Bruxelles, 16.4.2021

COM(2021) 179 final

2018/0194(COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

privind

poziția Consiliului în legătură cu adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”)


2018/0194 (COD)

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN

în conformitate cu articolul 294 alineatul (6) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene


privind

poziția Consiliului în legătură cu adoptarea unui Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”)

1.Context

Data transmiterii propunerii către Parlamentul European și Consiliu
(COM(2018)0369 / 2018/0194 (COD)

31 mai 2018

Data avizelor Comitetului Economic și Social European

19 septembrie 2018

Data poziției Băncii Centrale Europene

16 august 2018

Data poziției Parlamentului European în primă lectură:

13 februarie 2019

Data adoptării poziției Consiliului:

13 aprilie 2020

2.Obiectul propunerii Comisiei

În calitate de monedă unică a Uniunii, euro prezintă un interes european fundamental, iar integritatea sa trebuie protejată sub toate dimensiunile sale. Falsificarea monedei euro este o problemă reală pentru Uniune și pentru instituțiile sale. Pericolele create de acest fenomen sunt încă substanțiale, după cum o demonstrează disponibilitatea tot mai mare a cupiurilor euro și a elementelor de securitate falsificate de foarte bună calitate - cum ar fi hologramele - pe internet/darknet, precum și existența unor hotspoturi ale falsificatorilor, de exemplu în Columbia, Peru și China. Falsificarea aduce prejudicii cetățenilor și agenților economici, cărora nu li se rambursează valoarea mijloacelor de plată contrafăcute, chiar dacă au acționat cu bună credință atunci când le-au primit. La un nivel mai general, falsificarea euro afectează statutul de mijloc legal de plată și încrederea cetățenilor și a întreprinderilor în bancnotele și monedele euro autentice. Programul are următorul obiectiv general: prevenirea și combaterea falsificării și a fraudelor asociate, sporind astfel competitivitatea economiei Uniunii și asigurând sustenabilitatea finanțelor publice.

Programul are următorul obiectiv specific: protejarea bancnotelor și a monedelor euro împotriva falsificării și fraudelor asociate prin sprijinirea și completarea măsurilor întreprinse de statele membre și prin acordarea de asistență autorităților competente naționale și ale Uniunii în eforturile lor de a stabili o cooperare strânsă și periodică între ele și cu Comisia și un schimb de bune practici, incluzând, după caz, țările terțe și organizațiile internaționale. Temeiul juridic al propunerii Comisiei îl constituie articolul 133 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

3.Observații privind poziția Consiliului

Poziția Consiliului, adoptată în primă lectură, reflectă pe deplin acordul la care s-a ajuns în cadrul trilogului dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie, astfel cum a fost încheiat la 29 ianuarie 2021. Principalele puncte ale acordului sunt următoarele:

Obiectivul general al programului, astfel cum este prevăzut la articolul 2, va fi următorul: prevenirea și combaterea falsificării și a fraudelor asociate, păstrarea integrității bancnotelor și a monedelor euro, consolidând astfel încrederea cetățenilor și a agenților economici în autenticitatea acestor bancnote și monede și, prin urmare, sporind încrederea în economia Uniunii, asigurând totodată sustenabilitatea finanțelor publice.

Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului, în conformitate cu articolul 3, va fi de 6 193 284 EUR.

Atunci când pregătește programele de lucru în temeiul articolului 10, Comisia ține seama de activitățile curente și de cele prevăzute ale BCE și ale Europolului în ceea ce privește combaterea falsificării monedei euro și a fraudelor cu moneda euro.

Schimbul de informații care vizează cele mai bune practici în prevenirea falsificării și a fraudei legate de moneda euro este, de asemenea, eligibil pentru sprijin financiar.

Banca Centrală Europeană este adăugată pe lista instituțiilor care trebuie să primească rapoarte anuale privind rezultatele programului

Cuvântul „independent”, astfel cum este formulat în actualul Regulament Pericles 2020 1 , se introduce la articolul 13, care prevede efectuarea unei evaluări intermediare independente.

În anexă, colegiuitorii au convenit asupra următorilor indicatori de performanță pentru evaluarea programului:

·(a)    numărul de monede și bancnote euro falsificate detectate;

·(b)    numărul de ateliere clandestine desființate;

·(c)    numărul de autorități competente care candidează în cadrul programului;

·(d)    gradul de satisfacție al participanților la acțiunile finanțate prin program; și

·(e)    feedbackul participanților care au participat deja la acțiuni Pericles anterioare cu privire la impactul programului asupra activităților lor de protejare a monedei euro împotriva falsificării.

Anexa face referire, de asemenea, la faptul că datele privind acești indicatori-cheie de performanță vor fi colectate de către Comisie și/sau de către beneficiarii programului.

Considerentul 6 din propunere se referă, de asemenea, la rezultatele evaluării intermediare din 2017, care a fost susținută de un raport independent.

A fost adăugată o formulare suplimentară la considerentele 3, 4, 4a, 7, 7a și 8, referitoare la dificultățile comune în combaterea criminalității organizate, la legătura cu obiectivul UE de îmbunătățire a funcționării eficiente a uniunii economice și monetare, la participarea unui număr maxim de autorități competente, la dimensiunea internațională a luptei împotriva falsificării monedei euro și la valorificarea experienței Băncii Centrale Europene.

Considerentele cu caracter orizontal privind normele financiare, regimul de condiționalitate (considerentul 9) și rolurile OLAF și EPPO (considerentul 14) au fost actualizate în conformitate cu acordul interinstituțional privind cadrul financiar multianual.

Comisia sprijină acordul la care s-a ajuns în cadrul trilogului, care pregătește terenul pentru o adoptare rapidă a programului și sporește eficacitatea programului Pericles IV în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor sale în mai multe privințe. În acest sens, acordul îndeplinește obiectivele propunerii Comisiei.

4.Concluzie

Comisia acceptă poziția adoptată de Consiliu, care reflectă pe deplin acordul la care au ajuns colegiuitorii la 29 ianuarie 2021.

(1)    Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării, JO L 103, 5.4.2014, p. 1-9.