Bruxelles, 4.2.2021

COM(2021) 46 final

RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

privind activitatea rețelei EURES în perioada iulie 2018 - iunie 2020


prezentat în temeiul articolului 33 din Regulamentul (UE) 2016/589


Cuprins

Rezumat

1Introducere

1.1    Ce este EURES?    

1.1.1    Cadrul juridic    

1.1.2    Activitățile EURES    

1.1.3    Organizarea EURES    

1.2    Implementarea EURES    

2Principalele activități ale rețelei EURES: iulie 2018 - iunie 2020

2.1    Activități în țările EURES    

2.1.1    Servicii generale de asistență pentru lucrători și angajatori    

2.1.2    Servicii de asistență specifice    

2.1.3    Resurse și guvernanță    

2.2    Activități de asistență orizontală din partea Biroului european de coordonare (BEC)    

2.2.1    Coordonare și sprijin pentru guvernanță    

2.2.2    Funcționarea și dezvoltarea portalului EURES și asistența IT aferentă    

2.2.3    Formare și dezvoltare profesională    

2.2.4    Serviciul de asistență    

2.2.5    Colaborarea în rețea, schimbul de bune practici și învățarea reciprocă    

2.2.6    Activități de informare și comunicare    

2.2.7    Analiza mobilității geografice și ocupaționale    

2.2.8    Crearea unei structuri adecvate de cooperare și compensare pentru ucenicii și stagii    

2.2.9    Resurse financiare    

3Punerea în aplicare a regulamentului în țările EURES

3.1    Componența rețelei și aspecte organizaționale    

3.1.1    Cerințele regulamentului    

3.1.2    Punerea în aplicare    

3.1.3    Provocări    

3.2    Guvernanța și interacțiunea cu organizații din afara rețelei EURES    

3.2.1    Cerințele regulamentului    

3.2.2    Punerea în aplicare    

3.2.3    Provocări    

3.3    Extinderea rețelei    

3.3.1    Cerințele regulamentului    

3.3.2    Punerea în aplicare    

3.3.3    Provocări    

3.4    Transferurile de locuri de muncă vacante și de CV-uri    

3.4.1    Cerințele regulamentului    

3.4.2    Punerea în aplicare    

3.4.3    Provocări    

3.5    Servicii de asistență    

3.5.1    Cerințele regulamentului    

3.5.2    Punerea în aplicare    

3.5.3    Provocări    

3.6    Schimbul de informații, programarea și măsurarea performanței    

3.6.1    Cerințele regulamentului    

3.6.2    Punerea în aplicare    

3.6.3    Provocări    

3.7    Abordarea unor acțiuni din perioada de raportare anterioară    

4Punerea în aplicare a regulamentului de către Comisia Europeană

4.1.1    Cerințele regulamentului    

4.1.2    Punerea în aplicare    

4.1.3    Provocări    

4.1.4    Abordarea unor acțiuni din perioada de raportare anterioară    

5Concluzii și recomandări

5.1    Concluzii    

5.2    Recomandări pentru țările EURES    

5.3    Acțiuni care urmează să fie puse în aplicare de către BEC și Comisia Europeană    

5.4    Acțiuni care urmează să fie puse în aplicare de către Autoritatea Europeană a Muncii    

Rezumat

Prezentul raport de activitate oferă o imagine de ansamblu asupra activităților derulate de rețeaua EURES în perioada iulie 2018 - iunie 2020, precum și o descriere a situației punerii în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/589 privind EURES în iunie 2020, astfel cum se prevede la articolul 33 din regulamentul respectiv.

Lansată în 1994, EURES este o rețea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) naționale și alți membri și parteneri, precum servicii private de ocupare a forței de muncă, parteneri sociali și universități, în toate țările UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și, în perioada de referință a prezentului raport, Regatul Unit (denumite în continuare „țările EURES”).

Principalul obiectiv al rețelei EURES este promovarea unor condiții echitabile de mobilitate a forței de muncă în interiorul UE. Rețeaua este compusă din birourile naționale de coordonare (BNC) desemnate de țările EURES, Biroul european de coordonare (BEC), găzduit în prezent de Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene (DG EMPL), și alți membri și parteneri EURES. Serviciile EURES sunt furnizate prin intermediul rețelei umane EURES, formată din personalul EURES din toate țările EURES, și al Portalului mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă („portalul EURES”), care pune la dispoziție o serie de instrumente de servicii online.

La nivel operațional, principalele activități ale țărilor EURES în perioada de referință actuală s‑au concentrat pe furnizarea de servicii de asistență angajatorilor și lucrătorilor, în principal prin furnizarea de informații cu privire la aspecte legate de mobilitatea forței de muncă și la activitățile de recrutare. În plus, la nivelul întregii rețele au fost furnizate servicii de asistență specifice pentru ucenicii și stagii, asistență după recrutare și programe de mobilitate. În ceea ce privește activitățile BEC, acesta a continuat să ofere servicii de asistență orizontală pentru a asigura funcționarea rețelei EURES, dar s-a ocupat și de dezvoltarea și îmbunătățirea portalului EURES și a funcționalităților de interoperabilitate.

La nivel de reglementare, s-au realizat mai multe progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a Regulamentului EURES:

·Majoritatea țărilor EURES au un sistem de admitere de noi membri și parteneri în vederea extinderii rețelelor lor, mai mulți membri și parteneri noi fiind deja admiși.

·Toate țările EURES, cu excepția uneia, transferă automat locurile de muncă vacante și mai mult de jumătate transferă CV-uri de la nivel național către portalul EURES.

·A fost îmbunătățită utilitatea portalului EURES și se lucrează la implementarea unei corelări automate a CV-urilor cu locurile de muncă vacante pe portalul EURES.

·Se folosesc modele pentru armonizarea planificării și a măsurării performanței în cadrul rețelei EURES (Sistemul de măsurare a performanței și ciclul de programare).

Cu toate acestea, rămân încă de soluționat unele provocări și obstacole. Extinderea rețelei cu admiterea de noi membri și parteneri are loc într-un ritm lent. Neconformitatea cu Regulamentul EURES întârzie punerea în aplicare a soluțiilor de interoperabilitate.

Asistența orizontală acordată de BEC țărilor EURES, inclusiv promovarea mărcii EURES și coordonarea rețelei, a fost esențială pentru activitatea EURES, dar se poate acorda mai multă atenție îmbunătățirii schimbului de informații privind mobilitatea forței de muncă, alinierii ciclurilor de programare și monitorizare și facilitării suplimentare a furnizării de servicii de asistență pentru ucenicii și stagii.

Mergând mai departe, pentru a atinge obiectivele reformei EURES și pentru a asigura în continuare o mobilitate echitabilă a forței de muncă în interiorul UE, țărilor EURES li se recomandă să își intensifice eforturile de admitere de noi membri și parteneri și de ajustare a mecanismelor interne de guvernanță și de coordonare astfel încât să reflecte noua componență a rețelei. Continuarea activității cu privire la realizarea transferului automat al locurilor de muncă vacante și al CV-urilor, acolo unde acest lucru nu este încă realizat, și finalizarea cartografierii aflate în curs a sistemelor naționale de clasificare și a conformității acestora cu clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO) trebuie să fie o prioritate în vederea îmbunătățirii utilității portalului EURES. De asemenea, este important ca rețeaua EURES să integreze și mai mult analiza tendințelor pieței forței de muncă în planificarea activităților sale și să exploreze necesitatea unor activități specifice, având în vedere evoluțiile sociodemografice.

Aceste priorități trebuie să fie realizate într-un context de implementare dificil pentru EURES, dat fiind impactul pandemiei de COVID-19 asupra mobilității forței de muncă în interiorul UE și luând în considerare trecerea BEC la Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), prevăzută pentru 2021. În acest sens, ELA trebuie să prioritizeze punerea în aplicare a planului de acțiune pentru transfer, împreună cu recrutarea de personal calificat și alocarea de resurse suficiente.

1Introducere

1.1Ce este EURES?

EURES este o rețea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) naționale și alți membri și parteneri, în toate țările UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit 1 (denumite în continuare „țările EURES”). EURES facilitează libera circulație a lucrătorilor prin furnizarea de informații și de servicii de asistență în vederea angajării pentru lucrători și angajatori și prin consolidarea cooperării și a schimbului de informații între organizațiile sale membre.

1.1.1Cadrul juridic 

Rețeaua EURES a fost lansată în 1994 de către Comisia Europeană și a fost preluată de Regulamentul (CEE) nr. 2434/92 al Consiliului din 27 iulie 1992 prin modificarea părții a doua a Regulamentului (CEE) nr. 1612/68 privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Comunității, aflat în vigoare la acea dată. În perioada 2011-2016, EURES a trecut printr-un proces îndelungat de reformă cu privire la componența, guvernanța și instrumentele rețelei, pentru a reflecta schimbările suferite de modelele de mobilitate și tendințele emergente în domeniu. Acest proces a culminat cu noul Regulament (UE) 2016/589 privind EURES, care a intrat în vigoare cu scopul de a crea o rețea mai mare și mai puternică a serviciilor europene de ocupare a forței de muncă, atât publice, cât și private, pentru a realiza un schimb mai eficient de informații privind piața forței de muncă la nivel transfrontalier, în sprijinul plasamentelor efectuate în cadrul UE/SEE.

Principalele modificări introduse de noul Regulament EURES în comparație cu temeiul juridic anterior se referă la sporirea transparenței prin creșterea numărului de locuri de muncă publicate pe portalul EURES, inclusiv uceniciile și stagiile care fac obiectul unui raport de muncă, la îmbunătățirea corelării online a locurilor de muncă vacante și a CV-urilor, la furnizarea unui pachet minim de servicii convenit pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru angajatori și la extinderea rețelei. Regulamentul este sprijinit de șase decizii de punere în aplicare care garantează o punere în aplicare uniformă în toate țările EURES 2 . Două dintre deciziile de punere în aplicare, (UE) 2018/1020 din 18 iulie 2018 și (UE) 2018/1021 din 18 iulie 2018, au fost adoptate în perioada de referință.

1.1.2Activitățile EURES 

EURES este o componentă esențială a structurii de sprijinire a pieței forței de muncă pe care UE a dezvoltat-o de-a lungul ultimelor decenii în vederea îmbunătățirii performanței sociale și economice a acesteia. Serviciile EURES sunt furnizate prin intermediul a două canale complementare – rețeaua umană EURES, care cuprinde personalul EURES din întreaga rețea, și Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă („portalul EURES”), care pune la dispoziție o serie de instrumente de servicii online.

Serviciile EURES oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor

·Ajutarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să găsească un loc de muncă și a angajatorilor să găsească candidați pe întreg teritoriul Europei.

·Corelarea locurilor de muncă vacante cu CV-urile pe portalul EURES.

·Informații, orientări și alte servicii de sprijinire a mobilității forței de muncă pentru lucrători și angajatori.

·Asistență după recrutare.

·Acces la informații privind aspecte legate de condițiile de viață și de muncă, precum impozitarea, pensiile, asigurările de sănătate și asigurările sociale în țările EURES.

·Servicii de asistență specifice pentru lucrătorii frontalieri și angajatorii din regiunile transfrontaliere.

·Sprijin pentru grupuri specifice în contextul programelor specifice de mobilitate legate de EURES.

