2.6.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 218/2


AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 25 martie 2022

cu privire la o propunere de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană

(CON/2022/12)

(2022/C 218/02)

Introducere și temei juridic

La 3 și 28 ianuarie 2022, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene solicitări de emitere a unui aviz cu privire la o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 549/2013 și de abrogare a 11 acte juridice din domeniul conturilor naționale (1) (denumit în continuare „regulamentul propus”).

Competența BCE de a emite un aviz se întemeiază pe articolele 127 alineatul (4) și 282 alineatul (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, coroborate cu articolul 127 alineatul (2) din tratat și cu articolul 3 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), întrucât regulamentul propus se referă la competența BCE, conform articolului 5 din Statutul SEBC, de a colecta informațiile statistice necesare pentru îndeplinirea misiunilor Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și pentru a contribui la armonizarea, atunci când e necesară, a normelor și practicilor care reglementează colectarea, compilarea și distribuirea statisticilor în domeniile sale de competență. În conformitate cu articolul 17.5 prima teză din Regulamentul de procedură al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

1.   Observații generale

1.1.

SEBC și Sistemul Statistic European (SSE) cooperează îndeaproape pentru a reduce la minimum sarcina de raportare și pentru a garanta coerența necesară pentru producerea statisticilor europene (2). Cooperarea dintre SEBC și SSE este guvernată, de asemenea, de acorduri relevante între SEBC și SSE, cum ar fi Memorandumul de înțelegere privind cooperarea dintre membrii SEBC și SSE (3), care acoperă domenii de responsabilitate comună sau de interes comun, și anume balanța de plăți, statisticile financiare, statisticile finanțelor publice, statisticile macroeconomice și conturile naționale. Chiar dacă membrii SEBC și SSE își îndeplinesc propriile responsabilități statistice în temeiul unor cadre juridice separate (4), având în vedere interdependențele dintre cadrul statistic al SEBC și SSE, modificările aduse Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (5)(denumit în continuare „Regulamentul SEC 2010”) sunt relevante pentru cerințele de raportare statistică ale SEBC, în special în domeniile de responsabilitate comună sau de interes comun ale acestora (6). În plus, Regulamentul SEC 2010 este utilizat ca referință în diverse acte juridice ale cadrului juridic statistic al BCE. Prin urmare, modificările aduse Regulamentului SEC 2010 pot avea implicații asupra cadrului juridic statistic al BCE.

1.2.

În calitate de producător și utilizator de statistici europene, BCE consideră binevenită, în general, modificarea pe care regulamentul propus o aduce Regulamentului SEC 2010, ca un pas către îmbunătățirea în continuare a calității conturilor naționale. Întrucât Regulamentul SEC 2010 constituie nucleul statisticilor macroeconomice europene, acesta joacă un rol esențial pentru diferitele atribuții ale BCE și ale Eurosistemului, cum ar fi analiza politicii monetare și pregătirea proiecțiilor economice și fiscale (7).

1.3.

BCE apreciază consolidarea consecvenței datelor, introdusă prin regulamentul propus, între diverse tabele raportate în cadrul programului de transmitere SEC 2010. În același timp, datele complete și oportune privind conturile naționale, în special pentru statele membre din zona euro, sunt esențiale pentru BCE. În acest sens, programul de transmitere SEC 2010 propus asigură un echilibru adecvat între caracterul oportun și complet și consecvența datelor naționale raportate (8).

1.4.

În plus, BCE apreciază faptul că regulamentul propus aliniază Regulamentul SEC 2010 cu Clasificarea revizuită a Consumului Individual pe Destinații (9), deoarece astfel se asigură comparabilitatea datelor între țări și se menține relevanța acestora pentru utilizatori.

2.   Observații specifice: Anexa 2 la regulamentul propus

2.1.

În general, BCE este de acord cu modificările aduse programului de transmitere SEC 2010 cuprinse în anexa 2 la regulamentul propus, sub rezerva următoarelor observații specifice.

2.2.

BCE consideră binevenită includerea transmiterii voluntare a estimărilor-semnal privind produsul intern brut (PIB) trimestrial și ocuparea forței de muncă (Tabelul 1F), utilizate pentru publicarea agregatelor pentru zona euro după sfârșitul trimestrului de referință (10). Aceste estimări-semnal sunt deosebit de importante pentru BCE în analizarea creșterii economice a zonei euro și a dinamicii subiacente a acesteia.

2.3.

În ceea ce privește retransmiterea principalelor agregate ale conturilor naționale trimestriale (tabelul 1Q) la trei luni după trimestrul de referință, aceasta poate promova consecvența între tabele și frecvențe. În acest sens, BCE încurajează Comisia (Eurostat) să analizeze impactul acestor retransmiteri de date naționale asupra frecvenței și calendarului publicării principalelor agregate trimestriale ale PIB pentru zona euro. În special, noua dispoziție ar putea permite luarea de măsuri în vederea îmbunătățirii oportunității publicării datelor finale privind zona euro în termen de cel mult 100 de zile de la sfârșitul trimestrului de referință.

2.4.

