Bruxelles, 12.8.2021

COM(2021) 477 final

2021/0270(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1091 în ceea ce privește contribuția Uniunii pentru statisticile integrate referitoare la ferme în temeiul cadrului financiar 2021-2027

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Regulamentul (UE) 2018/1091 1 privind statisticile integrate referitoare la ferme prevede obligația statelor membre de a efectua anchete integrate privind fermele în 2020, 2023 și 2026.

Regulamentul (UE) 2018/1091 stabilește pachetul financiar (și anume, alocarea bugetară) pentru întreaga durată a cadrului financiar multianual (CFM) relevant. Acesta include o dispoziție privind stabilirea bugetului pentru colectarea datelor în ceea ce privește anchetele care urmează să fie efectuate în 2023 și 2026. Articolul 14 prevede că, după data intrării în vigoare a CFM 2021-2027, cuantumul pentru perioada ulterioară anului 2020 ar trebui să fie stabilit de Parlamentul European și de Consiliu pe baza unei propuneri a Comisiei.

Referința financiară a prezentei propuneri este Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului 2 , care stabilește CFM pentru perioada 2021-2027.

Statele membre urmează să primească o contribuție financiară maximă din partea UE de 75 % din costurile eligibile [sub rezerva cuantumurilor maxime definite, indicate la articolul 13 alineatele (4) și (5) din Regulamentul (UE) 2018/1091] pentru acoperirea costului realizării anchetelor. Cuantumul pentru perioada ulterioară anului 2020 ar trebui fixat în conformitate cu dispozițiile CFM.

Prezenta propunere legislativă stabilește un buget de 40 000 000,00 EUR pentru perioada 2021-2027 (din care 36 400 000,00 EUR reprezintă granturi pentru institutele naționale de statistică și alte autorități naționale).

În conformitate cu articolul 13 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1091, contribuția financiară a Uniunii pentru granturile menționate la alineatul (2) de la articolul 13 trebuie furnizată din Fondul european de garantare agricolă, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 sau cu Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013.

Coerența cu dispozițiile de politică existente în domeniul de politică

Statisticile trebuie să fie fiabile și de înaltă calitate pentru ca factorii de decizie, întreprinderile și publicul larg să poată lua decizii adecvate, bazate pe dovezi concrete.

Strategia privind statisticile agricole din 2020 include următoarele obiective-cheie:

·elaborarea unor statistici de înaltă calitate care să răspundă cerințelor utilizatorilor în mod eficient și eficace;

·creșterea gradului de armonizare și consecvență a statisticilor agricole europene.

Prezenta propunere abordează în mod direct aceste obiective.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Furnizarea de statistici de calitate în sprijinul politicilor europene este un obiectiv principal pentru statisticile europene în cadrul programului privind piața unică 3 . Statisticile agricole și de mediu reprezintă unul dintre cele trei domenii vizate de colectarea datelor statistice în cadrul programului. Sunt necesare, de asemenea, date actuale și relevante pentru politica agricolă comună (PAC).

Prezenta inițiativă pune în aplicare acest obiectiv pentru perioada 2021-2026.

Sistemul european de statistici agricole va contribui, de asemenea, la cel puțin două dintre cele șase priorități ale Comisiei von der Leyen, și anume:

·un Pact verde european, împreună cu strategiile subiacente „de la fermă la consumator” și privind biodiversitatea, și

·o economie în serviciul cetățenilor

prin furnizarea unor date de mai bună calitate pentru evaluarea durabilității sectorului pentru mediu, cetățeni, regiuni și economie. Statisticile agricole sunt utile și pentru alte priorități ale UE sau ale statelor membre, care afectează sau sunt afectate de agricultură și dezvoltarea rurală.

Politicile UE trebuie să fie susținute de informații statistice de înaltă calitate, comparabile și fiabile cu privire la situația economică, socială, teritorială și de mediu din întreaga UE. Statisticile europene pot ajuta, de asemenea, publicul larg să înțeleagă și să participe la procesul democratic și să dezbată situația actuală și viitorul UE. În ceea ce privește statisticile agricole, accentul este pus pe furnizarea de date actuale și relevante necesare pentru PAC, politica comună în domeniul pescuitului și alte politici legate de mediu, securitatea alimentară și bunăstarea animalelor.

Statisticile agricole furnizează dovezi statistice de înaltă calitate necesare pentru punerea în aplicare și monitorizarea PAC. PAC reprezintă un factor determinant important pentru crearea de locuri de muncă și pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în cadrul UE. Politica de dezvoltare rurală – parte integrantă a PAC – vizează îmbunătățirea competitivității și a durabilității producției agricole, pe lângă obiectivele sale sociale. PAC a reprezentat peste 37 % din bugetul total al UE în cadrul CFM pentru perioada 2014-2020.

