeiul articolului 23 din [Regulamentul SMEI] care activează articolul 26 din [Regulamentul SMEI] în privința prezentului regulament. 

(2)Articolele 43b-43 g se aplică exclusiv subsistemelor și componentelor de siguranță care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză în actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) din prezentul articol.

(3)Articolele 43b-43 g, cu excepția dispozițiilor referitoare la competențele Comisiei, se aplică în timpul regimului de urgență al pieței unice.

Cu toate acestea, articolul 43c alineatul (2) al doilea paragraf și articolul 43c alineatul (5) se aplică pe durata regimului de urgență al pieței unice și după dezactivarea sau expirarea acestuia.

(4)Comisia este împuternicită să stabilească, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, norme privind acțiunile subsecvente care trebuie realizate cu privire la subsisteme și componentele de siguranță introduse pe piață în conformitate cu articolele 43c-43f. Actele de punere în aplicare respective se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 44 alineatul (3).

Articolul 43b 
Evaluarea cu prioritate a conformității subsistemelor și componentelor de siguranță relevante în situații de criză

(1)Prezentul articol se aplică tuturor subsistemelor și componentelor de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care fac obiectul procedurilor de evaluare a conformității în temeiul articolului 18, care necesită implicarea obligatorie a unui organism notificat.

(2)Organismele notificate prelucrează cu prioritate toate cererile de evaluare a conformității subsistemelor și componentelor de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(3)Toate cererile în curs de evaluare a conformității subsistemelor și a componentelor de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză se prelucrează cu prioritate, înaintea oricărei alte cereri de evaluare a conformității subsistemelor și componentelor de siguranță, care nu au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză. Această cerință se aplică tuturor cererilor de evaluare a conformității subsistemelor și componentelor de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, indiferent dacă au fost depuse înainte sau după activarea procedurilor de urgență prevăzute la articolul 43a.

(4)Tratarea cu prioritate a cererilor de evaluare a conformității subsistemelor și componentelor de siguranță în temeiul alineatului (3) nu antrenează costuri suplimentare pentru producătorii care au depus aceste cereri.

(5)Organismele notificate depun toate eforturile pentru a-și spori capacitățile de testare a subsistemelor și componentelor de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care le-au fost notificate.

Articolul 43c 
Derogare de la procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat

(1)Prin derogare de la articolul 18, orice autoritate națională competentă poate autoriza, în urma unei cereri justificate corespunzător, introducerea pe piață sau integrarea într-o instalație pe cablu pe teritoriul statului membru în cauză a unui subsistem sau componentă de siguranță care a fost desemnat drept bun relevant în situații de criză și pentru care nu au fost desfășurate, de către un organism notificat, procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat menționate la articolul 18, însă în cazul căruia a fost demonstrată respectarea tuturor cerințelor esențiale aplicabile.

(2)Producătorul unui subsistem sau componentă de siguranță care face obiectul procedurii de autorizare menționate la alineatul (1) declară pe proprie răspundere că subsistemul sau componenta de siguranță în cauză respectă toate cerințele esențiale aplicabile prevăzute în anexa II și este responsabil pentru îndeplinirea tuturor procedurilor de evaluare a conformității indicate de autoritatea națională competentă.

De asemenea, producătorul implementează toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că subsistemul sau componenta de siguranță pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) nu părăsește teritoriul statului membru care a emis autorizația.

(3)Orice autorizație emisă de o autoritate națională competentă în temeiul alineatului (1) stabilește condițiile și cerințele în care subsistemul sau componenta de siguranță poate fi introdusă pe piață sau integrată într-o instalație pe cablu, acestea cuprinzând:

(a)o descriere a procedurilor prin care s-a demonstrat cu succes respectarea cerințelor esențiale aplicabile;

(b)cerințe specifice privind trasabilitatea subsistemului sau a componentei de siguranță în cauză;

(c)data încetării valabilității autorizației, care nu poate depăși ultima zi a perioadei pentru care a fost activat regimul de urgență al pieței unice;

(d)orice cerință specifică privind necesitatea de a asigura permanent evaluarea conformității în ceea ce privește subsistemul sau componenta de siguranță în cauză;

(e)măsurile care trebuie luate cu privire la subsistem sau la componenta de siguranță în cauză la expirarea autorizației, pentru a se asigura faptul că subsistemul sau componenta de siguranță îndeplinește din nou toate cerințele prezentului regulament.

(4)Prin derogare de la articolul 43 a alineatul (3) primul paragraf, în caz de necesitate autoritatea națională competentă poate să modifice condițiile autorizației menționate la alineatul (3) și după dezactivarea sau expirarea regimului de urgență al pieței unice.

(5)Prin derogare de la articolele 7 și 20, subsistemul sau componentele de siguranță pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) din prezentul articol nu părăsesc teritoriul statului membru care a emis autorizația și nu poartă marcajul CE.

(6)Autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru a cărui autoritate competentă a acordat o autorizație în temeiul alineatului (1) au dreptul să ia toate măsurile corective și restrictive la nivel național prevăzute în prezentul regulament în privința respectivelor subsisteme sau componente pentru ascensoare.

(7)Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice decizie de autorizare a introducerii pe piață a unui subsistem sau a unor componente de siguranță în temeiul alineatului (1).

(8)Aplicarea articolelor 43a-43g și utilizarea procedurii de autorizare prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol nu afectează aplicarea procedurilor relevante de evaluare a conformității prevăzute la articolul 18 pe teritoriul statului membru în cauză.

Articolul 43d 
Prezumția de conformitate pe baza standardelor naționale și internaționale

Statele membre iau toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că, în scopul introducerii pe piață, autoritățile lor competente consideră că subsistemele și componente de siguranță care respectă standardele internaționale relevante sau orice standarde naționale în vigoare în statul membru în care sunt produse, asigurând astfel nivelul de siguranță impus de cerințele esențiale prevăzute în anexa II, respectă cerințele esențiale în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care vizează cerințele esențiale relevante prevăzute în anexa II, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

unde

(b)perturbări grave în funcționarea pieței unice care au fost luate în considerare la momentul activării regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) din [Regulamentul SMEI] restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care vizează cerințele esențiale relevante prevăzute în anexa II la prezentul regulament și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

Articolul 43e 
Adoptarea de specificații comune care conferă prezumția de conformitate

(1)În cazul în care subsistemele și componentele de siguranță au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, Comisia este împuternicită să adopte actele de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune pentru astfel de subsisteme și componente de siguranță vizând cerințele esențiale prevăzute în anexa II, în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care vizează cerințele esențiale relevante prevăzute în anexa II, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(b)în cazul în care perturbările grave în funcționarea pieței unice care au condus la activarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu articolul 14 din [Regulamentul SMEI] restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care vizează cerințele esențiale relevante prevăzute în anexa II la prezentul regulament și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 44 alineatul (3) și se aplică subsistemelor sau componentelor de siguranță introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Fără a aduce atingere articolului 17, subsistemele și componentele de siguranță care sunt în conformitate cu specificațiile comune adoptate în temeiul alineatului (2) din prezentul articol sunt considerați a fi conformi cu cerințele esențiale prevăzute în anexa II care fac obiectul specificațiilor comune respective sau al unor părți ale acestora.

