Bruxelles, 9.2.2021

COM(2021) 47 final

2021/0026(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind prezentarea, în numele Uniunii Europene, a unei propuneri de includere a clorpirifosului pe lista din anexa A la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (denumită în continuare „convenția”) a intrat în vigoare la 17 mai 2004. Aceasta a fost aprobată prin Decizia 2006/507/CE a Consiliului din 14 octombrie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți 1 și a intrat în vigoare pentru Comunitatea Europeană la 14 februarie 2005. Obiectivul convenției este de a proteja sănătatea umană și mediul împotriva poluanților organici persistenți. Convenția oferă un cadru, bazat pe principiul precauției, pentru eliminarea producției, a utilizării, a importului și a exportului de poluanți organici persistenți, pentru manipularea și eliminarea în condiții de siguranță a acestora și pentru eliminarea sau reducerea emisiilor de anumiți poluanți organici persistenți produși în mod neintenționat.

Regulamentul (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului 2 transpune în dreptul Uniunii angajamentele stabilite în convenție și în Protocolul la Convenția din 1979 privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi, referitor la poluanții organici persistenți (denumit în continuare „protocolul”), aprobat prin Decizia 2004/259/CE a Consiliului 3 .

Articolul 8 alineatul (1) din convenție prevede că orice parte poate prezenta secretariatului o propunere de includere a unei substanțe chimice pe listele din anexele A, B și/sau C la convenție, care va fi apoi analizată de Comitetul de examinare a poluanților organici persistenți, în conformitate cu articolul 8 alineatele (3) și (4). Propunerea conține informațiile prevăzute în anexa D. Pe baza recomandării Comitetului de examinare a poluanților organici persistenți, Conferința părților decide cu privire la eventuala includere a unei substanțe pe lista din anexa A (Eliminare), anexa B (Restricții) și/sau anexa C (Producere neintenționată). Procedura privind adoptarea de modificări ale anexelor este reglementată de articolul 22 din convenție.

Utilizarea clorpirifosului ca substanță activă în produsele de protecție a plantelor și în produsele biocide în Uniunea Europeană este interzisă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 4 și, respectiv, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului 5 . În plus, clorpirifosul nu este înregistrat pentru nicio altă utilizare în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului 6 și, în consecință, nu este permisă fabricarea sau introducerea sa pe piață în Uniune pentru o astfel de altă utilizare în cantități de cel puțin o tonă pe an, pe producător sau pe importator.

În conformitate cu informațiile și datele disponibile privind proprietățile intrinseci ale clorpirifosului, care au fost evaluate în funcție de criteriile din anexa D la convenție, se poate concluziona că clorpirifosul este persistent, bioacumulativ și toxic (PBT). În plus, clorpirifosul se poate, de asemenea, propaga în mediu pe distanțe lungi (LRT), iar prezența acestuia a fost detectată în zone îndepărtate, cum ar fi regiunea arctică. Având în vedere informațiile privind proprietățile PBT și LRT ale clorpirifosului, se apreciază că clorpirifosul îndeplinește criteriile prevăzute în anexa D la convenție și, prin urmare, ar trebui să fie considerat un poluant organic persistent. Detaliile evaluării sunt disponibile în dosarul științific care va însoți propunerea de includere a clorpirifosului pe lista din anexa A la Convenția de la Stockholm.

Întrucât utilizarea clorpirifosului ca substanță activă în produsele de protecție a plantelor în Uniune a fost interzisă recent, nu se poate exclude faptul că clorpirifosul este încă produs pentru export. În plus, se pare că clorpirifosul este încă produs, utilizat și emis în alte țări. Dat fiind potențialul de propagare în mediu pe distanțe lungi al acestei substanțe chimice, măsurile luate la nivel național sau la nivelul Uniunii nu sunt suficiente pentru a se asigura un grad ridicat de protecție a mediului și a sănătății umane și, în consecință, sunt necesare acțiuni mai ample la nivel internațional.

Este oportun ca, în perspectiva următoarei reuniuni a Comitetului de examinare a poluanților organici persistenți din septembrie 2021, Comisia să prezinte secretariatului Convenției de la Stockholm, în numele Uniunii, o propunere de includere a clorpirifosului pe lista din anexa A. Propunerea respectivă va fi analizată în conformitate cu criteriile și procedurile prevăzute în convenție, înainte de luarea unei decizii privind includerea pe listă de către Conferința părților.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Propunerea este coerentă cu Regulamentul (UE) 2019/1021, care pune în aplicare Convenția de la Stockholm în Uniune, și completează punerea în aplicare a acestuia. Propunerea respectă pe deplin obiectivul de a proteja sănătatea umană și mediul împotriva poluanților organici persistenți.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Propunerea este coerentă cu abordarea generală a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 și a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 în ceea ce privește substanțele PBT, deoarece ambele prevăd criterii care nu permit, în principiu, introducerea pe piață și utilizarea substanțelor care sunt PBT. Un document de înțelegere comună 7 examinează relația dintre Convenția de la Stockholm, Regulamentul (UE) 2019/1021 și Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 în ceea ce privește restricțiile și cerințele de autorizare, pentru a se asigura coerența.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Temeiul juridic procedural al propunerii de decizie a Consiliului este articolul 218 alineatul (9) din TFUE, care constituie temeiul adecvat pentru un act care definește poziția Uniunii Europene în ceea ce privește un acord internațional, în acest caz Convenția de la Stockholm.

Temeiul juridic material este articolul 192 alineatul (1) din TFUE, întrucât măsurile convenite în temeiul Convenției de la Stockholm urmăresc, în principal, un obiectiv de mediu (și anume, eliminarea poluanților organici persistenți).

