Bruxelles, 22.1.2021

COM(2021) 24 final

2021/0011(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de gestiune pentru Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR în ceea ce privește propunerea de modificare a convenției


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului de gestiune instituit prin Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR 1 („Convenția TIR”) în legătură cu adoptarea preconizată a mai multor modificări la Convenția TIR.

2.Contextul propunerii

2.1.Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR

Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR din 14 noiembrie 1975 („Convenția TIR”) își propune să faciliteze transportul internațional de mărfuri de la birourile vamale de plecare către birourile vamale de destinație, trecând prin oricâte țări este necesar. Acordul a intrat în vigoare în 1978. Începând cu luna noiembrie 2020, numărul părților la convenție este de 76, și anume 75 de state și Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană este parte contractantă la Convenția TIR 2 din 20 iunie 1983 și toate statele sale membre sunt părți contractante la Convenția TIR.

2.2.Comitetul de gestiune

Comitetul de gestiune acționează în cadrul Convenției vamale privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR. Rolul Comitetului de gestiune este de a examina și de a adopta modificările aduse Convenției TIR. Propunerile sunt supuse la vot, iar fiecare stat care este parte și este reprezentat la o sesiune a Comitetului de gestiune deține un vot. Uniunea are competență exclusivă în domeniul vămilor, care face obiectul Convenției TIR. Cu toate acestea, Uniunea, în calitate de uniune vamală și economică, nu are drepturi de vot în plus față de cele ale statelor sale membre, în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) din Convenția TIR. Toate statele membre sunt părți cu drept de vot.

Modificările aduse Convenției TIR sunt adoptate cu o majoritate de două treimi din părțile prezente și votante. Pentru luarea unei decizii este necesar un cvorum format din cel puțin o treime din statele care sunt părți.

2.3.Actul avut în vedere spre adoptare de Comitetul de gestiune

În februarie 2021, în cadrul sesiunii sale cu numărul 74, Comitetul de gestiune urmează să ia o decizie privind adoptarea modificărilor propuse a fi aduse Convenției vamale privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR (denumit în continuare „actul avut în vedere”).

Scopul actului avut în vedere este de a adapta modelul carnetului TIR în urma creșterii numărului de birouri vamale de plecare și/sau de destinație care pot fi implicate într-o operațiune de transport TIR.

Actul avut în vedere va deveni obligatoriu pentru părți în conformitate cu articolele 59 și 60 din Convenția TIR.

Articolul 59 se referă la modificările aduse textului principal al Convenției TIR și prevede: „Sub rezerva dispozițiilor articolului 60, orice modificare propusă, comunicată în conformitate cu dispozițiile alineatului precedent, intră în vigoare pentru toate părțile contractante la trei luni după expirarea unei perioade de douăsprezece luni de la comunicarea modificării propuse, dacă în această perioadă nicio obiecție la modificarea propusă nu a fost notificată secretarului general al Organizației Națiunilor Unite de un stat care este parte contractantă. În cazul în care o obiecție la modificarea propusă a fost notificată conform prevederilor alineatului (3) al prezentului articol, modificarea se consideră neacceptată și nu produce efecte.

Articolul 60 se referă la modificările aduse anexelor Convenției TIR și prevede: „Orice modificare propusă la anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, și 10, analizată în conformitate cu dispozițiile articolului 59 alineatele (1) și (2) intră în vigoare la o dată care va fi fixată de Comitetul de gestiune în momentul adoptării sale, cu condiția ca, la o dată anterioară pe care Comitetul de gestiune o va stabili în același timp cu adoptarea modificării, o cincime din statele care sunt părți contractante sau cinci state care sunt părți contractante, dacă această cifră este inferioară, să nu fi notificat secretarului general al Organizației Națiunilor Unite obiecții la modificarea respectivă. Datele menționate la prezentul alineat se stabilesc de către Comitetul de gestiune cu o majoritate de două treimi din membrii prezenți și votanți.”.