(4)Prin derogare de la articolul 43 a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că subsistemele sau componentele de siguranță vizate de specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau siguranța persoanelor, subsistemele sau componentele de siguranță care respectă specificațiile comune în cauză și care au fost introduse pe piață sunt considerate conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

(5)Atunci când un stat membru consideră că o specificație comună menționată la alineatul (1) nu satisface în întregime cerințele esențiale pe care le vizează și care sunt prevăzute în anexa II, acesta informează Comisia în acest sens, prezentând o explicație detaliată, iar Comisia evaluează informațiile respective și, dacă este cazul, modifică sau retrage actul de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună în cauză.

Articolul 43f 
Adoptarea de specificații comune obligatorii

(1)În cazuri excepționale și justificate corespunzător, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune obligatorii vizând cerințele esențiale prevăzute în anexa II pentru subsistemele sau componentele de siguranță care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Actele de punere în aplicare prin care se stabilesc specificațiile comune obligatorii menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 44 alineatul (3). Acestea se aplică subsistemelor sau componentelor de siguranță introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Prin derogare de la articolul 43 a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că subsistemele sau componentele de siguranță vizate de specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau siguranța persoanelor, subsistemele sau componentele de siguranță care respectă respectivele specificații comune și care au fost introduse pe piață sunt considerate conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

Articolul 43g 
Realizarea cu prioritate a activităților de supraveghere a pieței și asistența reciprocă între autorități

(1)Statele membre acordă prioritate activităților de supraveghere a pieței pentru subsistemele și componentele de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre depun toate eforturile pentru a oferi asistență altor autorități de supraveghere a pieței pe durata unei situații de urgență pe piața unică, inclusiv prin mobilizarea și trimiterea unor echipe de experți care să susțină temporar personalul autorităților de supraveghere a pieței care solicită asistență sau prin furnizarea de sprijin logistic, cum ar fi consolidarea capacității de testare a subsistemelor și a componentelor de siguranță desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

Articolul 2
Modificări ale Regulamentului (UE) 2016/425

În Regulamentul (UE) nr. 2016/425, se introduce următorul capitol VIa:

„CAPITOLUL VIa 
PROCEDURI DE URGENȚĂ

Articolul 41 a 
Aplicarea procedurilor de urgență

(1)Articolele 41b-41g se aplică numai în cazul în care Comisia a adoptat un act de punere în aplicare în temeiul articolului 23 din [Regulamentul SMEI] care activează articolul 26 din [Regulamentul SMEI] în privința prezentului regulament. 

(2)Articolele 41b-41g se aplică exclusiv EIP, care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză în actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1).

(3)Articolele 41b-41g, cu excepția dispozițiilor referitoare la competențele Comisiei, se aplică în timpul regimului de urgență al pieței unice.

Cu toate acestea, articolul 41c alineatul (2) al doilea paragraf și articolul 41c alineatul (5) se aplică pe durata regimului de urgență al pieței unice și după dezactivarea sau expirarea acestuia.

(4)Comisia este împuternicită să stabilească, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, norme privind acțiunile subsecvente care trebuie realizate cu privire la EIP introduse pe piață în conformitate cu articolele 41c-41f. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 44 alineatul (3).

Articolul 41b 
Evaluarea cu prioritate a conformității EIP relevante în situații de criză

(1)Prezentul articol se aplică EIP desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care fac obiectul procedurilor de evaluare a conformității în temeiul articolului 19, proceduri care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat.

(2)Organismele notificate prelucrează cu prioritate toate cererile de evaluare a conformității EIP desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(3)Toate cererile în curs de evaluare a conformității acestor EIP sunt prelucrate cu prioritate, înaintea tuturor celorlalte cereri de evaluare a conformității EIP, care nu au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză. Această cerință se aplică tuturor cererilor de evaluare a conformității EIP desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, indiferent dacă au fost depuse înainte sau după activarea procedurilor de urgență prevăzute la articolul 41a.

(4)Tratarea cu prioritate a cererilor de evaluare a conformității EIP în temeiul alineatului (3) nu antrenează costuri suplimentare pentru producătorii care au depus aceste cereri.

(5)Organismele notificate depun toate eforturile pentru a-și spori capacitățile de testare a EIP desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care le-au fost notificate.

Articolul 41c 
Derogare de la procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat

(1)Prin derogare de la articolul 19, orice autoritate națională competentă poate autoriza, în urma unei cereri justificate corespunzător, introducerea pe piață pe teritoriul statului membru în cauză a unui EIP specific care a fost desemnat drept bun relevant în situații de criză și pentru care nu au fost desfășurate de către un organism notificat procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat menționate la articolul respectiv, însă în cazul căruia a fost demonstrată respectarea tuturor cerințelor esențiale de securitate și sănătate aplicabile.

(2)Producătorul unui EIP care face obiectul procedurii de autorizare menționate la alineatul (1) declară pe proprie răspundere că EIP în cauză respectă toate cerințele esențiale de sănătate și securitate aplicabile și este responsabil pentru îndeplinirea tuturor procedurilor de evaluare a conformității indicate de autoritatea națională competentă.

De asemenea, producătorul implementează toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că EIP pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) nu părăsește teritoriul statului membru care a emis autorizația.

(3)Orice autorizație emisă de o autoritate națională competentă în temeiul alineatului (1) stabilește condițiile și cerințele în care poate fi introdus pe piață EIP, acestea cuprinzând:

(a)o descriere a procedurilor prin care s-a demonstrat respectarea cerințelor esențiale de sănătate și securitate aplicabile;

(b)cerințe specifice privind trasabilitatea EIP în cauză;

(c)data încetării valabilității autorizației, care nu poate depăși ultima zi a perioadei pentru care a fost activat regimul de urgență al pieței unice;

(d)orice cerință specifică privind necesitatea de a asigura permanent evaluarea conformității în ceea ce privește EIP în cauză;

(e)măsurile care trebuie luate cu privire la EIP în cauză la expirarea autorizației, pentru a se asigura faptul că EIP în cauză îndeplinește din nou toate cerințele prezentului regulament.

