COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 23.3.2022
COM(2022) 135 final
2022/0090(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și a Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale
(Text cu relevanță pentru SEE)
EXPUNERE DE MOTIVE
1.CONTEXTUL PROPUNERII
•Motivele și obiectivele propunerii
a)Securitatea aprovizionării
Potențialele amenințări la adresa securității aprovizionării cu gaze a UE, legate în principal de dependența sa de energia primară din țări terțe, au declanșat deja pregătiri pentru a face față provocărilor suplimentare. Odată cu introducerea Pactului verde european, în special modernizarea și extinderea infrastructurii GNL și diversificarea surselor și rutelor de gaze de conductă, s-au luat deja măsuri importante pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile împotriva șocurilor de aprovizionare.
Tensiunile internaționale au subliniat necesitatea de a avansa planurile și acțiunile cu scopul de a deveni mai independenți față de țările terțe. Accelerarea tranziției verzi va reduce emisiile și dependența de combustibilii fosili importați și va oferi protecție împotriva creșterii prețurilor. Cu toate acestea, situația geopolitică actuală necesită măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a face față dezechilibrelor de pe piața energiei și pentru a asigura aprovizionarea în anii următori. Întrucât perturbările aprovizionării cu gaze de conductă pot apărea în orice moment, se introduc măsuri de creare a unei polițe de asigurare privind nivelul de stocuri constituite în instalațiile de înmagazinare din UE. Instalațiile de înmagazinare a gazelor bine umplute contribuie la o aprovizionare mai sigură cu gaze pentru iarna 2022/2023.
b)Rolul înmagazinării și problemele actuale
Înmagazinarea gazelor contribuie la securitatea aprovizionării prin asigurarea unor rezerve suplimentare în caz de cerere mare sau de întreruperi ale aprovizionării; instalațiile de înmagazinare furnizează 25-30 % din gazele consumate iarna. În timpul sezonului rece, în care trebuie să ne încălzim locuințele, înmagazinarea reduce necesitatea de a importa gaze suplimentare. Înmagazinarea contribuie la absorbția șocurilor de aprovizionare.
În ultimele șase luni, o piață dezechilibrată a gazelor a condus la o creștere bruscă a prețurilor la gaze. În UE, nivelul stocurilor constituite în instalațiile de înmagazinare pe timpul iernii a fost cu mult sub nivelul din anii precedenți – cu 10 % mai puțin în puncte procentuale în luna ianuarie. Acest lucru a amplificat incertitudinile în ceea ce privește securitatea aprovizionării și volatilitatea prețurilor. Prezenta propunere urmărește să abordeze cele trei probleme mai specifice de mai jos:
–Diferența între prețul gazelor vara și iarna este importantă pentru atragerea gazelor în sistem de înmagazinare. Având în vedere evoluțiile geopolitice în curs și prețurile ridicate la energie, o estimare a diferenței previzibile de preț între vară și iarnă este foarte nefiabilă. Se preconizează că situația va fi deosebit de problematică înainte de iarna următoare, deoarece prețurile pot fi mai mari vara decât iarna. Se preconizează că acest lucru va duce la o situație în care înmagazinarea nu este atractivă pentru participanții la piață, iar constituirea de stocuri trebuie să fie asigurată prin intervenții publice, inclusiv prin sprijin financiar pentru a stimula utilizarea înmagazinării.
–În februarie 2022, Comisia și Grupul de coordonare pentru gaz au efectuat o analiză consolidată a pregătirii pentru riscuri la nivelul UE. Această analiză a arătat că, deși iarna 2021/2022 a fost în cele din urmă sigură, ar putea exista riscul să nu avem suficiente gaze înmagazinate înainte de iarna următoare 2022/2023. Optimizarea capacităților de înmagazinare pe parcursul sezonului de constituire de stocuri ar necesita injectarea imediată, de la începutul sezonului de constituire de stocuri (aprilie 2022). Astfel de acțiuni timpurii ar reduce riscurile de blocaje la constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare în timpul posibilelor întreruperi din est care ar necesita transportul gazelor către unitățile de înmagazinare de pe alte rute.
–Nivelurile de înmagazinare a gazelor în 2021/2022 s-au dovedit a fi deosebit de scăzute în unitățile deținute de entități din țări terțe. Acest lucru a contribuit la aproape jumătate din nivelul de înmagazinare neobișnuit de scăzut din acest an. Instalațiile de înmagazinare sunt active strategice și esențiale pentru securitatea aprovizionării Uniunii și a statelor sale membre. Controlul și utilizarea instalațiilor de înmagazinare de către entități din țări terțe pot crea riscuri în materie de securitate a aprovizionării, având impact asupra altor interese esențiale în materie de securitate, și pot submina și mai mult autonomia strategică a UE.
c) Obiectivele propunerii
Prezenta propunere vizează abordarea riscurilor foarte semnificative pentru securitatea aprovizionării și pentru economia Uniunii care rezultă din schimbarea dramatică a situației geopolitice. Propunerea urmărește, în special, să asigure faptul că, în Uniune, capacitățile de stocare, care sunt esențiale pentru a asigura securitatea aprovizionării, nu rămân neutilizate, pentru a se asigura că instalațiile de înmagazinare pot fi partajate în întreaga Uniune, într-un spirit de solidaritate.
În acest scop, stabilirea unui nivel minim obligatoriu de gaze în instalațiile de înmagazinare va consolida securitatea aprovizionării înainte de iarna 2022/2023 și pentru următoarele perioade de iarnă. O certificare obligatorie a operatorilor de înmagazinare va garanta faptul că pot fi excluse potențialele riscuri de securitate a aprovizionării care rezultă din influența asupra infrastructurii critice de înmagazinare. În cele din urmă, utilizarea înmagazinării va fi stimulată prin autorizarea scutirii utilizatorilor instalațiilor de înmagazinare de la plata tarifelor de transport la punctele de intrare sau de ieșire din instalațiile de înmagazinare.
•Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat
Prezenta propunere modifică două regulamente existente, Regulamentul (UE) 2017/1938 privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și Regulamentul (CE) nr. 715/2009 privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale. Aceasta se bazează pe cadrul existent pentru securitatea aprovizionării cu gaze și pe normele pieței interne a gazelor, adăugând măsurile suplimentare necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale în Uniune în contextul crizei energetice grave cauzate de schimbările recente ale situației geopolitice.
Normele propuse privind obiectivele obligatorii de constituire de stocuri în instalațiile de înmagazinare sunt legate de o propunere privind utilizarea instalațiilor de înmagazinare, care a fost inclusă la articolul 67 din propunerea Comisiei de regulament privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului din 15 decembrie 2021. Acest articol a propus introducerea unui nou articol 7b în Regulamentul (UE) 2017/1938 pentru a stimula statele membre să utilizeze unele măsuri legate de înmagazinare pentru a spori securitatea aprovizionării, fără a introduce o obligație de înmagazinare. Cu toate acestea, întrucât situația geopolitică s-a schimbat în mod semnificativ din decembrie 2021, a devenit esențială adoptarea unor măsuri consolidate de asigurare a securității aprovizionării. Comisia, în coordonare cu Grupul de coordonare pentru gaz, a efectuat o analiză specifică a riscurilor, care a arătat că sunt necesare de urgență norme mai stricte pentru a asigura o mai bună utilizare a instalațiilor de înmagazinare din Uniune.
O negociere rapidă a propunerii cuprinzătoare de regulament privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului din 15 decembrie 2021 este esențială pentru Pactul verde și pentru reducerea dependenței Europei de gazele fosile. Pentru a evita perturbarea procesului de negociere cu privire la propunerea din 15 decembrie 2021, propunerea de norme de îmbunătățire a nivelurilor stocurilor constituite în instalațiile de înmagazinare este prezentată sub forma unui regulament separat, care se limitează la trei modificări bine orientate (obligația de constituire de stocuri în instalațiile de înmagazinare, certificarea instalațiilor de înmagazinare și reducerile tarifare). Propunerea, care este scurtă și bine orientată, trebuie să permită adoptarea sa de către Consiliu și Parlament într-un interval de timp scurt, deoarece sunt necesare de urgență noi norme pentru a asigura constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare în perioadele cu prețuri în creștere la energie.
Pentru a evita un conflict juridic între articolul 67 din propunerea de regulament privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului din 15 decembrie 2021 și prezenta propunere, valabilitatea regulamentului propus este limitată până la intrarea în vigoare a Regulamentului reformat (UE) al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, pe baza propunerii Comisiei din 15 decembrie 2021.
Dispozițiile din prezenta propunere referitoare la înmagazinare urmează să fie adoptate cât mai curând posibil, pentru a asigura eficacitatea acestora înainte de începerea sezonului de încălzire, în octombrie 2022. Acestea ar putea fi integrate cu ușurință în Regulamentul privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului într-o etapă ulterioară.
•Coerența cu alte politici ale Uniunii
Propunerea este în concordanță cu un set mai larg de inițiative menite să consolideze reziliența energetică a Uniunii și să o pregătească pentru eventuale situații de urgență, în special propunerile Comisiei din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, mai ales revizuirea celui de al treilea pachet privind energia în sectorul gazelor (Directiva 2009/73/UE și Regulamentul 715/2009/UE), care sunt menite să reglementeze piețele competitive de gaze decarbonizate și să creeze un sector energetic durabil pe termen lung, în beneficiul consumatorilor europeni.
În octombrie 2021, Comisia Europeană a prezentat o comunicare pentru a adopta și a sprijini măsuri adecvate de atenuare a impactului creșterii prețurilor la energie. Comunicarea prevede, de asemenea, măsuri pentru a asigura energie la prețuri accesibile și un nivel suficient de înmagazinare, sporind reziliența UE la șocurile viitoare.