Totodată, statisticile agricole sunt din ce în ce mai mult necesare pentru alte politici-cheie ale UE, precum Pactul verde european, politicile de mediu și cele privind schimbările climatice, politica comercială, politica socială și cea regională.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

Temeiul juridic

Articolul 338 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) constituie temeiul juridic al statisticilor europene. Hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară, Parlamentul European și Consiliul adoptă măsuri în vederea elaborării de statistici, în cazul în care acest lucru este necesar pentru ca UE să își îndeplinească rolul. Articolul 338 stabilește cerințele pentru producerea statisticilor europene, stabilind că acestea trebuie să respecte standarde privind imparțialitatea, fiabilitatea, obiectivitatea, independența științifică, rentabilitatea și confidențialitatea statistică. Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 4 prevede un cadru juridic pentru elaborarea, producerea și difuzarea statisticilor europene.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive) 

Principiul subsidiarității se aplică, întrucât propunerea nu intră în sfera competenței exclusive a UE. Sistemul Statistic European (SSE) furnizează o infrastructură pentru informații statistice. Sistemul este proiectat pentru a răspunde nevoilor mai multor utilizatori și pentru a sprijini procesul decizional în societățile democratice. Prezenta propunere de regulament a fost elaborată pentru a proteja activitățile de bază ale partenerilor SSE, asigurând și garantând în același timp o mai bună calitate și comparabilitate a statisticilor agricole.

Printre criteriile esențiale pentru datele statistice se numără coerența și comparabilitatea. Statele membre nu pot asigura coerența și comparabilitatea necesare fără un cadru european clar, și anume o legislație a Uniunii care să stabilească concepte statistice, formate de raportare și cerințe de calitate comune. Datorită PAC, cerința privind comparabilitatea este foarte importantă pentru statisticile agricole.

Obiectivele nu pot fi realizate integral prin acțiunea individuală a statelor membre. Acțiunea ar fi mai eficientă dacă ar fi întreprinsă la nivelul UE, pe baza unui act juridic al UE care să asigure comparabilitatea informațiilor statistice în domeniile statistice care fac obiectul actului propus. În schimb, colectarea de date propriu-zisă este efectuată cel mai bine de către statele membre.

Proporționalitatea

Propunerea respectă principiul proporționalității, având în vedere următoarele:

Propunerea va asigura calitatea și comparabilitatea statisticilor agricole europene colectate și compilate prin aplicarea acelorași principii în toate statele membre. În mod similar, ea va asigura faptul că statisticile agricole europene rămân în continuare relevante și sunt adaptate pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor. Regulamentul va face elaborarea de statistici mai rentabilă, respectând în același timp caracteristicile specifice ale sistemelor din statele membre.

În conformitate cu principiul proporționalității, regulamentul propus se limitează la minimul necesar pentru a îndeplini acest obiectiv și nu depășește ceea ce este necesar în acest scop.

Alegerea instrumentului

Instrumentul propus: Regulament.

Având în vedere obiectivele și conținutul propunerii, o modificare a regulamentului existent reprezintă instrumentul cel mai adecvat.

Politicile-cheie ale UE, precum PAC, depind de statistici agricole comparabile, armonizate și de înaltă calitate la nivel european. Acestea pot fi asigurate cel mai bine prin regulamente care sunt direct aplicabile în statele membre și nu trebuie să fie transpuse mai întâi în legislația națională. Articolul 14 din Regulamentul (UE) 2018/1091 prevede deja o modificare.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Evaluarea sistemului european de statistici agricole pentru strategia privind statisticile agricole pentru 2020 și ulterior [SWD(2017) 96 final] a indicat necesitatea unei abordări mai sistematice în acest domeniu.

Evaluarea sistemului de statistici agricole a arătat că:

·legislația actuală privind statisticile agricole nu răspunde în mod adecvat nevoilor noi și emergente în materie de date, deoarece astfel de statistici nu sunt incluse ca o cerință în actele juridice. De asemenea, actele nu sunt suficient de flexibile și de integrate pentru a răspunde prompt nevoilor emergente;

·sistemul european de statistici agricole nu este suficient de flexibil și nu reacționează suficient de rapid la nevoile emergente. Acest lucru se datorează în parte naturii colectării datelor statistice, dar și modului în care au fost instituite regulamentele, precum și lipsei de resurse bugetare și umane;

·colectarea datelor nu este suficient de armonizată sau de coerentă. Acest lucru se datorează faptului că apar noi nevoi în materie de date, că legislația a fost elaborată separat de-a lungul mai multor ani, iar definițiile și conceptele diferă într-o oarecare măsură de la o zonă agricolă la alta;

·statisticile ar putea fi elaborate mai eficient dacă legislația ar fi adaptată pentru a cuprinde surse de informații diverse și dacă statele membre s-ar adapta la tehnologia modernă.

În cadrul elaborării Regulamentului (UE) 2018/1091, a avut loc o consultare publică, iar rezultatele sunt detaliate într-un raport specific 5 .