·Sprijin pentru evenimentele de recrutare dinamică prin intermediul platformei European Online Job Days (EOJD – Zilele europene ale locurilor de muncă online).

1.1.3Organizarea EURES

În conformitate cu articolul 7 din Regulamentul EURES, rețeaua EURES este compusă din:

·birourile naționale de coordonare (BNC), care sunt desemnate de țările EURES și, în general, sunt asociate fie serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM), fie Ministerului Muncii din țara respectivă;

·Biroul european de coordonare (BEC), găzduit de Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene (DG EMPL), care oferă asistență orizontală BNC-urilor. În conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2019/1149, responsabilitatea pentru găzduirea BEC va fi transferată de la DG EMPL către Autoritatea Europeană a Muncii (ELA);

·alți membri și parteneri EURES, care, conform articolului 12 din Regulamentul EURES, sunt organizațiile care desfășoară activități operaționale în cadrul rețelei EURES, cum ar fi serviciile private de ocupare a forței de muncă, partenerii sociali și universitățile.

Împreună, BNC-urile și BEC formează Grupul european de coordonare (GEC) al rețelei EURES, care deține un rol de coordonare cu privire la activitățile și la funcționarea rețelei (articolul 14 din Regulamentul EURES).

Potrivit dispozițiilor articolului 11 din Regulamentul EURES, membrii și partenerii EURES trebuie să facă obiectul unei proceduri de admitere înainte de a deveni membri sau parteneri acreditați ai EURES. În cadrul rețelei EURES, membrii trebuie să îndeplinească toate sarcinile următoare, în timp ce partenerii trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre acestea:

·să contribuie la publicarea comună a locurilor de muncă vacante prin transmiterea datelor către portalul EURES și platforma IT;

·să contribuie la publicarea comună a profilurilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă prin transmiterea datelor către portalul EURES și platforma IT;

·să ofere servicii de asistență, în mod direct, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor.

1.2Implementarea EURES

Articolele 33 și 35 din Regulamentul EURES prevăd ca în 2018 și 2020 să fie elaborate de către Comisie rapoarte privind activitățile rețelei, iar în 2021 să fie prezentată o evaluare ex-post. Primul raport de activitate al EURES a vizat perioada ianuarie 2016 - iunie 2018 și a fost publicat la 2 aprilie 2019, concluzionând că la nivel de reglementare punerea în aplicare a Regulamentului EURES a fost finalizată în majoritatea domeniilor, de exemplu:

·au fost desemnate BNC-urile;

·SPOFM au fost numite membre ale rețelelor naționale EURES;

·s-au realizat progrese în ceea ce privește crearea sistemelor de admitere pentru membri și parteneri;

·au fost instituite noi instrumente de monitorizare și de măsurare a performanței;

·s-au realizat progrese în ceea ce privește transferul transparent al locurilor de muncă vacante și al CV-urilor între bazele de date naționale și portalul EURES.

Au fost identificate domenii care necesită o dezvoltare suplimentară, printre care se numără extinderea rețelei prin admiterea de noi membri și parteneri, implementarea schimbului de CV-uri și de locuri de muncă vacante cu toate țările EURES și introducerea clasificării europene a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO).

Acest al doilea raport de activitate al EURES se referă la perioada iulie 2018 - iunie 2020 (denumită în continuare „perioada de referință”).

2Principalele activități ale rețelei EURES: iulie 2018 - iunie 2020

2.1Activități în țările EURES

2.1.1Servicii generale de asistență pentru lucrători și angajatori

Toate țările EURES au oferit servicii de asistență pentru lucrători și angajatori. Activitățile au rămas axate în principal pe lucrători și pe persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, deși s-a observat o tendință ascendentă a numărului de servicii oferite angajatorilor. Principalele tipuri de activități au inclus furnizarea de informații, orientare și consiliere, organizarea de evenimente de recrutare la fața locului și online și furnizarea de asistență în ceea ce privește corelarea și plasarea directă. În unele cazuri, activitățile au fost planificate de țările EURES pe baza unei abordări sectoriale, în timp ce altele s-au concentrat pe mobilitatea spre exterior (outgoing) sau spre interior (incoming). Unele țări EURES au adoptat o abordare generală a pieței forței de muncă.

2.1.1.1Activități de corelare și de plasare

În perioada iulie 2018 - iunie 2020, personalul EURES a gestionat și a prelucrat 432 503 cereri de locuri de muncă (inclusiv CV-uri) și 1 662 468 de locuri de muncă vacante. Ponderea cea mai mare au avut-o serviciile oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor din țara rețelei lor naționale EURES, în timp ce doar 37 % dintre cererile de locuri de muncă și 9 % dintre locurile de muncă vacante au provenit din alte țări EURES. În plus, în aceeași perioadă au fost organizate în cadrul rețelei 18 397 de evenimente, 69 % dintre acestea fiind evenimente de informare, 12 % evenimente de recrutare, iar restul de 19 % îmbinând activități de recrutare și de informare. În perioada iulie 2018 - iunie 2020, 419 745 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și 15 834 de angajatori s-au înregistrat prin autoservire pe portalul EURES. În urma combinării rezultatelor din Sistemul de măsurare a performanței (SMP) EURES cu estimările bazate pe ancheta privind satisfacția clienților, a rezultat că rețeaua EURES a facilitat, prin portalul EURES sau prin rețelele naționale EURES, cel puțin 84 580 de plasamente în 2018 și 83 360 de plasamente în 2019.

2.1.1.2Informare și orientare

Câteva exemple de activități de informare și orientare pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori desfășurate de personalul EURES sunt: consiliere individuală, asistență pentru redactarea anunțurilor privind locurile de muncă vacante, organizarea de ateliere. În total, în perioada iulie 2018 - iunie 2020 au fost raportate 5 924 376 de contacte individuale cu lucrătorii și 403 244 cu angajatorii. În ceea ce privește subiectele discutate, aproximativ 43 % dintre contactele cu lucrătorii s-au concentrat pe plasamente și 32 % pe condițiile de viață și de muncă. În ceea ce privește principalele subiecte de discuții cu angajatorii, plasamentele au reprezentat aproximativ 40 %, urmate de informații generale despre EURES cu o pondere de aproximativ 39 %.

Informații relevante sunt accesibile și prin intermediul portalului EURES, țările EURES actualizând periodic informații generale despre piața forței de muncă și despre condițiile de viață și de muncă respective (de exemplu, proceduri administrative, sistemul de securitate socială, aspecte fiscale, contracte de muncă, metode obișnuite de căutare a unui loc de muncă). Informațiile sunt disponibile în 26 de limbi. În plus, 16 țări EURES au propriul site național EURES, unde persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii pot găsi, printre altele, informații despre mobilitatea forței de muncă, o prezentare generală a serviciilor EURES și un link către portalul EURES.

2.1.2Servicii de asistență specifice 

Serviciile de asistență și programele care au vizat grupuri specifice s-au aflat, de asemenea, în centrul activităților implementate de țările EURES.

2.1.2.1Servicii de asistență în regiunile transfrontaliere

Membrii și partenerii EURES oferă informații, precum și servicii de plasare și de recrutare adaptate la cerințele și circumstanțele specifice ale lucrătorilor frontalieri și ale angajatorilor din regiunile transfrontaliere. Aceste activități au fost implementate prin intermediul parteneriatelor transfrontaliere EURES, finanțate prin axa EURES a Programului Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) 2014-2020, și prin stabilirea de acorduri de colaborare cu țările EURES învecinate sau cu alte organizații din afara rețelei EURES 3 .

În 2018, nouă parteneriate transfrontaliere au fost sprijinite prin intermediul unui grant EaSI din anul precedent, iar în 2019 11 parteneriate transfrontaliere. În plus, în cursul anului 2019, opt parteneriate transfrontaliere au fost selectate pentru a primi grantul EaSI pentru 2020 și 2021. Parteneriatele transfrontaliere EURES au raportat 195 060 de contacte individuale cu lucrătorii în 2019 și 18 182 de contacte individuale cu clienții pe tema căutării unui loc de muncă în 2018. În total, 5 408 solicitanți transfrontalieri de locuri de muncă și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul parteneriatelor transfrontaliere în 2018 și 2019. Aceste cifre arată că activitățile parteneriatelor transfrontaliere s-au axat în principal pe furnizarea de informații multilingve, adesea transmise prin soluții fizice de tip ghișeu unic. Informațiile furnizate constau, în majoritate, în orientări pentru lucrătorii detașați și navetiști, de exemplu privind accesul la sistemele de securitate socială, recunoașterea calificărilor în străinătate și impozitarea.

În ceea ce privește serviciile de asistență furnizate în regiunile transfrontaliere în afara cadrului parteneriatelor transfrontaliere oficiale, țările EURES raportează deseori în rapoartele lor de activitate alte acorduri de cooperare transfrontalieră, al căror scop este în principal furnizarea de informații și facilitarea organizării de evenimente de recrutare în zonele transfrontaliere.

2.1.2.2Asistență după recrutare

Asistența după recrutare vizează garantarea celei mai bune integrări posibile a lucrătorilor mobili la noile lor locuri de muncă. Țările EURES s-au axat în continuare pe furnizarea de informații lucrătorilor și angajatorilor anterior semnării unui contract de muncă și, în plus, aproape două treimi dintre acestea au organizat, de asemenea, activități după recrutare (de exemplu, 21 de țări EURES au raportat organizarea de activități după recrutare în 2019). Majoritatea activităților au inclus furnizarea de informații și de orientări cu privire la aspecte fiscale și legate de securitatea socială, dar unele țări EURES oferă și servicii de asistență familiilor angajaților și/sau furnizează instruiri lingvistice.

2.1.2.3Sprijin pentru tineri – ucenicii și stagii

Activitățile legate de uceniciile și stagiile care fac obiectul unui raport de muncă au fost limitate și implementate neuniform în țările EURES, în principal în funcție de rolul național al SPOFM în furnizarea de servicii în domeniul uceniciilor și al stagiilor.

În majoritatea cazurilor, sprijinul a vizat promovarea programelor specifice de mobilitate descrise în paragraful următor sau a altor programe și inițiative europene dedicate ocupării forței de muncă în rândul tinerilor (de exemplu, Erasmus+, Garanția pentru tineret, Eurodyssey – Adunarea regiunilor europene). Unele țări au oferit, de asemenea, ateliere și activități de informare destinate tinerilor. Cu toate acestea, activitățile EURES au fost adesea limitate din cauza absenței competenței serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) în acest domeniu.

În plus față de serviciile furnizate prin intermediul personalului EURES în unele țări, informațiile privind uceniciile și stagiile sunt schimbate pe portalul EURES, 11 447 de oferte de ucenicii și 1 483 de oferte de stagii fiind disponibile începând din iulie 2020.

2.1.2.4Programele specifice de mobilitate legate de EURES

EURES urmărește, de asemenea, să realizeze plasarea anumitor grupuri de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și să contribuie la ocuparea locurilor de muncă vacante în anumite sectoare care prezintă dificultăți la recrutare. În acest scop, activitățile EURES pot fi complementare sau integrate în programe specifice de mobilitate finanțate în cadrul Programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI). Tabelul de mai jos oferă o imagine de ansamblu asupra principalelor caracteristici a trei programe specifice de mobilitate care au fost implementate în perioada iulie 2018 - iunie 2020, inclusiv populațiile-țintă, țările care au participat în mod activ și principalii indicatori de performanță.