În urma recentelor evoluții geopolitice, în martie 2022, Comisia a publicat Comunicarea „REPowerEU” privind acțiuni europene comune pentru o energie mai accesibilă ca preț, sigură și mai durabilă. În conformitate cu Comunicarea REPowerEU, Comisia va prezenta o propunere legislativă pentru a asigura un nivel anual adecvat de înmagazinare până în iarna următoare. Comunicarea a subliniat nu numai necesitatea urgentă de a constitui stocuri în instalațiile de înmagazinare din Uniune, ci a clarificat, de asemenea, că este posibil să se utilizeze ajutoare de stat ca sprijin financiar pentru constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare.
2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE
•Temei juridic
Prezenta propunere modifică Regulamentul (UE) 2017/1938, al cărui temei juridic era articolul 194 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Aceasta modifică, de asemenea, Regulamentul (UE) nr. 715/2009, care, întrucât Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene nu era în vigoare la momentul respectiv, era bazat pe articolul 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, în prezent articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Prezenta propunere se bazează pe articolul 194 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
•Subsidiaritatea (în cazul competenței neexclusive)
Măsurile planificate în cadrul prezentei inițiative sunt pe deplin conforme cu principiul subsidiarității. Din cauza riscului și a efectului semnificativ al unei posibile întreruperi a aprovizionării cu gaze asupra întregii Uniuni, este necesară o acțiune la nivelul UE.
Având în vedere natura fără precedent a crizei aprovizionării cu gaze și efectele sale transfrontaliere, precum și faptul că țările UE sunt conectate prin intermediul unei rețele comune de gaze, este necesară o acțiune la nivelul Uniunii, întrucât statele membre nu pot aborda în mod individual și suficient de eficace riscul unor dificultăți economice grave care rezultă din perturbările semnificative ale aprovizionării. Numai o acțiune la nivelul UE motivată de un spirit de solidaritate între statele membre poate asigura o pregătire eficace împotriva unei întreruperi a aprovizionării, care ar duce la prejudicii de durată pentru cetățeni și economie.
•Proporționalitate
Inițiativa respectă principiul proporționalității. Având în vedere situația geopolitică fără precedent și amenințarea semnificativă la adresa consumatorilor și a economiei UE în cazul unor întreruperi ale aprovizionării cu gaze, există o nevoie clară de acțiune coordonată și urgentă. În pofida caracterului urgent, propunerea ține seama de faptul că statele membre vor avea totuși nevoie de un anumit timp pentru a stabili măsurile necesare pentru a asigura constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare. Prin urmare, propunerea prevede un mecanism de introducere treptată, adică norme care sunt mai puțin stricte pentru anul 2022 decât pentru anii următori (de exemplu, un obiectiv de constituire de stocuri mai scăzut, mai puține obiective intermediare, obligația Comisiei de a lua în considerare perioada limitată de aplicare la implementarea propunerii). Prin urmare, propunerea nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în instrumentul actual. Măsurile propuse sunt considerate proporționale și se bazează, pe cât posibil, pe abordările existente. Sprijinirea măsurilor de solidaritate și a cerinței de constituire de stocuri în instalațiile de înmagazinare asigură în mod eficace reducerea la minimum a riscurilor în materie de securitate a aprovizionării la nivel regional. Alegerea nivelului necesar de stocuri constituite a fost analizată cu atenție. Acest subiect a fost discutat cu părțile interesate în cadrul Grupului de coordonare pentru gaz și au urmat consultări intense cu experți din sector și cu statele membre. Pe baza acestor consultări, rata de stocuri constituite propusă, de 90 %, reprezintă un nivel necesar și adecvat pentru a asigura securitatea aprovizionării în timpul iernii în cazul unor perturbări grave ale aprovizionării, fără a impune o sarcină excesivă asupra statelor membre, a întreprinderilor din sectorul energetic sau a cetățenilor.
•Alegerea instrumentului
Aceasta este o propunere de modificare a două regulamente, Regulamentul (UE) 2017/1938 și Regulamentul (UE) nr. 715/2009, prin urmare instrumentul ales este un regulament de modificare. Având în vedere că aceasta nu reprezintă o revizuire completă a niciunuia dintre cele două regulamente, o reformare nu este considerată adecvată.
3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI
•Consultările cu părțile interesate
Având în vedere caracterul urgent al propunerii, care este formulată ca reacție la o criză geopolitică neașteptată și care trebuie adoptată de urgență pentru a asigura constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare înainte de sezonul de încălzire, a trebuit ca consultările cu părțile interesate să fie mai puțin formale. Cu toate acestea, au fost efectuate consultări specifice cu părțile interesate, inclusiv prin intermediul Grupului de coordonare pentru gaz, precum și consultări bilaterale multiple cu principalele părți interesate, cu experți din sector și cu statele membre.
La 8 martie 2022, Comisia a publicat Comunicarea COM (2022) 108 final „REPowerEU: Acțiuni europene comune pentru o energie mai accesibilă ca preț, sigură și durabilă”, care a stabilit conținutul principal al propunerii actuale privind măsurile de constituire de stocuri în instalațiile de înmagazinare și a permis deja o consultare a părților interesate relevante cu privire la măsurile propuse. Pe baza acestui document, toate părțile interesate – de exemplu, autoritățile, părțile interesate și cetățenii – au avut posibilitatea de a formula observații cu privire la abordarea legislativă a Comisiei, astfel cum a fost prezentată în comunicare.
•Obținerea și utilizarea expertizei
Având în vedere caracterul urgent și sensibil din punct de vedere politic al propunerii, nu a fost comandată nicio expertiză externă în afară de consultările extinse cu părțile interesate.
•Evaluarea impactului
Având în vedere caracterul urgent și sensibil din punct de vedere politic al propunerii, nu a fost efectuată o evaluare a impactului, dar s-au efectuat o analiză consolidată a pregătirii pentru riscuri la nivelul UE (a se vedea mai sus) și consultări specifice.
Măsurile de constituire de stocuri și posibilele alternative au fost evaluate și discutate intens cu părțile interesate înainte de propunere, în special în cadrul Grupului de coordonare pentru gaz.
În cadrul reuniunii Grupului de coordonare pentru gaz din 23 februarie 2022, participanții au subliniat că ar trebui luate măsuri cât mai curând posibil pentru constituirea stocurilor înainte de iarna următoare. Intervențiile s-au axat pe modalitățile de promovare a constituirii stocurilor, utilizând, acolo unde este posibil, mecanismele de piață, pe nivelul stocurilor constituite care trebuie atins, pe modul de finanțare a înmagazinării, inclusiv posibilele ajutoare de stat, precum și pe modul de coordonare între statele membre.
În cadrul reuniunii Grupului de coordonare pentru gaz din 11 martie 2022, Comisia a prezentat măsurile de înmagazinare prevăzute în prezenta propunere și prezentate în comunicarea REPowerEU. Grupul a salutat comunicarea și a formulat observații cu privire la data-țintă pentru constituirea stocurilor, la gradul de flexibilitate pentru atingerea obiectivului în fiecare stat membru, la posibilele stimulente pentru operatorii de pe piață și la modalitățile de îmbunătățire a cooperării.
•Drepturile fundamentale
Măsura va permite sprijinirea unora dintre cei mai vulnerabili clienți, în special a celor care se confruntă deja cu sărăcia energetică.
4.IMPLICAȚIILE BUGETARE
Impactul bugetar asupra bugetului UE asociat prezentei propuneri se referă la resursele umane și la alte cheltuieli administrative ale Direcției Generale (DG) Energie a Comisiei Europene.
Propunerea stabilește o nouă arhitectură îmbunătățită pentru securitatea aprovizionării cu gaze, cu noi obligații pentru statele membre și, în consecință, cu un rol consolidat pentru DG Energie într-o gamă largă de domenii – și anume:
·gestionarea globală și punerea în aplicare a regulamentului (1 ENI);
·gestionarea rolului consolidat al Grupului de coordonare pentru gaz (0,5 ENI);
·monitorizarea ratelor de constituire de stocuri și definirea elementelor tehnice de implementare, cum ar fi traiectoriile constituirii de stocuri (inclusiv analiza economică și tehnică și gestionarea datelor) (1,5 ENI);
·punerea în aplicare legală a măsurilor prevăzute la noul articolul 6d alineatul (7) (media anuală estimată: 5 decizii de avertizare; 2 decizii privind măsuri de ultimă instanță.) (2 ENI);
·gestionarea platformei GNL prevăzută la noul articolul 6b alineatul (1) (5 ENI);
·evaluarea notificărilor privind repartizarea sarcinilor prevăzute la articolul 6c (1 ENI);
·avizul privind certificarea operatorilor de înmagazinare (3 ENI);
·sprijin administrativ (1 ENI).
Pentru punerea în aplicare a noilor responsabilități menționate mai sus, resursele umane ale DG Energie trebuie, prin urmare, să fie consolidate cu 12 ENI suplimentare în mod permanent plus 3 ENI temporare dedicate în mod specific certificării până la încheierea acestui proces.
În plus, punerea în aplicare, coordonarea și monitorizarea prezentului regulament de modificare între statele membre vor necesita credite administrative suplimentare, după cum urmează: 150 000 EUR/an pentru misiuni și reuniuni ale experților (în special: Grupul de coordonare pentru gaz).
5.ALTE ELEMENTE
•Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii
Articolul 1 modifică Regulamentul (UE) 2017/1938.
