Bruxelles, 14.7.2021

SWD(2021) 624 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului

privind eficiența energetică (reformare)

{COM(2021) 558 final} - {SEC(2021) 558 final} - {SWD(2021) 623 final} - {SWD(2021) 625 final} - {SWD(2021) 626 final} - {SWD(2021) 627 final}


A. Necesitatea de a acționa

Care este problema și de ce este o problemă la nivelul UE?

În prezent, UE are un obiectiv de economisire a energiei de cel puțin 32,5 % în 2030, compatibil cu o reducere cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). Planul privind obiectivul climatic propune un obiectiv al UE pentru 2030 de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990, într-un mod optim din punctul de vedere al costurilor. Pentru a realiza acest lucru, consumul final de energie și consumul de energie primară al UE ar trebui să scadă cu cel puțin 36-37 % și, respectiv, 39-41 % față de consumul de energie preconizat.

Dat fiind că arderea combustibililor pentru energie este responsabilă pentru 75 % din emisiile actuale de GES ale UE, reducerea consumului de energie este un element vital, pe lângă decarbonizarea aprovizionării cu energie, pentru atingerea obiectivului UE. Măsurile generale de realizare a unei reduceri cu 55 % a emisiilor de GES în 2030 au fost analizate în Planul privind obiectivul climatic. În prezent, eforturile UE de economisire a energiei sunt insuficiente pentru a atinge în mod optim obiectivul de reducere a emisiilor de GES pentru 2030 și, prin urmare, problema o constituie modul în care pot fi intensificate aceste eforturi. Este important ca UE să demonstreze că este fezabil și de dorit să ia măsuri pentru a-și reduce emisiile de GES în cadrul Pactului verde european în modul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor.

Care este rezultatul urmărit?

Cantitatea mai mare de economii de energie necesară înseamnă că Directiva privind eficiența energetică trebuie consolidată. Acest lucru va asigura, împreună cu alte acte legislative ale UE, existența unor economii de energie suficiente pentru a atinge obiectivul climatic al UE pentru 2030 într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Economiile de energie ar trebui realizate în sectoarele în care acest lucru este cel mai logic din punct de vedere economic, social și al mediului. Beneficiile conexe, cum ar fi cele rezultate din reducerea impactului asupra mediului și din evitarea exacerbării inegalităților, ar trebui optimizate.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE (subsidiaritate)?

Tratatul privind funcționarea UE identifică promovarea eficienței energetice și a economiilor de energie ca fiind un obiectiv al politicii energetice a UE. Problemele subiacente care cauzează un deficit de economii de energie sunt aceleași în întreaga UE. Acțiunea la nivelul UE poate facilita și consolida eforturile statelor membre și poate asigura o abordare mai coordonată și armonizată, evitând denaturarea pieței unice. Ea va contribui la crearea unor piețe mai mari pentru materialele și produsele care ajută la îmbunătățirea eficienței energetice. Experiența arată că existența unui cadru comun la nivelul UE reduce costurile, sporește beneficiile pieței interne și permite factorilor de decizie politică de la nivel național să învețe unii de la alții. Măsurile UE completează și catalizează în mod eficace măsurile naționale.

B. Soluții

Care sunt opțiunile disponibile pentru atingerea obiectivelor? Există o opțiune preferată sau nu? Dacă nu, de ce?

Principalul mecanism pentru realizarea obiectivelor este majorarea obiectivului general al UE privind economiile de energie și sporirea efectului său obligatoriu. Acest mecanism poate fi completat de cerințe specifice care conduc la economii de energie, de exemplu prin extinderea măsurilor legate de achizițiile sectorului public și de renovarea clădirilor și prin sporirea nivelului de ambiție al obligațiilor de economisire a energiei. Este necesar să se consolideze și să se sporească gama largă de măsuri de facilitare și de sprijin, pentru a se crea un mediu în care este mai ușor să se promoveze eficiența energetică și să se realizeze economii de energie. Opțiunile trebuie evaluate pentru a se asigura coerența acestora cu alte măsuri propuse în cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55”.

Care sunt punctele de vedere ale diferitelor părți interesate? Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni?