Strategia aferentă privind statisticile agricole a concluzionat că acestea trebuie să fie concepute și să funcționeze ca un sistem în care părțile se potrivesc și a căror contribuție colectivă este mai semnificativă decât suma contribuțiilor lor individuale. Statisticile agricole trebuie, de asemenea, să se integreze fără probleme în întregul SSE, iar sursele de date trebuie să fie diversificate prin utilizarea altor surse de date, acolo unde este posibil. Tehnologia informației și comunicațiilor și alte tehnologii noi (de exemplu, volumele mari de date și inovațiile bazate pe cercetare) trebuie să fie integrate în colectarea datelor, iar eficacitatea și eficiența metodelor de colectare a datelor trebuie evaluate în raport cu necesitățile în materie de date și cu criteriile de calitate, iar fragmentările existente ar trebui să fie eliminate.

Consultările cu părțile interesate

Eurostat asigură dezvoltarea, producerea și difuzarea statisticilor agricole europene datorită unei colaborări strânse, coordonate și regulate în cadrul Sistemului Statistic European și îndelungatului parteneriat cu Institutele Naționale de Statistică (INS-uri), precum și cu toate celelalte autorități relevante.

Per ansamblu și în conformitate cu strategia privind statisticile agricole pentru 2020 și ulterior, principalele grupuri și persoane vizate de statisticile agricole europene sau implicate în acestea sunt: producătorii de date (INS-uri, alte autorități naționale și Eurostat); respondenții (fermieri, organizații și întreprinderi ale fermierilor); și utilizatorii (factori de decizie publici și privați, în special alte departamente ale Comisiei, cercetători și jurnaliști). Aceste părți interesate au fost consultate pe larg cu privire la problemele cu care se confruntă, la schimbările pe care ar dori să le vadă, la nevoile și prioritățile lor în materie de date, la posibilele soluții de politică, la impactul acțiunilor propuse și la strategie în sine.

Opiniile părților interesate au fost colectate în cadrul reuniunilor și al seminarelor Comitetului permanent pentru statistică agricolă (CPSA) și ale succesorului acestuia, Grupul directorilor pentru statistică agricolă (DGAS) (pentru directorii de statistică agricolă), unde departamentele Comisiei, organizațiile internaționale și organizațiile fermierilor sunt audiate adeseori, precum și în cadrul reuniunilor Comitetului Sistemului Statistic European (pentru directorii generali ai INS-urilor) și al consultărilor și audierilor programate periodic (pentru departamentele Comisiei).

Rezultatele acestor consultări au fost luate în considerare în evaluarea menționată mai sus.

În plus, timp de 4 săptămâni, pe pagina web a Comisiei Europene „Exprimați-vă părerea” s-a desfășurat o consultare privind foaia de parcurs pentru propunere.

Obținerea și utilizarea expertizei

În vederea elaborării Regulamentului (UE) 2018/1091, Eurostat a purtat discuții ample privind conținutul propunerii cu INS-urile în cadrul grupurilor de experți relevante, inclusiv la nivel de directori.

Evaluarea impactului

O evaluare a impactului strategiei privind statisticile agricole în perspectiva anului 2020 și ulterior [ SWD(2016) 430 ], din care fac parte statisticile integrate referitoare la ferme, a primit un aviz pozitiv din partea Comitetului de control normativ 6 .

Actele legislative din domeniul statisticii se referă în principal la utilizatorii de date la nivel administrativ (de exemplu, departamentele Comisiei care lucrează în domeniul politicilor), la producătorii de date (INS-urile) și la respondenți (fermierii) și, prin urmare, efectele lor economice, sociale și de mediu directe sunt limitate. Principalele costuri directe pentru părțile interesate sunt legate de adaptarea la noile sisteme statistice și tehnice. Pe termen mediu și lung, s‑a preconizat că măsurile de modernizare vor reduce ușor sarcina administrativă, precum și costurile. Cea mai mare parte a economiilor de costuri ar proveni din reducerea cerințelor privind acoperirea prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1091. Costul colectării statisticilor trebuie să fie evaluat în raport cu beneficiile lor pentru societate, dar și cu costul unor statistici de slabă calitate sau inexistente.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Propunerea face parte din Strategia privind statisticile agricole în perspectiva anului 2020 și ulterior, un program major de modernizare a statisticilor agricole ale UE derulat de Comisia Europeană în strânsă cooperare cu statele membre. Strategia este sprijinită de Comitetul Sistemului Statistic European și face parte din programul REFIT, care vizează raționalizarea și îmbunătățirea Sistemului european de statistici agricole (SESA).

Prezenta propunere vizează finanțarea statisticilor integrate referitoare la ferme pentru perioada 2021-2027, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1091.

Drepturile fundamentale

Propunerea nu are consecințe asupra protecției drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Impactul financiar al propunerii are o durată limitată și vizează cofinanțarea colectării de date privind statisticile integrate referitoare la ferme pentru perioada 2021-2027 (exercițiile de colectare a datelor din 2023 și 2026).