Articolul 1 alineatul (1) a adăugat definiții la articolul 2 din Regulamentul (UE) 2017/1938, pentru a defini termenii „traiectorie de constituire de stocuri”, „obiectiv de constituire de stocuri”, „înmagazinare strategică” și „stoc strategic”.
Articolul 1 alineatul (2) introduce noile articole 6a-6d.
–Articolul 6a. Această nouă dispoziție va impune statelor membre să se asigure că stocurile din infrastructurile de înmagazinare de pe teritoriul lor sunt constituite până la cel puțin 90 % din capacitatea lor la nivelul statelor membre până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, cu obiective intermediare pentru fiecare stat membru în februarie, mai, iulie și septembrie. Pentru 2022 se aplică un obiectiv mai scăzut și o traiectorie de constituire de stocuri diferită, ținând seama de faptul că statele membre au la dispoziție o perioadă limitată de timp pentru a pune în aplicare prezentul regulament. Comisia este mandatată să se asigure că obiectivele de constituire de stocuri sunt îndeplinite în cazul în care nu sunt îndeplinite obiectivele intermediare.
–Articolul 6b stabilește măsurile pe care statele membre trebuie să le ia pentru a se asigura că sunt îndeplinite obiectivele obligatorii de constituire de stocuri în conformitate cu articolul 6a.
–Articolul 6c. Se introduce un mecanism de repartizare a sarcinilor, deoarece, deși nu toate statele membre dispun de instalații de înmagazinare pe teritoriul lor, toate statele membre vor beneficia de un nivel ridicat garantat de stocuri constituite, din punctul de vedere al valorii asigurării împotriva riscurilor în materie de securitate a aprovizionării și al efectelor de deteriorare a prețurilor în timpul iernii.
–Articolul 6d. Această nouă dispoziție prevede instrumente eficace de monitorizare a noilor obligații de constituire de stocuri și consolidează rolul Grupului de coordonare pentru gaz, conferindu-i un mandat explicit de monitorizare a performanței statelor membre în domeniul securității aprovizionării cu gaze și de dezvoltare a celor mai bune practici pe această bază. Planurile naționale actualizate privind energia și clima și rapoartele naționale intermediare integrate privind energia și clima adoptate în temeiul articolului 17 din Regulamentul 2018/1999 reflectă progresele înregistrate în ceea ce privește traiectoriile și obiectivele d constituire de stocuri, precum și politicile și măsurile planificate pentru atingerea acestora.
Articolul 2 modifică Regulamentul (UE) 715/2009.
Articolul 2 alineatul (1) introduce un nou articol 3a privind certificarea operatorilor de înmagazinare, în temeiul căruia statele membre certifică toate întreprinderile care dețin un operator de înmagazinare, inclusiv operatorii de transport și de sistem, pentru a se asigura că proprietarul operatorului de înmagazinare nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie în Uniune sau în orice stat membru.
Articolul 2 alineatul (2) adaugă un nou alineat final la articolul 13, aplicând o reducere de 100 % tarifelor de transport bazate pe capacitate în punctele de intrare dinspre instalațiile de înmagazinare și în punctele de ieșire către acestea.
Articolul 3 se referă la intrarea în vigoare.
2022/0090 (COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și a Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale
(Text cu relevanță pentru SEE)
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere articolul 194 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,
având în vedere propunerea Comisiei Europene,
după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,
având în vedere avizul Comitetului Regiunilor,
hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,
întrucât:
(1)Deși în trecut au avut loc întreruperi pe termen scurt ale aprovizionării cu gaze, există mai mulți factori care diferențiază situația actuală de crizele anterioare în materie de securitate a aprovizionării. Escaladarea conflictului armat din Ucraina începând cu februarie 2022 a condus la creșteri fără precedent ale prețurilor. Este probabil ca aceste creșteri ale prețurilor să modifice în mod fundamental stimulentele pentru constituirea stocurilor în instalațiile de înmagazinare din Uniune. În contextul geopolitic actual, nu mai pot fi excluse alte întreruperi ale aprovizionării cu gaze. Acest lucru ar putea afecta grav cetățenii și economia Uniunii, deoarece Uniunea este încă într-o măsură semnificativă dependentă de aprovizionarea externă cu gaze care poate fi afectată de conflict.
(2)Natura și consecințele acestor evenimente sunt la scară largă și la nivelul întregii Uniuni și, prin urmare, necesită un răspuns cuprinzător. Răspunsul trebuie să acorde prioritate măsurilor care pot consolida securitatea aprovizionării la nivelul Uniunii, în special pentru clienții protejați. Prin urmare, este esențial ca Uniunea să acționeze în mod coordonat pentru a evita potențialele riscuri rezultate dintr-o posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaze.
(3)Înmagazinarea gazelor contribuie la securitatea aprovizionării prin asigurarea unor rezerve suplimentare în caz de cerere mare sau de întreruperi ale aprovizionării, iar constituirea unor stocuri suficiente în instalațiile de înmagazinare conduce la securitatea aprovizionării cu gaze. Întrucât întreruperile aprovizionării cu gaze de conductă pot apărea în orice moment, trebuie introduse măsuri privind nivelul de constituire a stocurilor în unitățile de înmagazinare din Uniune pentru a asigura aprovizionarea pentru iarna 2022/2023.
(4)Regulamentul (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului a introdus mecanisme de solidaritate menite să abordeze situațiile extreme în care, într-un stat membru, este în joc aprovizionarea clienților protejați, care este o necesitate esențială de securitate și o prioritate necesară. În cazul unei situații de urgență la nivelul Uniunii, un răspuns imediat trebuie să asigure faptul că statele membre sunt în măsură să le ofere clienților protecție sporită.
(5)Impactul conflictului armat de la frontierele Uniunii a arătat că normele existente privind securitatea aprovizionării nu sunt totuși adaptate la evoluții geopolitice majore bruște, în care deficitele de aprovizionare și vârfurile de preț pot rezulta nu numai din defectarea infrastructurii sau din condiții meteorologice extreme, ci și, de exemplu, din evenimente majore intenționate și întreruperi bruște sau pe termen mai lung ale aprovizionării. Prin urmare, este necesar să se abordeze riscurile mai mari care pot apărea brusc și care rezultă din schimbările actuale ale situației geopolitice.
(6)Pe baza analizei Comisiei privind măsurile adecvate de asigurare a aprovizionării cu gaze, printre altele, a analizei consolidate a pregătirii pentru riscuri la nivelul UE, efectuată în februarie 2022 de Comisie și de Grupul de coordonare pentru gaz, este oportun ca statele membre să se asigure că infrastructurile de înmagazinare de pe teritoriul lor sunt umplute până la cel puțin 90 % din capacitatea lor la nivel de stat membru până la data de 1 noiembrie, cu obiective intermediare pentru fiecare stat membru în mai, iulie, septembrie și februarie din anul următor. Acest lucru este necesar pentru a asigura protecția adecvată a consumatorilor europeni împotriva deficitelor de aprovizionare. Pentru 2022, se va aplica un obiectiv de constituire de stocuri mai scăzut, de 80 %, și un număr redus de obiective intermediare (august, septembrie și octombrie), ținând seama de faptul că regulamentul va deveni aplicabil numai după începerea sezonului de constituire a stocurilor de gaze, iar statele membre dispun de o perioadă limitată de timp pentru punerea în aplicare a prezentului regulament.
(7)Un sistem de „traiectorii de constituire de stocuri” trebuie să permită monitorizarea continuă pe tot parcursul sezonului de constituire a stocurilor (de la 1 aprilie la 30 septembrie). Începând cu anul 2023, stocarea va fi, de asemenea, monitorizată în mod specific în februarie („punctul de control din februarie”), pentru a se evita retragerea bruscă a gazelor din instalațiile de înmagazinare la mijlocul iernii, ceea ce ar putea genera provocări în materie de securitate a aprovizionării înainte de sfârșitul iernii.
(8)Obiectivul de constituire de stocuri și traiectoria de constituire de stocuri pot fi ajustate de Comisie începând cu 2023, prin intermediul unui act delegat, ținând seama de simulările anuale ENTSOG și de analiza comună care urmează să fie efectuată de grupurile de risc regionale definite în Regulamentul (UE) 2017/1938. Decizia Comisiei de a stabili „traiectoriile de constituire de stocuri” va fi luată după consultarea Grupului de coordonare pentru gaz.
(9)Este posibil ca statele membre să nu fie întotdeauna în măsură să îndeplinească la timp obiectivele de constituire de stocuri din cauza unor probleme tehnice, cum ar fi probleme legate de conductele care alimentează unitatea de înmagazinare sau de instalațiile de injectare. În astfel de cazuri, este oportun ca statele membre să aibă flexibilitatea de a îndeplini obiectivul într-o etapă ulterioară. Cu toate acestea, obiectivul de constituire de stocuri trebuie atins cât de curând este posibil din punct de vedere tehnic și nu mai târziu de 1 decembrie, pentru a se asigura securitatea aprovizionării în perioada de iarnă.
(10)În plus, este posibil ca statele membre să nu fie în măsură să îndeplinească obiectivele de constituire de stocuri în cazul unei situații de urgență la nivelul UE, și anume într-o perioadă de penurie extremă de gaze. Prin urmare, obiectivele de constituire de stocuri nu trebuie să se aplice în cazul în care și atât timp cât Comisia a declarat o situație de urgență la nivelul Uniunii sau la nivel regional în temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE) 2017/1938.