Imagine de ansamblu asupra programelor de mobilitate legate de EURES adresate anumitor grupe de vârstă

Durată

Grup-țintă

Țări EURES

Indicatori de performanță

Finanțare EaSI

Primul tău loc de muncă EURES

Februarie 2015 – în derulare

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani/companii cu nevoi în materie de competențe

Serviciile de ocupare a forței de muncă coordonatoare:

DE, FR, IT, SE

Parteneri din:

BG, HR, CY, PT, RO, SI, ES, DK, FI, IE, NL, FI, SK 4

Iulie 2018 - iunie 2020

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate:

13 977

Angajatori înregistrați:

3 551

Locuri de muncă vacante înregistrate:

3 477

Plasamente:

4 062

Decembrie 2018 - decembrie 2020

Buget prevăzut 5 :

11 200 000 EUR

Buget acordat:

14 851 070 EUR

Reactivate

Noiembrie 2016 – în derulare 

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă cu vârsta de peste 35 de ani/angajatori în căutare de forță de muncă calificată

Serviciile de ocupare a forței de muncă coordonatoare din:

FR, SE, PL, DE, IT

Parteneri din:

EL, ES, NL, MT 6

Octombrie 2018 - iunie 2020

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate:

5 216

Angajatori înregistrați:

708

Locuri de muncă vacante înregistrate:

3 940

Plasamente:

852

Decembrie 2018 - decembrie 2020

Buget prevăzut:

5 000 000 EUR

Buget acordat:

4 852 994 EUR

 

Program specific de mobilitate EURES 7

Ianuarie 2020 – în derulare 

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă cu vârsta de peste 18 ani

Serviciile de ocupare a forței de muncă coordonatoare:

DE, SE

Parteneri din:

RO, FI, EE, IE, SE, PT, DK, ES, NL, SL, DE, SK

Demarat în ianuarie 2020

Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate: 

în curs

Angajatori înregistrați:

în curs

Locuri de muncă vacante înregistrate:

în curs

Plasamente:

în curs

Ianuarie 2020 - decembrie 2021

Buget prevăzut:

9 000 000 EUR

Buget acordat:

8 860 242 EUR

În cadrul programelor „Primul tău loc de muncă EURES” și „Reactivate”, majoritatea plasamentelor au fost realizate în sectoarele sănătății umane și asistenței sociale, informațiilor și comunicării, educației, transportului și depozitării. Principalele țări de origine au fost Spania, Italia și Franța. Cele mai importante țări de destinație au fost Germania și Regatul Unit pentru ambele programe, împreună cu Irlanda pentru „Primul tău loc de muncă EURES” și Bulgaria pentru „Reactivate”.

Noul program numit „Programul specific de mobilitate EURES” (PSM) a fost creat în 2019, asigurând continuitatea implementării și dezvoltarea în continuare a celor două programe înființate anterior, „Primul tău loc de muncă EURES” și „Reactivate”. PSM vizează grupurile-țintă ale ambelor programe și este implementat de Suedia și Germania ca țări coordonatoare. Implementarea sa este întârziată din cauza pandemiei de COVID-19.

2.1.3Resurse și guvernanță

2.1.3.1Resurse umane

Personalul EURES cuprinde consilieri care lucrează în cadrul SPOFM naționale sau regionale și în alte organizații membre sau partenere ale EURES. Rețeaua EURES a avut 2 568 de membri ai personalului EURES [1 255 echivalent normă întreagă (ENI)] în 2018 și 2 642 de membri ai personalului EURES (1 232 ENI) în 2019. Distribuția ENI în funcție de țară variază și reflectă dimensiunile diferite ale pieței forței de muncă, de la doi ENI în Malta și Luxemburg la 20 în Bulgaria, 33 în Republica Cehă, 89 în Franța și 156 în Germania.

2.1.3.2Resurse financiare

Finanțarea rețelei EURES la nivel național s-a modificat în cursul procesului de reformă al EURES și odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului EURES. Dacă înainte de 2014 funcționarea EURES era finanțată prin granturi anuale provenind dintr-o linie bugetară separată a UE, începând din 2015 țările EURES au devenit responsabile de asigurarea propriului buget pentru activitățile EURES. În acest cadru, resursele financiare utilizate de țările EURES provin în principal din două surse: Fondul social european (FSE) și bugetele naționale. Alcătuirea bugetului și volumul acestuia diferă de la o țară EURES la alta, întrucât unele țări utilizează doar resurse naționale, iar altele ambele surse. Rezultatele unei anchete în rândul BNC-urilor privind utilizarea FSE pentru activitățile EURES arată că în perioada de programare 2014-2020 s-au pus la dispoziție aproximativ 58 000 000 EUR.

În plus, țările EURES pot solicita resurse financiare disponibile prin intermediul axei EURES a Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) pentru activitățile desfășurate în cadrul programelor specifice de mobilitate și, în anumite situații, și pentru alte costuri 8 . În cele din urmă, un număr redus de țări EURES au completat resursele disponibile cu surse suplimentare, cum ar fi bugetele specifice ale organizațiilor membre și partenere.

2.1.3.3Infrastructura informatică

În plus față de echipamentele IT standard, țările EURES au asigurat accesul personalului EURES la aplicațiile informatice relevante, inclusiv la instrumente pentru webinare și conferințe web. În plus, majoritatea țărilor EURES au furnizat servicii digitale, precum sesiuni de informare online, consiliere prin Skype sau alte instrumente de chat. Câteva exemple de activități suplimentare pentru îmbunătățirea furnizării de servicii online sunt dezvoltarea de site-uri EURES naționale (de exemplu, Bulgaria) și introducerea de manuale online pentru a sprijini furnizarea de servicii (de exemplu, Danemarca).

În ceea ce privește chestiunile legate de interoperabilitate, țările EURES au continuat să lucreze la adaptarea infrastructurii informatice pentru transmiterea locurilor de muncă vacante și a CV-urilor către portalul EURES. În unele țări EURES au fost necesare modificări suplimentare ale infrastructurii informatice în vederea extinderii rețelei și a alinierii infrastructurilor IT ale noilor membri și parteneri EURES (de exemplu, Ungaria, Polonia).

2.1.3.4Guvernanță și cooperarea cu părțile interesate

În ceea ce privește guvernanța internă, activitățile EURES s-au axat pe conceperea și implementarea unui sistem oficial de admitere de noi membri și parteneri EURES și pe extinderea în consecință a rețelei EURES (de exemplu, lansarea de invitații, analiza cererilor, integrarea noilor membri și parteneri EURES). Unele țări EURES au introdus, de asemenea, modificări ale structurii organizaționale ca urmare a admiterii de noi membri și parteneri (de exemplu, orientarea rolului BNC către chestiuni strategice, separarea organizațională a BNC de SPOFM pentru a asigura neutralitatea).

În plus, marea majoritate a țărilor EURES au desfășurat activități pentru îmbunătățirea organizării și asigurarea eficienței guvernanței rețelei lor naționale EURES. Printre acestea s-a numărat consolidarea cooperării cu noii membri și parteneri EURES prin grupuri de lucru, rapoarte lunare și reuniuni naționale ale echipei EURES.

Marea majoritate a țărilor EURES și-au consolidat cooperarea cu o gamă largă de părți interesate de la nivel local, regional, național și transfrontalier. Printre acestea se numără parteneri sociali, alte rețele europene, servicii de orientare profesională, camere de comerț și autorități responsabile cu securitatea socială, impozitarea și educația, universități sau asociații profesionale.

2.1.3.5Comunicarea în țările EURES

Activitățile de comunicare ale țărilor EURES au vizat în principal sensibilizarea și sporirea cunoștințelor cu privire la serviciile EURES pentru a câștiga clienți, adresându-se persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor. Printre activitățile de comunicare desfășurate, au fost implementate campanii de informare cu caracter general sau adresate anumitor grupuri sau sectoare. Printre exemple se numără evenimente de informare pentru angajatori și parteneri sociali în Bulgaria și o campanie de sensibilizare în Irlanda. În plus, în perioada 2018-2020 s-a înregistrat o mai puternică orientare către utilizarea canalelor oferite de platformele de comunicare socială, majoritatea țărilor EURES având un cont de Facebook, LinkedIn și/sau Twitter:

Acoperire/impresii privind postările pe canalele platformelor de comunicare socială ale țărilor EURES

Canalul platformei de comunicare socială

Semestrul 2, 2018

Semestrul 1, 2019

Semestrul 2,

2019

Semestrul 1, 2020

Total

Facebook

1 933 419

2 199 555

4 892 949

1 750 944

10 776 867

Twitter

1 059 658

314 606

950 702

766 335

3 091 301

LinkedIn

163 111

329 400

847 239

1 537 762

2 877 512

Alte mijloace de comunicare au fost: materiale promoționale tipărite, cum ar fi publicații, pliante și afișe de tip roll-up, precum și utilizarea de mărturii video (de exemplu, Portugalia, Danemarca), radioul și televiziunea (de exemplu, Spania, Slovacia).

2.1.3.6Monitorizare și evaluarea activităților

Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/170 a Comisiei a introdus specificații pentru o abordare uniformă a colectării și analizei datelor, care contribuie la monitorizarea performanței rețelei EURES. Sistemul de măsurare a performanței (SMP) EURES a fost introdus în 2018 și, de atunci, BNC‑urile furnizează date cu privire la cinci indicatori de bază și la 11 indicatori de rețea, din șase în șase luni.

În acest scop, schimbările survenite în sistemele naționale de raportare și de monitorizare au fost un punct central al activităților în perioada de referință. BNC-urile au raportat că au fost introduse fluxuri de lucru și noi structuri pentru a institui un sistem unificat de programare și de monitorizare la nivel național și pentru a facilita colectarea datelor în cadrul tuturor membrilor și partenerilor EURES. De exemplu, în Italia, datele de monitorizare sunt colectate printr-o anchetă online. În Polonia a fost implementat un sistem de monitorizare unificat (baza de date electronică de monitorizare pentru colectarea datelor), iar țări precum Spania și Norvegia au dezvoltat soluții online bazate pe cloud pentru a colecta date la nivel național. În mai multe țări, datele sunt colectate manual. În plus, au fost organizate evenimente de formare și ateliere referitoare la SMP pentru personalul EURES în mai multe țări EURES și la nivelul UE.

Pe lângă SMP, ciclul de programare (CP) constituie principalul instrument de monitorizare pentru activitățile anuale ale țărilor EURES. Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1256 a Comisiei a introdus metodele și modelele care trebuie utilizate în cadrul CP. În acest cadru, fiecare BNC prezintă, prin intermediul unui raport de activitate național anual, rezultatele și realizările rețelei sale EURES naționale în raport cu obiectivele stabilite în programul de lucru național.

2.2Activități de asistență orizontală din partea Biroului european de coordonare (BEC)

2.2.1Coordonare și sprijin pentru guvernanță 

Pentru a asigura o cooperare fructuoasă în cadrul rețelei EURES, BEC organizează activitatea Grupului european de coordonare (GEC), care se întrunește la intervale regulate și ad-hoc pentru a discuta situația actuală, pentru a prezenta evoluțiile recente și a face schimb de informații și de bune practici. În perioada iulie 2018 - iunie 2020 au avut loc zece reuniuni ale GEC.