(4)Prin derogare de la articolul 41 a alineatul (3) primul paragraf, în caz de necesitate autoritatea națională competentă poate să modifice condițiile autorizației menționate la alineatul (3) din prezentul articol și după dezactivarea sau expirarea regimului de urgență al pieței unice.

(5)Prin derogare de la articolele 7 și 17, EIP pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) din prezentul articol nu părăsește teritoriul statului membru care a emis autorizația și nu poartă marcajul CE.

(6)Autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru a cărui autoritate competentă a acordat o autorizație în temeiul alineatului (1) au dreptul să ia toate măsurile corective și restrictive la nivel național prevăzute în prezentul regulament în privința EIP respectiv.

(7)Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice decizie de autorizare a introducerii pe piață a unui EIP în temeiul alineatului (1).

(8)Aplicarea articolelor 41a-41g și utilizarea procedurii de autorizare prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol nu afectează aplicarea procedurilor relevante de evaluare a conformității prevăzute la articolul 19 pe teritoriul statului membru în cauză.

Articolul 41d 
Prezumția de conformitate pe baza standardelor naționale și internaționale

Statele membre iau toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că, în scopul introducerii pe piață, autoritățile lor competente consideră că EIP care respectă standardele internaționale relevante sau orice standarde naționale în vigoare în statul membru în care sunt produse, asigurând nivelul de securitate impus de cerințele esențiale de sănătate și securitate prevăzute în anexa II, respectă cerințele esențiale de sănătate și securitate în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care vizează cerințele esențiale de sănătate și securitate relevante prevăzute în anexa II, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(b)în cazul în care perturbările grave în funcționarea pieței unice care au fost luate în considerare la momentul activării regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) din [Regulamentul SMEI] restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care vizează cerințele esențiale de sănătate și securitate relevante prevăzute în anexa II la prezentul regulament și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

Articolul 41e 
Adoptarea de specificații comune care conferă prezumția de conformitate

(1)În cazul în care există EIP care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune pentru EIP respective vizând cerințele esențiale de sănătate și securitate prevăzute în anexa II, în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care vizează cerințele esențiale de sănătate și securitate relevante prevăzute în anexa II, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(b)în cazul în care perturbările grave în funcționarea pieței unice care au condus la activarea regimului de urgență al pieței unice restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care vizează cerințele esențiale de sănătate și securitate relevante prevăzute în anexa II la prezentul regulament și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 44 alineatul (3). Acestea se aplică în continuare EIP introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Fără a aduce atingere articolului 14, EIP care sunt în conformitate cu specificațiile comune adoptate în temeiul alineatului (2) din prezentul articol sunt considerate a fi conforme cu cerințele esențiale de sănătate și securitate stabilite în anexa II care fac obiectul specificațiilor comune respective sau al unor părți ale acestora.

(4)Prin derogare de la articolul 41a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că EIP vizate de specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea persoanelor, EIP care respectă specificațiile comune în cauză și care au fost introduse pe piață sunt considerate conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

(5)Atunci când un stat membru consideră că o specificație comună menționată la alineatul (1) nu satisface în întregime cerințele esențiale de sănătate și securitate pe care le vizează și care sunt prevăzute în anexa II, acesta informează Comisia în acest sens, prezentând o explicație detaliată, iar Comisia evaluează informațiile respective și, dacă este cazul, modifică sau retrage actul de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună în cauză.

Articolul 41f 
Adoptarea de specificații comune obligatorii

(1)În cazuri excepționale și justificate corespunzător, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune obligatorii vizând cerințele esențiale de sănătate și securitate prevăzute în anexa II pentru EIP care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Actele de punere în aplicare prin care se stabilesc specificațiile comune obligatorii menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 44 alineatul (3). Acestea se aplică EIP introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Prin derogare de la articolul 41a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că EIP vizate de specificațiile comune obligatorii menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea persoanelor, EIP care respectă specificațiile comune în cauză și care au fost introduse pe piață sunt considerate conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

Articolul 41 g 
Realizarea cu prioritate a activităților de supraveghere a pieței și asistența reciprocă între autorități

(1)Statele membre acordă prioritate activităților de supraveghere a pieței pentru EIP desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre depun toate eforturile pentru a oferi asistență altor autorități de supraveghere a pieței pe durata unei situații de urgență pe piața unică, inclusiv prin mobilizarea și trimiterea unor echipe de experți care să susțină temporar personalul autorităților de supraveghere a pieței care solicită asistență sau prin furnizarea de sprijin logistic, cum ar fi consolidarea capacității de testare a EIP desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.”

Articolul 3
Modificări ale Regulamentului (UE) 2016/426

În Regulamentul (UE) 2016/426, după capitolul VI se introduce următorul capitol VIa:

„CAPITOLUL VIa 
PROCEDURI DE URGENȚĂ

Articolul 40 a 
Aplicarea procedurilor de urgență

(1)Articolele 40b-40g se aplică numai în cazul în care Comisia a adoptat un act de punere în aplicare în temeiul articolului 23 din [Regulamentul SMEI] care activează articolul 26 din [Regulamentul SMEI] în privința prezentului regulament. 

(2)Articolele 40b-40g se aplică exclusiv aparatelor și accesoriilor care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză în actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) din prezentul articol.

(3)Articolele 40b-40g, cu excepția dispozițiilor referitoare la competențele Comisiei, se aplică în perioada de activare a regimului de urgență al pieței unice.

Cu toate acestea, articolul 40c alineatul (2) al doilea paragraf și articolul 40c alineatul (5) se aplică pe durata regimului de urgență al pieței unice și după dezactivarea sau expirarea acestuia.

(4)Comisia este împuternicită să stabilească, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, norme privind acțiunile subsecvente care trebuie realizate cu privire la aparatele și accesoriile introduse pe piață în conformitate cu articolele 40c-40f. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3).

Articolul 40b 
Evaluarea cu prioritate a conformității aparatelor și accesoriilor relevante în situații de criză

(1)Prezentul articol se aplică tuturor aparatelor și accesoriilor desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care fac obiectul procedurilor de evaluare a conformității în temeiul articolului 14, care necesită implicarea obligatorie a unui organism notificat.