BCE consideră binevenită transmiterea de noi date privind tranzacțiile cu instituțiile și organismele Uniunii Europene (Tabelul 2 privind principalele agregate anuale ale administrației publice și ale subsectoarelor acesteia) și încurajează compilarea de către Comisie (Eurostat) a conturilor instituțiilor europene clasificate în sectorul administrațiilor publice, în deplină cooperare între procedura aplicabilă deficitului excesiv și statisticile conturilor naționale. Lansarea NextGenerationEU susține, de asemenea, revizuirea și compilarea conturilor instituțiilor europene pentru a asigura un cadru statistic și analitic solid.

2.5.

Anexa 2 la regulamentul propus introduce o nouă cerință pentru statele membre de a transmite Comisiei (Eurostat) conturile financiare anuale pe sectoare (tabelul 6) și conturile de patrimoniu anuale pentru activele și pasivele financiare (tabelul 7) deja la patru luni de la sfârșitul anului. Elementele menționate anterior, care, în temeiul regulamentului propus, vor fi raportate Comisiei (Eurostat) cu o frecvență anuală, sunt incluse și în Orientarea 2014/3/UE a Băncii Centrale Europene (BCE/2013/24) (11), conform căreia băncile centrale din Eurosistem trebuie să raporteze BCE conturile financiare trimestriale. Aceste date trimestriale sunt transmise trimestrial de către BCE Comisiei (Eurostat) și, cu câteva excepții, sunt în concordanță cu datele anuale solicitate în temeiul regulamentului propus.

2.6.

În fiecare trimestru, BCE și Comisia (Eurostat) compilează și publică în comun conturile integrate ale zonei euro care acoperă conturile financiare și nefinanciare pentru sectoarele instituționale din zona euro. Programul de transmitere SEC 2010 este o sursă statistică esențială pentru îndeplinirea acestei sarcini. Prin urmare, BCE apreciază în mod deosebit faptul că regulamentul propus menține disponibilitatea conturilor nefinanciare trimestriale pe sectoare (tabelul 801) și a conturilor financiare trimestriale și a conturilor de patrimoniu administrațiilor publice (tabelul 27) pentru statele membre din zona euro la 85 de zile de la sfârșitul trimestrului de referință. Furnizarea acestor date trimestriale fiabile și oportune reprezintă o prioritate majoră pentru BCE.

2.7.

BCE recunoaște că este important să se adapteze statisticile Sistemului european de conturi la evoluțiile economice și la noile cereri ale utilizatorilor. Prin urmare, BCE încurajează, în scopul analizei politicilor, o raportare completă și obligatorie pentru statisticile privind investițiile și activele fixe ale tehnologiilor informației și comunicațiilor, cu o defalcare pe activitate economică, după caz. Aceasta se referă la principalele agregate anuale (tabelul 1A) și trimestriale (tabelul 1Q) ale conturilor naționale, clasificarea încrucișată a activelor fixe pe activități economice și pe active (tabelul 20) și clasificarea încrucișată a formării brute de capital fix pe activități economice și pe active (tabelul 22). În plus, BCE sugerează includerea raportării obligatorii a datelor privind bunurile de folosință semi-îndelungată și neîndelungată și serviciile în tabelul 1Q, precum și cel puțin o raportare voluntară a terenurilor pe care sunt amplasate construcții și lucrări civile în conturile de patrimoniu pentru active nefinanciare din tabelul 26.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 25 martie 2022.

Președinta BCE

Christine LAGARDE


(1)  COM(2021) 776 final.

(2)  A se vedea articolul 2a din Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (JO L 318, 27.11.1998, p. 8).

(3)  Memorandum of Understanding on the cooperation between the European Statistical System and Members of the European System of Central Banks (Memorandum de înțelegere privind cooperarea dintre membrii Sistemului Statistic European și membrii Sistemului European al Băncilor Centrale), 24 aprilie 2013, disponibil pe website-ul BCE la adresa www.ecb.europa.eu.

(4)  A se vedea punctul 3 din Avizul CON/2011/44 al Băncii Centrale Europene din 19 mai 2011 cu privire la o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO C 203, 9.7.2011, p. 3). Toate avizele BCE se publică pe website-ul BCE.

(5)  Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

(6)  A se vedea punctul 7 din Avizul CON/2011/44.

(7)  A se vedea punctul 1 din Avizul CON/2011/44.

(8)  Anexa 2 la regulamentul propus de modificare a anexei B la Regulamentul SEC 2010.

(9)  Anexa 1 la regulamentul propus de modificare a anexei A la Regulamentul SEC 2010.

(10)  Estimările-semnal ale PIB-ului sunt publicate la 30 și 45 de zile după sfârșitul trimestrului de referință. Estimările-semnal privind ocuparea forței de muncă sunt publicate la 45 de zile de la sfârșitul trimestrului de referință.

(11)  Orientarea 2014/3/UE a Băncii Centrale Europene din 25 iulie 2013 privind cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul conturilor financiare trimestriale (BCE/2013/24) (JO L 2, 7.1.2014, p. 34).