(11)Autoritățile competente monitorizează permanent constituirea stocurilor în instalațiile subterane de înmagazinare, pentru a se asigura că sunt îndeplinite traiectoriile lor naționale de constituire de stocuri. Traiectoriile naționale de constituire de stocuri sunt definite ținând seama de o marjă de două puncte procentuale. În cazul în care nivelul de stocuri constituite într-un anumit stat membru este cu peste 2 puncte procentuale sub obiectivele traiectoriei de constituire de stocuri, autoritățile competente iau imediat măsuri eficace pentru a crește nivelul de stocuri constituite. Statele membre informează Comisia și Grupul de coordonare pentru gaz cu privire la astfel de măsuri.
(12)Abaterea substanțială și susținută de la traiectoriile de constituire de stocuri poate periclita atingerea nivelurilor adecvate de stocare care sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării în Uniune, într-un spirit de solidaritate. În cazul unor astfel de abateri substanțiale și persistente, Comisia trebuie, prin urmare, să fie împuternicită să ia măsuri eficace pentru a evita problemele de securitate a aprovizionării cauzate de stocurile neconstituite în instalațiile de înmagazinare. Atunci când decide cu privire la măsurile adecvate, Comisia ia în considerare situația specifică a statului membru respectiv, cum ar fi dimensiunea instalațiilor de înmagazinare în raport cu consumul intern de gaze sau importanța instalațiilor de înmagazinare pentru securitatea aprovizionării în regiune. Întrucât prezentul regulament va intra în vigoare după începerea sezonului de constituire de stocuri în instalațiile de înmagazinare din 2022, orice măsură luată de Comisie pentru a aborda abaterile de la traiectoria de constituire de stocuri pentru anul 2022 trebuie să țină seama de timpul limitat pentru punerea în aplicare a prezentului regulament la nivel național. Comisia trebuie să se asigure că măsurile nu depășesc ceea ce este necesar pentru a menține securitatea aprovizionării, fără a impune o sarcină disproporționată asupra statelor membre, a participanților la piața gazelor, a operatorilor de înmagazinare sau a cetățenilor.
(13)Statele membre trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că obiectivele obligatorii de constituire de stocuri sunt îndeplinite. Având în vedere diferitele regimuri de reglementare deja în vigoare în multe state membre pentru a sprijini constituirea stocurilor, nu este prevăzut niciun instrument specific pentru a îndeplini traiectoria de constituire de stocuri și pentru a atinge obiectivul de constituire de stocuri, iar statele membre sunt libere să aleagă instrumentul cel mai adecvat pentru sistemul lor național, sub rezerva respectării condițiilor de la articolul 6b alineatele (2) și (3). Prin urmare, statele membre au libertatea de a alege participantul (participanții) pe piață pe care să îl (îi) oblige să asigure constituirea stocurilor. Ele pot decide, de asemenea, dacă mijloacele de reglementare, cum ar fi măsurile de obligare a deținătorilor de capacitate să elibereze capacitatea neutilizată, care sunt posibile în temeiul normelor UE în vigoare privind piața, pot fi suficiente pentru a îndeplini obiectivele de constituire de stocuri sau dacă sunt necesare stimulente financiare care ar putea constitui ajutoare de stat. Statele membre trebuie să utilizeze instrumente coordonate, cum ar fi platformele de achiziționare de GNL, cu alte state membre pentru a maximiza utilizarea GNL pentru a constitui stocurile și pentru a reduce barierele de infrastructură și de reglementare din calea utilizării în comun a GNL pentru constituirea stocurilor.
(14)În acest sens, Comunicarea Comisiei COM (2022) 108 final din 8 martie 2022, intitulată „REPowerEU: acțiuni europene comune pentru o energie mai accesibilă ca preț, sigură și mai durabilă” a clarificat faptul că dreptul Uniunii le permite statelor membre să acorde ajutoare de stat furnizorilor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE pentru a asigura constituirea stocurilor, de exemplu sub formă de garanții („contract bidirecțional pentru diferență”).
(15)Orice măsuri luate pentru asigurarea constituirii de stocuri în instalațiile de înmagazinare trebuie să fie necesare, clar definite, transparente, proporționale, nediscriminatorii și verificabile și să nu denatureze în mod nejustificat concurența sau funcționarea eficace a pieței interne a gazelor sau să pună în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a celorlalte state membre sau a Uniunii. În special, astfel de măsuri luate nu trebuie să conducă la consolidarea unei poziții dominante sau a unor câștiguri excepționale pentru întreprinderile care controlează instalațiile de înmagazinare sau care au rezervat, dar nu au utilizat capacitatea de înmagazinare.
(16)Utilizarea eficientă a infrastructurii existente, inclusiv a capacităților transfrontaliere de transport, a instalațiilor de înmagazinare și a instalațiilor GNL reprezintă factori importanți în asigurarea securității aprovizionării într-un spirit de solidaritate. Frontierele energetice deschise sunt esențiale pentru securitatea aprovizionării, inclusiv în perioadele de întrerupere a aprovizionării cu gaze la nivel național, regional sau la nivelul Uniunii. Prin urmare, nicio măsură luată pentru a asigura constituirea stocurilor de gaze nu trebuie să blocheze sau să restricționeze capacitățile transfrontaliere alocate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) 2017/459 al Comisiei.
(17)Obligația de înmagazinare va impune sarcini financiare pentru actorii relevanți din statele membre care dispun de instalații de înmagazinare relevante pe teritoriul lor, în timp ce creșterea nivelului de securitate a aprovizionării va aduce beneficii tuturor statelor membre, inclusiv statelor membre care nu dispun de instalații de înmagazinare. Pentru a partaja, în spiritul solidarității, sarcina de a se asigura că s-au constituit suficiente stocuri în instalațiile de înmagazinare din Uniune pentru a asigura securitatea aprovizionării, statele membre care nu dispun de instalații de înmagazinare trebuie să respecte obligația de a utiliza instalațiile de înmagazinare din alte state membre. În cazul în care nu există nicio interconectare cu alte state membre sau există o capacitate de transport transfrontalier limitată sau alte motive tehnice care fac imposibilă utilizarea instalațiilor de înmagazinare din alte state membre, obligația trebuie redusă în consecință.
(18)Cu toate acestea, statele membre nu trebuie să facă obiectul unei astfel de obligații dacă dezvoltă în comun un mecanism alternativ de repartizare a sarcinilor cu unul sau mai multe state membre care dețin instalații de înmagazinare. Un astfel de mecanism alternativ poate lua în considerare, printre altele, obligațiile legale echivalente deja existente de înmagazinare a combustibililor alternativi. Statele membre trebuie să notifice Comisiei astfel de mecanisme alternative de repartizare a sarcinilor.
(19)Măsurile prin care statele membre care nu dispun de instalații de înmagazinare împart sarcina obligației de înmagazinare cu statele membre care dețin instalații de înmagazinare pot avea, la rândul lor, un impact financiar asupra actorilor relevanți de pe piață. Prin urmare, statele membre care nu dispun de instalații de înmagazinare pot oferi stimulente financiare sau compensații participanților la piață pentru deficitul de venituri sau pentru costurile ocazionate de obligațiile care le sunt impuse și care nu pot fi acoperite prin venituri. În cazul în care măsura este finanțată printr-o taxă, taxa respectivă nu se alocă punctelor de interconectare transfrontaliere.
(20)Monitorizarea și raportarea eficace sunt esențiale, atât pentru evaluarea naturii și a amplorii riscurilor legate de securitatea aprovizionării, cât și pentru alegerea măsurilor adecvate de contracarare a acestor riscuri. În cursul perioadei de constituire de stocuri, operatorii instalațiilor de înmagazinare trebuie să raporteze lunar nivelurile stocurilor constituite autorităților naționale competente. Proprietarii și operatorii instalațiilor de înmagazinare sunt, de asemenea, încurajați să codifice periodic capacitatea și nivelul de stocuri constituite pentru fiecare unitate de înmagazinare pe o platformă centrală de raportare.
(21)Autoritățile de reglementare trebuie să joace un rol important în monitorizarea securității aprovizionării – una dintre sarcinile atribuite autorităților de reglementare de legislația privind piața internă a energiei – întrucât autoritățile de reglementare asigură un echilibru între securitate și costul măsurilor pentru consumatori. Comisia va monitoriza nivelurile de stocuri constituite împreună cu autoritățile competente din statele membre.
(22)Rolul Grupului de coordonare pentru gaz trebuie consolidat, printr-un mandat explicit de monitorizare a performanței statelor membre în domeniul securității aprovizionării cu gaze și de dezvoltare a celor mai bune practici în domeniu pe această bază. Prin urmare, Comisia raportează periodic Grupului de coordonare pentru gaz, care sprijină Comisia în ceea ce privește monitorizarea obiectivelor de constituire de stocuri și asigurarea îndeplinirii obiectivelor de înmagazinare.
(23)Uniunea consideră că sectorul sistemelor de înmagazinare are o mare importanță pentru Uniune, pentru securitatea aprovizionării sale cu energie și pentru celelalte interese esențiale în materie de securitate. Prin urmare, instalațiile de înmagazinare sunt considerate infrastructură critică, în sensul Directivei 2008/114/CE a Consiliului din 8 decembrie 2008 privind identificarea și desemnarea infrastructurilor critice europene și evaluarea necesității de îmbunătățire a protecției acestora. Statele membre trebuie să țină seama de măsurile adoptate în temeiul prezentului regulament în planurile lor naționale privind energia și clima și în rapoartele intermediare adoptate în temeiul Regulamentului 2018/1999.