Articolul 13 din Regulamentul (UE) 2018/1091 stabilește contribuția financiară a UE pentru punerea în aplicare a regulamentului respectiv. Prezenta propunere stabilește un buget de 40 000 000,00 EUR pentru perioada 2021-2027 (din care suma de 36 400 000,00 EUR este destinată granturilor pentru INS-uri).

Contribuția financiară a UE pentru granturile menționate la articolul 13 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1091 va fi acordată din Fondul european de garantare agricolă în temeiul articolului 4 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 sau al Regulamentului privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planurile de implementare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Se preconizează că propunerea de regulament va fi adoptată de Parlamentul European și de Consiliu cât mai curând posibil, iar Comisia urmează să adopte măsurile de punere în aplicare la scurt timp după aceea. Regulamentul va fi direct aplicabil în toate statele membre ale UE, fără a fi nevoie de un plan de punere în aplicare.

Statele membre vor trebui să furnizeze date Comisiei în 2024 și 2027.

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1091, Comisia ar trebui, după consultarea CSSE, să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare și îndeplinirea obiectivelor sale, până la 31 decembrie 2024.

Documente explicative (pentru directive)

Nu se aplică.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Modificarea propusă se aplică articolului 13 alineatele (4), (5) și (7) și articolului 14 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1091, stabilind cuantumurile maxime care urmează să fie alocate fiecărui stat membru, precum și cuantumul și sursa pachetului financiar pentru perioada 2021-2027.

2021/0270 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1091 în ceea ce privește contribuția Uniunii pentru statisticile integrate referitoare la ferme în temeiul cadrului financiar 2021-2027

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului 7 prevede că statele membre trebuie să colecteze și să furnizeze date structurale de bază („date de bază”) și date pentru module referitoare la exploatațiile agricole în 2023 și 2026.

(2)Pentru a efectua anchetele privind structura exploatațiilor agricole și pentru a respecta cerințele de informare ale Uniunii, sunt necesare fonduri considerabile din partea statelor membre și a Uniunii.

(3)Statele membre urmează să primească o contribuție financiară maximă de 75 % din partea Uniunii pentru a acoperi costurile aferente colectărilor de date de bază și de date pentru module în 2023 și 2026, sub rezerva cuantumurilor maxime prevăzute în Regulamentul (UE) 2018/1091.

(4)Regulamentul (UE) 2018/1091 stabilește pachetul financiar pentru întreaga durată a cadrului financiar multianual (CFM) relevant și include o dispoziție pentru stabilirea cuantumului care urmează să fie acordat pentru colectări de date suplimentare în cadrul următorului CFM care acoperă anchetele din 2023 și 2026.

(5)Acest CFM următor pentru perioada 2021-2027 a fost stabilit prin Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului 8 .

(6)În conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1091, cuantumul contribuției Uniunii pentru statisticile integrate referitoare la ferme în temeiul CFM pentru perioada 2021-2027 ar trebui să fie stabilit de Parlamentul European și de Consiliu, pe baza unei propuneri din partea Comisiei după data intrării în vigoare a Regulamentului (UE, Euratom) 2020/2093.

(7)Cuantumul propus pentru perioada 2021-2027 ar trebui să finanțeze numai anchetele privind structura exploatațiilor agricole desfășurate în 2023 și 2026, inclusiv costurile legate de gestionarea, întreținerea și dezvoltarea bazelor de date utilizate de Comisie pentru prelucrarea datelor furnizate de statele membre.

(8)În plus, în urma retragerii Regatului Unit din Uniune, este oportun să se elimine trimiterea la acest fost stat membru.

(9)A fost consultat Comitetul Sistemului Statistic European instituit prin articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 9 .

(10)Prin urmare, Regulamentul (UE) 2018/1091 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) 2018/1091 se modifică după cum urmează:

(1)Articolul 13 se modifică după cum urmează:

(a)alineatul (4) se modifică după cum urmează:

(i)teza introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Pentru costurile combinate aferente culegerilor de date de bază și de date pentru module aferente anilor 2023 și 2026, contribuția financiară a Uniunii se limitează la cuantumurile maxime prevăzute mai jos:”;

(ii)litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c) câte 2 000 000 EUR pentru Bulgaria, Germania, Ungaria și Portugalia;”;

(b)alineatul (5) se elimină.

(c)alineatul (7) se înlocuiește cu următorul text:

„(7) Contribuția financiară a Uniunii pentru granturile menționate la alineatul (2) din prezentul articol este furnizată din Fondul european de garantare agricolă, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 sau cu un Regulament ulterior privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013.”;

(2)La articolul 14, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Pachetul financiar al Uniunii pentru punerea în aplicare a programului de culegeri de date pentru anii de referință 2023 și 2026, inclusiv creditele necesare pentru gestionarea, întreținerea și dezvoltarea sistemelor bazelor de date utilizate în cadrul Comisiei pentru prelucrarea datelor furnizate de către statele membre în temeiul prezentului regulament, este de 40 000 000 EUR pentru perioada 2021-2027, acest pachet fiind cuprins în CFM-ul 2021-2027”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

Cuprins

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei se referă la:

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

1.4.4.Indicatori de performanță

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă statele membre ar fi acționat individual.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

3.2.5.Contribuția terților

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1091 în ceea ce privește contribuția Uniunii pentru statisticile integrate referitoare la ferme în temeiul cadrului financiar 2021-2027

1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

Producția statisticilor europene.