(2)Organismele notificate prelucrează cu prioritate toate cererile de evaluare a conformității aparatelor și accesoriilor desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(3)Toate cererile în curs de evaluare a conformității aparatelor și accesoriilor desemnate drept bunuri relevante în situații de criză se prelucrează cu prioritate, înaintea oricăror alte cereri având ca obiect aparate și accesorii, care nu au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză. Prezenta cerință se aplică tuturor cererilor de evaluare a conformității aparatelor și accesoriilor desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, indiferent dacă au fost depuse înainte sau după activarea procedurilor de urgență prevăzute la articolul 41a.

(4)Tratarea cu prioritate a cererilor de evaluare a conformității aparatelor și accesoriilor în temeiul alineatului (3) nu antrenează costuri suplimentare pentru producătorii care au depus aceste cereri.

(5)Organismele notificate depun toate eforturile pentru a-și spori capacitățile de testare a aparatelor și accesoriilor desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care le-au fost notificate.

Articolul 40c 
Derogare de la procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat

(1)Prin derogare de la articolul 14, orice autoritate națională competentă poate autoriza, în urma unei cereri justificate corespunzător, introducerea pe piață sau punerea în funcțiune pe teritoriul statului membru în cauză a unui aparat sau accesoriu specific care a fost desemnat drept bun relevant în situații de criză și pentru care nu au fost desfășurate de către un organism notificat procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat menționate la articolul 14, însă în cazul căruia a fost demonstrată respectarea tuturor cerințelor esențiale.

(2)Producătorul unui aparat sau accesoriu care face obiectul procedurii de autorizare menționate la alineatul (1) declară pe proprie răspundere că aparatul sau accesoriul în cauză respectă toate cerințele esențiale aplicabile prevăzute în anexa I și este responsabil pentru îndeplinirea tuturor procedurilor de evaluare a conformității indicate de autoritatea națională competentă.

De asemenea, producătorul implementează toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că aparatul sau accesoriul pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) nu părăsește teritoriul statului membru care a emis autorizația.

(3)Orice autorizație emisă de o autoritate națională competentă în temeiul alineatului (1) stabilește condițiile și cerințele în care poate fi introdus pe piață aparatul sau accesoriul, acestea cuprinzând:

(a)o descriere a procedurilor prin care s-a demonstrat cu succes respectarea cerințelor esențiale aplicabile;

(b)cerințe specifice privind trasabilitatea subsistemului sau a componentei de siguranță în cauză;

(c)data încetării valabilității autorizației, care nu poate depăși ultima zi a perioadei pentru care a fost activat regimul de urgență al pieței unice;

(d)orice cerință specifică privind necesitatea de a asigura permanent evaluarea conformității în ceea ce privește subsistemul sau componenta de siguranță în cauză;

(e)măsurile care trebuie luate cu privire la aparatul sau accesoriul în cauză la expirarea autorizației, pentru a se asigura faptul că aparatul sau accesoriul în cauză îndeplinește din nou toate cerințele prezentului regulament.

(4)Prin derogare de la articolul 40a alineatul (3) primul paragraf, în caz de necesitate autoritatea națională competentă poate să modifice condițiile autorizației menționate la alineatul (3) și după dezactivarea sau expirarea regimului de urgență al pieței unice.

(5)Prin derogare de la articolele 6 și 17, aparatele sau accesoriile, pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) din prezentul articol, nu părăsesc teritoriul statului membru care a emis autorizația și nu poartă marcajul CE.

(6)Autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru a cărui autoritate competentă a acordat o autorizație în temeiul alineatului (1) au dreptul să ia toate măsurile corective și restrictive la nivel național prevăzute în prezentul regulament în privința aparatelor sau accesoriilor respective.

(7)Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice decizie de autorizare a introducerii pe piață a aparatelor sau accesoriilor în temeiul alineatului (1).

(8)Aplicarea articolelor 40a-40g și utilizarea procedurii de autorizare prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol nu afectează aplicarea procedurilor relevante de evaluare a conformității prevăzute la articolul 14 pe teritoriul statului membru în cauză.

Articolul 40d 
Prezumția de conformitate pe baza standardelor naționale și internaționale

Statele membre iau toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că, în scopul introducerii pe piață sau al punerii în funcțiune, autoritățile lor competente consideră că aparatele și accesoriile, care respectă standardele internaționale relevante sau orice standarde naționale în vigoare în statul membru în care sunt produse, asigurând astfel nivelul de siguranță impus de cerințele esențiale prevăzute în anexa I, respectă cerințele esențiale în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care vizează cerințele esențiale de securitate relevante prevăzute în anexa I, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(b)perturbări grave în funcționarea pieței unice care au fost luate în considerare la momentul activării regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) din [Regulamentul SMEI] restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care vizează cerințele esențiale de sănătate și securitate relevante prevăzute în anexa I la prezentul regulament și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

Articolul 40e 
Adoptarea de specificații comune care conferă prezumția de conformitate

(1)În cazul în care aparatele sau accesoriile au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, Comisia este împuternicită să adopte actele de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune pentru astfel de aparate sau accesorii vizând cerințele esențiale prevăzute în anexa I, în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care vizează cerințele esențiale relevante prevăzute în anexa I, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012;

(b)în cazul în care perturbările grave în funcționarea pieței unice care au condus la activarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) din [Regulamentul SMEI] restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care vizează cerințele esențiale relevante prevăzute în anexa I la prezentul regulament și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3). Acestea se aplică aparatelor și accesoriilor introduse pe piață până cel târziu în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Fără a aduce atingere articolului 13, aparatele sau accesoriile care sunt în conformitate cu specificațiile comune adoptate în temeiul alineatului (2) din prezentul articol sunt considerate a fi conforme cu cerințele esențiale stabilite în anexa I care fac obiectul specificațiilor comune respective sau al unor părți ale acestora.

(4)Prin derogare de la articolul 40 a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că aparatele sau accesoriile vizate de specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau siguranța persoanelor, aparatele sau accesoriile care respectă respectivele specificații comune și care au fost introduse pe piață sunt considerate conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

(5)Atunci când un stat membru consideră că o specificație comună menționată la alineatul (1) nu satisface în întregime cerințele esențiale pe care le vizează și care sunt prevăzute în anexa I, acesta informează Comisia în acest sens, prezentând o explicație detaliată, iar Comisia evaluează informațiile respective și, dacă este cazul, modifică sau retrage actul de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună în cauză.

