Bruxelles, 12.8.2021

COM(2021) 476 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

cu privire la punerea în aplicare și la rezultatele programului Pericles 2020 pentru protecția monedei euro împotriva falsificării în 2020


RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

cu privire la punerea în aplicare și la rezultatele programului Pericles 2020 pentru protecția monedei euro împotriva falsificării în 2020

1.Generalități

Programul „Pericles 2020” (denumit în continuare „programul”) este un program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării. Acesta înlocuiește programul Pericles care a fost instituit în 2001 și care s-a desfășurat în perioada 2002-2013. Programul a fost instituit prin Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 1 . Aplicarea sa a fost extinsă la statele membre neparticipante prin Regulamentul (UE) 2015/768 al Consiliului din 11 mai 2015 2 . Regulamentul (UE) nr. 331/2014 stabilește că perioada de derulare a programului se încheie la 31 decembrie 2020. În conformitate cu articolul 13 alineatul (3) din regulament, Comisia trebuie să furnizeze anual Parlamentului European și Consiliului informații cu privire la rezultatele programului. Prezentul raport anual răspunde acestei cerințe în ceea ce privește anul 2020.

Pandemia de COVID-19 și restricțiile aferente în materie de distanțare socială și călătorie au afectat profund punerea în aplicare a programului Pericles în 2020. Pericles promovează cooperarea transnațională și transfrontalieră între băncile centrale și autoritățile de aplicare a legii atât în interiorul UE, cât și la nivel internațional, pentru a asigura o protecție globală a monedei euro împotriva falsificării. Programul este pus în aplicare în principal prin acțiuni precum conferințele, cursurile de formare tehnică și schimburile de personal implicând o gamă largă de participanți din statele membre ale UE și din țări terțe, care, având în vedere caracterul sensibil și tehnic al subiectului abordat, presupun cu preponderență participarea fizică și rambursarea cheltuielilor de deplasare, de cazare, de ședere și aferente locurilor de desfășurare a reuniunilor. Din cauza restricțiilor privind călătoriile și reuniunile cu participare fizică impuse în contextul pandemiei începând din martie 2020, organizarea în condiții de siguranță a acestor acțiuni nu a mai fost posibilă, având ca rezultat reprogramarea aproape a tuturor acțiunilor pentru 2021. Prin urmare, majoritatea acțiunilor menționate în prezentul raport încă nu au avut loc. În măsura în care este posibil și necesar având în vedere evoluția pandemiei, unele evenimente planificate pot fi transformate în evenimente digitale sau hibride.

2.Programul anual de lucru 2020

a.Punerea în aplicare a programului anual de lucru în 2020

Bugetul anual pentru punerea în aplicare a programului pentru anul 2020 a fost stabilit la 1 100 000 EUR și a fost finanțat din linia bugetară 01.020400 din bugetul general al Uniunii Europene pentru 2020. În 2020 a fost angajată o sumă totală de 1 095 203 EUR 3 . Programul este pus în aplicare prin acțiuni cofinanțate (subvenții) inițiate de către autoritățile competente ale statelor membre și prin „acțiuni ale Comisiei”, organizate direct de către Comisie. În 2020, din bugetul de acțiuni al Comisiei s-au transferat 121 046 EUR către bugetul de subvenții pentru a sprijini suplimentar punerea în aplicare a acțiunilor statelor membre.

Punerea în aplicare a programului a reflectat angajamentul statelor membre și al Comisiei pentru protecția monedei euro împotriva falsificării. Discuțiile privind strategia multianuală din cadrul reuniunilor Grupului de experți în domeniul falsificării monedei euro (ECEG) au făcut posibilă angajarea a 99,56 % din bugetul total în 2020 4 . Programul s-a angajat să finanțeze 9 proiecte în total 5 . În ansamblu, au fost acordate cu succes 7 subvenții, în urma cererilor provenite de la autoritățile competente ale statelor membre, numărul acestora scăzând în comparație cu cele 10 din 2019. O cerere depusă până la al doilea termen nu a primit subvenție deoarece nu îndeplinea criteriile de eligibilitate. În plus, au fost finanțate 2 acțiuni ale Comisiei, dintre care una a trebuit să fie anulată din cauza pandemiei de COVID‑19 6 , iar cealaltă este un angajament de a acoperi costurile de încorporare a viitorului program Pericles IV (2021-2027) în instrumentul eGrants, un sistem de gestionare complet electronic (fără hârtie) pentru subvenții.

