Bruxelles, 17.2.2022

COM(2022) 52 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

privind exercitarea competenței de a adopta acte delegate conferită Comisiei în temeiul Regulamentului (UE) 2017/821 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 de stabilire a unor obligații de diligență necesară în cadrul lanțului de aprovizionare care revin importatorilor din Uniune de staniu, tantal și tungsten, de minereuri ale acestora și de aur provenind din zone de conflict și din zone cu risc ridicat


I.    Introducere

Uniunea Europeană (UE) a adoptat în 2017 Regulamentul (UE) 2017/821 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 de stabilire a unor obligații de diligență necesară în cadrul lanțului de aprovizionare care revin importatorilor din Uniune de staniu, tantal și tungsten, de minereuri ale acestora și de aur provenind din zone de conflict și din zone cu risc ridicat 1 (denumit în continuare „regulamentul UE”). Regulamentul UE a intrat în vigoare la 8 iunie 2017, iar cerințele principale ale acestuia se aplică importatorilor din UE începând cu 1 ianuarie 2021.

Acest regulament instituie un sistem al Uniunii cu privire la diligența necesară în cadrul lanțului de aprovizionare (denumit în continuare „sistemul Uniunii”) în vederea reducerii posibilităților grupurilor armate și forțelor de securitate de a comercializa staniu, tantal și tungsten, minereurile acestora și aur. Regulamentul este conceput cu scopul de a asigura transparență și siguranță în ceea ce privește practicile de aprovizionare ale importatorilor din Uniune și ale topitoriilor și ale rafinăriilor care se aprovizionează din zone de conflict și din zone cu risc ridicat. La articolul 19 alineatul (2), regulamentul UE conferă Comisiei competențe de a adopta acte delegate în ceea ce privește: (1) stabilirea și modificarea pragurilor volumului importurilor de minerale și de metale și (2) stabilirea metodologiei și a criteriilor pentru recunoașterea sistemelor de diligență necesară în cadrul lanțului de aprovizionare.

Regulamentul UE stabilește obligații privind diligența necesară în cadrul lanțului de aprovizionare în conformitate cu Orientările OCDE privind diligența necesară 2 , inclusiv cu anexa II la acestea. Aceste obligații se aplică importatorilor din Uniune de minerale și de metale, astfel cum se prevede în anexa I la regulamentul UE. Pentru a asigura buna funcționare a sistemului Uniunii, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene este delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea anexei I prin stabilirea și modificarea pragurilor de volum pentru minerale și metale.

Regulamentul UE prevede, în plus, că proprietarii sistemelor de diligență necesară în cadrul lanțului de aprovizionare pot solicita Comisiei recunoașterea sistemelor lor ca fiind corespunzătoare cerințelor regulamentului UE. Aceste sisteme trebuie să fie aliniate la recomandările specifice din Orientările OCDE privind diligența necesară. Pentru a facilita evaluarea sistemelor de diligență necesară care ar putea fi recunoscute în temeiul regulamentului UE, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene este delegată Comisiei în ceea ce privește stabilirea metodologiei și a criteriilor pentru evaluarea respectivă în vederea recunoașterii.

II.    Temei juridic

În conformitate cu articolul 19 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/821 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017, Comisia întocmește un raport către Consiliu și Parlamentul European cu privire la respectarea delegării de competențe.

III.    Exercitarea delegării de competențe

Regulamentul UE, prin articolul său 19 alineatul (2), conferă Comisiei competențe în vederea punerii în aplicare a următoarelor dispoziții ale prezentului regulament:

-în ceea ce privește modificarea anexei I, prin stabilirea pragurilor de volum pentru minereurile de tantal sau niobiu și concentratele lor, minereurile de aur și concentratele lor, oxizii și hidroxizii de staniu, tantalații și carburile de tantal, dacă este posibil, până la 1 aprilie 2020, dar nu mai târziu de 1 iulie 2020 [articolul 1 alineatul (4) din regulamentul UE];

-în ceea ce privește modificarea pragurilor existente enumerate în anexa I o dată la trei ani după 1 ianuarie 2021 [articolul 1 alineatul (5) din regulamentul UE];

-în ceea ce privește completarea prezentului regulament prin stabilirea metodologiei și a criteriilor care permit Comisiei să evalueze dacă sistemele de diligență necesară în cadrul lanțului de aprovizionare facilitează îndeplinirea cerințelor prezentului regulament de către operatorii economici și permit Comisiei să recunoască sistemele [articolul 8 alineatul (2) din regulamentul UE].

Comisia a adoptat două (2) acte delegate pe baza regulamentului UE, după cum urmează:

-Regulamentul delegat (UE) 2019/429 al Comisiei din 11 ianuarie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/821 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește metodologia și criteriile pentru evaluarea și recunoașterea sistemelor de diligență necesară în cadrul lanțului de aprovizionare cu staniu, tantal, tungsten și aur 3 .

-Regulamentul delegat (UE) 2020/1588 al Comisiei din 25 iunie 2020 de modificare a anexei I la Regulamentul (UE) 2017/821 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea unor praguri de volum pentru minereurile de tantal sau niobiu și concentratele lor, minereurile de aur și concentratele lor, oxizii și hidroxizii de staniu, tantalați și carburile de tantal 4 .

Actele delegate de modificare a pragurilor existente enumerate în anexa I la regulamentul UE nu au fost adoptate până în prezent, întrucât Comisia este împuternicită să le adopte o dată la trei ani după 1 ianuarie 2021, în temeiul articolului 1 alineatul (5) din regulamentul UE.

IV.    Concluzii

Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să ia act de prezentul raport în contextul exercitării corespunzătoare de către Comisie a competențelor delegate prin Regulamentul UE.

(1)

JO L 130, 19.5.2017, p. 1.

(2)

  http://www.oecd.org/daf/inv/mne/mining.htm  

(3)

JO L 75, 19.3.2019, p. 59.

(4)

JO L 360, 30.10.2020, p. 1.