Agricultura și dezvoltarea rurală.

1.3.Obiectul propunerii/inițiativei se referă la: 

 o acțiune nouă 

 o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 10  

 prelungirea unei acțiuni existente 

 o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

Prezenta propunere legislativă stabilește un buget de 40 000 000,00 EUR pentru perioada 2021-2027 (din care 36 400 000,00 EUR reprezintă granturi pentru institutele naționale de statistică și alte autorități naționale).

Statisticile trebuie să fie fiabile și de înaltă calitate pentru ca factorii de decizie, întreprinderile și publicul larg să poată lua decizii adecvate, bazate pe dovezi concrete. Prezenta propunere abordează două obiective ale strategiei privind statisticile agricole pentru 2020:

elaborarea unor statistici de înaltă calitate care să răspundă cerințelor utilizatorilor în mod eficient și eficace;

creșterea gradului de armonizare și consecvență a statisticilor agricole europene.

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

Obiectivul specific nr. 1

finanțarea anchetelor privind structura exploatațiilor agricole desfășurate în 2023, inclusiv a costurilor legate de gestionarea, întreținerea și dezvoltarea bazelor de date utilizate de Comisie pentru prelucrarea datelor furnizate de statele membre pentru perioada de referință 2023 și îmbunătățirea interoperabilității dintre SIF și RICA/FSDN

Obiectivul specific nr. 2

finanțarea anchetelor privind structura exploatațiilor agricole desfășurate în 2026, inclusiv a costurilor legate de gestionarea, întreținerea și dezvoltarea bazelor de date utilizate de Comisie pentru prelucrarea datelor furnizate de statele membre pentru perioada de referință 2026 și îmbunătățirea interoperabilității dintre SIF și RICA/FSDN

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

Impactul asupra institutelor naționale de statistică și altora: Actele legislative din domeniul statisticii se referă în principal la utilizatorii de date la nivel administrativ (de exemplu, departamentele Comisiei care lucrează în domeniul politicilor), la producătorii de date (INS-urile) și la respondenți (fermierii) și, prin urmare, efectele lor economice, sociale și de mediu directe sunt limitate. Principalele costuri directe pentru părțile interesate sunt legate de adaptarea la noile sisteme statistice și tehnice. Pe termen mediu și lung, se preconizează că măsurile de modernizare vor reduce sarcina administrativă și costurile.

1.4.4.Indicatori de performanță

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

Regulamentul (UE) 2018/1091 prevede că, pentru anii de referință 2023 și 2026, statele membre transmit Comisiei (Eurostat) date validate de bază și pentru module, precum și un raport privind calitatea, în termen de 12 luni de la sfârșitul anului de referință.

În plus, până la 31 decembrie 2024, Comisia, după consultarea CSSE, prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului cu privire la punerea în aplicare și la îndeplinirea obiectivelor acestui regulament (articolul 18).

1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

Propunerea are ca obiectiv să asigure acordarea unui sprijin financiar suplimentar pentru statele membre în vederea colectării de date privind structura exploatațiilor agricole, prin stabilirea pachetului financiar pentru perioada 2021-2027.

În noul sistem se prevede asigurarea în continuare a unei contribuții financiare a UE pentru sprijinirea colectării de date statistice agricole naționale, la un nivel și într-o măsură comparabile cu status quo-ul, iar costurile naționale ar trebui să fie, de asemenea, la un nivel similar celui actual. Atunci când sunt puse în aplicare integral, acțiunile de reducere a sarcinii și a costurilor, precum și scăderea estimată a numărului de exploatații agricole (pe baza unor tendințe observate) pot determina reducerea nevoii de colectare a datelor și, prin urmare, un buget redus.

Regulamentul (UE) 2018/1091 are ca scop îmbunătățirea calității, a comparabilității și a coerenței statisticilor agricole europene, astfel încât factorii de decizie, întreprinderile și publicul larg să poată lua decizii adecvate bazate pe date concrete.

Acesta acoperă statisticile structurale agricole și ia forma unui regulament-cadru principal și a unor acte de punere în aplicare. Ca regulament, acesta este direct aplicabil în statele membre ale UE, în timp ce actele de punere în aplicare precizează liste și descrieri de variabile și cerințe metodologice. Fiecare stat membru va integra variabilele și alte cerințe în bazele sale de date naționale, chestionare etc., de îndată ce actele sunt adoptate.

Recensământul agricol din 2020 este deja în curs de desfășurare. Colectarea datelor pentru 2023 este în curs de pregătire și va fi urmată de colectarea datelor pentru 2026.

1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă statele membre ar fi acționat individual.