În plus, pentru a oferi sprijin BNC-urilor, BEC supraveghează și facilitează diferitele etape ale ciclului de programare și coordonează planificarea BNC-urilor, formulând observații și raportând individual cu privire la programele acestora.

2.2.2Funcționarea și dezvoltarea portalului EURES și asistența IT aferentă 

BEC gestionează portalul EURES și oferă asistență și îndrumare IT țărilor EURES pentru a spori interoperabilitatea. În perioada de referință, BEC a continuat furnizarea acestor servicii. În special, printre altele, au fost elaborate și furnizate țărilor EURES materiale de sprijin și standarde și formate tehnice pentru a facilita cartografierea clasificărilor lor naționale, regionale și sectoriale în conformitate cu clasificarea europeană (cartografierea ESCO). Această cartografiere este o condiție prealabilă pentru introducerea unei funcții de corelare automată pe portalul EURES. Sprijinul oferit a inclus, de exemplu, furnizarea unei platforme de cartografiere ESCO online, manualul de implementare ESCO și sesiuni de formare dedicate. Pentru a îndeplini această cerință, mai multe țări EURES au solicitat sprijin financiar 9 .

În plus, BEC a continuat să implementeze modificări ale portalului EURES, de exemplu îmbunătățiri ale funcției de filtrare a acestuia, pentru a spori ușurința utilizării. În acest context, la începutul anului 2020 a fost lansată ultima versiune actualizată, EURES Portal 4.4, care include reorganizarea portalului cu un nou design pentru pagina principală, conformitatea cu Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), modificări ale duratei de viață a instrumentului de autoservire pentru CV‑uri, accesul restricționat pentru cetățenii din afara UE fără permis de muncă și îmbunătățirea solicitărilor trimise de personalul EURES. În plus, BEC a introdus o anchetă privind satisfacția clienților pentru a cerceta percepțiile utilizatorilor despre portal. Peste 70 % dintre angajatori s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de portalul EURES. În ceea ce privește persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și lucrătorii, aproximativ 95 % dintre respondenți s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de portal, iar 8 % au raportat că și-au găsit un loc de muncă folosind portalul EURES.

BEC a instituit mai multe măsuri care sporesc sinergiile dintre portalul EURES și portalul Europass lansat de curând. Utilizatorii Europass care caută locuri de muncă pot acum să caute locuri de muncă EURES și să primească sugestii pentru locuri de muncă interesante care se potrivesc profilului lor. Căutarea și corelarea sunt efectuate de EURES, dar rezultatele sunt vizibile direct pe Europass. În plus, semnalizarea către diferitele servicii EURES și Europass de pe cele două portaluri îi ajută pe utilizatori să găsească serviciul de care au nevoie. Interoperabilitatea profilurilor de utilizator între EURES și Europass permite acum utilizatorilor înregistrați pe un portal să își exporte CV-urile pe celălalt portal.

Un alt element important al activităților BEC în acest sens a fost organizarea Grupului de lucru pentru interoperabilitate (IOCWG), cu scopul de a facilita punerea în aplicare a articolelor 17 și 18 din Regulamentul EURES și de a sprijini schimbul de informații. Activitatea IOCWG acoperă două domenii: primul cuprinde toate cerințele funcționale și acțiunile de colectare a CV-urilor și a locurilor de muncă vacante, de transferare și de validare a acestora; al doilea se referă la aplicațiile care permit căutarea și corelarea datelor. Grupul de lucru s-a întrunit de cinci ori în perioada de referință.

2.2.3Formare și dezvoltare profesională

Programul de formare al EURES urmărește să sprijine și să asiste personalul EURES în furnizarea serviciilor EURES. Acesta constă în formare prealabilă (organizată de BNC-uri pe baza orientărilor indicative, a instrumentelor și a serviciului de asistență furnizate de BEC) și un program EURES de formare comun, desfășurat sub responsabilitatea BEC. La nivel european, se disting trei tipuri de formare privind EURES: formare în sala de clasă, formare virtuală (live online și e-learning) și formare la cerere.

BEC a continuat să ofere programul EURES de formare comun, precum și dezvoltare profesională pentru personalul EURES al membrilor și al partenerilor. Activitățile de formare s-au bazat pe programul de formare pentru EURES, cuprinzând o etapă de consolidare urmată de Academia EURES, care a fost introdusă în 2016. În special, din iulie 2018 până în decembrie 2019, BEC a organizat 73 de sesiuni de formare, la care au participat 2 999 de membri ai personalului EURES.

2.2.4Serviciul de asistență 

BEC a continuat să ofere o funcție de asistență pentru toți utilizatorii portalului EURES și ai serviciilor acestuia (și anume, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatori, personal al membrilor și al partenerilor EURES, BNC-uri și vizitatori). Aceasta include răspunsuri la toate întrebările legate de serviciile furnizate pe portalul EURES, inclusiv secțiunea Extranet 10 , și de serviciile furnizate pe platforma European Job Days (Zilele europene ale locurilor de muncă). Întrebările pot fi puse prin intermediul formularului web de pe portal, apelând un număr de telefon gratuit, prin intermediul unor conversații online sau prin Skype. Serviciul de asistență EURES a prelucrat aproximativ 27 700 de întrebări primite de la utilizatori în 2018, 24 249 în 2019 și 9 830 în prima jumătate a anului 2020.

2.2.5Colaborarea în rețea, schimbul de bune practici și învățarea reciprocă 

BEC a continuat să faciliteze colaborarea în rețea, învățarea reciprocă și schimbul de bune practici în cadrul rețelei EURES. Pe lângă reuniunile periodice ale GEC, se organizează evenimente de învățare reciprocă cu reprezentanți din toate țările EURES. De exemplu, un eveniment de învățare reciprocă pe tema sistemelor de admitere a fost organizat în decembrie 2018. În plus, Extranet EURES, actualizat cu o nouă versiune în 2018, oferă spații de lucru pentru îmbunătățirea schimbului de informații între țările EURES. De exemplu, spațiul virtual „Speaker’s Corner” („colțul vorbitorilor”) oferă țărilor EURES posibilitatea de a partaja fișiere, de a demara discuții sau de a face schimb de informații despre evenimente. De asemenea, țările EURES își pot accesa reciproc programele de lucru și pot formula observații individuale. Acest exercițiu de formulare de observații are ca scop îmbunătățirea schimbului de informații și a cooperării în perioada de programare. Printre eforturile suplimentare depuse de BEC pentru a oferi orientări, precum și pentru armonizarea și îmbunătățirea procesului de raportare și monitorizare s-au numărat organizarea de ateliere anuale și furnizarea de feedback și de recomandări cu privire la anumite documente prezentate.

2.2.6Activități de informare și comunicare 

BEC a continuat să sprijine activitățile de informare și comunicare în cadrul rețelei EURES pentru a promova sensibilizarea cu privire la EURES. Mai precis, pentru a sprijini cel mai bine BNC-urile în punerea în aplicare a strategiei de comunicare și a planurilor naționale, personalului EURES i s-au oferit sesiuni de instruire practică în comunicare organizate în medie de două ori pe lună și acoperind o gamă largă de teme, cum ar fi crearea de conținut pentru platformele de comunicare socială, LinkedIn sau relațiile cu părțile interesate. În plus, țările EURES ar putea folosi ghidul stilistic EURES și infograficele elaborate de BEC.

De asemenea, BEC și-a continuat propriile activități de comunicare, inclusiv gestionarea conturilor EURES de pe platformele de comunicare socială, cu 287 454 de urmăritori pe Facebook, 38 741 pe Twitter și 52 812 pe LinkedIn. În conformitate cu strategia sa privind conținutul, BEC s-a axat pe un subiect lunar în activitățile sale de comunicare, explorând astfel diferite teme referitoare la cariere și la ocuparea forței de muncă pentru cetățenii UE/SEE.

Acoperire/impresii privind postările pe canalele platformelor de comunicare socială ale BEC

Canalul platformei de comunicare socială

Semestrul 2, 2018

Semestrul 1, 2019

Semestrul 2,

2019

Semestrul 1, 2020

Total

Facebook

39 585 902

6 449 270

2 306 125

7 764 993

56 106 290

Twitter

361 984

910 770

2 587 705

1 227 479

5 087 938

LinkedIn

1 046 669

2 298 356

1 563 189

1 032 480

5 940 694

De asemenea, începând din iulie 2020 BEC gestionează un cont de YouTube pentru EURES cu peste 7 000 de abonați. În ultimii doi ani au fost postate aproximativ 35 de videoclipuri. În plus, începând din iulie 2018 au fost publicate pe portalul EURES peste 120 de articole de știri, iar un buletin informativ se distribuie lunar.

În plus, BEC administrează platforma European (Online) Job Days (EOJD) și a sprijinit organizarea a peste 65 de zile ale locurilor de muncă și evenimente de recrutare (online, la fața locului sau ambele) în 2018 și 2019.

Indicatori-cheie de performanță asociați cu European (Online) Job Days

Indicator

2018

2019

Total

Număr de evenimente

31

34

65

Număr de poziții

12 817

18 775

31 592

Număr de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

28 878

36 850

65 728

Număr de interviuri programate

846

962

1 808

În ceea ce privește dezvoltarea de campanii de comunicare paneuropene, EURES a fost coloana vertebrală a campaniei la nivel înalt #EUmovers a Comisiei, prin care s-au sărbătorit 50 de ani de liberă circulație și 60 de ani de coordonare a securității sociale, și a asigurat o vizibilitate eficientă a campaniei de pe platformele de comunicare socială pentru lucrătorii vizați. Campania a generat o conștientizare pozitivă cu privire la motivele pentru care libera circulație și coordonarea securității sociale sunt atât de importante pentru cetățenii UE. O componentă amplă și de succes a campaniei a constat în interacțiunea cu lucrătorii din UE, care au fost încurajați să își împărtășească poveștile despre modul în care libera circulație și coordonarea securității sociale le-au schimbat viața.

În plus, în 2019 a fost lansată o campanie de comunicare cu durata de cinci luni la nivelul UE, în cadrul #EURES25, pentru a sărbători cea de a 25-a aniversare a înființării rețelei EURES. Campania a inclus o componentă digitală puternică cu videoclipuri, reclame plătite, concursuri pe platformele de comunicare socială și două evenimente interne pentru rețeaua EURES, unii consilieri EURES fiind activi de 25 de ani. Campania a sporit vizibilitatea EURES pe toate canalele și i-a mărit publicul, în special pe LinkedIn și Twitter. Pe plan intern, aceasta a avut efecte pozitive asupra consolidării rețelei EURES și asupra creșterii interacțiunii.

2.2.7Analiza mobilității geografice și ocupaționale

În conformitate cu articolul 29 din Regulamentul EURES, Comisia, care este responsabilă cu analiza tendințelor de mobilitate geografică și ocupațională, a publicat două rapoarte privind mobilitatea forței de muncă în interiorul UE (și anume, în 2018 11 și 2019 12 ), care conțin informații esențiale despre fluxurile și modelele din Uniune și din țările AELS, punând un accent deosebit pe situația de pe piața muncii a lucrătorilor mobili și pe dimensiunea de gen. În plus, utilizând informațiile furnizate de BNC-uri și o analiză a Anchetei europene privind forța de muncă (LFS), Comisia a publicat un studiu privind ocupațiile excedentare și deficitare în 2019 13 .