Sub rezerva evoluțiilor epidemiologice, fie toate acțiunile vor fi puse în aplicare cu participare fizică în 2021 și ulterior, fie Comisia va încuraja autoritățile naționale să le transforme în acțiuni virtuale sau hibride, acolo unde este posibil.

Graficul I și graficul II: Tipul de acțiune finanțată și Numărul de acțiuni planificate per stat membru (acțiuni angajate în 2020, a se vedea anexa I) 

 

Merită menționat faptul că Franța, Italia și Spania – statele membre cele mai afectate de falsificarea monedei euro – au primit din nou subvenții Pericles în acest an. În plus, Țările de Jos și România au primit, de asemenea, subvenții în cadrul programului în 2020. Este de remarcat în mod special Poliția neerlandeză, ca solicitant care participă pentru prima dată la programul Pericles 2020, fapt care demonstrează creșterea participării la program a mai multor autorități naționale competente în calitate de beneficiari. Toate eforturile lor consolidează protecția monedei euro, care este benefică pentru toate celelalte state membre.

Acțiunile pentru care s-au efectuat angajamente în 2020 constau în 2 conferințe, 2 cursuri de formare tehnică, 2 schimburi de personal, 1 studiu și proiectul de migrare către E-Grants. Acțiunile urmează să aibă loc atât în interiorul, cât și în afara UE, în funcție de necesitățile specifice de protecție a monedei euro împotriva falsificării. De la crearea sa, programul și-a consolidat abordarea regională prin punerea în aplicare a unor acțiuni care implică regiuni ale lumii deosebit de importante pentru combaterea contrafacerii. Pentru anul 2020, au fost acordate subvenții pentru acțiuni care urmează să se desfășoare în America Latină (dacă restricțiile impuse de pandemie o vor permite, Spania va organiza un seminar de formare în Uruguay, la care vor participa în total 19 țări din America Latină 7 ) și în sud-estul Europei (dacă restricțiile impuse de pandemie o vor permite, România va organiza o conferință de trei zile la București, la care vor participa reprezentanți din 13 țări, inclusiv state membre ale UE și țări din regiune 8 ).

Informații suplimentare privind originea și experiența profesională a participanților care se preconizează că vor participa în cadrul angajamentelor pentru 2020 ale programului vor fi furnizate într-o viitoare ediție a raportului anual Pericles, în funcție de punerea în aplicare a acțiunilor în contextul pandemiei de COVID-19.

b.Imagine de ansamblu a acțiunilor din cadrul programului anual de lucru 2020

O prezentare cuprinzătoare a acțiunilor Pericles angajate în cadrul programului anual de lucru pentru 2020 poate fi consultată în anexa I. O prezentare mai detaliată a acestor acțiuni va fi furnizată într-o viitoare ediție a raportului anual Pericles, în funcție de punerea în aplicare a acțiunilor în contextul pandemiei de COVID-19.

3.Punerea în aplicare în 2020 a acțiunilor care au fost angajate în cadrul bugetelor anterioare ale programului 9

În 2020 a fost pusă în aplicare 1 acțiune contractată de Comisie care a fost angajată în cadrul bugetelor anterioare ale programului. Acțiunea contractată a constat într-o formare tehnică privind protecția monedelor euro, desfășurată la Belgrad, în Serbia, în perioada 3-5 martie 2020. Această acțiune a vizat sensibilizarea cu privire la falsificarea monedelor euro în Serbia și în țările învecinate, dezvoltarea capacității tehnice în Serbia, precum și stimularea cooperării dintre Serbia și Muntenegru, precum și dintre Serbia și UE. Acțiunea reflectă prioritatea pe care programul Pericles continuă să o acorde promovării unei mai bune cooperări regionale în Europa de Sud-Est în vederea combaterii falsificării de monedă 10 .