Odată cu statisticile integrate referitoare la ferme (SIF), UE și statele sale membre vor dispune de statistici structurale europene agricole de înaltă calitate, comparabile și coerente, care impun o sarcină acceptabilă pentru respondenți și producătorii de date în raport cu beneficiile oferite. Elaborarea de politici bazate pe date concrete este esențială pentru succesul politicilor precum PAC și reprezintă un motor important pentru ocuparea forței de muncă și pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în UE.

Actele legislative din domeniul statisticii se referă în principal la utilizatorii de date la nivel administrativ (de exemplu, departamentele Comisiei care lucrează în domeniul politicilor), la producătorii de date (institutele naționale de statistică) și la respondenți (fermierii) și, prin urmare, efectele lor economice, sociale și de mediu directe sunt limitate. Principalele costuri directe pentru părțile interesate sunt legate de adaptarea la noile sisteme statistice, organizaționale și tehnice, însă se prevede ca aceste costuri și sarcini să fie compensate pe termen mediu și lung prin reducerea sarcinii de colectare a datelor și asigurarea mai multor creșteri ale randamentului și realizarea de economii.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Statisticile agricole europene reprezintă, de zeci de ani, o piatră de temelie a PAC și a multor alte politici importante ale UE. Regulamentul (UE) 2018/1091 a fost conceput pentru a răspunde schimbărilor din domeniul agriculturii și pentru a remedia principalele probleme identificate în cadrul evaluării Sistemului european de statistici agricole (SESA). Problemele identificate au fost următoarele:

1. legislația anterioară privind statisticile agricole nu răspundea în mod adecvat nevoilor noi și emergente de date;

2. SESA nu era suficient de flexibil și nu reacționa suficient de rapid la nevoile emergente;

3. exercițiile de colectare a datelor nu au fost suficient de armonizate sau de coerente;

4. producția de statistici a fost ineficientă;

5. sarcina generată de furnizarea datelor a fost percepută a fi împovărătoare.

1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

Regulamentul (UE) 2018/1091 face parte din strategia Eurostat privind statisticile agricole pentru 2020 și ulterior, care urmează să fie completată de statistici referitoare la factorii de producție și producția agricolă (SFPPA) și de un regulament actualizat privind conturile economice pentru agricultură (CEA). Toate cele trei regulamente vor avea un domeniu de aplicare comun și vor partaja documentații tehnice și metodologice. Împreună, acestea vor acoperi toate aspectele statisticilor agricole.

Politicile comune importante ale UE, cum ar fi PAC, Pactul verde european, strategia „de la fermă la consumator”, precum și strategia privind biodiversitatea depind de statistici agricole comparabile, armonizate și de înaltă calitate la nivel european și de compatibilitatea/complementaritatea acestora cu diverse surse de date conexe, cum ar fi Rețeaua de informații contabile agricole. Acestea pot fi asigurate cel mai bine prin regulamente, care sunt direct aplicabile în statele membre și nu trebuie să fie transpuse mai întâi în legislația națională.

Modificarea actuală este prevăzută în Regulamentul (UE) 2018/1091 și se referă numai la finanțarea colectării de date pentru 2023 și 2026.

1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

Nu se aplică.

1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

 durată limitată

   în vigoare de la 1.1.2022 (provizoriu) la 31.12.2027

   Impact financiar din 2022 până în 2025 pentru creditele de angajament și din 2024 până în 2028 pentru creditele de plată.

 durată nelimitată

Punerea în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 11

 Gestiune directă asigurată de Comisie

prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

   prin intermediul agențiilor executive

 Gestiune partajată cu statele membre

 Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară

țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

BEI și Fondului European de Investiții;

organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

organismelor de drept public;

organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații“.

Observații

Nu se aplică.

2.MĂSURI DE GESTIONARE 

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare 

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Beneficiarii granturilor trebuie să transmită datele colectate și rapoartele aferente privind calitatea, astfel cum se prevede la articolul 12 din Regulamentul (UE) 2018/1091.

În conformitate cu articolul 18 din Regulamentul (UE) 2018/1091, Comisia, după consultarea CSSE, trebuie să prezinte Parlamentului European și Consiliului, până la 31 decembrie 2024, un raport privind punerea în aplicare și îndeplinirea obiectivelor regulamentului.

2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

Principiul subsidiarității se aplică, întrucât propunerea nu intră în sfera competenței exclusive a UE. Sistemul Statistic European (SSE) furnizează o infrastructură pentru informații statistice. Sistemul este proiectat pentru a răspunde nevoilor mai multor utilizatori și pentru a sprijini procesul decizional în societățile democratice. Prezenta propunere de regulament a fost elaborată pentru a proteja activitățile de bază ale partenerilor SSE, asigurând și garantând în același timp o mai bună calitate și comparabilitate a statisticilor agricole.

Printre criteriile esențiale pentru datele statistice se numără coerența și comparabilitatea. Statele membre nu pot asigura consecvența și comparabilitatea necesare fără un cadru european clar, și anume o legislație a UE care să stabilească concepte statistice, formate de raportare și cerințe de calitate comune.