2.2.8Crearea unei structuri adecvate de cooperare și compensare pentru ucenicii și stagii

BEC a contribuit la dezvoltarea unei înțelegeri comune și a serviciilor de asistență prin furnizarea unui set de cerințe minime privind calitatea datelor și a unor informații despre ucenicii și stagii pe portalul EURES.

În plus, între 2017 și 2018, BEC a înființat un grup de lucru ad-hoc privind uceniciile și stagiile, care a elaborat o listă de verificare pentru organizațiile-gazdă (de exemplu, „despre primirea unui ucenic sau a unui stagiar”), organizațiile de origine (de exemplu, „despre trimiterea unui ucenic sau a unui stagiar”) și furnizorii de date (de exemplu „despre furnizarea de oferte de locuri de muncă pe portalul EURES”). Lista de verificare este disponibilă pe portalul EURES și include recomandări privind etapele de atragere, recrutare și angajare a ucenicilor și stagiarilor în întreaga Europă.

În plus, deoarece informațiile și orientările naționale cu privire la ucenicii și stagii trebuie, printre altele, să fie publicate pe portalul EURES, încă de la începutul anului 2019 BEC a facilitat transmiterea și publicarea posturilor vacante pentru ucenicii și stagii pe portalul EURES.

2.2.9Resurse financiare

Activitățile de asistență orizontală ale BEC sunt sprijinite de axa EURES a programului EaSI, care asigură finanțarea activităților, cum ar fi dezvoltarea și întreținerea portalului EURES, programul comun de formare, activitățile de comunicare, de analiză și de rețea, și a programelor de mobilitate, precum „Primul tău loc de muncă EURES” și parteneriatele transfrontaliere. Bugetul total alocat axei EURES în perioada de referință a reprezentat aproximativ 20 % din bugetul EaSI, aproximativ 24,3 milioane EUR în 2018 14 și 33,8 milioane EUR în 2019 15 .



3Punerea în aplicare a regulamentului în țările EURES 

Analiza din această secțiune se bazează pe răspunsurile primite din partea BNC-urilor la o anchetă și o listă de verificare, precum și pe alte informații aflate la dispoziția Comisiei. Tabelul de la începutul fiecărei subsecțiuni oferă o imagine sintetică a punctului corespunzător din lista de verificare cu privire la punerea în aplicare a Regulamentului EURES.

În cazul în care sunt raportate date referitoare la subacțiuni, tabelul prezintă un rezultat agregat al acțiunilor. În cazul în care sunt raportate date pentru toate subacțiunile, este prezentată valoarea cea mai mică (de exemplu, dacă o subacțiune a fost raportată ca „Nefinalizată”, întreaga acțiune este marcată „X - Nefinalizată”). În cazul în care nu sunt raportate date pentru unele subacțiuni, acțiunea este prezentată ca fiind parțial finalizată.

*Datele sunt raportate de către BNC ca fiind indisponibile sau nu au fost raportate date.

3.1Componența rețelei și aspecte organizaționale

3.1.1Cerințele regulamentului

Conform Regulamentului EURES, în ceea ce privește componența și organizarea rețelei, țările EURES trebuie să informeze BEC referitor la BNC și la reprezentantul desemnat pentru Grupul european de coordonare (GEC). În ceea ce privește membrii și partenerii EURES, țările EURES sunt obligate să numească serviciul public de ocupare a forței de muncă (SPOFM) din fiecare țară membru al rețelei, recunoscând statutul special al acestuia, și să asigure îndeplinirea unui set de criterii minime 16 care descriu obligațiile SPOFM. În plus, organizațiile care au făcut parte din rețelele EURES naționale de dinaintea intrării în vigoare a Regulamentului EURES au putut rămâne partenere pe durata unei perioade de tranziție până la 13 mai 2019, ulterior trebuind să solicite din nou să devină membre sau partenere ale rețelei EURES. BNC-urile au avut obligația de a informa BEC cu privire la componența rețelei lor pe durata perioadei de tranziție.

3.1.2Punerea în aplicare

Toate țările EURES au desemnat BNC-uri și reprezentanți pentru GEC și au numit SPOFM ca membri EURES deja înainte de 2018. BEC a fost informat cu privire la orice schimbări în componența rețelei EURES. În plus, organizațiile cu statut tranzitoriu au fost identificate de BNC-uri, acolo unde acest lucru era relevant.

3.1.3Provocări

Nu au fost raportate provocări specifice de către țările EURES în legătură cu acest set de cerințe.

3.2Guvernanța și interacțiunea cu organizații din afara rețelei EURES

3.2.1Cerințele regulamentului

Organizațiile principale ale rețelei EURES în țările EURES sunt SPOFM și alți membri și parteneri EURES. Cu toate acestea, funcționarea rețelei necesită cooperarea cu numeroase alte organizații. Regulamentul EURES specifică drept responsabilități ale BNC-urilor promovarea colaborării cu părțile interesate relevante (de exemplu, partenerii sociali, instituțiile de formare profesională și de învățământ superior, camerele de comerț) și cu serviciile și rețelele de informare și consiliere ale UE. În plus, BNC-urile trebuie să faciliteze dialogul periodic al rețelei EURES cu partenerii sociali, în conformitate cu legislația și practica națională, și să stabilească contacte cu autoritățile competente la nivel național pentru a oferi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor acces la informații privind impozitarea, aspectele legate de contractele de muncă, pensiile, asigurările de sănătate, asigurările sociale și măsurile active pe piața muncii.

3.2.2Punerea în aplicare

În perioada 2018-2020, aproape toate țările EURES care au răspuns la lista de verificare au întreprins mai multe acțiuni în vederea (re)consolidării colaborării și a dialogului cu numeroase organizații ale părților interesate, autorități competente și servicii de informare și consiliere ale Uniunii. Majoritatea țărilor EURES au finalizat o cartografiere a părților interesate relevante, a rețelelor UE, a partenerilor sociali și a autorităților naționale și au stabilit canale de comunicare cu aceștia. În unele cazuri, acțiunile au fost finalizate doar parțial, fie pentru că nu s-a efectuat nicio analiză pentru a identifica noi părți interesate potențiale, fie pentru că membrii și partenerii nu au fost incluși în interacțiunile cu aceste organizații, deoarece erau fie nou admiși sau încă nu erau admiși ca membri și parteneri. Țările EURES s-au bazat pe informații tipărite și online, pe cereri de candidaturi deschise sau restricționate, dar și pe întâlniri individuale, apeluri, e-mailuri și seminare de informare pentru a contacta părțile interesate în vederea unei posibile cooperări.

3.2.3Provocări 

Pentru perioada 2016-2018 nu au fost raportate provocări specifice de către țările EURES în legătură cu acest set de cerințe. Pentru perioada de raportare actuală, însă, BNC-urile au indicat o serie de obstacole legate de comunicarea cu părțile interesate externe. Unele BNC-uri se confruntă cu dificultăți în a câștiga încrederea părților interesate și în a prezenta clar valoarea adăugată a calității de membru EURES în perspectiva unei posibile admiteri în rețeaua EURES, în special având în vedere sarcina administrativă aferentă. Alte provocări sunt legate de lipsa resurselor umane, precum și de dificultatea de a găsi o viziune comună cu unele părți interesate externe.

3.3Extinderea rețelei

3.3.1Cerințele regulamentului

În vederea extinderii rețelei EURES, Regulamentul EURES impune fiecărei țări EURES să instituie și să pună în aplicare un sistem de admitere a organizațiilor ca membri și parteneri EURES, precum și să monitorizeze conformitatea acestor organizații cu legislația aplicabilă. Sistemul de admitere trebuia să fie instituit până la 13 mai 2018 și să se bazeze pe criteriile minime stabilite în Regulamentul EURES. Țările EURES aveau, de asemenea, posibilitatea de a adăuga și criterii naționale de admitere. Făcând trimitere la articolul 11 alineatul (8) din regulament, Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1255 a Comisiei a furnizat un model de descriere a sistemului național de admitere și a procedurilor pentru notificarea BEC de către BNC-uri.

3.3.2Punerea în aplicare

Toate țările EURES au instituit deja sau au început să pregătească un sistem de admitere pentru admiterea altor organizațiilor decât SPOFM ca membri și parteneri. Țările EURES din afara UE nu au început încă activitatea de admitere, întrucât Regulamentul EURES a fost preluat de către Comitetul mixt al SEE 17 la sfârșitul anului 2019, iar punerea în aplicare la nivel național se află încă în desfășurare.

BEC a fost informat de aproape toate țările EURES cu privire la sistemul național de admitere, utilizând modelul definit în Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1255. Cu toate acestea, până în prezent doar 13 țări EURES au admis noi membri și/sau parteneri. Prin urmare, chiar dacă există un sistem formal de admitere, mai mult de jumătate din țările EURES nu au implementat admiterea de noi membri și parteneri 18 .

Douăzeci de țări EURES au raportat că au implementat complet sau aproape complet un sistem de monitorizare pentru noii membri și parteneri, iar alte cinci sunt la jumătatea drumului sau la început. Restul țărilor EURES nu au început implementarea unui sistem de monitorizare, fie pentru că încă nu au un sistem de admitere, fie pentru că așteaptă admiterea primelor organizații.

3.3.3Provocări 

Una dintre provocările identificate în perioada 2016-2018 a fost întârzierea în ceea ce privește configurarea sistemului de admitere, dar aceasta a fost depășită în mare măsură. Cu toate acestea, creșterea numărului de noi membri și parteneri este lentă. Numărul de membri și parteneri nou admiși fiind mic, implementarea sistemului de admitere adoptat rămâne o provocare.

3.4Transferurile de locuri de muncă vacante și de CV-uri 

3.4.1Cerințele regulamentului

Regulamentul EURES prevede ca toți membrii și partenerii EURES să își transfere pe portalul EURES locurile de muncă vacante și CV-urile puse la dispoziția publicului și să se pregătească pentru schimbul de date privind uceniciile și stagiile. Toate schimburile de date trebuie să aibă loc printr-un singur canal coordonat. Pe baza articolului 17 alineatul (8) din regulament, Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1021 a introdus standardele tehnice care trebuie aplicate locurilor de muncă vacante și CV-urilor de către țările EURES în scopul unei corelări automate pe portalul EURES. Țările EURES trebuie, de asemenea, să asigure vizibilitatea portalului EURES la nivel național și să facă schimb de informații cu privire la practicile naționale și la aspectele legate de date.

3.4.2Punerea în aplicare

În ceea ce privește transferul de CV-uri și de locuri de muncă vacante, 31 de țări EURES au instituit un sistem de transferare a informațiilor privind locurile de muncă vacante și mai mult de jumătate dintre țările EURES transferă CV-uri prin canalul coordonat unic. Majoritatea celorlalte țări EURES preconizează că vor avea sistemul instituit până la sfârșitul anului 2020, dar subliniază că există întârzieri, în special din cauza pandemiei de COVID-19 din Europa care a început în martie 2020. BNC-urile au raportat că participarea la reuniunile Grupului de lucru pentru interoperabilitate și sprijinul BEC le ajută să îndeplinească obligațiile prevăzute în actul de punere în aplicare.