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii este următoarea:

Uniunea sprijină propunerea de modificare a anexei 1 la Convenția TIR și actualizarea modelelor de prezentare a carnetului TIR în conformitate cu modificările adoptate anterior în ceea ce privește articolul 18, prin care s-a mărit numărul maxim de birouri vamale care pot fi utilizate în timpul unui transport TIR.

În detaliu, astfel cum a propus Comisia Europeană, se va actualiza atât versiunea 1, cât și versiunea 2 a modelului de prezentare a carnetelor TIR 3 . Versiunea 1 este versiunea standard a carnetului TIR, utilizată în prezent în practică, iar versiunea 2 este carnetul TIR pentru tutun/alcool, care nu este utilizat deocamdată. Din motive de coerență și pentru a evita noi schimbări în viitor, este necesară modificarea simultană a celor două modele. Noile modele vor fi atașate anexei la propunerea de decizie a Consiliului.

Aceste modificări vor avea un impact pozitiv pe teren, deoarece vor permite operatorilor economici să beneficieze de o mai mare flexibilitate în alegerea birourilor vamale de plecare și de destinație.

Evoluția în această direcție este una favorabilă, care va îmbunătăți atractivitatea Convenției TIR. Uniunea Europeană sprijină această inițiativă, care poate facilita utilizarea regimului de tranzit internațional.

3.Temeiul juridic

3.1.Temeiul juridic procedural

3.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Noțiunea de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii”. 4

3.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

Comitetul de gestiune este un organism înființat printr-un acord, și anume Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR.

Actul pe care Comitetul de gestiune este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere va fi obligatoriu în temeiul dreptului internațional în conformitate cu articolele 59 și 60 din Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR.

Actul avut în vedere nu completează și nici nu modifică cadrul instituțional al acordului.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

3.2.Temeiul juridic material

3.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv pe cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

3.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere se referă la politica comercială comună.

Prin urmare, temeiul juridic material al propunerii de decizie este articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE.

3.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse trebuie să fie articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.Publicarea actului avut în vedere

Deoarece actul Consiliului de gestiune va modifica Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR și anexele sale, este oportună publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptarea sa.

2021/0011 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de gestiune pentru Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR în ceea ce privește propunerea de modificare a convenției

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR din 14 noiembrie 1975 („Convenția TIR”) a fost aprobată, în numele Comunității Economice Europene, prin Regulamentul (CEE) nr. 2112/78 al Consiliului 5 și a intrat în vigoare în Comunitate la 20 iunie 1983 6 .

(2)O versiune consolidată a Convenției TIR a fost publicată ca anexă la Decizia 2009/477/CE a Consiliului, în conformitate cu care Comisia publică modificările ulterioare ale Convenției TIR în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, indicând data la care acestea intră în vigoare.

(3)În temeiul articolelor 59 și 60 din Convenția TIR, Comitetul de gestiune al Convenției TIR („Comitetul de gestiune”) poate adopta modificări ale Convenției TIR și ale anexelor la aceasta cu o majoritate de două treimi din părțile contractante prezente și care votează.

(4)În cadrul sesiunii sale cu numărul 74 din 9-12 februarie 2021 sau în cadrul unei sesiuni ulterioare, Comitetul de gestiune urmează să adopte mai multe modificări ale Convenției TIR și ale anexelor la aceasta.

(5)Este oportun să se stabilească poziția care trebuie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Comitetului de gestiune, întrucât modificările vor avea caracter obligatoriu pentru Uniune.

(6)Pentru a ține seama de modificarea adoptată anterior în ceea ce privește articolul 18 din Convenția TIR, prin care s-a mărit numărul birourilor vamale care pot fi implicate într-o operațiune TIR, este necesar să se modifice anexa 1 la Convenția TIR și să se actualizeze formatul versiunilor 1 și 2 ale modelelor carnetului TIR.