Din cauza pandemiei de COVID-19, un total de 5 acțiuni planificate de autoritățile competente din Croația, Bulgaria, Portugalia și Italia și finanțate în cadrul cererii de propuneri din 2019, care urmau să aibă loc în 2020, au fost reprogramate pentru 2021 sau pentru mai târziu. O prezentare mai detaliată a acestor acțiuni va fi furnizată într-o ediție viitoare a raportului anual Pericles, în funcție de punerea lor în aplicare în contextul pandemiei de COVID-19.

4.Concluzii și perspective

Programul „Pericles 2020” rămâne un instrument important și eficient în lupta împotriva falsificării. Programul constituie baza pentru sprijinirea realizării de studii, menținerea și dezvoltarea cooperării și schimbul de bune practici între toți actorii implicați în lupta împotriva falsificării monedei euro. În sprijinul acestor eforturi vine și faptul că, în 2020, bugetul total a fost angajat în proporție de 99,56 % 11 , reflectând interesul statelor membre pentru program și participarea continuă a unui număr mai mare de autorități naționale competente în calitate de beneficiari. Ca atare, angajamentele asumate în cadrul programului anual de lucru pentru 2020 reflectă recomandarea, formulată în evaluarea la jumătatea perioadei programului, de a încuraja o participare mai intensă a autorităților naționale competente la program.

Comisia diseminează constant rezultatele acțiunilor sprijinite în cadrul programului către Grupul de experți în domeniul falsificării monedei euro (ECEG). În 2020, au avut loc 2 reuniuni ale ECEG. Programul indică un grad ridicat de coerență și de complementaritate cu alte programe și acțiuni relevante de la nivelul Uniunii, deoarece este dedicat exclusiv și se axează pe prevenirea și combaterea unei anumite forme de crimă organizată, și anume falsificarea monedei euro. Acest lucru este valabil pentru instrumentul de asistență tehnică și schimb de informații (TAIEX) al DG NEAR, utilizat cel mai adesea în sprijinul negocierilor de aderare, precum și pentru Fondul pentru securitate internă - componenta de cooperare polițienească 12 al DG HOME, dedicat prevenirii și combaterii infracțiunilor în general.

Comisia, Parlamentul European și Consiliul au inițiat procedura legislativă pentru continuarea programului după 2020 sub numele de programul Pericles IV, ca parte a următorului cadru financiar multianual 13 .

Pe baza rezultatelor punerii în aplicare a programului și a analizei continue a amenințărilor emergente discutate în cadrul ECEG, prioritățile pentru 2021 sunt următoarele 14 :

·Sprijinirea activităților destinate îmbunătățirii cooperării între statele membre care sunt deosebit de afectate de producția și distribuția de falsuri;

·Promovarea cooperării cu autoritățile țărilor terțe în care există suspiciuni cu privire la producția de monedă euro falsificată sau dovezi în acest sens;

·Menținerea unui cadru eficient pentru protecția monedei euro în Europa de Sud-Est;

·Evoluții tematice:

oElemente de securitate ale monedelor euro;

oDistribuția falsurilor și a componentelor de înaltă calitate pe darknet și oferta online de produse precum „movie money” și „prop copy” (inclusiv bancnote cu desen falsificat);

oPunerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1210/2010 privind autentificarea monedelor euro și procesarea monedelor euro improprii circulației; 

oSprijin pentru înființarea/consolidarea birourilor centrale naționale.

Având în vedere impactul continuu al pandemiei de COVID-19 asupra programului Pericles 2020 și a viitorului program Pericles IV (2021-2027), Comisia va aplica o politică de flexibilitate și simplificare în ceea ce privește punerea în aplicare a programului în 2021 și, în special, va încuraja atât beneficiarii actuali, cât și viitorii solicitanți să exploreze posibilitatea de a-și transforma acțiunile planificate în acțiuni digitale sau hibride.