În majoritatea cazurilor, stagiile și uceniciile pot fi transferate pe portalul EURES utilizând canalul de transmitere creat pentru locurile de muncă vacante. Cu toate acestea, mai multe țări EURES nu pot implementa transferul ofertelor de ucenicii și stagii pe portalul EURES din cauza absenței unor cadre naționale de politică pentru gestionarea acestor posturi vacante ca oferte de locuri de muncă (de exemplu, Suedia, Portugalia) sau din cauza faptului că acestea sunt gestionate de o altă organizație, cum ar fi Ministerul Educației (de exemplu, Franța).

Implementarea clasificării europene a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO), cartografierea acesteia în raport cu sistemele naționale de clasificare stabilite și transmiterea datelor în formatul convenit sunt în curs de desfășurare. Un număr mic de țări EURES utilizează ESCO și, prin urmare, nu au fost nevoite să introducă nicio modificare. Pentru a finaliza exercițiul de cartografiere, țările EURES au la dispoziție o perioadă de trei ani de la publicarea deciziei de punere în aplicare, adică până în 2021.

3.4.3Provocări 

O serie de provocări au întârziat transferul de CV-uri și locuri de muncă vacante prin canalul coordonat unic. În ceea ce privește transferul de CV-uri, BNC-urile au evidențiat în mod repetat problemele care decurg din nevoia de a integra o declarație privind disponibilitatea de a partaja datele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau de a stabili noi procese, cum ar fi analiza riscurilor, pentru a respecta reglementările privind protecția datelor. BNC-urile raportează, de asemenea, provocări interne legate de prioritatea redusă atribuită acestui proiect special în cadrul departamentelor IT. În plus, în unele cazuri, a fost nevoie ca bazele de date interne să fie ajustate, ceea ce a întârziat și mai mult procesul. Conectarea membrilor și a partenerilor EURES nou admiși prin canalul coordonat unic a fost identificată ca o provocare viitoare a cărei importanță va crește odată cu creșterea numărului de organizații nou admise.

3.5Servicii de asistență

3.5.1Cerințele regulamentului

Statele membre sunt obligate să asigure continuitatea serviciilor EURES prin intermediul SPOFM naționale, să ofere informații și asistență persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor cu privire la înregistrarea lor pe portalul EURES și să monitorizeze 19 furnizarea de servicii de către membri și parteneri. Regulamentul EURES precizează, de asemenea, că trebuie furnizate servicii de asistență în regiunile transfrontaliere în care membrii sau partenerii EURES participă la structuri specifice de cooperare și servicii. În același timp, se așteaptă ca țările EURES să integreze sprijinul pentru mobilitate în politicile lor naționale active privind piața forței de muncă.

3.5.2Punerea în aplicare

Toate țările EURES raportează activitățile desfășurate și măsurile luate pentru a asigura continuitatea furnizării de servicii de sprijin pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și pentru angajatori prin intermediul SPOFM național. Informații privind EURES sunt disponibile prin intermediul tuturor site-urilor SPOFM și al portalurilor EURES naționale, după caz. În plus, consilierii EURES oferă informații persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și lucrătorilor individuali. Se oferă orientare și sprijin pentru ca persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorii să se înregistreze pe portalul EURES. În unele cazuri, asigurarea furnizării acestor servicii de către membrii și partenerii EURES nu a fost încă pusă în aplicare, deoarece nu au fost admise organizații noi în rețea. În 13 țări EURES, serviciile de sprijin din regiunile transfrontaliere sunt furnizate și prin intermediul membrilor și al partenerilor EURES. În celelalte cazuri, au fost identificate părți interesate relevante în regiunile transfrontaliere pentru furnizarea de servicii de sprijin, dar nu au fost încă admise ca membri sau parteneri. 18 țări EURES au raportat că au întreprins demersuri pentru a deschide politici active privind piața forței de muncă care să includă asistență pentru găsirea de locuri de muncă în străinătate și pentru a da ocazia străinilor să utilizeze serviciul, iar două țări EURES sunt în curs de a face același lucru.

3.5.3Provocări 

Nu au fost raportate provocări specifice de către țările EURES în legătură cu acest set de cerințe.

3.6Schimbul de informații, programarea și măsurarea performanței 

3.6.1Cerințele regulamentului

Regulamentul EURES impune statelor EURES să colecteze, să analizeze și să facă schimb de informații cu privire la situația națională a pieței forței de muncă, inclusiv deficitele și excedentele de forță de muncă, precum și cu privire la activitățile EURES naționale. De asemenea, țările EURES trebuie să furnizeze informații cu privire la activitățile planificate și să raporteze cu privire la performanța rețelei lor, utilizând modelele Comisiei pentru ciclul de programare și SMP.

3.6.2Punerea în aplicare

Schimbul de informații între BNC-uri și BEC, precum și între BNC-uri și membrii și partenerii EURES se desfășoară prin activități de formare, reuniuni, orientări și materiale informative. În plus, toate cele 27 de țări EURES care au raportat pe această temă furnizează informații despre piața muncii care contribuie la o analiză comună pentru EURES.

3.6.3Provocări 

Țările EURES raportează probleme referitoare la colectarea și raportarea datelor atât în ceea ce privește SMP, cât și în ceea ce privește ciclul de programare. În special, BNC-urile subliniază volumul substanțial de muncă legat de raportare și pun sub semnul întrebării justificarea unei astfel de sarcini administrative. Dezvoltarea de instrumente informatice care ar putea reduce volumul de muncă și ar facilita colectarea datelor nu este percepută ca fiind rentabilă pentru țările EURES mai mici, deoarece necesită investiții financiare substanțiale. În plus, ele menționează lipsa de coerență internă dintre raportarea pentru SMP și ciclul de programare, precum și lipsa de coerență dintre raportarea pentru EURES și sistemele interne de raportare națională, care se bazează pe indicatori diferiți sau utilizează perioade de raportare diferite. În unele cazuri, nu sunt disponibile date la nivel național pentru anumiți indicatori, în special în legătură cu numărul de locuri de muncă vacante disponibile. Lipsa datelor sau lipsa de fiabilitate a datelor raportate limitează fiabilitatea și integralitatea unei eventuale analize, potrivit BNC-urilor.

3.7Abordarea unor acțiuni din perioada de raportare anterioară

Primul raport de activitate al EURES a identificat unele priorități pentru BNC-uri pentru perioada 2018-2020, în vederea asigurării conformității cu Regulamentul EURES și a funcționării eficiente a rețelei EURES. Mai exact, s-au făcut următoarele recomandări:

·avansarea extinderii rețelei;

·consolidarea colaborării cu alte părți interesate și în cadrul rețelei;

·integrarea și optimizarea activităților de comunicare;

·îmbunătățirea transferului de date către portalul EURES și a activităților digitale;

·integrarea în continuare a programelor specifice de mobilitate în activitățile țărilor EURES;

·asigurarea conformității cu datele de depunere și solicitările de date.

În ceea ce privește extinderea rețelei, admiterea de noi membri și parteneri a avut loc în mod neuniform în țările EURES, deși s-au făcut progrese importante în ceea ce privește instituirea sistemelor de admitere în majoritatea țărilor EURES. Cu toate acestea, persistă încă obstacole care împiedică extinderea rețelei.

În ceea ce privește îmbunătățirea colaborării cu alte părți interesate, majoritatea BNC-urilor au raportat măsuri de intensificare a dialogului și a cooperării cu alte organizații, autorități publice și rețele ale Uniunii. Cu toate acestea, s-a subliniat că creșterea gradului de conștientizare și de apreciere al organizațiilor externe cu privire la valoarea adăugată a EURES este adesea dificil de realizat.

În ceea ce privește îmbunătățirea comunicării și a promovării EURES, țările EURES s-au implicat în promovarea EURES pe platformele de comunicare socială și au făcut demersuri pentru sporirea vizibilității rețelei.

În plus, conform recomandărilor, s-au făcut progrese cu privire la îmbunătățirea transferului de date odată cu implementarea canalului coordonat unic de către majoritatea țărilor EURES.

În ceea ce privește programele specifice de mobilitate, se pare că țările EURES s-au străduit să integreze programe de mobilitate în activitățile lor.

În cele din urmă, modelele Sistemului de măsurare a performanței și ale ciclului de programare sunt utilizate în toate țările EURES și aproape toate furnizează toate datele solicitate în timp util.

4Punerea în aplicare a regulamentului de către Comisia Europeană 

Prezenta secțiune oferă o imagine de ansamblu asupra stadiului punerii în aplicare la nivelul UE a Regulamentului EURES, în conformitate cu articolul 33 al doilea paragraf din regulament, utilizând aceleași simboluri ca în secțiunea 3:

 

4.7.1Cerințele regulamentului

Domeniile activităților BEC

Stadiu

Furnizarea de activități de asistență orizontală în beneficiul rețelei EURES

V

Pregătirea pentru aplicarea Regulamentului EURES

V

Facilitarea colaborărilor în rețea, învățarea reciprocă și schimbul de bune practici (articolul 8)

V

Activități de informare și comunicare privind rețeaua EURES (articolele 1-8)

V 

Furnizarea de programe de formare pentru membrii/partenerii EURES și BNC-uri (articolul 8)

V

Sprijin pentru extinderea rețelei și a sistemelor de admitere (articolele 3-7-11)

V

Ciclul de programare și schimbul de informații privind piața muncii, inclusiv analiza comună

V

Dezvoltarea și operarea portalului EURES (inclusiv funcția de asistență) și a platformei de interoperabilitate

V

Măsurarea performanței și monitorizarea progreselor

V

Gestionare și dialog la nivelul UE

V

4.7.2Punerea în aplicare

BEC a continuat să ofere asistență orizontală rețelei EURES:

·BEC a oferit orientările necesare pentru punerea în aplicare organizațiilor EURES de la nivel național, de exemplu în ceea ce privește formarea, evenimentele de învățare reciprocă, reuniunile de coordonare și grupurile de lucru.

·În ceea ce privește asistența pentru colaborarea în rețea și învățare, BEC a continuat să organizeze evenimente de învățare reciprocă pe diferite teme și a sprijinit colaborarea în rețea și discuțiile bilaterale în cursul atelierelor anuale referitoare la ciclul de programare. De asemenea, în cadrul reuniunilor Grupului european de coordonare (GEC), reprezentanții BNC‑urilor au fost deseori invitați să își prezinte bunele practici și abordările inovatoare. În plus, EURES Extranet a fost actualizat cu resurse dedicate pentru a facilita colaborarea în rețea.

·BEC a continuat să furnizeze activități de formare membrilor și partenerilor EURES. Acestea au fost deosebit de apreciate de BNC-uri, după cum reiese din analiza răspunsurilor la anchetele realizate în rândul BNC-urilor.

·BEC și Comisia au acționat în sensul creșterii gradului de conștientizare cu privire la EURES prin activități proprii de informare și comunicare și prin furnizarea de asistență pentru comunicare țărilor EURES.

·Asistența pentru extinderea rețelei a fost oferită prin evenimente de învățare reciprocă, sesiuni de formare, discuții în cadrul reuniunilor GEC și prin înființarea unui grup de lucru pe această temă, cu mandatul de a produce un set de orientări și un set de instrumente privind sistemul de admitere, procesul de admitere, integrarea noilor membri și parteneri și desfășurarea activității de către rețeaua extinsă EURES.

