Bruxelles, 23.4.2021

COM(2021) 218 final

2018/0231(COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene

privind

poziția Consiliului cu privire la adoptarea unui regulament de instituire a Programului privind piața unică, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene


2018/0231 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene


privind

poziția Consiliului cu privire la adoptarea unui regulament de instituire a Programului privind piața unică, competitivitatea întreprinderilor, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale și statisticile europene

1.Context

Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu
(documentul COM(2018) 441 final – 2018/0231 COD):

7 iunie 2018

Data avizului Comitetului Economic și Social European:

17 octombrie 2018

Data poziției Parlamentului European în primă lectură:

12 februarie 2019

Data transmiterii propunerii modificate:

Nu se aplică

Data adoptării poziției Consiliului:

13 aprilie 2021

2.Obiectul propunerii Comisiei

De când a fost creată, piața internă a contribuit masiv la creșterea economică, la competitivitate și la piața muncii, participând la crearea de locuri de muncă și oferind consumatorilor o gamă mai amplă de opțiuni la prețuri mai mici. Deși continuă să fie un motor pentru construirea unei economii mai puternice, mai echilibrate și mai echitabile, ea trebuie să se adapteze în permanență la un mediu aflat în schimbare rapidă, caracterizat de revoluția digitală și de globalizare. Această adaptare creează mari dificultăți din perspectiva reglementării și a aplicării legislației.

Programul privind piața unică reunește activități finanțate în cadrul a șase programe precedente în domenii precum competitivitatea întreprinderilor, protecția consumatorilor și a utilizatorilor finali de servicii financiare, raportarea financiară și standardele de audit, lanțul alimentar și statisticile europene. Programul privind piața unică include, de asemenea, activități finanțate anterior direct prin linii bugetare privind piața internă și prin alte linii bugetare conexe, cum ar fi standardizarea la nivel european și supravegherea pieței, implementarea și dezvoltarea pieței interne a serviciilor financiare, precum și noi acțiuni menite să îmbunătățească funcționarea pieței interne, cum ar fi în domeniul asigurării respectării normelor Uniunii în materie de concurență.

Toate aceste activități sunt unite prin obiectivele lor comune de a reglementa, de a pune în aplicare, de a facilita, de a asigura respectarea și de a proteja diverse activități și actori din cadrul pieței interne, precum și de a menține o piață internă care continuă să funcționeze fără întrerupere. Toate aceste activități sunt esențiale pentru buna funcționare a pieței interne, fiind necesară continuarea sprijinului financiar care li se acordă. Programul propus prevede continuitatea diferitelor acțiuni anterioare, raționalizând și exploatând totodată sinergiile dintre acestea.

În ceea ce privește statisticile europene, programul înlocuiește Programul statistic european precedent prin stabilirea cadrului financiar pentru furnizarea de statistici europene de înaltă calitate, comparabile și fiabile, care să stea la baza elaborării, monitorizării și evaluării tuturor politicilor Uniunii. Trebuie subliniat faptul că, deși contribuie, fără îndoială, la realizarea politicilor privind piața internă, statisticile europene au o sferă de aplicare mult mai amplă decât piața internă, deoarece deservesc toate politicile Uniunii.

3.Observații privind poziția Consiliului

Poziția Consiliului, astfel cum a fost adoptată în primă lectură, reflectă pe deplin acordul provizoriu la care s-a ajuns în cadrul trilogului dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie, încheiat la 8 decembrie 2020. Principalele puncte ale acordului sunt următoarele:

Durata programului: Programul este instituit pentru perioada 1 ianuarie 2021 - 31 decembrie 2027, iar durata sa este aliniată la durata CFM.

Asistență tehnică și administrativă pentru implementarea programului: Colegiuitorii au convenit că, în ceea ce privește sprijinul administrativ și tehnic, costurile totale nu depășesc 5 % din valoarea pachetului financiar global disponibil pentru implementarea programului.

Beneficiarii desemnați care reprezintă interesele consumatorilor la nivelul Uniunii: S-a convenit că Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în ceea ce privește reprezentarea intereselor consumatorilor la nivelul Uniunii pentru a modifica lista entităților cărora li se poate acorda un grant în cadrul programului fără o cerere de propuneri.

Laboratoarele naționale de referință în calitate de beneficiari desemnați și acreditarea acestora: Fără a aduce atingere obligației statelor membre de a furniza resurse financiare adecvate pentru laboratoarele naționale de referință în domeniul sănătății plantelor și pentru laboratoarele naționale de referință în domeniul sănătății animale în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625, s-a ajuns la un acord cu privire la posibilitatea ca aceste laboratoare să beneficieze, în calitate de beneficiari desemnați, de granturi acordate în cadrul programului, dacă acțiunile respectivelor laboratoare reprezintă o valoare adăugată pentru Uniune și dacă este disponibilă o finanțare suficientă în cadrul programului.

Norme de cofinanțare în domeniul plantelor, animalelor, produselor alimentare și hranei pentru animale: Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra unei rate fixe de cofinanțare de 50 %, care poate fi majorată în mod excepțional la 75 % și la 100 % în anumite condiții, și cu privire la o dispoziție care prevede adoptarea de către Comisie a unui act de punere în aplicare pentru a stabili o rată de cofinanțare mai scăzută în cazul în care acest lucru este necesar din cauza lipsei de fonduri, a implementării insuficiente a unui program veterinar și fitosanitar sau din cauza măsurilor de urgență sau a eliminării treptate a cofinanțării acțiunilor de combatere a bolilor la animale sau a organismelor dăunătoare plantelor.

Acte delegate, acte de punere în aplicare și comitete: Colegiuitorii au convenit că programele de lucru se adoptă prin acte de punere în aplicare menite să pună în vigoare normele deja prevăzute în actul de bază și în conformitate cu legislația sectorială conexă, după caz. În ceea ce privește actele delegate, s-a convenit să se confere Comisiei, pe o perioadă de 7 ani, competența de a adopta acte delegate și, care să poată fi prelungită tacit cu perioade identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun unei astfel de prelungiri.

Retroactivitate: S-a convenit ca regulamentul să intre în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și să se aplice de la 1 ianuarie 2021.

Comisia sprijină acordul provizoriu la care s-a ajuns în cadrul trilogului, care pregătește terenul pentru o adoptare rapidă a noului program. Programul va contribui la consolidarea guvernanței pieței interne și va permite cetățenilor, întreprinderilor, consumatorilor și autorităților publice să beneficieze de avantajele integrării pieței.

4.Concluzie

Comisia acceptă poziția adoptată de Consiliu, care reflectă pe deplin acordul provizoriu la care au ajuns colegiuitorii la 8 decembrie 2020.