(1)    Regulamentul (UE) nr. 331/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării (programul „Pericles 2020”) (JO L 103, 5.4.2014, p. 1). Regulamentul respectiv a abrogat Deciziile 2001/923/CE, 2006/75/CE și 2006/849/CE ale Consiliului.
(2)    Regulamentul (UE) 2015/768 al Consiliului din 11 mai 2015 de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Regulamentului (UE) nr. 331/2014 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva contrafacerii (programul „Pericles 2020”) (JO L 121, 14.5.2015, p. 1).
(3)    Aceasta include angajamentul pentru acțiunea Comisiei intitulată „A 3-a reuniune a Platformei 1210”, care a trebuit să fie anulată într-o etapă ulterioară (ceea ce a dus la o dezangajare de 86 679 ,68 EUR).
(4)    Aceasta include angajamentul pentru acțiunea Comisiei intitulată „A 3-a reuniune a Platformei 1210”, care a trebuit să fie anulată într-o etapă ulterioară (ceea ce a dus la o dezangajare de 86 679 ,68 EUR).
(5)    O imagine de ansamblu asupra acțiunilor Pericles angajate în 2020 se regăsește în anexa I.
(6)    Este vorba despre a treia ediție a reuniunii „anuale” a Platformei 1210, la care participă toți actorii implicați în autentificarea monedelor euro. Situația persistentă cauzată de pandemia de COVID-19 în Europa a făcut imposibilă organizarea în condiții de siguranță a conferinței. În plus, conținutul conferinței exclude transformarea acesteia într-un eveniment digital. Prin urmare, această acțiune nu se reflectă în datele din prezentul raport și în grafice.
(7)    Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Cuba, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay și Venezuela.
(8)    Bulgaria, Croația, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Suedia, Turcia și Ucraina.
(9)    O imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra acțiunilor Pericles angajate în cadrul bugetelor anterioare ale programului Pericles 2020, dar puse în aplicare în 2020 sau care urmează să fie puse în aplicare în 2021 este prezentată în anexa II.
(10)    Printre participanți s-au numărat experți sârbi, reprezentanți ai Europol și ai autorităților naționale competente din Muntenegru, Austria, Croația, Ungaria și Slovenia.
(11)    Aceasta include angajamentul pentru acțiunea Comisiei intitulată „A 3-a reuniune a Platformei 1210”, care a trebuit să fie anulată într-o etapă ulterioară (ceea ce a dus la o dezangajare de 86 679 ,68 EUR).
(12)    Regulamentul (UE) nr. 513/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de instituire, în cadrul Fondului pentru securitate internă, a instrumentului de sprijin financiar pentru cooperarea polițienească, prevenirea și combaterea criminalității și gestionarea crizelor și de abrogare a Deciziei 2007/125/JAI a Consiliului (JO L 150, 20.5.2014, p. 93).
(13)    A se vedea Regulamentul (UE) 2021/840 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”) și Propunerea de REGULAMENT AL CONSILIULUI de extindere la statele membre neparticipante a aplicării Regulamentului (UE) nr. .../2018 de instituire a unui program de schimb, asistență și formare profesională pentru protecția monedei euro împotriva falsificării pentru perioada 2021-2027 („programul Pericles IV”) COM/2018/371 final - 2018/0219 (APP).
(14)    Prioritățile programului pentru 2021 sunt o parte esențială a programului anual de lucru, care este anexat la Decizia Comisiei din 28.4.2021 privind finanțarea programului Pericles IV și adoptarea programului anual de lucru pentru 2021-C(2021) 2788 final.

Bruxelles, 12.8.2021

COM(2021) 476 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

cu privire la punerea în aplicare și la rezultatele programului Pericles 2020 pentru protecția monedei euro împotriva falsificării în 2020





Anexa I: Prezentare generală a acțiunilor pentru care au fost angajate fonduri în 2020

Organizator 1

Activitate

Locul și data

Contribuția Comisiei

(suma angajată în euro)

Seminare

GIRP

România

ASPASIA - Conferință „Seven Seas” și schimb de personal între țări din Europa de Sud-Est și state ale UE din afara zonei euro

București, România

Conferință de 3 zile

Urmată de vizite de studiu în cele 12 țări participante

iulie 2022

112 179,14

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

 

Poliția națională

Țările de Jos

Sensibilizare cu privire la falsificarea documentelor de valoare, a monedei euro și cu privire la lupta împotriva contrafacerii

Rotterdam, Țările de Jos

20-22 aprilie 2022

158 353,48

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Cursuri de formare tehnică

BIBE

Spania

Curs de formare privind combaterea falsificării de monede pentru experții din țările Americii Latine

Montevideo (UY)

23-26 noiembrie 2021

218 928,82

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

BDE

Spania

Activitate de formare privind analiza monedelor falsificate pentru experți tehnici

Madrid (ES)

16-18 noiembrie 2021

41 243,69

Obiectivul principal al acțiunii: creșterea eficacității în autentificarea monedelor euro și în clasificarea monedelor euro falsificate.

