Bruxelles, 9.2.2022

SWD(2021) 341 final/2

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMAT AL RAPORTULUI PRIVIND EVALUAREA IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului

de modificare a Directivelor 2011/61/UE și 2009/65/CE în ceea ce privește dispozițiile privind delegarea, administrarea riscului de lichiditate, raportarea în scopuri de supraveghere, furnizarea de servicii de depozitar și de custodie și inițierea de împrumuturi de către fondurile de investiții alternative

{COM(2021) 721 final} - {SEC(2021) 570 final} - {SWD(2021) 340 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului Propunerii de directivă de modificare a Directivei 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Pe baza concluziilor raportului Comisiei și a feedback-ului primit de la părțile interesate în urma consultării publice privind funcționarea Directivei privind administratorii fondurilor de investiții alternative (Directiva privind AFIA), directiva a avut un impact în principal pozitiv în ceea ce privește crearea unei piețe interne pentru fondurile de investiții alternative (FIA), permițând o supraveghere mai eficace și o transparență sporită a activităților fondurilor și îmbunătățind astfel protecția investitorilor. În același timp, raportul și consultarea au evidențiat o serie de domenii în care ar putea fi aduse îmbunătățiri specifice pentru a spori în continuare eficacitatea directivei și pentru a aborda domeniile în care autoritățile de supraveghere interpretează diferit textul juridic. Monitorizarea și administrarea riscurilor la adresa stabilității financiare ar putea fi îmbunătățite, în special în ceea ce privește noile evoluții ale pieței FIA din Europa sau, în unele cazuri, subdezvoltarea acesteia, inclusiv acordarea de împrumuturi directe de către fondurile de investiții. În fine, în cazul în care administratorii de investiții își externalizează funcțiile către părți terțe, interpretarea și aplicarea la nivel național a normelor referitoare la delegare din cadrul Directivei privind AFIA și al Directivei privind OPCVM diferă, ridicând astfel semne de întrebare în legătură cu protecția investitorilor în Uniunea Europeană. Aceste lacune pot conduce la riscuri de propagare asupra sistemului financiar în general, dar pot, de asemenea, limita capacitatea autorităților de supraveghere de a identifica și de a atenua riscurile emergente pentru sistemul financiar.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Obiectivul principal al acestei inițiative este de a îmbunătăți eficacitatea și funcționarea juridică a Directivei privind AFIA în concordanță cu obiectivele sale principale de protecție a investitorilor, reducând riscurile pe care le prezintă FIA pentru stabilitatea financiară globală și favorizând integrarea piețelor FIA.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

Obiectivele Directivei privind AFIA de a îmbunătăți integrarea pe piață a FIA, de a asigura stabilitatea financiară globală și de a asigura norme uniforme de protecție a investitorilor nu pot fi realizate în mod individual de către statele membre. Aceste efecte la nivelul întregii piețe pot fi obținute numai prin adoptarea de măsuri la nivelul UE. În conformitate cu principiile subsidiarității și proporționalității, Directiva privind AFIA nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor sale, astfel cum s-a stabilit în momentul în care directiva a fost introdusă.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce? 

Pentru a atinge obiectivele menționate mai sus, prezenta inițiativă analizează o serie de opțiuni de politică și identifică opțiunile preferate în următoarele domenii: (i) introducerea unor norme armonizate pentru AFIA care administrează fonduri cu activități de acordare de împrumuturi directe (loan originating funds – LOF – fonduri inițiatoare de împrumuturi); (ii) îmbunătățirea ofertei de servicii de depozitar pe piețele mai mici; (iii) clarificarea în continuare a cerințelor aplicabile administratorilor de fonduri care deleagă anumite funcții unor părți terțe; (iv) îmbunătățirea nivelului datelor colectate prin raportarea în scopuri de reglementare; (v) armonizarea disponibilității instrumentelor de administrare a lichidităților în întreaga Uniune și (vi) includerea depozitarilor centrali de titluri de valoare (CSD) în lanțul de custodie pentru a se asigura că depozitarii își pot îndeplini sarcinile și pentru a garanta protecția investitorilor.

Teoretic, Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (AEVMP) i s-ar fi putut solicita să continue convergența în materie de supraveghere. Cu toate acestea, s-a constatat că deliberările în această privință nu au condus la progrese suficiente și că sunt necesare standarde comune cu forță normativă.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni? 

