Bruxelles, 15.7.2021

COM(2021) 399 final

2021/0219(COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2009/65/CE în ceea ce privește utilizarea documentelor cu informații esențiale de către societățile de administrare a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM)

(Text cu relevanță pentru SEE)


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXT

Motivele și obiectivele propunerii

Fiecare organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) trebuie să furnizeze „informații cheie destinate investitorilor” în conformitate cu Directiva 2009/65/CE 1 . Informațiile privind obiectivele și politica de investiții, profilul de risc și de randament, costurile, performanțele anterioare și alte detalii practice îi ajută pe investitori să înțeleagă caracteristicile esențiale ale OPCVM-urilor și să ia decizii de investiții în cunoștință de cauză. Articolele 78-82 și articolul 94 din directivă specifică principiile de bază ale informațiilor cheie destinate investitorilor. Regulamentul (UE) nr. 583/2010 al Comisiei 2 stabilește norme suplimentare privind conținutul și formatul acestora.

OPCVM-urile se califică drept produse de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) în sensul Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 3 , care prevede ca toate PRIIP să fie însoțite de un „document cu informații esențiale”. Documentul conține informații privind profilul de risc și de randament al PRIIP, inclusiv posibila pierdere maximă de capital investit și scenarii de performanță adecvate, costurile pe care investitorii individuali trebuie să le suporte atunci când investesc în acestea, precum și alte detalii. În mod similar, aceste informații îi ajută pe investitorii individuali să înțeleagă caracteristicile esențiale ale produsului și să ia decizii de investiții în cunoștință de cauză. Regulamentul delegat (UE) 2017/653 al Comisiei 4 stabilește norme detaliate privind modul de prezentare, conținutul, revizuirea, modificarea și furnizarea documentului. Regulamentul delegat (UE) 2016/1904 5 stabilește norme privind intervenția în cazul produselor.

Articolul 32 din Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 prevede dispoziții tranzitorii prin care societățile de administrare, societățile de investiții și persoanele care oferă consultanță cu privire la unități ale OPCVM-urilor și ale non-OPCVM-urilor sau care vând astfel de unități sunt scutite temporar de obligația de a furniza investitorilor individuali un document cu informații esențiale. Dispozițiile tranzitorii se aplică până la 31 decembrie 2021.

Prezenta directivă este însoțită de alte două măsuri. În primul rând, Comisia propune ca dispozițiile tranzitorii din Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 să fie prelungite până la 30 iunie 2022. Această prelungire va oferi timpul necesar în vederea pregătirii pentru încetarea dispozițiilor tranzitorii și pentru punerea în aplicare a celeilalte măsuri [care implică modificări ale Regulamentului delegat (UE) 2017/653] începând cu 1 iulie 2022. Prin urmare, cele trei măsuri sunt sincronizate în ceea ce privește datele de aplicare.

În situația actuală, începând cu 1 iulie 2022, investitorii individuali în OPCVM-uri ar urma să primească atât un document cu informații esențiale în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1286/2014, cât și informații cheie destinate investitorilor în conformitate cu Directiva 2009/65/CE. Se recomandă evitarea situației în care investitorii individuali primesc două documente de informare precontractuale diferite cu privire la același OPCVM. Prezenta directivă prevede ca un document cu informații esențiale elaborat, furnizat, revizuit și tradus pentru un anumit OPCVM în conformitate cu regulamentul să fie considerat ca îndeplinind cerințele din Directiva 2009/65/CE în ceea ce privește informațiile cheie destinate investitorilor.

Această inițiativă nu face parte din Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Regulamentul delegat (UE) 2017/653 precizează modul de prezentare și conținutul documentelor cu informații esențiale referitoare la PRIIP, formatul standardizat al acestora, metodologia de prezentare a riscurilor și a randamentului și de calculare a costurilor, condițiile și frecvența minimă de revizuire a informațiilor și condițiile privind furnizarea documentelor către investitorii individuali. Autoritatea Bancară Europeană (ABE), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) au prezentat în comun proiecte de amendamente ale standardelor tehnice de reglementare din regulament, inclusiv modificări tehnice pentru a facilita aplicarea normelor în cazul OPCVM-urilor.