   

Schimburi de personal

CCAFM

Italia

Schimb de personal în domeniul tehnicilor de anchetă împotriva falsificării de monede

Roma, Italia

6 cursuri de formare

și vizite în

cele 6 țări participante

2021

50 465,03

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Posibilă transformare în acțiune hibridă/digitală.

BDE

Spania

Schimb de personal cu privire la proceduri, cunoștințe și experiențe pentru îmbunătățirea metodelor de lucru interne în cadrul centrelor de analiză naționale (CAN) din Franța și Spania

Paris (FR)

Madrid (ES)

T4 2021-T1 2022

30 629,05

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Studii

Monnaie de Paris

Nanoguard 3, dezvoltarea și industrializarea monedelor de înaltă securitate

Studiu care implică monetării din Austria, Franța și Germania

ianuarie 2021-decembrie 2021

209 250,00

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea elementelor de siguranță ale viitoarelor monede euro.

Instrumentul E-Grants

Comisia Europeană

Dezvoltarea instrumentului E-Grants

Bruxelles

152 469,00

Obiectivul principal al acțiunii: migrarea procesului de depunere a solicitărilor în cadrul programului Pericles de la format pe hârtie la format digital.

(1)

   Denumirile neabreviate ale organizatorilor figurează în lista autorităților naționale competente menționate la articolul 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului, JO C 264, 12.8.2015, p. 2–29. 


Bruxelles, 12.8.2021

COM(2021) 476 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

cu privire la punerea în aplicare și la rezultatele programului Pericles 2020 pentru protecția monedei euro împotriva falsificării în 2020






Anexa II: Acțiuni Pericles 2020 pentru care au fost angajate fonduri în cadrul bugetelor anterioare, dar care au fost puse în aplicare în 2020 sau urmează să fie puse în aplicare în 2021

Organizator 1

Activitate

Locul și data

Contribuția Comisiei

(suma angajată în euro)

Seminare

Bulgaria

PROB

Supraveghere generală a legalității în conformitate cu legislația statului

Sofia (BG)

25-28 mai 2021

70 090,87

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Transformată în acțiune hibridă

Croația

CNB

A patra conferință a Rețelei balcanice pentru protecția monedei euro

Zadar (HR)

21-24 septembrie 2021

83 553,24

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Posibilă transformare în acțiune hibridă/digitală.

Portugalia

BDP

Cunoașterea monedei euro și lupta împotriva falsificării

Lisabona (Portugalia)

30 septembrie 2021 și 20-24 iunie 2022

69 353,65

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Transformată în acțiune hibridă

Italia

UCIFM

Cadrul juridic și operațional în domeniul falsificării de monedă în Europa și în China

Roma (IT)

China

18-20 octombrie 2021

116 995,20

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

Cursuri de formare tehnică

Comisia Europeană

ECFIN

Curs de formare tehnică privind protecția monedei euro

Belgrad (RS)

3-5 martie 2020

69 302,93 2

Obiectivul principal al acțiunii: creșterea eficacității în identificarea monedelor euro.

Schimburi de personal

Italia

GDF

Combaterea falsificării monedei euro prin seminare și schimburi de personal între autoritățile de aplicare a legii și băncile centrale naționale

Roma și Napoli (IT)

Lisabona (PT)

La Valletta (MT)

Sofia (BG)

Podgorița (MN)

București (RO)

martie 2022

51 807,80

Obiectivul principal al acțiunii: consolidarea cooperării și schimbul de know-how.

(1)

   Denumirile neabreviate ale organizatorilor figurează în lista autorităților naționale competente menționate la articolul 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1338/2001 al Consiliului, JO C 264, 12.8.2015, p. 2–29. 

(2)

Doi contractanți pentru această acțiune: Destree (56 607,55 EUR) și Travex (12 695,38 EUR).