Marea majoritate a părților interesate sunt de acord cu faptul că politicile în materie de eficiență energetică joacă un rol esențial în realizarea unui obiectiv climatic mai ambițios pentru 2030, permițând în același timp o creștere durabilă care nu lasă pe nimeni în urmă. Opiniile lor diferă oarecum în ceea ce privește măsurile adecvate pentru atingerea acestui obiectiv, dar nu există nicio diferență frapantă în privința obiectivelor finale.

Aproape jumătate dintre părțile interesate sunt în favoarea unui obiectiv mai ambițios al UE și mai mult de jumătate sunt de acord ca acesta să fie obligatoriu. Aproximativ jumătate sprijină existența unor obiective naționale obligatorii. Opiniile exprimate în legătură cu gama de opțiuni identificate sunt destul de variate. În general, societatea civilă este mai pozitivă în legătură cu ce ar putea fi măsurile propuse. În multe cazuri, întreprinderile sunt destul de favorabile în acest sens. Autoritățile publice par să aibă o abordare mai prudentă.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt avantajele opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)?

Opțiunea preferată constă într-un pachet care realizează un nivel ridicat de economii de energie într-un mod eficace, evitând în același timp cele mai împovărătoare opțiuni avute în vedere.

Care sunt costurile aferente opțiunii preferate (dacă există; în caz contrar, ale opțiunilor principale)?

Principalele costuri sunt investițiile necesare pentru sporirea eficienței energetice. Sprijinul financiar din partea NextGenerationEU și a altor surse publice va juca un rol esențial în realizarea de investiții în eficiența energetică. Sunt luate în considerare costurile de capital pentru echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic și pentru reabilitarea clădirilor.

Care este impactul asupra IMM-urilor și asupra competitivității?

Nu se preconizează un impact semnificativ asupra IMM-urilor. Există o marjă considerabilă de economii de energie eficiente din punctul de vedere al costurilor în sectorul serviciilor și al industriei, care nu vor conduce la nicio creștere generală a costurilor. Implementarea acestora ar trebui să reducă expunerea întreprinderilor la fluctuațiile prețurilor la energie și, împreună cu reducerea costurilor de exploatare, să le sporească competitivitatea.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale?

Opțiunea preferată presupune costuri de implementare pentru administrațiile publice, chiar dacă acestea se bazează pe măsuri deja existente. Cu toate acestea, costurile suplimentare respective sunt preconizate a fi scăzute în comparație cu economiile substanțiale de costuri care vor fi realizate prin investiții în economisirea energiei. Sumele necheltuite pentru energie vor fi utilizate în alte scopuri și vor duce la stimularea ocupării forței de muncă și a activității economice.

Aceste costuri pot varia, în funcție de modul în care statele membre aleg să implementeze cerințele. Acțiunea concertată DEE oferă statelor membre un forum pentru schimbul de bune practici și pentru identificarea unor modalități eficace de realizare a obiectivelor dorite. Comisia este pregătită să sprijine în continuare statele membre prin asistență tehnică.

Vor exista și alte impacturi semnificative?

Reducerea consumului de energie va aduce beneficii semnificative pentru mediu, în special în urma reducerii poluării atmosferice De asemenea, ea va conduce și la alte beneficii pentru mediu, cum ar fi reducerea emisiilor în apă provenite de la centralele electrice și reducerea daunelor aduse mediului datorită scăderii nevoii de infrastructuri și a extracției de resurse. Acest lucru reduce consumul de resurse și contribuie în mod pozitiv la economia circulară.

Nevoile reduse de energie vor conduce, de asemenea, la scăderea dependenței UE de importurile de energie și de volatilitatea geopolitică, contribuind astfel la izolarea economiei de șocurile externe ale prețurilor la energie.

Prin măsuri bine concepute, acest lucru va genera și beneficii sociale importante. De exemplu, modernizarea energetică a locuințelor va duce la îmbunătățirea condițiilor de trai și a sănătății oamenilor, precum și la reducerea cheltuielilor pentru energie. Măsurile de economisire a energiei conduc la un nivel ridicat de creare a locurilor de muncă.

Proporționalitate?

Principiul proporționalității este pe deplin respectat. Măsurile propuse reprezintă minimul necesar pentru atingerea obiectivelor care sunt esențiale în vederea realizării obiectivului climatic al UE pentru 2030.

D. Acțiuni ulterioare

Când va fi reexaminată politica?

Comisia intenționează să analizeze punerea în aplicare a legislației pentru a evalua măsura în care obiectivele de politică au fost îndeplinite, o dată la cinci ani.