Prezenta propunere urmărește să asigure că documentele cu informații esențiale care sunt conforme cu Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 sunt considerate ca îndeplinind cerințele în ceea ce privește informațiile cheie destinate investitorilor pentru OPCVM-uri prevăzute la articolele 78-82 și la articolul 94 din Directiva 2009/65/CE.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prioritatea absolută a Comisiei este de a consolida economia UE și de a stimula investițiile, astfel încât să se creeze locuri de muncă în toate cele 27 de state membre, prin crearea unei piețe unice mai profunde de capital sau a uniunii piețelor de capital (UPC). Se preconizează că o mai bună legislație privind investitorii individuali poate aduce beneficii și în alte domenii de politică în care tranzacțiile între întreprinderi și consumatori joacă un rol important.

Prezenta propunere urmărește să evite situația în care două documente de informare precontractuale diferite sunt puse la dispoziția investitorilor individuali cu privire la același OPCVM. Documentul cu informații esențiale le va permite investitorilor individuali să compare caracteristicile economice și juridice esențiale ale OPCVM-urilor cu cele ale altor PRIIP. În ceea ce privește informarea precontractuală, creatorii de OPCVM-uri și persoanele care oferă consultanță cu privire la OPCVM-uri sau le vând vor trebui să respecte doar obligațiile legale prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1286/2014. Prezenta propunere contribuie la dezvoltarea unor piețe de capital mai integrate, permițând investitorilor individuali, administratorilor de fonduri și, în consecință, societăților în care se investește să beneficieze profite de piața unică.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Prezenta propunere se întemeiază pe articolul 53 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, acesta fiind temeiul juridic pentru Directiva 2009/65/CE.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Prezenta propunere respectă principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Conform principiului subsidiarității, Uniunea poate interveni numai dacă obiectivele avute în vedere nu pot fi atinse de statele membre în mod individual.

Intervenția Uniunii este necesară pentru eliminarea barierelor din calea unei piețe interne a serviciilor și produselor financiare, prin introducerea unei abordări unitare în ceea ce privește publicarea informațiilor referitoare la PRIIP. Problema identificată (două documente de informare precontractuale diferite pentru același OPCVM) poate fi rezolvată numai la nivelul Uniunii, deoarece orice modificare a Directivei 2009/65/CE trebuie efectuată printr-o propunere a Comisiei.

Proporționalitatea

Prezenta propunere respectă principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din TUE. Măsurile propuse sunt necesare pentru a reduce consecințele aplicării concomitente a Directivei 2009/65/CE și a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014.

Această acțiune a Uniunii este necesară pentru a asigura aplicarea eficace a normelor privind PRIIP de către autoritățile competente și creatorii de PRIIP, precum și buna funcționare a pieței interne a fondurilor de investiții. Propunerea va reduce sarcina și costurile de asigurare a conformității pentru OPCVM-uri prin eliminarea duplicării informațiilor precontractuale, a cerințelor împovărătoare, a complexității inutile a reglementărilor și a insecurității juridice.

Alegerea instrumentului

Obiectivul este de a elimina barierele prin modificarea unei directive. Prin urmare, directiva este instrumentul cel mai adecvat.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluări ex post/verificări ale adecvării legislației existente

Prezenta propunere nu este însoțită de o evaluare separată a impactului, deoarece a fost deja realizată o evaluare a impactului pentru Regulamentul (UE) nr. 1286/2014, care a vizat și OPCVM-urile. Propunerea nu creează noi obligații pentru participanții la piețele financiare.

Prezenta propunere promovează drepturile consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. Obiectivul principal este de a consolida drepturile consumatorilor (articolul 38 din cartă) și de a facilita exercitarea dreptului de a presta servicii în orice stat membru [articolul 15 alineatul (2) din cartă].

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Prezenta propunere nu are niciun impact bugetar pentru Comisie.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de implementare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

La revizuirea Regulamentului (UE) nr. 1286/2014, ca parte a viitoarei strategii privind investițiile de retail, Comisia va lua în considerare, printre altele, aplicarea normelor prevăzute în regulament. Aceasta se va baza pe informațiile primite în cadrul unei consultări publice și al discuțiilor cu ABE, ESMA, EIOPA și autoritățile competente din statele membre.