Articolul 40f 
Adoptarea de specificații comune obligatorii

(1)În cazuri justificate corespunzător, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune obligatorii vizând cerințele esențiale prevăzute în anexa I pentru aparatele sau accesoriile care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Actele de punere în aplicare prin care se stabilesc specificațiile comune obligatorii menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 42 alineatul (3) și se aplică aparatelor sau accesoriilor introduse pe piață cel târziu până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Prin derogare de la articolul 40 a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că aparatele sau accesoriile vizate de specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau siguranța persoanelor, aparatele sau accesoriile care respectă respectivele specificații comune și care au fost introduse pe piață sunt considerate conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

Articolul 40 g 
Realizarea cu prioritate a activităților de supraveghere a pieței și asistența reciprocă între autorități

(1)Statele membre acordă prioritate activităților de supraveghere a pieței pentru aparatele și accesoriile desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre depun toate eforturile pentru a oferi asistență altor autorități de supraveghere a pieței pe durata unei situații de urgență pe piața unică, inclusiv prin mobilizarea și trimiterea unor echipe de experți care să susțină temporar personalul autorităților de supraveghere a pieței care solicită asistență sau prin furnizarea de sprijin logistic, cum ar fi consolidarea capacității de testare a aparatelor și accesoriilor desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

Articolul 4
Modificări ale Regulamentului (UE) 2019/1009

În Regulamentul (UE) 2019/1009, se introduce următorul capitol Va:

CAPITOLUL Va 
PROCEDURI DE URGENȚĂ

Articolul 41 a 
Aplicarea procedurilor de urgență

(1)Articolele 41b-41g se aplică numai în cazul în care Comisia a adoptat un act de punere în aplicare în temeiul articolului 23 din [Regulamentul SMEI] care activează articolul 26 din [Regulamentul SMEI] în privința prezentului regulament. 

(2)Articolele 41b-41g se aplică exclusiv produselor fertilizante care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză în actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) din prezentul articol.

(3)Articolele 41b-41g, cu excepția dispozițiilor referitoare la competențele Comisiei, se aplică în timpul regimului de urgență al pieței unice.

Cu toate acestea, articolul 41c alineatul (2) al doilea paragraf și articolul 41c alineatul (5) se aplică pe durata regimului de urgență al pieței unice și după dezactivarea sau expirarea acestuia.

(4)Comisia este împuternicită să stabilească, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, norme privind acțiunile subsecvente care trebuie realizate cu privire la produsele fertilizante introduse pe piață în conformitate cu articolele 41c-41f. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 45 alineatul (3).

Articolul 41b 
Evaluarea cu prioritate a conformității produselor fertilizante relevante în situații de criză

(1)Prezentul articol se aplică tuturor produselor fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care fac obiectul procedurilor de evaluare a conformității în temeiul articolului 15, care necesită implicarea obligatorie a unui organism notificat.

(2)Organismele notificate prelucrează cu prioritate toate cererile de evaluare a conformității produselor fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(3)Toate cererile în curs de evaluare a conformității produselor fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză se prelucrează cu prioritate, înaintea oricărei alte cereri de evaluare a conformității produselor fertilizante, care nu au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză. Această cerință se aplică tuturor cererilor de evaluare a conformității produselor fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, indiferent dacă au fost depuse înainte sau după activarea procedurilor de urgență prevăzute la articolul 41 a.

(4)Tratarea cu prioritate a cererilor de evaluare a conformității produselor fertilizante în temeiul alineatului (3) nu antrenează costuri suplimentare pentru producătorii care au depus aceste cereri.

(5)Organismele notificate depun toate eforturile pentru a-și spori capacitățile de testare a produselor fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză care le-au fost notificate.

Articolul 41c 
Derogare de la procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat

(1)Prin derogare de la articolul 15, orice autoritate națională competentă poate autoriza, în urma unei cereri justificate corespunzător, introducerea pe piață pe teritoriul statului membru în cauză a unui produs fertilizant specific care a fost desemnat drept bun relevant în situații de criză și pentru care nu au fost desfășurate de către un organism notificat procedurile de evaluare a conformității care presupun implicarea obligatorie a unui organism notificat menționate la articolul 15, însă în cazul căruia a fost demonstrată respectarea cerințelor stabilite în anexele I și II.

(2)Producătorul unui produs fertilizant care face obiectul procedurii de autorizare menționate la alineatul (1) declară pe proprie răspundere că produsul fertilizant în cauză respectă cerințele stabilite în anexele I și II și este responsabil pentru îndeplinirea tuturor procedurilor de evaluare a conformității indicate de autoritatea națională competentă.

De asemenea, producătorul implementează toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că produsul fertilizant pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) nu părăsește teritoriul statului membru care a emis autorizația.

(3)Orice autorizație emisă de o autoritate națională competentă în temeiul alineatului (1) stabilește condițiile și cerințele în care produsele fertilizante pot fi introduse pe piață, acestea cuprinzând:

(a)o descriere a procedurilor prin care s-a demonstrat cu succes respectarea cerințelor esențiale aplicabile;

(b)cerințe specifice privind trasabilitatea produsului fertilizant în cauză;

(c)data încetării valabilității autorizației, care nu poate depăși ultima zi a perioadei pentru care a fost activat regimul de urgență al pieței unice;

(d)orice cerință specifică privind necesitatea de a asigura permanent evaluarea conformității în ceea ce privește produsul fertilizant în cauză;

(e)măsurile care trebuie luate cu privire la produsul fertilizant în cauză la expirarea autorizației, pentru a se asigura faptul că produsul fertilizant îndeplinește din nou toate cerințele prezentului regulament.

(4)Prin derogare de la articolul 41a alineatul (3) primul paragraf, în caz de necesitate autoritatea națională competentă poate să modifice condițiile autorizației menționate la alineatul (3) din prezentul articol și după dezactivarea sau expirarea regimului de urgență al pieței unice.

(5)Prin derogare de la articolele 3 și 18, produsele fertilizante pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) din prezentul articol nu părăsesc teritoriul statului membru care a emis autorizația și nu poartă marcajul CE.

(6)Autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru a cărui autoritate competentă a acordat o autorizație în temeiul alineatului (1) au dreptul să ia toate măsurile corective și restrictive la nivel național prevăzute în prezentul regulament în privința produselor fertilizante respective.

(7)Statele membre informează Comisia și celelalte state membre cu privire la orice decizie de autorizare a introducerii pe piață a unor produse fertilizante în temeiul alineatului (1).

(8)Aplicarea articolelor 41a-41g și utilizarea procedurii de autorizare prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol nu afectează aplicarea procedurilor relevante de evaluare a conformității prevăzute la articolul 15 pe teritoriul statului membru în cauză.