Obiectivele nu pot fi realizate integral prin acțiunea individuală a statelor membre. Acțiunea ar fi mai eficientă dacă ar fi întreprinsă la nivelul UE, pe baza unui act juridic al UE care să asigure comparabilitatea informațiilor statistice în domeniile statistice care fac obiectul actului propus. În schimb, colectarea de date propriu-zisă este efectuată cel mai bine de către statele membre.

2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

Printre riscurile identificate se numără calitatea datelor sub nivelul standardelor și transmiterea cu întârziere a datelor.

Acestea ar fi atenuate prin trimiterea în prealabil către statele membre a documentației tehnice și metodologice și a orientărilor, prin verificări automatizate ale datelor, prin monitorizarea respectării termenelor și prin examinarea rapoartelor de calitate pentru fiecare anchetă.

2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

Funcționarii Comisiei vor efectua controale în cadrul atribuțiilor lor obișnuite pentru a evalua calitatea și comparabilitatea datelor. Nivelul estimat al riscului de eroare este scăzut, întrucât colectarea datelor în statisticile agricole se desfășoară în bună cooperare cu statele membre încă din anii 1950, iar sistemele existente au fost modernizate în conformitate cu cele mai recente standarde tehnice.

2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

Pe lângă aplicarea controalelor reglementare, Eurostat va aplica o strategie de combatere a fraudei în concordanță cu acțiunile generale ale Comisiei pentru combaterea fraudei. Astfel, se va asigura faptul că abordarea privind gestionarea riscurilor de fraudă este orientată spre identificarea zonelor de risc de fraudă și a răspunsurilor adecvate. În cazul în care este necesar, se vor crea grupuri de lucru în rețea și instrumente IT specifice dedicate analizării posibilelor cazuri de fraudă.

Eurostat a elaborat o strategie de control care să însoțească cheltuielile statelor membre pentru colectarea datelor, cu măsuri și instrumente adecvate pentru regulamentul propus. Reducerea complexității, aplicarea unor proceduri de monitorizare eficiente din punctul de vedere al costurilor, precum și efectuarea de controale preliminare și finale bazate pe riscuri ar trebui să contribuie la reducerea și prevenirea fraudei. Strategia include măsuri de sensibilizare și formare în domeniul prevenirii fraudei.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

·Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tip de
cheltuieli

Contribuție

Numărul

Dif/Nedif. 12

din partea țărilor AELS 13

din partea țărilor candidate 14

din țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

3

08.02 06 03 - Fondul european de garantare agricolă (FEGA) -- Asistență tehnică operațională

Dif.

NU

NU

NU

NU

·Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tip de
cheltuieli

Contribuție

Numărul

Dif/Nedif.

din partea țărilor AELS

din partea țărilor candidate

din țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

[XX.YY.YY.YY]

DA/NU

DA/NU

DA/NU

DA/NU

3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

3

08.02 06 03 - Fondul european de garantare agricolă (FEGA) -- Asistență tehnică operațională

DG: AGRI

Anul 
2021 15

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

După 2027

TOTAL

•Credite operaționale

08.02 06 03 16

Angajamente

(1a)

20,000

20,000

40,000

Plăți

(2a)

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

Linia bugetară

Angajamente

(1b)

Plăți

(2b)

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 17  

Linia bugetară

(3)

TOTAL credite 
pentru DG AGRI

Angajamente

=1a+1b +3

20,000

20,000

40,000

Plăți

=2a+2b

+3

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

 



TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

20,000

20,000

40,000

Plăți

(5)

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

(6)

TOTAL credite 
de la RUBRICA 3 
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

20,000

20,000

40,000

Plăți

=5+ 6

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici operaționale, a se repeta secțiunea de mai sus:

• TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)

Angajamente

(4)

Plăți

(5)

TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)

(6)

TOTAL CREDITE 
de la RUBRICILE 1-6 
din cadrul financiar multianual 
(Suma de referință)

Angajamente

=4+ 6

Plăți

=5+ 6





Rubrica din cadrul financiar
multianual

7

„Cheltuieli administrative”

Această secțiune ar trebui completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa V la normele interne), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

TOTAL

DG: ESTAT

• Resurse umane

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

5,426

• Alte cheltuieli administrative

0,030

0,530

0,280

0,280

0,280

0,280

0,030

0,210

TOTAL pentru DG ESTAT

Credite

0,805

1,305

1,055

1,055

1,055

1,055

0,805

5,636

TOTAL credite 
în cadrul RUBRICII 7 
din cadrul financiar multianual 

(Total angajamente = Total plăți)

0,805

1,305

1,055

1,055

1,055

1,055

0,805

5,636

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2021 18

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

TOTAL

TOTAL CREDITE 
de la RUBRICILE 1-7 
din cadrul financiar multianual 

Angajamente

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

5,426

Plăți

0,030

0,530

0,280

0,280

0,280

0,280

0,030

0,210

3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Anul 
2026

Post 
2027

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 19

Costuri medii

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Nr.