(24)Uniunea consideră că sunt necesare garanții suplimentare în rețeaua de sisteme de înmagazinare pentru a evita orice amenințare la adresa ordinii publice și a securității publice în Uniune, precum și la adresa bunăstării cetățenilor Uniunii. Statele membre trebuie să se asigure că fiecare operator de înmagazinare, inclusiv operatorii controlați de operatorii de transport și de sistem, este certificat în temeiul prezentului regulament de către autoritatea de reglementare sau de către o altă autoritate competentă desemnată de statul membru pentru a se asigura că influența asupra operatorilor de înmagazinare nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie în Uniune sau în orice stat membru. Pentru analiza posibilelor riscuri în materie de securitate a aprovizionării din alte state membre, coordonarea dintre statele membre în ceea ce privește evaluarea securității aprovizionării este importantă, nu trebuie să facă discriminări între participanții la piață și trebuie să respecte pe deplin principiile unei piețe interne funcționale. Pentru a atenua rapid pericolul unor niveluri scăzute ale stocurilor constituite, trebuie să se acorde prioritate certificării, care trebuie să se efectueze mai rapid pentru instalațiile mai mari și pentru instalațiile care au avut recent stocuri constituite la niveluri constant scăzute, astfel încât să se asigure că pot fi excluse eventualele probleme de securitate a aprovizionării care rezultă din controlul asupra unor astfel instalații de înmagazinare mari.
(25)Autoritățile de reglementare trebuie să refuze certificarea în cazul în care o persoană care, în mod direct sau indirect, controlează sau își exercită vreun drept asupra operatorului de înmagazinare poate pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie sau orice alt interes esențial în materie de securitate la nivelul statelor membre, la nivel regional sau la nivelul Uniunii. În cadrul acestei evaluări, autoritățile de reglementare trebuie să țină seama de relațiile comerciale care ar putea afecta în mod negativ stimulentele și capacitatea operatorului de înmagazinare de a constitui stocurile din instalația de înmagazinare, precum și de obligațiile internaționale ale Uniunii și de orice alte fapte și circumstanțe specifice ale cazului respectiv. Pentru a asigura aplicarea consecventă a acestor norme în întreaga Uniune, respectarea obligațiilor internaționale ale Uniunii și solidaritatea și securitatea energetică în cadrul Uniunii, autoritățile de reglementare trebuie să țină seama în cea mai mare măsură de avizul Comisiei atunci când iau decizii cu privire la certificare. În cazul în care o autoritate de reglementare refuză certificarea, aceasta trebuie să aibă competența de a solicita oricărei persoane să cedeze acțiunile sau drepturile pe care le deține asupra operatorului de înmagazinare și să stabilească un termen pentru această cedare, să dispună orice altă măsură adecvată pentru a se asigura că persoana sau persoanele respective nu pot exercita niciun control sau drept asupra respectivului operator de înmagazinare și să decidă cu privire la măsurile compensatorii adecvate. Orice măsură luată în decizia de certificare pentru a aborda riscurile în materie de securitate a aprovizionării sau alte interese esențiale în materie de securitate trebuie să fie necesară, clar definită, transparentă, proporțională și nediscriminatorie.
(26)În cazul în care întreprinderile urmează să achiziționeze mai mult gaz atunci când gazul este costisitor, acest lucru ar putea duce la creșterea și mai pronunțată a prețurilor. Prin urmare, prezentul regulament este însoțit de eliminarea tarifelor de intrare și de ieșire pentru capacitatea de transport către și din instalațiile de înmagazinare, făcând înmagazinarea mai atractivă pentru participanții la piață. Autoritățile de reglementare și în materie de concurență trebuie, de asemenea, să își utilizeze competențele pentru a exclude în mod eficace creșterile nejustificate ale tarifelor de înmagazinare.
(27)Având în vedere circumstanțele excepționale ale situației actuale și incertitudinile legate de evoluțiile geopolitice viitoare, statele membre sunt încurajate să îndeplinească obiectivele de constituire de stocuri în cel mai scurt timp posibil și, în orice caz, nu mai târziu de termenele stabilite în prezentul regulament.
(28)Având în vedere pericolul iminent pentru securitatea aprovizionării cauzat de actualul conflict armat, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial. Pentru a asigura coerența cu propunerea Comisiei COM/2021/804 final de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului (reformare), prezentul regulament trebuie să se aplice numai până la adoptarea și intrarea în vigoare a unui regulament privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, ca urmare a propunerii COM/2021/804 final a Comisiei menționate anterior, care să reflecte modificările introduse prin prezentul regulament,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Modificarea Regulamentului (UE) 2017/1938
Regulamentul (UE) 2017/1938 se modifică după cum urmează:
(1)La articolul 2, se adaugă următoarele puncte:
„27 «traiectorie de constituire de stocuri» înseamnă mai multe obiective intermediare pentru fiecare stat membru, astfel cum sunt enumerate în anexele Ia și Ib;
28.«obiectiv de constituire de stocuri» înseamnă un obiectiv obligatoriu privind nivelul de stocuri constituite în instalațiile de înmagazinare a gazelor naturale nelichefiate;
29.«înmagazinare strategică» înseamnă înmagazinarea gazelor naturale nelichefiate care fac obiectul unei autorizații de eliberare din partea autorității publice și care nu pot fi vândute pe piață, ci numai în caz de deficit de aprovizionare, de întrerupere a aprovizionării sau de urgență.
30.«stoc strategic» înseamnă gaze naturale nelichefiate achiziționate, gestionate și înmagazinate de operatorii de transport și de sistem exclusiv pentru îndeplinirea funcțiilor lor de operatori de transport și de sistem și în scopul securității aprovizionării. Gazele stocate ca parte a unui stoc strategic sunt expediate numai în cazul în care acest lucru este necesar pentru menținerea în funcțiune a sistemului în condiții de siguranță și fiabilitate, în conformitate cu articolul 13 din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE sau în cazul unei situații de urgență declarate în temeiul articolului 11 și nu pot fi vândute în alt mod pe piețele angro de gaze;”
(2)Se introduc următoarele articole 6a-6e:
„Articolul 6a
Obiectiv de constituire de stocuri și traiectorie de constituire de stocuri obligatorii
(1)Fiecare stat membru se asigură că obiectivul de constituire de stocuri stabilit la alineatul (2) pentru capacitatea tuturor instalațiilor de înmagazinare de pe teritoriul său este atins până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.
(2)Pentru 2022, obiectivul de constituire de stocuri este stabilit la 80 % din capacitatea tuturor instalațiilor de înmagazinare de pe teritoriul statelor membre respective. Cu excepția cazului în care Comisia decide altfel în temeiul alineatului (4), obiectivul de constituire de stocuri se stabilește la 90 % pentru anii următori.
(3)Statele membre iau măsurile necesare pentru a îndeplini obiectivele intermediare indicate în anexele Ia și Ib pentru fiecare stat membru. Pentru 2022, vor fi stabilite obiective intermediare doar pentru lunile august, septembrie și octombrie. Începând din 2023, statele membre se asigură că sunt îndeplinite obiectivele intermediare pentru lunile februarie, mai, iulie și septembrie.
(4)Comisia este împuternicită, după consultarea Grupului de coordonare pentru gaz, să adopte un act delegat de modificare a anexei Ib pentru a specifica obiectivul de constituire de stocuri și o traiectorie de constituire de stocuri începând cu 2023, în conformitate cu articolul 19. Actul delegat respectiv se adoptă cel târziu la data de 31 decembrie a anului care precedă anul pentru care este stabilit noul obiectiv de constituire de stocuri. Obiectivul de constituire de stocuri și traiectoria de constituire de stocuri stabilite de Comisie se bazează pe o evaluare a situației generale a securității aprovizionării și a evoluției cererii și ofertei de gaze în Uniune și în fiecare stat membru și este stabilită într-un mod care asigură securitatea aprovizionării, evitând în același timp sarcinile inutile pentru statele membre, pentru participanții la piața gazelor, pentru operatorii de înmagazinare sau pentru cetățeni.
(5)În cazul în care un stat membru nu poate îndeplini obiectivul de constituire de stocuri din cauza caracteristicilor tehnice specifice ale uneia sau mai multor instalații de înmagazinare de pe teritoriul său, cum ar fi debite de injectare excepțional de scăzute, statului membru i se permite să atingă obiectivul de constituire de stocuri abia la 1 decembrie. Statul membru informează Comisia înainte de 1 noiembrie, indicând motivele întârzierii.
(6)Obiectivul de constituire de stocuri nu se aplică în cazul în care și atât timp cât Comisia a declarat o situație de urgență la nivelul Uniunii sau la nivel regional în temeiul articolului 12.
(7)Autoritățile competente monitorizează în permanență traiectoria de constituire de stocuri în fiecare an și raportează periodic Grupului de coordonare pentru gaz. În cazul în care nivelul de stocuri constituite dintr-un anumit stat membru este cu peste 2 puncte procentuale sub nivelul traiectoriei de constituire de stocuri prevăzut în anexa Ib, autoritățile competente iau fără întârziere măsuri eficace pentru a crește nivelul de stocuri constituite. Statele membre informează Comisia și Grupul de coordonare pentru gaz cu privire la măsurile luate.