Explicație detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Prezenta propunere introduce un articol nou, 82a, în Directiva 2009/65/CE. Articolul prevede în mod clar, precis și necondiționat faptul că, în cazul în care un document cu informații esențiale este elaborat, furnizat, revizuit și tradus pentru un OPCVM în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1286/2014, acest document ar trebui să fie considerat ca îndeplinind cerințele aplicabile informațiilor cheie destinate investitorilor în sensul directivei respective.

.

2021/0219 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

de modificare a Directivei 2009/65/CE în ceea ce privește utilizarea documentelor cu informații esențiale de către societățile de administrare a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM)

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 53 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ parlamentelor naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 6 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Articolul 78 din Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului 7 le impune societăților de investiții și societăților de administrare să întocmească un scurt document care să conțină informații cheie cu privire la caracteristicile esențiale ale organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) oferite investitorilor (denumit în continuare „document cu informații cheie destinate investitorilor” sau „KIID”), astfel încât acești investitori să fie în mod rezonabil în măsură să înțeleagă natura și riscurile OPCVM-urilor în cauză și, prin urmare, să ia decizii de investiții în cunoștință de cauză.

(2)Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 8 le impune creatorilor de produse de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) ca, înainte de a pune aceste produse la dispoziția investitorilor individuali, să elaboreze un document cu informații esențiale pentru produsul respectiv, pentru a le permite acestor investitori individuali să înțeleagă și să compare principalele caracteristici și riscuri ale PRIIP în cauză („document cu informații esențiale” sau „KID”).

(3)OPCVM-urile se califică, de asemenea, drept PRIIP, pentru care este necesar un „document cu informații esențiale” (KID) în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1286/2014. Cu toate acestea, articolul 32 alineatul (1) din regulamentul respectiv scutește, până la 31 decembrie 2021, societățile de administrare, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2009/65/CE, societățile de investiții menționate la articolul 27 din aceeași directivă și persoanele care oferă consultanță cu privire la unități ale OPCVM-urilor sau care vând astfel de unități de obligațiile prevăzute în regulamentul respectiv și, prin urmare, de obligația de a prezenta un „KID” (denumite în continuare „dispoziții tranzitorii”).

(4)Regulamentul delegat (UE) 2017/653 al Comisiei 9 completează Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 prin stabilirea de standarde tehnice de reglementare privind modul de prezentare, conținutul și formatul standard al KID, metodologia de prezentare a riscului și a randamentului și de calculare a costurilor, precum și condițiile și frecvența minimă de revizuire a informațiilor conținute în KID și condițiile privind furnizarea KID investitorilor individuali.

(5)La [JO: a se introduce data], Comisia a adoptat Regulamentul delegat (UE).../2021 al Comisiei 10 de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2017/653, printre altele, pentru a facilita utilizarea, de către societățile de administrare, societățile de investiții și persoanele care oferă consultanță cu privire la unități ale OPCVM-urilor sau care vând astfel de unități, a modului de prezentare, a conținutului și a formatului standard al KID. Cu toate acestea, data aplicării Regulamentului delegat (UE).../2021 a fost stabilită la 1 iulie 2022, cu scopul de a acorda societăților de administrare, societăților de investiții și persoanelor care oferă consultanță cu privire la unități ale OPCVM­urilor sau care vând astfel de unități suficient timp ca să se pregătească pentru încetarea dispozițiilor tranzitorii și, prin urmare, pentru îndeplinirea obligației de a prezenta un KID. Deoarece data de aplicare a Regulamentului delegat (UE) .../2021 a fost stabilită la 1 iulie 2022 și deoarece este necesar să se asigure că încetarea dispozițiilor tranzitorii coincide cu data aplicării Regulamentului delegat (UE) .../2021, Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 a fost modificat prin Regulamentul (UE) .../2021 al Parlamentului European și al Consiliului 11 , pentru a prelungi dispozițiile tranzitorii până la 30 iunie 2022.