Articolul 41d 
Prezumția de conformitate pe baza standardelor naționale și internaționale

În cazul în care perturbări grave ale funcționării pieței unice, care au fost luate în considerare la activarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu articolul 15 alineatul (4) din [Regulamentul SMEI], limitează în mod semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care acoperă cerințele relevante stabilite în anexa I, II sau III sau testele menționate la articolul 13 alineatul (2) din prezentul regulament și deja publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, statele membre iau toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că, în scopul introducerii pe piață, autoritățile lor competente consideră că sunt conforme cu cerințele stabilite în anexa I, II sau III la prezentul regulament produsele fertilizante care respectă standardele internaționale relevante sau orice standarde naționale relevante în vigoare în statul membru de producție, asigurând un nivel de siguranță echivalent cu cel impus de cerințele stabilite în anexa I, II sau III.

Articolul 41e 
Adoptarea de specificații comune care conferă prezumția de conformitate

(1)În cazul în care produsele fertilizante din UE au fost desemnate ca bunuri relevante în situații de criză, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care să stabilească specificații comune pentru respectivele produse fertilizante din UE pentru cerințele stabilite în anexa I, II sau III sau testele menționate la articolul 13 alineatul (2), în cazul în care perturbări grave ale funcționării pieței unice luate în considerare la activarea regimului de urgență al pieței unice restricționează în mod semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate care acoperă cerințele relevante stabilite în anexa I, II sau III sau testele menționate la articolul 13 alineatul (2) din prezentul regulament și deja publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 45 alineatul (3). Acestea se aplică produselor fertilizante din UE introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI]. În etapele timpurii ale elaborării proiectelor de acte de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Fără a aduce atingere articolului 13, produsele fertilizante din UE care respectă specificațiile comune adoptate în temeiul alineatului (2) din prezentul articol sunt considerate a fi conforme cu cerințele stabilite în anexa I, II sau III [sau cu testele menționate la articolul 13 alineatul (2)] care fac obiectul specificațiilor comune respective sau al unor părți ale acestora.

(4)Prin derogare de la articolul 41 a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că produsele fertilizante vizate de specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea persoanelor, produsele fertilizante care respectă specificațiile comune în cauză și care au fost introduse pe piață sunt considerate a fi conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

(5)Atunci când un stat membru consideră că o specificație comună menționată la alineatul (1) nu satisface în întregime cerințele stabilite în anexele I și II, acesta informează Comisia în acest sens, prezentând o explicație detaliată, iar Comisia evaluează informațiile respective și, dacă este cazul, modifică sau retrage actul de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună în cauză.

Articolul 41f 
Adoptarea de specificații comune obligatorii

(1)În cazuri justificate corespunzător, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc, pentru produsele fertilizante din UE desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, specificații comune obligatorii care acoperă cerințele stabilite în anexele I și II.

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) se adoptă în urma unei consultări cu experții sectoriali și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 45 alineatul (3) și se aplică produselor fertilizante din UE introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Prin derogare de la articolul 41 a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că produsele fertilizante din UE vizate de specificațiile comune obligatorii menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea persoanelor, produsele fertilizante care respectă specificațiile comune în cauză și care au fost introduse pe piață sunt considerate a fi conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

Articolul 41 g 
Realizarea cu prioritate a activităților de supraveghere a pieței și asistența reciprocă între autorități

(1)Statele membre acordă prioritate activităților de supraveghere a pieței pentru produsele fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre depun toate eforturile pentru a oferi asistență altor autorități de supraveghere a pieței pe durata unei situații de urgență pe piața unică, inclusiv prin mobilizarea și trimiterea unor echipe de experți care să susțină temporar personalul autorităților de supraveghere a pieței care solicită asistență sau prin furnizarea de sprijin logistic, cum ar fi consolidarea capacității de testare a produselor fertilizante desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.”

Articolul 5
Modificări ale Regulamentului (UE) 305/2011

Regulamentul (UE) 305/2011 se modifică după cum urmează

Se introduce următorul capitol VIIIa:

CAPITOLUL VIIIa 
PROCEDURI DE URGENȚĂ

Articolul 59a

Aplicarea procedurilor de urgență

(1)Articolele 59b-59f se aplică numai în cazul în care Comisia a adoptat un act de punere în aplicare în temeiul articolului 23 din [Regulamentul SMEI] care activează articolul 26 din [Regulamentul SMEI] în privința prezentului regulament. 

(2)Articolele 59b-59f se aplică exclusiv produselor pentru construcții care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză în actul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) din prezentul articol.

(3)Articolele 59b-59f, cu excepția dispozițiilor referitoare la competențele Comisiei, se aplică în timpul regimului de urgență al pieței unice.

Cu toate acestea, articolul 59c alineatul (2) al doilea paragraf și articolul 59c alineatul (5) se aplică pe durata regimului de urgență al pieței unice și după dezactivarea sau expirarea acestuia.

(4)Comisia este împuternicită să stabilească, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, norme privind acțiunile subsecvente care trebuie realizate cu privire la produsele pentru construcții introduse pe piață în conformitate cu articolele 59b-59f. Aceste acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 64 alineatul (2a).

Articolul 59b

Realizarea cu prioritate a evaluării și verificării constanței în ceea ce privește performanța produselor pentru construcții relevante în situații de criză

(1)Prezentul articol se aplică tuturor produselor pentru construcții desemnate ca bunuri relevante în situații de criză, care fac obiectul unor sarcini ale organismelor notificate în calitate de terți, legate de evaluarea și verificarea constanței în ceea ce privește performanța, în conformitate cu articolul 28 alineatul (1).

(2)Organismele notificate prelucrează cu prioritate cerințele aferente sarcinilor terților legate de evaluarea și verificarea constanței în ceea ce privește performanța produselor pentru construcții desemnate ca bunuri relevante în situații de criză.

(3)Toate cererile în curs vizând realizarea sarcinilor terților legate de evaluarea și verificarea constanței în ceea ce privește performanța produselor pentru construcții desemnate drept bunuri relevante în situații de criză se prelucrează cu prioritate, înaintea oricăror alte cereri privind produsele pentru construcții care nu au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză. Această cerință se aplică tuturor cererilor aferente sarcinilor terților legate de evaluarea și verificarea constanței în ceea ce privește performanța produselor pentru construcții desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, indiferent dacă au fost depuse înainte sau după activarea procedurilor de urgență prevăzute la articolul 59a.

(4)Tratarea cu prioritate a cererilor aferente sarcinilor terților legate de evaluarea și verificarea constanței în ceea ce privește performanța produselor pentru construcții în temeiul alineatului (3) nu antrenează costuri suplimentare pentru producătorii care au depus aceste cereri.