Costuri

Total nr.

Total costuri

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1 20 : IFS2023

- Realizare

Date

9,100

9,100

18,200

- Realizare

altele

1,800

1,800

- Realizare

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

9,100

1,800

9,100

20,000

OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2:

IFS2026

- Realizare

Date

9,100

9,100

18,200

- Realizare

altele

1,800

1,800

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

9,100

1,800

9,100

20,000

TOTALURI

9,100

1,800

18,200

1,800

9,100

40,000

3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

Milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
2021 21

Anul 
2022

Anul 
2023

Anul 
2024

Anul 
2025

Anul 
2026

Anul 
2027

TOTAL

RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

7

7

7

7

7

7

7

7

Resurse umane

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

0,775

5,426

Alte cheltuieli administrative

0,030

0,530

0,280

0,280

0,280

0,280

0,030

1,710

Subtotal RUBRICA 7 
din cadrul financiar multianual

0,805

1,305

1,055

1,055

1,055

1,055

0,805

7,136

în afara RUBRICII 7 22  
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli
cu caracter administrativ

Subtotal
în afara RUBRICII 7 
din cadrul financiar multianual

TOTAL

0,805

1,305

1,055

1,055

1,055

1,055

0,805

7,136

Creditele necesare pentru resurse umane și alte cheltuieli cu caracter administrativ vor fi acoperite de credite ale DG-ului în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

   Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

   Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul 
2021

Anul 
2022

Anul 2023

Anul 2024

Anul 2025

Anul 2026

Anul 2027

• Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

20 01 02 03 (delegații)

01 01 01 01 (cercetare indirectă)

01 01 01 11 (cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 23

20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

XX 01 xx yy zz 24

- la sediu

- în delegații

01 01 01 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

5,1

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

Sarcinile care trebuie îndeplinite includ:

- gestionarea granturilor din cadrul inițiativei;

- validarea datelor;

- sprijin și activități metodologice;

- analiza rapoartelor;

- difuzarea datelor

Personal extern

3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

Propunerea/inițiativa:

   poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM)

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente. Vă rugăm să furnizați un tabel Excel în cazul unei reprogramări de proporții.

   necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.

   necesită revizuirea CFM.

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

3.2.5.Contribuția terților 

Propunerea/inițiativa:

   nu prevede cofinanțare din partea terților

   prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul 
N 25

Anul 
N+1

Anul 
N+2

Anul 
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Total

A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

TOTAL credite cofinanțate

 

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

   Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

   Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

   asupra resurselor proprii

   asupra altor venituri

vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli 

   Milioane EUR (cu trei zecimale)

Linia bugetară pentru venituri:

Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

Impactul propunerii/inițiativei 26

Anul 
N

Anul 
N+1

Anul 
N+2

Anul 
N+3

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

Articolul….

Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

Nu se aplică.

Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).

Nu se aplică.

(1)    Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile integrate referitoare la ferme și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1166/2008 și (UE) nr. 1337/2011 (JO L 200, 7.8.2018, p. 1).
(2)

   Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (JO L 433I, 22.12.2020, p. 11).

(3)

   Regulamentul (UE) 2021/690 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 aprilie 2021 de instituire a unui program privind piața internă, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene (Programul privind piața unică) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 99/2013, (UE) nr. 1287/2013, (UE) nr. 254/2014 și (UE) nr. 652/2014. (JO L 153, 3.5.2021, p. 1).

(4)    Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164-173).
(5)    Pagina web a Eurostat dedicată consultării publice: http://ec.europa.eu/eurostat/about/opportunities/consultations/eass.    Raportul privind consultarea publică deschisă:     http://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/6937766/Agricultural-Statistics-Strategy-2020-Report.docx .
(6)     Evaluarea impactului , Rezumat al evaluării impactului , Avizul Comitetului de control normativ .
(7)

   Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind statisticile integrate referitoare la ferme și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1166/2008 și (UE) nr. 1337/2011 (JO L 200, 7.8.2018, p. 1).

(8)

   Regulamentul (UE, Euratom) 2020/2093 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 (JO L 433I, 22.12.2020, p. 11).

(9)    Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1101/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind transmiterea de date statistice confidențiale Biroului Statistic al Comunităților Europene, a Regulamentului (CE) nr. 322/97 al Consiliului privind statisticile comunitare și a Deciziei 89/382/CEE, Euratom a Consiliului de constituire a Comitetului pentru programele statistice ale Comunităților Europene (JO L 87, 31.3.2009, p. 164).
(10)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
(11)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
(12)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
(13)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(14)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
(15)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(16)    În conformitate cu nomenclatura bugetară oficială.
(17)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(18)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(19)    Realizările se referă la produsele și serviciile care trebuie furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
(20)    Conform descrierii de la punctul 1.4.2. „Obiectiv(e) specific(e)…”.
(21)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(22)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(23)    AC = agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
(24)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
(25)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
(26)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.