(8)În cazul unei devieri substanțiale și susținute de la traiectoriile de constituire de stocuri, se iau următoarele măsuri:
(a)după consultarea Grupului de coordonare pentru gaz și a statului membru în cauză, Comisia emite un avertisment către statul membru și recomandă luarea imediată de măsuri;
(b)în cazul în care abaterea de la traiectorie nu este redusă în mod semnificativ în termen de o lună de la data avertismentului, Comisia, după consultarea Grupului de coordonare pentru gaz și a statului membru în cauză, ia o decizie, ca măsură de ultimă instanță, pentru a obliga statul membru să ia măsuri care să elimine efectiv decalajul față de traiectorie, inclusiv, după caz, una sau mai multe dintre măsurile enumerate la articolul 6b alineatul (1), sau orice altă măsură pentru a asigura îndeplinirea obiectivului obligatoriu de constituire de stocuri în temeiul prezentului articol;
(c)atunci când decide cu privire la măsurile adecvate în conformitate cu litera (b), Comisia ia în considerare situația specifică a statului membru respectiv, cum ar fi dimensiunea instalațiilor de înmagazinare în raport cu consumul intern de gaze sau importanța instalațiilor de înmagazinare pentru securitatea aprovizionării în regiune. Orice măsuri luate de Comisie pentru a aborda abaterile de la traiectoria de constituire de stocuri pentru anul 2022 țin seama de intervalul scurt de timp pentru punerea în aplicare a prezentului articol la nivel național, care este posibil să fi contribuit la abaterea de la traiectoria de constituire de stocuri pentru 2022;
(d)Comisia se asigură că măsurile nu depășesc ceea ce este necesar pentru a menține securitatea aprovizionării, fără a impune o sarcină disproporționată asupra statelor membre, a participanților la piața gazelor, a operatorilor de înmagazinare sau a cetățenilor.
Articolul 6b
Implementarea obiectivului de constituire de stocuri
(1)Statele membre iau toate măsurile necesare, inclusiv stimulente financiare sau compensații pentru participanții la piață, pentru a se asigura că sunt atinse obiectivele obligatorii de constituire de stocuri în conformitate articolul 6a. Aceste măsuri pot cuprinde în special:
(a)impunerea unei obligații furnizorilor de gaze de a înmagazina anumite volume minime de gaze în instalațiile de înmagazinare;
(b)impunerea unei obligații proprietarilor de instalații de înmagazinare de a-și oferi capacitățile prin licitații deschise participanților la piață;
(c)impunerea unei obligații pentru un operator de transport și de sistem de a achiziționa și gestiona stocuri strategice de gaze exclusiv pentru îndeplinirea funcțiilor sale de operator de transport și de sistem, precum și în scopul securității aprovizionării în caz de urgență;
(d)utilizarea unor instrumente coordonate, cum ar fi platformele de achiziționare de GNL, cu alte state membre pentru a maximiza utilizarea GNL și pentru a reduce barierele de infrastructură și de reglementare din calea utilizării în comun a GNL pentru constituirea stocurilor în instalațiile de înmagazinare;
(e)oferirea de stimulente financiare participanților la piață sau acordarea de compensații pentru eventualul deficit de venituri sau pentru costurile ocazionate de obligațiile care le sunt impuse participanților la piață și care nu pot fi acoperite prin venituri;
(f)adoptarea unor instrumente eficace pentru a stabili obligația deținătorilor de capacitate de înmagazinare de a utiliza sau de a elibera capacitățile rezervate neutilizate.
(2)Măsurile adoptate în temeiul prezentului articol se limitează la ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de constituire de stocuri, care trebuie să fie clar definit, transparent, proporțional, nediscriminatoriu și verificabil. Măsurile nu denaturează în mod nejustificat concurența sau funcționarea eficace a pieței interne a gazelor și nu pun în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a celorlalte state membre sau a Uniunii.
(3)Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a asigura utilizarea infrastructurii existente la nivel național și regional, în beneficiul securității aprovizionării într-un mod eficient. Aceste măsuri nu blochează sau restricționează în niciun caz utilizarea instalațiilor de înmagazinare sau instalațiilor GNL la nivel transfrontalier și nu limitează capacitățile de transport transfrontalier alocate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) 2017/459 al Comisiei.
Articolul 6c
Repartizarea sarcinilor
(1)Statele membre care nu dispun de instalații de înmagazinare se asigură că participanții la piața internă au încheiat acorduri cu operatori de înmagazinare din statele membre în care există instalații de înmagazinare, prin care să asigure utilizarea volumelor de stocuri în statele membre respective până la data de 1 noiembrie corespunzând unui procent de cel puțin 15 % din consumul anual de gaze al statului membru care nu dispune de instalații de înmagazinare. În cazul în care capacitatea de transport transfrontalier sau alte limitări tehnice nu permit utilizarea integrală a 15 % din volumele de stocuri externe, numai volumele posibile din punct de vedere tehnic sunt constituite în afara statului membru care nu deține instalații de înmagazinare.
(2)Prin derogare de la alineatul (1), statele membre care nu dispun de instalații de înmagazinare pot, în schimb, să dezvolte în comun un mecanism de repartizare a sarcinilor cu unul sau mai multe state membre cu instalații de înmagazinare. Mecanismul de repartizare a sarcinilor se bazează pe datele relevante ale celei mai recente evaluări a riscurilor în temeiul articolului 7 și ia în considerare următorii parametri:
(a)costul sprijinului financiar pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor de constituire de stocuri, fără a lua în considerare costurile pentru îndeplinirea obligațiilor de constituire de stocuri strategice;
(b)volumele de gaze necesare pentru a satisface cererea clienților protejați în conformitate cu articolul 6 alineatul (1);
(c)limitările tehnice, cum ar fi capacitatea de înmagazinare disponibilă, capacitatea tehnică transfrontalieră, ratele de retragere.
(3)Mecanismul elaborat în comun este notificat Comisiei în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a prezentului articol.
(4)Statele membre care nu dispun de instalații de înmagazinare pot oferi stimulente sau compensații financiare participanților la piață pentru deficitul de venituri sau pentru costurile ocazionate de obligațiile care le sunt impuse și care nu pot fi acoperite prin venituri, pentru a asigura implementarea obligației de înmagazinare a gazelor în alte state membre în temeiul alineatului (1) sau punerea în aplicare a mecanismului elaborat în comun în temeiul alineatului (2). În cazul în care măsura este finanțată printr-o taxă, taxa respectivă nu se alocă punctelor de interconectare transfrontaliere.
Articolul 6d
Monitorizarea și punerea în aplicare
(1)Operatorii de înmagazinare raportează nivelul de stocuri constituite la fiecare dintre punctele de control stabilite în conformitate cu anexele Ia și Ib autorităților competente din statele membre în care sunt situați.
(2)Autoritățile competente ale statelor membre monitorizează nivelurile de stocuri constituite în instalațiile de înmagazinare de pe teritoriile lor la sfârșitul fiecărei luni și raportează rezultatele Comisiei fără întârzieri nejustificate.
(3)Pe baza informațiilor furnizate de autoritățile competente ale statelor membre, Comisia raportează periodic Grupului de coordonare pentru gaz.
(4)Grupul de coordonare pentru gaz sprijină Comisia în ceea ce privește monitorizarea obiectivelor de constituire de stocuri și a traiectoriilor de constituire de stocuri și elaborează orientări pentru Comisie cu privire la măsurile adecvate de asigurare a conformității în cazul în care statele membre nu îndeplinesc obiectivele traiectoriei de constituire de stocuri sau nu respectă obiectivele de constituire de stocuri.
(5)Statele membre iau măsurile necesare pentru a atinge traiectoria de constituire de stocuri și obiectivul de constituire de stocuri și pentru a asigura respectarea obligațiilor de înmagazinare care sunt necesare pentru atingerea traiectoriei și a obiectivului în cauză pentru participanții la piață, inclusiv prin impunerea unor sancțiuni și amenzi suficient de disuasive asupra acestora.
(6)Statele membre informează fără întârziere Comisia cu privire la măsurile de punere în aplicare luate în temeiul prezentului regulament.
(7)În cazul în care trebuie să se facă schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial, Comisia poate convoca reuniuni ale Grupului de coordonare pentru gaz într-un format limitat la statele membre.
(8)Schimbul de informații se limitează la ceea ce este necesar pentru a monitoriza respectarea cerințelor din prezentul regulament. Comisia, autoritățile de reglementare și statele membre păstrează confidențialitatea informațiilor sensibile din punct de vedere comercial primite în contextul prezentului regulament.”
Articolul 6e
Domeniul de aplicare
Dispozițiile articolelor 6a-6d nu se aplică părților din instalațiile GNL utilizate pentru înmagazinare.
(3)Anexele se modifică în conformitate cu textul din anexa I la prezentul regulament.
Articolul 2
Modificarea Regulamentului (CE) nr. 715/2009
(1)Se introduce următorul articol 3a:
„Articolul 3 a
Certificarea operatorilor de înmagazinare
(1)Statele membre se asigură că fiecare operator de înmagazinare, inclusiv operatorii de înmagazinare controlați de operatorii de transport și de sistem, este certificat, în temeiul prezentului articol, de către autoritatea de reglementare sau de către o altă autoritate competentă desemnată de statul membru în cauză, în conformitate cu procedura prevăzută la prezentul articol. Obligația de a certifica operatorii de înmagazinare în temeiul prezentului articol se aplică, de asemenea, operatorilor de înmagazinare controlați de operatorii de transport și de sistem care au fost deja certificați în temeiul normelor privind separarea prevăzute la articolele 9-11 din Directiva 2009/73/CE.