(6)„Informațiile cheie destinate investitorilor” prevăzute la articolul 78 din Directiva 2009/65/CE și „documentele cu informații esențiale” prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 acoperă în esență aceleași cerințe în materie de informații. Prin urmare, este necesar să se evite ca investitorii individuali în PRIIP interesați să achiziționeze unități ale OPCVM-urilor să primească, începând cu 1 iulie 2022, ambele documente pentru același produs financiar. Prin urmare, ar trebui să se prevadă că documentul cu informații esențiale trebuie considerat ca îndeplinind cerințele aplicabile documentului cu informații cheie destinate investitorilor prevăzut în Directiva 2009/65/CE.

(7)Prin urmare, Directiva 2009/65/CE ar trebui modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

În Directiva 2009/65/CE, se introduce următorul articol 82a:

Articolul 82a

Informații cheie destinate investitorilor furnizate prin intermediul documentului cu informații esențiale

Statele membre se asigură că, în cazul în care o societate de investiții sau, pentru oricare dintre fondurile deschise de investiții pe care le administrează, o societate de administrare elaborează, furnizează, revizuiește și traduce un document cu informații esențiale care respectă cerințele privind documentele cu informații esențiale prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului*, autoritățile competente consideră că documentul cu informații esențiale în cauză îndeplinește cerințele aplicabile informațiilor cheie destinate investitorilor, astfel cum sunt prevăzute la articolele 78-82 și la articolul 94 din prezenta directivă.

_____________________

*    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) (JO L 352, 9.12.2014, p. 1)”.

Articolul 2

1.Statele membre adoptă și publică până la 30 iunie 2022 dispozițiile necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la acest lucru.

Statele membre aplică dispozițiile respective de la 1 iulie 2022.

Atunci când statele membre adoptă dispozițiile respective, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a unei astfel de trimiteri.

2.De la intrarea în vigoare a prezentei directive, statele membre asigură informarea Comisiei, în timp util pentru ca aceasta să își prezinte observațiile, cu privire la orice proiect de act cu putere de lege sau de act administrativ pe care intenționează să îl adopte în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 3

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 4

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președintele    Președintele

(1)    Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).
(2)    Regulamentul (UE) nr. 583/2010 al Comisiei din 1 iulie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește informațiile cheie destinate investitorilor și condițiile care trebuie îndeplinite pentru furnizarea informațiilor cheie destinate investitorilor sau a prospectului pe un suport durabil, altul decât hârtia, sau prin intermediul unui site web (JO L 176, 10.7.2010, p. 1).
(3)    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) (JO L 352, 9.12.2014, p. 1).
(4)    Regulamentul delegat (UE) 2017/653 al Comisiei din 8 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP), prin stabilirea unor standarde tehnice de reglementare privind modul de prezentare, conținutul, revizuirea și modificarea documentelor cu informații esențiale, precum și condițiile de îndeplinire a cerinței de a furniza astfel de documente (JO L 100, 12.4.2017, p. 1).
(5)    Regulamentul delegat (UE) 2016/1904 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește intervenția în cazul produselor (JO L 295, 29.10.2016, p. 11).
(6)    JO C […], […], p. […].
(7)    Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).
(8)    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) (JO L 352, 9.12.2014, p. 1).
(9)    Regulamentul delegat (UE) 2017/653 al Comisiei din 8 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP), prin stabilirea unor standarde tehnice de reglementare privind modul de prezentare, conținutul, revizuirea și modificarea documentelor cu informații esențiale, precum și condițiile de îndeplinire a cerinței de a furniza astfel de documente (JO L 100, 12.4.2017, p. 1).
(10)    JO C […], […], p. […].
(11)    Regulamentul (UE) .../2021 al Parlamentului European și al Consiliului privind prelungirea dispozițiilor tranzitorii pentru societățile de administrare, societățile de investiții și persoanele care oferă consultanță cu privire la unități ale organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și la unități ale non-OPCVM-urilor sau care vând astfel de unități (JO L .........., zz/ll/aaaa, p. .....).