În ceea ce privește ciclul de programare și schimbul de informații despre piața forței de muncă, formalizarea modelelor de raportare și a analizelor comune a fost realizată deja înainte de 2018. În ceea ce privește schimbul de informații despre piețele forței de muncă, BEC a continuat să producă rapoarte privind fluxurile de mobilitate a forței de muncă din UE și să prezinte statistici și analize privind deficitele și excedentele forței de muncă.

În ceea ce privește îmbunătățirea portalului EURES, sistemul de schimb de date a fost implementat cu succes și a fost lansat exercițiul de cartografiere a clasificării europene a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO). În perioada de referință, funcționarea portalului EURES a fost îmbunătățită și mai mult prin caracteristici suplimentare și o anchetă privind satisfacția clienților. BEC a continuat să ofere asistență utilizatorilor portalului EURES printr-un serviciu de asistență centralizat. Unele țări EURES transferă oferte de ucenicii și stagii către portalul EURES, iar BEC a oferit orientări organizațiilor care lucrează cu acestea.

În ceea ce privește ciclul de monitorizare EURES, instrumentele de evaluare și monitorizare pentru Sistemul de măsurare a performanței (SMP) au fost implementate și sunt disponibile rezultate.

4.7.3Provocări

În pofida eforturilor suplimentare de promovare a EURES, toate feedbackurile primite sugerează că activitățile de informare și comunicare trebuie să fie consolidate în continuare pentru a promova marca EURES. Activitățile de formare, evenimentele de învățare reciprocă și grupurile de lucru sunt esențiale pentru punerea în aplicare a Regulamentului EURES și pentru funcționarea rețelei, iar ajustările programului de formare menite să permită o mai mare flexibilitate (de exemplu, prin module online suplimentare, acces mai larg) pot fi benefice.

Ciclul de programare și schimbul de informații cu privire la piețele forței de muncă, atelierul anual privind ciclul de programare și raportul privind deficitele și excedentele forței de muncă sunt apreciate de BNC-uri. Totuși, utilitatea informațiilor referitoare la deficitele și excedentele de pe piața forței de muncă, care urmează să fie furnizate chiar de BNC-uri, este redusă din cauza provocărilor de ordin metodologic și a disponibilității datelor. În plus, pentru reducerea sarcinii administrative este necesară o aliniere suplimentară între ciclul de programare și sistemul de măsurare a performanței.

În ceea ce privește dezvoltarea portalului EURES și interoperabilitatea, dacă actualizările portalului EURES și furnizarea serviciului de asistență sunt evaluate de către BNC-uri ca fiind foarte utile, potențialul EURES Extranet ca platformă de schimb între organizațiile din rețeaua EURES poate fi explorat în continuare.

4.7.4Abordarea unor acțiuni din perioada de raportare anterioară

Primul raport de activitate al EURES a atras atenția Biroului european de coordonare (BEC) asupra următoarelor puncte:

·finalizarea și analiza Sistemului de măsurare a performanței (SMP);

·continuarea dezvoltării și a îmbunătățirii portalului EURES;

·continuarea furnizării de orientări pentru punerea în aplicare, în special în ceea ce privește sistemele de admitere;

·consolidarea comunicării și a brandingului EURES;

·integrarea activităților transfrontaliere și a schimbului de informații.

BEC a finalizat implementarea și analizele ulterioare ale SMP și a continuat să lucreze la dezvoltarea de caracteristici avansate pentru portalul EURES. În plus, acesta a întreprins acțiuni precum organizarea de evenimente de învățare reciprocă și înființarea unui grup de lucru care să furnizeze orientări suplimentare și materiale de sprijin privind extinderea rețelei. S-au luat măsuri pentru consolidarea comunicării EURES la nivelul UE, național și local. În cele din urmă, în ceea ce privește integrarea activităților transfrontaliere și schimbul sistematic de informații în cadrul parteneriatelor transfrontaliere, Comisia/BEC a furnizat beneficiarilor parteneriatelor transfrontaliere modele de monitorizare aliniate la SMP, corespunzătoare celor utilizate la nivel național, cu scopul de a facilita colectarea datelor și comparabilitatea informațiilor. Mai mult, începând din anul 2020, datele referitoare la monitorizarea parteneriatelor transfrontaliere sunt analizate în rapoartele SMP.

5Concluzii și recomandări

5.1Concluzii

Pentru a realiza reforma EURES și pentru a asigura o mobilitate echitabilă a forței de muncă în interiorul UE, Regulamentul EURES a stabilit mai multe cerințe pentru rețeaua EURES. După cum a arătat primul raport de activitate al EURES, mediul de aplicare dificil și factori externi au dus la întârzieri în îndeplinirea acestor obligații până în 2018. În perioada iulie 2018 - iunie 2020, atât BEC, cât și țările EURES au făcut progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a regulamentului, iar acțiunile restante sunt în curs de finalizare. Printre realizările importante din perioada de referință se numără:

·majoritatea țărilor EURES au instituit un sistem de admitere și aproape jumătate din țările EURES au admis noi membri și parteneri EURES;

·toate țările EURES, cu excepția uneia, au instituit un sistem pentru transferarea locurilor de muncă vacante prin canalul coordonat unic și mai mult de jumătate dintre țările EURES transferă CV-uri;

·țările EURES au lansat, cu ajutorul BEC, exercițiul de cartografiere a clasificării europene a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor (ESCO);

·BEC a luat mai multe măsuri pentru creșterea utilității portalului EURES și cercetează posibilitățile de a realiza corelarea automată a CV-urilor cu locurile de muncă vacante în viitorul apropiat;

·modelele Sistemului de măsurare a performanței și ale ciclului de programare sunt utilizate pe deplin.

Cu toate acestea, unele provocări rămân încă de soluționat și apar noi provocări.

Pandemia de COVID-19 și închiderea frontierelor interne au avut un impact important asupra liberei circulații a lucrătorilor și asupra operațiunilor EURES în 2020. Noile activități de plasament s-au oprit aproape complet în primăvara anului 2020. Activitățile de informare ale EURES au fost grav afectate.

BNC-urile au raportat că personalul EURES, în special cel din BNC-urile din cadrul SPOFM, a fost transferat la alte funcții SPOFM, cum ar fi implementarea proiectelor de sprijin de lucru pe termen scurt, considerate mai urgente, ceea ce a obstrucționat semnificativ prestarea serviciilor EURES. Redeschiderea treptată a frontierelor începând din iunie 2020 a dus la o reactivare lentă a activităților EURES. În mai 2020, BEC a prezentat un plan de acțiune pentru relansarea EURES în 2020. Este încă devreme să se determine care va fi efectul pe termen lung în cadrul rețelei, care va trebui reevaluat în funcție de evoluția crizei.

În plus, pe termen scurt, principalele priorități pentru funcționarea rețelei EURES sunt legate de extinderea acesteia și de dezvoltarea interoperabilității. Extinderea rețelei EURES este esențială pentru capacitatea sa de a oferi expertiză-cheie în probleme de mobilitate, inclusiv printr-un portofoliu de noi membri și parteneri EURES cu diferite competențe și specializări. În acest sens, țările EURES trebuie să admită în continuare noi organizații și se vor confrunta cu provocarea gestionării unei rețele extinse. Mai mult, având în vedere contextul tehnologic care se schimbă rapid, este important ca portalul EURES să poată oferi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatorilor un serviciu dintre cele mai avansate din punctul de vedere al utilității, al ușurinței de utilizare și al eficacității. De asemenea, este important ca toate țările EURES să poată transmite atât CV-urile, cât și locurile de muncă vacante către portal, pentru a crește rezerva de oportunități pentru utilizatorii EURES, și să continue să lucreze la cartografierea ESCO și la livrarea datelor în format ESCO, pentru a permite corelarea automată într-o etapă ulterioară, ceea ce ar atrage și mai mulți membri și parteneri EURES.

Pe termen lung, EURES ar beneficia de pe urma explorării în continuare a sinergiilor cu inițiative complementare precum Europass și portalul digital unic. În plus, integrarea într-o mai mare măsură a analizei factorilor externi (de exemplu, îmbătrânirea populației, șomajul în rândul tinerilor) în planificarea pe termen lung a EURES ar putea crește relevanța rețelei într-un context dinamic al pieței forței de muncă.

Aceste provocări vor trebui abordate într-o perioadă deosebit de dificilă și incertă pentru mobilitatea forței de muncă și EURES. Așa cum s-a menționat mai sus, în Europa, pandemia de COVID-19 a împiedicat mobilitatea forței de muncă și a modificat resursele și prioritățile strategice în țările EURES, având un impact asupra activității operaționale a acestora și urmând să producă, probabil, întârzieri suplimentare în punerea în practică a acțiunilor EURES. În plus, este important ca trecerea BEC la Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), prevăzută pentru 2021, să asigure continuitatea asistenței orizontale acordate țărilor EURES.

5.2Recomandări pentru țările EURES

Pornind de la cele mai importante constatări privind stadiul punerii în aplicare și de la provocările rămase care au fost identificate în raport, principalele priorități și îngrijorări pentru următoarea perioadă de raportare pot fi sintetizate astfel:

·Relansarea EURES: pentru a atenua consecințele pandemiei de COVID-19 într-o manieră coordonată, este esențial ca țările EURES să urmărească îndeaproape punerea în aplicare a planului de acțiune pentru relansarea EURES.

·Extinderea rețelei: în perioada de referință actuală s-au realizat multe progrese în ceea ce privește instituirea unui sistem de admitere în fiecare țară EURES și admiterea de noi membri și parteneri. Cu toate acestea, rețeaua EURES se extinde într-un ritm lent. Este important ca țările EURES care încă nu au acceptat noi membri și parteneri să își intensifice eforturile în acest sens, abordând în mod proactiv potențiali membri și parteneri într-o manieră direcționată. În același timp, este important ca țările EURES care activează deja într-o rețea mai largă să își adapteze guvernanța internă și procesele de lucru pentru a reflecta noua componență a rețelei.

·Interoperabilitatea și evoluțiile în domeniul IT: deși au fost întreprinse unele demersuri pentru a permite transmiterea automată a CV-urilor și a locurilor de muncă vacante naționale către portalul EURES, rămân încă multe de făcut. Pentru finalizarea punerii în aplicare a Regulamentului EURES este esențial ca toate țările EURES să fie conectate la canalul coordonat unic. În plus, cartografierea clasificării europene a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor trebuie să devină o prioritate a BNC-urilor. Prin urmare, este esențial ca țările EURES să dispună de resursele umane și informatice necesare pentru implementarea acestor schimbări.

·Dezvoltarea serviciilor EURES: deși furnizarea serviciilor EURES este asigurată în toate țările EURES, este important ca rețeaua EURES să integreze și mai mult analiza tendințelor pieței forței de muncă în planificarea activităților sale și să exploreze necesitatea unor activități specifice, având în vedere evoluțiile sociodemografice.