(2)Pentru operatorii de înmagazinare care operează instalații de înmagazinare cu capacități mai mari de 3,5 TWh și care au fost umplute la 31 martie 2021 și la 31 martie 2022 la un nivel care, în medie, reprezenta mai puțin de 30 % din capacitatea lor maximă, autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) adoptă un proiect de decizie privind certificarea operatorilor de înmagazinare în termen de 100 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului regulament sau de la primirea unei notificări în temeiul alineatului (8). Pentru toți ceilalți operatori de înmagazinare, se adoptă un proiect de decizie în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament sau de la primirea unei notificări în temeiul alineatului (7) sau (8). Atunci când evaluează riscul față de siguranța aprovizionării cu energie, autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) ia în considerare orice risc pentru securitatea aprovizionării la nivel național, regional sau la nivelul Uniunii care rezultă, de exemplu, din:
(a)dreptul de proprietate, aprovizionarea sau alte relații comerciale care ar putea afecta în mod negativ stimulentele și capacitatea operatorului de înmagazinare de a constitui stocuri în instalația de înmagazinare;
(b)drepturile și obligațiile Uniunii față de o țară terță sau țări terțe în temeiul dreptului internațional, inclusiv în temeiul oricărui acord încheiat cu una sau mai multe țări terțe la care Uniunea este parte și în care sunt abordate aspecte legate de siguranța aprovizionării cu energie;
(c)drepturile și obligațiile statului membru sau ale statelor membre în cauză față de o țară terță sau țări terțe care decurg din acordurile încheiate cu acestea, în măsura în care acestea sunt în conformitate cu dreptul Uniunii sau
(d)orice alte fapte și circumstanțe specifice ale cazului respectiv.
(3)Autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) refuză certificarea în cazul în care se demonstrează că o persoană care, în mod direct sau indirect, controlează sau își exercită vreun drept asupra operatorului de înmagazinare în sensul articolului 9 din Directiva 2009/73/CE poate pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie sau interesele esențiale în materie de securitate ale oricărui stat membru sau ale Uniunii. În schimb, autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) poate alege să acorde certificarea cu anumite condiții care să garanteze că toate riscurile care pot influența în mod negativ constituirea de stocuri în instalațiile de înmagazinare, astfel cum se prevede în prezentul regulament, sunt atenuate suficient și cu condiția ca funcționalitatea lor să poată fi asigurată pe deplin printr-o punere în aplicare și monitorizare eficace.
(4)În cazul în care autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) ajunge la concluzia că riscurile legate de siguranța aprovizionării nu pot fi eliminate prin condițiile menționate la alineatul (3) și, prin urmare, refuză certificarea, aceasta:
(a)solicită oricărei sau oricăror persoane despre care consideră că ar putea pune în pericol siguranța aprovizionării cu energie sau interesele esențiale în materie de securitate ale oricărui stat membru sau ale Uniunii să cedeze acțiunile sau drepturile pe care le dețin(e) asupra operatorului de înmagazinare și să stabilească un termen pentru această cedare;
(b)dispune, după caz, măsuri provizorii pentru a se asigura că persoana sau persoanele respective nu pot exercita niciun control sau drept asupra respectivului operator de înmagazinare până la cedarea acțiunilor sau a drepturilor și
(c)decide cu privire la măsurile compensatorii adecvate.
(5)Autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) notifică fără întârziere Comisiei proiectul de decizie, împreună cu toate informațiile relevante referitoare la decizia respectivă. Comisia transmite avizul său cu privire la proiectul de decizie autorității naționale de reglementare sau autorității desemnate în temeiul alineatului (1) în termen de 50 de zile lucrătoare. Autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) ține seama în cea mai mare măsură de avizul Comisiei.
(6)Autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) adoptă decizia sa privind certificarea operatorilor de înmagazinare în termen de cel mult 25 de zile lucrătoare de la primirea avizului Comisiei.
(7)Înainte de punerea în funcțiune a unei instalații de înmagazinare nou construite, operatorul de înmagazinare este certificat în conformitate cu alineatele (1)-(6). Operatorul de înmagazinare notifică autorității de reglementare sau autorității desemnate în conformitate cu alineatul (1) intenția sa de a pune în funcțiune instalația de înmagazinare.
(8)Operatorii de înmagazinare notifică autorității de reglementare sau autorității desemnate în temeiul alineatului (1) orice tranzacție planificată care ar necesita o reevaluare a conformității lor cu cerințele de certificare prevăzute la alineatele (1) și (2).
(9)Autoritatea de reglementare sau autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1) monitorizează respectarea continuă de către operatorii de înmagazinare a cerințelor de la alineatele (1) și (2). Autoritatea deschide o procedură de certificare în scopul asigurării respectării cerințelor respective:
(a)în urma notificării de către operatorul de înmagazinare în temeiul alineatului (7) sau (8);
(b)din proprie inițiativă, în cazul în care are cunoștință de faptul că o modificare planificată a drepturilor sau a influenței asupra unui operator de înmagazinare poate duce la nerespectarea cerințelor de la alineatele (1) și (2);
(c)la cererea motivată a Comisiei.
(10)Statele membre iau toate măsurile necesare pentru a asigura continuarea exploatării instalațiilor de înmagazinare de pe teritoriul lor. Respectivele instalații de înmagazinare pot înceta operațiunile numai în urma unei evaluări efectuate de autoritatea de reglementare sau de autoritatea desemnată în temeiul alineatului (1), ținând seama de un aviz al ENTSOG, care concluzionează că încetarea operațiunilor nu deteriorează securitatea aprovizionării cu gaze la nivel național sau la nivelul Uniunii. Se iau măsuri compensatorii adecvate, dacă este cazul, în situația în care încetarea operațiunilor nu este permisă.
(11)Comisia este împuternicită să adopte un act delegat care să stabilească detaliile procedurii care trebuie urmată pentru aplicarea prezentului alineat în conformitate cu articolul 19.
(12)Dispozițiile prezentului articol nu se aplică părților din instalațiile GNL utilizate pentru înmagazinare.
(2)La articolul 13, se adaugă următorul alineat (3):
„(3) Tarifelor de transport bazate pe capacitate li se aplică, în punctele de intrare dinspre instalațiile de înmagazinare și în punctele de ieșire către acestea, o reducere de 100 %, cu excepția cazului și în măsura în care o instalație de înmagazinare care este conectată la mai multe rețele de transport sau de distribuție este utilizată pentru a concura cu un punct de interconectare. Comisia reexaminează această reducere tarifară la cinci ani de la intrarea în vigoare a regulamentului. Aceasta evaluează dacă nivelul reducerii stabilit la prezentul articol este în continuare adecvat, având în vedere obligația de înmagazinare prevăzută la articolul 6a din Regulamentul (UE) 2017/1938.”
Articolul 3
Intrarea în vigoare și aplicarea
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament se aplică până la data intrării în vigoare a Regulamentului (UE) al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului, pe baza propunerii Comisiei din 15 decembrie 2021.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Parlamentul European
Pentru Consiliu
Președintele
Președintele
FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ
1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1938 al Parlamentului European și al Consiliului privind măsurile de garantare a siguranței furnizării de gaze și a Regulamentului (CE) nr. 715/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind condițiile de acces la rețelele pentru transportul gazelor naturale.
1.1.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)
Pactul verde european – Energie – Securitatea aprovizionării cu energie
1.2.Obiectul propunerii/inițiativei:
✓ o acțiune nouă
◻ o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare
◻ prelungirea unei acțiuni existente
◻ o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune
1.3.Obiectiv(e)
1.3.1.Obiectiv(e) general(e)
Prezenta propunere vizează abordarea riscurilor foarte semnificative pentru securitatea aprovizionării și pentru economia Uniunii care rezultă din schimbarea dramatică a situației geopolitice. Propunerea urmărește, în special, să asigure faptul că capacitatea de stocare din Uniune, care este esențială pentru a asigura securitatea aprovizionării, nu rămâne neutilizată, pentru a se asigura că instalațiile de înmagazinare pot fi partajate în întreaga Uniune, într-un spirit de solidaritate.
În acest scop, stabilirea unui nivel minim obligatoriu de gaze în instalațiile de înmagazinare va consolida securitatea aprovizionării înainte de iarna 2022/2023 și pentru următoarele perioade de iarnă. O certificare obligatorie a operatorilor de înmagazinare va garanta faptul că pot fi excluse potențialele riscuri în materie de securitate a aprovizionării care rezultă din influența asupra infrastructurii critice de stocare. În cele din urmă, utilizarea instalațiilor de înmagazinare va fi stimulată prin autorizarea scutirii utilizatorilor instalațiilor de înmagazinare de la plata tarifelor de transport la punctele de intrare sau de ieșire din instalațiile de înmagazinare.
1.3.2.Obiectiv(e) specific(e))
Obiectivul specific nr. 1:
Niveluri adecvate ale stocurilor de gaze în UE în noiembrie 2022
Obiectivul specific nr. 2:
Niveluri adecvate ale stocurilor de gaze în UE în noiembrie 2023 și ulterior
Obiectivul specific nr. 3:
Certificarea operatorilor de înmagazinare din UE în termen de 18 luni
1.3.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate
A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.
Consolidarea autonomiei strategice a UE
Consolidarea securității energetice a UE
Stabilitate/volatilitate redusă pe piețele gazelor naturale
1.3.4.Indicatori de performanță
A se preciza indicatorii pentru monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.
Nivelurile stocurilor din instalațiile de înmagazinare în noiembrie începând cu 2022
Numărul operatorilor de înmagazinare din UE certificați
1.4.Motivele propunerii/inițiativei
1.4.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei
Propunerea dă curs solicitării șefilor de stat și de guvern de la Versailles și trebuie pusă în aplicare imediat, inclusiv printr-un acord cu colegiuitorii pentru a accelera procesul de codecizie.
1.4.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu o mai bună coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.