(5)Organismele notificate depun toate eforturile pentru a-și spori capacitățile de evaluare și verificare în ceea ce privește produsele pentru construcții desemnate ca bunuri relevante în situații de criză.

Articolul 59c 
Derogare de la procedurile de evaluare și verificare de către terți a constanței în ceea ce privește performanța

(1)Prin derogare de la articolul 28 alineatul (1), autoritatea națională competentă poate autoriza în mod excepțional, în urma unei cereri justificate corespunzător, introducerea pe piață pe teritoriul statului membru în cauză, a unui produs pentru construcții specific care a fost desemnat drept bun relevant în situații de criză și pentru care nu au fost desfășurate de către un organism notificat procedurile necesare de evaluare și verificare de către părți terțe a constanței în ceea ce privește performanța, menționate la articolul respectiv.

(2)Producătorul unui produs pentru construcții care face obiectul procedurii de autorizare menționate la alineatul (1) declară pe proprie răspundere că produsul pentru construcții în cauză atinge performanța declarată și este responsabil pentru îndeplinirea tuturor procedurilor de evaluare și verificare a constanței în ceea ce privește performanța indicate de autoritatea națională competentă.

De asemenea, producătorul implementează toate măsurile rezonabile pentru a se asigura că produsul pentru construcții pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) nu părăsește teritoriul statului membru care a emis autorizația.

(3)Orice autorizație emisă de o autoritate națională competentă în temeiul alineatului (1) stabilește condițiile și cerințele în care produsele pentru construcții pot fi introduse pe piață, acestea cuprinzând:

(a)o descriere a procedurilor care trebuie urmate pentru a demonstra că produsul pentru construcții atinge performanța declarată și respectă dispozițiile prezentului regulament, după caz;

(b)cerințele specifice privind siguranța, precum și trasabilitatea, inclusiv etichetarea, a produsului pentru construcții în cauză;

(c)data încetării valabilității autorizației, care nu poate depăși ultima zi a perioadei pentru care a fost activat regimul de urgență al pieței unice;

(d)orice cerințe specifice privind realizarea continuă a sarcinilor terților legate de evaluarea și verificarea constanței în ceea ce privește performanța produsului pentru construcții în cauză;

(e)măsurile care trebuie luate cu privire la produsul pentru construcții în cauză la expirarea autorizației, pentru a se asigura faptul că produsul pentru construcții în cauză îndeplinește din nou toate cerințele prezentului regulament.

(4)Prin derogare de la articolul 54 a alineatul (3) primul paragraf, în caz de necesitate autoritatea națională competentă poate să modifice condițiile autorizației eliberate menționate la alineatul (3) din prezentul articol și după dezactivarea sau expirarea regimului de urgență al pieței unice.

(5)Produsele pentru construcții pentru care a fost acordată o autorizație în temeiul alineatului (1) din prezentul articol nu părăsesc teritoriul statului membru care a emis autorizația și nu poartă marcajul CE.

(6)Autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru a cărui autoritate competentă a acordat o autorizație în temeiul alineatului (1) au dreptul să ia toate măsurile corective și restrictive la nivel național prevăzute în prezentul regulament în privința produselor pentru construcții respective.

(7)Statele membre informează Comisia cu privire la orice decizie de autorizare a introducerii pe piață a unor produse pentru construcții în temeiul alineatului (1).

(8)Aplicarea articolelor 59a-59f și utilizarea procedurii de autorizare prevăzute la alineatul (1) din prezentul articol nu afectează aplicarea procedurilor relevante de evaluare și verificare a constanței în ceea ce privește performanța prevăzute la articolul 28 pe teritoriul statului membru în cauză.

Articolul 59d 
Adoptarea unor specificații comune care să permită evaluarea performanței

(1)În cazul în care există produse pentru construcții care au fost desemnate drept bunuri relevante în situații de criză, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune vizând metodele și criteriile de evaluare a performanței produselor respective în ceea ce privește caracteristicile lor esențiale în oricare dintre următoarele cazuri:

(a)în cazul în care nu se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nicio trimitere la standardele armonizate care acoperă metodele și criteriile relevante de evaluare a performanței produselor respective în ceea ce privește caracteristicile lor esențiale, în conformitate cu articolul 17 alineatul (5);

(b)în cazul în care perturbările grave în funcționarea pieței unice, care au condus la activarea regimului de urgență al pieței unice restricționează semnificativ posibilitățile producătorilor de a utiliza standardele armonizate, furnizând metodele și criteriile relevante pentru evaluarea performanței produselor respective în ceea ce privește caracteristicile lor esențiale, și care au fost publicate deja în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în conformitate cu articolul 17 alineatul (5).

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu Comitetul permanent pentru construcții și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 64 alineatul (2a). Acestea se aplică produselor pentru construcții introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectului de act de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Fără a aduce atingere articolelor 4 și 6, metodele și criteriile prevăzute în specificațiile comune adoptate în temeiul alineatului (1) din prezentul articol pot fi utilizate pentru evaluarea și declararea performanței produselor pentru construcții care fac obiectul specificațiilor comune respective în ceea ce privește caracteristicile lor esențiale. 

(4)Prin derogare de la articolul 59a alineatul (3) primul paragraf, declarația de performanță în conformitate cu specificațiile comune menționate la alineatul (1) din prezentul articol privind produsele pentru construcții care au fost introduse pe piață nu este afectată de expirarea sau abrogarea ulterioară a actului de punere în aplicare care a stabilit specificațiile comune respective, cu excepția cazului în care există motive suficiente să se creadă că produsele pentru construcții care fac obiectul specificațiilor comune respective prezintă un risc sau nu ating performanța declarată.

(5)Atunci când un stat membru consideră că o specificație comună menționată la alineatul (1) este incorectă din punctul de vedere al criteriilor și metodelor de evaluare a performanței în ceea ce privește caracteristicile esențiale, acesta informează Comisia în acest sens, prezentând o explicație detaliată, iar Comisia evaluează informațiile respective și, dacă este cazul, modifică sau retrage actul de punere în aplicare prin care se stabilește specificația comună în cauză.