Multe autorități publice din UE sunt în favoarea armonizării cerințelor aplicabile LOF. Majoritatea autorităților publice care au răspuns la consultarea publică au sprijinit propunerea de a clarifica normele de delegare din cadrul Directivei privind AFIA și al Directivei privind OPCVM. Există un sprijin larg în rândul părților interesate din sectorul privat și din cel public pentru armonizarea instrumentelor de administrare a lichidităților. Majoritatea părților interesate (aproximativ 70 %) și AEVMP, în avizul său, sprijină aducerea CSD-urilor în lanțul de custodie. În răspunsul lor la consultarea publică, autoritățile publice din statele membre cu piețe mai mici ale depozitarilor au declarat că sprijină opțiunea reținută de a împuternici autoritățile naționale competente să permită utilizarea unor servicii de depozitar la nivel transfrontalier. Majoritatea părților interesate ar prefera o abordare graduală a eventualelor modificări ale cerințelor de raportare în scopuri de supraveghere pentru AFIA și OPCVM.

C. Impacturile opțiunii preferate

Care sunt beneficiile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)? Maximum 12 rânduri

Propunerea este menită să introducă modificări specifice pentru a aborda aspectele evidențiate în evaluarea eficientizării și sporirii eficacității cadrului juridic al Directivei privind AFIA. Un cadru de reglementare armonizat pentru AFIA care administrează fonduri inițiatoare de împrumuturi va permite acestor fonduri să opereze pe noi piețe și să se extindă, oferind economiei reale o sursă de finanțare alternativă. Un acces mai larg la instrumente de administrare a lichidităților și posibilitatea ca autoritățile naționale competente să activeze astfel de instrumente mai nuanțate vor îmbunătăți stabilitatea financiară și vor proteja investitorii. Cu ajutorul unor date mai cuprinzătoare în materie de raportare în scopuri de reglementare va fi posibilă o mai bună monitorizare a acumulării de riscuri în sistem. Opțiunile pentru accesul transfrontalier la serviciile de depozitar și pentru asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru LOF sunt concepute pentru a mări oferta și concurența în acest domeniu și pentru a spori eficiența pieței FIA din UE. Clarificarea suplimentară a normelor privind delegarea va asigura protecția investitorilor împotriva potențialelor abuzuri legate de dispozițiile privind delegarea. Includerea CSD-urilor în lanțul de custodie ar asigura un nivel ridicat de protecție a investitorilor pe care depozitarii sunt meniți să îl asigure.

Care sunt costurile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)? 

Propunerea nu ar trebui să aibă costuri economice, sociale sau de mediu semnificative. Aceasta nu ar trebui să ducă la suportarea de către AFIA a unor costuri de funcționare suplimentare semnificative, iar unele dintre măsuri pot conduce la reduceri ale costurilor prin creșterea concurenței și a eficienței. Orice costuri suplimentare vor fi compensate de beneficiile aduse protecției investitorilor și stabilității financiare globale.

Care va fi impactul asupra societăților, a IMM-urilor și a microîntreprinderilor?

Propunerea ar trebui să aducă beneficii întreprinderilor, inclusiv IMM-urilor, prin armonizarea cerințelor aplicabile AFIA care administrează FIA inițiatoare de împrumuturi. Astfel, aceste fonduri vor putea să inițieze credite în întreaga Uniune Europeană, oferind o sursă de finanțare alternativă atât de necesară pentru IMM-uri, în special pentru IMM-urile în cazul cărora ar putea fi dificil sau costisitor să obțină credite de la creditorii tradiționali.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale? 

Până în a doua etapă a revizuirii cerințelor de raportare în scopuri de supraveghere nu se preconizează niciun impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale.

Vor exista și alte efecte semnificative? 

Această revizuire nu va avea niciun impact negativ din punct de vedere economic, din punctul de vedere al mediului sau din punct de vedere social și nici nu va avea vreun impact negativ asupra drepturilor fundamentale. Eliberarea capacității FIA de a acorda credite într-un mod sustenabil ar spori finanțarea disponibilă pentru economia reală și, în special, pentru IMM-uri, care adesea întâmpină dificultăți în a obține credite din partea băncilor. Va fi esențial să existe o piață privată a datoriei, dinamică, dar ordonată, pentru avansarea tranziției Uniunii Europene către un viitor mai durabil.

D. Acțiuni ulterioare

Când va fi revizuită politica?

Ar fi oportun să se înceapă revizuirea Directivei privind AFIA în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului juridic. Revizuirea ar trebui să analizeze funcționarea pieței LOF și riscurile generate la adresa stabilității financiare și a funcționării pieței depozitarilor și ar trebui să identifice practicile de delegare. Ar trebui să se analizeze dacă introducerea unei game mai largi de instrumente de administrare a lichidităților și creșterea gradului de granularitate a datelor au contribuit la stabilitatea sistemului financiar.