(7)Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului de gestiune trebuie să se bazeze, așadar, pe proiectele de modificări anexate la prezenta decizie. Acest lucru nu aduce atingere posibilității ca reprezentanții Uniunii în cadrul Comitetului de gestiune al Convenției TIR să fie de acord cu modificări minore nesubstanțiale ale proiectelor de modificări fără a fi necesară o altă decizie a Consiliului,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii în cadrul sesiunii cu numărul 74 sau al unei sesiuni ulterioare a Comitetului de gestiune pentru Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR („Convenția TIR”) se bazează pe proiectele de modificări anexate la prezenta decizie.

Articolul 2

Poziția menționată la articolul 1 este exprimată de către Comisie. Statele membre ale Uniunii exprimă poziția Uniunii în cazul în care se votează formal în cadrul Comitetului de gestiune al Convenției TIR, acționând împreună în interesul Uniunii.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează statelor membre și Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    TIR înseamnă „Transports Internationaux Routiers” sau „Transporturi rutiere internaționale”.
(2)    Regulamentul (CEE) nr. 2112/78 al Consiliului din 25 iulie 1978 privind semnarea Convenției vamale privind transportul internațional de mărfuri, sub acoperirea carnetelor TIR (Convenția TIR) din 14 noiembrie 1975 de la Geneva, JO L 252/1.
(3)    În anexa la prezenta propunere sunt disponibile noile formate ale carnetului TIR: în cazul în care acestea nu apar în Legiswrite, vă rugăm să lansați verificări cu instrumentele DQC.
(4)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(5)    Regulamentul (CEE) nr. 2112/78 al Consiliului din 25 iulie 1978 privind semnarea Convenției vamale privind transportul internațional de mărfuri, sub acoperirea carnetelor TIR (Convenția TIR) din 14 noiembrie 1975 de la Geneva (JO L 252, 14.9.1978, p. 1).
(6)    JO L 31, 2.2.1983, p. 13.

Bruxelles, 22.1.2021

COM(2021) 24 final

ANEXĂ

la

Propunerea de Decizie a Consiliului

privind poziția care trebuie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de gestiune pentru Convenția vamală privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR în ceea ce privește propunerea de modificare a convenției


ANEXĂ

Anexa 1, VERSIUNEA 1, pagina 2 a coperții: Modelul de carnet TIR, regula nr. 5 din „règles relatives à l’use du carnet TIR”

Cuvântul quatre se substituie cu huit

Anexa 1, VERSIUNEA 1, pagina 3 a coperții: Modelul de carnet TIR versiunea 1, regula nr. 5 din „Rules regarding the use of the TIR Carnet”

Cuvântul four se substituie cu eight

Anexa 1, VERSIUNEA 1, pagina 5 (albă) a modelului de carnet TIR, voletul nr. 1

Voletul nr. 1 existent se substituie cu 1

Anexa 1, VERSIUNEA 1, pagina 6 (verde) a modelului de carnet TIR versiunea 1, voletul nr. 2

Voletul nr. 2 existent se substituie cu 2

Anexa 1, VERSIUNEA 2, pagina 2 a coperții: Modelul de carnet TIR, regula nr. 5 din „règles relatives à l’use du carnet TIR”

Cuvântul quatre se substituie cu huit

Anexa 1, VERSIUNEA 2, pagina 3 a coperții: Modelul de carnet TIR versiunea 1, regula nr. 5 din „Rules regarding the use of the TIR Carnet”

Cuvântul four se substituie cu eight

Anexa 1, VERSIUNEA 2, pagina 12 (albă) a modelului de carnet TIR, voletul nr. 1

Voletul nr. 1 existent se substituie cu 3

Anexa 1, VERSIUNEA 2, pagina 13 (verde) a modelului de carnet TIR, voletul nr. 2

   Voletul nr. 2 existent se substituie cu 4

(1)    A se vedea pagina 3 din prezentul document.
(2)    A se vedea pagina 4 din prezentul document.
(3)    A se vedea pagina 5 din prezentul document.
(4)    A se vedea pagina 6 din prezentul document.