Articolul 59e 
Adoptarea de specificații comune obligatorii

(1)În cazuri justificate corespunzător, Comisia este împuternicită să adopte acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificații comune obligatorii vizând metodele și criteriile de evaluare a performanței produselor pentru construcții desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Actele de punere în aplicare menționate la alineatul (1) din prezentul articol se adoptă în urma unei consultări cu Comitetul permanent pentru construcții și în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 64 alineatul (2a). Acestea se aplică produselor pentru construcții introduse pe piață până în ultima zi a perioadei de activare a regimului de urgență al pieței unice. În etapele timpurii ale elaborării proiectelor de acte de punere în aplicare prin care se stabilesc specificațiile comune, Comisia colectează opiniile organismelor sau ale grupurilor de experți relevante instituite în temeiul legislației sectoriale relevante a Uniunii. Comisia elaborează proiectul de act de punere în aplicare pe baza acestei consultări.

(3)Prin derogare de la articolul 59a alineatul (3) primul paragraf, cu excepția cazului în care există motive suficiente pentru a considera că produsele pentru construcții vizate de specificațiile comune obligatorii menționate la alineatul (1) din prezentul articol prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea persoanelor, produsele pentru construcții care respectă specificațiile comune în cauză și care au fost introduse pe piață sunt considerate a fi conforme cu prezentul regulament după expirarea sau abrogarea unui act de punere în aplicare adoptat în temeiul alineatului (2) din prezentul articol și după expirarea sau dezactivarea regimului de urgență al pieței unice în conformitate cu [Regulamentul SMEI].

Articolul 59f 
Realizarea cu prioritate a activităților de supraveghere a pieței și asistența reciprocă între autorități

(1)Statele membre acordă prioritate activităților de supraveghere a pieței pentru produsele pentru construcții desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.

(2)Autoritățile de supraveghere a pieței din statele membre depun toate eforturile pentru a oferi asistență altor autorități de supraveghere a pieței pe durata unei situații de urgență pe piața unică, inclusiv prin mobilizarea și trimiterea unor echipe de experți care să susțină temporar personalul autorităților de supraveghere a pieței care solicită asistență sau prin furnizarea de sprijin logistic, cum ar fi consolidarea capacității de testare a produselor pentru construcții desemnate drept bunuri relevante în situații de criză.”

(2) La articolul 64 se introduce următorul alineat (2a):

„(2a) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.”

Articolul 6
Intrare în vigoare

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la [OP este rugat să introducă data identică cu data intrării în vigoare a Regulamentului privind SMEI].

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președinta    Președintele

(1)

    https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-13-2020-INIT/ro/pdf .

(2)

   COM(2021) 350 final.

(3)

    https://ec.europa.eu/info/publications/2022-commission-work-programme-key-documents_ro .

(4)

    Rezoluția Parlamentului European din 17 februarie 2022 referitoare la eliminarea barierelor netarifare și nefiscale de pe piața unică [2021/2043 (INI)] .

(5)

    https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/ipcr-response-to-crises/ .

(6)

   Acesta a fost instituit în mod oficial prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1993 a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind mecanismul integrat al Uniunii pentru un răspuns politic la crize.

(7)

   Prevăzut în Decizia 1313/2013/UE, care reglementează funcționarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii.

(8)

   Regulamentul (CE) nr. 2679/98 al Consiliului din 7 decembrie 1998 privind funcționarea pieței interne în legătură cu libera circulație a mărfurilor între statele membre, JO L 337, 12.12.1998, p. 8.

(9)

   Regulamentul (UE) 2015/479 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2015.

(10)

   Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2071 al Comisiei din 25 noiembrie 2021.

(11)

   Acestea pot fi adoptate în baza Directivei 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE.

(12)

   COM(2021) 689 final.

(13)

   COM(2022) 211 final.

(14)

   Celelalte măsuri vizează: gestionarea fluxurilor de refugiați și repatrierea pasagerilor și a lucrătorilor din sectorul transporturilor blocați, asigurarea conectivității minime a transporturilor și a protecției pasagerilor, consolidarea coordonării politicilor în domeniul transporturilor prin intermediul rețelei punctelor de contact naționale în domeniul transporturilor, consolidarea securității cibernetice și cooperarea cu partenerii internaționali.

(15)

   Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului, JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(16)

   Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1184/2006 și (CE) nr, 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 104/2000 al Consiliului, JO L 354, 28.12.2013, p. 1.

(17)

   Ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, obligația statelor membre de a furniza notificări lunare privind stocurile de cereale a fost inclusă într-o modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/1185 al Comisiei din 20 aprilie 2017 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (UE) nr. 1307/2013 și (UE) nr. 1308/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește notificările către Comisie ale informațiilor și documentelor, precum și de modificare și abrogare a mai multor regulamente ale Comisiei, JO L 171, 4.7.2017, p. 113.

(18)

   Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului, JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

(19)

   Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, JO L 211, 15.6.2021, p. 1.

(20)

   Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului din 13 octombrie 2020 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19, JO L 337, 14.10.2020, p. 3 și actualizările ulterioare.

(21)    COM(2020) 730 final.
(22)    Regulamentul (UE) 2022/123 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 ianuarie 2022 privind consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză în domeniul medicamentelor și al dispozitivelor medicale și gestionarea acestora. JO L 20, 31.1.2022, p. 1.
(23)

   C(2021) 6712 final. 

(24)

   COM(2020) 727 final.

(25)    Termenul „transfrontalier” este înțeles ca incluzând atât orice situație care afectează mai mult de un stat membru („peste frontiere”), cât și, mai precis, o situație care afectează regiuni din două sau mai multe state membre care au o frontieră comună („regiuni de frontieră”).
(26)    COM(2020) 726 final.
(27)

   COM(2021) 577 final.

(28)

   COM(2022) 46 final.

(29)

   COM(2022) 68 final.

(30)

   COM(2021) 891 final.

(31)

   COM(2020) 829 final.

(32)    JO L 218, 13.8.2008, p. 82.
(33)

   Astfel cum s-a analizat în studiul de fundamentare a evaluării și în documentul de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2019)371 final din 8 octombrie 2019.

(34)    A se vedea documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei SWD(2022) 289.
(35)    Cu condiția existenței unui factor declanșator suplimentar.
(36)

   Cu condiția existenței unui factor declanșator suplimentar.

(37)    Cu condiția existenței unui factor declanșator suplimentar.
(38)    JO C , , p. .
(39)    Poziția Parlamentului European din xxx (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din xxx.
(40)    JO L 81, 31.3.2016, p. 1.    
(41)    JO L 81, 31.3.2016, p. 51.    
(42)    JO L 81, 31.3.2016, p. 99.    
(43)    JO L 170, 25.6.2019, p. 1.    
(44)    JO L 88, 4.4.2011, p. 5.
(45)    JO L 218, 13.8.2008, p. 82.
(46)    JO L 316, 14.11.2012, p. 12.