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Poluanții organici persistenți constituie o problemă de interes mondial, iar Convenția de la Stockholm este pusă în aplicare în Uniune prin Regulamentul (UE) 2019/1021. Dat fiind faptul că Uniunea este parte la convenție, este oportun ca Uniunea să propună includerea unei noi substanțe chimice în cadrul convenției.

Proporționalitatea

Poluanții organici persistenți constituie o problemă de interes mondial, iar Convenția de la Stockholm vizează eliminarea producției și a utilizării acestor substanțe chimice. Prin urmare, este proporțional să se propună ca substanța chimică în cauză să fie inclusă în cadrul convenției pentru a se asigura luarea de măsuri adecvate la nivel mondial.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultări cu părțile interesate

Propunerea a fost discutată cu statele membre și cu alte părți interesate în cadrul celei de a 22­a reuniuni a autorităților competente în ceea ce privește Regulamentul (UE) 2019/1021, precum și în cadrul unei reuniuni și al unei proceduri scrise a grupului de experți în materie de substanțe PBT al Agenției Europene pentru Produse Chimice, iar observațiile primite au fost luate în considerare.

Evaluarea impactului

Nu s-a efectuat o evaluare a impactului. Faptul de a propune includerea substanței chimice în cauză în cadrul convenției nu va avea niciun impact, deoarece aceasta nu pare să fie utilizată în UE. În cazul în care Comitetul de examinare a poluanților organici persistenți ajunge la concluzia că substanța chimică în cauză este un poluant organic persistent, acesta va analiza impactul unor eventuale măsuri de gestionare, luând în considerare informațiile socioeconomice.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Propunerea nu are niciun impact asupra activității comerciale, deoarece substanța chimică în cauză nu este utilizată în scopuri comerciale în Uniune și, prin urmare, propunerea nu prevede derogări pentru microîntreprinderi și nu include norme speciale pentru IMM-uri. Propunerea nu are niciun impact asupra competitivității sectoriale a UE sau asupra schimburilor comerciale, deoarece substanța chimică în cauză nu face obiectul schimburilor comerciale dintre Uniune și țări terțe.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu are implicații bugetare.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de implementare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Nu se consideră că sunt necesare planuri de implementare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare.

Explicație detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Propunerea încredințează Comisiei mandatul de a propune, în numele Uniunii Europene, includerea clorpirifosului în cadrul Convenției de la Stockholm.

2021/0026 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind prezentarea, în numele Uniunii Europene, a unei propuneri de includere a clorpirifosului pe lista din anexa A la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)La 14 octombrie 2004, Comunitatea Europeană a aprobat Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți („convenția”) prin Decizia 2006/507/CE a Consiliului 8 .

(2)Ca parte la convenție, Uniunea poate prezenta propuneri de modificare a anexelor la convenție. Anexa A la convenție conține o listă a poluanților organici persistenți care trebuie eliminați.

(3)Din informațiile științifice și rapoartele de analiză disponibile și ținând seama în mod corespunzător de criteriile de selecție prevăzute în anexa D la convenție, reiese că clorpirifosul prezintă caracteristicile poluanților organici persistenți.

(4)Clorpirifosul nu este aprobat ca substanță activă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 9 și, prin urmare, nu este permisă introducerea sa pe piață sau utilizarea sa în Uniune în produsele de protecție a plantelor. De asemenea, clorpirifosul nu este aprobat ca substanță activă în temeiul Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului 10 și, prin urmare, nu este permisă introducerea sa pe piață sau utilizarea sa în Uniune în produsele biocide. În plus, clorpirifosul nu este înregistrat pentru nicio altă utilizare în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului 11 și, în consecință, nu este permisă fabricarea sau introducerea sa pe piață în Uniune pentru o astfel de altă utilizare în cantități de cel puțin o tonă pe an, pe producător sau pe importator.

(5)Cu toate că în Uniune s-a eliminat treptat clorpirifosul, se pare că acesta este încă utilizat ca pesticid și dispersat în mediu în afara Uniunii. Dat fiind potențialul de propagare în mediu pe distanțe lungi al clorpirifosului, măsurile luate la nivel național sau la nivelul Uniunii nu sunt suficiente pentru a se asigura un grad ridicat de protecție a mediului și a sănătății umane și, în consecință, sunt necesare acțiuni mai ample la nivel internațional.

(6)Prin urmare, Uniunea ar trebui să prezinte secretariatului convenției o propunere de includere a clorpirifosului pe lista din anexa A la convenție,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Uniunea prezintă o propunere de includere a clorpirifosului (nr. CAS: 2921-88-2, nr. CE 220­864-4) pe lista din anexa A la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți („convenția”).

Comisia prezintă secretariatului convenției, în numele Uniunii, propunerea și toate informațiile necesare în temeiul anexei D la convenție.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    Decizia 2006/507/CE a Consiliului din 14 octombrie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (JO L 209, 31.7.2006, p. 1).
(2)    Regulamentul (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanții organici persistenți (JO L 169, 25.6.2019, p. 45).
(3)    Decizia 2004/259/CE a Consiliului din 19 februarie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Protocolului la Convenția din 1979 privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi, referitor la poluanții organici persistenți (JO L 81, 19.3.2004, p. 35).
(4)    Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).
(5)    Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1).
(6)    Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).
(7)     http://ec.europa.eu/growth/sectors/chemicals/reach/special-cases_en .
(8)    Decizia 2006/507/CE a Consiliului din 14 octombrie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (JO L 209, 31.7.2006, p. 1).
(9)    Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO L 309, 24.11.2009, p. 1).
(10)    Regulamentul (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide (JO L 167, 27.6.2012, p. 1).
(11)    Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).