5.3Acțiuni care urmează să fie puse în aplicare de către BEC și Comisia Europeană

Pe baza provocărilor menționate anterior, BEC trebuie să acorde prioritate următoarelor aspecte:

·organizarea transferului BEC către Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) fără probleme, asigurând continuitatea activității. Punerea în aplicare a planului de acțiune pentru transferul convenit între Comisie și ELA, cu un transfer treptat de activități, formare și observare directă la locul de muncă pentru personalul ELA, trebuie să fie prima prioritate până la sfârșitul anului 2021;

·sprijinirea BNC-urilor și a întregii rețele EURES în vederea relansării activităților EURES și a punerii în aplicare a planului de acțiune pentru relansare;

·consolidarea, împreună cu BNC-urile, a furnizării de informații pertinente, de servicii de plasare și de servicii după recrutare pentru lucrătorii sezonieri, lucrătorii transfrontalieri și alți lucrători dintre cei mai afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19;

·promovarea și sprijinirea utilizării Fondului social european Plus (FSE+) pentru finanțarea activităților EURES în următoarea perioadă de programare, 2021-2028;

·concentrarea nu numai pe furnizarea permanentă de orientări cu privire la ciclul de programare și la Sistemul de măsurare a performanței (SMP), ci și pe soluții inovatoare de combinare a celor două instrumente pentru a facilita colectarea și analiza datelor, precum și consecvența informațiilor colectate. În plus, odată cu intrarea în vigoare a portalului digital unic 20 și a actului său de punere în aplicare, va fi esențial să se dezvolte în continuare procesul de colectare a statisticilor privind utilizatorii, în special timpii de răspuns, fără a crește sarcina administrativă a BNC-urilor;

·promovarea în continuare a dialogului și a discuțiilor pentru a facilita identificarea de programe de cooperare care să ofere oportunități tinerilor lucrători și formare profesională. Lipsa unei definiții unificate și standardizate și a cadrelor legale privind uceniciile și stagiile împiedică țările EURES să promoveze astfel de posturi vacante pe portalul EURES și în cadrul serviciilor acestora;

·continuarea activităților menite să îmbunătățească portalul EURES, permițând atât corelarea automată a CV-urilor cu locurile de muncă vacante, cât și interacțiunea cu Europass, portalul digital unic și clasificarea europeană a aptitudinilor, competențelor, calificărilor și ocupațiilor.

5.4Acțiuni care urmează să fie puse în aplicare de către Autoritatea Europeană a Muncii

·Organizarea transferului BEC către Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) fără probleme, asigurând continuitatea activității, în cooperare cu Comisia. Punerea în aplicare a planului de acțiune pentru transfer, împreună cu recrutarea de personal calificat în sprijinul BEC, trebuie să fie prima prioritate până la sfârșitul anului 2021.

·Dezvoltarea unei abordări cuprinzătoare pentru a sprijini mobilitatea echitabilă cu EURES, ca activitate-cheie care poate aduce o contribuție decisivă în furnizarea de informații, realizarea de plasamente și acordarea de asistență după recrutare pentru prevenirea practicilor de mobilitate neloiale.

·Consolidarea comunicării EURES și promovarea mărcii EURES la nivelul UE, național și local, prin integrarea EURES în activitățile globale de comunicare ale ELA.

·Alocarea de resurse suficiente în bugetul ELA pentru funcționarea EURES în conformitate cu dispozițiile Regulamentului EURES și punerea în practică a recomandărilor adresate BEC.

Anexă – Cifre relevante

Tabel 1 – Componența mobilității în interiorul UE, cetățeni ai UE-28 în UE-28, 2017 și 2018

Tipul de mobilitate

2017

2018

Modificare anuală

Lucrători mobili „pe termen lung” din statele UE-28 (de toate vârstele) care trăiesc în UE-28 (cifre Eurostat privind demografia)

17 milioane

17,6 milioane

+3,6 %

Lucrători mobili „pe termen lung” de vârstă activă din statele UE-28 (20-64 de ani) care trăiesc în UE-28 (cifre Eurostat privind demografia)

12,4 milioane

12,9 milioane

+3,4 %

(ca procent din populația totală de vârstă activă din UE-28)

4,1 %

4,2 %

Lucrători mobili de vârstă activă din statele UE-28 care trăiesc în statele UE-28 (cifre LFS-UE)

11,5 milioane

11,7 milioane

+1,1 %

…din care lucrători mobili activi din statele UE-28 (angajați sau aflați în căutarea unui loc de muncă)

9,5 milioane

9,7 milioane

+1,9 %

(ca procent din forța de muncă totală din UE-28)

4 %

4,1 %

Lucrători mobili de vârstă activă din statele UE-28 care s-au născut în afara țării de reședință (cifre LFS-UE)

10,8 milioane

10,95 milioane

+1,4 %

Lucrători transfrontalieri (20-64 de ani) (cifre LFS-UE)

1,4 milioane

1,5 milioane

+2 %

(ca procent din totalul persoanelor angajate în UE-28)

0,7 %

0,7 %

Număr de detașări (ale persoanelor care desfășoară o activitate salariată și ale persoanelor care desfășoară o activitate independentă), toate vârstele (nr. de DP A1) (sursa: HIVA-KU Leuven)

2,8 milioane

3 milioane

+6 %

= număr aproximativ de persoane

1,8 milioane

1,9 milioane

+6 %

Mobilitatea circulară anuală (20-64 de ani)

(date Eurostat privind fluxurile de mobilitate)

680 000 (2016)

723 000 (2017)

+6 %

(ca procent din cetățenii UE-28 care au plecat din țara lor de origine în 2017)

66 %

72 %

Sursa: raport anual privind mobilitatea forței de muncă în interiorul UE (2019)

Figură 1 – Principalele ocupații deficitare și excedentare în 2019

Deficit

Excedent

Șoferi de autocamioane și mașini de mare tonaj

Funcționari în servicii de evidență contabilă și financiare

Analiști de sistem

Traducători, interpreți și alți lingviști

Sudori și tăietori cu flacără

Operatori introducere date

Mecanici și reparatori de mașini agricole și industriale

Designeri grafică și multimedia

Electricieni construcții și asimilați

Coafori

Dulgheri și tâmplari

Ziariști

Instalatori și montatori de țevi

Recepționeri (general)

Bucătari

Secretari (general)

Muncitori constructori în lucrări de beton și asimilați

Măturători și asimilați

Reglori și operatori de mașini-unelte

Croitori, confecționeri de îmbrăcăminte, blănari și pălărieri

Mecanici și reparatori de autovehicule

Contabili

Asistente medicale

Secretari administrativi și executivi

Zidari și asimilați

Șoferi de autoturisme și camionete

Șoferi de autobuze și tramvaie

Femei de serviciu în birouri, hoteluri etc.

Ingineri electricieni

Lucrători necalificați

Medici medicină generală

Asistenți vânzare în magazin

Constructori și montatori de structuri metalice

Casieri de bancă și asimilați

Măcelari și alți lucrători în prelucrarea cărnii și peștelui

Tehnicieni difuziune și audiovizual

Bucătari șefi

Casieri și vânzători de bilete

Ingineri constructori

Funcționari cu atribuții generale de birou

Alți proiectanți și analiști de sisteme și aplicații informatice

Designeri de interior și decoratori

Proiectanți de sisteme informatice

Agricultori și lucrători calificați în culturi vegetale mixte

Contabili

Zugravi, vopsitori și asimilați

Specialiști în publicitate și marketing

Filozofi, istorici și specialiști în științe politice

Mecanici pentru instalații de climatizare și refrigerare

Profesori în învățământul primar

Tehnicieni energeticieni și electricieni

Sociologi, antropologi și asimilați

Mecanici și instalatori de echipamente electrice

Ghizi

Tehnicieni în electronică

Ingineri în industrie și producție

Lucrători în ipsos

Asistenți vânzare în magazin

Chelneri

Proiectanți de sisteme web și multimedia

Sursa: analiză a ocupațiilor deficitare și excedentare în 2019

(1) În perioada de referință, iulie 2018 - iunie 2020, Regatul Unit a fost membru cu drepturi depline al EURES. Calitatea sa de membru EURES va înceta la 31 decembrie 2020.
(2) Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1255 a Comisiei din 11 iulie 2017 privind un model de descriere a sistemelor și procedurilor naționale pentru admiterea organizațiilor ca membri și parteneri EURES.Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1256 a Comisiei din 11 iulie 2017 privind modelele și procedurile necesare pentru schimbul de informații la nivelul Uniunii referitoare la programele naționale de lucru ale rețelei EURES.Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1257 a Comisiei din 11 iulie 2017 privind standardele tehnice și formatele necesare pentru un sistem uniform care să permită corelarea locurilor de muncă vacante cu cererile de locuri de muncă și cu CV-urile pe portalul EURES.Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/170 a Comisiei din 2 februarie 2018 privind specificațiile detaliate uniforme pentru colectarea și analiza datelor în scopul monitorizării și al evaluării funcționării rețelei EURES. Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1020 a Comisiei din 18 iulie 2018 privind adoptarea și actualizarea listei de aptitudini, competențe și ocupații din clasificarea europeană în scopul corelării automate prin intermediul platformei IT comune EURES. Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1021 a Comisiei din 18 iulie 2018 privind adoptarea unor standarde și formate tehnice necesare pentru funcționarea corelării automate prin intermediul platformei IT comune, utilizând clasificarea europeană și interoperabilitatea între sistemele naționale și clasificarea europeană.
(3) Conform dispozițiilor articolului 3 alineatul (7) și ale articolului 16 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2016/589.
(4) Informații furnizate pe portalul EURES.
(5) Cererea de propuneri VP/2018/009.
(6) Informații furnizate pe portalul EURES.
(7) Cererea de propuneri VP/2019/009.
(8)  VP/2019/010: EaSI-EURES – Sprijin pentru inventarele naționale de clasificare și pentru serviciile online naționale inovatoare destinate lucrătorilor mobili.
(9) VP/2019/010, EaSI-EURES: Sprijin pentru inventarele naționale de clasificare și pentru serviciile online naționale inovatoare destinate lucrătorilor mobili.
(10)      Extranet este secțiunea portalului EURES disponibilă numai pentru utilizatorii interni, precum consilierii EURES, coordonatorii naționali și personalul BEC. Aceasta facilitează coordonarea, schimbul de informații și sarcinile administrative.
(11) Raportul anual din 2018 privind mobilitatea forței de muncă în interiorul UE.
(12) Raportul anual din 2019 privind mobilitatea forței de muncă în interiorul UE.
(13) Comisia Europeană, „Labour shortages and surpluses 2019” (Deficite și excedente în ceea ce privește forța de muncă în 2019).
(14) Programul anual de lucru al EaSI pentru 2018.
(15) Programul anual de lucru al EaSI pentru 2019 – prima decizie de modificare.
(16) Regulamentul (UE) 2016/589, anexa I: Criterii minime comune.
(17) Decizia nr. 302/2019 a Comitetului mixt al SEE din 13 decembrie 2019 de modificare a anexei V (Libera circulație a lucrătorilor) și a protocolului 31 (privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți) la Acordul privind SEE [2020/320].
(18) La 19 noiembrie 2019, Comisia a trimis scrisori administrative statelor membre care nu respectau încă dispozițiile Regulamentului EURES, în special privind transferul de CV-uri și sistemul de admitere. În funcție de datele planificate pentru conformare indicate în răspunsurile la aceste scrisori, precum și de monitorizarea și analiza ulterioară a punerii în aplicare, Comisia va lua în considerare măsuri suplimentare.
(19) Conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/1255.
(20) Regulamentul (UE) 2018/1724.