Motivele acțiunii la nivel european (ex-ante)
Valoarea adăugată pe care se preconizează că o va avea intervenția Uniunii (ex-post)
1.4.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare
Experiența din acest an arată că stocurile de gaze trebuie să fie constituite în mod corespunzător în instalațiile de înmagazinare până la începutul sezonului de încălzire, iar retragerea gazelor trebuie să se facă astfel încât să nu pună în pericol securitatea aprovizionării UE. Acest lucru este esențial pentru a proteja cetățenii și întreprinderile europene împotriva eventualelor perturbări, precum și pentru autonomia strategică a UE.
1.4.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare
Inițiativa se înscrie în cadrul Pactului verde european, al cărui pilon esențial este securitatea aprovizionării.
1.4.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor
Punerea în aplicare a acestui act legislativ va necesita resurse umane suplimentare, precum și unele cheltuieli administrative.
1.5.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei
◻ durată limitată
–◻
de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA;
–◻
impactul financiar din AAAA până în AAAA pentru creditele de angajament și din AAAA până în AAAA pentru creditele de plată;
✓ durată nelimitată
–punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din 2022 până la 2027.
–urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.
1.6.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)
✓ Gestiune directă asigurată de Comisie
–✓ prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din cadrul delegațiilor Uniunii;
–◻
prin intermediul agențiilor executive
◻ Gestiune partajată cu statele membre
◻ Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:
–◻țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;
–◻organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);
–◻BEI și Fondului European de Investiții;
–◻organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;
–◻organismelor de drept public;
–◻organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;
–◻organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;
–◻persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.
–Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.
Observații
2.MĂSURI DE GESTIUNE
2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare
A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.
Prezenta fișă financiară legislativă include cheltuieli cu personalul și, eventual, dispoziții administrative. Se aplică norme standard pentru acest tip de cheltuieli.
2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control
2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse
Se aplică norme standard pentru acest tip de cheltuieli.
2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor
În ansamblu, inițiativa necesită cheltuieli cu personalul și, eventual, dispoziții administrative.. Se aplică norme standard pentru acest tip de cheltuieli.
2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)
În ansamblu, inițiativa necesită cheltuieli cu personalul și, eventual, dispoziții administrative.. Se aplică norme standard pentru acest tip de cheltuieli.
2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor
A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.
În ansamblu, inițiativa necesită cheltuieli cu personalul și, eventual, dispoziții administrative.. Se aplică norme standard pentru acest tip de cheltuieli.
3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)
·Linii bugetare existente
În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.
Rubrica din cadrul financiar multianual
|
Linia bugetară
|
Tipul de cheltuieli
|
Contribuție
|
|
Numărul
|
Dif./Nedif.
|
din partea țărilor AELS
|
din partea țărilor candidate
|
din partea țărilor terțe
|
în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar
|
|
n.a.
|
n.a.
|
n.a
|
n.a
|
n.a
|
n.a
|
·Noile linii bugetare solicitate
În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.
Rubrica din cadrul financiar multianual
|
Linia bugetară
|
Tipul de
cheltuieli
|
Contribuție
|
|
Numărul
|
Dif./Nedif.
|
din partea țărilor AELS
|
din partea țărilor candidate
|
din partea țărilor terțe
|
în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar
|
|
n.a.
|
n.a.
|
n.a
|
n.a
|
n.a
|
n.a
|
3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor
3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale
–◻
Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale
–◻
Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:
milioane EUR (cu trei zecimale)
Rubrica din cadrul financiar multianual
|
Numărul
|
n.a.
|
DG: <…….>
|
|
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
• Credite operaționale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Linia bugetară
|
Angajamente
|
(1a)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
(2 a)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Linia bugetară
|
Angajamente
|
(1b)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
(2b)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Linia bugetară
|
|
(3)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite
pentru DG <…….>
|
Angajamente
|
=1a+1b +3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
=2a+2b
+3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
• TOTAL credite operaționale
|
Angajamente
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
(5)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice
|
(6)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite
în cadrul RUBRICII <….>
din cadrul financiar multianual
|
Angajamente
|
=4+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
=5+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus:
• TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)
|
Angajamente
|
(4)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
(5)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)
|
(6)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-6
din cadrul financiar multianual
(Suma de referință)
|
Angajamente
|
=4+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plăți
|
=5+ 6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rubrica din cadrul financiar multianual
|
7
|
„Cheltuieli administrative”
|
Această secțiune trebuie completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în
anexa la fișa financiară legislativă
(anexa V la normele interne), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
|
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
DG: DG ENER
|
• Resurse umane
|
2,355
|
2,355
|
2,355
|
2,198
|
2,041
|
1,884
|
-
|
13,188
|
• Alte cheltuieli administrative
|
0,080
|
0,150
|
0,150
|
0,150
|
0,150
|
0,150
|
-
|
0,830
|
TOTAL DG <…….>
|
Credite
|
2,455
|
2,505
|
2,505
|
2,384
|
2,191
|
2,304
|
-
|
14,018
|
TOTAL credite
pentru RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual
|
(Total angajamente = Total plăți)
|
2,455
|
2,505
|
2,505
|
2,384
|
2,191
|
2,304
|
-
|
14,018
|
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
|
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
TOTAL credite
în cadrul RUBRICILOR 1-7
din cadrul financiar multianual
|
Angajamente
|
2,455
|
2,505
|
2,505
|
2,384
|
2,191
|
2,304
|
-
|
14,018
|
|
Plăți
|
2,455
|
2,505
|
2,505
|
2,384
|
2,191
|
2,304
|
-
|
14,018
|
3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale n.a.
Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)
A se indica obiectivele și realizările
⇩
|
|
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
|
REALIZĂRI
|
|
Tip
|
Costuri medii
|
Nr.
|
Costuri
|
Nr.
|
Costuri
|
Nr.
|
Costuri
|
Nr.
|
Costuri
|
Nr.
|
Costuri
|
Nr.
|
Costuri
|
Nr.
|
Costuri
|
Total nr.
|
Total costuri
|
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Realizare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTALURI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative
–◻
Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ
–✓ Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
TOTAL
|
Rubrica 7
din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane
|
2,355
|
2,355
|
2,355
|
2,198
|
2,041
|
1,884
|
-
|
13,188
|
Alte cheltuieli administrative
|
0,080
|
0,150
|
0,150
|
0,150
|
0,150
|
0,150
|
-
|
0,830
|
Subtotal RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual
|
2,455
|
2,505
|
2,505
|
2,384
|
2,191
|
2,304
|
-
|
14,018
|
În afara RUBRICII 7
din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
|
0
|
Alte cheltuieli cu caracter administrativ
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
|
0
|
Subtotal
în afara RUBRICII 7
din cadrul financiar multianual
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
|
0
|
TOTAL
|
2,455
|
2,505
|
2,505
|
2,384
|
2,191
|
2,304
|
-
|
14,018
|
Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.
3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat
–◻
Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.
–✓ Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:
Estimări exprimate în echivalent normă întreagă
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul N+2
|
Anul N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)
|
20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)
|
15
|
15
|
15
|
14
|
13
|
12
|
-
|
20 01 02 03 (în delegații)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
01 01 01 01 (cercetare indirectă)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
01 01 01 11 (cercetare directă)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Alte linii bugetare (a se preciza)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
• Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)
|
20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
XX 01 xx yy zz
|
- la sediu
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
|
- în delegații
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
01 01 01 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Alte linii bugetare (a se preciza)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
TOTAL
|
15
|
15
|
15
|
14
|
13
|
12
|
-
|
XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.
Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.
Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:
Funcționari și personal temporar
|
Propunerea stabilește o nouă arhitectură îmbunătățită pentru securitatea aprovizionării cu gaze, cu noi obligații pentru statele membre și, în consecință, cu un rol consolidat pentru DG Energie într-o gamă largă de domenii – și anume:
·Gestionarea globală și punerea în aplicare a regulamentului (1 ENI);
·Gestionarea rolului consolidat al Grupului de coordonare pentru gaz (0,5 ENI);
·Monitorizarea ratelor de constituire și definirea elementelor tehnice de implementare, cum ar fi traiectoriile de constituire de stocuri (inclusiv analiza economică și tehnică și gestionarea datelor) (1,5 ENI);
·Punerea în aplicare legală a măsurilor prevăzute la noul articolul 6d alineatul (7) (media anuală estimată: 5 decizii de avertizare; 2 decizii privind măsuri de ultimă instanță.) (2 ENI),
·Gestionarea platformei GNL prevăzută la noul articolul 6b alineatul (1) (5 ENI);
·Evaluarea notificărilor privind repartizarea sarcinilor, prevăzute la articolul 6c (1 ENI);
·Avizul privind certificarea operatorilor de înmagazinare (3 ENI),
·Sprijin administrativ (1 ENI).
|
Personal extern
|
n.a.
|
3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual
Propunerea/inițiativa:
–◻
poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM)
A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente. Vă rugăm să furnizați un tabel Excel în cazul unei reprogramări de proporții.
–◻
necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM.
A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.
–◻
necesită revizuirea CFM.
A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.
3.2.5.Contribuțiile terților
Propunerea/inițiativa:
–◻
nu prevede cofinanțare din partea terților
–◻
prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:
Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
Total
|
A se preciza organismul care asigură cofinanțarea
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
TOTAL credite cofinanțate
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
3.3.Impactul estimat asupra veniturilor
–✓ Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.
–◻
Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:
asupra resurselor proprii
asupra altor venituri
vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli
milioane EUR (cu trei zecimale)
Linia bugetară pentru venituri:
|
Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs
|
Impactul propunerii/inițiativei
|
|
|
Anul
N
|
Anul
N+1
|
Anul
N+2
|
Anul
N+3
|
A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)
|
Articolul ………….
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).
Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).